Dodaj do ulubionych

Czy Radom to już kompletne dno ?

IP: *.tkdami.net / 172.20.6.* 14.05.03, 20:57
Takie głosy spotyka się coraz częściej, nie tylko w wypowiedziach ludzi spoza
naszego miasta. W związku z tym pytanie: czy rzeczywiście tak jest i czy -
jeśli jest - to dobrze, czy źle ? Podobno od dna można tylko odbić się w
górę ..... Jest nadzieja na lepsze ? A może wcale nie jest źle ?
Obserwuj wątek
    • Gość: jdk Radom to nie jest dno! IP: *.tkdami.net 14.05.03, 21:51
      Po kilku miesiacach przymusowego zycia w Radomiu stwierdzam cos wprost
      przeciwnego: wiele rzeczy idzie w tym miescie na dobre!

Pojawili sie ludzie, ktorzy po pierwsze chca sluchac, a po drugie cos robia.
      Procentuja tez inicjatywy podejmowane w ostatnich latach (przez rozne wladze).

Nie mozna przekladac wszystkich negatywnych sytuacji dziejacych sie w kraju
      (nieudolne wladze centralne, powszechna korupcja, recesja gospodarcza i duze
      bezrobocie, brak calosciowej wizji) na to, co dzieje sie w naszym miescie.

Radom jest bardzo ciekawym miastem - z ogromnym potencjalem - ale i
      specyficznym: malo ktory radomianin szanuje swoje miasto i dobrze sie o nim
      wyraza.

Czas zmienic takie podejscie!!

Naprawde - jest duzo gorszych miejsc w Polsce - dlatego cieszmy sie z tego, co
      jest, i sprobujmy wykorzystac te mozliwosci!
      • Gość: jk Re: Radom to nie jest dno! IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 14.05.03, 22:39
        Radom to moje miasto, tu się urodziłem, tu jest mój dom i nie wstydzę się
        mojego miasta. Wszyscy mieszkańcy powinni pracować na dobre imię swojego
        miasta, bo łatwo jest krytykować a trudno czynić dobro. Szanujmy rodzinne
        miasto, jak swój dom.
        • Gość: M Re: Radom to nie jest dno! IP: 195.164.30.* 15.05.03, 09:48
          Gość portalu: jk napisał(a):
          >Wszyscy mieszkańcy powinni pracować na dobre imię swojego
          > miasta, bo łatwo jest krytykować a trudno czynić dobro. Szanujmy rodzinne
          > miasto, jak swój dom.

Niczego bardziej nie pragnę jak pracować "na dobre imię swojego miasta". Tylko
          gdzie? Pod względem bezrobocia osiągamy absolutne dno.
          • Gość: martica Re: Radom to nie jest dno! IP: 213.241.38.* 23.06.03, 22:13
            >>>>Gość portalu: M napisał(a):

> > Niczego bardziej nie pragnę jak pracować "na dobre imię swojego miasta".
            Tylko
            > gdzie? Pod względem bezrobocia osiągamy absolutne dno.<<<

na dobre imie pracujesz wszedzie i w kazdy sposob, np: zamiatajac chodnik
            przed domem czy pielac ogrodek i sadzac kwiatki na balkonie. albo dokarmiajac
            walesajace sie koty. czy pomagajac staruszce przejsc przez jezdnie. albo pomoz
            w lekcjach choremu dziecku sasiada. "praca" to nie zawsze gory pieniedzy co
            miesiac na koncie, to tez wolontariat (w radomiu szwankuje, choc stowarzyszen
            roznego rodzaju u nas nie brakuje). przejdz sie do jakiegos i powiedz ze
            chcesz pomoc. zdobedziesz doswiadczenie - ja dzialam w dwoch ngo'sach. nie mam
            z tego kasy, ale mase satysfakcji i zdobywam doswiadczenie. wiesz jak to
            fajnie wyglada w cv???
            co do bezrobocia, to blagam nie denerwuj mnie. jesliby bezrobocie w polsce i w
            radomiu bylo faktycznie tak duze, to cala nasza gospodarke powinno zniesc z
            powierzchni ziemi w ulamku sekundy. wiesz co to jest szara strefa??? to
            podziel sobie to bezrobocie przez 3, to moze wtedy bedziesz miec rzeczywista
            liczbe. i bez biadolenia, bo wszedzie mozna byc dobrym i wartosciowym
            czlowiekiem. tylko niech ci sie zachce chciec.
      • Gość: Paweł Re: Radom to nie jest dno! IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 08:05
        Zobaczcie - nasze miasto dostało grant w ramach programu "Treaz Integracji".
        Trzeba się z tego ciewszyć.
    • Gość: M>>>>>M Radom- spoko miasto IP: 213.77.40.* 14.05.03, 23:23
      Pozdrowienia dla całego Radomia. Wasze miasto jest naprawde świetne. Choć byłem
      tam tylko kilka godzin to naprawde mi sie bardzo spodobało..............
      Pozdrowienia z Bydgoszczy.
      • Gość: Modar Re: Radom- spoko miasto IP: *.aardvark.dialup.pol.co.uk 15.05.03, 01:09
        Gość portalu: M>>>>>M napisał(a):

> Pozdrowienia dla całego Radomia. Wasze miasto jest naprawde świetne. Choć
        byłem
        >
        > tam tylko kilka godzin to naprawde mi sie bardzo spodobało..............
        > Pozdrowienia z Bydgoszczy.
        Przepraszam a gdzie lezy Bydgoszcsz.
        • Gość: GammaRay Re: Radom- spoko miasto IP: *.chemia.pk.edu.pl 15.05.03, 06:47
          Radom jest O.K.
          • Gość: huuh Re: Radom- spoko miasto IP: 213.199.199.* 15.05.03, 08:26
            no the best to moze nie ale jest ok:)
        • Gość: kojot Re: Radom- spoko miasto IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 15.05.03, 16:09
          Gość portalu: Modar napisał(a):

> Gość portalu: M>>>>>M napisał(a):
          >
          > > Pozdrowienia dla całego Radomia. Wasze miasto jest naprawde świetne. Choć
          > byłem
          > >
          > > tam tylko kilka godzin to naprawde mi sie bardzo spodobało..............
          > > Pozdrowienia z Bydgoszczy.
          > Przepraszam a gdzie lezy Bydgoszcsz.
          To miał być dowcip czy przejaw kretyństwa? Sam/a/ leżysz.
    • Gość: Sałyk Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: *.radom.tdci.pl 15.05.03, 08:42
      Radom jest dno, ale nikt tego otwarcie nie powie bo tu mieszka !!!!!!!!!
      • Gość: Modar Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: *.antelope.dialup.pol.co.uk 15.05.03, 20:57
        Gość portalu: Sałyk napisał(a):

> Radom jest dno, ale nikt tego otwarcie nie powie bo tu mieszka !!!!!!!!!
        .........co racja to racja......................................DNO I TO PELNE
        BLOTA!
      • Gość: kojot Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 29.05.03, 00:09
        Ty się do liceum wybierasz?
    • Gość: Arn27 Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: *.motor.taninet.pl / 192.168.4.* 15.05.03, 11:25
      Za granicą Polacy są postrzegani jako złodzieje, brudasy, prostaki itd...,
      Polska zaś jako kraj bandytyzmu, korupcji, chamstwa itd. Fakt, jest w tym
      bardzo dużo prawdy jeśli nie sama prawda.Nie wszyscy jednak mieli okazję być w
      naszym kraju i przekonać się czy te wszystkie opinie są imanentną cechą
      naszego społeczeństwa. Pogląd ten czerpią wiec na podstawie zachowań i
      twierdzeń "naszych przedstawicieli" (mam na myśli wszystkich tych polaków
      którzy z róznych powodów wyjeżdżają za granicę).Aby zmienić ten porządek
      rzeczy, wystarczy jak zaczniemy sami wypowiadać się o naszym kraju i jego
      mieszkańcach w samych superlatywach.Tak samo jest i na gruncie
      lokalnym.Wniosek, trzeba przy każdej okazji starać się przedstawiać nasze
      MAIsto w korzystnym świetle, mówiąc o nim dobrze inni też zaczną je widzieć
      tak jak tego byśmy sobie życzyli. Wywlekanie brudów, pretensji, ciągłe
      narzekanie nikomu nigdy jeszcze nie przyniosły korzyści.Tak więc dość, zrywamy
      z polską mentalnością.Dosyć oczerniania, narzekania, wydziwiania.Nasza
      przyszłość i przyszłość naszego Maista jest w naszych rękach. Wystarczy tak
      niewiele. Co ja mogę zrobić sam? Zapyta każdy z nas.Wystarczy pozytywnie
      wypowiadać się na temat RAdomia, to już będzie dobrym początkiem wielkich
      zmian.Zmian na lepsze.Swoją drogą, Polska to nie tylko RAdom.Uwierzcie mi,
      sporo widziałem, sporo zjeździłem i doszedłem do wniosku że wielu ma co nam
      zazdrościć i co podziwiać.Pozdrawiam.
      • Gość: jdk Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: *.tkdami.net 15.05.03, 13:59
        Arn27 - bardzo dobrze powiedziane!!

Pozdrawiam!
        • Gość: cermit Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: *.internet.radom.pl 15.05.03, 15:03
          A ja zeby pokazac ze COS sie dzieje, i ze mlodzi ludzie robia cos dla mlodych
          ludzi...... zapraszam na koncert!
          Dzis!;))

Piwnica Artystyczna KATAKKUMBY (plac stare miasto 11a)
          godz 19
          wstep: 7zl

szczegoly
          cermit.blog.pl
          www.leilljah.prv.pl
      • Gość: pic Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: 80.51.254.* 15.05.03, 21:10
        po co kłamać???? Żeby później jak ktoś przyjedzie i zobaczy doznał szoku???
        • Gość: jdk Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: *.tkdami.net 15.05.03, 22:38
          Znam poki co sporo osob, ktore doznaly szoku pozytywnego.
          • isoxazolidine Re: Czy Radom to już kompletne dno ? 16.05.03, 20:28
            za kazdym razem kiedy przyjezdzam tu z krakowa dostaje wlasnie pozytywnego
            szoku .... radom jest piekny ale nie kazdy to z perspektywy wlasnego podworka
            widzi ....
    • Gość: Do Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: *.tkdami.net / 172.16.0.* 15.05.03, 23:30
      Radom jest taki, jakim go tworzymy i tworzyć będziemy. Tylko od nas zależy, czy
      będzie zapyziałym, prowincjonalnym i zaściankowym miastem czy też nie. Twórzmy
      więc jego rzeczywistość taką jakiej pragnęlibyśmy doświadczać na co dzień - tak
      w słowach gestach jak i czynach.
      • Gość: andrzej Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: *.radom.pilickanet.pl 16.05.03, 14:21
        Radomianie pokażmy tym smutasom, że nie jesteśmy tacy denni jak oni. Jeden
        nawet nie wie gdzie jest Bydgoszcz.
        • Gość: aga z Kielc Radom to ładne miasto IP: uroczysko:* / 10.140.18.* 16.05.03, 23:40
          Moją sąsiadką jest radomianka.Jest bardzo lubiana , bo i ona lubi ludzi.
          Nauczyła mnie : bądź taka dla innych jakbyś chciała ,żeby inni byli dla ciebie.
          Byłam z nią raz na grobie jej rodziców w Radomiu na ul. Limanowskiego. Szłyśmy
          pieszo kawał drogi do dworca PKP,bo była piękna słoneczna pogoda.
          Zobaczyłam ,że Radom jest bardzo ładnym miastem. Pozdrawiam wszystkich
          mieszkańców, myślę,że są równie mili jak moja sąsiadka.
          • Gość: kojot Re: Radom to ładne miasto IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 18.05.03, 12:25
            Dzięki Aga za dobre słowo. Ta trasa z cmentarza do dworca to nie jest akurat
            ładny kawałek miasta. Są w naszym mieście ładne zakątki, ale Kielce ładniejsze
            i ładniej położone wśród górek. My sobie też usypiemy kopiec z którego będzie
            widać całe nasze piękne miasto. Zapraszamy do Radomia miłych Kielczan a
            przedewszystkim Kielczanki.
            • Gość: KIBIC Re: Radom to ładne miasto IP: *.nv.nv.cox.net 18.05.03, 22:14
              Gość portalu: kojot napisał(a):

> Dzięki Aga za dobre słowo. Ta trasa z cmentarza do dworca to nie jest akurat
              > ładny kawałek miasta. Są w naszym mieście ładne zakątki, ale Kielce
              ładniejsze
              > i ładniej położone wśród górek. My sobie też usypiemy kopiec z którego będzie
              > widać całe nasze piękne miasto. Zapraszamy do Radomia miłych Kielczan a
              > przedewszystkim Kielczanki.

A kiedy zacznie sie sypanie Kopca? Bedzie wtedy nie tylko dno ale i anty-dno.
              Nie moge znalezc polskiego odpowiednika.

A Temida znow prowokator, ma zdolnosci do tego.
              • Gość: aga Re: Radom to ładne miasto IP: uroczysko:* / 10.140.18.* 19.05.03, 00:22
                Dlaczego jesteś taki niemiły? Myślę ,że nie ma co przejmować się takimi
                wypowiedziami jak Twoja.Chętnie skrzyknę przyjaciół i usypiemy kopiec. Czy
                wiesz ,że w Holandii usypuje się kopce z góry śmieci ,przykrywa je
                ziemią ,sieje się trawę i tworzą całkiem ładny krajobraz.Jak wiesz Holandia to
                kraj równinny i te pagórki dodają wiele uroku. Tam jest wszystko
                zagospodarowane.Więc wszystko można, jak się chce.
                • Gość: KIBIC Re: Radom to ładne miasto IP: *.nv.nv.cox.net 21.05.03, 05:14
                  Gość portalu: aga napisał(a):

> Dlaczego jesteś taki niemiły? Myślę ,że nie ma co przejmować się takimi
                  > wypowiedziami jak Twoja.Chętnie skrzyknę przyjaciół i usypiemy kopiec. Czy
                  > wiesz ,że w Holandii usypuje się kopce z góry śmieci ,przykrywa je
                  > ziemią ,sieje się trawę i tworzą całkiem ładny krajobraz.Jak wiesz Holandia
                  to
                  >
                  > kraj równinny i te pagórki dodają wiele uroku. Tam jest wszystko
                  > zagospodarowane.Więc wszystko można, jak się chce.

To jakies nieporozumienie, ja jestem za kopcem. O poczatku pomysl popieram.
                  Wcale nie mysle, ze Radom to dno, raczej odwrotnie. Tak napisalem dziwnie, ze
                  odnioslo to skutek przeciwny, dlatego natychmiast dementuje Twoja wypowiedz i
                  moje niezrecznosci.

Nie sypalbym kopca ze smieci bo z nich wydzielaja sie gazy, ktore mozna nawet
                  przemyslowo wykorzystac. Sypalbym go z nierodzajnych gleb. Nalezy znalezc te
                  najgorsze gleby, zlozyc pieniadze na kupno, i kupic je bardzo tanio.

Nastepnie sypac znich kopiec.

Gdzie jest zarzad sypania kopca?
                  • isoxazolidine Re: Radom to ładne miasto 21.05.03, 19:49
                    zarzadu oficjalnego nie ma. jest pomyslodawca (jak ustalil JDK jest to Pan
                    Pulnar z M.O.) oraz grupa ludzi ktora chciala temat ruszyc. ruszenie
                    niekoniecznie na razie wyszlo ale za to przy tej okazji zebralo sie do kupy
                    troche ludzi, ktorzy maja sporo pomyslow i chcieliby cos zrobic dla miasta nie
                    ogladajac sie na politykow i jakies partykularyzmy .... oczywiscie nie oznacza
                    to ze sprawa kopca jest calkowicie zarzucona ....
                    • Gość: temida Re: Radom to ładne miasto IP: *.tkdami.net / 172.20.6.* 28.05.03, 21:04
                      Czytam i jedno mogę rzec: :) gęba się cieszy i serducho też. Mam tylko jedną
                      prośbę - nie dopisujcie Januszowi Pulnarowi skrótu M.O. Kiedyś o Janie
                      Bednarczyku z Sejmiku Samorządowego napisano w Dzienniku Radomskim "Marszałek
                      SS Jan Bednarczyk". Niby też skrót, ale ...
                      Pzdr.
                      • isoxazolidine Re: Radom to ładne miasto 29.05.03, 16:15
                        Racja - bije sie w piersi: z tym M.O. to było fatalne niedopatrzenie .... Oczywiscie chodzilo o Muzeum Okregowe ....

pozdr.
            • Gość: aga Re: Radom to ładne miasto IP: uroczysko:* / 10.140.18.* 19.05.03, 00:14
              Witam :)
              Przyjadę z chęcią jak tylko nadarzy się okazja. Znam jeszcze centrum Radomia
              (park na ul. Żeromskiego i Plac Jagielloński ,ul. Chrobrego i Kusocińskiego.
              pozdrowienia

Dziękuję za zaproszenie .Również zapraszam .Będę z pewnością czuła się u Was
              wspaniale, życzę abyście też dobrze czuli się u nas.
    • Gość: eeeeeeeeeeeee Re: Czy Radom to już kompletne dno ? IP: *.tkdami.net / 172.16.3.* 21.06.03, 17:28
      eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    • przeciszczykiewicz Re: Czy Radom to już kompletne dno ? 22.06.03, 00:13
      Czytajac te posty na to wychodzi.
      • isoxazolidine NIE 22.06.03, 16:21
        Nieprawda. Dno prezentuja tylko pojedyncze, na szczescie nieliczne
        jednostki .... Ale tak jest w kadzy miescie ..... Poczytaj sobie inne fora to
        zobaczysz.

pozdr.
        • Gość: WP Re: NIE IP: *.tkdami.net 22.06.03, 19:45
          Jeżeli myslimy o swoich miastach w których żyjemy dobrze, wtedy łatwiej się
          żyje i nam . To tak jakbyśmy myśleli o swoim domu, o swojej rodzinie. Zapytałam
          kiedyś znajomą, która często jest w USA - jak to jest, że u amerykanów jest
          zawsze O.K. Ona na to, że u nich zawsze jest O.K. Ale ja dalej - a co by
          odpowiedział, gdyby go zapytać, dlaczego dziś tak źle wygląda. Ona na to, że
          natychmiast byłaby odpowiedź - Z tobą chyba dziś coś nie jest tak. Bo ja czuję
          się świetnie. U mnie wszystko O.K. Życzmy sobie takiego O.K.
          • isoxazolidine Po pierwsze - pozytywne myslenie 22.06.03, 20:12
            Tego nam wlasnie potrzeba - pozytywnego, konstruktywnego myslenia.
            Merytorycznych dyskusji - bo prawda rodzi sie w sporze.

Kreowania nowego, pozytywnego wizerunku miasta. To nic nie kosztuje - wystarczy
            nie opowiadac idiotyzmow o Naszym miescie kiedy jest sie np. w Krakowie. Brudy
            pierzmy we wlasnym sosie. A na zewnatrz starajmy sie prezentowac tak by Nasze
            miasto nie musialo sie nas wstydzic. Niestety od jakiego czasu - szczegolnie
            wsrod studentow pochodzacych z Radomia a studiujacych w innych miastach w
            modzie jest opowiadanie o Radomiu niestworzonych piredół (jak bym nie slyszal
            to bym w takie fantasmagorie nie uwierzyl). To jest zadanie dla wszystkich
            Radomian, i w jakim stopniu sie z niego wywiarzemy bedzie rzutowalo na szanse
            miasta przyszlosci. Mozna oczywiscie zostac malkontentem bo tak najwygodniej,
            narzekac ze jest zle i juz nic nie pomoze .... Tylko do czego to prowadzi ??

Pozytywny przyklad stanowi Stowarzyszenie starajace sie o budowe nowej szkoly
            muzyczne. Zycze im powodzenia - jestem przekonany ze ta metoda uda sie cos
            zrobic.

pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka