Dodaj do ulubionych

Parkowanie od stycznia będzie płatne

11.06.07, 17:45
Gratuluje decyzji Radzie Miejskiej i Zarzadowi Miasta (projektodawcy). Radny
Karas widac, ze nie ma pojecia o zownowazonym transporcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ciacho Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.tkdami.net 11.06.07, 19:29
      cyt. z ww.art. "w obronie polskiego kupca" - To jest zdrada "Polskiego kupca" i
      wszystkich mieszkańców centrum Radomia.
      U Pana KLuzińskiego występuje odwrotne myślenie "Pierw płaćcie za NIC, a
      później może wam coś damy (bezpłatne parkingi itp.)"
      Powstaną parkomaty, za które zapłacimy wszyscy z podatków, sądze że wandale
      będą je nieustannie niszczyć i podatnicy będą za to płacić i za ich ochronę.
      Podzękujmy radnym zdrajcom z PISU i "KOCHAM RADOM".
      • Gość: ktos Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 82.139.40.* 11.06.07, 19:39
        juz widze zadowolonych kierowców kupujacych bilety w parkometrach i
        kontrolujacych ich pracowników wychodzących z bramy (bo taka opinia o nich
        będzie). Minęło kilka lat i nic w naszej mentalności się nie zmieniło nie
        kupowali ludzie biletów w kioskach nie będą i w parkometrach a samochody jak
        stoja tak będą stać.
        • Gość: ciastko Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.tkdami.net 11.06.07, 19:44
          W PODZIĘCE DLA RADNYCH PISU WSZYSCY BĘDZIEMY PARKOWAĆ PRZED ICH SIEDZIBĄ
          (BEZPŁATNIE) I DZIĘKOWAĆ IM OSOBIŚCIE CODZIENNIE! TAK TO JEST DOBRY POMYSŁ!
        • sono_andrzej Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 11.06.07, 19:48
          Z wszechobecnymi samochodami w centrum miasta coś trzeba zrobić. Wprowadzona
          parę lat temu wolna amerykanka przyniosła gorsze skutki od zamierzonych.

Radomskie społeczeństwo jest bardzo trudne. Nauczyło się wozić swoje 4 litery
          jak najbliżej celu swojej podróży. Efekty widać. W ogóle nie myśli o czymś
          takim jak strefa uspokojonego ruchu czy deptak.
          Szkoda gadać...

Popieram PiS i uchwałę. Martwi mnie jednak to, że Rynek może stać się szybko
          jednym wielkim parkingiem.
          Zapewnie strefa spotka się z dużą krytyką, ale jak wszystko na początku swego
          istnienia jest niedopracowane i myślę, że na przestrzeni roku 2008 dopracowany
          zostanie ostateczny kształt strefy.
          • Gość: jas_fasollasido Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.pr.radom.net 11.06.07, 21:58
            Trzeba być naiwnym by wierzyć że 1 zł może uspawnić ruch w centrum. I po to
            służy samochód by nim dojechać jak najbliżej miejsca do którego chce się
            dostać. Społeczeństwo nie jest trudne tylko władza swoimi nieprzemyślanymi
            decyzjami utrudnia mu życie. A co to jest "strefa uspokojonego ruchu"? To jazda
            z prędkością 10km/h? I po co robic coś co od razu na samym początku uważa się
            że jest niedopracowane? Dość dziwne myślenie. Albo zostawić tak jak jest,albo
            zrobić postój bezpłatny do 15 minut, albo wyprowadzić wszyskie samochody z
            centrum. Zobaczycie droga władzo,że koszty bedą duże a zyski mizerne.
            Głosowałem na PiS, ale to co się teraz wyprawia przechodzi ludzkie pojęcie, a
            tu nepotyzm, a tu zarzuty do konkursów na dyrektorów szkół, a tu kolesiostwo, a
            tam płatna strefa, co jeszcze nasza włądza wymyśli by ucywilizować życie
            mieszkańcom? Nich mi ktoś powie: jaki korzyści ma przynieść szremu obywatelowi
            strefa płatego parkowania? Proszę o konkrety?
            to co teraz
          • Gość: BenyBlanco już to przerabialiśmy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:09
            i uważasz, że płatne parkingi zmniejszą ilość aut w centrum? Przecież już to
            przerabialiśmy: do pracy i tak pojadę samochodem (mam za dużo spraw po drodze do
            i z pracy żeby zdać się na autobus) po południu jak będę miał do wyboru zostać
            w centrum i pójść na "żeromkę" lub pojechać pod któreś centrum i tam zrobić
            nawet najmniejsze zakupy (apteka, bank) - oczywiście wybiorę to drugie.
          • Gość: bronka Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:23
            Zgadzam się pod warunkiem, że pracownicy Urzędu Miejskiego również bedą
            zostawiać samochody poza strefą lub będą płacić codziennie w parkomacie (Jak
            sprawiedliwość to dla wszystkich. Ja też pracuję w Centrum
            • jdk Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 11.06.07, 23:58
              Ma nie byc przywilejow dla urzednikow (dla radnych rowniez). Obiecuje pilnowac
              tego! :)
              • Gość: gość portalu Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 11:39
                "Ma nie byc przywilejow dla urzednikow (dla radnych rowniez). Obiecuje pilnowac
                tego!" powiedział p. Kluziński śmiejąc się szeroko z naiwnych, którzy łyknęli
                ten dowcip jak żaba kit
          • Gość: ech sono sono Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 60.209.21.* 15.06.07, 14:57
            cytat "Radomskie społeczeństwo jest bardzo trudne. Nauczyło się wozić swoje 4
            litery
            > jak najbliżej celu swojej podróży. Efekty widać. W ogóle nie myśli o czymś
            > takim jak strefa uspokojonego ruchu czy deptak.
            > Szkoda gadać..."

A czym mają jeździć? Tymi zasmrodzonymi autobusami bez klimatyzacji w których
            temperatura sięga 50 stopni i nie da się okna otworzyć?! Mam gdzieś taką jazdę.
            Kilkakrotnie musiałem wysiąść wcześniej niż chciałem ponieważ robiło mi się w
            nich po prostu słabo.
      • Gość: mała Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 14:56
        w tej sprawie powinno być referendum....oczywiście z góry wiadomo jaki byłby
        wynik bo wiekszość społeczeństwa jest na NIE, ale nasza władza jest przecież
        NIEdemokratyczna, ale dyktatorska począwszy od najwyższej władzy w państwie na
        samorządowej kończąć....tak więc narzucili nam mieszkańcom płacić za poruszanie
        się po własnym mieście autem....chcesz załatwić sprawe w centrum płać, albo nie
        załatwiaj....chcesz odwiedzić rodzine, czy znajomych z centrum - płać, albo
        zapomnij o nich itd. Ja pracuje 8 godz dziennie na ul Żeromskiego i codziennie
        zostawiam na wyznaczonym parkingu samochód którym dojeżdżam z dość daleka do
        pracy....teraz władze naszego miasta zabierają mi 16 zł dziennie z mojej
        pensji, czyli przez 22 dni robocze 352 zł - podwyżki nie dostane napewno, tak
        więc straci na tym moja rodzinna!!! Jest mi bardzo przykro że mieszkam w tym
        mieście...zaczynam szukać pracy poza strefą, a najlepiej poza miastem!!!
        • Gość: Adi Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 82.139.38.* 13.06.07, 23:21
          Jasnowidz?
          Może bedziemy też referendum robić w sprawie kształtu kostki brukowej na ulicy albo koloru ciężarówki która tą kostke dowiezie?
          A co do strefy powiem tak.
          W RADOMIU KAŻDY JEST NA NIE SUPERMARKETOM, A JAK PRZYCHODZI CO DO CZEGO TO I 30 MINUT PRZED OTWARCIEM STOJĄ LUDZIE JUŻ Z KOSZYKAMI A PO ZAMKNIĘCIU SKLEPU WYGONIĆ SIE TŁUMÓW NIE DA.
    • Gość: :) Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.netblok.com 11.06.07, 20:04
      a jak radni argumentowali postój bezpłatny na Rynku ?? Ktoś jest w stanie wyjaśnić ?
      • Gość: leksio ha, będzie unikalny Rynek Parkingowy IP: 82.139.55.* 11.06.07, 23:06
        Popieram naszych radnych w staraniach by miasto kazimierzowskie tętniło życiem
        i gwarem mieszkańców. Nawet w Krakowie nie mają takiego ruchu i parkingu na
        rynku jaki będzie u nas - wspaniale :) Ponoć w Kazimierzu Dolnym też chcą
        zrobić parking na rynku.

Eh.... z czerwonymi radnymi się nie zgadzam i nie wierzę im z założenia ale tu
        akurat podzielam ich zdanie
    • samspade Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 11.06.07, 20:37
      A kiedy powstaną bezpłatne parkingi na obrzeżach centrum?
      • Gość: REJF1 Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 21:24
        Witam

Jestem mieszkańcem jednej z ulic planowanej objeciem przez strefę. Oficjalnei protestuję przeciwko nakładaniu na mnie dodatkowego "podatku miejskiego" za utrzymanie parkowania i posiadanie samochodu oraz za to że będe go mógł (łaskawie) zaparkować przed swoim domem! Już kiedyś byął strefa w centrum i nie robiono wtedy żadnych ceregieli z wydaniem zaswiadczenia/zezwolenia dla mieszkańców (BEZPŁATNEGO !!!)

Dodatkowe pytania techniczne:
        - w jakich dniach i w jakich godzinach strefa będzie obowiązywała?
        - jakie przewidziane sa kary / sankcje dla osób nie płacacych za postój?

Darz bór
        Rafin
        ===
        "Chcieliśmy bardzo dobrze a wyszło jak zwykle"
        • Gość: informatix Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 21:48
          Strefa będzie w dni powszednie od poniedziałku do piątku od 8 do 17.
          Opłata za brak biletu: 50 złotych.
      • Gość: BenyBlanco ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:13
        A co to ? Jakaś metropolia ten nasz Radom?
    • Gość: luhi Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:08
      przed Pis em parkowanie za darmo i to jesy

PRAWO I SPRAWIOEDLIWOŚĆ
      -------------------------------------------
      JUZ OSTATNIĄ KADENCJĘ.

• Gość: Lech Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.centertel.pl 11.06.07, 22:10
      No wspaniale...
      To początek końca obecnej Rady Miejskiej i Prezydenta.
      Szkoda wielka, że Kocham Radom w osobie swojego lidera popiera taki projekt...
      Takie stanowisko w drażliwej sprawie będzie z pewnością zapamiętane.
    • Gość: BenyBlanco Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:15
      No i się wkur...em na koniec dnia.
    • Gość: .L Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.pr.radom.net 11.06.07, 22:48
      o mechanicznej zapomnieli?
      ciekawe o jakiej ulicy jeszcze?
    • bohdankaras Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 11.06.07, 23:18
      Proszę sobie wyobrazić - mam akurat pojęcie o zrównoważonym trasporcie! Tylko
      proszę zrozumieć, że miejski urzędnik tłumaczył mniejszą emisję spalin tak oto:
      trzeba zrobić wszystko, aby rotacja samochodów była jak największa. A potem w
      następnym wystąpieniu już mówił: strefa jest po to, aby zmniejszyć emisję
      spalin. Problem w tym, że brakuje tu logiki, od kiedy samochody stojące na
      parkingach wydzielają więcej substancji szkodliwych niż te, które co chwila z
      tego parkingu ruszają, a w ich miejsce parkują nowe? I proszę mi powiedzieć co
      takiego ma ta argumentacja wspólnego z teorią zrównoważonego transportu? Bo
      gdybym usłyszał, że mieszkańcy mają do pracy chodzić na piechotę czy jeździć
      rowrami, to choć z tym się nie w pełni zgadzam, ale jeszcze bym to zrozumiał!
      Proszę też pamiętać, że zasadę zrównoważonego transportu można wprowadzać w
      miastach, które są do tego przygotowane, a więc posiadają sieć ścieżek
      rowerowych i rozwiniętą kulturę komunikacyjną (np. tramwaje, metro, kolej
      miejska, nie wspominając już o równych chodnikach). Proszę też się nie gniewać,
      ale jak czytam kolegę (a przecież dobrze się znamy, prawda?) mam wrażenie, że
      kolega jest zafascynowany teorią, a nie wie, co myślą mieszkańcy. Tak się
      składa, iż zostałem radnym z rejonu Śródmieście i na wielu spotkaniach z
      wyborcami chwalono likwidację strefy (proszę tylko nie mówić mi tu o "ciemnym
      ludzie" - już jeden tak mówił). Przed sesją pozwoliłem sobie na osobne
      konsultacje w tej sprawie wśród osób zamieszkujących rejon Śródmieścia. Na 70
      zapytanych osób, 51 było całkiem przeciwnych wprowadzeniu strefy, 8 było za jej
      wprowadzeniem pod pewnymi warunkami (np. niska opłata, zmiana niektórych ulic),
      5 nie chciało się wypowiadać, a zaledwie 6 utworzenie strefy popierało. Nie
      twierdzę, że jest to próba reprezantatywna, ale dodatkowo wziąłem pod uwagę
      opinie mieszkańców, które ukazały się w prasie oraz opinie z wcześniejszych
      spotkań, także z tego, w którym kilka lat temu uczestniczyło środowisko
      kupieckie z ulicy Żeromskiego. Proszę mi wierzyć, nikt nawet nie wspomniał o
      regułach zrównoważonego transportu... A tak na pociechę koledze z Kocham Radom
      (?) powiem, że wspólnie z liderem tego ugrupowania oraz radnymi Radosławem
      Witkowskim oraz Krzysztofem Gajewskim złożyliśmy wniosek o przedstawienie przez
      prezydenta miasta w terminie 3 miesięcy przedstawienia koncepcji odnośnie
      rozwiązań komunikacyjnych i budowy rozwoju w kontekście zwiększenia miejsc
      parkingowych (wniosek przyjęto niemal jednogłośnie). Na zakończenie dodam, że
      nie jestem specjalistą od transportu (nie muszę znać się na wszystkim i nie
      roszczę sobie prawa do tego, iż to co mówię jest jedynie słuszne i
      niepodważalne!), jednak jako radny reprezentuję interesy mieszkańców, a władza
      jest od tego, aby i mnie i mieszkańców do swoich rozwiązań przekonać. Dziś -
      niestety - to się rządzącym nie udało.
      • redoxygene Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 11.06.07, 23:48
        bohdankaras napisał:

> Proszę sobie wyobrazić - mam akurat pojęcie o zrównoważonym trasporcie! Tylko
        > proszę zrozumieć, że miejski urzędnik tłumaczył mniejszą emisję spalin tak
        oto:
        >
        > trzeba zrobić wszystko, aby rotacja samochodów była jak największa. A potem w
        > następnym wystąpieniu już mówił: strefa jest po to, aby zmniejszyć emisję
        > spalin. Problem w tym, że brakuje tu logiki, od kiedy samochody stojące na
        > parkingach wydzielają więcej substancji szkodliwych niż te, które co chwila z
        > tego parkingu ruszają, a w ich miejsce parkują nowe?

Tu pada pytanie-a skad jadac do srodmiescia wiem, ze nie bede mial miejsca i
        bede go szukal 10 minut jezdzac i trujac? Zatem-rotacja przysluzy sie
        zmniejszeniu syfu, bo kazdy (i tak zakladam, ze bedzie przyjezdzalo tyle samo
        samochodow do srodmierscia) kto podjedzie pod miejsce w ktore chce zaparkuje w
        nim, a nie bedzie go jeszcze kolejne minuty szukal. W tej chwili z pewnoscia
        nie mysli pan tymi kategoriami-nie jade do centrum, bo tam miejsca nie ma.

> I proszę mi powiedzieć co
        > takiego ma ta argumentacja wspólnego z teorią zrównoważonego transportu?

No wlasnie, skoro pan wie co jest zrownowazony transport, to, niezaleznie od
        argumentacji, powinien pan glosowac "za".

> Bo
        > gdybym usłyszał, że mieszkańcy mają do pracy chodzić na piechotę czy jeździć
        > rowrami, to choć z tym się nie w pełni zgadzam, ale jeszcze bym to zrozumiał!

Jest jeszcze komunikacja miejska.

> Proszę też pamiętać, że zasadę zrównoważonego transportu można wprowadzać w
        > miastach, które są do tego przygotowane,

A niby jak chce pan Radom przygotowac? Prosze mi to uzmyslowic, jaka ma pan
        wizje przygotowania Radomia. A w tym przypadku, taka decyzja, przyspieszy
        ewentualne zmiany w srodmiesciu.

> a więc posiadają sieć ścieżek
        > rowerowych i rozwiniętą kulturę komunikacyjną (np. tramwaje, metro, kolej
        > miejska, nie wspominając już o równych chodnikach).

Wystarczy zmienic ksztalt radomskiej komunikacji miejskiej, aby zobaczyc
        efekty. Wystarczy nawet opracowac dokument, ktory wskaze, co konkretnie trzeba
        zrobic.

> Proszę też się nie gniewać,
        >
        > ale jak czytam kolegę (a przecież dobrze się znamy, prawda?) mam wrażenie, że
        > kolega jest zafascynowany teorią, a nie wie, co myślą mieszkańcy.

Juz kiedys powiedzialem-nie nalezy w tej sprawie pytac pani Joli ze sklepu, czy
        pana Jozia z bramy, tylko tych, np. ktorzy znaja teorie i wiedza jak to w
        praktyce funkcjonuje w swiecie, a szczegolnie fachowcow od transportu.

> Tak się
        > składa, iż zostałem radnym z rejonu Śródmieście i na wielu spotkaniach z
        > wyborcami chwalono likwidację strefy (proszę tylko nie mówić mi tu o "ciemnym
        > ludzie" - już jeden tak mówił).

A jaki efekt przyniosla likwidacja?

> Przed sesją pozwoliłem sobie na osobne
        > konsultacje w tej sprawie wśród osób zamieszkujących rejon Śródmieścia. Na 70
        > zapytanych osób, 51 było całkiem przeciwnych wprowadzeniu strefy, 8 było za
        jej
        >
        > wprowadzeniem pod pewnymi warunkami (np. niska opłata, zmiana niektórych
        ulic),
        >
        > 5 nie chciało się wypowiadać, a zaledwie 6 utworzenie strefy popierało.

Gdyby pan zapytal o podwyzszenie podatku, to 100% byloby przeciw, pomimo
        koniecznosci ich podniesienia.

> Nie
        > twierdzę, że jest to próba reprezantatywna, ale dodatkowo wziąłem pod uwagę
        > opinie mieszkańców, które ukazały się w prasie oraz opinie z wcześniejszych
        > spotkań, także z tego, w którym kilka lat temu uczestniczyło środowisko
        > kupieckie z ulicy Żeromskiego. Proszę mi wierzyć, nikt nawet nie wspomniał o
        > regułach zrównoważonego transportu... A tak na pociechę koledze z Kocham
        Radom
        > (?) powiem, że wspólnie z liderem tego ugrupowania oraz radnymi Radosławem
        > Witkowskim oraz Krzysztofem Gajewskim złożyliśmy wniosek o przedstawienie
        przez
        >
        > prezydenta miasta w terminie 3 miesięcy przedstawienia koncepcji odnośnie
        > rozwiązań komunikacyjnych i budowy rozwoju w kontekście zwiększenia miejsc
        > parkingowych (wniosek przyjęto niemal jednogłośnie). Na zakończenie dodam, że
        > nie jestem specjalistą od transportu (nie muszę znać się na wszystkim i nie
        > roszczę sobie prawa do tego, iż to co mówię jest jedynie słuszne i
        > niepodważalne!), jednak jako radny reprezentuję interesy mieszkańców, a
        władza
        > jest od tego, aby i mnie i mieszkańców do swoich rozwiązań przekonać. Dziś -
        > niestety - to się rządzącym nie udało.

Tylko pogratolawc-ciesze sie bardzo:) I to mozna tylko pochwalic.
        • Gość: Arti Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 82.139.55.* 12.06.07, 01:26
          > Tu pada pytanie-a skad jadac do srodmiescia wiem, ze nie bede mial miejsca i
          > bede go szukal 10 minut jezdzac i trujac? Zatem-rotacja przysluzy sie
          > zmniejszeniu syfu, bo kazdy (i tak zakladam, ze bedzie przyjezdzalo tyle samo
          > samochodow do srodmierscia) kto podjedzie pod miejsce w ktore chce zaparkuje
          w
          > nim, a nie bedzie go jeszcze kolejne minuty szukal. W tej chwili z pewnoscia
          > nie mysli pan tymi kategoriami-nie jade do centrum, bo tam miejsca nie ma.

nie przesadzajmy - jak sie czasem jeździ do centrum to wiadomo gdzie będzie
          miejsce (np. Słowackiego, Reja, Niedziałkowskiego), więc nie krąży się w
          poszukiwaniu po kwartałach jak w W-wie, gdzie .... :)) no właśnie, strefa jest.
          Czyżby jakiś błąd w szukaniu zależności strefa - łatwość parkowania ?
          • redoxygene Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 13.06.07, 00:14
            > Czyżby jakiś błąd w szukaniu zależności strefa - łatwość parkowania ?

Mowimy tu o konkretnym miejscu, a nie o tym, ze jadac na Moniuszki parkuje na
            Slowackiego, bo wiem, ze tam jest miejsce. Jade tam, gdzie potrzebuje, a, ze
            czesto nie znajduje miejsca-szukam go 20, 50, czy nawet 100 metrow dalej, ale
            szukam.
        • Gość: Gosc Re: Parkowanie od stycznia bedzie platne IP: *.celebris.net 15.06.07, 11:44
          Zaden ze mnie specjalista od transportu, ale to naprawde sie kupy nie trzyma i na
          moje oko bedzie tak:

Wprowadzenie rozleglej strefy platnego parkowania zaowocuje tym, ze wszystkie
          sasiednie ulice beda zapchane zaparkowanymi autami, podobnie sytuacja bedzie
          wygladala w bramach kamienic.
          Ozywi sie jakims cudem rynek, jednakze ze wzgledu na syf i brud tam panujacy
          bedzie to tylko parking. Moze przy okazji zmniejszy sie ilosc wystajacych na
          rwanskiej i okolicznych uliczkach pijaczkow i karkow, ale nie bylbym tego taki
          pewien. Dodatkowo, pazerni mieszkancy wraz z rzesza osob pracujacych w tych
          rejonach beda jezdzic od jednego konca strefy, do jej drugiego konca w
          poszukiwaniu wolnych miejsc.

Na moje oko cos tu wyglada nie tak, jak wygladac powinno. Wprowadza sie strefe
          pakowania platnego nie tworzac alternatywy w postaci miejsc parkingowych
          polozonych poza nia. Dodatko syf komunikacyjny centrum miasta powoduje, ze czy
          strefa bedzie, czy nie, to i tak niewiele sie tam zmieni. Dodatkowo obarcza sie
          mieszkancow strefy koniecznoscia poniesienia kosztow za samo mieszkanie w
          strefie. Jakos nie zauwazylem, aby komfort, jakosc zycia, czy tez prestiz
          zwiazany z zamieszkiwaniem w tej okolicy powiekszyl sie w ciagu kilku ostatnich
          lat.
          Piszecie o transporcie zrownowazonym, a tworzycie enklawe w centrum radomia, bez
          ruchu samochodow [zeromskiego], z platna strefa parkowania w jej ciagu i
          okolicach, plus dodatkowo zamiarem zamkniecia zeromskiego dla ruchu kolowego az
          do zbiegu z rwanska. Gratuluje pomyslowosci. Wisi mi to, bo nie posiadam auta,
          jezdze rowerem, ale podobne pomysly uwazam za srednio trafione.

Jak do tej pory myslalem, ze niektore osoby starajac sie cos zrobic dla radomia,
          biora pod uwage to, co mowia mieszkancy, a nie upieraja sie przy swoich wizjach
          rodem z wielkich metropolii europejskich. Zejdzcie na ziemie, wiekszosc rozwiazan
          proponowanych ostatnimi czasami, a dotyczaca komunikacji w radomiu to po prostu
          jedna wielka improwizacja.
          Tu zrobimy tak, tam tak, a co tuuu? A moze to? Ok, jest dobre. Wyszedl misz-masz,
          ale nikogo to nie interesuje.
          Jesli sie macie za cos brac, to od poczatku do konca - calosciowa, zwarta,
          przemyslana konecpcja dla calego centrum miasta, a nie zlepek roznych pomyslow i
          wizji.

A swoje slowa kieruje do poprzednich i obecnych wladz miasta, oraz do zacmionych
          wizjonerow z KR.
          • Gość: utor: Re: Parkowanie od stycznia bedzie platne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 12:25
            > Zaden ze mnie specjalista od transportu

to juz wiemy ze twoja wypowiedz jest niemerytorzczna
            • Gość: Gosc Re: Parkowanie od stycznia bedzie platne IP: *.celebris.net 15.06.07, 12:36
              Co nie oznacza, ze nic nie bedzie do tematu wnosic, wrecz przeciwnie, prezentuje
              moje zdanie jako laika w dziedzienie planowania rozwiazan komunikacyjnych, ale
              jednoczesnie osoby codziennie przebywajacej w tej okolicy, a wiec osoby
              bezposrednio zainteresowanej ta sprawa.
              • Gość: utor: Re: Parkowanie od stycznia bedzie platne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 13:01
                Masz rację! Tylko nie będąc specjalista ma zawężone spojrzenie i nie na
                wszystkim sie zna. Oczywiście są takie sytuacje gdzie to specjalista projektuje
                coś co potem nie służy ogółowi. Tylko akurat w tym przypadku, wiele osób próbuje
                udowodnić, ze strefa ma sens i przytacza różne wg mnie ciekawe argumentacje.
                Ci są przeciw nie umieją dyskutować tylko obrażają tych na tak bez podawania
                konkretów.
          • redoxygene Re: Parkowanie od stycznia bedzie platne 15.06.07, 13:09
            > Wprowadzenie rozleglej strefy platnego parkowania zaowocuje tym, ze wszystkie
            > sasiednie ulice beda zapchane zaparkowanymi autami,

Nie bedzie to za bardzo mozliwe-zasieg strefy jest po to tak duzy, zeby uniknac
            tego typu sytuacji. Gdyby wprowadzono pomyslyu niektorych radnych, aby strefa
            obejmowala doslownie 5 ulic, to faktycznie, te nieobjete strefa bylyby
            rozjezdzone. A w tej chwili jak bys chcial zaparkowac, zeby uniknac placenia? I
            bedziesz szedl 10 minut do celu?

> podobnie sytuacja bedzie
            > wygladala w bramach kamienic.

O to bym sie nie martwil:) Rozni ludzie maja rozne sposoby na odstraszanie
            kierowcow-niektorzy rzucaja jajkami, inni rysuja lakier:)

> Ozywi sie jakims cudem rynek, jednakze ze wzgledu na syf i brud tam panujacy
            > bedzie to tylko parking.

Czyli z dwojga zlego-syf i martwy rynek, czy syf i zywy rynek co bys wybral?
            Poza tym w tej chwili z rynkiem i tak sie nic zrobic nie da, takze kluczowe w
            tym przypadku jest ozywienie Rwanskiej. Niech nawet przejdzie tamtedy 200 osob
            dziennie wiecej, to i tak jest to sukces. Poza tym, jest to i tak rozwiazanie
            tymczasowe.

> Moze przy okazji zmniejszy sie ilosc wystajacych na
            > rwanskiej i okolicznych uliczkach pijaczkow i karkow, ale nie bylbym tego taki
            > pewien.

Pozyjemy-zobaczymy

> Dodatkowo, pazerni mieszkancy wraz z rzesza osob pracujacych w tych
            > rejonach beda jezdzic od jednego konca strefy, do jej drugiego konca w
            > poszukiwaniu wolnych miejsc.

Zawsze tak bedzie na poczatku, potem im sie znudzi. Poza tym, nie zapominaj, ze
            do czasu uruchomienia strefy cos powinno sie ruszyc z autobusami i bezplatnymi
            parkingami.

> Na moje oko cos tu wyglada nie tak, jak wygladac powinno. Wprowadza sie strefe
            > pakowania platnego nie tworzac alternatywy w postaci miejsc parkingowych
            > polozonych poza nia.

Ale to tylko stan przejsciowy. Jesli nie byloby strefy, nikomu by nie przyszla
            do glowy budowa tych parkingow, a tak, czesc populistycznych radnych bedzie
            bardzo zdeterminowana.

> Dodatko syf komunikacyjny centrum miasta powoduje, ze czy
            > strefa bedzie, czy nie, to i tak niewiele sie tam zmieni.

Sam sobie przeczysz. Przeczytaj akapity wyzej, w ktorych sam piszesz, ze jednak
            sie zmieni i to bardzo duzo.

> Dodatkowo obarcza sie
            > mieszkancow strefy koniecznoscia poniesienia kosztow za samo mieszkanie w
            > strefie. Jakos nie zauwazylem, aby komfort, jakosc zycia, czy tez prestiz
            > zwiazany z zamieszkiwaniem w tej okolicy powiekszyl sie w ciagu kilku
            ostatnich
            > lat.

Ale z czasem tak sie musi stac. Dopoki srodmiescie bedzie autostrada, nie
            zmieni sie nic. A mieszkancy-powinni parkowac np. na parkingach strzezony, u
            siebie na podworkach, w garazach itd. Strefa srodmiejska nie moze byc
            parkingiem przypisanym jej mieszkancom.

> Piszecie o transporcie zrownowazonym, a tworzycie enklawe w centrum radomia,
            bez ruchu samochodow [zeromskiego], z platna strefa parkowania w jej ciagu i
            > okolicach, plus dodatkowo zamiarem zamkniecia zeromskiego dla ruchu kolowego
            az
            > do zbiegu z rwanska.

No i widzisz-pokazujesz tylko, ze nie wiesz czym jest transport zrownowazony.
            To co proponujemy, to i tak na razie tylko maly wycinek.

> Gratuluje pomyslowosci. Wisi mi to, bo nie posiadam auta,
            > jezdze rowerem, ale podobne pomysly uwazam za srednio trafione.

Skoro jezdzisz rowerem, to chyba powinienes wiedziec, ze nie masz do dyspozycji
            np. infrastruktury rowerowej, a to wskazuje m. in. na brak prowadzenia w naszym
            miescie polityki transportu zrownowazonego.

> Jak do tej pory myslalem, ze niektore osoby starajac sie cos zrobic dla
            radomia
            > ,
            > biora pod uwage to, co mowia mieszkancy, a nie upieraja sie przy swoich
            wizjach
            > rodem z wielkich metropolii europejskich.

Nie wiem, czy miasta ponaddwukrotnie mniejsze uwazasz za wielkie metropolie.
            Mialbys prawo tak mowic wtedy, kiedy zaproponowalibysmy np pobieranie oplat za
            wjazd do srodmiescia w ogole.

> Zejdzcie na ziemie, wiekszosc rozwiaz
            > an
            > proponowanych ostatnimi czasami, a dotyczaca komunikacji w radomiu to po
            prostu
            > jedna wielka improwizacja.

Jedna wielka improwizacja byly rozwiazania (wlasciwie to ich brak) stosowane do
            tej pory, a mianowicie:
            -niska dostepnosc srodmiescia dla transportu indywidualnego, wynikajaca ze
            slabej rotacji samochodow na miejscach parkingowych
            -wielki obszar srodmiescia niedostepny dla komunikacji publicznej
            -brak kar dla parkujacych notorycznie na trawnikach, chodnikach, zakazach
            parkowania itd.

> Tu zrobimy tak, tam tak, a co tuuu? A moze to? Ok, jest dobre. Wyszedl misz-
            mas
            > z,
            > ale nikogo to nie interesuje.

Wszystko jak na razie idzie zgodnie z planem.

> Jesli sie macie za cos brac, to od poczatku do konca - calosciowa, zwarta,
            > przemyslana konecpcja dla calego centrum miasta, a nie zlepek roznych
            pomyslow
            > i
            > wizji.
            >
            > A swoje slowa kieruje do poprzednich i obecnych wladz miasta, oraz do
            zacmionyc
            > h
            > wizjonerow z KR.

Uwierz, ze jako KR robimy co w naszej mocy, aby wprowadzic wizje kompleksowa.
            Jesli wladze miasta odwaza sie na wprowadzenie wszystkich proponowanych
            rozwiazan, ciekaw jestem jak bedziesz ocenila te dzialania za 2-3 lata.
            Nie wiem, czy doczytales, ze od dawna proponujemy:
            - opracowac calosciowy model organizacji ruchu w srodmiesciu
            - wybudowac system zbiorczych parkingow na obrzezach strefy
            - poprawic dostepnosc centrum komunikacja publiczna
            • Gość: Gosc Re: Parkowanie od stycznia bedzie platne IP: *.celebris.net 15.06.07, 14:07
              1. Moze i tak, ale jesli tworzymy juz duza strefe, to moze obejmijmy nia cale
              srodmiescie radomia. Wciaz mam odczucie, ze stworzenie czegos takiego, jaki
              ksztalt miec bedzie od 1 stycznia spowoduje zatkanie ulic przyleglych.

2. Niektorzy wzywaja policje

3. "Cos powinno sie ruszyc z parkingami i autobusami" - to jakos malo
              przekonujaco brzmi.

4. Jesne, tylko ze:
              - gdzie w poblizu centrum znajduje sie parking strzezony, miejsce na niego,
              garaze, badz miejsce na nie ?

5. Naprawde nie musze wiedziec, czym jest transport zrownowazony, ja po prostu
              wyrazam swoje subiektywne opinie dotyczace organizacji komunikacji w centrum
              miasta.

6. Akurat ten argument W MOIM PRZYPADKU jest srednio trafiony, jakos nie placze z
              powodu braku sciezek rowerowych, stojakow i innych ulatwien w poruszaniu sie po
              miescie rowerzystow. Nie sprawia mi problemu poruszanie sie po ulicy, kierowcow
              "olewajacych" nauczylem sie dosadnie strofowac. Nie neguje postulatow rozbudowy
              infrastruktury rowerowej, ja po prostu nauczylem sie bez niej poruszac [zgodnie z
              przepisami!] po miescie.

7. Inaczej: odrobine przesledzilem rozne propozycje KR oraz bractwa rowerowego.
              Patrzac na nie widze [moze sie myle?] zafascynowanie rozwiazaniami z duzych,
              europejskich miast. Zdaje sobie sprawe z istnienia stref w duzo mniejszych
              miastach, jednakze staram sie odniesc siec komunikacyjna innych miast do radomia.
              Moja dziewczyna, warszawianka, mieszkajaca ze mna w radomiu od pol roku ciagle
              sie smieje, ze radom to jeden wielki balagan komunikacyjny - "okragle" ulice,
              zwezenia, laczenia w dziny sposob, itp. I tu sie zastanawiam, ze skoro mamy malo
              czytelny uklad komunikacyjny w centrum miasta, to jeszcze go komplikujemy
              roznymi pomyslami.

8. Wielka improwizacja.
              ad .1 - czy ktos przeprowadzil jakiekolwiek badania dotyczace parkowania
              samochodow w centrum? Bo ja tutaj [wyzej-mieszkancy srodmiescia] widze, ze czesc
              pojec sie zaciera i mowimy ogolnie o parkowaniu, a nie o trzymaniu samochodow pod
              domem, firma. Wiadomo, ile z tych aut stoi dluzej niz 5-6 godzin w jednym
              miejscu? Wiadomo, ile z tych aut to samochody okolicznych mieszkancow? Jezeli
              tak, to jak to sie ma do braku parkingow [jakichkolwiek strzezone/niestrzezone],
              czy tez miejsc na ich zbudowanie, garazy itp?
              ad .2 Zgadzam sie, ale poniekad w tej kwestii podcieto skrzydla budujac wielki
              spacerniak. Ale oczywiscie sa jeszcze miejsca, ktoredy moznaby puscic ruch
              (slowackiego > niedzialkowskiego > struga).
              ad .3 TO juz inna para kaloszy i niekoniecznie ma cos wspolnego z tym, co akurat
              tam opisywalem.

9. Planem. Tylko jakim? Czy istnieje czytelny, spojny, calosciowy plan? Jakos nie
              udalo mi sie do niego dotrzec, chyba, ze jest on jakas wielka tajemnica?

10. Ok, piszesz - wszystko idzie zgodnie z planem, wynika z tego ze plan jest, po
              czym okazuje sie ze dopiero cos postulujecie. Nie lapie za slowka, ale czy to
              czasem nie potwierdza tylko moich wczesniejszych slow?

Pozyjemy, zobaczymy, co z tego wyniknie. Mam nadzieje, ze sie myle i wszystko
              bedzie dzialalo jak w zegarku. Ale jak bedzie, to pokaze zycie.
              • redoxygene Re: Parkowanie od stycznia bedzie platne 15.06.07, 16:10
                > 1. Moze i tak, ale jesli tworzymy juz duza strefe, to moze obejmijmy nia cale
                > srodmiescie radomia. Wciaz mam odczucie, ze stworzenie czegos takiego, jaki
                > ksztalt miec bedzie od 1 stycznia spowoduje zatkanie ulic przyleglych.

Powtorze raz jeszcze-powiedz ktorych ulic przyleglych? Jesli Straz Miejska
                bedzie pracowac tak jak powinna, zadnych problemow nie bedzie.

> 2. Niektorzy wzywaja policje

I tu pytanie-a jakie policja ma uprawnienia do wyrzucenia samochodu z prywatnej
                posesji? Ten problem juz byl poruszany w Krakowie.

> 3. "Cos powinno sie ruszyc z parkingami i autobusami" - to jakos malo
                > przekonujaco brzmi.

Niestety, nie jestem w stanie swiadczyc za wladze miejskie. Powinno sie ruszyc,
                gdyz powrot strefy wywolal oburzenie wsrod radnych opozycyjnych i ci powinni
                zabiegac o zmiany w tym zakresie. Sam Kuba niewiele zdziala, jesli nie bedzie
                woli wladz miejskich.

> 4. Jesne, tylko ze:
                > - gdzie w poblizu centrum znajduje sie parking strzezony, miejsce na niego,
                > garaze, badz miejsce na nie ?

A to juz kwestia rynku (nie Miasta Kazimierzowskiego:P) i wlascicieli
                nieruchomosci w srodmiesciu. Jesli ci nie robia sobie problemu z uniedogodnien
                zycia ich mieszkancow, to moze czas zmienic miejsce zamieszkania? Nikt nie chce
                parkingu za oknem podworka, wiec dlaczego inni maja chciec parking na kazdej
                ulicy? Parkingi sa na Narutowicza, Kopernika, Walowej, Kelles-Krauza. Miejsca
                na parkingi i garaze jest od groma np. przy Kilinskiego czy Dzierzkowskiej.

> 5. Naprawde nie musze wiedziec, czym jest transport zrownowazony, ja po prostu
                > wyrazam swoje subiektywne opinie dotyczace organizacji komunikacji w centrum
                > miasta.

Ale ja ci wcale nie odbieram prawa do wyrazenia opinii. Wystarczy, zebys
                uzasadnil.

> 7. Inaczej: odrobine przesledzilem rozne propozycje KR oraz bractwa
                rowerowego.
                > Patrzac na nie widze [moze sie myle?] zafascynowanie rozwiazaniami z duzych,
                > europejskich miast.

Juz ci pisalem-nawet z ponaddwukrotnie mniejszych od Radomia i w duzej mierze
                polskich miast.

> Zdaje sobie sprawe z istnienia stref w duzo mniejszych
                > miastach, jednakze staram sie odniesc siec komunikacyjna innych miast do
                radomi
                > a.

Siec komunikacyjna Radomia, w porownaniu np. do Kielc jest wrecz idealna. Radom
                ma fenomenalne warunki do wprowadzania wielu nowatorskich rozwiazan.

> Moja dziewczyna, warszawianka, mieszkajaca ze mna w radomiu od pol roku ciagle
                > sie smieje, ze radom to jeden wielki balagan komunikacyjny - "okragle" ulice,
                > zwezenia, laczenia w dziny sposob, itp. I tu sie zastanawiam, ze skoro mamy
                mal
                > o
                > czytelny uklad komunikacyjny w centrum miasta, to jeszcze go komplikujemy
                > roznymi pomyslami.

Uklad jest wrecz bardzo czytelny, z pewnoscia lepiej funkcjonujacy od
                warszawskiego. Ale tu nie o tym-im wiecej ruchu zostanie wyprowadzonego ze
                srodmiescia, tym lepiej dla wszystkich.

> 8. Wielka improwizacja.
                > ad .1 - czy ktos przeprowadzil jakiekolwiek badania dotyczace parkowania
                > samochodow w centrum? Bo ja tutaj [wyzej-mieszkancy srodmiescia] widze, ze
                czes
                > c
                > pojec sie zaciera i mowimy ogolnie o parkowaniu, a nie o trzymaniu samochodow
                p
                > od
                > domem, firma. Wiadomo, ile z tych aut stoi dluzej niz 5-6 godzin w jednym
                > miejscu? Wiadomo, ile z tych aut to samochody okolicznych mieszkancow?

I tu do ciebie pytanie-w jaki sposob, bez strefy, chcesz okreslic ile jest
                jakich samochodow, i ktore ile parkuja? Bedziesz pytal ludzi dziesiatkami, czy
                pojedynczo? Strefa da mozliwosc zliczenia po miesiacu tych, ktorzy beda
                zwolnieni jako mieszkancy, tych, ktorzy przyjezdzaja do pracy itd. Pozwoli na
                okreslenie wielu czynnikow, potrzebnych do dalszych prac.

> Jezeli
                > tak, to jak to sie ma do braku parkingow [jakichkolwiek
                strzezone/niestrzezone]
                > ,
                > czy tez miejsc na ich zbudowanie, garazy itp?

Miejsca, jak juz mowilem, jest sporo, a co do istnienia parkingow-sa dyzury
                radnych, ktorzy powinni przyjmowac wnioski w tych sprawach, a to, ze od wielu
                lat sie to podsuwa pod nos wladzom, a one nic w tej kwesti nie robia,
                pozostawiam pod ocene:)

> ad .2 Zgadzam sie, ale poniekad w tej kwestii podcieto skrzydla budujac wielki
                > spacerniak. Ale oczywiscie sa jeszcze miejsca, ktoredy moznaby puscic ruch
                > (slowackiego > niedzialkowskiego > struga).

Jak juz mowilem-wiekszosc ruchu powinna byc ze srodmiescia usunieta, a robienie
                z waskich uliczek autostrad niczemu nie bedzie sluzyc. Od prowadzenia ruchu
                tranzytowego ma byc obwodnica srodmiejska.

> ad .3 TO juz inna para kaloszy i niekoniecznie ma cos wspolnego z tym, co
                akura
                > t
                > tam opisywalem.

Nie wiem do czego sie tu odnosisz.

> 9. Planem. Tylko jakim? Czy istnieje czytelny, spojny, calosciowy plan? Jakos
                n
                > ie
                > udalo mi sie do niego dotrzec, chyba, ze jest on jakas wielka tajemnica?

Istnieje strategia rozwoju transportu, ktora nie okresla praktycznie niczego.
                Wnioskowalismy niejednokrotnie o zrobienie nowej.

> 10. Ok, piszesz - wszystko idzie zgodnie z planem, wynika z tego ze plan
                jest,
                > po
                > czym okazuje sie ze dopiero cos postulujecie.

Zgodnie z zalozonym przez nas harmonogramem-tak bedzie lepiej.

> Nie lapie za slowka, ale czy to
                > czasem nie potwierdza tylko moich wczesniejszych slow?
                >
                > Pozyjemy, zobaczymy, co z tego wyniknie. Mam nadzieje, ze sie myle i wszystko
                > bedzie dzialalo jak w zegarku. Ale jak bedzie, to pokaze zycie.

Pozyjemy, zobaczymy. W kazdym razie-my, jako KR, mamy swoje zalozenia i swoj
                plan-jego pierwsza czescia bylo zamkniecie dolnego odcinka Zeromskiego dla
                ruchu. Potem strefa wraz z komunikacja miejska, parkingi. Ale jeszcze raz
                powtorze-my mozemy sobie wnioskowac i mowic, a ile z tego bedzie zrealizowane-
                to juz pytanie nie do nas. W najblizszym czasie powinnismy przedstawic
                szczegolwoe rozwiazania i pokazac dzialania, ktore wg nas powinny zostac
                podjete, a czy tak sie stanie, to zweryfikuje czas.
      • redoxygene Panie Bogdanie 13.06.07, 00:47
        Czy doczekamy sie odpowiedzi na pytania:

-Jak chce pan Radom przygotowac do strefy?
        -Jaki efekt przyniosla likwidacja strefy?

I dorzuce jeszcze:
        -Jakim cudem niby w innych miastach powstala "wysoka kultura"? Przeciez jesli
        by w nich sprawowano wladze ustawodawcza tak jak u nas, z taka sama inwencja,
        pomyslowoscia, to bylby tam taki sam syf.

Jak chce pan sie odniesc do stwierdzenia, ze jesli zapyta pan o to, czy lepiej
        podniesc podatki, bo te pozwola np. wybudowac wiecej ulic, to 100%
        respondentow, odpowie "spadaj pan" i dlaczego pan w tego typu sprawach
        przedstawia wyniki chciejstwa ludzi, ktorzy nie maja zielonego pojecia o
        temacie w ktorym sie wypowiadaja? A pytal pan o problemy z parkowaniem? Czy
        maja takie? Czy moze nie maja? Albo moze chca dojechac komunikacja miejska,
        tylko nie moga, bo jeden urzednik z drugim twierdzi, ze lepsze 100 samochodow
        niz autobus raz na 15 minut?
        • Gość: niekohamkarasia Re: Panie Bogdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 22:01
          Nie odpowie, bo nie wie i się zwyczajnie boi. On zawsze byl populistą. Czy była
          kiedyś jego wypowiedź nie podparta argumentem "rozmawiałem z tysiącami, bo
          jestem taki otwarty i czuły na głos ludu (i nie podejme decyzji, jeśli ta nie
          przyniesie mi dodatkowych głosów w wyborach)"?
          • Gość: niekohamsld Karas hahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 00:12
            "władza jest od tego, aby mnie przekonać"

Pnaie Karaś, czy pan wie co mówi? Sam pan jesteś władza i to do
            tego "ustawodawcza", sam pan powinieneś wiedzieć! Albo jest się populistą, albo
            się miastem rządzi-tu chyba jednak, patrząc na argumentację, widzę, że chyba
            jesteś pan zwykły populista, nie umiejący się nawet merytorycznie odnieść do
            uwag.
    • bohdankaras Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 11.06.07, 23:20
      Przepraszam bardzo, zapomniałem dodać, iż odpowiadałem koledze o nicku
      redoxygene.
    • Gość: bronka Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:20
      Doprawdy niczego dobrego nie można spodziewać się po tej Radzie. Tylko jej dać
      i dać. Cały czas jej mało kasy. (Jak sama nazwa wskazuje: Kosztowniak-kosztuje
      Zezryjta se to wasze Centrum. Kupcy współczuję Wam, nie będę do Was zaglądać,
      wolę centra handlowe, bo jak człowiek mogę zaparkować i zapakować zakupy do
      samochodu, a nie taszczyć towar przez pół miasta.
    • bohdankaras Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 11.06.07, 23:28
      Portal rzeczywiście jest rewelacyjny! Gratuluję autorom, życzę wytrwałości i
      jak największej liczby odwiedzin portalu!
    • jdk Strefa - kilka slow komentarza 11.06.07, 23:44
      Szanowni Panstwo,

kilka slow tytulem komentarza, gdyz wydaje sie on niezbedny.

Glosowalem za wprowadzeniem strefy. Ponizej wyjasniam szczegolowo, dlaczego.
      Uwazam, ze rola radnych jest wlasnie podejmowac czasem niepopularne i trudne -
      ale konieczne! - decyzje - oraz tlumaczyc je mieszkancom. Z taka sytuacja mamy
      do czynienia tutaj. Niewlasciwym jest unikac decyzji, tylko dlatego, ze sa
      niepopularne.

Wokol strefy ograniczonego postoju naroslo mnostwo mitow i mnostwo
      kontrowersji. Zakladam, ze wiekszosc z nich wynika z niezrozumienia istoty
      sprawy, a nie ze swiadomego cynizmu lub populizmu.

Zatem - do rzeczy:

Moim - i nie tylko moim - zdaniem strefa ograniczonego postoju w srodmiesciu
      Radomia jest konieczna.

Kwestia czysto ekonomiczna: w sytuacji ograniczonej dostepnosci jakiegos dobra
      (w tym przypadku: miejsc parkingowych w centrum), musi istniec mechanizm
      rownowazacy popyt z podaza. Takim mechanizmem jest cena za postoj. Do tego -
      cena dosc symboliczna. A efektem jest zniechecenie do dzialan, ktore sa
      niekorzystne z punktu widzenia ogolu. To jest jak najbardziej sprawiedliwe.
      Wiecej ponizej.

Na poczatek pytanie: dlaczego tak jak dzis - w sytuacji bezplatnego parkowania -
      ktos, kto pracuje w strefie, przyjedzie rano i zaparkuje samochod na caly
      dzien - ma miec prawo do zajmowania takiego miejsca przez caly dzien? W efekcie
      nikt inny, kto na przyklad przyjedzie do centrum w ciagu dnia - nie ma
      mozliwosci znalezc wolnego miejsca parkingowego.

Oplata za parkowanie - niewielka - ma wlasnie zniechecic do zajmowania miejsc
      parkingowych przez caly dzien.

Dwa mity:

1. strefa spowoduje ekonomiczny upadek centrum miasta, bankructwo handlowcow

2. jest przeciwko mieszkancom

1.

Otóż strefa ograniczonego parkowania jest KORZYSTNA z punktu widzenia np.
      handlowcow czy restauratorow w centrum, bo zwieksza rotacje samochodow - a w
      efekcie: zwieksza (a nie zmniejsza!) liczby samochodow i liczby
      przyjezdzajacych samochodami.

Przyklad: sklep i 10 miejsc parkingowych wokół.

Sytuacja 1: wszystkie miejsca zajete od rana do wieczora przez 10 samochodow
      pracownikow zatrudnionych w strefie (np. urzednikow urzedu miejskiego). Efekt:
      liczba samochodow, jaka zostanie obsluzona przez te miejsca w ciagu calego dnia
      = 10. (Na dodatek, raczej NIE sa to klienci sklepow / restauracji w centrum.

Sytuacja 2: na te same 10 miejsc przyjezdza 10 samochodow i kazdy parkuje przez
      godzine. Przez caly dzien (przyjmijmy: 10 godzin, od 8 do 18), przez te same 10
      miejsc parkingowych przewinie sie wiec 100 (!) samochodow. 10 razy wiecej niz w
      przykladzie 1!

Pytanie: ktora z tych sytuacji jest korzystniejsza z punktu widzenia handlowcow
      majacych zaklady / restauracje w centrum?

Efekt: zawsze czesc miejsc w centrum bedzie (powinno byc dostepne).

Oplata (nawet niewielka) zniecheca tylko tych, ktorzy chca przyjechac i
      zostawic samochod na caly dzien.

Czy wazniejszy jest interes kilkuset pracownikow zatrudnionych w strefie (bo o
      tylu miejscach parkingowych mowimy), czy kilku tysiecy pozostalych mieszkancow
      i przyjezdnych, ktorzy w tym samym czasie skorzystaliby z tych miejsc?

2.

Strefa jest przeciw mieszkancom strefy

Uwazam, ze powinno byc przyjete rozwiazanie takie jak w Warszawie, tj.
      mieszkajacy w strefie powinni byc zwolnieni / lub placic symboliczna oplate za
      mozliwosc parkowania.

= = = = = =

Dodatkowe kwestie:

- czy 2 zlote za godzine to bardzo duzo? Kazdy kto ma samochod wie, jaki jest
      koszt jego utrzymania. Paliwo, ubezpieczenie, przeglady i biezace naprawy,
      utrata wartosci samochodu wraz z uplywem czasu - prosze zrobic bardzo krotki
      rachunek i obliczyc, ile kosztuje jeden dzien utrzymania samochodu. Nawet gdy
      nie jezdzi! A koszt paliwa: paliwo na przejazd z Ustronia czy Golebiowa do
      centrum bedzie kosztowac wiecej niz godzina (nie mowiac o pol godzinie) postoju.

- argumentem jest, ze ludzie zamiast do centrum przyjada do centrum handlowego.
      Otoz moim zdaniem zakupy robi sie glownie popoludniami albo w weekend. Akurat
      po godz. 17 i w weekendy oplat za parkowanie w strefie nie ma. Co szkodzi
      handlowcom, by wydluzyc godziny obslugi - chocby jak w Warszawie do 19 czy 20,
      albo jak w centrum handlowym - do 21?
      • jdk Re: Strefa - kilka slow komentarza 11.06.07, 23:52
        I jeszcze - tytulem uzupelnienia. Mowilem o tym na sesji, jak rowniez wspolnie
        z kilkoma radnymi zlozylem w tej sprawie stosowny wniosek.

Strefa ograniczonego postoju nie moze byc traktowana w oderwaniu.

Jest jednym z CZTERECH elementow calosci.

Pozostale elementy to:
        - calosciowy model organizacji ruchu w srodmiesciu
        - system zbiorczych parkingow na obrzezach strefy
        - poprawa dostepnosci do centrum komunikacja publiczna

Jesli chcemy zniechecic osoby do pozostawiania na dlugi czas samochodow w
        srodmiesciu, musimy nie tylko wprowadzic element zniechecajacy (strefa platna),
        ale rowniez ulatwienia - w postaci zbiorczych parkingow oraz lepszej
        (wygodniejszej, tanszej, efektywniejszej) komunikacji publicznej, ktora bedzie
        docierala do samego centrum.

To wszystko sklada sie na calosciowa koncepcje organizacji ruchu w srodmiesciu,
        ktora powinna rozwiazac dodatkowo zagadnienie, jak wyrzucic ruch TRANZYTOWY z
        centrum i jak uplynnic ruch, zeby nie zakorkowal srodmiescia.

Wniosek o przedstawienie przez wladze miasta radzie takiej koncepcji zostal
        zlozony dzisiaj. Koncepcja powinna byc gotowa w ciagu 3 miesiecy.

Jesienia bedzie wiec mozliwosc przedyskutowac ja calosciowo, wraz ze strefa
        ograniczonego postoju.

Dodam, ze zaproponowalem, by umozliwic rowniez parkowanie do 15 minut za 0,5
        zlotego (podobnie jak w Warszawie). Poprawka zostala przyjeta.
        • Gość: Arti Re: Strefa - kilka slow komentarza IP: 82.139.55.* 12.06.07, 01:19
          Jak rozumiem takie uzasadnienie uchwały było już przygotowane przez solidnego
          wnioskodawcę ? :))
          O ile samą strefę dalej uważam za prymitywny sposób sięgnięcia do kieszeni
          mieszkańców, to jako element planu organizacji ruchu jestem w stanie ją
          zrozumieć... ale dopiero jak pozostałe się zmaterializują. Proszę więc Radnych
          o dopilnowanie sprawy.

P.S. Tylko kto wreszcie powie radomianom jak to naprawdę jest z tym parkowaniem
          tylko na pół godzinki. A to się kawa przedłuży, a to kolejka w urzędzie zbyt
          wolno się posuwa, a to dłużej przymierzam coś w sklepie,... etc. Więc albo z
          założenia będziemy przepłacać albo latać co chwilę dorzucać monety :) W
          porównaniu z tym systemem oferty TP są niewinne jak śpiew słowika.
      • Gość: TheC Re: Strefa - kilka slow komentarza IP: 60.209.21.* 15.06.07, 15:17
        To uzasadnienie do mnie przemawia. Ludzie nie muszą się na wszystkim znać, więc
        ich życzenia w sprawie strefy powinny być wzięte pod uwagę, ale nie mogą
        przesłaniać racjonalnej oceny całego zagadnienia. Pan Karaś w dobrej wierze
        wsłuchał się w głosy ludzi i chwała mu za to, że jest wyczulony na ich głosy.
        Pan Kluziński uzasadnił sens wprowadzenia strefy, który wydaje się logiczny i
        korzystny dla sprzedawców. Może te argumenty przekonają sprzedawców, a cały
        pomysł i tak zweryfikuje życie. Pozdrawiam
    • Gość: niekohamkohamrado Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 195.175.37.* 12.06.07, 00:14
      hehehe kluzinski i redoxygene eksperci od siedmiu bolesci ten drugi jest
      calkiem smieszny boma sie za eksperta od komunikacji jedynego w tym miescie a
      zwykly mieszkaniec to dla niego smiec.kluzinski zarabia w banku ogromna forse
      wiec dla niego pare zetow nie ma znaczenia.olewka mieszkancow zapamietamy wam
      to i przed kolejnymi wyborami wywiesimy odpowiednie listy na klatkach shodowych
      mieszkaniec zeromy.
      • jdk Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 12.06.07, 01:56
        Prosze bardzo, zeby bylo Ci latwiej drukowac - link do publicznego oswiadczenie
        w sprawie polityki transportowej dla Srodmiescia Radomia (z lutego br.)

www.kochamradom.pl/srodmiescie.pdf
        Polecam calosc, a szczegolnie dwa ostatnie postulaty.
    • Gość: mac Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.tkdami.net 12.06.07, 03:05
      świetny pomysł.. teraz już w ogóle tam nie będę zaglądał.. tak jak odwoziłem
      syna na angielski to czasami coś tam załatwiłem, kupiłem itp. teraz omijanko
      szerokim łukiem.. syn wysiadka i spotykamy sie o umówionej godzinie.. faktycznie
      niech żyją supermarkety i allegro.. rewelacyjny również pomysł z mieszkańcami..
      w ogóle jak stanę na 10 min to też będzie trzeba płacić??
      • Gość: mac Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.tkdami.net 12.06.07, 03:35
        a-ha i jeszcze dorzucę coś takiego: jadę do szpitala do sklepu medycznego kupić
        pieluchomajtki (ciężkie a kupuje 3 opakowania) staje 15 min i płacę 2 zł, dalej
        jadę w drugi koniec miasta (powiedzmy w rejon Żeromskiego- 25 Czerwca) załatwiam
        sprawę w tamtym rejonie następne 2 zł, coś mi się przypomniało śpieszę w rejon
        Pl. Konstytucji 3-go Maja dalsze 2 zł.. i na koniec zawożę po południu syna na
        angielski i później chce go odebrać następne 2 zł- a może i 4zł (zimą jest już o
        tej porze ciemno a dbam o jego bezpieczeństwo wiec muszę go zaprowdadzić i
        odebrać)...
        i co Pan na to Panie Kluziński.. z Pana 2 zł robi się ok. 10 zł i powiedzmy ze
        tak jest dwa trzy razy w tygodniu.. wychodzi niezła sumka..
        • Gość: niekohamkohamrado Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 195.175.37.* 12.06.07, 06:53
          powtarzam kluzinski reprezntuje bogoli.my bidota do zsypu.
          • Gość: ewa Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internet.radom.pl 12.06.07, 07:19
            Przyznam się,że w wyborach głosowałam na pana Kluzińskiego,który wydawał mi się
            młodym,dynamicznym człowiekiem.Od pewnego czasu śledze jego wypowiedzi w sieci,
            akurat na strefie to sie nie znam,ale mówię przy okazji tej sprawy i okazuje
            się,że nagły awans społeczny spowodował u niego oderwanie od rezcywistości.Na
            dodatek święcie wierzy w komunały,które wypisuje i prawie nie przyjmuje żadnych
            argumentów.Jest na dobrej drodze roztrownienia swego dorobku.Tak kończy wielu
            lokalnych polityków,którym woda sodowa uderza do głowy.
            • Gość: J@K Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.tkdami.net 12.06.07, 07:40
              Na rower i do pracy. A rowery zostawiamy przy parkometrach hehe (2zeta za h).
              Do d..... z taką włdzą Wszystko robią na opak. Jakoś do tej pory jechałem
              samochodem do centrum i niemiałem problemu z zaparkowaniem więc po co to
              zmieniać i komplikować ludziom życie. A tak nawiasem mówiąc to poza strefą
              gdzie będzie można parkować? Ludziom pod blokiem hehe bo parkingów u nas nima:)
              Wielki minus A gdzie bractwo rowerowe, czyżby przespało taki wątek przecie to
              miód na uszy dla "transportowców radomia"
              • Gość: niekohamkohamrado Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 195.175.37.* 12.06.07, 07:50
                bractwo milczy bo to jedna sitwa z kluzinskim
                • Gość: :) Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.netblok.com 12.06.07, 08:32
                  Większości miast w Polsce wielkości powyżej 100 tys. mieszkańców obowiązuje
                  strefa płatnego parkowania i jakoś nikt nie płacze,w Radomiu owszem.
                  Płatny postój powinien być tylko dla ludzi z poza centrum reszta powinna być
                  zwolniona za opłatą wydania zezwolenia.
                  Czemu Rynek nie jest objętym strefą płatnego parkowania ??
            • Gość: Arti do P. Ewy IP: 82.139.55.* 12.06.07, 09:11
              Pani Ewo, również nie jestem zadowolony ze strefy, ale zwracam uwagę na fakt,
              że tylko jeden radny z głosujących "za" był w stanie przedstawić solidną
              argumentację (podważającą tezy głoszone przez innego radnego)i pokazać strefę
              jako element unowocześnienia transportu w centrum miasta (co często nawet osoby
              wykształcone muszą zrozumieć). Inni radni wydają się tylko maszynką do
              głosowania. A świat do przodu posuwają własnie wizjonerzy którzy wierzą w to co
              mówią. I dlatego właśnie Pani na niego głosowała.
              • jdk Do p. Ewy i p. Artiego 12.06.07, 10:18
                Dziekuje p. Arti za wstawienie sie za mna! :)

Dodam jeszcze jedno: nie jestem politykiem i w zwiazku z tym nie jest moim
                priorytetem, zeby wygrac kolejne wybory czy nawet dostac sie do rady.

Uwazam, ze nalezy robic - i popierac - rzeczy sluszne.

Populistycznie powinienem wstrzymac sie (PIS i tak by przeglosowal strefe) lub
                moze nawet glosowac przeciw wprowadzeniu strefy - mieniac sie byc obronca
                mieszkancow. Tak zrobila przynajmniej czesc opozycji - co bylo tym bardziej
                niesmaczne, bo w kuluarach czesc z tych osob zdawala sie rozumiec, dlaczego
                wazna jest strefa, i po cichu ja popierac.

Ale wlasnie akurat tak widze swoja role, ze nalezy czasem podejmowac decyzje
                niepopularne i kontrowersyjne. A rola radnych jest tlumaczyc ludziom takie
                decyzje, dlaczego je podejmujemy i dlaczego sa wazne.

Tak wlasnie jest ze strefa: jest to kwestia kontrowersyjna, bo narusza interes
                czesci osob (choc duzo mniejszej liczby niz sie wydaje - a do tego dziala na
                korzysc tych, ktorym sie wydaje, ze jest przeciwko).

Ale z drugiej strony - jest w interesie o wiele szerszego grona mieszkancow
                miasta. I dlatego warto taka decyzje podjac. Nalezy ja jednak tlumaczyc - bo
                gdy czlowiek przemysli prawdziwe zalety i wady tej decyzji, latwiej zrozumie,
                jaki bedzie jej prawdziwy skutek.

Do tego trzeba pamietac - i obiecuje tego pilnowac! - by na samej strefie sie
                nie skonczylo.

Potrzeba:
                - zbiorczych parkingow na obrzezu strefy (bezplatnych lub o symbolicznej
                oplacie, gdzie bedzie mozna pozostawic samochod na dluzej, byc moze tez na caly
                dzien)
                - poprawienia dostepnosci komunikacja publiczna do centrum
                - calosciowego planu organizacji ruchu w srodmiesciu Radomia

Do jesieni miasto powinno przedstawic taka koncepcje, mam nadzieje, ze pozniej
                odbedzie sie nad nia dyskusja publiczna.

P.S. Chcialbym jeszcze tak dla formalnosci przypomniec, ze proponujacym
                wprowadzenie strefy byl PIS i rowniez PIS (poza radnym Miroslawem Rejczakiem) w
                calosci glosowal za uchwala. Ja jedynie przychylilem sie do tego projektu, bo
                uwazam, ze jest sluszny. I mimo iz jestem czasem dosc krytyczny wobec poczynan
                obecnej wladzy, oceniam kazda decyzje i propozycje odrebnie. Ta akurat jest
                wazna i sluszna, i dlatego ja poparlem.

Z checia odpowiem na dodatkowe pytania / zarzuty / argumenty.
                • Gość: zuza Re: Do p. Ewy i p. Artiego IP: *.eranet.pl 12.06.07, 11:44
                  > Populistycznie powinienem wstrzymac sie (PIS i tak by przeglosowal strefe)
                  lub
                  > moze nawet glosowac przeciw wprowadzeniu strefy - mieniac sie byc obronca
                  > mieszkancow.

No niestety nie wiem dlaczego rozmija się pan z prawdą , ale to pana głos
                  zadecydował o ustanowieniu strefy.
                  PIS wykorzystał chyba jednak roztargnienie/ tak to widze/ i pana szczere chęci
                  naprawy Radomia. Ale od polityki Kuba nie uciekniesz.........chocibyś nie wiem
                  jak szybko nogami przebierał.

łącze szacuneczek

• Gość: berek Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 08:33
            ty biedota, internet to kradniesz? bo jak na razie to mamy najdrozszy na swiecie
        • jdk Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 12.06.07, 10:04
          Gość portalu: mac napisał(a):

> a-ha i jeszcze dorzucę coś takiego: jadę do szpitala do sklepu medycznego
          kupić pieluchomajtki (ciężkie a kupuje 3 opakowania) staje 15 min i płacę 2 zł,

Nie 2 zlote, ale 50 groszy - postoj do 15 minut kosztuje 0,50 zl

Ewentualnie mozna zaplacic za dluzszy postoj - zgodnie z regulaminem bilet jest
          wazny na calym obszarze strefy. Wiec jesli chcialbys zalatwic cos w sumie w
          ciagu godziny, placisz 2 zlote raz i w ciagu tej godziny mozesz przestawiac
          samochod.

i na koniec zawożę po południu syna na
          > angielski i później chce go odebrać następne 2 zł- a może i 4zł (zimą jest
          już o
          > tej porze ciemno a dbam o jego bezpieczeństwo wiec muszę go zaprowdadzić i
          > odebrać)...

Zalezy na ktora godzine odprowadzasz syna. Parkowanie jest platne w godz. 8-17,
          wiec jesli syn chodzi na 17, to nie placisz nic. Jesli idzie na 16, a Ty w
          miedzyczasie chcesz cos jeszcze zalatwic, to ew. placisz max za godzine.

> i co Pan na to Panie Kluziński.. z Pana 2 zł robi się ok. 10 zł i powiedzmy ze
          > tak jest dwa trzy razy w tygodniu.. wychodzi niezła sumka..

Mam nadzieje, ze wyjasnilem powyzej :)

Dodatkowo, prosze zauwazyc istotna roznice: dzis zaparkowanie w ciagu dnia w
          obszarze scislego centrum graniczy z cudem (wiem, bo kilka razy w tygodniu
          probuje to robic). Przy istnieniu strefy nie powinno byc z tym problemu. Prosze
          policzyc, ile paliwa (nie mowiac o czasie) traci sie, kiedy przez 15-20 minut
          szuka sie nadaremno miejsca do zaparkowania. Moze sie okazac, ze wiecej niz 2
          zlote...

Po drugie: bedzie mozliwe zaparkowanie na chwile, za 50gr do 15 minut. Prosze
          porownac z parkingami Braborku - 3 zlote, nawet jesli stoi sie 10 minut!
          • Gość: AGN Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 193.111.144.* 12.06.07, 10:39
            Ma Pan bardzo mądre, przemyślane a przede wszystkim merytoryczne wypowiedzi w tym temacie. Oczywiście nie każdy musi się z tym zgadzać i Pan to wie. Niestety na forum dużo jest tzw. "buraków" (przepraszam ale to chyba i tak najdelikatniej powiedziane), którzy na niczym się nie znają a tak dużo mają do powiedzenia na każdy temat. Proszę na te wypowiedzi nie zwracać uwagi i nie odpowiadać bo, moim zdaniem, zaniża Pan w ten sposób poziom forum. Apeluję wszystkich o merytoryczne wypowiedzi. Pozdrawiam wszystkich.
            PS. Zgadzam się z Pana argumentami.
    • Gość: ws Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 08:35
      na tym sprawa się nie kończy. Lwią część pieniędzy za parkowanie zabierze
      prywatna firma, która rzuci ochłap miastu /będą sztucznie windować koszty itd/.
      Pod stołem /tak być może/ stosowny haracz przekazywany bądzie w "godne ręce"
      • Gość: NITKA Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.32.radom.pilicka.pl 12.06.07, 10:08
        Wiedziałam, że kontrowersje wokół tego tematu będą rosnąć w miarę jego rozwoju.
        Osobiście jestem za TAK, ale tylko wtedy, gdy zostają spełnione pewne warunki -
        przede wszystkim bezpłatne parkingi na obrzeżach i kwestia mieszkańców strefy!

Doskonale rozumiem przedmówcę, który podliczył koszt parkowania podczas kilku
        wizyt w centrum, w ciagu jednego dnia. Mnie ten problem też dotyczy.
        Ale wkurzam się niemiłosiernie, kiedy chcę odebrać zdjęcia od fotografa na
        Moniuszki i 17 razy wjeżdżam w tą ulicę szukając wolnego miejsca do
        zaparkowania. Uwierzcie mi, że wolałabym wrzucić tą złotówkę i spokojnie
        załatwić swoje sprawy.
        • b-ania Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 12.06.07, 10:21
          Myślisz że po 1 stycznia coś się zmieni? Myślę, że NIC.
          Za 1zł nikt Ci nie zwolni tak szybko miejsca jak na to liczysz. A samochdów
          przybywa i spraw w urzędach również. Jeszcze pare lat temu załatwiałam sprawę w
          Wydziale Geodezji i w Architekturze a zajęło mi to tylko 3 wizyty. Dziś w
          bardzo podobnej sprawie zajmuje mi to 8 wizyt. Jak dotąd.
          • Gość: Maciek daj śrubokr Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 82.139.38.* 12.06.07, 17:06
            wizionerka?
            • Gość: ktoś Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 82.139.40.* 12.06.07, 17:29
              nie wiem może ktoś podpowie kto będzie strefe obsługiwał?
    • pitagor Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 12.06.07, 21:33
      > bractwo milczy bo to jedna sitwa z kluzinskim

Gdy zbieraliśmy podpisy pod petycją o stojaki rowerowe na ul. Moniuszki mieliśmy
      okazję rozmawiać z kilkoma właścicielami sklepów. Wszyscy chcieli powrotu strefy
      i wszyscy narzekali na kierowców którzy zajmują miejsca przez osiem godzin
      uniemożliwiając dojazd ich klientów.

Pewne małżeństwo zauważyło nawet, że są tacy którzy przyjeżdżają z poza Radomia
      zostawiają auto na Moniuszki a sami jada pociągiem do pracy (czytaj: Warszawy)

Populistycznego gadanie, o tym że kupcy nie zgadzają się na strefę jest kłamstwem.

• Gość: obserwator Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.tkdami.net 12.06.07, 22:33
        Pierdzielenie o szopenie, zawsze można sobie wybrać grupe docelową w/g własnej
        tezy i jej opinie przedstawic jako dominującą. Casus towarzystw
        stomatologicznych z reklam past do zębów..
        Czasem warto zejść z roweru na ziemie
        • pitagor Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 12.06.07, 22:52
          Właśnie zszedłem z roweru, żeby poprosić o podpis, przecież rowerem do sklepu
          nie wjeżdżałem :D
          Nie wybierałem grupy docelowej rozmawiałem z tymi którzy chcieli.
          Przykro mi, że to nie była Twoja grupa docelowa. Prawda bywa okrutna.

• Gość: ewa Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internet.radom.pl 12.06.07, 22:48
        Polecam wyniki sondazu gazety w dzisiejszej GW!
    • bennyblanco Trzeba było więcej tych gazonów na Moniuszki!! 12.06.07, 21:44
      Trzeba było więcej zrobić tych gazonów na Moniuszki!! Najpierw beznadziejny
      projekt, który zmniejszył ilość miejsc parkingowych (na Placu Konstytucji chyba
      było podobnie)a teraz kretyński pomysł ze strefą postoju.
      W firmie, w której pracuję podczas poprzednich pomysłów ze strefą nikt (a jest
      to duża firma w centrum) nie przestał przyjeżdżać do firmy samochodem, buliliśmy
      tylko kasę za karnety.
      Ilość wolnych miejsc też się nie zmieniała, te pierdoły o wymuszonej rotacji to
      tylko teoria.
      Teraz pracuję poza strefą ale na popołudniową kawę już na Żeromie po pracy nie
      zostanę, pojadę do M1.
      Jednym słowem uatrakcyjniliście Panowie centrum i deptak radomski. Gratuluję !
    • Gość: niekohamkohamrado Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 195.175.37.* 12.06.07, 23:00
      Brawo Kluziński brawo Pitagoras!Wyszło szydło z worka co poparliście. Oto wasz
      wspaniały projekt!

Pod kamienicą poselską parkowanie gratis
      Magdalena Ciepielak2007-06-12, ostatnia aktualizacja 2007-06-12 18:11
      Od stycznia będziemy płacić za parkowanie w całym śródmieściu Radomia.
      Wyjątkiem jest Rynek, w którym siedzibę ma Prawo i Sprawiedliwość.
      Strefa płatnego parkowania jest dużo większa niż ta zlikwidowana w 2003 r.
      Objęto nią m.in. Lekarską i Tochtermana, ulice, na których zatrzymują się
      samochody przywożące chorych do szpitala i przychodni specjalistycznych. Płatne
      będzie parkowanie na ulicach okalających Miasto Kazimierzowskie - Reja, Wałowej
      oraz na Rwańskiej, prowadzącej wprost do Rynku. Ale na samym Rynku nie.

Co na to szef klubu PiS Dariusz Wójcik? - Na Lekarskiej ma się zmienić
      organizacja ruchu. A pani wiceprezydent Anna Kwiecień ma rozmawiać z dyrektorem
      szpitala, by na teren placówki można było wjeżdżać samochodem bezpłatnie -
      twierdzi Wójcik. Dodaje, że dopytywał się w magistracie, dlaczego akurat Rynku
      nie ma w strefie, bo sam nawet tego nie zauważył. Jak mówi, odpowiedziano mu,
      że najpierw ta część Miasta Kazimierzowskiego powinna ożyć.

Magdalena Ciepielak: Czy to przypadek, że Rynku nie będzie w strefie
      ograniczonego postoju?

Igor Marszałkiewicz, zastępca prezydenta: - Nie, nie przypadek. I to mój błąd,
      że tego, co teraz pani powiem, nie wyjaśniłem radnym w poniedziałek na sesji.
      Nie byłoby wtedy tych niejasności. Nie objęliśmy strefą Rynku, bo nie ma
      jeszcze opracowanej koncepcji, jak będzie na nim wyglądał ruch, jak się będzie
      parkowało. Czy może wybudować tam parking podziemny?

Podziemny? Pamiętam, że kiedy kilka lat temu rzucono pomysł: parking pod płytą
      Rynku, nikt go chyba nie brał poważnie. Przecież to ogromne koszty.

- Dlatego zleciliśmy MPU opracowanie koncepcji. Na tej podstawie zrobione
      zostaną wyliczenia.

A jak będzie ta koncepcja, to Rynek zostanie włączony do strefy? Co za różnica,
      czy samochody będą jeździły tylko w prawo, czy tylko w lewo, okoliczne ulice są
      już w strefie: Wałowa, Reja, Rwańska. A Rynku nie ma.

- A jeśli w ogóle nie będzie się tam wjeżdżało? Do 15 września MPU ma
      przedstawić koncepcję ruchu i parkowania w Rynku, chcemy rozpatrzyć kilka
      wariantów i wybrać najlepszy.

A radny Wójcik powiedział, że powodem niewpisania Rynku do strefy jest to, że
      najpierw trzeba go ożywić...

- Pan radny ma prawo mieć swoje zdanie. Na razie wpisaliśmy wszystkie ulice,
      jakie mogły się znaleźć w strefie. Może potem zdecydujemy, by ją powiększyć.

O Rynek? Gdy ożyje?

- Na razie wymieniliśmy na nim latarnie. I nocą jest bardzo ładnie, bywam tam
      często i wcale nie jest tam niebezpiecznie.

Źródło: Gazeta Wyborcza Radom
      Wyślij Wydrukuj Podyskutuj na forum
    • Gość: born in the PRL Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 202.21.176.* 12.06.07, 23:10
      Jasne jasne pan Kluziński już nigdzie nie chce kandydować a pan Patagon od
      rowerów zapytał jakąś ciotkę i wujka czy podoba im się zatłoczone centrum. Na
      tak postawione pytanie każdy odpowie że nie. Wystarczy jednak zapytać
      kogokolwiek czy jest za płatnym parkowaniem i już odpowiedź jest inna. Zresztą
      Patagon jeździ na rowerze to ma du.pie kierowców. A mnie kaktus wyrośnie na
      dłoni jak sie okaże że ta strefa cos zmieni. Ale przeca panowie z KR wiedzą
      wszystko lepiej. Acha panie Patagon zna pan redoxygena?On tu pisze żeby nie
      pytać o zdanie pani Joli ze sklepu więc uzgodnijcie sobie najpierw stanowiska.
      • pitagor Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 12.06.07, 23:24
        Mylisz się chłopie i to bardzo, jeżdżę również samochodem i motocyklem.
        Ja nie pytałem o zdanie pani Joli tylko ludzi żywotnie zainteresowanych jak
        największą rotacją pod ich sklepem, uważasz ze to zła grupa docelowa? <lol>

No widzisz wszytko zależy od postawionego pytania. Sprytny chłopiec.
        • Gość: popieram borna Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 85.30.71.* 12.06.07, 23:43
          born ma racje, twoj kolo z KR niejaki redoxygene stwierdzil, ze jest
          przeciwny pytaniu pani Joli ze sklepu, a ty jednak ja pytałes. Nie
          osmieszajcie sie juz cwaniaczki i specjalisci od wszystkiego z kocham radom -
          nie kocham ludzi. Aaaa kiedy wasz klusek wybuduje ogrodek z maupkami w centrum
          miasta?
          • pitagor Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 12.06.07, 23:49
            Niezależnie czy będziesz mnie obrażał napinając swój nędzny intelekt czy tupał
            nóżką lub walił swym pustym łbem w chodnik prawda jest dla Ciebie okrutna -
            kilku kupców z którymi rozmawiałem jest za strefą czy tego chcesz czy nie.

• Gość: bornintheisrael Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 85.30.71.* 13.06.07, 00:05
              co ty chopie godosz?i kogo to łobchodzi ty i te twoje byznesmeny ze sklepu wsio
              po 4 złote?mowisz że mosz motur?To łoba jezdeśmy kolegi jo tyż mom.A ile za
              motur bedzie w strefie bilet bo ja siem niełoreintuję.Tfuj tzn Koham Radum
              wyborca.
              • Gość: korben Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 82.139.35.* 13.06.07, 11:10
                a pracownicy BISE jak parkują pod blokiem na Żeromskiego 74 przeznaczonym dla
                mieszkańców tak będą parkowali
                a mieszkańcy będą musieli wykupywać bilety
                • Gość: J@K Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.tkdami.net 13.06.07, 19:54
                  Tak sobie czytam ten wątek i widze że za tym cholernymi parkometrami są
                  zainteresowani: Bractwo rowerowe i para sprzedająca pizze na Moniuszki.
                  Referendum zróbcie czy strefa ma sens czy nie. Wyjdzie wam że ułamek - sorry
                  setna ułamka jest za strefą. A co będzie - strefa powstanie i zaczną psioczyć
                  ludziska z poza strefy że im parkujemy pod blokiem i dzieciaki niemają gdzie
                  biegać. Najpierw Bractwo postulujcie parkingi poza strefą i możemy wtedy
                  pogadać o strefie. Ja jakoś niemam problemu z zaparkowaniem w centrum i pasuje
                  mi to co jest. Zresztą zabardzo się panoszycie po forum z tymi swoimi bicyklami
                  i dziwnymi wymysłami. JesteŚcie mniejszością a "normą jest ogół a nie
                  margines":)
                  • Gość: NEMO [...] IP: *.internet.radom.pl 13.06.07, 20:04
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • bractwo_rowerowe Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 14.06.07, 07:54
                    > Tak sobie czytam ten wątek i widzę, że za tym cholernymi parkometrami są
                    > zainteresowani: Bractwo rowerowe

Trudno żebyśmy nie byli zainteresowani, strefa PP jest zbieżna z zasadą
                    zrównoważonego transportu, a to z kolei jest zgodne z naszym statutem.

> i para sprzedająca pizze na Moniuszki

To ciekawe, są kolejni zainteresowani, my rozmawialiśmy z inną parą. Zwolenników
                    przybywa, wyśmienicie.

> Referendum zróbcie czy strefa ma sens czy nie.

Niektórzy nie umieją czytać ze zrozumieniem, ale to już ich problem. Patrz kilka
                    postów wyżej kto jest zainteresowany.

> A co będzie - strefa powstanie i zaczną psioczyć ludziska z poza strefy że im
                    > parkujemy pod blokiem i dzieciaki niemają gdzie biegać.

Na Moniuszki też ktoś mieszka i też czyjeś dzieci nie mają gdzie biegać.
                    Moniuszki miało być deptakiem jest parkingiem z wąskimi chodnikami, na
                    Żeromskiego jest deptak tyko z ruchem samochodowym prawie jak na 25 Czerwca.
                    Chciałbyś tam mieszkać?

> Najpierw Bractwo postulujcie parkingi poza strefą

Przecież o tym mówimy.

> Zresztą zabardzo się panoszycie po forum z tymi swoimi bicyklami i dziwnymi
                    > wymysłami.

A kto nam zabroni - Ty? :))))))))))))))))))

> JesteŚcie mniejszością a "normą jest ogół a nie margines":)

Czasy i ludzie się zmieniają, opozycja w 76 też była mniejszością, tylko później
                    jakoś się to pozmieniało :))))))))))))))))

Miłego Dnia!
    • teta1985 Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 13.06.07, 20:11
      Mieszkam w tej strefie i też jestem za.
      Elementarne argument przedstawiane przez P. Kluzinskiego nie przekonują 'ludu'?
      Hmmm... No, ale chyba już prosciej się nie da. :)
      • Gość: lewsky Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 82.139.35.* 13.06.07, 21:41
        A gdzie są opinie specjalistów urbanistów z Miejskiej Pracowni Urbanistycznej a szczególnie inzynierów ruchu od "zarządcy ruchu" MZDiK???
        • Gość: RR Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 82.139.60.* 13.06.07, 22:58
          Zgadzam się z JDK i radnymi Pis ja też wolę zapłacić to 50gr czy 1zł i zjeść o
          15.30 obiad w barze mlecznym czy zapiekankę na Monikszki. Obecnie zaparkowanie
          auta na Moniuszki czy PL. Konstytucjie graniczy z cudem a tak na marginesie kto
          z was parkował przez ostatni miesiąc choć raz na Rynku (no może poza członkami
          PIS) ???? tam zawsze jest luzik! ostatnio byłem w muzeum chyba z miesiąc temu i
          nie wiem czy było zaparkowane więcej niż 10 aut.
          • Gość: bistro club Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 85.30.71.* 13.06.07, 23:04
            O podlizusy Kluzińskiego zaatakowali żeby robić propagande swemu szefowi bo
            jakoś mieszkańcy nie przekonali się do tego pomysłu.Tylko ci jego przymuleni
            doradcy wierzą w to co mówią.Heheh żałosne pan hrabia i jego dwór.
        • Gość: Lolek Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 82.139.38.* 13.06.07, 23:25
          A są tam tacy?
          • Gość: b.leśniewski Parkowanie w centrum będzie płatne - to normalne IP: 82.139.35.* 13.06.07, 23:32
            Aby zakończyc dyskusje na temat parkowania w centum (każdego) miasta, jutro przytoczę artykuły o doświadczeniach w tej materii na świecie i w Polsce.
    • Gość: perryman Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 195.175.37.* 14.06.07, 07:33
      Nic nie musisz przedstawiać.Każde miasto ma swoją specyfikę,inne możliwości
      dojazdu,inną liczbę parkingów,inną strukturę bezrobocia,inną siłe
      nabywczą.Pokazując inne miasta niczego nie udowodnisz.Jeśli strefa sprawdziła
      się np. w Toruniu nie oznacza,że sprawdzi się w Suwałkach czy Radomiu.Oszczędź
      więc sobie czasu.Bo to chyba ty nakręciłeś Jakuba na te głodne gadanie o
      strefie?
      • Gość: uto Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 07:38
        > Jeśli strefa sprawdziła się np. w Toruniu nie oznacza,że sprawdzi się w Radomiu

Ale nie oznacza również że się nie sprawdzi, czyż nie?
        • Gość: zbychu Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 08:42
          KR Broni swojego Radnego.
          Prawda jest taka ze ludzie na codzien bywający w Centrum są przeciwni strefie,
          na kilkadziesiąt osób z którymi rozmawiałem nikt nie był ZA. Każdy pamięta to
          co było i że się nie sprawdziło. Zaczeliście przemiany od DUPY strony Panowie.
          A gdzie plany "darmowych" parkingów!? A jak ich nie będzie to kto za to odpowie?
          • Gość: mex Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 08:48
            nie slin się tak bo monitor opryskasz,
            do wprowadzenia strefy zostało 7 miesiecy, wystarczajaco duzo czasu na
            opracowanie koncepcji parkingow itp
            • Gość: zbychu Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 09:06
              Skoro do tej pory nie było to może nadal nie być, to Radni sie "zaślinili"
              chłopcze i zaczeli robote od końca.
          • redoxygene Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 14.06.07, 12:59
            > KR Broni swojego Radnego.

Jak chyba kazdy, kto ma juz swojego reprezentanta w Radzie Miejskiej. Poza tym,
            takie stanowisko JDK bylo wypracowane przez cala egzekutywe KR:)

> Prawda jest taka ze ludzie na codzien bywający w Centrum są przeciwni strefie,

Prawda jest tez taka, ze augustowianie sa np. za zniszczeniem Rospudy, bo im
            tiry przez miasto jezdza, mimo, ze nie jest to w niczyim interesie. Prawda jest
            tez taka, ze gdyby zapytac obywateli o podwyzke podatkow, ci tez by byli
            przeciwni, mimo, ze ta bylaby konieczna.

> na kilkadziesiąt osób z którymi rozmawiałem nikt nie był ZA.

Widac nikt z twoich rozmowcow nie rozumie idei. Ty tez nie.

> Każdy pamięta to
            > co było i że się nie sprawdziło.

A co jestes na ten temat w stanie powiedziec? Co sie nie sprawdzilo? A jakie
            byly przeslanki do wprowadzenia strefy? Co sie zmienilo po jej likwidacji?

> Zaczeliście przemiany od DUPY strony Panowie.

Nie my ustalamy harmonogram prac. Nalezy sie cieszyc, ze przez najblizsze 7
            miesiecy, radni, ktorzy byli przeciw, beda mogli ten blad naprawiac i sypac
            pomyslami jak z rekawa.

> A gdzie plany "darmowych" parkingów!?

My o tym pisalismy prawie pol roku temu, takze tutaj pytanie nie do nas:)

> A jak ich nie będzie to kto za to odpowie
            > ?

A jak ich nie bedzie, to nie bedzie tragedii, a kto odpowie? Nie mi sadzic
          • Gość: Maciek Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 82.139.38.* 14.06.07, 14:51
            > Każdy pamięta to
            co było i że się nie sprawdziło.

a parkometry były?
            A sprawdziła się likwidacja strefy? Całe centrum włącznie z deptakiem trawnikami chodnikami to parking! Cahmy potrafią na sienkiewicza parkować na chodnikach Trzeba z tym skończyć.
            • Gość: miss Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 14:56
              Dokładnie!
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,750,47154326,47154326,0,2.html?v=2
              • Gość: do redoxa Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: 195.175.37.* 14.06.07, 15:25
                Ty redox jestes zwyklym przemadrzalym dziewciaczkiem w krotkich
                spodenkach.Kazde zdanie innego rozmowcy recenzujesz jakbys miał monopol na
                mądrosc.Nie mozna nie zgadzac sie ani z toba ani z twoim guru Kluzinskim,gdyz
                zaraz jak kundelek ujadasz i wydaje ci sie,ze wszyscy dookola sa zachwyceni tym
                twoim szczekaniem.Nalykałes sie teorii, ale musisz jeszcze sporo przezyc, aby
                dojsc do wniosku,ze wladza jest dla ludzi,a nie odwrotnie.Idac torem twego
                rozumowania dzis trzeba podniesc wszystkie podatki o 300 procent bo kasa miasta
                jest bardzo uboga a i tak ludzie nigdy sie na podwyżke podatkow nie zgodza,wiec
                po co czekac.Tylko ze wspołzycia miedzy ludzmi nie nauczysz sir lykajac teorie
                transportu,a pamietaj ze teorii na kazdy temat moze byc mnostwo.Moja teoria
                jest taka ze lokalna polityka przerosla Kocham Radom,i dodam,ze jestescie za
                duzi na piaskownice a za mali na dzialalnosc polityczna,bo taka prowadzi KR czy
                wam się podoba czy nie.Mimo ze jestem zwolennikiem PO zaczynam rozumieć
                prezydenta Kosztowniaka,ktory nie chce sie z wami spotykac.Jest to kompletna
                strata czasu,bo do was nie trafiaja zadne argumenty.Za debili macie choćby 13
                radnych ktorzy byli przeciwko strefie,a kazdy no moze prawie kazdy z nich ma
                znacznie wiekszy dorobek od was.I samo to ze ich wybrano,a nie was poza jedynym
                Kluzinskim dwiadczy o tym ze jeszcze dlugo musicie pobierac nauki,aby
                zrozumiec,jak można wejsc do Rady.Kluzinski tez juz swego wyczynu nie powtorzy,
                jesli sie wszyscy poblokuja zostaniecie na lodzie.A z wami nikt nie bedzie se
                chcial blokowac przez to wasze zarozumialstwo i juz malo kto was lubi.Troche
                pokory wiec i pomyslcie czasem,ze monopol na madrosc prowadzi na manowce.Tylko
                PiS jest w Polsce taka partia,ktora na sile uszczesliwia obywateli,ale dzielnie
                probujecie im dorownac.Nie oczekuje polemiki.Howgh!
                • redoxygene Do do redoxa BK 14.06.07, 16:06
                  > Ty redox jestes zwyklym przemadrzalym dziewciaczkiem

Ile mam lat?

> w krotkich
                  > spodenkach.

Nie chodze w krotkich spodenkach-nie znasz mnie:D

> Kazde zdanie innego rozmowcy recenzujesz jakbys miał monopol na
                  > mądrosc.

Recenzuje je tak, jak uwazam za stosowne. W niektorych sprawach orientuje sie
                  bardziej, w innych mniej. Ostry jestem tylko wtedy, kiedy ktos pieprzy zwykle
                  dyrdymaly.

> Nie mozna nie zgadzac sie ani z toba ani

Oczywiscie, ze mozna-nie gryze, nie bije, z wieloma osobami tu na forum sie nie
                  zgadzam w roznych kwestiach, ale wszystko jest kwestia odpowiedniej
                  argumentacji, tak z czyjejs, jak i z mojej strony.

> z twoim guru Kluzinskim,

Od kiedy jdk jest moim guru?

> gdyz
                  > zaraz jak kundelek ujadasz i wydaje ci sie,ze wszyscy dookola sa zachwyceni
                  tym
                  >
                  > twoim szczekaniem.

Akurat, jesli komus sie nie podoba, a tak sie dzieje zazwyczaj, kiedy ktos nie
                  ma zielonego pojecia o czym mowi, nie wymagam od jego umyslu, aby zachwycal sie
                  czyms, co dla niego niezrozumiale.

> Nalykałes sie teorii, ale musisz jeszcze sporo przezyc, aby
                  > dojsc do wniosku,ze wladza jest dla ludzi,a nie odwrotnie.

A ty musisz sie sporo nauczyc, aby wiedziec, dlaczegio w tym kraju/miescie jest
                  taki syf. Wladza jest dla ludzi, dla sprawnego zarzadzania miastem. Nie ludzie
                  (w sensie wiekszosci) sa w stanie powiedziec, co jest dla nich dobre.

> Idac torem twego
                  > rozumowania dzis trzeba podniesc wszystkie podatki o 300 procent bo kasa
                  miasta
                  >
                  > jest bardzo uboga

Gdyby byla sprawnie zarzadzana, to nie jest wcale uboga. Nigdy nie mowilem o
                  podnoszeniu podatkow.

> a i tak ludzie nigdy sie na podwyżke podatkow nie zgodza,wiec
                  >
                  > po co czekac.Tylko ze wspołzycia miedzy ludzmi nie nauczysz sir lykajac
                  teorie
                  > transportu,

Akurat mam to do siebie, ze sie ucze, jestem w stanie analizowac fakty, widze,
                  jak niektore rozwiazanaia sa wdrazane w zycie w innych miastach. A nie siedze w
                  Radomiu, w jego calej zasciankowosci, piastujac trzecia kadencje funkcje
                  radnego i twierdze, ze wladza zle robi, mimo, ze sam jestem wladza i przez x
                  lat nawet nie ruszylem palcem w tej sprawie, aby cokolwiek bylo lepiej, no bo
                  przeciez nie da sie tego zrobic, zeby nie narazic sie wyborcy.

> a pamietaj ze teorii na kazdy temat moze byc mnostwo.

Prosze bardzo, pokaz rozwiazanie, w ktorym model funkcjonujacy w Radomiu
                  przynosi wymierne efekty (poprawienia dostepnosci komunikacyjnej, rozwoj
                  handlu, ozywienie srodmiescia).

> Moja teoria
                  > jest taka ze lokalna polityka przerosla Kocham Radom,

A moja jest taka, ze dotychczas rzadzacy miastem, oportunistycznie podchodzili
                  do wszystkiego, nie chcac naraz sie nikomu. Czym innym jest polityka, a czym
                  innym wizja funkcjonowania miasta. Z pewnoscia szescdziesiecioparoletni
                  kandydat na prezydenta mial ja wyjatkowo nowoczesna. Z mlodym, ambitnym
                  zapleczem, zawojowal caly Radom.

> i dodam,ze jestescie za
                  > duzi na piaskownice a za mali na dzialalnosc polityczna,bo taka prowadzi KR
                  czy
                  >
                  > wam się podoba czy nie.

Nie tobie to oceniac. Jak na razie to swoja i nasza dojrzalosc zweryfikowaly
                  wybory.

> Mimo ze jestem zwolennikiem PO

Pomylilo ci sie z sld

> zaczynam rozumieć
                  > prezydenta Kosztowniaka,ktory nie chce sie z wami spotykac.Jest to kompletna
                  > strata czasu,bo do was nie trafiaja zadne argumenty.

Nie rozumiesz i jeszcze dlugo nie zrozumiesz.

> Za debili macie choćby 13
                  > radnych ktorzy byli przeciwko strefie,a kazdy no moze prawie kazdy z nich ma
                  > znacznie wiekszy dorobek od was.

Opozycja musi byc populistyczna. A ta decyzja wlasnie taka byla.

I samo to ze ich wybrano,a nie was poza jedynym
                  >
                  > Kluzinskim dwiadczy o tym ze jeszcze dlugo musicie pobierac nauki,aby
                  > zrozumiec,jak można wejsc do Rady.

Jako stowarzyszenie funkcjonujace od przed wyborow- z jednym radnym i jako
                  partia funcjonujaca od 1989 z dwoma-faktycznie, stwierdzam, ze musimy ssie
                  uczyc.

> Kluzinski tez juz swego wyczynu nie powtorzy,
                  >
                  > jesli sie wszyscy poblokuja zostaniecie na lodzie.

Z pewnoscia, z twarzami tymi samymymi od 15 lat i zenujacym odsetkiem
                  mlodziezy, a jesli juz to takiej, ktora nie jest w stanie zbyt wiele
                  powiedziec, zajdziecie strasznie daleko.

> A z wami nikt nie bedzie se
                  > chcial blokowac przez to wasze zarozumialstwo i juz malo kto was lubi.

Mysle, ze strach sie bac <uuuuuu>

> Troche
                  > pokory wiec i pomyslcie czasem,ze monopol na madrosc prowadzi na manowce.

Z pewnoscia monopol na stanowiska, partyjniactwo i uklady, prowadzi dalej.

> Tylko
                  > PiS jest w Polsce taka partia,ktora na sile uszczesliwia obywateli,ale
                  dzielnie
                  >
                  > probujecie im dorownac.Nie oczekuje polemiki.Howgh!

SLD zas pokazalo co to znaczy stanowczosc.
                  • redoxygene Errata 14.06.07, 16:11
                    > Nie ludzie
                    > (w sensie wiekszosci)

Powinno byc "nie zawsze ludzie". Dlaczego poza tym zmieniasz nicki?
                  • Gość: oponent Re: Do do redoxa BK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 16:25
                    "juz malo kto was lubi"

Zazwyczaj nie lubi się madrzejszych od siebie. A wiesz na jakiej zasadzie
                    funkcjonuje sektor NGO?
                • Gość: J@K Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.tkdami.net 14.06.07, 20:08
                  O nareszcie ktoś prawde napisał i pięknie to ubrał w słowa. Gratulacje:).
                  Podpisuje się obiema rękami i nogami:) Jeszcze dodaj cosik na Bractwo pedałowe
                  i będzie poprostu git:)
                  • pitagor Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 14.06.07, 20:57
                    Ja jestem w stanie zrozumieć, że masz traumę po tym jak w dzieciństwie
                    przejechał Cię sąsiad na Pelikanie, ale Twoje durne wywody ciągle na ten sam
                    temat są po prostu nudne i monotematyczne.

• Gość: urzednik Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 10:29
      czy Rada Miejska przewidziała dodatkowe wyngrodzenia dla pracowników
      przyjeżdżających codziennie do pracy samochodami i zostawiającymie je pod
      urzędem?
      • Gość: Liek Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 10:32
        <lol> tak pod warunkiem że ty zaplacisz mieszkancom centrum za smrod i halas
        wydobywajcy sie z twojego samochodu
        • Gość: tuareg Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 11:56
          Płaci: we wszystkich podatkach związanych z zakupem i eksploatacją samochodu.
          • Gość: oki Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 12:04
            Dużo jeszcze musisz poczytać o zewnętrznych kosztach transportu i kto za co płaci:
            lanckoronska.eu/?a=koalicja.broszuras_06
            • Gość: b.leśniewski Parkowanie - przeczytajcie. IP: 82.139.35.* 15.06.07, 17:30
              Przed dyskusją na temat płatnego parkowania w centrum Radomia proszę przeczytac na ten temat w podręczniku akademickim:
              1.Charakterystyka parkowania:
              img120.imageshack.us/img120/3492/inzynieriaei5.jpg
              2. Akumulacja parkowabnia:
              img120.imageshack.us/img120/4865/inzynieriao2rb3.jpg
              img261.imageshack.us/img261/2587/inzynieriao3fn2.jpg
              3.Potrzeby parkingowe:
              img261.imageshack.us/img261/5448/inzynieriao5lv9.jpg
              4. Organizacja parkowania i środki i metody:
              img261.imageshack.us/img261/3203/inzynieriao5001if8.jpg
              img261.imageshack.us/img261/6421/inzynieriao5002et6.jpg
              5.Specjalne grupy użytkowników:
              img166.imageshack.us/img166/3613/inzynieriao5003an7.jpg
              img166.imageshack.us/img166/7588/inzynieriao5004ro5.jpg
              • Gość: MlodyRadomianin Re: Popieram strefę:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 17:36
                • Gość: MlodyRadomianin Re: Popieram strefę:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 17:42
                  Brawo dla tych radnych co głosowali za strefą płatnego parkowania w centrum
                  Radomia.Popieram strefę w 100%.To co było od 2003r. kiedy antyradomianie z
                  Radomian Razem z Marcinkowskim na czele zlikwidowali ją ( obok m.in autobusów
                  nocnych , braku dotacji na dobrym poziomie na sport i kulturę )mozna nazwac
                  tylko lipą.Tych co glosowali przeciwko strefie trudno nazwac innaczej niz
                  ANTYRADOMIANIE oni nie chcą dobrze dla Radomia.Strefa musi być.Cena 1 zł za 1 h
                  to MAX w Radomiu gdzie jest 24% bezrobocie.
                  Bardzo dobre zdania na temat strefy Pana Radnego Kluzińskigeo popieram w
                  100%.Mogę się zalozyc ze jak bedzie strefa dopiero wtedy wiecej beda zarabiac
                  wlasciciele sklepow i punktów gastronomicznych w centrum ( swoja droga coraz
                  wiecej knajp w centrum ) oby tak dalej:-)

MlodyRadomianin
            • Gość: tuareg Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 01:09
              Koszty zewnętrzne pokrywają wszyscy podatnicy (z grubsza i ogólnie rzecz
              biorąc), a kierowcy pokrywają je potrójnie: 1. w podatkach obciążających zakup
              i eksploatację samochodów, 2. w ubezpieczeniach (których nie płacą np.
              rowerzyści, piesi lub użytkownicy transportu publicznego) i 3. tak jak wszyscy
              podatnicy: płacąc zwykłe podatki, rozdzielane m.in. na likwidację szkód
              powodowanych przez transport. Że koszty zewnętrzne indywidualnego transportu
              samochodowego są większe niż innych środków transportu -nie przeczę. Jednak to,
              że kierowcy ich nie pokrywają w stopniu większym niż ktokolwiek inny -to
              oczywiste kłamstwo.
              • ascanio Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 18.06.07, 08:14
                Sugerujesz, że te wszystkie opracowania kłamią? dobre sobie! opieraj się na
                publikacjach a nie swoich domysłach!:

Układ z Maastricht (art.174)
                Zielona Księga Komisji Europejskiej ("Sprawiedliwe i skuteczne ceny w
                trans­porcie", 1995)
                Deklaracja wiedeńska UE
                Deklaracja Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ z 1997
                Studium OECD „Transport zrównoważony środowiskowo” (EST) z 2000 r.
                „Strategia UE dla zrównoważonego roz­wo­ju” (maj 2001 r.)
                Biała Księga „Europejska polityka transportowa do 2010 r.” (wrzesień 2001)

Koszty zewnętrzne to:
                - hałas
                - zanieczyszczenie (min. ocieplenie klimatu) - w skali światowej transport jest
                źródłem 25% tej emisji, z czego 80-90% dotyczy transportu samochodowego.
                - wypadki
                - zajętość terenu
                - rozpełzanie sie miast
                - zatory drogowe

Według wspomnianego studium INFRAS/IWW koszty zewnętrzne transportu (bez kosztów
                zatorów) w 17 krajach Europy Zachodniej w 1995 r. wynosiły łącznie 530 mld euro,
                tj. 7,8% łącznego PKB tych krajów (znacznie wyżej od szacunków dla 1991 r. w
                pierwszym studium).

W poszczególnych rodzajach transportu koszty były następujące (w mld euro):

* transport drogowy 485
                * transport lotniczy 32,3
                * transport kolejowy 10,3
                * żegluga śródlądowa 2,4

W rozbiciu na elementy kosztów zewnętrznych (w mld euro):

* 155,6 - wypadki
                * 134,3 - zanieczyszczenie powietrza
                * 121,8 - zmiany klimatu
                * 56,5 - tzw. upstream effects
                * 36,5 - hałas
                * 16,0 - krajobraz
                * 8,9 - tzw. efekty miejskie

Najpoważniejszą częścią kosztów zewnętrznych są wypadki; stanowią 29% łącz­nych
                kosztów. Znacznie wzrosły koszty zanieczyszczenia powietrza i zmian klimatu
                (łącznie 48%), co wynika z uwzględnienia szerszych aspektów tych oddziaływań.
                Mniejsze znaczenie mają koszty zewnętrzne dla przyrody i krajobrazu (3%) i tzw.
                efekty miejskie (2%). Są to np. straty czasu w ruchu pieszym wynikające z
                roz­człon­ko­wa­nia obszarów miejskich, czy konieczność zużycia powierzchni
                miejskiej dla potrzeb ruchu rowerowego.

Natomiast bardziej wyraźne są efekty „upstream” (11%). Są one związane z
                za­nieczyszczeniem powietrza i zmianami klimatu powstającymi podczas produkcji i
                utrzymania infrastruktury oraz pojazdów, a także produkcji energii.

Na transport drogowy przypada 92% łącznych kosztów zewnętrznych (największy w
                tym udział mają samochody osobowe - 57% i ciężarowe - 29,4%), na transport
                lotniczy przypada 6%, na kolejowy 1,9%, a na żeglugę śródlądową tylko 0,5%.

Koszty zewnętrzne przypadające na 1 samochód osobowy wynoszą w badanych krajach
                średnio 87 euro/1000 pkm. Znacznie mniejsze są w przewozach auto­bu­so­wych (38
                euro) i w pasażerskim ruchu kolejowym - tylko 20 euro/1000 pkm, tj. ok. 1/4
                wartości kosztów w przypadku samochodów osobowych. Również mniejsze są średnie
                koszty zewnętrzne w pasażerskim transporcie lotniczym - 48 euro/1000 pkm; nie
                jest to jednak porównywalne, ponieważ koszty rozkładają się tu na przewozy na
                znacznie większe odległości niż w transporcie drogowym i kolejowym.

Średnie koszty zewnętrzne w przewozach towarowych są największe w trans­por­cie
                lotniczym - 205 euro/1000 tkm, na co główny wpływ mają przewozy towarów o małym
                ciężarze i dużej wartości (dla samochodów ciężarowych koszty te wynoszą średnio
                88 euro/1000 tkm, tj. ponad 4-krotnie więcej niż w transporcie kolejowym (19) i
                wodnym (17).

Według studium INFRAS/IWW w 2010 r. koszty zewnętrzne transportu wzrosną o 42%.
                Największy wzrost będzie dotyczył transportu lotniczego i drogowego, po­mi­mo
                usprawnień technicznych i większej produktywności. Powodem będzie znaczny wzrost
                przewozów w tych gałęziach transportu. w transporcie drogowym średnie koszty
                zewnętrzne wzrosną dla samochodów osobowych o 8%, a dla ciężarowych o 15%,
                natomiast dla transportu kolejowego przewiduje się zmniejszenie tych kosztów o 2%.

Dla oszacowania kosztów zewnętrznych w poszczególnych korytarzach
                trans­por­to­wych należy określić koszty krańcowe w skali krótkookresowej, co
                umożliwi porów­ny­wa­nie alternatyw przewozowych. Wybrano cztery korytarze
                transgraniczne: dwa dla ruchu pasażerskiego (na większą odległość - Paryż-Wiedeń
                i na mniejszą - Paryż-Bruksela) oraz dwa dla ruchu towarowego (przewozy
                multimodalne przez Alpy na trasie Kolonia-Mediolan oraz z Rotterdamu do
                Bazylei). w każdym korytarzu jest trzech przewoźników. w odniesieniu do nich
                zbadano koszty zewnętrzne wypadków, środowiska i in. Obliczenia kosztów
                krańcowych opierają się na zróżnicowanym traktowaniu tras drogowych i kolejowych
                oraz uwzględnianiu lokalnych charak­te­rystyk, jak wykorzystanie powierzchni,
                gęstość zaludnienia, rodzaj infrastruktury i warunki ruchu.

Z badań tych można wyciągnąć następujące wnioski:

1. dla unimodalnych alternatyw przewozowych (pasażerskich i towarowych)
                krótko­okresowe koszty krańcowe są o 40-60% niższe od kosztów średnich. Wynika
                to z regresywnych funkcji kosztów hałasu i nieuwzględniania długotrwałych
                elementów kosztów oraz stosunkowo wysokiego poziomu bezpieczeństwa ruchu
                drogowego w badanych krajach;
                2. krańcowe koszty CO2 nie zmniejszają się wraz ze wzrostem przewozów, w
                przeci­wień­stwie do kosztów średnich są one tu dominujące;
                3. ze względu na stosunkowo wysokie koszty zewnętrzne transportu drogowego przy
                dowozie systemy intermodalne są mniej korzystne od przewozów czysto kolejowych;
                4. jako krańcowe koszty zmian klimatu i zanieczyszczenia powietrza można
                przyjmować jako reprezentatywne koszty średnie.

więcej:
                www.ipt_lodz.toya.net.pl/publ/pub_4/GBK_0403_1.htm

• Gość: tuareg Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 10:44
                  > Sugerujesz, że te wszystkie opracowania kłamią?

-Nie sugeruję, że kłamią, tylko zakładam, że mówią prawdę. Dlatego napisałem:
                  "Że koszty zewnętrzne indywidualnego transportu
                  samochodowego są większe niż innych środków transportu -nie przeczę."

A w swojej wypowiedzi odniosłem się jedynie do waszej kłamliwej sugestii, że to
                  kierowcy generują te koszty nie pokrywając ich. Dlatego napisałem:
                  "Koszty zewnętrzne pokrywają wszyscy podatnicy (z grubsza i ogólnie rzecz
                  biorąc), a kierowcy pokrywają je potrójnie: itd."

Prawda jest jeszcze gorsza dla was: koszty w ostatecznym rozrachunku generują
                  nie kierowcy, którym z takich czy innych powodów lepiej opłaca się używać
                  indywidualnego samochodu -tylko politycy, planiści i inżynierowie transportu,
                  którzy odpowiadają za aktualny stan rzeczy. To ich polityka i niekompetencja
                  sprawia, że transport publiczny jest niewydolny, nieopłacalny, nieatrakcyjny,
                  itd.
                  Może zamiast wklejać z podręczników wycinki o strefach ograniczonego
                  parkowania –zacznijcie wklejać fragmenty dotyczące optymalizacji systemów
                  komunikacji zbiorowej -bo warto się dowiedzieć, czego w Radomiu NIGDY NIE
                  BĘDZIE. Strefę już mamy. Czy będzie świetnym rozwiązaniem i spełni oczekiwania -
                  będziemy mogli przekonać się na własnej skórze i wasze pyskowanie nic istotnego
                  do tego doświadczenia nie doda. O pozostałych elementach systemu, bez których
                  nie zadziała on poprawnie -pewnie będziemy mogli sobie tylko poczytać.
                  • ascanio Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 18.06.07, 11:02
                    Jacy: wy, oni, tamci, masz jakąś manię? Piszę w swoim imieniu.

> że to kierowcy generują te koszty nie pokrywając ich.

Chyba mylisz słowa, pokrywają oznacza, że płacą 100%, a tak nie jest co starłam
                    Ci się udowodnić.

> a kierowcy pokrywają je potrójnie

no chyba nie sugerujesz, że pieszy generuje większe koszty transportu <ROTFL>

> komunikacji zbiorowej -bo warto się dowiedzieć, czego w Radomiu NIGDY NIE
                    > BĘDZIE

A kto Ci to powiedział? Strefy też miało nie być a jest, bądź dobrej myśli,
                    przecież Kluziński z KR zgłosił poprawkę w której UM ma przygotować do stycznia
                    kompleksowe rozwiązanie komunikacji dla Radomia, między innymi dotyczące
                    parkingów na obrzeżu strefy jak i promocji KM

> parkowania –zacznijcie wklejać fragmenty dotyczące optymalizacji systemów

Jak Cię to interesuje to sam sobie poszukaj, zresztą po co jak większość nie
                    umie czytać ze zrozumieniem.

• Gość: tuareg Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 12:26
                      > Jacy: wy, oni, tamci, masz jakąś manię? Piszę w swoim imieniu.

-Ale za to w całkiem pokaźnym chórku.

> Chyba mylisz słowa, pokrywają oznacza, że płacą 100%,

-A czy poprawne jest mówienie np.: "pokrywać koszty w 50%"? Bo całkiem często
                      słyszy się podobne frazy.

> a tak nie jest co starłam
                      > Ci się udowodnić.

-Bez potrzeby. Wiedziałbyś o tym i nie musiał niczego udowadniać, gdybyś
                      potrafił czytać ze zrozumieniem. Po raz trzeci powtarzam więc, że koszty
                      zewnętrzne pokrywają wszyscy podatnicy (każdy we własnym zakresie i własnej
                      części). Mam to napisać dużymi literami, czy narysować, żebyś w końcu zrozumiał?

> no chyba nie sugerujesz, że pieszy generuje większe koszty transportu <ROTF
                      > L>

-Nie, nie sugeruję tego. Sam to wymyśliłeś. Ja sugerowałem coś o rzeczy
                      oczywistej: że pieszy płaci mniej niż kierowca, także w odniesieniu do kosztów
                      zewnętrznych samochodowego transportu indywidualnego. To Ty, jak się zdaje,
                      sugerowałeś, że tylko kierowcy generują koszty zewnętrzne, a pokrywają je
                      wszyscy inni, tylko nie kierowcy. A to jest kłamstwo lub bzdura wynikająca z
                      niewiedzy.

> Strefy też miało nie być a jest, bądź dobrej myśli, przecież Kluziński z KR
                      zgłosił poprawkę w której UM ma przygotować do stycznia kompleksowe rozwiązanie
                      komunikacji dla Radomia, między innymi dotyczące parkingów na obrzeżu strefy
                      jak i promocji KM

-W tym zakresie JESTEM dobrej myśli: jak dobrze pójdzie, będziemy mieć do
                      stycznia jakiś świstek z zapisem "kompleksowego rozwiązania". Jak się to będzie
                      miało do realizacji kompleksowych, realistycznych i efektywnych rozwiązań nikt
                      mi nie musi mówić. Parę lat już żyję na tym świecie.

> zresztą po co jak większość nie
                      > umie czytać ze zrozumieniem

-To akurat udowodniłeś na własnym przykładzie. Dlatego nie ośmielę się
                      zaprzeczyć.
                      • redoxygene Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne 19.06.07, 16:39
                        > -A czy poprawne jest mówienie np.: "pokrywać koszty w 50%"? Bo całkiem często
                        > słyszy się podobne frazy.

A od kiedy jest niepoprawne, jesli mozna wiedziec?
                        • Gość: tuareg Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 23:13
                          > A od kiedy jest niepoprawne, jesli mozna wiedziec?

-Nie wiem. Może zapytaj o to ascanio. Przecież to on twierdzi, że jedyną
                          poprawną formą użycia wyrażenia "pokrywać koszty" jest użycie go w
                          znaczeniu "pokrywać koszty w 100%", a to mnie się coś pomyliło, gdy użyłem go w
                          znaczeniu "spłacać jakąś część kosztów":)
    • Gość: mirek Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 12:17
      w Rynku jest zawsze pełno samochodów a tłumaczenie PIS jest typowe "ciemny lud
      kupi wszystko "
      • Gość: xyz Re: Parkowanie od stycznia będzie płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 20:45
        To prawie w całym mieście będzie strefa płatnego rozboju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka