Dodaj do ulubionych

Uwaga, radomscy ortopedzi!

01.03.07, 10:30
Chcę ostrzec zwłaszcza matki i ojców niemowląt i małych dzieci. Problem
dotyczy badania bioderek. Radomscy lekarze Izbicki, Piasta i Frynas nie mają
pojęcia o wykonywaniu tego badania u dzieci i chyba nie znają fizjonomii
niemowląt albo świadomie krzywdzą dzieci. Krzywdzą wkładając dzieci w szyny
koszli i poduszki frejki. Z synkiem byłem u 2 wymienionych ortopedów i
obydwaj stwierdzili że ma poważną dysplazję obydwu bioder, straszono mnie i
moja żonę że jak syn nie będzie nosił szyny to będzie miał krótszą nóżkę itp.
Synek nosił to cholerstwo 1,5 m-ca. Tak samo córeczka mojej znajomej i
jeszcze 2 przypadki o których słyszałem.(wszyscy byli u u przynajmniej 2 z
wymienionych- Piasty, Frynasa, Izbickiego). W Radomiu wmawia się rodzicom, że
co drugie dziecko ma taka wadę. Ci lekarze nie mają pojęcia o leczeniu dzieci
i nie mają pojęcia o tym że do 3 m-ca życia bioderka się kształtują i nie
wolno wkładać w szynę- biodra mają prawo być nierozwinięte w tym wieku. Szyna
niepotrzebnie założona wyrządza szkodę i nie można jej zakładać niemowlętom
poniżej 4 m-ca życia. Pojechałem z synkiem do Warszawy, byłem u 3
spacjalistów i wszyscy 3 powiedzieli że synek jest w 100% zdrowy, jak
zobaczyli szynę u tak małego chłopca (syn miał 2,5 m-ca) byli w szoku. Osoby
o których pisałem także konsultowały diagnozę radomskich lekarzy w Warszawie
u specjalisty. Tak samo okazało się że dzieci były zdrowe, z tym że ja im
doradziłem aby zanim założą szynę pojechali skonsultować diagnozę, mój syn
niestety 1,5 m-ca był w tym dziadostwie. Izbicki dodatkowo zamiast USG
wykonuje rentgena co jest karygodne, nie wolno naświetlać niemowląt poniżej 4
m-ca (nie jestem pewien czy nie poniżej 6).Pytałem jednego ze specjalistów
warszawskich z czego wynika to że w Radomiu wszystkie dzieci niby mają wadę-
odpowiedział że albo nie potrafią robić usg, albo inna przyczyna- chyba wiemy
jak to jest jak się chodzi prywatnie, kolejny raz trzeba przyjść na wizytę i
zapłacić. W Warszawie lekarz powiedział, że dysplazję ma 4 na 100 dzieci a w
Radomiu, że co 2 dziecko. Nigdy więcej nie pójdę z dzieckiem do Radomskich
lekarzy. przepraszam że się tak rospisałem. Jeśli ktoś wśród waszych
znajomych albo wy macie dziecko to radzę nie iść w Radomiu na kontrolę
bioderek bo w większości przypadków stwierdzą wadę. Piszę o 3 ortopedach, bo
tylko o nich wiem że to praktykuja, ale słyszałem że Radom słynie z wkładania
dzieci w szyny więc być może i inni lekarze tak robią, ale nie wiem kto więc
nie mogę oskarżać wszystkich. Musi w końcu się skończyć ich "działalność".
Pozdrawiam, tata Pawełka
Obserwuj wątek
    • Gość: Józef Bioderko Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 10:45
      Zgadzam się z tobą w całości. Jestem ojcem trójki dzieci, u których za każdym
      razem lekarze radomscy orzekali wady bioder. Za pierwszym razem założyliśmy
      szynę. To co przeżyło dziecko (nienaturalna pozycja, unieruchomione nóżki) a my
      z nim nie da się opisać. Po paru dniach skonsultowałem się z ze znajomym
      rehabilitantem. W efekcie wy.liśmy szynę, a dziecko zaczęliśmy wozić na masaże,
      wstyd się przyznać - do baby. Baba było polecona. W czasie kontroli zdumiony
      lekarz nie mógł się nadziwić skuteczności szyny. Przy każdym następnym dziecku
      było to samo: badanie - katastrofa, parę wizyt u baby - dziecko zdrowe.
      Niestety, radomscy lekarze mają dziwne podejście.
      • tata.pawelka Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! 01.03.07, 11:03
        Myślę że takich rodziców jak my jest masa tylko nie zdają sobie sprawy z tego
        że pewnie w większości przypadków dzieci były zdrowe i wmawiało się im taki kit
        jak Tobie. Trzeba ostrzegać ludzi. Ja sam byłem nieświadomy dopóki nie
        pojehałem do Warszawy. Dodam, że pediatra który badał naszego synka stwierdził
        że jest zdrowy, ale nie chciał negowć wprost diagnozy niby- specjalistów
        radomskich bo przecież Piasta, Frynas i Izbicki uważani sa za najlepszych
        ortopedów. Trzeba z tym skończyć, pozdrawiam
        • Gość: doktorek Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.183.udn.pl 01.03.07, 12:23
          Ależ oni są najlepsi. W Radomiu.
          • Gość: Elil Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 12:44
            Szanowny Tato Pawełka.Ma pan rację.Ci panowie miast wkładać dzieciom nóżki w
            szyny,powinni układać szyny,a nawet całe torowiska na chwałę POLSKICH KOLEI
            PAŃSTWOWYCH,a nie na zgubę dzieciaków i ich rodziców.Dużo zdrowia dla Pawełka i
            dla Pana.Życzę jak najmniej kontaktów z radomskimi DOKTORAMI wszelkiej maści!!!
            Szkoda kieszonki!!! E.
            • Gość: t Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: 83.2.101.* 02.03.07, 10:46
              <object width="425" height="350"><param name="movie"
              value="https://www.youtube.com/v/Ww9MqOxj23k"></param><param name="wmode"
              value="transparent"></param><embed src="www.youtube.com/v/Ww9MqOxj23k"
              type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425"
              height="350"></embed></object>
              • Gość: t Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: 83.2.101.* 02.03.07, 10:48
                www.youtube.com/watch?v=Ww9MqOxj23k
    • pitagor Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! 01.03.07, 13:00
      Niestety masz rację, moja córcia tez leżała w tym dziadostwie 2 miesiące.
      Na szczęście nie przeszkadzało jej to. Jedna wizyta 50 zł do tego koszt szyny 60
      zł.
    • Gość: Radomianin Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.132.unknown.vectranet.pl 01.03.07, 13:44
      Sprawą powinien zainteresować się NFZ!!!! Małe dzieci wsadzają w szynę koszli
      zaś każdemu dorosłemu pacjentowi po wizycie trwającej, o zgrozo 2-3 minuty
      wypisywana jest sznurówka ortopedyczna lub stabilizator za które NFZ buli
      niemałą kasę a przy następnej wizycie okazuje się że powyższy sprzęt nie był
      potrzebny. I tak punkty ortopedyczne, które w Radomiu nie są wcale
      kontrolowane, bogacą się kosztem pacjentów na których leczenie ciągle brakuje
      kasy!!!!!!!!!!
      • tata.pawelka Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! 01.03.07, 14:10
        Zastanawiałem się nad tym jak "ukarać" tych konowałów ale chyba niewiele to da.
        Jedyny sposób to chyba poruszenie tego problemu na forum medialnym a nie mam do
        tego głowy. Tego co z żoną przeżyliśmy nawet się nie da opisać. Nie wspomnę
        ile kasy wydaliśmy żeby upewnić się że z synkiem jest ok. Kilka wizyt
        kontrolnych w Radomiu + wizyty w Warszawie, kupowane różne rozmiary szyn,
        frejek- bo przecież każdy "ortopeda" zalecił inny rozmiar. W Warszawie ogólnie
        wiadomo że w Radomiu są konowały i nie chodzi tu tylko o ortopedów. Szkoda tu
        chodzić, tu tylko kasa się liczy. Nie mogę tylko pojąć dlaczego bogacą się
        kosztem dzieci, to niewybaczalne. Ja czuję się w obowiązku ostrzegać innych
        rodziców aby nie musieli przejść przez to co ja.
    • Gość: k Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 14:14
      Problem nie dotyczy tylko korekty bioderek małych dzieci. Jeden z tych panów
      nie potrafił zdiagnozować zapalenia ścięgna stawu skokowego, więc na wszelki
      wypadek usztywnił gipsem całą kończynę. Tak na wszelki wypadek...Upalnego lata
      z nogą w gipsie mu nie zapomnę.
    • Gość: He he Zakompleksiony Radom IP: *.as.kn.pl 01.03.07, 15:06
      NIe ma to jak warszawscy specjalisci!!! O zgrozo zakompeksiony Radomiu. Nas be
      ale ci z Warszawy wprost cudowni. Pewnie to jakie profesory.
      • Gość: ELIL Re: Zakompleksiony Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 15:39
        No to czemu Ci PROFESOROWIE Ak. Medycznych straszą do dzisiaj studentów cytatem
        z klasyka,,uczcie się,bo inaczej w Radomiu leczyć ludzi będziecie" No i leczą
        niestety.!!!
        • Gość: ciekawy Re: Zakompleksiony Radom IP: *.as.kn.pl 01.03.07, 22:37
          Slyszales to na wlasne uszy? Cos mi sie zdaje ze nie...
          • Gość: nie lekarz Re: Zakompleksiony Radom IP: *.tkdami.net 02.03.07, 00:04
            ja słyszałem od lekarza który poprawił błąd lekarski wykonany w radomiu
            powiedział "znowu jakaś niedouczona niemota operowała w radomiu" dodam że tego
            typu złamania nie leczy sie operacyjnie. Do tego z tym samym złamaniem i tak
            samo spartolonym po radomskim leczeniu nie jeden już poprawiał w tym samym
            szpitalu co i ja.

i tą niemotą okazał się także ordynator ortopedii na Józefowie który na
            podstawie zdjęcia RTG nie potrafi powiedzieć czy jest zrost czy nie ma , no
            chyba że koperta pełna pieniędzy otworzy mu oczy. Chociaż obawiam sie że i to by
            nie pomogło bo podejrzewam że pan ordynator jest poprostu niemotą która tylko i
            wyłącznie zna sie na kolanach , bo te głupoty co mi wciskał to żenada była żeby
            dorosłym ludziom bajki opowiadać.
            dodam że w radomiu znają tylko przeciwbólowe , których jakoś po leczeniu w
            warszawie nie potrzebowałem.

i kto tu jest zakompleksiony ? życze ci abyś trafił na ortopedie w radomiu ,
            będziesz wtedy kwiczał i robił pod siebie.
            • Gość: g Re: Zakompleksiony Radom IP: *.as.kn.pl 02.03.07, 07:53
              Gwarantuje ci ze w Warszawie dzieje sie to samo, tylko ze to wielka Warszawa i
              gdziezby oni byli omylni... Tam sa tacy sami ludzie, uczeni tak samo.
              Pozdrawiam.
            • Gość: garnek Re: Zakompleksiony Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 08:43
              Ordynator ortopedii na Józefowie jest w Radomiu dopiero od kilku lat, przez
              wiele lat był adiunktem w Klinice Ortopedii WAM w Łodzi, do Radomia trafił
              dzięki rekomendacji Warszawy. Akurat jego oddział jest wysoko w ogólnopolskich
              rankingach oddziałów ortopedycznych, jest świetnie wyposażony. W opowieści o
              profesorach warszawskich straszących Radomiem nie wierzę - to bajki. Komentarze
              o nieukach z Radomia ( i nie tylko) - stały warszawski marketing, jak inaczej
              utrzymałby się mit, że leczenie w Warszawie to jest coś, a na prowincji -
              znachorstwo (ponadto komentarze te są niezgodne z zasadami etyki lekarskiej).
              Warszawski lekarz (choć nie tylko - niektórzy radomscy też się nauczyli)
              zaczyna wizytę od tekstu: A kto Panu/Pani tak to ( i tu nazwa narządu lub
              rodzaju zabiegu) spieprzył. Czasem okazywało się, że to on sam.
              W Warszawie polecam usługi np. Mirosława G.- kardiochirurga. Niedługo usłyszymy
              o następnych.
              • tata.pawelka o co Wam chodzi? 02.03.07, 10:06
                Nie napisałem tego wątku aby chwalić Warszawę tylko opisałem fakty. Nie
                interesuje mnie jakiś tak Mirosław G. Wiem jedno, 3 radomskich ortopedów
                krzywdzi dzieci. To jest mój apel do rodziców aby 3 razy się zastanowili zanim
                kolejne dziecko zostanie włożone w szynę. Po co te kpiny, zaczepki. Kto chce
                posłucha mojej rady, kto nie jego sprawa. Nie wiem czy osoby wypowiadające się
                za Radomiem są rodzicami, ale wiem jedno, gdybyście przeszli to co ja i inni
                rodzice zmienilibyście zdanie. Dla mnie najważniejsze jest zdrowie syna i mam
                gdzieś to że pewne osoby na siłę bronią radomską służbę zdrowia. Nie znaczy to
                oczywiście że w innych miastach jest idealnie, ale jeszcze raz powtarzam mnie
                nie interesuje inne miasto. Ja opisuję jak było w moim i kilku innych
                przypadkach i Warszawa ocaliła moje dziecko. Nie ma co się obrażać, taka prawda
                że radomscy lekarze słyną z partactwa.
                • Gość: oko9 Re: o co Wam chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 10:32
                  Jeśli uważasz, że 3 lekarzy krzywdzi dzieci, to złóż skargę do sądu lub izb
                  lekarskich. Jeśli, jak piszesz, zależy ci na innych dzieciach, to złóż skargę
                  tym bardziej. Jeśli tego nie zrobisz, to uznaję, że chodzi ci tylko o oplucie
                  pewnych nazwisk.
                  • tata.pawelka Re: o co Wam chodzi? 02.03.07, 17:53
                    Czy napiszę skargę czy nie to moja sprawa. A dzieci właśnie w taki sposób chcę
                    oszczędzić. Ludzie muszą być świadomi tego problemu. Co do kwestii opluwania
                    jak to ująłeś; po tym co zrobili można by ich nie tylko opluwać. Na prawdę nie
                    rozumiem jak można bronić takich konowałów. Dla mnie jest wszysto jasne. Dodam
                    jeszcze że Piasta był na tyle bezczelny że za wydruk usg zażyczył sobie 5 zł. I
                    o czym tu rozmawiać, byłem w szoku że kasując za wizitę ma czelność żądać
                    opłaty za wydruk.Ponadto musiałem prosić o ten wydruk, chyba się obawiał że
                    mogę gdzieś skonsultować.
              • Gość: tset Re: Zakompleksiony Radom IP: *.tkdami.net 02.03.07, 20:15
                to jakim cudem w 2 warszawskich szpitalach publicznych robią na okrągło poprawki
                po radomskich błedach medycznych ?

co do kardiochirurga to mówimy tutaj o ortopedach a nie o kardiochirurgu wieć po
                co zmieniasz temat , a ginekolog łapówkarz u nas w Radomiu to co ? i co myślisz
                że to jedyny łapówkarz w WSS w Radomiu ?

mogę ci powiedzieć tak, skutki leczenia są w Warszawie zdecydowanie inne niż w
                Radomiu , bo w Radomiu w ogóle nie leczą lekami tylko liczą na cuda , albo na
                dotyk który leczy, a proste złamania zamiast leczyć zachowawczo to leczą
                operacyjnie powodując powikłania.

może jeszcze powiesz że rehabilitacja polega na fizykoterapi bo taka jest tylko
                w Radomiu : pole magnetyczne , laserek , krio które zmniejsza dokrwienie itd. to
                Cię wyśmieje bo ja wiem osobiście po sobie że to nie działa i w niczym jest
                potrzebne pozatym w różnych publikacjach można wyczytać że nie znane są do końca
                skutki takiego leczenia jeżeli jest ono leczeniem podstawowym :D

a taka forma rehabilitacji jest tylko na WSS a to nie działa bo rehabilitacja to
                różnego rodzaju ćwiczenia rozciągające stawy i mięśnie po unieruchomieniu a nie
                szamańskie praktyki, a leczenie podstawowe to są głównie leki , witaminy
                ewentualnie hormony regulujące wapno, więc nie wciskaj mi kitu o lekarzach bo
                też jeszcze mieszkam w Radomiu ale lecze się już teraz wyłącznie poza Radomiem a
                do Warszawy mam najbliżej i wiem że dobrzy są tam lekarze bo mi pomogli i nie
                opowiadają bajek w stylu " ma pan za ciężką noge itd"

a co do ordynatora w radomiu to mojemu koledze , który jest kolearzem i pewnego
                razu miał mało mazidła w stawie skokowym i go bolało bo dużo jeżdził na rowerze,
                to rada pana ordynatora podczas wizyty za 70 zł w jego prywatnym gabinecie była
                taka " przoszę nie jeżdzić i nie chodzić to nie będzie pana boleć" , a
                wystarczyło zrobić prosty zastrzyk z mazidła stawowego celem uzupełnienia ale
                najwidoczniej takiej prostej rzeczy ordynatorek nawet nie wie. a RTG to czarna
                magia dla niego.

ekstra co ? nie ma jak fachowiec od siedmiu boleści, lepiej by sobie działke pod
                domem burakami obsadził i sprzedawał je na targu , wożąc je swoim pięknym
                samochodem ,a nie ludzi kaleczy łobuz jeden.

• Gość: agni Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: 82.139.38.* 01.03.07, 16:26
      coś w tym może być bo moje 2 kuzynki ze swoimi dziecmi do izbickiego chodziły
      i dzieci od pierwszych miesięcy zycia w szynie musiały byc
      ja z córkami byłam u innych lekarzy (nazwisk nie pamiętam)
      i obeszło sie bez szyny, choc zalecone miały szerokie pieluchowanie
      (podobno tez bzdura:/)
      • Gość: Ala Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 06.03.07, 22:47
        To wszystko jest proste. Kto jest właścicielami punktów ortopedycznych? Prosze
        sobie odpowedzieć. Każdy myślący człowiek sam potrafi sobie odpowiedzieć.
        Trzeba mieć duzo szczęścia w kontaktach z naszymi lekarzami.Srodowisko lekarzy
        radomskich jest bardzo specyficzne. Zyczę wszystkm duzo zdrowia.Ponad rok temu
        moja mama przebywała w WSS na Odziale Pulmologicznym tam to jest kabaret.
        Wszystko róbcie abyście tam nie musieli leżeć ani jeden godziny. Dziadek
        Ordynator niewiem czy tam jeszcze jest ale powinien bujać się w fotelu a nie
        byc ordynatorem. Tam nie ma gospodarza a o specjalizacjui to trzeba zapomieć.
        Dzięki prawidłowemu podejściu lekarza z Poradni Pulmologicznej - dr Przytuła,
        Pozdrawiam Panią Gorąco - moja mama trafiła do Mazowieckiego Centrum Leczenia
        Chorób Płuc i Gruźlicy w Otwocku. Była tam przez 3 miesiące. Miała 2 opercje. Z
        wagi 90 kg było tak że wazyła 52 kg. Dzięki wspaniałym lekarzą z Otwocka i Bogu
        moja mama żyje.Pare lat temu tata mojego męza tez leżał na tym Oddziale wg tych
        lekarzy to był rak z przerzutami dawali mu pare miesięcy dzięki Bogu żyje do
        dziś. Rak gdzieś znikł. Znajomu nie mogli pobrać płynu do analizy bo był
        zagruby 80 kg, a w Otwocku zrobili mu zabieg po tygodniu wyszedł do domu. Wiele
        innych przypadków ten oddział powinien zniknąć ze struktury WSS w Radomiu
        szkoda aby tam ludzie umierali pieniądze z NFZ powinny iśc na inne oddziały.
        Pozdrawiam
    • Gość: matka Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: 82.139.58.* 01.03.07, 16:37
      Coś dla rodziców ,którzy zechcą zrezygnować z szyny lepiej niech maluch
      pocierpi jak jest mały , nawet na wyrost, ale żeby póżniej nie miał problemów.
      Wiem co mówię. Jedna córka była 3 miesiące w szynie i jest wszystko w
      porządku, a u drugiej nie byla założona szyna tylko grubo pieluch - w wieku 9
      lat lekarz stwierdził skrzywienie kręgosłupa okazało sie, że krótszą nóżkę
      rekompensowala sobie skrzywieniem ,a teraz to jest problem ( specjalne buty
      wkładki, podklejki,sanatoria, baseny i problem z ciążą- ma 24 lata - tego nie
      życzę waszym dzieciom. Syn też miał profilaktycznie szynę nie chciałam
      ryzykować. Z pozdrowieniem matka trójki dzieci.
      • tata.pawelka Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! 01.03.07, 17:45
        Co ma znaczyć "lepiej niech maluch pocierpi jak jest mały". Przepraszam bardzo,
        ale dlaczego zdrowe dziecko ma nosić szynę. Ja nie twierdzę że wszystkie dzieci
        są zdrowe i wszystkie nie potrzebnie się leczy tylko że w Radomiu leczy się
        hurtem czy zdrowe czy nie- profilaktyka. Być może u ciebie dziecko miało wadę,
        ok. Ale mój synek jest i był zdrowy, biodra wykształciły się prawidłowo. Szyna
        jeśli mam wchodzić w szczegóły została wynaleziona dla starszych niemowląt a
        nie poniżej 4 mż. Jeszcze raz powiem że szyna nie jest tak bez uszczerbku dla
        zdrowia, jedno leczy a drugie czasami "kaleczy". "Profilaktycznie szynę"-
        profilaktycznie to można pieluchować a nie zakładać dyby dziecku. Ja także wiem
        co mówię. Byłem u 3 specjalistów w Warszawie i wszyscy byli zgodni że synek był
        i jest zdrowy, to samo u znajomych. Podłe jest ze strony radomskich ortopedów
        uświadamianie rodzicom, że "co 2 dziecko ma taką wadę"- wielkie oszustwo i
        wciskanie kitu. Nie twierdzę że warszawscy lekarze wszystkim zdejmują szyny, bo
        mam znajomego któremu lekarz u którego byłem z synem kazał nosić szynę, ale to
        było starsze dziecko. to jakieś chore myślenie że szyna jest zbawienna, mnie
        też to wmówiono. A nie wspomniano że często po szynie dzieci trzeba
        rehabilitować. Mnie też kiedyś rozbroiła pewna matka, która powiedziała mi że
        nie mam powodu do zmartwień cyt." moje 2 córki miały szyny i są bardzo zgrabne"-
        tak, bo przecież to jest najważniejsze prawda?. Ludzie, nie dajmy się
        zwariować, gdzie się nie obejżę wszystkie dzieci miały szyny, zwłaszcza
        dziewczynki- to nie jest normalne. Dysplazja nie jest powszechną wadą. Radom
        słynie z zakładania wszystkim szyn, o czym dowiedziałem się w Warszawie. Kto
        chce weźmie moje ostrzeżenie do serca, każdy decyduje sam. Ja będę wszędzie
        odradzał wykonywanie kontroli bioderek w Radomiu. Znam przypadek, kilkanaście
        lat temu, gdzie dziecku założono szynę ( dr Linda, bo praktyka zakładania szyn
        w Radomiu trwa dość długo), rodzice także pojechali do W-wy do żyjącego jeszcze
        dr Koszli( wynalazcę szyny) na co ten wyrzucił szynę przez okno. Dziecko o
        którym piszę również było zbyt małe do szyny i oczywiście było zdrowe!
        Powiedział że lekarze nie mają pojęcia o zastosowaniu szyny. To wszystko
    • Gość: oko9 Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 17:27
      To jak to Tato Pawełka? Byłeś u dwóch, nie napisałeś u których, a oplułeś
      trzech? Ta jakby napisać, że spotkałem Ciebie i znajomego Twojej żony, a jeden
      z Was jest ojcem Pawełka.
      • tata.pawelka Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! 01.03.07, 17:47
        Napisałem że byłem u 2. Znajomi byli u jednego z tych u których ja byłem + ten
        trzeci. Czytaj dokładnie zanim skomentujesz. Czyżby jakiś obrońca się znalazł.
        Piszę to co wiem.
        • Gość: oko9 Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 18:23
          Napisz u kogo byłeś i po sprawie. To się nazywa rzetelna informacja.
          • tata.pawelka Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! 01.03.07, 18:40
            Proszę bardzo. Byłem u Piasty i Frynasa. Moi znajomi, jedni u Izbickiego i
            Frynasa, inni u Piasty i Izbickiego, dlatego piszę że znam praktyki wszystkich
            3 ortopedów. Na dodatek tak jak pisałem, Izbicki nie ma pojęcia o tym że nie
            robi się rentgena tak małym dzieciom, albo zdrowie dziecka nie ma dla niego
            żadnego znaczenia. Nie wiem z czego winika fakt, że zamiast usg robi zdjęcie
            rentgenowskie.
            • Gość: tata madzi Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 13:40
              tata pawełka to zwykły porypany histeryk!!!!Serdeczne pozdrowienia dla dr.
              Frynasa ,dzięki któremu moja ,już dorosła córka nie została kaleką.
              • Gość: tata.pawelka Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 03.03.07, 13:47
                Rozumiem że obrońcy także się wypowiedzą. W końcu do kolegów dotarła moja
                wiadomość. Żenujące. Wstyd, że mamy takich lekarzy. A ty tato madzi albo sam
                jesteś porypany, albo faktycznie zrobiono ci wodę z mózgu. Czy tak trudno
                zrozumieć że zdrowe! dzieci wkładano w szyny. Szkoda gadać z takimi
                nieświadomyi problemu ludźmi. A tak na marginesie, mnie też mówiono że szyna
                jest po to aby na stare lata nie było problemu z biodrami. Wstyd.
                • Gość: oko9 Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 14:06
                  Tato Pawełka, nie sądzę, żeby twój Pawełek był z ciebie w przyszłości dumny.
                  Jest sprawa, to prawdziwy ojciec coś z tym robi, a nie pisze anonimowo w
                  internecie (spełniającym taką funkcję, jak kiedyś ściana w szalecie miejskim).
                  Miej jaja, podaj ich do sądu, a nie zachowuj się jak frustrat, który wyrzygał
                  się w publicznym miejscu i mu ulżyło.
                  • tata.pawelka Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! 03.03.07, 14:24
                    Twój poziom wypowiedzi jest zaskakujący. Szkoda wdawać się w dyskusje z
                    takim "inteligentem".
                    • Gość: oko9 Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 14:38
                      prawda zabolała?
    • Gość: mama.córeczki Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 01.03.07, 19:00
      Piszesz to co ja od dawna miałam ochotę napisać. U mnie taka sama sytuacja. Też
      byłam u 2 wymienionych przez ciebie ortopedów. Córcia miała 3,5 tyg. Jeden i
      drugi stwierdził poważną dysplazję, a nawet w lewym bioderku prawie
      podwichnięcie (Piasta). Moja córka nosiła raz szynę, raz frejkę, potem znowu
      szynę, chodziłam jak głupia do tych lekarzy na wizyty kontrolne. Córka była w
      tym sprzęcie miesiąc aż ktoś mi doradził specjalistę w Warszawie. Oczywiście
      tak jak i ty piszesz, jak zobaczył moją maleńką córcią w szynie to był w szoku.
      Poza tym powiedział że jest zdrowa, ma w porządku bioderka. Co gorsza, zapytał
      czy zdjęcie z usg które miałam ze sobą było przy mnie drukowane! Tak tak, nawet
      zasugerował że ten wydruk usg może nie był mojego dziecka. Wyobraźcie sobie co
      czułam. Aby być w 100% pewna pojechałam do 2 specjalisty od usg- to samo córka
      zdrowa. Dodam że moja córeczka wg radomskich lekarzy miała nosić szynę 3 m-ce.
      Koszmar. Też mi wmawiano że u dziewczynek taka wada jest normą.
    • Gość: NFZ do taty pawełka i innych poszkodowanych!!! IP: *.tkdami.net 02.03.07, 00:16
      witam

proponuje napisać każdy z osobna zawiadomienie opisujące dokładnie problem i
      diagnozy inych lekarzy , najlepiej podać dane lekarzy z warszawy do :
      Nardowy Fundusz Zdrowia
      Mazowiecki Oddział Wojewódzki
      Dyrektor Andrzej Jacyna
      ul. Chałubińskiego 8
      00-613 Warszawa
      tel. (022)-582-80-02

a także do:
      Okręgowa Izba Lekarska w Warszawie
      ul. Grójecka 65a
      02-094 Warszawa
      tel. (022)-658-17-02

pozdrawiam
    • Gość: OBRONA Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:03
      Kilkanaście lat temu dr PIASTA uratował 2 letnią dziewczynkę przed operacją i
      kilkumiesięcznym, pobytem w gipsie na wyciągu. Wynikało to wszystko z
      ignorowania przez rodziców diagnozy postawionej wcześniej(dysplazja biodra).
      Podjął się leczenia, mimo że inni lekarze widzieli tylko operację.
      • Gość: mag Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: 82.139.60.* 02.03.07, 15:19
        Za moich czasów maleńkim dzieciom kazano wkładać podwójne, tetrowe pieluszki,
        aby był prawidłowy rozstaw stawów. No, ale teraz pampersy ... wygody wszelkie,
        to ortopedzi od świętego spokoju dają szyny. I nie wieszajcie na nich psów, bo
        robią naprawdę wiele dobrego. Wiem, bo z nimi często współpracuję.Dziś np.
        wysłałam im złamanie.
        Ktoś tam chodzi do babki! Litości! Toż to średniowiecze wkracza nie tylko w
        dziedzinie poglądów politycznych, ogólnego rozmodlenia, ale i w medycynie.
        Czas zmykać z tego miasta!
        • Gość: lekarka Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.jjs.pl 02.03.07, 15:36
          wiecie, okrpne to co sie czyta. Ale niestety to wszystko prawda o naszych
          radomskich lekarzach, pza bardzo nielicznymi wyjatkami.
          M.in dlatego od razu po studiach zostalam w Warszawie, nie chcialam pracowac w
          rodzinnym miescie i patrzec na "postepowanie" swoich kolegow:(
          Pozdrawiam
          • Gość: Elil Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 17:34
            Proszę, podaj te bardzo nieliczne wyjątki.Dla dobra Tych,którzy pojęcia
            zielonego o takowych nie mają.
          • Gość: lola Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:00
            Ja jestem tancerką go-go. Po kursie zostałam na Wybrzeżu. Słyszałam bardzo dużo
            złego o radomskich tancerkach, poza bardzo nielicznymi wyjatkami.
            M.in dlatego od razu po kursie zostalam w Warszawie, nie chcialam pracowac w
            rodzinnym miescie i patrzec na "stepowanie" swoich koleżanek:(
          • Gość: He he Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.as.kn.pl 02.03.07, 18:33
            Udal ci sie wyjechac z prowincji jaka jest dla ciebie radom, gratuluje, teraz
            jestes super swietnym lekarzem warszawskim. Pewnie pokolenie nizej rodzice
            awansowali przenoszac sie do Radomia z "mniejszej miejscowosci" a ty poszlas na
            calosc i heja do stolicy zostac super lekarzem z super warszawy ktory nie
            polelnia bledow. Gratuluje megalomanii.
            • Gość: mama dorosłego syn Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: 85.112.196.* 02.03.07, 19:43
              Moj syn ma prawie 22lata,kiedy miał 3 m-ce przepisano mu szynę(na 3 m-ce)
              nazwiska lekarza nie pamietam.Juz wtedy te szyny byly "bardzo modne"Po dwóch
              dniach koszmaru pojechałam do"babki"szanownej Pani Wozniak z Taczowa niestety
              juz niezyjącej. Po osmiu wizytach-masazach stwierdzila ze jest OK.Chodziłam na
              kontrolne (wyznaczane) wizyty do ortopedy,oczywiscie na czas wizyty zakładalam
              szynę zeby mnie nie okrzyczeli.Lekarz mówił ze jest coraz lepiej, ze szyna daje
              świetne rezultaty.Ja się w duchu z niego smiałam ale nie powiedzialam
              prawdy.Dzis wiem ze zle zrobiłam!bo dzięki takim jak ja lekarze myslą ze robią
              dobrze. Tato Pawełka miej odwagę i pojdz do tych lekarzy,powiedz co jest nie tak
              • Gość: prafda cała prawda o lekarzach w Radomiu IP: *.tkdami.net 02.03.07, 20:34
                czemu w Radomiu 1 ortopeda to tylko doktor a reszta to zwykłe lekarzyny bez
                doktora ? i tak na każdym oddziale , w warszawie zazwyczaj ordynator jest
                profesorem , a najniższy lekarz ma tytuł taki jak u nas ordynator to chyba
                wszystko wyjaśnia czemu ludzie mówią o błędach medycznych na ortopedii i to
                nawet na korytarzu fizykoterapii w Radomiu , więc co się spodziewać po kimś kto
                się nie uczył i jest zwykłym lekarzyną o mentalności rolnika

Skoro nie ma żadnego Profesora od kości u nas to skąd Ci radomscy amatorzy mają
                wiedzieć co trzeba zrobić ?
                • Gość: doktorek Re: cała prawda o lekarzach w Radomiu IP: *.183.udn.pl 03.03.07, 15:22
                  Ten jedyny "ortopeda - doktor" tak naprawdę doktorat zrobił z brudu w szpitalu
                  na Tochtermana. Jego doktorat nie ma kompletnie nic wspólnego z ortopedią.
                • Gość: doktorek Re: cała prawda o lekarzach w Radomiu IP: *.183.udn.pl 03.03.07, 15:23
                  A propos profesorów i ich mądrości. Na Józefowie pracowało dwóch. Został już
                  jeden, bo drugi siedzi. Przeświadczenie o wyższości profesorów niekoniecznie
                  bywa słuszne.
    • Gość: ala Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 22:02
      ja w lipcu przeszłam prze to samo z córeczką. Byłam u wymienionych przez Ciebie
      lekarzy. Diagnoza - ciężka dysplazja stawów biodrowych. Szyna konieczna na min.
      3 miesiące potem się zobaczy. Dzidzia nosiła ją tylko tydzień. Pojechaliśmy do
      warszawy i co? cudowne uzdrowienie. Ani śladu dysplazji
    • agamama123 Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! 03.03.07, 09:05
      Hmmm... mój synek był pod opieką Piasty. Pierwsze kontrolne usg miał w 6
      tygodniu zycia. Okazało się, że jest lekka dysplazja stawu biodrowego. NIE
      zalecił szyny. Pokazał jak PRAWIDŁOWO nosić dziecko, układać, powiedział, że
      najważniejsze to nieukładanie na boczku, dużo leżenia na brzuszku w pozycji
      żabki. Zalecił tylko częstsze wizyty (co 3-4 tygodnie). W 8 miesiącu zycia dla
      pewności wykonał RTG (na tym etapie zdjęcie RTG jest dokładniejsze niż usg).
      Wszystko było super:)
      Dodam tylko, że wyniki również konsultowałam z lekarzami w Warszawie (nigdy nie
      ufam opinii jednego lekarza...). Potwierdzili dziagnozę, pochwalili sposób terapii.
      Wśród moich znajomych nie ma nikogo któ miałby dziecko w szynie a dzieci w moim
      otoczeniu jest niemało. Więc chyba takie uogólnianie chyba nie ma sensu. Zawsze
      znajdzie sie ktos kto bedzie za a przeciwko niemu stanie ktos o odmiennym zdaniu.
      A porównywanie radomskich lekarzy do konowałów a wychwalanie warszawskich,
      cóz...mój najstarszy synek przez kilka warszawskich znakomitości o mało nie
      przeniósł sie na tamten świat... Średni jest chory i najprawdopodobniej jest to
      wynik nieprawidłowego poprowadzenia porodu w osławionym szpitalu na Karowej...

Rozumiem to, że tata.pawełka czuje sie oszukany. Jego dziecko niepotrzebnie
      odczuwało dyskomfort i mnie tez by to wkurzyłoo. Ale jestem zdania, ze takie
      plucie komus w twarz tez nie jest w porządku. I jeszcze jedno mnie dziwi - skąd
      niby informacjka, że niemowlętom nie wolno wykonywać zdjęć rtg??? Bo rozumiem,
      że lepiej wykonać usg w kwestii bioderek ale pisanie, że NIE WOLNO RTG świadczy
      tylko o braku wiedzy.
      • Gość: tata.pawelka Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 03.03.07, 09:33
        Czytam to co napisała agamama z niedowierzaniem. Znam tyle przypadków, tu też
        kilka osób napisało że spotkało ich to co mnie i jak mam nie uogólniać. Być
        może przypadek agamamy jest właśnie odosobniony, albo ma interes w tym aby tak
        pisać. Nie chcę nikogo urazić, ale jak można bronić ludzi którzy hurtem
        wkładają w szyny. Wynika to albo z ich niewiedzy albo tak są zachłanni na kasę.

Poza tym ja napisałem że byłem u specjalistów ortopedii w Warszawie a nie
        ogólnie że u lekarzy, więc proszę mi nie mówić że wychwalam lekarzy w Warszawie
        (choć szczerze mówiąc uważam że są lepsi). W radomiu są konowały i nigdy nie
        zmienię zdania tak jak osoby które znam i przeszły to co ja z żoną.
        Agamama piszesz, że twój syn jak miał 8 m-cy miał zrobione RTG i sama
        podkreślasz, że na tym etapie zdjęcie jest dozwolone, ja też o tym pisałem. Nie
        wolno dzieciom poniżej któregoś miesiąca. A potem sama pytasz mnie skąd ta
        informacja, że dzieciom nie wolno. Ja piszę o leczeniu bioderek i specjaliści z
        Warszawy o tym mówią, po to jest usg aby je robić i nie naświetlać. Widać i
        Piasta i Frynas o tym wiedzą a tylko Izbicki nie. Tak czy inaczej agamamo
        czytając wypowiedzi w tym wątku na prawdę nie zastanawia cie dlaczego jest tyle
        przypadków gdzie dzieci wsadzno niepotrzebnie w szynę. Zszokowany jestem
        wypowiedziami kilku osób, które nawet zdejmowały szyny, chodziły na masarze do
        babki i głupi lekarz radomski chwalił działanie szyny- chyba już z tego względu
        powinno być wszystko jasne. I nie wierzę agamamo że nie widziłaś i nie
        słyszałaś w swoim środowisku o dzieciach w szynie, to niemożliwe. Jak mój synek
        był w szynie to chodziłem, pytałem ludzi posiadających dzieci i prawie
        wszystkie- a dziewczynki to na prawdę wszystkie były w szynie. ten proceder
        trwa w Radomiu juz bardzo długo. Tyle tylko, że ludzie ci nie sprawdzając
        diagnozy tak jak ja i wielu rodziców żyli w przeświadczeniu że dziecko miało
        dysplazję a kochany pan doktor uzdrowił dzieci. Nie zapomnę straszenia że syn
        będzie miał krótszą nogę, że nie wolno zdejmować szyny nawet do zmiany pieluch,
        tylko raz dzienie do kąpieli. Nie zapomnę jak żona się męczyła karmiąc synka w
        tych drutach. To musi się skończyć. I nie piszczie że to ja uogólniam, bo mój
        przypadek jest jednym z wielu. Żałuję tylko że po wizycie u jednego konowała
        poszedłem jeszcze do drugiego a terzeba było od razu jechać do Warszawy.
        Tak jak tu ktoś już napisał radomscy ortopedzi powinni się dokształcić.
        • agamama123 Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! 03.03.07, 09:56
          :)
          Nie mam w tym interesu:) Poprostu jestem zadowolona, że ktos tak poprowadził
          moje dziecko, że obyło sie bez szyn itp. Znam JEDNO dziecko (ale jest to
          znajomość wirtualna), które było włozone w szyny. Cóż, to chyba nie grzech? Za
          to znam około 30 dzieci z wadą serca a ty pewnie nie...
          Napisałam, ze Jakub miał zrobione RTG w 8 miesiącu ale nie dlatego, że jest
          dozwolone a dlatego, ze na tym etapie jest dokładniejsze. Dziwi mnie tylko, że
          zaznaczasz, ze dzieciom NIE WOLNO robic RTG poniżej 4 czy 6 miesiąca. Ja tylko
          napisałam, że rozumiem, że mniej szkodliwe jest wykonanie usg ale nie ma zakazu
          wykonania takiego badania.
          Przeraził mnie opisywany przez kogoś przykład z tzw "babką". Rehabilitowałam 2
          dzieci, wiem w czym tkwi proble i co takie babki robia. Nie mam w otoczeniu
          dziecka z szyną ale za to mam swietny przykład na działanie "babek". Córka
          znajomych była "schynieta" - nie pytajcie mnie co to bo nie wiem:) I babka ja
          "nastawiła" Efekt? Aktualnie 5 latka ma skolioze i...zeza... I wierzcie mi, zez
          jest wynikiem nieprawidłowego napięcia mieśnia a to nalezy rehabilitować a nie
          natawiac u babek!
          Napisałam w swoim poście, że nie nalezy nikomu pluć w twarz. Ja akurat nie
          spotkałam sie ze zła diagnozą ze strony radomskich ortopedów. Za to spotkałam
          się z karygodnym zachowaniem specjalistów z warszawskiego CZD. Moje dwa porody
          były xle przeprowadzone właśnie w Warszawie. Trzeci, bez meża, nieopłacony (w
          przeciwieństwie do poprzednich) odbył się juz na Józefowie i wspominam go
          wspaniale a dzięki połoznej trwał 40 minut...
          • agamama123 Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! 03.03.07, 10:02
            Jeszcze jedno: mieszkałam w Warszawie 5 lat. Tam leczyłam moje dzieci,
            chodziłąmz nimi na wszelkie terapie. Po powrocie musiałam te zajęcia i wizyty u
            specjalistów kontynuować. Niestety w R dostęp do wszystkiego jest duuuuzo
            trudniejszy. Więc miotałam sie pomiędzy stolicą a R. Po pewnym czasie -
            zaryzykowałam. Poszłam do endokrynologa, ortopedy, neurologa w R. I tu miła
            niespodzianka:) Okazuje się, ze wszyscy sa na tym samym poziomie co
            dotychczasowi lekarze w W. Nawet okazało sie, że trafilismy do lepszego
            neurologa a pediatra znaleziony zupełnie przypadkiem po przeczytaniu historii
            leczenia moich dzieci powiedziała: szczerze mówiąc nie miałam jeszcze tak
            trudnych przypadków. Będę musiała sie troche doszkolić... Lekarz na piatke wg
            mnie:) A w warszawie 4 kolejnych odmówiło prowadzenia dziecka!
            • Gość: tata.pawelka Agamama IP: *.tkdami.net 03.03.07, 11:27
              Rozumiem, że każdy ma swoje odczucia. Moje są takie a nie inne. Strasznie
              przeżyliśmy z żoną tą całą "pomyłkę". Tak jak napisałem, dla mnie nie ma
              żadnego tłumaczenia dla tego co robią ortopedzi radomscy.
              Pozdrawiam całą Twoją wspaniałą trójeczkę (widziałem zdjęcia) :))) Pozdrawiam
              tata Pawełka.
          • Gość: HHH Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: 85.112.196.* 03.03.07, 12:39
            DO agamama-to ja pisałam o "babce"zapewniam Cie ze tak jak istnieja róznice
            miedzy skutecznoscia lekarzy, tak istnieja rózne "babki"Ta pani o której pisze
            była znana w OKOLICACH. Korzystał z jej usług dla swojego dziecka znany
            radomski ortopeda.
            • Gość: Andy Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 03.03.07, 13:52
              Z tego co czytam, to nic nie zmieniło sie od wielu lat. Osobiście zirytowany
              podejściem naszych ortopedów lat temu 16 jeżdzłem do CZMP w Łodzi na badanie
              bioderek córki. U nas lekarz na wizycie w poradni jedynie dawał wizytówke z
              kontaktem do prywatnego USG. Więc pomyślałem spadajcie dziady na drzewo.
              telefonicznie można było umówic wizyte u specjalisty (doktora), gdzie w ciagu
              godziny przyjmował może ze 30 osób, oczywiście bezpłatnie. Diagnoza była dobra,
              zalecenia trzy pieluchy. Szkoda gadac o naszych cyrulikach...
              • Gość: stokrotka246 Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 03.03.07, 14:58
                Chciałabym się wypowidzieć w kwestii radomskich ortopedów. Otóż ja też
                jeździłam z moją córeczką do radomskiego ortopedy-D.Dębińskiego na kasę
                chorych. Nie zapłaciłam ani grosza. wyznaczał izyty co miesiąc i nie wkładał w
                szynę, kazał tylko szeroko pieluchować. Uwaga! Można to robić używając
                pampersów. Nakłada się pieluchę tetrową na jednorazową. Nie robił RTG, uczył
                jak kłaść dziecko w pozycji żabki. W zeszłym roku złamałam nogę, którą w
                radomskim szpitalu składano operacyjnie-dziś chodzę, noga nie boli. Można mówić
                wiele złego o lekarzach, moje doświadczenia też nie są super dobre, ale mnie
                wyleczyli, dobrze prowadzili moją córkę. Nie znam żadnego dziecka, które
                nosiłoby szynę, poza mną. Mnie, kiedy byłam mała założono aparat właśnie w
                Warszawie. Wierzę, że taka była potrzeba. Nie chcę chwalić lekarzy, bo każdy z
                nich jest człowiekiem i dba o własne interesy, ale śmieszne wydaje mi się ich
                ocenianie ze względu na położenie geograficzne.
    • Gość: anka35 Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 03.03.07, 14:59
      Dobrze, że ktoś poruszył ten temat. Ja przeszłam to samo piekło. U mojej córci
      też stwierdzono dwustronną dysplazję. Najpierw Izbicki, który rzeczywiście
      zrobił zdjęcie RTG i o czym się dowiedziałam później nie wolno u 4 tyg dziecka.
      Potem za radą połoźnej z Tohtermana poszłam do Frynasa (że lepszy bo ordynator)
      i stwierdził też dysplazje. Z tym że Frynas zalecił najpierw frejkę a potem
      będzie szyna. Dzięki Bogu koleżanka po 2 tyg. dała mi namiar ortopedy z
      Otwocka, który przyjmuje w Warszawie. Diagnoza- córka zdrowa. Wytłumaczył mi że
      w tym wieku dziecko ma prawo mieć niewykształcone bioderka, nie znam tych
      określeń dokładnie. Potem jeszcze jedna wizyta po 3 m-cu życia i już byłam
      pewna że córka ma prawidłowo wykształcone bioderka. Jestem kolejnym dowodem na
      to, że radomscy ortopedzi założyli tak małemu dziecku szynę. Aha i ortopeda o
      którym piszę również powiedział, że dzieciom poniżej 3 m-ca zycia nie wolno
      zakładać szyn bo bioderka sie kształtują a jak pokazałam zdjęcie RTG to sie
      załamał. Pozdrawiam tato Pawełka. Ja także w swoim gronie ostrzegam ludzi.
      • Gość: nemo Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 18:43
        bzdura. A jak sprawdzić u noworodka, czy nie ma zapalenia płuc, albo niektórych
        wad rozwojowych? Tylko Rtg! Badanie to jest nieopobjętne dla zdrowia dla
        każdego, nie tylko noworodka. Dawka promieniowania musi być umiejętnie dobrana.
        USG bioder jest badaniem przesiewowym. Potwierdza się go zdjęciem Rtg, tym
        bardziej, że tylko to badanie daje obraz umożliwiający obliczenie stopnia
        dysplazji, odpowiednich kątów pomiedzy elementami kostnymi itd.
        • Gość: MAMA Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 04.03.07, 21:47
          wątek istotny, podnoszę
    • Gość: mama Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: 88.156.76.* 05.03.07, 06:58
      jestem mamą dwójki maluchów(obecnie dzieci mają 10 i8 lat)ale przeżyłam ten sam
      koszmar co pan,u synka dysplazja stawu biodrowego zauważona była w 4 miesiącu
      życia a u córki od razu po porodzie lekarze kazali mi się zgłosić do ortopedy
      jak skończy miesiąc.Nie mieli robionego USG tylko prześwietlenie.Ja trafiłam do
      prawdziwego lekarza z powołania,żeby nie on nie wiem co by dziś było z moimi
      skarbami.Chodziłam do przychodni na 1905Roku na NFZ dor.Lecha Izbickiego nie do
      jego syna.Dawał poduszkę Freiki.Wiem że uratował moje dzieci przed kalectwem za
      co będę mu zawsze wdzięczna,potem gdy już nie przyjmawał w przychodni chodziłam
      do niego do domu ul.Focha 13 nigdy nie wziął pieniędzy.To jest lekarz z
      powołania.wiem jacy są ortopedzi na Juzefowie dla nich nie liczy się zdrowie
      pacjęta tylko ile kto da,pielęgniarki też zamiast chodzić koło pacjęta to
      czekają na łapówki.Ordynator przyjmuje ludzi z prywatnego gabinetu.To po co
      płacimy te składki jak wszyscy liczą na łapówki?????Oni mają pensje,prywatne
      nocki i dorabiają gdzie się da bo ciągle im mało.taka pielęgniarka nawet basenu
      nie poda bo jej korona spadnie tylko salowa musi to robić za marne grosze.Może w
      końcu by się ktoś zajął tym i te damy pogonił do pracy (a nie malowania
      paznokci,czytania gazetek i odbębnienia dyżuru).Pozdrawiam:)
      • Gość: mama Antosi Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 06.03.07, 00:37
        Drodzy Rodzice,
        doskonale rozumiemy Wasze rozgoryczenie wynikające z błędnej diagnozy
        radomskich ortopedów.
        My również staliśmy się ich ofiarami, a dokłdnie nasza córeczka.
        Z błednej diagnozy lekarzy: Gajosa, (później też) Bartnika (poradnia
        preluksacyjna w szpitalu na Józefowie) oraz Dębińskiego (Gabinet u Piasty)nasze
        dziecko w wieku 6 miesięcy przeszło zapalenie stawu biodrowego.
        Diagnoza Gajosa brzmiała dysplazja prawego stawu biodrowego. Zalecono nam szynę
        Koszli, do której oczywiście dostosowaliśmy się. "Leczenie" (jeśli to
        oczywiście można nazwać leczeniem) trwało 6 tygodni, w międzyczasie zmieniany
        był rozstaw szyny. Następnie wylądowaliśmy w szpitalu ze wspomnianym wyżej
        zapaleniem stawu biodrowego. Przed tym jak trafiliśmy do szpitala byliśmy
        jeszcze na badaniu USG u lekarza Dębińskiego. Ten stwierdził że dysplazja jest,
        ale wg niego w lewym biodrze. O zgrozo byliśmy wściekli a nasze dziecko
        przestało już wtedy ruszać prawą nożką, każdy najmniejszy ruch powodował jej
        niesamowity ból.
        Następnie 10 dniowy pobyt w radomskim szpitalu na Józefowie, który z czasem
        okazał się porażką. Owszem dziecko dostało dożylnie solidną dawkę antybiotyku i
        leku przeciwbólowego ale ból nie ustępował i poprawy z nóżką nie było. Lekarz
        Bartnik określił natomiast, że "tak naprawdę to leczenia wymagają obydwa
        biodra".
        Byliśmy w szoku i po tych słowach utwierdziliśmy się w przekonaniu, że tu z
        pewnością nam nie pomogą!!!
        Postawiliśmy na nogi Panią Ordynator Pediatrii, zarządali stosownych
        konsultacji (z prof. Karskim z Lublina) i w rezultacie przenieśliśmy się do
        Dziecięcego Szpitala Ortopedycznego w Otwocku.
        Tu pomoc dla naszej Antosi była natychmiastowa.
        Zrobiono jej punkcję prawego stawu biodrowego. Pobrano nadmiar płynu który
        wytworzył się w stawie, a tym samym powodował ucisk na torebkę stawową i w
        efekcie niesamowity ból.
        Po 3 dniach pobytu w tamtejszym szpitalu nasze dziecko zaczęło ruszać na nowo
        nóżką i z dnia na dzień odzyskiwać w niej pełną funkcjonalność.
        Tamtejsi lekarze w pierwszej kolejności nakazali nam odstawienie
        szyny,następnie kiedy oglądali zdjecia USG oraz RTG jakie Antosia miała
        wykonane w czasie leczenia w Radomiu rozkładali ręce i twierdzili, że tu nie ma
        żadnej dysplazji, że nasz przypadek absolutnie nie wymagał "wkładania dziecka w
        szynę". Co więcej postawili tezę, że to właśnie szyna powodowała ucisk i
        wywołała stan zapalny. Proszę uwierzcie, byli bardzo zaskoczeni, że w Radomiu
        zalecono nam taką formę leczenia.
        Po 11 dniach pobytu w szpitalu wróciliśmy do domu. Od grudnia 2006 byliśmy już
        dwukrotnie w Otwocku na kontroli i na szczęście wszystko jest o.k.
        Jeśli ktokolwiek z Was potrzebuje pomocy ortopedycznej dla dziecka proszę
        konsultujcie się z prof. Karskim z Lublina, doc. Czubakiem- Ordynatorem
        Ortopedii Dziecięcej oraz dr Sionkiem z Otwocka.
        My jesteśmy Im po stokroć wdzięczni za otrzymaną pomoc i fachową poradę.

Natomiast, nasz przykład świadczy o tym jakich to -co niektórych oczywiście-
        fachowców mamy w Radomiu!!!
        Nie będę strzępić sobie języka na zbędne epitety pod ich adresem (choć nie
        ukrywam, że cisną się takowe, bo trudno pohamować emocje związane z takim
        przeżyciem).
        Apeluję jedynie do tych pseudo-fachowców ortopedycznych by swoją nieudolną
        diagnozą nie skrzywdzili już więcej żadnego dziecka.

Dla zainteresowanych udostępniam poniżej namiary otwockiego szpitla
        ortopedycznego.

Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny
        im. Prof. Adama Grucy
        Klinika Ortopedii
        Oddział Ortopedii i Traumatologii Dzieci
        ul. Konarskiego 13
        05-400 Otock
        Tel. 023/779 4031 , 779 7001
        Ordynator doc. Jarosław Czubak
        • tata.pawelka nic dodać nic ująć 06.03.07, 09:58
          Kolejny dowód na brak pojęcia o leczeniu niemowląt przez radomskich ortopedów.
          A tak na marginesie ja także słyszałem że w Otwocku jest jedna z lepszych
          klinik ortopedycznych w Polsce o której pisze mama Antosi. Jeśli więc macie
          opory przed Warszawą to można jeszcze do Otwocka.
        • Gość: ala Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 20:03
          Ja też byłam na konsultacji u doc. Czubaka. Świetny specjalista i wspaniały
          człowiek. Uchronił naszą dzidzię przed szyna i powiedział, ze gdyby ją nosiła
          to mogło by sie to źle dla niej skończyć
        • Gość: ala Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 20:09
          Doc Czubak przyjmuje równiez w Warszawie:
          "ORTO"Specjalistyczna Przychodnia rehabilitacyjna
          ul. Królewska 1
          (022) 692 72 50
          Koszt wizyty w sierpniu ubiegłego roku wynosił 120 zł. (razem z USG jeśli
          dobrze pamiętam)
          • Gość: mama Antosi Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: 81.210.62.* 07.03.07, 08:25
            Jeśli chodzi o wizytę u doc Czubaka,to można również zapisywac się w Przychodni
            Przyszpitalnej w Otwocku. Wizyta w ramach NFZ. Oczywiście tu trzeba troszkę
            poczekac.
            Nr tel. podałam wyżej.

Pozdrawiam
    • Gość: PTU Szanowny Rodzicu aby IP: *.radom.net 05.03.07, 10:38
      SZANOWNI RODZICU aby badanie USG ( np.stawów biodrowych) Twojego dziecka było
      wiarygodne, to zażądaj bieżącego aktualnego certyfikatu USG wydanego przez
      Polskie Towarzystwo Ultrasonograficzne dla lekarzy którzy nie są radiologami a
      chcą wykonywać badania USG.
    • Gość: mama Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 08.03.07, 22:02
      up
    • Gość: tht Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 11.03.07, 15:12
      no ciekawe rzeczy w tym Radomiu się dzieją
    • Gość: jan Re: Uwaga, radomscy ortopedzi! IP: *.tkdami.net 23.03.07, 22:04
      ale służba zdrowia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka