Dodaj do ulubionych

Kto mnie zaprosi

31.05.07, 15:33
Chcę przyjechać na kilka dni. Potrzebny mi pokój dla dwóch, może trzech osób z
łazienką i niekrępujacym wejściem. Żarcie jakoś sobie zorganizuję. Mam
nadzieję,że nie naraziłem sie specjalnie nikomu i samochodu mi nie porysujecie.
Obserwuj wątek
    • ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 31.05.07, 15:49
      Nikt !!!!?????. Przecież zapłacę.
      • prywaciarz2 Re: Kto mnie zaprosi 31.05.07, 16:08
        Hehehehehe postraszyłeś CBA to się nie dziw, że nikt nie chce Cię wpuścić na
        podwórko tym bardziej, że 90% Odrzywolaków to handlarze samochodami....
        • ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 31.05.07, 16:20
          To przecież tak dla jaj
          • ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 31.05.07, 16:21
            Te dwie dodatkowe osoby to nie obstawa
            • odrzywolak Re: Kto mnie zaprosi 31.05.07, 17:25
              Z tym CBA to fakt ale bardziej to musi sie chyba obawiać JNP niż mieszkańcy
              Odrzywołu. CBA takimi pierdołami jak jakaś lewa część kupiona na giełdzie się
              nie zajmuje. Bardziej by zainteresował funkcjonariuszy nasz stadion imienia
              pewnego gościa ze wsi Kolonia Ossa.
              A to niekrępujące wejście ma być od ulicy czy od podwórka? :-)
              • ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 31.05.07, 18:54
                Wszystko jedno
                • independent13 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 08:15
                  Całą bazę noclegową, jaką mogą zaoferować mieszkańcy gminy Odrzywół zajdziesz
                  na stronie Gminy Odrzywół.
                  www.odrzywol.ug.gov.pl/
                  -Zespół Szkół Ekonomicznych położony w lasach Lipinskich pokoje dwu-osobowe z
                  wyżywieniem na miejscu.
                  -Szkoła podstawowa w Myślakowicach nad Pilicą.
                  -Leśniczówka w Kłonnie nad Drzewiczką.
                  -Na terenie gminy funkcjonuje sieć kwater prywatnych u rolników indywidualnych,
                  działających w ramach programu agroturystyki.

tel. (048) 671-60-57 w. 44 Pod tym telefonem dowiesz się wszystkiego, to jest
                  telefon do samego pana wójta pana Kmieciaka. On na pewno Ci pomoże.

O samochód nie musisz się bać w tych wsiach jest całkiem spokojnie. Chyba, że
                  przejedzie przez wieś sklep objazdowy i „inteligencja miejscowa” nakupi sobie
                  mamrotów.
                  W Odrzywole to Ci nie radzę się zatrzymywać. Będziesz miał porysowany samochód,
                  żonę Ci zgwałcą, dzieci mogą pobić albo jeszcze co gorszego. Ty ledwo ujdziesz
                  z życiem. Uważaj, jeszcze na jedną sprawę. Możesz zostać wkręcony w jakiś
                  nielegalny samochód i jeszcze będziesz siedział. Bo jak napisał prywaciarz,
                  90% Odrzywolaków to handlarze samochodami.
                  Tego wszystkiego możesz uniknąć, jeżeli skorzystasz z bazy noclegowej
                  zaproponowanej przez UG, lub zatrzymasz się u któregoś z pracowników UG.
                  90 % to handlarze. 10 % mieszkańców to pracownicy gminy i ich rodziny. Tylko u
                  nich jest bezpiecznie. Ja im się wcale nie dziwie, że są tacy czyści, bo
                  przecież mają wśród siebie niepodważalny autorytet moralny, samego JNP.

Życzę udanych wakacji

Życzy jeden z handlarzy i złodziei
                  • burek500 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 08:30
                    ..do ziomala51 przecież możesz przyjechać do rodziny, ktorą jak piszesz masz
                    chyba w Odrzywole?
                    • ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 09:25
                      Nie chcę im sprawiać kłopotu to raz, nie wiem jakie mają warunki to dwa. A po
                      trzecie lubię być niezależny.
                  • ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 09:27
                    Bardzo dziekuję za rzeczową odpowiedź. Rozumiem, ze nie wszystko powinienem brać
                    poważnie. Na tę leśniczówkę już kiedyś zwróciłem uwagę, ale nie mogłem znaleźć
                    telefonu ani jakiś bliższych informacji. Jeszcze raz dziękuję.
                    • babciagienia7 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 10:44
                      Ja Cię zapraszam do Lipin. Może nie do swojego domu( obawiam się, że możesz mi
                      po alkoholu wyjeść wszystkie słoiki z ogórkami) ale zapraszam do internatu.
                      Tani nocleg, wyżywienie jest ale tylko do końca roku szkolnego stołówka będzie
                      czynna. Piękne lasy, ludzie uprzejmi i nikt Ci tak dupy nie obrobi jak w
                      Odrzywole.
                      PS. W głowę też nie dostaniesz, zapewniam.
                      PS2. Samochodu też nikt Ci nie zniszczy tym bardziej, że zaparkujesz na terenie
                      ośrodka, gdzie jest stróż.
                      • ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 10:48
                        Serdecznie dziękuję. Może skorzystam. A jak zarezerwować pokój?
                      • krokus004 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 10:56
                        Ziomal nie biezr wszystkiego tak jak ludzie pisza że ci samochód zniszcza i tam
                        inne duperele jak myśli babaciagienia. Jeszce nie słyszałem żeby komus cos
                        zrobiono. Inna sprawa jest to że ludzie w Odrzywole nie mają rozwiniętego
                        pomysłu turystycznego a szkoda bo sa mozliwości czysta rzeka, lasy, czyli
                        grzyby, ryby itp.. Kilka osób ma domki letniskowe lub tak zwane letniaki na
                        swoich posesjach ale przeważnie to jest dla rodziny tu nikt przyjezdnym nie
                        wymajmuje. Może byś sie dogadał z luźmi na Pradze ktorzy maja letniaki na końcu
                        jedni sa z Warszawy drudzy z Łodzi. Tu masz blisko rzeki chociaz leśniczowka tez
                        nie jast daleko od rzeki i w lasie. W Lipinach tez może byc tylko daleko do
                        rzeki i po zakupy. Jak sie chce to można coś znaleźdź.
                        • babciagienia7 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 11:08
                          Musisz zadzwonić do Szkoły w Lipinach. Numer znajdziesz w Internecie. W
                          Lipinach jest sklep spożywczo- alkoholowy(dość dobrze zaopatrzony) więc krokus
                          przesadził z tymi zakupami. Często na wypoczynek przyjeżdżają ludzie z miast do
                          Lipin. Nie będziesz pierwszy.
                          PS. Do rzeki Pilicy jest ok. 7km samochodem nie problem. Na pewno Drzewiczka
                          Odrzywolska nie umywa się do tamtej rzeki. Dla przykładu podam, że młodzież z
                          Odrzywołu też woli jeździć nad Pilicę.
                          • ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 11:17
                            Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Coś się nareszcie ruszyło. Ja rzeczywiście mam
                            szczera ochotę przyjechać i poogladać stare kąty. Zróbcie coś z ta turystyką.
                            Samochody się kiedyś skończą. Mam podobny problem z moim "biznesem".
                        • krokus004 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 11:17
                          Rzuciłem pomysł wybudowania zalewu na bagnach na Osicu dlatego że teren ten jest
                          naturalnie ukształtowany na jezioro i spory obszar obecnie nikomu nie przydtany
                          i ludzie nie maja z tego terenu zadnej korzyści po za tymi co w nocy pojada na
                          Bukuwnice i zapier... parę drzew. Po wybudownaiu zalewu mogły by powstać
                          przystanie kajakowe, żaglówki, motorówki, grile, bary, domki letniskowe ludzie
                          by mieli z tego zarobek i interes by sie kręcił odrzywolska kiełbasa, mięso by
                          szło jak woda. Może ziomal ty jako człowiek z zewnątrz potwierdzisz te plusy dla
                          ogółu ludzności o ktorych pisze może ktos kto decyduje o pewnych rzeczach
                          pomysli o tym. Mam na mysli tutaj tych co decyduja o wspólnocie i władze gminy.
                          • krokus004 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 11:24
                            Odbywały by sie spływy kajakowe z Drzewicy rzeką do zalewu juz zuważyłem że w
                            tamtym roku jakis spływ ktos zorganizował tak prywatnie z Drzewicy kilka osób. A
                            mogło by być na szersza skalę. Ludzie w Odrzywole maja kase i inwestowali by w to.
                            Tylko trzeba dobrej woli obydwu stron które obecnie ze soba walczą. Może zaczną
                            wrezszcie myśleć konstruktywnie i realnie.
                          • prywaciarz2 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 11:24
                            Krokus ja jako człowiek z wewnątrz potwierdzam plusy takiego zalewu. Mało tego
                            zgadzam się z Tobą w 100%. Zalew, który mamy, chwała mu za to, że jest ale
                            spełnia tylko pasje części naszej społeczności czyli rybaków. Co innego duży
                            zalew rekreacyjny nie nastawiony na ryby lecz na rekreacje. Kajaki, rowerki
                            itp. ludzie z gminy na pewno mieli by na tym pieniążek i to nie mały.
                            Jeden problem- brak uregulowań odnośnie terenu pod zalew. Wspólnota tfu, tfu
                            tfu.
                            • krokus004 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 11:33
                              Dzięki za poparcie poza tym w Drzewicy jest jezioro byly by dwa jeziora w
                              odleglośi 10 km połaczone rzeką spływy kajakowe mialy by sens u nich start u nas
                              baza noclegowa. Popatrzcie na tor kajakowy w Drzewicy drzewica.pl/www/
                              Dwie miescowości w pobliżu ktore mogły by utworzyć dobrą bazę turystyczna i
                              wypoczynkową.
                              • krokus004 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 11:39
                                Pardą trzeba kliknąć na dział "sport turystyka i wypoczynek" na stronie w Drzewicy.
                                • ugly2 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 11:41
                                  Co??? Niema z czego zapie…….? Przydałby się jakaś beznadziejna inwestycja?
                                  Ludzie o czym wy gadacie? Takimi terenami pod agroturystykę, jakie są w
                                  gminie odrzywół to może pochwalić się prawie każda gmina w Polsce. Paru
                                  turystów może by się pojawiło w ciągu roku. Te nakłady, które by się
                                  zainwestowało w ten interes to zwracałyby się przez 5 pokoleń.
                                  Pomyślcie lepiej o jakimś realnym rozwiązaniem. Gadacie a nawet nie wiecie o
                                  czym.

W Drzewicy to tor był zbudowany jak była fabryka. Teraz to po torze ganiają się
                                  szczury. Wszystko chyli się ku upadkowi.
                                • krokus004 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 11:43
                                  I tu zwracam sie do nemne co ty na to kolego? czy w obec takiej propozycji bo
                                  jest ona bardzo realna poparł byś wybudowanie zalewu na Osicu?
                                  • krokus004 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 11:50
                                    Ugly nie byj pesymistą byłeś w Domaniowie zalew oddalony od głównej trasy
                                    ladnych pare kilometrów diura taka że chej ile ludzi tam przyjedżą w lato nie
                                    mozna samochodu zaparkować tyle towarzystwa ściaga z okolic. I wszystko sie
                                    rozwjia turystyka, interes działki w rejonie zalewu poszly 10 krotnie do góry.
                                    Jest namacalny przykład że jak sie chce to można. Z Radonia i innych miejscowści
                                    bo blizej buduja domki letniskowe. Mysle że unas wspólnie połaczenie z Dzrewica
                                    rzeka bylby lepszy i atrakcyjniejszy teren no i blisko głownych tras które sie u
                                    nas krzyżują.
                                    • ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 12:03
                                      Kochani zaczynacie dobrze kombinować.
                                      • krokus004 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 12:18
                                        Jak ktos nie wie Domaniów jest położony w rejonie Przytyka klka dobrych
                                        kilometrów w polach. Jedźcie tam kiedys w lato zobaczycie jaki tam jest spęd
                                        tysiace ludzi z Radomia i okoliczych miescowości. W naszy rejonie taki zlew w
                                        tym miescu by mial duze powodzenia bo w promieniu 30 km nie było by takiego
                                        skupiska jezior. Przyjeżżąli by ludzie z Grójca, Mogielnicy, Toaszow Maz. (Z
                                        Tamaszowa do nas na ryby przyjezżaja, Klwów, Potworów (zagłębie paprykowe ludzie
                                        z kasa), Domszno, Nowe Miasto. Może i z wiekszych miejscowości jak Łódź,
                                        Warszawa, Radom.
                                        Narazie sie zwjiam wpadne później.siema!

• ugly2 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 12:20
                                          Nie byłem?
                                          Znalazłem web site. Wygląda imponująco. Przejrzałem zdjęcia.

„Zaporowy zbiornik wodny zbudowany na rzece Radomce w Domaniowie w gminie
                                          Przytyk. Ponad 500 hektarów powierzchni, 7 km długości, 1,2 km szerokości i
                                          11,5 mln metrów sześciennych pojemności. Odwiedzany przez wędkarzy i miłośników
                                          sportów wodnych”

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Ile by kosztowało wykopanie takiego
                                          wielkiego zalewu? Dochodzą jeszcze koszty utrzymania.
                                          Sprzedane by było w sezonie parę hot dog-ów i tyle.
                                          Myślę, że jest to bardzo kosztowna inwestycja. Czy wyobrażasz sobie ile to by
                                          kosztowało, jeżeli wyrównanie terenu pod boisko, parę metrów ogrodzenia i kilka
                                          kilogramów trawy kosztował ponad 500 tyś złoty. Taki zalew to by chyba
                                          kosztował z 500 milionów. Dziura budżetowa Polski by się powiększyła.
                                          • ugly2 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 12:31
                                            „Akwen otacza kilka dobrze oznakowanych szlaków rowerowych. Szlaki wyznaczone
                                            są drogami asfaltowymi (lekko dziurawymi) i betonowymi. Nad samym zalewem długi
                                            odcinek drogi zrobiony jest z płyt betonowych”

Naszą gminę nie stać na poprawę 3 m^2 (metrów kwadratowych) chodnika na
                                            Pradze. Zrobienie 200 m^2 na działkach. A był by ją stać na to.

Tak jak często powtarza prywaciarz „Ludzie myślcie”. O czym wy marzycie.
                                            To jest nierealne.
                                            • filutek007 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 12:41
                                              Dla zainteresowanych:

"Zalew Domaniów stworzony został na rzece Radomce w gminie Przytyk. Jest to
                                              drugi, co do wielkości (po Zalewie Zegrzyńskim) zbiornik zaporowy na Mazowszu.
                                              Budowę rozpoczęto w 1996r. Napełnienie zbiornika nastąpiło w kwietniu 2001
                                              roku."

"Jego budowa kosztowała 65 milionów złotych. Inwestycja sfinansowana została ze
                                              środków Urzędu Marszałkowskiego, NFOŚ i Europejskiego Banku Inwestycyjnego."

Biorąc pod uwagę zdolności menadżerskie JNP my byśmy zapłacili za niego ok. 130
                                              mln z czego sama Gmina ok. 90 mln.

Czy naszą gminkę na to stać?

• ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 16:11
                                                Długo mnie nie było, ale widzę, że dyskusja sie rozkręca. To bardzo dobrze.
                                                Dlaczego martwicie sie o pieniądze? Przeciez leżą na ulicy!!! Dlaczego nikt nie
                                                wspomniał ani słowem o dofinansowaniu z UE!!!!. Widzę, że jakieś pieniądze w
                                                Gminie są. Ziemia Wspólnoty jest. Toż to przecież wystarczy na wkład własny.
                                                Resztę trzeba wysępić z Unii.
                                      • filutek007 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 12:29
                                        Wszystko cacy cacy, papier wszystko przyjmie. Jest jedno ALE.

Dopóki wspólnota jest w łapach Komisarzy nie da się nic zrobić.
                                        Trzeba tę sprawę wreszcie uregulować.
                                        • ugly2 Re: Kto mnie zaprosi 01.06.07, 12:47
                                          Co tam. Co będziemy liczyć na krajowych turystów. Dobrze by było jak by
                                          przylatywali tu z zagranicy. I zostawiali by tu jeszcze większą kasą jak ci
                                          z Potworowa.

Jak już postanowimy że będzie taki zalew jak w Domaniowe, to należało by
                                          pomyśleć o lotnisku, ale takim z prawdziwego zdarzenia. 10 milionów pasażerów
                                          odprawianych miesięcznie w sezonie letnim. Sieć hoteli np. Hilton.
                                          Jak szaleć top szaleć.
                                          Jak zarabiać to zarabiać.
                                          Jak marzyć to marzyć
                                          • nemne <babciubieniu7> czy Ci nie wstyd? 01.06.07, 15:52
                                            babciagienia7 napisała:

> Ja Cię zapraszam do Lipin. Może nie do swojego domu( obawiam się, że możesz
                                            >mi po alkoholu wyjeść wszystkie słoiki z ogórkami) ale zapraszam do internatu.
                                            > Tani nocleg, wyżywienie jest ale tylko do końca roku szkolnego stołówka
                                            będzie czynna. Piękne lasy, ludzie uprzejmi i nikt Ci tak dupy nie obrobi jak w
                                            > Odrzywole.
                                            > PS. W głowę też nie dostaniesz, zapewniam.
                                            > PS2. Samochodu też nikt Ci nie zniszczy tym bardziej, że zaparkujesz na
                                            terenie
                                            > ośrodka, gdzie jest stróż.

Witaj <babciugieniu7>
                                            Muszę przyznać, że z zażenowaniem przeczytałem Twój powyższy wpis, który tak
                                            naprawdę szkaluje mieszkańców Odrzywołu. Przecież Odrzywół od Lipin dzieli
                                            zaledwie 4-5 km. Dlatego jako mieszkańcy tej samej gminy stanowimy ta sama
                                            społeczność. Również wielu odrzywolan chodziło do LE w Lipinach (tak jak i ja
                                            i jestem z tego dumny), czy też obecnie mój bratanek, a w tym roku będzie tam
                                            chodził także drugi mój bratanek (100% moich bratanków. hahahaha). Dodatkowo
                                            moja bratowa jest przewodnicząca komitetu rodzicielskiego w liceum w Lipinach.

Również od reformy oświatowej KAZDE dziecko z Lipin chodzi do szkoły
                                            podstawowej i gimnazjum w Odrzywole. Ponadto związani jesteśmy Kościołem,
                                            urzędami i ..... innymi, jak choćby małżeństwami pomiędzy odrzywolanami i
                                            lipinianami. (radna z naszego komitetu Ewa Podkowinska jest żoną Tadeusza z
                                            Lipin).
                                            Dlatego jest oczywiste, że się również my się dobrze znamy <babciugieniu7>)
                                            (nieprawdaż?. Oczywiście PRAWDAŻ <babciugieniu7>) i jestem przekonany, że nie
                                            tylko ja, moja rodzina ale tez i żaden odrzywolanin "nie zniszczył Ci
                                            samochodu" ani też "nie przywalił Ci w głowę" o czym napisałaś. (ewentualnie
                                            napisz kto i kiedy) czy tez komukolwiek w Odrzywole.

Ponadto być może, że o tym nie wiesz, ale szkoła o której piszesz, mimo ze
                                            znajduje się w lipinach, to wybudowana została na gruntach należących
                                            do .......odrzywolan.

Tak, tak. To odrzywolanie PODAROWALI swoją własność na wybudowanie tej szkoły.
                                            Mam nawet dokument (oryginał)w tej sprawie, podpisany przez nieżyjąca już
                                            założycielkę - dyrektorkę śp. dr Helenę Spoczynską. (przekażę go do izby
                                            pamięci w internacie)
                                            Pozdrawiam - Sławomir Gajewski absolwent LE w Lipinach

PS.
                                            Specjalnie pominąłem wątek dotyczący "dobrym obrobieniu dupy w Odrzywole", bo
                                            nie wiem czy czasami nie miałaś tu na myśli czynności seksualnych, a to forum
                                            czyta także młodzież.
                                            • krokus004 Re: <babciubieniu7> czy Ci nie wstyd? 01.06.07, 16:10
                                              Zobaczcie jakie korzyści są z takiego zalewu:
                                              www.przytyk.pl/index.php?id=57&lan=pl
                                              www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=757&Itemid=155
                                              Nemne co ty na to? popieram to co napisałś do babcigieni zawść ludzka nie zna
                                              granic.
                                              • krokus004 Re: <babciubieniu7> czy Ci nie wstyd? 01.06.07, 16:22
                                                Byłem tam kilka razy jak słowo daje czułem sie jak na Mazurach ale nasz zalew
                                                jak by powstał i tak by był lepszy od tamtego przde wszystkim ładniejsze tereny
                                                przyległe mamy. No i z Łodzi by sie zatrzymywali u nas.

Ugly lotnisko na razie nie potrzebne chyba że w Nowym Mieście by zrobiono na
                                                bazie dawnego wojskowego. hahahha!!
                                                • ziomal51 Re: <babciubieniu7> czy Ci nie wstyd? 01.06.07, 16:24
                                                  Jeszcze raz zwracam uwagę (patrz na mój wcześniejszy wpis)na pieniadze z Unii
                                            • nemne Do <krokus004> 01.06.07, 16:32
                                              krokus004

>I tu zwracam sie do nemne co ty na to kolego? czy w obec takiej propozycji bo
                                              >jest ona bardzo realna poparł byś wybudowanie zalewu na Osicu?

Witaj <krokus004>
                                              Oczywiście, że tak.
                                              W czasach kiedy coraz więcej ludzi zaczyna się przekonywać, ze rozwój turystyki
                                              jest tak samo dochodowy co rozwój przemysłu, jest oczywiste ze również Nasza
                                              Gmina by na tym skorzystała.
                                              Czytałem dzisiaj wpisy i jeśli chodzi o mnie to uważam, że taki zalew na pewno
                                              nie byłby konkurencja dla jezior Mazurskich (specjalnie napisałem przez duże M)
                                              ale można by było przyciągnąć takich ludzi jak <ziomal>, którzy w jakiś sposób
                                              czują sentyment do tej naszej gminy, a jednocześnie mieliby podobne warunki do
                                              odpoczynku, za dużo niższe koszty wakacji. To przecież dzięki "letnikom"
                                              wspaniale rozwijają się miejscowości turystyczne.
                                              Dlatego szczególnie ważna powinna być promocja Gminy i czystość. (nie może tak
                                              być, że śmierdzące kontenery są nie wywożone(. Dodatkowo jeszcze raz
                                              podkreślam, jestem ZA wszelkimi sprawami, dotyczącymi mieszkańców. (a nie
                                              kilku cwaniaków)
                                              Uważam, ze szansą dla Odrzywołu jest Wspólnota. Dlateg moim zdaniem nic nie
                                              powinno byc na przeszkodzie aby WSPÓLNOTA (nie JNP) podarowała kilka hektarów
                                              na wybudowanie zalewu.
                                              To na bazie Wspólnoty można byłoby wybudować kilka domków letniskowych. Zakupić
                                              kilka kajaków aby można je było wypożyczać na organizowane spływy kajakowe.
                                              (Sam kiedyś w takim uczestniczyłem. Coś wspaniałego. Rzeka o nieuregulowanym
                                              korycie, stada dzikich kaczek pływających po rzece, dzikie wysepki)
                                              Na "bebnie" (dla nie zorientowanych. To taki duży teren nad samą rzeką po
                                              prawej stronie przed mostem jak się jedzie z Radomia, gdzie jest, czy tez było
                                              kiedyś boisko piłkarskie)należałoby zniwelować teren i wybudować boiska do:
                                              tenisa, koszykówki i siatkówki), aby "wakacjowicze" mieli warunki odpoczynku i
                                              rekreacji, bo jeden lubi leżeć nad rzeką, a inny czasami pograć w tenisa.
                                              Ponieważ w okolicach Odrzywołu jest kilka turystycznych obiektów (może z nie
                                              najwyższej półki, ale wartych zobaczenia) dlatego jako atrakcja powinno to też
                                              znaleźć się w ofercie jak np. wycieczka do ruin zamku w Drzewicy, do kościółka
                                              w Łęgonicach, szańca Hubala, czy też dopiero niedawno się o tym dowiedziałem,
                                              że w Inowlodzu są także ruiny zamku z XIII w.
                                              Oczywiście głównymi walorami odrzywolskiej gminy powinny być niskie ceny,
                                              czyste środowisko i grzybne lasy.
                                              Pozdrawiam – Sławomir Gajewski (nemne) radny RG w Odrzywole
                                              • ziomal51 Re: Do <krokus004> 01.06.07, 16:42
                                                Jeżeli grunty Wspólnoty to ok. 300 hektarów to może przy okazji coś dla snobów.
                                                Moze golf? Musze tu częsciej zagladać i podrzucać trochę tematów.
                                                • nemne Pozytywne myślenie 01.06.07, 16:49
                                                  Witaj <ziomal51>
                                                  Golf jest coraz modniejszy, ale tak sie utarło, ze jest to sport "elitarny",
                                                  dlatego potrzebne by bylo do tego całe zaplecze typu hotel itp., a na takie
                                                  inwewstycje nie błoby już "kasy"
                                                  Ale z czasem. To kto wie. Jak na razie nic nie ma i kazdy pomysł może być dobry.
                                                  Pozdrawiam - (nemne)
                                                  • ziomal51 Re: Pozytywne myślenie 01.06.07, 16:57
                                                    Rozumiem, ze decyzja zapadła. Budujemy najpierw zalew. Trzeba teraz przygotować
                                                    algorytm postępowania. Drugi krok to co? Uchwała Rady Gminy? Na ile głosów można
                                                    liczyć? Wśród radnych jest chyba jeden mój krewny. Jak będzie trzeba to sie
                                                    przypomnę. Co dalej? Nie jestem w tym mocny. Trzeba chyba zlecić opracowanie
                                                    wstępnego kosztorysu, a dokładniej biznesplanu. Ktoś mówił, ze drewno z terenów
                                                    Wspólnoty można sprzedać. Starczy na opracowanie kosztorysu?
                                                  • krokus004 Re: Pozytywne myślenie 01.06.07, 18:38
                                                    Do Nemne
                                                    Ciesze że masz takie samo zdanie na ten temat myślę że jako radny coś w tym
                                                    temacie zadziałasz.
                                                    Aprpop wspólnoty i lasów ostatnio byłem na Bukuwnicy sporo świerzo wycietych
                                                    drzew chyba w nocy bo tak w dzień ktos by zauwazył. Proponuje sie przyjrzeć temu
                                                    a szcególnie w nocy lub wcześnie rano. Można by powidomić Policje niech sie
                                                    zinteresują tematem. Znów kilku cwaniakó kombinuje na boku.
                          • townes Re: Kto mnie zaprosi 03.06.07, 12:20
                            Mam pytanie do radnych:
                            Czy wzdluz Drzewiczki nie ma terenów potrzebnych pod taka inwestycje
                            (oczywiscie nalezacych do Gminy Odrzywól), aby w jej realizacji nie
                            przeszkadzala/blokowala "magiczna" wspólnota?
                            Popieram pomysl.
                            Pozdrawiam
                            • kurde22 Re: Kto mnie zaprosi 03.06.07, 18:58
                              townes napisała:

> Mam pytanie do radnych:
                              > Czy wzdluz Drzewiczki nie ma terenów potrzebnych pod taka inwestycje
                              > (oczywiscie nalezacych do Gminy Odrzywól), aby w jej realizacji nie
                              > przeszkadzala/blokowala "magiczna" wspólnota?
                              > Popieram pomysl.
                              > Pozdrawiam
                              Wspólnota nie jest magiczna. Są to jakieś aktywa i w imię czego ktoś ma na tym
                              położyc łapę i zgarnąc profity
                              • tyka111 Re: Kto mnie zaprosi 03.06.07, 19:15
                                masz rację kurde22
                              • nemne do <townes> 03.06.07, 19:43
                                Witaj <townes>
                                Czy znasz jakiś przypadek aby "magiczna Wspólnota" nie przekazała swojego
                                majątku na jakiś pożyteczny cel?
                                Bo ja takiego nie znam. Dla przypomnienia, "magiczna" przekazała na: budowę
                                Szkoły w Lipinach, szkoły podstawowej w odrzywole, UG , Ośrodka Zdrowia, Banku
                                Spółdzielczego , Domu Nauczyciela, agronomówki, Straży Pożarnej, Gminnej
                                Spółdzielni (na warszawskiej i na radomskiej), targowicy, SKR, zalewu na rzece.
                                Ponadto sfinansowała zakup samochodu dla Policji, przekazywała pieniądze na
                                dofinansowanie pomnika Ojca Świętego Jana Pawła II, przekazywała drzewo dla
                                szkół w Odrzywole i w Lipinach, na potrzeby Kościoła w Odrzywole itp.

Z tym, że zawsze odbywało się to w sposób mniej czy bardziej demokratyczny z
                                zachowaniem jakichś praw.
                                Dlatego (nie jestem członkiem Zarządu), uważam, ze również na Ogólnym Zebraniu
                                nie byłoby problemów, aby mieszkańcy przekazali tereny "osicica" na wybudowanie
                                zalewu. (jestem nawet przekonany).
                                Wracając natomiast do "blokowania", to "magiczna Wspólnota" udaremnia
                                jedynie "bezpłatne" przekazanie swoich terenów dla prywatnego nabywcy, który
                                wiedział, że kupuje naniesienia (bez gruntu).
                                Tymczasem, "ktoś" zobowiązał się, że podaruje mu grunty Wspólnoty. A w tym
                                przypadku to ani Gmina (UG), ani Wspólnota nic z tego by nie miała, za
                                wyjątkiem tego "ktosia".
                                Bo jakoś to dziwne, że "za darmo". jeśli rzeczywiście ten teren mialby być „za
                                darmo”, to tak należalo napisać w ogłoszeniu o przetargu. Zapewne byłoby wiecej
                                oferentow i za wyszą cenę, a tak nie bylo oferentów w dwoch przetargach (bo bez
                                gruntu)i sprzedano na ofertę, z tym że już z „gruntem za darmo”. DZIWNE!
                                Aby skorzystal z tego prywatnie jakiś „ktoś”, bo 1,61 ha i 1,89 ha ogrodzonego
                                i uzbrojonego placu, przy drodze krajowej na pewno ma swoją wartość.
                                Pozdrawiam – Sławomir Gajewski (nemne) radny RG w Odrzywole.
                                PS.
                                Przepraszam za lekki sarkazm.
                            • ziomal51 Re: Kto mnie zaprosi 03.06.07, 19:18
                              Jak już gdzieś wcześniej napisałem nie jestem mieszkańcem Odzrzywołu. Lubię
                              poprostu tę miejscowość ze względu na wspomnienia z dzieciństwa i na powiązania
                              rodzinne. Złościły mnie te ciągłe pyskówki na forum. Zacząłem wić zadawać różne,
                              czasami może głupie pytania aby rozruszać dyskusje. Tak pojawił się pomysł
                              zalewu. Nie znam topografii Odrzywołu i okolic. Nie wiem gdzie są tereny
                              Wspólnoty. Nie wiem gdzie można taki zalew wybudować. Wydaje się jednak, że coć
                              warto zrobić i nie oglądać się na innych.
                              Krokous004 napisał: "Aprpop wspólnoty i lasów ostatnio byłem na Bukuwnicy sporo
                              świerzo wycietych drzew chyba w nocy bo tak w dzień ktos by zauwazył. Proponuje
                              sie przyjrzeć temu a szcególnie w nocy lub wcześnie rano. Można by powidomić
                              Policje niech sie zinteresują tematem. Znów kilku cwaniakó kombinuje na boku."
                              Co to znaczy "można by powiadomić Policje"? Dlaczego Krokus004 jeszcze tego nie
                              zrobił? Wstydzi sie?

• nemne "Magiczna" Wspólnota 03.06.07, 19:49
                                Witaj <townes>
                                Czy znasz jakiś przypadek aby "magiczna" Wspólnota nie przekazała swojego
                                majątku na jakiś pożyteczny cel?
                                Bo ja takiego nie znam. Dla przypomnienia, "magiczna" przekazała na: budowę
                                Szkoły w Lipinach, szkoły podstawowej w odrzywole, UG , Ośrodka Zdrowia, Banku
                                Spółdzielczego , stolarni, boiska, postaerunku Policji, posterunku
                                energetycznego na tomaszowskiej, Domu Nauczyciela, agronomówki, Straży
                                Pożarnej, Gminnej Spółdzielni (na warszawskiej i na radomskiej), targowicy,
                                SKR, zalewu na rzece.
                                Ponadto sfinansowała zakup samochodu dla Policji, przekazywała pieniądze na
                                dofinansowanie pomnika Ojca Świętego Jana Pawła II, przekazywała drzewo dla
                                szkół w Odrzywole i w Lipinach, na potrzeby Kościoła w Odrzywole itp.

Z tym, że zawsze odbywało się to w sposób mniej czy bardziej demokratyczny z
                                zachowaniem jakichś praw.
                                Dlatego (nie jestem członkiem Zarządu), uważam, ze również na Ogólnym Zebraniu
                                nie byłoby problemów, aby mieszkańcy przekazali tereny "osicica" na wybudowanie
                                zalewu. (jestem nawet przekonany).
                                Wracając natomiast do "blokowania", to "magiczna Wspólnota" udaremnia
                                jedynie "bezpłatne" przekazanie swoich terenów dla prywatnego nabywcy, który
                                wiedział, że kupuje naniesienia (bez gruntu).
                                Tymczasem, "ktoś" zobowiązał się, że podaruje mu grunty Wspólnoty. A w tym
                                przypadku to ani Gmina (UG), ani Wspólnota nic z tego by nie miała, za
                                wyjątkiem tego "ktosia".
                                Bo jakoś to dziwne, że "za darmo". jeśli rzeczywiście ten teren mialby być „za
                                darmo”, to tak należalo napisać w ogłoszeniu o przetargu. Zapewne byłoby wiecej
                                oferentow i za wyszą cenę, a tak nie bylo oferentów w dwoch przetargach (bo bez
                                gruntu)i sprzedano na ofertę, z tym że już z „gruntem za darmo”. DZIWNE!
                                Aby skorzystal z tego prywatnie jakiś „ktoś”, bo 1,61 ha i 1,89 ha ogrodzonego
                                i uzbrojonego placu, przy drodze krajowej na pewno ma swoją wartość.
                                Pozdrawiam – Sławomir Gajewski (nemne) radny RG w Odrzywole.
                                PS.
                                Przepraszam za lekki sarkazm.

• townes Re: "Magiczna" Wspólnota 03.06.07, 22:14
                                  Znam topografię Odrzywołu i okolic, natomiast jeśli mogę to zacytuję:
                                  Ziomal51: „Nie wiem gdzie są tereny Wspólnoty. Nie wiem gdzie można taki zalew
                                  wybudować. Wydaje się jednak, że coś warto zrobić i nie oglądać się na innych.”
                                  I stąd moje pytanie.
                                  Pisząc „magiczna Wspólnota” miałem na myśli to, że mało o niej wiem, a nic
                                  obraźliwego…
                                  Słowo „blokowała” też było w odniesieniu do pomysłu o zalewie. Uważam, że jest
                                  to świetny pomysł i jeżeli są inne tereny, gdzie uregulowania prawne byłyby np.
                                  łatwiejsze, szybsze to Ziomal51 ma rację, że nie warto oglądać się na innych.
                                  Myślę, że wiele osób chciałoby aby taka inwestycja wypaliła.
                                  Nemne napisał: „Uważam, ze szansą dla Odrzywołu jest Wspólnota. Dlatego moim
                                  zdaniem nic nie powinno być na przeszkodzie aby WSPÓLNOTA (nie JNP) podarowała
                                  kilka hektarów na wybudowanie zalewu.”
                                  Jeżeli naprawdę jest taka możliwość to bardzo się cieszę, może być nawet w
                                  widocznym miejscu wypisany napis o podobnym znaczeniu (proszę nie doszukujcie
                                  się jakiegoś złego podtekstu). Jeżeli chodzi o udziały to zawsze można się
                                  dogadać (mam nadzieję).
                                  Widzę, że Wspólnota dużo przekazała majątku na pożyteczne cele -nie neguję-;
                                  natomiast moim skromnym zdaniem to nie JEDYNA szansa dla Odrzywołu.
                                  • krokus004 Re: "Magiczna" Wspólnota 04.06.07, 13:52
                                    Po przeczytaniu postów widze że ktos mnie wywal do tablicy. Panowie nie bądźmy
                                    naiwni nie pójde przeciez bezposrednio na Policje w sprawie wycietego drzewa bo
                                    po wyjściu zaraz pół Odrzywołu by wiedziało kto kabluje i miałbym przerypane.
                                    Dlatego napisałem to na forum bo wiem że forum czytają osoby zarzadzajace
                                    wspolnotą i tak informacja powinna sie im przydać. Co ono zrobia to ich sprawa
                                    ale informacja poszła. Jak bym wiedzial kto to zrobil być moze napisał bym ale
                                    stwierdziłem to po fakcie. Jeżdżę po terenie jak zauważę coś kto to robi to
                                    napewno napisze. Póki co jest jak jest ktos wycina i nikt nie wie co jest grane.
                                    • prywaciarz2 Re: "Magiczna" Wspólnota 04.06.07, 14:19
                                      Policja tez czyta to forum...
                                      • ziomal51 Re: "Magiczna" Wspólnota 04.06.07, 14:22
                                        A robi coś poza tym?
                                        • krokus004 Re: "Magiczna" Wspólnota 04.06.07, 14:29
                                          Jak czyta to tym lepiej jest to dla nich też jakieś żódło informacji. Jak nie
                                          chcecie iść na Policje napisz na forum proste i już wszyscy wiedzą. A jak
                                          wszyscy to i złodziej ktory tez byc może czyta i sie teraz boi że mu zrobia koło
                                          dupy.:-)
                                          • ziomal51 Re: "Magiczna" Wspólnota 04.06.07, 14:38
                                            A czy już zrobili komuś "koło dupy" jak ktoś ładnie napisał?
                                            Pytanie o tereny jak najbardzie zasadne, ale towarzystwo wróciło do normy.
                                            Zajmuja sie wyłącznie sobą. PRZYKROŚĆ!!!!!!!
                            • townes Re: Kto mnie zaprosi 04.06.07, 14:33
                              A co z tymi innymi terenami?
                              Odpowiedzi się nie doczekałem, mimo tracenia energii niektórych na próżne
                              gadanie.
                              • nemne Re: Kto mnie zaprosi 04.06.07, 15:20
                                Witaj <townes>
                                Jak wszędzie tak i w naszej gminie jest duże rozdrobnienie gospodarstw, z dużym
                                udziałem braku uregulowań stanu prawnego po nieżyjących rodzicach, dziadkach
                                itp. Dlatego oczywiscie, bylyby trudnoiści, gdyby od kązdego pojedyńczo starać
                                się kupić grunty.

Jeszcze raz podkreślam, że nie ma (nie powinno) problemów, aby Wspólnota
                                podarowała grunty na zalew.
                                Z tym, że to nie wystarczy, ponieważ musi być w to zaangażowana Gmina, bo
                                potrzebne są do tego kredyty, aby uzyskać dotacje. Jak na razie, Rada Gminy
                                podjęła już uchwałę budżetową na ten rok. Dodatkowo w związku z zeszłorocznymi
                                wyborami samorządowymi, zostało trochę (mało powiedziane) "przeinwestowane" i
                                dlatego zapewne trzeba będzie to najpierw spłacać.
                                Na najbliżej sesji postaram się złożyć w tej sprawie interpelację i poinformuję
                                o tym na forum. ok?
                                Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne) radny RG w Odrzywole

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka