Dodaj do ulubionych

Park na Golebiowie - zarasta chwastami

20.06.07, 21:17
Wybudowany duzym kosztem park na Golebiowie , byl chluba i wizytowka tej
czesci miasta , mieszkajacy w tej okolicy radomianie chetnie spacerowali i
odwiedzali to miejsce, bo ten park zostal wyjatkowo fachowo zaprojektowany i
urzadzony, powstal ciek wodny , powstally place zabaw dla dzieci, alejki dla
pieszych i rowerzystow , wreszcie posadzono wiele drzewek i ozdobnych
krzewow - jednym slowem park prezentowal sie okazale , byl czesto i
regularnie porzadkowany przez zaklad uslug komunalnych - tak bylo do konca
ubieglego roku.
natomiast obecny stan parku wola o pomste do nieba , czesto tam chodze i
serce sie sciska , - od kilku miesiecy nikt nie zajmuje sie konserwacja tego
miejsca , piekne krzewy i rosliny pozarastaly zielskiem, ktore osiagnelo
wysokosc - doroslego czlowieka , piekne stawy wodne pozarastaly
niekontolowana roslinnoscą i perzem, chuligani widzac , ze nikt tego nie
pielegnuje zaczynaja lamac drzewka i dewastowac lawki.
Dlaczego ? - nagle zaprzestano interesowac sie tym parkiem , dlaczego niszczy
sie zbudowany tak wielkim kosztem park , ktory byl i nadal powinien byc
ulubionym miejscem dla mieszkancow dwoch duzych osiedli : - Golebiowa I i II.
Kto za ten balagan odpowie, - czekamy na interwencje odpowiednich wladz
miejskich.
Obserwuj wątek
    • Gość: Radomianin Re: Park na Golebiowie - zarasta chwastami IP: *.tkdami.net 20.06.07, 22:00
      PiS nie dba o ten park bo urządziła go poprzednia władza.
      • Gość: sorry Re: Park na Golebiowie - zarasta chwastami IP: 195.175.37.* 21.06.07, 07:30
        a my mieszkancy urzadzimy pis.precz z pisuarem!
    • Gość: Parkowy Re: Park na Golebiowie - zarasta chwastami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 07:57
      Proponuję napisać @ lub zadzwonić do:
      www.radom.pl/index.php?tekst=wydzial_5lub
      www.radom.pl/index.php?tekst=wydzial_10
    • Gość: zonk Re: Park na Golebiowie - zarasta chwastami IP: *.tkdami.net 21.06.07, 17:05
      park nie bardzo nadaje sie do uzytku dla tzw normalnych ludzi czyli np rodzin z
      dziecmi czy chcacych pospacerowac gdyz jest tam mnostwo wlascicieli psow z
      pupilami spuszczonymi ze smyczy oraz stada wyrostkow na oko kilkunastoletnich
      okupujacych np stoliki do gry w szachy i chlajacych piwo przez cale wieczory.
      Do chwastow dodam przepelnione kosze na smieci a raczej koszyczki...
      • Gość: J-25 Kamyk do ogrodka IP: *.tkdami.net 21.06.07, 18:17
        Pierwszego dnia z zasadzonych 83 róż błotnych "zaginęło" 75, rozbito głazy a
        wokól same bloki i masę ludzi dlaczego nikt nie dzwoni na policję czy do straży
        miejskiej tylko pozwala się panoszyć pochmielonym wyrostkom lub agresywnym
        właścicielom psów.
        • Gość: ilijan Re: Kamyk do ogrodka IP: *.autocom.pl 21.06.07, 18:23
          "Dlaczego nikt nie zadzwonił?" - bo dla niektórych ludzi zadzwonic na policje
          to plama na honorze nie do zmycia. Ja bym napewno zadzwonił a wczesniej sam
          kilku rachitycznych dresików skasował. Juz kilku takich było :))))
          • teta1985 Re: Kamyk do ogrodka 21.06.07, 19:03
            Zgadzam się z Tobą, ale trzeba też pomyśleć, co jest przyczyna takiego a nie
            innego stanu rzeczy. Otóż powinno się stworzyć miejsca, gdzie chętniej niż w
            parku przebywaliby amatorzy browarka. Z uwagi na to, że często są to młodzi
            ludzie, można pomyśleć nad budową boisk do koszykówki, postawieniem betonowych
            stołów do ping ponga, kilka poręczy i stopni do jazdy na desce. Wtedy może
            mając alternatywę do piwka zajmą się czymś pożytecznym albo przynajmniej
            niedestrukcyjnym dla okolicy. Może tam coś takiego jest, nie wiem, nie bywam
            tam zbyt często, ale w Krakowie tak właśnie sobie poradzono z tym problemem,
            przynajmniej na moim osiedlu. Chłopaki stali pod blokiem a teraz grają w kosza
            i tenisa stołowego do nocy. Dwie pieczenie... a nawet trzy :)

Pozdrawiam
            • Gość: zonk Re: Kamyk do ogrodka IP: *.tkdami.net 21.06.07, 21:22
              stoly sa. A w parku za huk i halas czyniony przez deskorolkowcow na poreczach
              dziekujemy
            • tomus2221 Re: Kamyk do ogrodka 21.06.07, 21:39
              Przypomniał mi sie przystanek na koncowym os.Południe na którym non-stop
              patologia i dresiarstwo wybijało szyby w wiacie przystankowej,ktoś pomyslal i
              zamiast szyb wstawił tam blachę, i jaką radochę maja dresiki teraz jak sobie
              kopią co noc.A szyb wymieniać nie trzeba.
    • Gość: niuniaaaaa18 Re: Park na Golebiowie - zarasta chwastami IP: *.46.udn.pl 21.06.07, 23:33
      ale to nie tylko wina władz ze sie nie interesuja ale rowniez wina ludzi ktorzy
      nie maja za grosz wychowania a to wynosza z domu. takze jezeli ludzie by dbali
      to i władze miały by nie pracy ...bo jezeli by tam co tydzien była koszona trawa
      to i tak nikt nie dopilnuje zeby nie rzucać petów i papierkow to zalezy od ludzi
      ktorzy tam przychodza
      • Gość: lól€k Re: Park na Golebiowie - zarasta chwastami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 13:08
        Za rok nie poznacie parku. Było to wszystko robione "na odwal się". W przetargu
        100 % uwagi zwracali na cenę, to czego tu się spodziewać. Odnośnie kryterium
        przetargów - tak jest najcześciej.

Zapraszam na nowy park na południu. To samo będzie u Was za rok/2 lata.

Ale wg mnie to nie zalezy od ugrupowan politycznych, wladz miasta. Przeciez to
        sprawa spoldzielni - tak mi sie wydaje.
    • phodopus Re: Park na Golebiowie - zarasta chwastami 22.06.07, 20:43
      Nie wiem, czy to efekt tego wątku, czy zbieg okoliczności, ale przechodziłem
      przez park przed chwilą i stwierdziłem, że spora część chaszczy została
      wykoszona. Mam nadzieję, że jutro będą kontynuować :)
      • Gość: spacerowicz Re: Park na Golebiowie - zarasta chwastami IP: *.tkdami.net 23.06.07, 21:03
        Faktycznie zaczynaja cos robic , moze nasze apele poskutkowaly i ktos
        kompetentny z ZUK - przeczytal krytyczne posty , z tego wynika , ze nalezy
        alarmowac i wytykac wszyskie niepokojace Nas radomian sprawy , ktore dzieja sie
        wokoł -NAS.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka