Gość: Kirra Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 212.106.22.* 24.08.07, 09:48 Powtórzę za innymi: pomysł na szóstkę, ale wykonanie marne. Pochodzę z Radomia, ale od paru lat mieszkam w Lublinie - tu się więcej dzieje, jest dużo (zadbanej) zieleni, inna atmosfera. Zastanawiałam czy nie wrócić do Radomia, ale do czego? Logo tez do powrotu nie zachęca, wygląda jakby robione dla dzieci, a te DOMY kojarzą mi się tylko z blokowiskami - zreszta tak Radom jest postrzegany, jako miasto zamieszkałe przez "dresiarzy z blokowisk". Powinno sie zrobić konkurs na logo, a najlepiej żeby wybrali juz sami mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:32 Gość portalu: Kirra napisał(a): > Pochodzę z Radomia, ale od paru lat mieszkam w Lublinie - tu się więcej dzieje, No słyszała cała Polska ostatnio jak to to się dzieje więcej na lubelskim dworcu. Żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Moja koncepcja, krytykujcie i dawajcie swoje 24.08.07, 10:01 fotoforum.gazeta.pl/72,2,750,67951588.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po swojsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:37 Nikt poza mieszkańcami nie będzie tego z niczym kojarzył, a mieszkańcy przecież nie są grupą docelową. Jeśli Ci się wydaje, że ktoś spoza Radomia (poza historykami architektury) kojarzy farę, to się grubo mylisz. AirShow też jest mniej znany niż piknik w Góraszce. Odlotowość miasta chyba w związku z odlotem pod budką z piwem, bo z tych jesteśmy znani, a o innych możemy tylko pomarzyć. Ale jeszcze bardziej kochamradomskie byłoby coś takiego: Pomnik łucznika stoi na lotnisku cywilnym (w domyśle Sadków, bo stoi, skoro startowac nie może, na nim także Dreamliner i JumboJet) i mierzy w kierunku Kielc. Lotnisko zewsząd otaczają drapacze chmur, a wokół, po drogach ekspresowych S7, S12 i S9 krążą malutkie rowerki. Hasło na szarfie otaczającej logo od dołu jak opis Świętej Lipki na dewocyjnych oleodrukach: "Metropolia kielcom wbrew i niedowiarkom na pohybel" (pisownia zgodna z kanonem radomskim). Fajne? Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw 24.08.07, 10:50 Wieży Eiffela nie mamy, fakt, dlatego pokazany jest jakiś zabytek nie mający na celu wbijanie komukolwiek, żeby Radom kojarzył mu się z wieżą fary... Słowo "odlotowy" ma nie tylko pejoratywne znaczenie. A samolot? Kwestia dowolna, od kilkudziesięciu lat Radom jest związany z samolotami, nie tylko Air Show. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:06 To są Twoje konotacje, a nie ludzi, do których logo jest adresowane. Czy nie rozumiesz, że ta forma promocji musi odwoływać się do czegoś, co już funkcjonuje w umyśle ludzi, w stosunku do których zabieg promocji jest wykonywany, by w miarę niezauważalnie wprowadzić im na myśl coś co my chcemy, żeby pomyśleli i poczuli? Prawie cała krytyka na tym forum zasadza się na niespełnieniu przez to logo wygórowanych, metropolitalnych ambicji garstki forumowych aktywistów. A ja rozumiem i podzielam założenia zespołu autorskiego. Trzeba wychodzić z realnych uwarunkowań, żeby szczęśliwie dojść do celu, a nie widzieć tylko cel, który wszystkim z zewnątrz jest obojętny i przemawia wyłącznie do zaangażowanych w jego realizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nalecz Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:44 Yoda? wróciłeś? Świetnie! znów się pośmieję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 13:50 > to logo wygórowanych, metropolitalnych ambicji skoro władze miasta (14 co do wielkości w Polsce) uważają, że miasto nie ma szans stać się metropolią to ktoś im to musi wytłumaczyć Tak z ręką na sercu, masz coś wspólnego z projektem lub władzami? Czy po prostu rzeczywiście logo Ci się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:10 Uważam, że logo jest całkiem zadowalające. Zwłaszcza w sytuacji Radomia, jeśli brać ją realistycznie i uwzględniając jego faktyczne postrzeganie przez osoby z zewnątrz. Nie mam nic wspólnego z władzami miasta ani z wykonawcami projektu, ale swoje opinie potrafię uzasadnić, w odróżnieniu tutejszych krytyków. Pewnie to ich tak dziwi. Co do metropolitalności Radomia, to nawet Warszawa nie jest metropolią wg kryteriów stosowanych przez organizacje zajmujące się monitoringiem rozwoju sieci metropolii europejskich i światowych, dlatego radomskie rojenia o metropolitalności mogą być sensownie uzasadnione tylko przez odniesienie do potocznego rozumienia terminu metropolia w krajach anglosaskich: metropolia = stolica county (~powiatu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:21 > ale swoje opinie potrafię uzasadnić, w odróżnieniu tutejszych > krytyków. ja widzę kilka uzasadnionych krytyk więc nie bądź narcyzem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:30 Aleś mi pojechał... Ale żeby coś do rzeczy, zamiast personalnie, to jakoś nie bardzo. A zauważyłeś może inne pochlebne opinie o logo, czy tylko moje wytrącają Cię z przeświadczenia o posiadaniu monopolu na metropolitalną rację? Nie potrafisz znieść sytuacji, gdy nie możesz obszczekiwać władzy w zgranym i jednomyślnym chórze? To typowa przypadłość prowincjuszy, których kompleksy uniemożliwiają pogodzenie się z istnieniem opinii innych niż ich własna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:44 ja wcale po Tobie nie jechałem i nie mam zamiaru :) stwierdziłem fakt który Ty próbowałeś ominąć > typowa przypadłość prowincjuszy no i widzisz co ze mnie zrobiła propaganda obecnej władzy zarówno miasta jak i województwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan No widzę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:47 Współczuję i próbuję jakoś pomóc, choć to nie moja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambo Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internet.radom.pl 24.08.07, 16:25 aleś się koleś nałykał teorii z lichych podręczników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:38 > Jeśli Ci się wydaje, że ktoś spoza Radomia (poza historykami > architektury) kojarzy farę, to się grubo mylisz. rozumiem, że kolega juan robił badania w tym temacie, poproszę szczegółowe wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:57 Nie mam przekonujących dowodów na to, że choćby nawet tylko wszyscy historycy architektury spoza radomia kojarzą radomską farę. Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Re: Racja! 24.08.07, 12:04 Ale się Pan uczepił tej fary, napisałem już o tym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:23 Nie uczepiłem się, tylko odpowiadam uśmiechowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambo Re: Racja! IP: *.internet.radom.pl 24.08.07, 16:27 ciiiiii nie widzisz że autor broni swego cienkiego projektu? Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Racja! 24.08.07, 23:37 To aj w takim razie zapytam-skoro chcemy "grupie docelowej" wtykac cos do glowy-lepiej wieze fary, ktora jesli przyjada do miasta to zobacza, czy jakies baraki? Poza tym-wczoraj nie sprostowalem-nie semantyka slowa Radom, a co najwyzej jego etymologia, ale to tez nie, bo nazwa Radom nie wywodzi sie od podstawy "dom" tylko od "rad". Ale skad specjalisci od reklamy maja to wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 12:49 Właśnie dlatego, że znam etymologię słowa „Radom” i wiem, że nie jest ona znana powszechnie, piszę o ogólnej semantyce znaku, jakim jest to słowo, a nie tylko o tym jej zakresie, który określa etymologia nazwy własnej, będącej tylko szczególną funkcją tego znaku. Konotacje wynikające z homofonii są bardziej powszechnym i efektywnym czynnikiem określania pola semantycznego, niż etymologia, która może być całkowicie nieczytelna w samym znaku. To wszystko jest raczej oczywiste dla ludzi wykształconych. Ale jak sam przyznałeś, Ty do nich jeszcze nie należysz. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Racja! 25.08.07, 16:08 > Właśnie dlatego, że znam etymologię Czyli juz dowiedziales sie, ze etymologie a nie semantyke. > słowa „Radom” i wiem, że nie > jest ona znana powszechnie, A skad ja znasz? Jakies badania jezykowe prowadziles? Moze "uklad" ukrywa przed pospolem te prawde:) Moze nasz wspanialy zespol takze badaniami nad jezykiem sie zajmuje? W koncu na studiach teologicznych uczy sie jezyka scs, a to moze juz nasuwac skojarzenia:) Wszystkie powazniejsze badania jak do tej pory wykluczaly pochodzenie Radomia od domu. Zawsze wskazuje sie na pochodzenie nazwy osady>miasta od Radomira. > piszę o ogólnej semantyce znaku, jakim jest to słowo, a nie tylko o tym jej zakresie, który określa > etymologia nazwy własnej, będącej tylko szczególną funkcją tego > znaku. No to widze, ze juz na calego bawimy sie w jezykowca. Semantyka jest nauka, a nie synonimem "znaczenia". Co to jest "ogolna semantyka znaku", dlaczego mylisz znak ze slowem "znak, jakim jest to slowo" (a moze chodzi ci o "znak jezykowy"?), jak etymologia nazwy wlasnej moze byc szczegolną funkcją znaku w tym kontekscie? Myslisz, ze strzelisz kilkoma slowami fachowymi i przez to cos wiecej soba reprezentujesz? Przypuszczam, ze chodzilo ci o to, ze nie chcesz bawic sie w pochodzenie slowa, tylko ludziom wetknac do glow zwykle skojarzenie Radom-dom, przy okazji ubarwiajac to quasi-naukowym jezykiem. Ale to z semantyka znowu nie ma nic wspolnego, bo semantyka miedzy innymi bazuje na etymologii-nie mozna okreslac znaczenie wyrazu bez zanjomosci jego pochodzenia i pierwotnego znaczenia slowa. > Konotacje wynikające z homofonii Homofonia to takze stricte sprecyzowany termin i tu nie nalezy go uzywac. Bardziej odpowiednim bylaby "czesciowa homonimia" > są bardziej powszechnym i > efektywnym czynnikiem określania pola semantycznego, Od kiedy homofonia jest w stanie okreslac pole semantyczne? > niż etymologia, > która może być całkowicie nieczytelna w samym znaku. Albo rozmawiamy o nauce, albo o stereotypach, skojarzeniach i potocznym jezyku. > To wszystko > jest raczej oczywiste dla ludzi wykształconych. Ale jak sam > przyznałeś, Ty do nich jeszcze nie należysz. Jak na razie udowodniles, ze probujesz poslugiwac sie jezykiem naukowym i jego teroiami, ale ci nie do konca idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 11:54 Po większej części powyższej wypowiedzi bredzisz bez składu, bo nie zadałeś sobie trudu rozumienia treści mojej wypowiedzi, a utknąłeś na znaczeniu poszczególnych słów. Pytasz, na przykład, jak etymologia może być szczególną funkcją znaku, choć ja stwierdziłem coś innego: że to bycie nazwą własną jest w tym przypadku szczególną funkcją znaku "RADOM", oczywiście znaku językowego. Zarzucasz mi także, że odrzucam etymologię jako źródło skojarzenia słowa "dom" z nazwą "Radom", samemu dowodząc, że skojarzenie to nie znajduje poparcia w wynikach stosownych badań. Jak mniemam, elementarna nawet logika jest Ci całkiem obca. Dobrze jednak, że zabrałeś się przy tej okazji za szukanie informacji, żeby mi wytknąć rzekome błędy i nieścisłości. Cóż, nie zamierzam oświecać tego forum przez pisanie na nim podręczników. Dlatego posługuję się skrótami myślowymi i nie piszę, na przykład, homofonia częściowa, tylko homofonia w nadziei, że ludzie rozumni pojmą rzecz oczywistą: chodzi o homofonię drugiej sylaby w nazwie "Radom" i słowa "dom". W dwu zdaniach wyjaśnienia związku grafiki logo z zawartym w nim hasłem także nie zamierzałem dostarczać uzasadnień dla wszystkich pojęć i ich związków. W przypadku dalszych prób zgłębienia tych zagadnień, z pewnością natkniesz się także na literaturę wprowadzającą różne relacje pomiędzy pojęciami "znak", "znak językowy", "słowo" itd., stosującą różne podziały i definicje, systematyzującą relacje pomiędzy logiką, lingwistyką, semiotyką, semantyką, fonologią, itd, itp. Znajdziesz też teorie dotyczące związków semantyki z fonologią właśnie i dowiesz się jak w systemie danego języka brzmienie słowa może określać jego pole znaczeniowe, choć znak językowy jest z zasady konwencjonalny. W zależności od szkoły będą to różne definicje i relacje. Będziesz mógł wybrać sobie co zechcesz, w zależności od upodobania lub potrzeby. Teraz miałeś wyłącznie potrzebę skrytykowania mnie i dlatego poprzestałeś na wiadomościach słownikowych na poziomie wikipedii. Myśleć jeszcze nie zacząłeś. Ale powodzenia życzę. Być może wszystko jeszcze przed Tobą. PS: Nie rozmawiamy tu o nauce, tylko o stereotypach i skojarzeniach właśnie, których funkcje i genezę także może badać i ujmować w stosowną, ścisłą terminologię odpowiednia nauka. Stereotypy i skojarzenia to właśnie ta materia, w której porusza się praktyczna wiedza o tworzeniu takich rzeczy jak logo Radomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan PS: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 12:51 Miało być: "Zarzucasz mi także, że odrzucam etymologię jako źródło skojarzenia słowa "dom" z nazwą "Radom", samemu dowodząc, że skojarzenie to nie znajduje poparcia w wynikach stosownych badań nad etymologią nazwy "Radom". Bez tego uściślenia Twój kompletny brak logiki argumentacji mógłby umknąć mniej bystrym forumowiczom, jak domel_radom. Co do bardziej trafnego (ponoć) skojarzenia Radomia z historycznym (hehehe) Radomirem, to chyba "sukces" dotychczasowego logo powinien dać Ci do myślenia. Żenująca próba nawiązania w tamtym logo do rzekomej historii miasta z powodzeniem zastępuje szeroko zakrojone badania nad rozpowszechnieniem możliwych skojarzeń słowa (RADOM). Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Racja! 27.08.07, 16:04 > a utknąłeś > na znaczeniu poszczególnych słów. Niestety, ale nie da sie zrozumiec sensu wypowiedzi, jezeli uzywa sie nieprawidlowych terminow. > Pytasz, na przykład, jak > etymologia może być szczególną funkcją znaku, choć ja stwierdziłem > coś innego: że to bycie nazwą własną jest w tym przypadku szczególną > funkcją znaku "RADOM", oczywiście znaku językowego. Niech cie zacytuje:"etymologia nazwy własnej, będącej tylko szczególną funkcją tego znaku."-czy sprecyzowales swoja wypowiedz tak, aby odbiorca byl w stanie zrozumiec twoje intencje? "Znak jezykowy"-ten termin tak brzmi i tak go nalezy uzywac. > Zarzucasz mi > także, że odrzucam etymologię jako źródło skojarzenia słowa "dom" z > nazwą "Radom", samemu dowodząc, że skojarzenie to nie znajduje > poparcia w wynikach stosownych badań. Sam o tym piszesz w bezsensownym sformulowaniu "są bardziej powszechnym i efektywnym czynnikiem określania pola semantycznego" > Dobrze jednak, że zabrałeś się przy tej > okazji za szukanie informacji, żeby mi wytknąć rzekome błędy i > nieścisłości. Jak ty sie o mnie troszczysz:) Tylko dlaczego zmieniasz nick'i? > Cóż, nie zamierzam oświecać tego forum przez pisanie na nim > podręczników. Jezykowiec "juan" rzekl. > Dlatego posługuję się skrótami myślowymi i nie piszę, > na przykład, homofonia częściowa, tylko homofonia w nadziei, że > ludzie rozumni pojmą rzecz oczywistą: chodzi o homofonię drugiej > sylaby w nazwie "Radom" i słowa "dom". Ale ty nie rozumiesz slowa "homofonia", pisalem, ze tu nalezaloby uzyc terminu "homonimia". Poza tym, aby twoj przekaz byl zrozumialy, winienes uzywac pelnych sformulowan a nie skrotow, ktore w tym przypadku rzucaja (uzasadnione juz) podejrzenie na twoja znajomosc tematu. > W dwu zdaniach wyjaśnienia > związku grafiki logo z zawartym w nim hasłem także nie zamierzałem > dostarczać uzasadnień dla wszystkich pojęć i ich związków. W > przypadku dalszych prób zgłębienia tych zagadnień, z pewnością > natkniesz się także na literaturę wprowadzającą różne relacje > pomiędzy pojęciami "znak", "znak językowy", "słowo" itd., stosującą > różne podziały i definicje, systematyzującą relacje pomiędzy logiką, > lingwistyką, semiotyką, semantyką, fonologią, itd, itp. Znajdziesz > też teorie dotyczące związków semantyki z fonologią właśnie i > dowiesz się jak w systemie danego języka brzmienie słowa może > określać jego pole znaczeniowe, choć znak językowy jest z zasady > konwencjonalny. W zależności od szkoły będą to różne definicje i > relacje. Będziesz mógł wybrać sobie co zechcesz, w zależności od > upodobania lub potrzeby. Teraz miałeś wyłącznie potrzebę > skrytykowania mnie i dlatego poprzestałeś na wiadomościach > słownikowych na poziomie wikipedii. Myśleć jeszcze nie zacząłeś. Polecam powtorne zastanowienie nad twoim wymyslem "Konotacje wynikające z homofonii są bardziej powszechnym i efektywnym czynnikiem określania pola semantycznego, niż etymologia" i rozpoznanie w terminach jezykowych. W przypadku gramatyki konfrontatywnej z innym jezykiem slowianskim, mozna sie zastanowic nad twoim pomyslem, ale powtorze sie-jak w tym kontekscie chcesz dowiesc swojej tezy? > PS: Nie rozmawiamy tu o nauce, tylko o stereotypach i skojarzeniach > właśnie, których funkcje i genezę także może badać i ujmować w > stosowną, ścisłą terminologię odpowiednia nauka. Stereotypy i > skojarzenia to właśnie ta materia, w której porusza się praktyczna > wiedza o tworzeniu takich rzeczy jak logo Radomia. No to sie zdecyduj o czym piszesz. Podpierasz skojarzenia nauka o jezyku? A potem mowisz, ze nie rozmawiamy o nauce. I probujesz bezsensownie dowiesc swojej racji stosujac nieodpowiednia terminologie i bledne zalozenia? Jezeli zakladasz, ze oparlem sie na wikipedii, to w takim razie ty sie oparles na podreczniku z podstawowki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 16:37 > Niestety, ale nie da sie zrozumiec sensu wypowiedzi, jezeli uzywa > sie nieprawidlowych terminow. W pełni z tym się zgadzam. Dlatego zalecam Ci zapoznanie się z właściwymi znaczeniami terminów, których używasz. > Niech cie zacytuje:"etymologia nazwy własnej, będącej tylko szczególną funkcją tego znaku."-czy sprecyzowales swoja wypowiedz tak, aby odbiorca byl w stanie zrozumiec twoje intencje? "Znak jezykowy"-ten termin tak brzmi i tak go nalezy uzywac Oczywiście, że sprecyzowałem swoją myśl prawidłowo: "etymologia" - mianownik "nazwy własnej" - dopełniacz Nawet przedszkolak nie powinien mieć wątpliwości do czego odnosi się tu fraza "będącej tylko ...". > Ale ty nie rozumiesz slowa "homofonia", pisalem, ze tu nalezaloby uzyc terminu "homonimia". Zatem pisałeś bzdury, bo słowo dom i druga sylaba nazwy Radom, to są jednobrzmiące znaki o różnych desygnatach, a nie różnobrzmiące znaki tego samego desygnatu. > Polecam powtorne zastanowienie nad twoim wymyslem "Konotacje wynikające z homofonii są bardziej powszechnym i efektywnym czynnikiem określania pola semantycznego, niż etymologia" i rozpoznanie w terminach jezykowych. W przypadku gramatyki konfrontatywnej z innym jezykiem slowianskim, mozna sie zastanowic nad twoim pomyslem, ale powtorze sie-jak w tym kontekscie chcesz dowiesc swojej tezy? A ja polecam ukończenie jakiejś szkoły, która udostępni Ci umiejętność czytania ze zrozumieniem prac z zakresu lingwistyki. Może dzięki temu będziesz mógł pojąć, że znaczenie to miejsce w systemie języka, które może być określane na różne sposoby, ale zawsze poprzez różnice lub podobieństwa (także podobieństwa struktury desygnatów lub brzmienia znaków językowych –podstawa kojarzenia). Etymologia może określać znaczenia tylko w przypadku uprzedniej wiedzy o historii danego znaku lub w przypadku zostawienia wystarczająco czytelnych śladów w jego strukturze. Nie muszę tego udowadniać, to jest oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Racja! 27.08.07, 17:00 > W pełni z tym się zgadzam. Dlatego zalecam Ci zapoznanie się z > właściwymi znaczeniami terminów, których używasz. Cos ci sie znowu pomylilo-nie znasz znaczen terminow jezykowych. Zanim zaczniesz ich uzywac-zapoznaj sie z nimi. > Oczywiście, że sprecyzowałem swoją myśl prawidłowo: > "etymologia" - mianownik > "nazwy własnej" - dopełniacz > Nawet przedszkolak nie powinien mieć wątpliwości do czego odnosi się > tu fraza "będącej tylko ...". Czyli sam sobie przeczysz. Ja odnosilem sie wlasnie zgodnie z twoim wytlumaczeniem. Ty zas potem stwierdziles, ze to odnosilo sie nazwy wlasnej. Masz problemy ze skladnia. > Zatem pisałeś bzdury, bo słowo dom i druga sylaba nazwy Radom, to są > jednobrzmiące znaki o różnych desygnatach, a nie różnobrzmiące znaki > tego samego desygnatu. Powtorze-zapoznaj sie z terminem "homofonia". Homonim jest to wyraz o odmiennym znaczeniu, brzmiacy identycznie, a homofon jest to wyraz o odmiennej PISOWNI i znaczeniu, takze brzmiacy identycznie. > A ja polecam ukończenie jakiejś szkoły, która udostępni Ci > umiejętność czytania ze zrozumieniem prac z zakresu lingwistyki. > Może dzięki temu będziesz mógł pojąć, że znaczenie to miejsce w > systemie języka, które może być określane na różne sposoby, ale > zawsze poprzez różnice lub podobieństwa (także podobieństwa > struktury desygnatów lub brzmienia znaków językowych –podstawa > kojarzenia). Etymologia może określać znaczenia tylko w przypadku > uprzedniej wiedzy o historii danego znaku lub w przypadku > zostawienia wystarczająco czytelnych śladów w jego strukturze. Nie > muszę tego udowadniać, to jest oczywiste. Sam sobie odpowiedziales odnosnie etymologii słowa Radom. Bo o tym w koncu rozmawiamy. Polecam zatem wiecej logiki w swoich wywodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 17:49 > Czyli sam sobie przeczysz. Ja odnosilem sie wlasnie zgodnie z twoim wytlumaczeniem. Ty zas potem stwierdziles, ze to odnosilo sie nazwy wlasnej. Nadal bredzisz. Napisałem: "...piszę o ogólnej semantyce znaku, jakim jest to słowo, a nie tylko o tym jej zakresie, który określa etymologia nazwy własnej, będącej tylko szczególną funkcją tego znaku." A Ty zapytałeś tak: "jak etymologia nazwy wlasnej moze byc szczegolną funkcją znaku w tym kontekscie?" Dlatego wyjaśniłem: "...stwierdziłem coś innego: że to bycie nazwą własną jest w tym przypadku szczególną funkcją znaku "RADOM"," Nie pisałem, że etymologia jest szczególną funkcją znaku (to Ty mi to wpierasz bez zrozumienia gramatyki i składni mojej wypowiedzi) tylko, że funkcja nazwy własnej jest funkcją szczególną znaku. Inną funkcją identycznie wyglądającego (jeśli pominąć wielkość liter) i brzmiącego znaku może być odpowiedni przypadek rzeczownika RADA, na przykład. >Homonim jest to wyraz o odmiennym znaczeniu, brzmiacy identycznie, a homofon jest to wyraz o odmiennej PISOWNI i znaczeniu, takze brzmiacy identycznie. Z grubsza się zgadza (nie będę wchodził w dalsze uszczegółowienia tej relacji) tyle, że ja pisałem o homofonii, a o homofonach i homonimach dopiero Ty zacząłeś. W stosunku do jednakowego brzmienia drugiej sylaby w nazwie "Radom" i słowa "dom", zgodnie z definicją można wprost mówić tylko o homofonii, bo by mówić o homonimii, trzeba wykazać istnienie procesu fonetycznego ujednolicenia brzmienia słów o różnym pochodzeniu i znaczeniu. Dla całego zagadnienia skojarzeń ze słowem "Radom" nie ma to żadnego znaczenia już choćby dlatego, że druga sylaba tego słowa nie jest odrębnym słowem o swojej własnej historii, a tylko drugą sylabą właśnie. Na tym kończę tą bezsensowną (z powodu braku partnera na stosownym poziomie) dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolitka Re: Racja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 18:24 ale prostak jesteś, sam jesteś na niskim poziome, ale zarzucać komuś takie coś to już musi być z pisdu. Denko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slowo RADOM, TU Chce Mieszkać IP: 82.197.42.* 24.08.07, 10:11 Urodziłem się tu, potem jak wielu wyjechałem na studia do stolicy, zostałem, pracowałem, mieszkałem, byłem "dobrze ustawiony" i prawie już byłem Warszawiakiem. Jednak wróciłem i tu chce mieszkać. Chcę by to miasto się zmieniało na lepsze, chce by inni wracali a wyjechały stąd te wszystkie marudy, krytykanci i niezdary. To miasto potrzebuje ludzi otwartych i pozytywnie nastawionych do życia, ludzi z inicjatywą. Gdyby były koszulki z takim logo, to pojechałbym w takiej na wakacje. Niech inni wiedzą skąd jestem i gdzie chcę mieszkać. Nie wstydzę się takiego logo. Dobrze że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: RADOM, TU Chce Mieszkać IP: 80.249.4.* 24.08.07, 10:23 ro dlaczego nie użyłes imienia i nazwiska tylko jakiegoś nicka który nic nie mówi o Tobie człowieku otwarty i z inicjatywą:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je ne sais pas Re: RADOM, TU Chce Mieszkać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:20 wypowiedz marcinkowskiego: "My też staraliśmy się promować miasto i region, ale przez jabłko i paprykę." hahahahahhahahahahahahahha-psychol czy przygłup? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh Re: RADOM, TU Chce Mieszkać IP: 82.139.36.* 01.10.07, 08:15 Mnie się wydaje że nowym logo Radomia może być wizerunek lekarza stojącego przy łożu konającego pacjenta ,z wyciągnietą łapą do zapłakanej rodziny z propozycją "dla mnie kasa albo dla tego w łożu kosa" .Tragiczny żart ale jakże adekwatny do dzisiejszej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gizmo Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:15 Logo było potrzebne i dobrze że powstało. Niepokoi mnie to w jaki sposób odbyło się tworzenie loga i jego wybór. Jeśli ma ono promować Radom to powinni go zaakceptować Radomianie, chociażby na stronie internetowej Radomia. Co do symboliki trzech domów o której mówi Pan Marszałkiewicz nie zgadam się aby Radom nazywany był sypialnią Warszawy, poza tym dlaczego pod logiem widnieje tylko napis "chcę tu mieszkać". Zgodnie z tą symboliką należało napisać: "chcę tu mieszkać, uczyć się i pracować". Co do wypowiedzi Pana Marcinkowskiego to wolę żeby Radom kojarzył się z domami (w końcu jest to miasto) niż z jabłkiem i papryką które mogą posłużyć do promocji Warki czy Przytyka. Odpowiedz Link Zgłoś
domel_radom Okiem i piórem profesjonalistów 24.08.07, 10:44 www.goldenline.pl/forum/identyfikacja-branding/124942/s/1#1806412 W niedługim czasie powstanie też wątek na jednym lepszych specjalistycznych blogów na ten temat. Pozdrawiam Dominik P. Odpowiedz Link Zgłoś
domel_radom Re: Okiem i piórem profesjonalistów 24.08.07, 11:38 miasta.gazeta.pl/lublin/1,48724,4351727.html - tak sprawe zalatwiono w Lublinie. Oj nie male dyskusje toczyly sie na ten temat, nie male... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:48 Nie będe oryginalny. Pomysł loga trafiony na 6 ale wykonanie raczej na 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej fatalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:56 Logo fatalne,Radom ma wiele zalet którymi może sie pochwalić, tradycje dużego ośrodka przemyslowego który jak najprędzej trzeba odbudować a nie robić z niego sypialnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan fatalnie się składa, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:11 że epokę przemysłową świat (poza trzecim światem) ma już dawno za sobą, a wiodącym trendem jest budowa gospodarki opartej na wiedzy i informacji. Jeśli wizja Radomia jako miejsca odbudowy przemysłowego skansenu ma być dla kogoś przekonująca, to chyba dla radomskich historyków tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_z_corka Re: fatalnie się składa, 24.08.07, 11:27 alez musialy to byc budy, bo przeciez one sie pojawiaja przed swietami w centrum miasta :) skojarzenie jest jednoznaczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mal1950 Zamiast haseł, niech je od razu ZreaLizuJą !!! Pom 24.08.07, 11:24 .. Pomysł więc na 1-kę!!! Tak będzie lepiej, taniej i praktyczniej. Jedno hasło już mamy na rondzie warszawskim, które CAŁKIEM NIE ODPOWIADA RZECZYWISTOŚCI !!! Prezydent z PiS-u nie może załatwić funduszy na lotnisko, więc wziął się za PROPAGANDĘ, bo papier wytrzyma wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:37 Ja jestem radomianką z dziada pradziada i ja nie koniecznie chcę tu mieszkać, mogę mieszkać w małęczynie, albo sołtykowie, ale chcę tu żyć, po prostu żyć, ale chyba nie bardzo się da, to po prostu wegetacja, a to logo? niekoniecznie, zróbmy coś, może właśnie zacznijmy od loga, nie ma tak że by się wszystkim wszystko podobało, źle by tak było, ale niech będzie wybór i wybierzmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Czerniawski Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:49 Klęska zupełna. Zacznijmy od założeń, bo już tutaj eksperci z UM postrzelili się w nogę. Stwierdzenie, że w mieście nie ma niczego ciekawego, więc pokażmy, że inwestujemy w budownictwo. Tragedia. Czy przypadkiem rozwój, poprzez stawianie nowych budynków to w przypadku miasta nie jest coś oczywistego ? Czy to w ogóle jest jakiś atut, który warto akcentować ? A już ten tekst, że jedną z cech do manifestowania jest bycie "sypialnią" innego miasta to już w ogóle jakiś absurd. Jakie założenia, takie i wykonanie. Samo hasło sformułowane dość niefortunnie. Patrzę na to logo, stoją sobie kurne chatki z podpisem, że ktoś chce tam mieszkać. Fajnie, tylko jaki to ma sens ? Ci, którzy tam mieszkają, pomijając pensjonariuszy zakładu karnego, zapewne robią to z własnej woli - to raczej standardowa sytuacja, że miasto nie trzyma swoich mieszkańców siłą. Nie oni więc mówią w haśle. Kto zatem ? Użycie "tu" sugeruje, że przemawia ktoś, kto jest na miejscu, a liczba pojedyńcza, że jest go jedna sztuka :) Ani chybi - zabłąkany turysta, oczarowany tym, że w Radomiu dużo domów. Logotyp infantylny, komiksowy i zabawowy. OK, może i wnosi do tego wszystkiego trochę energii i pozytywnych wibracji, dość fajny numer, gdyby reszta była poważna. Logo niestety jest rysowane luźna kreską i jest dziecinnie i zabawowo. Słabo oceniam szanse, żeby ktos w tych trzech krytych strzechą chałupach doszukał się magazynów, o uniwersytecie nie wspominając. W ogóle można było to nieszczęsne budownictwo pokazać jakoś z większą parą, bardziej nowocześnie, a nie czymś co wygląda jak lokum Ciotki Jagi z Kajka i Kokosza. Finał jest taki, że całość wygląda (jak dla mnie) na logo jakiejś minisypialni o niebzyt komfortowych warunkach, ale pogodnym nastroju - jakieś przedsiębiorstwo agroturystyczne, akademiki, itd. Nie widzę tu absolutnie niczego, co maloby budować skojarzenia z tempem wzrostu, dynamiką rozwoju i in. "poważnymi cechami". W tym sensie jest to znaczek równie bezbarwny jak obraz miasta, przedstawiony w briefie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:22 Rozumiem, że spec od reklamy wie także wszystko o funkcjach i rozwoju miast. Fajnie! A ja nie czytałem uzasadnienia podanego w artykule, tylko popatrzyłem na samo logo i poczytałem opinie na forum. Okazało się, że miałem inne skojarzenia niż ci, którzy odnieśli się do projektu po przeczytaniu jego założeń i uzasadnienia. Potem przeczytałem artykuł i okazało się, że nawiązanie obrazu do nazwy miasta wyczytałem zgodnie z założeniami. Nie odczytałem natomiast (bo to raczej niemożliwe) tych rzekomych nawiązań trzech domków do trzech kierunków rozwoju z uzasadnienia. Zatem w tym zakresie projekt tych założeń nie spełnił. I dobrze, bo były bezsensowne: logo to nie elaborat. To co jest, w zupełności wystarczy. Generalnie uważam, że czytanie logo, które ma funkcjonować jako samodzielny przekaz, przez pryzmat założeń i uzasadnień to jakaś pomyłka i profesjonalista nie powinien jej popełniać. Poza tym, krytykę warto by podbudować własnymi propozycjami w zakresie tego, na czym Radom może zasadzić swoją promocję za pomocą takiej formy jak logo. Profesjonalista, który poza krytykowaniem coś potrafi, chyba nie powstrzymałby się od tego. Chyba że za wkład konstruktywny uznać można propozycję ukazania "większej pary"... Zamieszkanie z parą... większą niż w pobliskiej W-wie, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grafik Logo Radomia - dwie propozycje IP: *.infoplus.com.pl 24.08.07, 11:57 wgraj.home.pl/img.php?mode=full&file=307 wgraj.home.pl/img.php?mode=full&file=308 Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_cynik Re: Logo Radomia - dwie propozycje 24.08.07, 12:28 Moim zdaniem zasługujesz na 6 tysięcy złotych! Tylko nie zapomnij zapłacić Microsoftowi za użycie ikonek z clipartu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRÓJKOLOROWY Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.pr.radom.net 24.08.07, 12:00 :D ARECZKA & WISEŁECZKA & LEGIUŚKA Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_cynik Logo Radomia - wygląda znajomo ;) 24.08.07, 12:34 Spójrzcie na logo Bydgoszczy. Czy coś Wam przypomina? ;) www.bydgoszcz.pl/ Tylko że tam ma to uzasadnienie, bo nawiązuje do zarysu gotyckich kamieniczek nad Notecią. A u nas? Do muzeum wsi radomskiej? Niechby chociaż był Dom Esterki i Gąski. Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Re: Logo Radomia - wygląda znajomo ;) 24.08.07, 12:42 Faktycznie bardzo podobna koncepcja, tyle, ze u nas są max dwie kondygnacje a u nich 4 :) Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_cynik Re: Logo Radomia - wygląda znajomo ;) 24.08.07, 12:47 No by jesteśmy małe miasteczko, do tego powiatowe. Gdzieżby nam tam aspirować do Bydgoszczy. Szczytem naszych aspiracji jest bycie sypialnią Warszawy. Mam nadzieję, że chociaż lepszą niż Piaseczno czy Legionowo :( Ale są i pozytywne aspekty: na pierwsze piętro łatwiej się wchodzi niż na trzecie. Więc cieszmy się radomianie! Tu chcemy mieszkać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan Re: Logo Radomia - wygląda znajomo ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:52 No popatrz!, trzy kolorowe budy ze spadzistymi dachami mają promować wojewódzkie i większe od Radomia miasto, które do tego faktycznie się rozwija... A to chryja! Może i narysowane w podobnej konwencji trzy domki z dachami płaskimi wyglądałyby bardziej metropolitalnie i wielkomiejsko, ale do kogo tu zgłaszać pretensje, że to dach spadzisty jest archetypem bezpiecznego schronienia jako podstawy zamieszkiwania? Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_cynik Re: Logo Radomia - wygląda znajomo ;) 24.08.07, 12:57 Strasznie się zapaliłeś juan do obrony tego logo. Wyluzuj trochę. Złe nie jest, tylko chyba nie pasuje do Radomia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd3 logo w różnych miastach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:58 www.ooops.pl/blog/images/nowe-logo-warszawy.jpg www.um.bielsko.pl/bb/dzialy/kultura/images/logo.jpg www.um.olsztyn.pl/pl/14_turystyka/02_strategia_promocji/images/logoolsztyn.gif www.olesno.pl/files/szklanny/image/informator/logo.gif img.naszemiasto.wp.pl/misc/upload/05/15/logo_f4.jpg www.pl.info.pl/img/nowosci/logo.gif www.trzebiatow.pl/asp/aktualnosci/images/logo_Trzebiatow.gif www.polczyn-zdroj.pl/images/logo.gif www.um.starachowice.pl/images/logo_tst.gif www.wegry.info.pl/img/logo_wegry1.gif www.e-gniezno.pl/index/logo.jpg www.kolobrzeg.pl/miasto/1pliki/herb/logo_miasta.gif www.gminy.pl/pages/dphotos/F01584.jpg mediafm.net/img/pict/10624.jpg www.zdunskawola.pl/images/artykuly/logo1.jpg www.torun.pl/img_upload/wl_logo_torun.gif www.cieszyn.pl/files/logo3_m.jpg www.roztocze.net/red/obrazki/temp/rogalski/miasto_gdynia.gif www.krakow.pl/redakcja/img/logo_miasta.gif www.wodzislaw-slaski.com.pl/files/750LAT-LOGO%20popr.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: logo w różnych miastach IP: *.rad.vectranet.pl 24.08.07, 21:20 Bielsko-Biała fantastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenna Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 213.76.128.* 24.08.07, 12:54 Tu chcę mieszkać I PRACOWAĆ, żeby mieć za co mieszkać a nie egzystować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomek Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 13:08 TAK PO ...............RADOMSKU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wakacje Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.static.amis.net 24.08.07, 13:09 Mnie sie logopodoba, ale moze niech haslo trafia tez do osob odwiedzajacych, np. RADOM, TU CHCE BYWAC albo cos podobnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.rad.vectranet.pl 24.08.07, 21:22 A może :Służę Radom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agentka Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 13:16 Jak zwykle w urzędach zasiadajaq najmądrzejsze głowy od grafiki, identyfikacji i marketingu... Skutki ich uwielbienia dla swojej pracy i brak dystansu sa w skutkach upłakane. Specjaliści nie maja za wiele do powiedzenia na temat znaku - co wiuęcej, Urzędy poprostu nie zlecaja takim spraw specom od wizerunku. Sami coś wymaluja i jest po sprawie. Co do logo Radomia: - pomysł i skojarzenie - infalntylne i nieciekawe - wykonanie toporne - Skojarzenia: Rado to wieś, wiocha itd Żle, źle i jeszcze raz żle!!!!!!!!!! Ale tylko tego mozna sie spodziewac po naszych urzędnikach. A koszty? szkoda złotówki na to wydać! Najpierw była żenująca maskotka, teraz wieśniackie logo, potem (czekam na efekty) bedzie kiepska strona www. Panie, Panowie - gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.c.i.e.k.k Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 24.08.07, 14:15 Z przedstawionych powyżej logotypów mnie najbardziej podoba się Cieszyna (proste, chociaż szczerze mówiąc nie wiem co symbolizuje [tak więc może to jest tak naprawdę mało istotne??], ale na pewno jest wyjątkowe/charakterystyczne i pozostaje w pamięci, a o to przecież chodzi). Podobnie jest z logotypem Lublina... Cieszyn: www.cieszyn.pl/files/logo3_m.jpg Lublin: www.blog.e-alw.com/2007/08/logo-i-haso-lublina.html Radomskie logo zaproponowane przez magistrat nie jest ani wyjątkowe (jak widać ściągnięte z bydgoskiego), ani charakterystyczne, w dodatku kojarzy się z jakąś wioską, a Radom jest 14. pod względem liczby mieszkańców miastem w POLSCE!!! Bardzo mi się za to spodobalo logo pikalexa :) fotoforum.gazeta.pl/3,0,820498,1,0,750.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dex Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:22 >Radom jest 14. pod względem liczby mieszkańców miastem w POLSCE!!! A kogo to obchodzi i jakie ma to znaczenie? Większe znaczenie ma, na przykład, powszechna wiedza/mniemanie, że jest jednym z pierwszych w kraju pod względem stopy bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.c.i.e.k.k Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 25.08.07, 10:32 m.a.c.i.e.k.k napisał: > mnie najbardziej podoba się logo > Cieszyna (proste, chociaż szczerze mówiąc nie wiem co symbolizuje... Już wiem - granicę/rz. Olzę, bo przecież Cieszyn to miasto graniczne. Jest Cieszyn i C. Tesin :) Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_cynik Rzeszów - miasto in plus 24.08.07, 14:27 A mnie się bardzo podoba logo i hasło reklamowe Rzeszowa: Rzeszów - miasto in plus. Nie mogę znaleźć nigdzie przykładu graficznego, ale jest to proste logo nawiązujące do herbu Rzeszowa (krzyż), ze strzałką skierowaną w środek i hasłem: miasto in plus. Moim zdaniem bomba! Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Re: Rzeszów - miasto in plus 24.08.07, 14:33 to? kariera.univ.rzeszow.pl/targi2007/img/logo_Rzeszow.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plaster RADOM miasto wybitnych znawców IP: 82.197.42.* 24.08.07, 14:36 Ilu tu wybitnych znawców. Jak dobrze ze mieszkam w takim mieście pełnym geniuszy. Co opinia to aż widać ze specjalista. Tylko w urzędzie są matoły? Zawiść przez was przemawia. Jakiekolwiek by wam logo pokazano to byście mędrkowali. Nawet zaprojektowane przez grafika o uznanej renomie lub logo wybrane w konkursie. Baby targowe. Co to za opinie: „dno, beznadzieja, koszmar”? Taka jest rzeczywistość. Co gość to wie lepiej. Przypomina się film „Dzień świra.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silver Re: RADOM miasto wybitnych znawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:44 Spoko, jeśli kiedykolwiek ktoś z KR wypoci swoją propozycję logo, nie ważne co to będzie, większość forum będzie piać z zachwytu. To forum tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: du Re: RADOM miasto wybitnych znawców IP: *.radom.pilicka.pl 24.08.07, 14:52 A co chcesz żeby gó.. nazywac arydziełem.Dla mnie ta cała akcja to strzał w płot. Co to logo ma symbolizować wg Ciebie - kicha. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 15:06 juan nie wygłupiaj się, myślisz, że w kr jest 151 osób minus kilka Twoich wypowiedzi pod różnymi nickami? Bo ja sądzę że wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 15:13 a pozostałych 450 siedzi za krzakami i czeka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 15:15 Skąd mam wiedzieć ile osób jest w KR i pod iloma nickami piszą? Widziałem tylko jak ascanio sam ze sobą pod innym nickiem rozmawiał. Może zapytaj o takie rzeczy opiekuna forum, on zapewne udostępnia dane szpiegowskie. Znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambo Re: ??? IP: *.internet.radom.pl 24.08.07, 16:41 Nie widzicie ze Juan to autor lub wspolautor logo albo jego recenzent?broni sie rekami i nogami bo wie ze wponiedzialek czeka go na Radzie Radomia rzeź.nie zdziwie sie wcale jak zaraz bedzie tu coraz wiecej dobrych dla logo opinii pod roznymi nickami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makumba Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 195.175.37.* 24.08.07, 17:25 A mnie to logo kojarzy się z tekstem: Mój ojciec Makumba być królem wioski Ja z Afryka przyjechać do Radom w środku Polski, I ja tam chcieć mieszkać w radomskim Ratuszu, Bo ja tam się czuć jak w Afryka w buszu. Ja uczyć się ciężko waszego języka I dostać w zęby, gdy iść po ulicach Radomscy rasiści, każdy to powie I nikt tu nie lubić czarny człowiek Ja kończyć studia i robić kariera My mieć samochód i bulteriera Wprawdzie samochód ja mieć z komisu Ale go zmienię gdy wstąpię do PiSu. Ja pana Marszałkiewicza mieć obietnice Że z jego szwagier robić w polityce I wraz z cały zespół robić piękne logo Za 6 patyka co jest niedrogo. Teraz ja czytać na Forum Gazety, Że logo być okropne i ludzie krzyczeć rety! Ja już nie chcieć mieszkać w wioska Radomia Ja wracać do buszu polowac na słonia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C+116 Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.21.radom.pilicka.pl 24.08.07, 18:55 Do mnie osobiście nie trafia, nie kojarzy się z nowoczesnym miastem a raczej z miejscowością wypoczynkową, spółdzielnią mieszkaniową, developerem albo agroturystyką. Po usunięciu warstwy typograficznej (logotypu) staje się mało czytelne, chyba że twórcy chodziło istny rebus: słońce=egipski bóg słońca RA + domki=DOM ;) <cytat> (...) Swobodna forma kreski grafiki podkreśla ponadto ideę, że Radom to miasto pełne energii i życia". A im więcej kolorów, tym doznania większe. </cytat> ufff .. na szczęście obyło się bez gradientów i tęczy ;) <cytat> Jak powiedziała nam Katarzyna Piechota, rzeczniczka prezydenta, koszt przygotowania loga to ok. 6 tys. zł. </cytat> Za te pieniądze można by to zlecić profesjonalistom lub przeznaczyć nagrodę w konkursie z prawdziwego zdarzenia w którym pewnie by wystartował nie jeden freelancer z bogatym portfolio. e-alw.com/cennik.html <cytat> Jakub Kowalski, radny PiS Byłem członkiem zespołu do spraw promocji. Dostaliśmy najpierw kilkanaście wersji loga, wybraliśmy kilka, które były wciąż przekształcane. </cytat> Pan Kowalski, tym bardziej, że jest z zespołu d/s promocji, powinien wiedzieć, iż słowa logo się nie odmienia. <cytat> Zdzisław Marcinkowski, radny Radomian Razem Uważam, że pomysł jest na szóstkę, ale wykonanie słabe. My też staraliśmy się promować miasto i region, ale przez jabłko i paprykę. </cytat> Temu Panu już podziękuję, z jego starań nic nie wyszło a jabłko i papryka powinna być pomięta milczeniem. Miasto nie jest regionem rolniczym, promocją takich tematów może zajmować sie Grójec albo Przysucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Te chałupki nie do przyjęcia !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 20:21 Pomysł super jednak te domki to nieporozumienie istotnie to symbol letniska albo jakiejś wiochy .Mamy w Radomiu trochę charakterystycznych budowli ( nie myślę tu o wszechobecnych ruderach) jak Ratusz ,Fara ,k.Bernardyn . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R.J Re: Te chałupki nie do przyjęcia !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 21:24 Istotnie takiego nasycenia śródmieścia rozmaitego rodzaju szopami i ruderami , starymi i ciągle powstającymi nie ma w większości liczących się miast w Polsce.Może nasi radni uznali je za symbol tego miasta? Cyba nie uwolnimy się od opinii o Radomiu jako grajdole bez perspektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.s. Re: Te chałupki nie do przyjęcia !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 21:34 przepraszam czy wyobrazasz sobie Fare czy Koscioł Bernardynow w logo?!czlowieku!tu 'troche' nie o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derki Re: Te chałupki nie do przyjęcia !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 21:49 a.s. a A o co chodzi, co byś tam widział? Odpowiesz czy uciekniesz pod inny nick? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kecaj Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.5-87-r.retail.telecomitalia.it 24.08.07, 20:12 to logo jest ładne, ale dla przedszkolaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kecaj Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.5-87-r.retail.telecomitalia.it 24.08.07, 20:19 zeby zachęcić do zamieszkania w Radomiu to najpierw trzeba zlikwidowac przestępczość nieletnich.kandydat na a zamieszkanie w Radomiu powinien w pierwszej kolejności złożyć wizytę na ul. Mieszka I 15 i wtedy ocenić.człowiek który publikuje to LOGO oszukuje społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania s. pomyslcie jak cos ulepszyc zanim skrytykujecie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 21:52 jak wy uwielbiacie krytykowac! malkontenci! trudno sie dziwic ze nikt z takimi frustratami nie chce obcowac, mieszkac, stykac sie na co dzien na ulicy, w skzole, w pracy! nie jestem slepo zapatrzona lokalna patriotka,ale potrafie docenic to co mam w tym miescie i do ktorego chce wrocic po skonczeniu studiow! mam nadzieje ze znajdzie sie jeszcze pare takich osob jak ja ktorzy przestana krytykowac a wezma sie do roboty! a popros logo: jezeli tak strasznie sie nie podoba, jezeli mamy TYLU(!) specow od promocji mysle ze powinni byc na tyle odwazni i wciaz tworczy i zglosic sie do komisji ds. promocji! zapewniam ze sa na tyle otwarci ze rozpatrza wszelkie genialne(Wasze naturalnie) propozycje! wiec do roboty a nie tylko krytykowac i marudzic,co mieszkancy Radomia uwielbiaja! szlak mnie trafia jak slysze w innych miastach, od innych osob z Radomia, jacy to jestesmy beznadziejni! !!! Jak sami siebie nie doceniny NIKT INNY NAS NIE DOCENI! Z R O Z U M C I E !!! Jezeli faktycznie jest cos co Wam nie odpowiada probojcie to zmienic! krytykujecie logo?zaproponujcie jakies zmiany? jest niebezpiecznie?zadzwoniliscie kiedykolwiek na police widzac jak kogos leja? zaprojktowane logo moze nie jest genialne, ale moim zdaniem, choc naturalnie nie jestem TAKIM 'specem' jak niektorzy tu, jest na tyle w porzadku ze mozna je zapamietac,nosic na koszulkach i wielu innych rzeczach,wpada w oko i o ile wiem o to chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambo Re: pomyslcie jak cos ulepszyc zanim skrytykujeci IP: *.internet.radom.pl 24.08.07, 23:46 O juan zmienił skórkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 22:03 Inspiracja twórcza? wierzba.wzks.uj.edu.pl/~madej/islandia/island2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 24.08.07, 22:15 Po pierwsze. Uważam, że czasy PRLu już dawno minęły i takie sprawy jak logo miasta powinny podlegać konsultacjom społecznym. Naganne jest narzucanie odgórnie mieszkańcom Radomia loga miasta. W ten sposób władze miasta nie osiągną zamierzonego celu, bo jak np. ja mam identyfikować się z logiem które mi się nie podoba??? Po drugie. Dlaczego w tak ważnej społecznej sprawie nie ogłoszono konkursu?? Uważam, że konkurs byłby najlepszą formą wyboru loga. No i pytanie czy były chociaż inne warianty loga Radomia??? Po trzecie. Logo ma nawiązywać do czegoś charakterystycznego w danej miejscowości. U nas może być to fara, klasztor bernardynów czy ratusz lub inne obikety zabytkowe. Skąd pomysł na te trzy domki??? Uważam, że projektant zmałpował koncepcję z logo Bydgoszczy, z tym, że tam domki w logo nawiązują do kamieniczek stojących nad Brdą. Po czwarte. Hasło. Hasło generalnie jest dobre. Kreuje pozytywne myśli. Po piąte. Uważam, że zaprezentowane przez pikalexa logo Radomia jest znacznie lepsze od tego z magistratu. Dlaczego? Ponieważ zawiera w sobie charakterystyczny element panoramy miasta - wieża fary - oraz nawiązuje do wspaniałej tradycji miasta - lotnictwa. W Radomiu znajduje się ośrodek szkoleniowy dla pilotów i to w Radomiu odbywają się największe w Polsce pokazy lotnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Crime story logo decias 24.08.07, 23:13 Ja się kurna produkuję, a wy nic, żadnego błota. Nuda. fotoforum.gazeta.pl/3,0,821632,1,0,750.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,822166,1,0,750.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,822209,1,0,750.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markiz_boski Re: pikalex: serce przebite kościelnym Pershingiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 10:10 albo: "z miłości do miasta ptak wyprężył się jak wieża" albo: "odlot proboszcza" To do wersji pierwszej. Wersja druga: "czekam na miłość opierając się o radomską latarnię" Wersja trzecia: "znalazłam miłość pod radomską latarnią, skąd jak kwiat zerwał mnie książę, że tylko łodyga została, lecz potem wtłoczył w tryby domowej harówy". Sam chciałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Crime story logo decias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 16:53 Tylko nie obracajcie tego obrazka o 150st, bo wtedy zwis będzie dozwolony od 18 lat fotoforum.gazeta.pl/3,0,821632,1,0,750.html Odpowiedz Link Zgłoś