Dodaj do ulubionych

Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba?

• Gość: Kirra Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 212.106.22.* 24.08.07, 09:48
      Powtórzę za innymi: pomysł na szóstkę, ale wykonanie marne.
      Pochodzę z Radomia, ale od paru lat mieszkam w Lublinie - tu się więcej dzieje, jest dużo (zadbanej) zieleni, inna atmosfera.
      Zastanawiałam czy nie wrócić do Radomia, ale do czego?
      Logo tez do powrotu nie zachęca, wygląda jakby robione dla dzieci, a te DOMY kojarzą mi się tylko z blokowiskami - zreszta tak Radom jest postrzegany, jako miasto zamieszkałe przez "dresiarzy z blokowisk".
      Powinno sie zrobić konkurs na logo, a najlepiej żeby wybrali juz sami mieszkańcy.
      • Gość: Adek Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:32
        Gość portalu: Kirra napisał(a):
        > Pochodzę z Radomia, ale od paru lat mieszkam w Lublinie - tu się więcej dzieje,

No słyszała cała Polska ostatnio jak to to się dzieje więcej na lubelskim
        dworcu. Żenada!
    • pikalex Moja koncepcja, krytykujcie i dawajcie swoje 24.08.07, 10:01
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,750,67951588.html
      • Gość: juan Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po swojsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:37
        Nikt poza mieszkańcami nie będzie tego z niczym kojarzył, a
        mieszkańcy przecież nie są grupą docelową. Jeśli Ci się wydaje, że
        ktoś spoza Radomia (poza historykami architektury) kojarzy farę, to
        się grubo mylisz. AirShow też jest mniej znany niż piknik w
        Góraszce. Odlotowość miasta chyba w związku z odlotem pod budką z
        piwem, bo z tych jesteśmy znani, a o innych możemy tylko pomarzyć.

Ale jeszcze bardziej kochamradomskie byłoby coś takiego:
        Pomnik łucznika stoi na lotnisku cywilnym (w domyśle Sadków, bo
        stoi, skoro startowac nie może, na nim także Dreamliner i JumboJet)
        i mierzy w kierunku Kielc. Lotnisko zewsząd otaczają drapacze chmur,
        a wokół, po drogach ekspresowych S7, S12 i S9 krążą malutkie
        rowerki. Hasło na szarfie otaczającej logo od dołu jak opis Świętej
        Lipki na dewocyjnych oleodrukach: "Metropolia kielcom wbrew i
        niedowiarkom na pohybel" (pisownia zgodna z kanonem radomskim).
        Fajne?
        • pikalex Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw 24.08.07, 10:50
          Wieży Eiffela nie mamy, fakt, dlatego pokazany jest jakiś zabytek nie mający na
          celu wbijanie komukolwiek, żeby Radom kojarzył mu się z wieżą fary... Słowo
          "odlotowy" ma nie tylko pejoratywne znaczenie. A samolot? Kwestia dowolna, od
          kilkudziesięciu lat Radom jest związany z samolotami, nie tylko Air Show.
          • Gość: juan Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:06
            To są Twoje konotacje, a nie ludzi, do których logo jest adresowane.
            Czy nie rozumiesz, że ta forma promocji musi odwoływać się do
            czegoś, co już funkcjonuje w umyśle ludzi, w stosunku do których
            zabieg promocji jest wykonywany, by w miarę niezauważalnie
            wprowadzić im na myśl coś co my chcemy, żeby pomyśleli i poczuli?
            Prawie cała krytyka na tym forum zasadza się na niespełnieniu przez
            to logo wygórowanych, metropolitalnych ambicji garstki forumowych
            aktywistów.
            A ja rozumiem i podzielam założenia zespołu autorskiego. Trzeba
            wychodzić z realnych uwarunkowań, żeby szczęśliwie dojść do celu, a
            nie widzieć tylko cel, który wszystkim z zewnątrz jest obojętny i
            przemawia wyłącznie do zaangażowanych w jego realizację.
            • Gość: Nalecz Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:44
              Yoda? wróciłeś? Świetnie! znów się pośmieję.
            • Gość: :) Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 13:50
              > to logo wygórowanych, metropolitalnych ambicji

skoro władze miasta (14 co do wielkości w Polsce) uważają, że miasto nie ma
              szans stać się metropolią to ktoś im to musi wytłumaczyć

Tak z ręką na sercu, masz coś wspólnego z projektem lub władzami? Czy po prostu
              rzeczywiście logo Ci się podoba?
              • Gość: juan Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:10
                Uważam, że logo jest całkiem zadowalające. Zwłaszcza w sytuacji
                Radomia, jeśli brać ją realistycznie i uwzględniając jego faktyczne
                postrzeganie przez osoby z zewnątrz.
                Nie mam nic wspólnego z władzami miasta ani z wykonawcami projektu,
                ale swoje opinie potrafię uzasadnić, w odróżnieniu tutejszych
                krytyków. Pewnie to ich tak dziwi.
                Co do metropolitalności Radomia, to nawet Warszawa nie jest
                metropolią wg kryteriów stosowanych przez organizacje zajmujące się
                monitoringiem rozwoju sieci metropolii europejskich i światowych,
                dlatego radomskie rojenia o metropolitalności mogą być sensownie
                uzasadnione tylko przez odniesienie do potocznego rozumienia terminu
                metropolia w krajach anglosaskich: metropolia = stolica county
                (~powiatu).
                • Gość: :) Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:21
                  > ale swoje opinie potrafię uzasadnić, w odróżnieniu tutejszych
                  > krytyków.

ja widzę kilka uzasadnionych krytyk więc nie bądź narcyzem :)
                  • Gość: juan Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:30
                    Aleś mi pojechał... Ale żeby coś do rzeczy, zamiast personalnie, to
                    jakoś nie bardzo. A zauważyłeś może inne pochlebne opinie o logo,
                    czy tylko moje wytrącają Cię z przeświadczenia o posiadaniu monopolu
                    na metropolitalną rację? Nie potrafisz znieść sytuacji, gdy nie
                    możesz obszczekiwać władzy w zgranym i jednomyślnym chórze? To
                    typowa przypadłość prowincjuszy, których kompleksy uniemożliwiają
                    pogodzenie się z istnieniem opinii innych niż ich własna.
                    • Gość: :) Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:44
                      ja wcale po Tobie nie jechałem i nie mam zamiaru :)
                      stwierdziłem fakt który Ty próbowałeś ominąć

> typowa przypadłość prowincjuszy

no i widzisz co ze mnie zrobiła propaganda obecnej władzy zarówno miasta jak i
                      województwa

• Gość: juan No widzę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:47
                        Współczuję i próbuję jakoś pomóc, choć to nie moja sprawa.
            • Gość: bambo Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internet.radom.pl 24.08.07, 16:25
              aleś się koleś nałykał teorii z lichych podręczników!
        • Gość: :) Re: Bardzo kochamradomskie: groch z kapustą po sw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:38
          > Jeśli Ci się wydaje, że ktoś spoza Radomia (poza historykami
          > architektury) kojarzy farę, to się grubo mylisz.

rozumiem, że kolega juan robił badania w tym temacie, poproszę szczegółowe wyniki
          • Gość: juan Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:57
            Nie mam przekonujących dowodów na to, że choćby nawet tylko wszyscy
            historycy architektury spoza radomia kojarzą radomską farę.
            • pikalex Re: Racja! 24.08.07, 12:04
              Ale się Pan uczepił tej fary, napisałem już o tym....
              • Gość: juan Re: Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:23
                Nie uczepiłem się, tylko odpowiadam uśmiechowi.
                • Gość: bambo Re: Racja! IP: *.internet.radom.pl 24.08.07, 16:27
                  ciiiiii nie widzisz że autor broni swego cienkiego projektu?
                • redoxygene Re: Racja! 24.08.07, 23:37
                  To aj w takim razie zapytam-skoro chcemy "grupie docelowej" wtykac
                  cos do glowy-lepiej wieze fary, ktora jesli przyjada do miasta to
                  zobacza, czy jakies baraki? Poza tym-wczoraj nie sprostowalem-nie
                  semantyka slowa Radom, a co najwyzej jego etymologia, ale to tez
                  nie, bo nazwa Radom nie wywodzi sie od podstawy "dom" tylko
                  od "rad". Ale skad specjalisci od reklamy maja to wiedziec?
                  • Gość: juan Re: Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 12:49
                    Właśnie dlatego, że znam etymologię słowa „Radom” i wiem, że nie
                    jest ona znana powszechnie, piszę o ogólnej semantyce znaku, jakim
                    jest to słowo, a nie tylko o tym jej zakresie, który określa
                    etymologia nazwy własnej, będącej tylko szczególną funkcją tego
                    znaku. Konotacje wynikające z homofonii są bardziej powszechnym i
                    efektywnym czynnikiem określania pola semantycznego, niż etymologia,
                    która może być całkowicie nieczytelna w samym znaku. To wszystko
                    jest raczej oczywiste dla ludzi wykształconych. Ale jak sam
                    przyznałeś, Ty do nich jeszcze nie należysz.
                    • redoxygene Re: Racja! 25.08.07, 16:08
                      > Właśnie dlatego, że znam etymologię

Czyli juz dowiedziales sie, ze etymologie a nie semantyke.

> słowa „Radom” i wiem, że nie
                      > jest ona znana powszechnie,

A skad ja znasz? Jakies badania jezykowe prowadziles? Moze "uklad"
                      ukrywa przed pospolem te prawde:) Moze nasz
                      wspanialy zespol takze badaniami nad jezykiem sie zajmuje? W koncu
                      na studiach teologicznych uczy sie jezyka scs, a to moze juz nasuwac
                      skojarzenia:)
                      Wszystkie powazniejsze badania jak do tej pory wykluczaly
                      pochodzenie Radomia od domu. Zawsze wskazuje sie na pochodzenie
                      nazwy osady>miasta od Radomira.

> piszę o ogólnej semantyce znaku, jakim jest to słowo, a nie tylko
                      o tym jej zakresie, który określa
                      > etymologia nazwy własnej, będącej tylko szczególną funkcją tego
                      > znaku.

No to widze, ze juz na calego bawimy sie w jezykowca. Semantyka jest
                      nauka, a nie synonimem "znaczenia". Co to jest "ogolna semantyka
                      znaku", dlaczego mylisz znak ze slowem "znak, jakim jest to slowo"
                      (a moze chodzi ci o "znak jezykowy"?), jak etymologia nazwy wlasnej
                      moze byc szczegolną funkcją znaku w tym kontekscie? Myslisz, ze
                      strzelisz kilkoma slowami fachowymi i przez to cos wiecej soba
                      reprezentujesz? Przypuszczam, ze chodzilo ci o to, ze nie chcesz
                      bawic sie w pochodzenie slowa, tylko ludziom wetknac do glow zwykle
                      skojarzenie Radom-dom, przy okazji ubarwiajac to quasi-naukowym
                      jezykiem. Ale to z semantyka znowu nie ma nic wspolnego, bo
                      semantyka miedzy innymi bazuje na etymologii-nie mozna okreslac
                      znaczenie wyrazu bez zanjomosci jego pochodzenia i pierwotnego
                      znaczenia slowa.

> Konotacje wynikające z homofonii

Homofonia to takze stricte sprecyzowany termin i tu nie nalezy go
                      uzywac. Bardziej odpowiednim bylaby "czesciowa homonimia"

> są bardziej powszechnym i
                      > efektywnym czynnikiem określania pola semantycznego,

Od kiedy homofonia jest w stanie okreslac pole semantyczne?

> niż etymologia,
                      > która może być całkowicie nieczytelna w samym znaku.

Albo rozmawiamy o nauce, albo o stereotypach, skojarzeniach i
                      potocznym jezyku.

> To wszystko
                      > jest raczej oczywiste dla ludzi wykształconych. Ale jak sam
                      > przyznałeś, Ty do nich jeszcze nie należysz.

Jak na razie udowodniles, ze probujesz poslugiwac sie jezykiem
                      naukowym i jego teroiami, ale ci nie do konca idzie.
                      • Gość: juan Re: Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 11:54
                        Po większej części powyższej wypowiedzi bredzisz bez składu, bo nie
                        zadałeś sobie trudu rozumienia treści mojej wypowiedzi, a utknąłeś
                        na znaczeniu poszczególnych słów. Pytasz, na przykład, jak
                        etymologia może być szczególną funkcją znaku, choć ja stwierdziłem
                        coś innego: że to bycie nazwą własną jest w tym przypadku szczególną
                        funkcją znaku "RADOM", oczywiście znaku językowego. Zarzucasz mi
                        także, że odrzucam etymologię jako źródło skojarzenia słowa "dom" z
                        nazwą "Radom", samemu dowodząc, że skojarzenie to nie znajduje
                        poparcia w wynikach stosownych badań. Jak mniemam, elementarna nawet
                        logika jest Ci całkiem obca. Dobrze jednak, że zabrałeś się przy tej
                        okazji za szukanie informacji, żeby mi wytknąć rzekome błędy i
                        nieścisłości.
                        Cóż, nie zamierzam oświecać tego forum przez pisanie na nim
                        podręczników. Dlatego posługuję się skrótami myślowymi i nie piszę,
                        na przykład, homofonia częściowa, tylko homofonia w nadziei, że
                        ludzie rozumni pojmą rzecz oczywistą: chodzi o homofonię drugiej
                        sylaby w nazwie "Radom" i słowa "dom". W dwu zdaniach wyjaśnienia
                        związku grafiki logo z zawartym w nim hasłem także nie zamierzałem
                        dostarczać uzasadnień dla wszystkich pojęć i ich związków. W
                        przypadku dalszych prób zgłębienia tych zagadnień, z pewnością
                        natkniesz się także na literaturę wprowadzającą różne relacje
                        pomiędzy pojęciami "znak", "znak językowy", "słowo" itd., stosującą
                        różne podziały i definicje, systematyzującą relacje pomiędzy logiką,
                        lingwistyką, semiotyką, semantyką, fonologią, itd, itp. Znajdziesz
                        też teorie dotyczące związków semantyki z fonologią właśnie i
                        dowiesz się jak w systemie danego języka brzmienie słowa może
                        określać jego pole znaczeniowe, choć znak językowy jest z zasady
                        konwencjonalny. W zależności od szkoły będą to różne definicje i
                        relacje. Będziesz mógł wybrać sobie co zechcesz, w zależności od
                        upodobania lub potrzeby. Teraz miałeś wyłącznie potrzebę
                        skrytykowania mnie i dlatego poprzestałeś na wiadomościach
                        słownikowych na poziomie wikipedii. Myśleć jeszcze nie zacząłeś. Ale
                        powodzenia życzę. Być może wszystko jeszcze przed Tobą.

PS: Nie rozmawiamy tu o nauce, tylko o stereotypach i skojarzeniach
                        właśnie, których funkcje i genezę także może badać i ujmować w
                        stosowną, ścisłą terminologię odpowiednia nauka. Stereotypy i
                        skojarzenia to właśnie ta materia, w której porusza się praktyczna
                        wiedza o tworzeniu takich rzeczy jak logo Radomia.
                        • Gość: juan PS: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 12:51
                          Miało być: "Zarzucasz mi także, że odrzucam etymologię jako źródło
                          skojarzenia słowa "dom" z nazwą "Radom", samemu dowodząc, że
                          skojarzenie to nie znajduje poparcia w wynikach stosownych badań nad
                          etymologią nazwy "Radom".
                          Bez tego uściślenia Twój kompletny brak logiki argumentacji mógłby
                          umknąć mniej bystrym forumowiczom, jak domel_radom.
                          Co do bardziej trafnego (ponoć) skojarzenia Radomia z historycznym
                          (hehehe) Radomirem, to chyba "sukces" dotychczasowego logo powinien
                          dać Ci do myślenia. Żenująca próba nawiązania w tamtym logo do
                          rzekomej historii miasta z powodzeniem zastępuje szeroko zakrojone
                          badania nad rozpowszechnieniem możliwych skojarzeń słowa (RADOM).
                        • redoxygene Re: Racja! 27.08.07, 16:04
                          > a utknąłeś
                          > na znaczeniu poszczególnych słów.

Niestety, ale nie da sie zrozumiec sensu wypowiedzi, jezeli uzywa
                          sie nieprawidlowych terminow.

> Pytasz, na przykład, jak
                          > etymologia może być szczególną funkcją znaku, choć ja stwierdziłem
                          > coś innego: że to bycie nazwą własną jest w tym przypadku
                          szczególną
                          > funkcją znaku "RADOM", oczywiście znaku językowego.

Niech cie zacytuje:"etymologia nazwy własnej, będącej tylko
                          szczególną funkcją tego znaku."-czy sprecyzowales swoja wypowiedz
                          tak, aby odbiorca byl w stanie zrozumiec twoje intencje?
                          "Znak jezykowy"-ten termin tak brzmi i tak go nalezy uzywac.

> Zarzucasz mi
                          > także, że odrzucam etymologię jako źródło skojarzenia słowa "dom"
                          z
                          > nazwą "Radom", samemu dowodząc, że skojarzenie to nie znajduje
                          > poparcia w wynikach stosownych badań.

Sam o tym piszesz w bezsensownym sformulowaniu "są bardziej
                          powszechnym i efektywnym czynnikiem określania pola semantycznego"

> Dobrze jednak, że zabrałeś się przy tej
                          > okazji za szukanie informacji, żeby mi wytknąć rzekome błędy i
                          > nieścisłości.

Jak ty sie o mnie troszczysz:) Tylko dlaczego zmieniasz nick'i?

> Cóż, nie zamierzam oświecać tego forum przez pisanie na nim
                          > podręczników.

Jezykowiec "juan" rzekl.

> Dlatego posługuję się skrótami myślowymi i nie piszę,
                          > na przykład, homofonia częściowa, tylko homofonia w nadziei, że
                          > ludzie rozumni pojmą rzecz oczywistą: chodzi o homofonię drugiej
                          > sylaby w nazwie "Radom" i słowa "dom".

Ale ty nie rozumiesz slowa "homofonia", pisalem, ze tu nalezaloby
                          uzyc terminu "homonimia". Poza tym, aby twoj przekaz byl zrozumialy,
                          winienes uzywac pelnych sformulowan a nie skrotow, ktore w tym
                          przypadku rzucaja (uzasadnione juz) podejrzenie na twoja znajomosc
                          tematu.

> W dwu zdaniach wyjaśnienia
                          > związku grafiki logo z zawartym w nim hasłem także nie zamierzałem
                          > dostarczać uzasadnień dla wszystkich pojęć i ich związków. W
                          > przypadku dalszych prób zgłębienia tych zagadnień, z pewnością
                          > natkniesz się także na literaturę wprowadzającą różne relacje
                          > pomiędzy pojęciami "znak", "znak językowy", "słowo" itd.,
                          stosującą
                          > różne podziały i definicje, systematyzującą relacje pomiędzy
                          logiką,
                          > lingwistyką, semiotyką, semantyką, fonologią, itd, itp. Znajdziesz
                          > też teorie dotyczące związków semantyki z fonologią właśnie i
                          > dowiesz się jak w systemie danego języka brzmienie słowa może
                          > określać jego pole znaczeniowe, choć znak językowy jest z zasady
                          > konwencjonalny. W zależności od szkoły będą to różne definicje i
                          > relacje. Będziesz mógł wybrać sobie co zechcesz, w zależności od
                          > upodobania lub potrzeby. Teraz miałeś wyłącznie potrzebę
                          > skrytykowania mnie i dlatego poprzestałeś na wiadomościach
                          > słownikowych na poziomie wikipedii. Myśleć jeszcze nie zacząłeś.

Polecam powtorne zastanowienie nad twoim wymyslem "Konotacje
                          wynikające z homofonii są bardziej powszechnym i
                          efektywnym czynnikiem określania pola semantycznego, niż etymologia"
                          i rozpoznanie w terminach jezykowych. W przypadku gramatyki
                          konfrontatywnej z innym jezykiem slowianskim, mozna sie zastanowic
                          nad twoim pomyslem, ale powtorze sie-jak w tym kontekscie chcesz
                          dowiesc swojej tezy?

> PS: Nie rozmawiamy tu o nauce, tylko o stereotypach i
                          skojarzeniach
                          > właśnie, których funkcje i genezę także może badać i ujmować w
                          > stosowną, ścisłą terminologię odpowiednia nauka. Stereotypy i
                          > skojarzenia to właśnie ta materia, w której porusza się praktyczna
                          > wiedza o tworzeniu takich rzeczy jak logo Radomia.

No to sie zdecyduj o czym piszesz. Podpierasz skojarzenia nauka o
                          jezyku? A potem mowisz, ze nie rozmawiamy o nauce. I probujesz
                          bezsensownie dowiesc swojej racji stosujac nieodpowiednia
                          terminologie i bledne zalozenia? Jezeli zakladasz, ze oparlem sie na
                          wikipedii, to w takim razie ty sie oparles na podreczniku z
                          podstawowki?
                          • Gość: juan Re: Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 16:37
                            > Niestety, ale nie da sie zrozumiec sensu wypowiedzi, jezeli uzywa
                            > sie nieprawidlowych terminow.

W pełni z tym się zgadzam. Dlatego zalecam Ci zapoznanie się z
                            właściwymi znaczeniami terminów, których używasz.

> Niech cie zacytuje:"etymologia nazwy własnej, będącej tylko
                            szczególną funkcją tego znaku."-czy sprecyzowales swoja wypowiedz
                            tak, aby odbiorca byl w stanie zrozumiec twoje intencje? "Znak
                            jezykowy"-ten termin tak brzmi i tak go nalezy uzywac

Oczywiście, że sprecyzowałem swoją myśl prawidłowo:
                            "etymologia" - mianownik
                            "nazwy własnej" - dopełniacz
                            Nawet przedszkolak nie powinien mieć wątpliwości do czego odnosi się
                            tu fraza "będącej tylko ...".

> Ale ty nie rozumiesz slowa "homofonia", pisalem, ze tu nalezaloby
                            uzyc terminu "homonimia".

Zatem pisałeś bzdury, bo słowo dom i druga sylaba nazwy Radom, to są
                            jednobrzmiące znaki o różnych desygnatach, a nie różnobrzmiące znaki
                            tego samego desygnatu.

> Polecam powtorne zastanowienie nad twoim wymyslem "Konotacje
                            wynikające z homofonii są bardziej powszechnym i efektywnym
                            czynnikiem określania pola semantycznego, niż etymologia"
                            i rozpoznanie w terminach jezykowych. W przypadku gramatyki
                            konfrontatywnej z innym jezykiem slowianskim, mozna sie zastanowic
                            nad twoim pomyslem, ale powtorze sie-jak w tym kontekscie chcesz
                            dowiesc swojej tezy?

A ja polecam ukończenie jakiejś szkoły, która udostępni Ci
                            umiejętność czytania ze zrozumieniem prac z zakresu lingwistyki.
                            Może dzięki temu będziesz mógł pojąć, że znaczenie to miejsce w
                            systemie języka, które może być określane na różne sposoby, ale
                            zawsze poprzez różnice lub podobieństwa (także podobieństwa
                            struktury desygnatów lub brzmienia znaków językowych –podstawa
                            kojarzenia). Etymologia może określać znaczenia tylko w przypadku
                            uprzedniej wiedzy o historii danego znaku lub w przypadku
                            zostawienia wystarczająco czytelnych śladów w jego strukturze. Nie
                            muszę tego udowadniać, to jest oczywiste.
                            • redoxygene Re: Racja! 27.08.07, 17:00
                              > W pełni z tym się zgadzam. Dlatego zalecam Ci zapoznanie się z
                              > właściwymi znaczeniami terminów, których używasz.

Cos ci sie znowu pomylilo-nie znasz znaczen terminow jezykowych.
                              Zanim zaczniesz ich uzywac-zapoznaj sie z nimi.

> Oczywiście, że sprecyzowałem swoją myśl prawidłowo:
                              > "etymologia" - mianownik
                              > "nazwy własnej" - dopełniacz
                              > Nawet przedszkolak nie powinien mieć wątpliwości do czego odnosi
                              się
                              > tu fraza "będącej tylko ...".

Czyli sam sobie przeczysz. Ja odnosilem sie wlasnie zgodnie z twoim
                              wytlumaczeniem. Ty zas potem stwierdziles, ze to odnosilo sie nazwy
                              wlasnej. Masz problemy ze skladnia.

> Zatem pisałeś bzdury, bo słowo dom i druga sylaba nazwy Radom, to

> jednobrzmiące znaki o różnych desygnatach, a nie różnobrzmiące
                              znaki
                              > tego samego desygnatu.

Powtorze-zapoznaj sie z terminem "homofonia". Homonim jest to wyraz
                              o odmiennym znaczeniu, brzmiacy identycznie, a homofon jest to wyraz
                              o odmiennej PISOWNI i znaczeniu, takze brzmiacy identycznie.

> A ja polecam ukończenie jakiejś szkoły, która udostępni Ci
                              > umiejętność czytania ze zrozumieniem prac z zakresu lingwistyki.
                              > Może dzięki temu będziesz mógł pojąć, że znaczenie to miejsce w
                              > systemie języka, które może być określane na różne sposoby, ale
                              > zawsze poprzez różnice lub podobieństwa (także podobieństwa
                              > struktury desygnatów lub brzmienia znaków językowych –podstawa
                              > kojarzenia). Etymologia może określać znaczenia tylko w przypadku
                              > uprzedniej wiedzy o historii danego znaku lub w przypadku
                              > zostawienia wystarczająco czytelnych śladów w jego strukturze. Nie
                              > muszę tego udowadniać, to jest oczywiste.

Sam sobie odpowiedziales odnosnie etymologii słowa Radom. Bo o tym w
                              koncu rozmawiamy. Polecam zatem wiecej logiki w swoich wywodach.
                              • Gość: juan Re: Racja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 17:49
                                > Czyli sam sobie przeczysz. Ja odnosilem sie wlasnie zgodnie z
                                twoim wytlumaczeniem. Ty zas potem stwierdziles, ze to odnosilo sie
                                nazwy wlasnej.

Nadal bredzisz.
                                Napisałem: "...piszę o ogólnej semantyce znaku, jakim
                                jest to słowo, a nie tylko o tym jej zakresie, który określa
                                etymologia nazwy własnej, będącej tylko szczególną funkcją tego
                                znaku."

A Ty zapytałeś tak: "jak etymologia nazwy wlasnej
                                moze byc szczegolną funkcją znaku w tym kontekscie?"

Dlatego wyjaśniłem: "...stwierdziłem coś innego: że to bycie nazwą
                                własną jest w tym przypadku szczególną funkcją znaku "RADOM","

Nie pisałem, że etymologia jest szczególną funkcją znaku (to Ty mi
                                to wpierasz bez zrozumienia gramatyki i składni mojej wypowiedzi)
                                tylko, że funkcja nazwy własnej jest funkcją szczególną znaku. Inną
                                funkcją identycznie wyglądającego (jeśli pominąć wielkość liter) i
                                brzmiącego znaku może być odpowiedni przypadek rzeczownika RADA, na
                                przykład.

>Homonim jest to wyraz o odmiennym znaczeniu, brzmiacy identycznie,
                                a homofon jest to wyraz
                                o odmiennej PISOWNI i znaczeniu, takze brzmiacy identycznie.

Z grubsza się zgadza (nie będę wchodził w dalsze uszczegółowienia
                                tej relacji) tyle, że ja pisałem o homofonii, a o homofonach i
                                homonimach dopiero Ty zacząłeś. W stosunku do jednakowego brzmienia
                                drugiej sylaby w nazwie "Radom" i słowa "dom", zgodnie z definicją
                                można wprost mówić tylko o homofonii, bo by mówić o homonimii,
                                trzeba wykazać istnienie procesu fonetycznego ujednolicenia
                                brzmienia słów o różnym pochodzeniu i znaczeniu. Dla całego
                                zagadnienia skojarzeń ze słowem "Radom" nie ma to żadnego znaczenia
                                już choćby dlatego, że druga sylaba tego słowa nie jest odrębnym
                                słowem o swojej własnej historii, a tylko drugą sylabą właśnie.

Na tym kończę tą bezsensowną (z powodu braku partnera na stosownym
                                poziomie) dyskusję.
                                • Gość: lolitka Re: Racja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 18:24
                                  ale prostak jesteś, sam jesteś na niskim poziome, ale zarzucać komuś takie coś
                                  to już musi być z pisdu. Denko.
    • Gość: slowo RADOM, TU Chce Mieszkać IP: 82.197.42.* 24.08.07, 10:11
      Urodziłem się tu, potem jak wielu wyjechałem na studia do stolicy,
      zostałem, pracowałem, mieszkałem, byłem "dobrze ustawiony" i prawie
      już byłem Warszawiakiem. Jednak wróciłem i tu chce mieszkać. Chcę by
      to miasto się zmieniało na lepsze, chce by inni wracali a wyjechały
      stąd te wszystkie marudy, krytykanci i niezdary. To miasto
      potrzebuje ludzi otwartych i pozytywnie nastawionych do życia, ludzi
      z inicjatywą.
      Gdyby były koszulki z takim logo, to pojechałbym w takiej na
      wakacje. Niech inni wiedzą skąd jestem i gdzie chcę mieszkać. Nie
      wstydzę się takiego logo. Dobrze że jest.
      • Gość: maxxx Re: RADOM, TU Chce Mieszkać IP: 80.249.4.* 24.08.07, 10:23
        ro dlaczego nie użyłes imienia i nazwiska tylko jakiegoś nicka który
        nic nie mówi o Tobie człowieku otwarty i z inicjatywą:D
      • Gość: je ne sais pas Re: RADOM, TU Chce Mieszkać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:20
        wypowiedz marcinkowskiego:
        "My też staraliśmy się promować miasto i region, ale przez jabłko i
        paprykę."
        hahahahahhahahahahahahahha-psychol czy przygłup?
      • Gość: gh Re: RADOM, TU Chce Mieszkać IP: 82.139.36.* 01.10.07, 08:15
        Mnie się wydaje że nowym logo Radomia może być wizerunek lekarza
        stojącego przy łożu konającego pacjenta ,z wyciągnietą łapą do
        zapłakanej rodziny z propozycją "dla mnie kasa albo dla tego w łożu
        kosa" .Tragiczny żart ale jakże adekwatny do dzisiejszej sytuacji
    • Gość: Gizmo Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:15
      Logo było potrzebne i dobrze że powstało. Niepokoi mnie to w jaki sposób odbyło
      się tworzenie loga i jego wybór. Jeśli ma ono promować Radom to powinni go
      zaakceptować Radomianie, chociażby na stronie internetowej Radomia. Co do
      symboliki trzech domów o której mówi Pan Marszałkiewicz nie zgadam się aby Radom
      nazywany był sypialnią Warszawy, poza tym dlaczego pod logiem widnieje tylko
      napis "chcę tu mieszkać". Zgodnie z tą symboliką należało napisać: "chcę tu
      mieszkać, uczyć się i pracować". Co do wypowiedzi Pana Marcinkowskiego to wolę
      żeby Radom kojarzył się z domami (w końcu jest to miasto) niż z jabłkiem i
      papryką które mogą posłużyć do promocji Warki czy Przytyka.
      • domel_radom Okiem i piórem profesjonalistów 24.08.07, 10:44
        www.goldenline.pl/forum/identyfikacja-branding/124942/s/1#1806412
        W niedługim czasie powstanie też wątek na jednym lepszych specjalistycznych
        blogów na ten temat.

Pozdrawiam
        Dominik P.
        • domel_radom Re: Okiem i piórem profesjonalistów 24.08.07, 11:38
          miasta.gazeta.pl/lublin/1,48724,4351727.html - tak sprawe zalatwiono w
          Lublinie.

Oj nie male dyskusje toczyly sie na ten temat, nie male...
    • Gość: Łukasz Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:48
      Nie będe oryginalny. Pomysł loga trafiony na 6 ale wykonanie raczej
      na 2.
    • Gość: Andrzej fatalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 10:56
      Logo fatalne,Radom ma wiele zalet którymi może sie pochwalić,
      tradycje dużego ośrodka przemyslowego który jak najprędzej trzeba
      odbudować a nie robić z niego sypialnie!!!
      • Gość: juan fatalnie się składa, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:11
        że epokę przemysłową świat (poza trzecim światem) ma już dawno za
        sobą, a wiodącym trendem jest budowa gospodarki opartej na wiedzy i
        informacji. Jeśli wizja Radomia jako miejsca odbudowy przemysłowego
        skansenu ma być dla kogoś przekonująca, to chyba dla radomskich
        historyków tylko.
        • pani_z_corka Re: fatalnie się składa, 24.08.07, 11:27
          alez musialy to byc budy, bo przeciez one sie pojawiaja przed
          swietami w centrum miasta :)
          skojarzenie jest jednoznaczne ;)
    • mal1950 Zamiast haseł, niech je od razu ZreaLizuJą !!! Pom 24.08.07, 11:24
      .. Pomysł więc na 1-kę!!! Tak będzie lepiej, taniej i praktyczniej.
      Jedno hasło już mamy na rondzie warszawskim, które CAŁKIEM NIE
      ODPOWIADA RZECZYWISTOŚCI !!! Prezydent z PiS-u nie może załatwić
      funduszy na lotnisko, więc wziął się za PROPAGANDĘ, bo papier
      wytrzyma wszystko.
    • Gość: Gość Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:37
      Ja jestem radomianką z dziada pradziada i ja nie koniecznie chcę tu
      mieszkać, mogę mieszkać w małęczynie, albo sołtykowie, ale chcę tu
      żyć, po prostu żyć, ale chyba nie bardzo się da, to po prostu
      wegetacja, a to logo? niekoniecznie, zróbmy coś, może właśnie
      zacznijmy od loga, nie ma tak że by się wszystkim wszystko podobało,
      źle by tak było, ale niech będzie wybór i wybierzmy
      • Gość: Jan Czerniawski Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:49
        Klęska zupełna.

Zacznijmy od założeń, bo już tutaj eksperci z UM postrzelili się w nogę.
        Stwierdzenie, że w mieście nie ma niczego ciekawego, więc pokażmy, że
        inwestujemy w budownictwo. Tragedia. Czy przypadkiem rozwój, poprzez stawianie
        nowych budynków to w przypadku miasta nie jest coś oczywistego ? Czy to w ogóle
        jest jakiś atut, który warto akcentować ? A już ten tekst, że jedną z cech do
        manifestowania jest bycie "sypialnią" innego miasta to już w ogóle jakiś absurd.

Jakie założenia, takie i wykonanie.

Samo hasło sformułowane dość niefortunnie. Patrzę na to logo, stoją sobie kurne
        chatki z podpisem, że ktoś chce tam mieszkać. Fajnie, tylko jaki to ma sens ?
        Ci, którzy tam mieszkają, pomijając pensjonariuszy zakładu karnego, zapewne
        robią to z własnej woli - to raczej standardowa sytuacja, że miasto nie trzyma
        swoich mieszkańców siłą. Nie oni więc mówią w haśle. Kto zatem ? Użycie "tu"
        sugeruje, że przemawia ktoś, kto jest na miejscu, a liczba pojedyńcza, że jest
        go jedna sztuka :) Ani chybi - zabłąkany turysta, oczarowany tym, że w Radomiu
        dużo domów.

Logotyp infantylny, komiksowy i zabawowy. OK, może i wnosi do tego wszystkiego
        trochę energii i pozytywnych wibracji, dość fajny numer, gdyby reszta była poważna.

Logo niestety jest rysowane luźna kreską i jest dziecinnie i zabawowo. Słabo
        oceniam szanse, żeby ktos w tych trzech krytych strzechą chałupach doszukał się
        magazynów, o uniwersytecie nie wspominając. W ogóle można było to nieszczęsne
        budownictwo pokazać jakoś z większą parą, bardziej nowocześnie, a nie czymś co
        wygląda jak lokum Ciotki Jagi z Kajka i Kokosza. Finał jest taki, że całość
        wygląda (jak dla mnie) na logo jakiejś minisypialni o niebzyt komfortowych
        warunkach, ale pogodnym nastroju - jakieś przedsiębiorstwo agroturystyczne,
        akademiki, itd. Nie widzę tu absolutnie niczego, co maloby budować skojarzenia z
        tempem wzrostu, dynamiką rozwoju i in. "poważnymi cechami". W tym sensie jest to
        znaczek równie bezbarwny jak obraz miasta, przedstawiony w briefie.
        • Gość: juan Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:22
          Rozumiem, że spec od reklamy wie także wszystko o funkcjach i
          rozwoju miast. Fajnie! A ja nie czytałem uzasadnienia podanego w
          artykule, tylko popatrzyłem na samo logo i poczytałem opinie na
          forum. Okazało się, że miałem inne skojarzenia niż ci, którzy
          odnieśli się do projektu po przeczytaniu jego założeń i
          uzasadnienia. Potem przeczytałem artykuł i okazało się, że
          nawiązanie obrazu do nazwy miasta wyczytałem zgodnie z założeniami.
          Nie odczytałem natomiast (bo to raczej niemożliwe) tych rzekomych
          nawiązań trzech domków do trzech kierunków rozwoju z uzasadnienia.
          Zatem w tym zakresie projekt tych założeń nie spełnił. I dobrze, bo
          były bezsensowne: logo to nie elaborat. To co jest, w zupełności
          wystarczy. Generalnie uważam, że czytanie logo, które ma
          funkcjonować jako samodzielny przekaz, przez pryzmat założeń i
          uzasadnień to jakaś pomyłka i profesjonalista nie powinien jej
          popełniać. Poza tym, krytykę warto by podbudować własnymi
          propozycjami w zakresie tego, na czym Radom może zasadzić swoją
          promocję za pomocą takiej formy jak logo. Profesjonalista, który
          poza krytykowaniem coś potrafi, chyba nie powstrzymałby się od tego.
          Chyba że za wkład konstruktywny uznać można propozycję
          ukazania "większej pary"... Zamieszkanie z parą... większą niż w
          pobliskiej W-wie, hehehe.
    • Gość: grafik Logo Radomia - dwie propozycje IP: *.infoplus.com.pl 24.08.07, 11:57
      wgraj.home.pl/img.php?mode=full&file=307
      wgraj.home.pl/img.php?mode=full&file=308
      Co wy na to?
      • naiwny_cynik Re: Logo Radomia - dwie propozycje 24.08.07, 12:28
        Moim zdaniem zasługujesz na 6 tysięcy złotych! Tylko nie zapomnij
        zapłacić Microsoftowi za użycie ikonek z clipartu ;)
    • Gość: TRÓJKOLOROWY Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.pr.radom.net 24.08.07, 12:00
      :D
      ARECZKA & WISEŁECZKA & LEGIUŚKA
    • naiwny_cynik Logo Radomia - wygląda znajomo ;) 24.08.07, 12:34
      Spójrzcie na logo Bydgoszczy. Czy coś Wam przypomina? ;)
      www.bydgoszcz.pl/
      Tylko że tam ma to uzasadnienie, bo nawiązuje do zarysu gotyckich
      kamieniczek nad Notecią. A u nas? Do muzeum wsi radomskiej? Niechby
      chociaż był Dom Esterki i Gąski.
      • pikalex Re: Logo Radomia - wygląda znajomo ;) 24.08.07, 12:42
        Faktycznie bardzo podobna koncepcja, tyle, ze u nas są max dwie kondygnacje a u
        nich 4 :)
        • naiwny_cynik Re: Logo Radomia - wygląda znajomo ;) 24.08.07, 12:47
          No by jesteśmy małe miasteczko, do tego powiatowe. Gdzieżby nam tam
          aspirować do Bydgoszczy. Szczytem naszych aspiracji jest bycie
          sypialnią Warszawy. Mam nadzieję, że chociaż lepszą niż Piaseczno
          czy Legionowo :(

Ale są i pozytywne aspekty: na pierwsze piętro łatwiej się wchodzi
          niż na trzecie. Więc cieszmy się radomianie! Tu chcemy mieszkać!
      • Gość: juan Re: Logo Radomia - wygląda znajomo ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:52
        No popatrz!, trzy kolorowe budy ze spadzistymi dachami mają promować
        wojewódzkie i większe od Radomia miasto, które do tego faktycznie
        się rozwija... A to chryja!
        Może i narysowane w podobnej konwencji trzy domki z dachami płaskimi
        wyglądałyby bardziej metropolitalnie i wielkomiejsko, ale do kogo tu
        zgłaszać pretensje, że to dach spadzisty jest archetypem
        bezpiecznego schronienia jako podstawy zamieszkiwania?
        • naiwny_cynik Re: Logo Radomia - wygląda znajomo ;) 24.08.07, 12:57
          Strasznie się zapaliłeś juan do obrony tego logo. Wyluzuj trochę.
          Złe nie jest, tylko chyba nie pasuje do Radomia ;)
      • Gość: dd3 logo w różnych miastach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 12:58
        www.ooops.pl/blog/images/nowe-logo-warszawy.jpg
        www.um.bielsko.pl/bb/dzialy/kultura/images/logo.jpg
        www.um.olsztyn.pl/pl/14_turystyka/02_strategia_promocji/images/logoolsztyn.gif
        www.olesno.pl/files/szklanny/image/informator/logo.gif
        img.naszemiasto.wp.pl/misc/upload/05/15/logo_f4.jpg
        www.pl.info.pl/img/nowosci/logo.gif
        www.trzebiatow.pl/asp/aktualnosci/images/logo_Trzebiatow.gif
        www.polczyn-zdroj.pl/images/logo.gif
        www.um.starachowice.pl/images/logo_tst.gif
        www.wegry.info.pl/img/logo_wegry1.gif
        www.e-gniezno.pl/index/logo.jpg
        www.kolobrzeg.pl/miasto/1pliki/herb/logo_miasta.gif
        www.gminy.pl/pages/dphotos/F01584.jpg
        mediafm.net/img/pict/10624.jpg
        www.zdunskawola.pl/images/artykuly/logo1.jpg
        www.torun.pl/img_upload/wl_logo_torun.gif
        www.cieszyn.pl/files/logo3_m.jpg
        www.roztocze.net/red/obrazki/temp/rogalski/miasto_gdynia.gif
        www.krakow.pl/redakcja/img/logo_miasta.gif
        www.wodzislaw-slaski.com.pl/files/750LAT-LOGO%20popr.jpg
        • Gość: Ewa Re: logo w różnych miastach IP: *.rad.vectranet.pl 24.08.07, 21:20
          Bielsko-Biała fantastyczne.
    • Gość: jenna Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 213.76.128.* 24.08.07, 12:54
      Tu chcę mieszkać I PRACOWAĆ, żeby mieć za co mieszkać a nie
      egzystować.
    • Gość: Radomek Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 13:08
      TAK PO ...............RADOMSKU
    • Gość: wakacje Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.static.amis.net 24.08.07, 13:09
      Mnie sie logopodoba, ale moze niech haslo trafia tez do osob odwiedzajacych, np.
      RADOM, TU CHCE BYWAC albo cos podobnego
      • Gość: Ewa Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.rad.vectranet.pl 24.08.07, 21:22
        A może :Służę Radom
    • Gość: agentka Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 13:16
      Jak zwykle w urzędach zasiadajaq najmądrzejsze głowy od grafiki,
      identyfikacji i marketingu... Skutki ich uwielbienia dla swojej
      pracy i brak dystansu sa w skutkach upłakane. Specjaliści nie maja
      za wiele do powiedzenia na temat znaku - co wiuęcej, Urzędy poprostu
      nie zlecaja takim spraw specom od wizerunku. Sami coś wymaluja i
      jest po sprawie.

Co do logo Radomia:
      - pomysł i skojarzenie - infalntylne i nieciekawe
      - wykonanie toporne
      - Skojarzenia: Rado to wieś, wiocha itd

Żle, źle i jeszcze raz żle!!!!!!!!!!

Ale tylko tego mozna sie spodziewac po naszych urzędnikach.

A koszty? szkoda złotówki na to wydać!

Najpierw była żenująca maskotka, teraz wieśniackie logo, potem
      (czekam na efekty) bedzie kiepska strona www.
      Panie, Panowie - gratuluję!
      • m.a.c.i.e.k.k Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 24.08.07, 14:15
        Z przedstawionych powyżej logotypów mnie najbardziej podoba się
        Cieszyna (proste, chociaż szczerze mówiąc nie wiem co symbolizuje
        [tak więc może to jest tak naprawdę mało istotne??], ale na pewno
        jest wyjątkowe/charakterystyczne i pozostaje w pamięci, a o to
        przecież chodzi). Podobnie jest z logotypem Lublina...

Cieszyn: www.cieszyn.pl/files/logo3_m.jpg
        Lublin: www.blog.e-alw.com/2007/08/logo-i-haso-lublina.html

Radomskie logo zaproponowane przez magistrat nie jest ani wyjątkowe
        (jak widać ściągnięte z bydgoskiego), ani charakterystyczne, w
        dodatku kojarzy się z jakąś wioską, a Radom jest 14. pod względem
        liczby mieszkańców miastem w POLSCE!!!

Bardzo mi się za to spodobalo logo pikalexa :)
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,820498,1,0,750.html

• Gość: dex Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:22
          >Radom jest 14. pod względem
          liczby mieszkańców miastem w POLSCE!!!

A kogo to obchodzi i jakie ma to znaczenie? Większe znaczenie ma, na
          przykład, powszechna wiedza/mniemanie, że jest jednym z pierwszych w
          kraju pod względem stopy bezrobocia.
        • m.a.c.i.e.k.k Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 25.08.07, 10:32
          m.a.c.i.e.k.k napisał:

> mnie najbardziej podoba się logo
          > Cieszyna (proste, chociaż szczerze mówiąc nie wiem co symbolizuje...

Już wiem - granicę/rz. Olzę, bo przecież Cieszyn to miasto graniczne. Jest Cieszyn i C. Tesin :)
    • naiwny_cynik Rzeszów - miasto in plus 24.08.07, 14:27
      A mnie się bardzo podoba logo i hasło reklamowe Rzeszowa: Rzeszów -
      miasto in plus. Nie mogę znaleźć nigdzie przykładu graficznego, ale
      jest to proste logo nawiązujące do herbu Rzeszowa (krzyż), ze
      strzałką skierowaną w środek i hasłem: miasto in plus. Moim zdaniem
      bomba!
      • pikalex Re: Rzeszów - miasto in plus 24.08.07, 14:33
        to?
        kariera.univ.rzeszow.pl/targi2007/img/logo_Rzeszow.png
        • naiwny_cynik Re: Rzeszów - miasto in plus 24.08.07, 14:35
          Tak!
    • Gość: Plaster RADOM miasto wybitnych znawców IP: 82.197.42.* 24.08.07, 14:36
      Ilu tu wybitnych znawców. Jak dobrze ze mieszkam w takim mieście
      pełnym geniuszy. Co opinia to aż widać ze specjalista. Tylko w
      urzędzie są matoły?
      Zawiść przez was przemawia. Jakiekolwiek by wam logo pokazano to
      byście mędrkowali. Nawet zaprojektowane przez grafika o uznanej
      renomie lub logo wybrane w konkursie. Baby targowe.
      Co to za opinie: „dno, beznadzieja, koszmar”?
      Taka jest rzeczywistość. Co gość to wie lepiej. Przypomina się
      film „Dzień świra.”
      • Gość: silver Re: RADOM miasto wybitnych znawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 14:44
        Spoko, jeśli kiedykolwiek ktoś z KR wypoci swoją propozycję logo,
        nie ważne co to będzie, większość forum będzie piać z zachwytu. To
        forum tak ma.
      • Gość: du Re: RADOM miasto wybitnych znawców IP: *.radom.pilicka.pl 24.08.07, 14:52
        A co chcesz żeby gó.. nazywac arydziełem.Dla mnie ta cała akcja to
        strzał w płot. Co to logo ma symbolizować wg Ciebie - kicha.
        Pozdrawiam
    • Gość: :) Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 15:06
      juan nie wygłupiaj się, myślisz, że w kr jest 151 osób minus kilka Twoich
      wypowiedzi pod różnymi nickami? Bo ja sądzę że wątpię.
      • Gość: jolka Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 15:13
        a pozostałych 450 siedzi za krzakami i czeka....
      • Gość: juan ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 15:15
        Skąd mam wiedzieć ile osób jest w KR i pod iloma nickami piszą?
        Widziałem tylko jak ascanio sam ze sobą pod innym nickiem rozmawiał.
        Może zapytaj o takie rzeczy opiekuna forum, on zapewne udostępnia
        dane szpiegowskie. Znajomym.
        • Gość: bambo Re: ??? IP: *.internet.radom.pl 24.08.07, 16:41
          Nie widzicie ze Juan to autor lub wspolautor logo albo jego
          recenzent?broni sie rekami i nogami bo wie ze wponiedzialek czeka go
          na Radzie Radomia rzeź.nie zdziwie sie wcale jak zaraz bedzie tu
          coraz wiecej dobrych dla logo opinii pod roznymi nickami!
    • Gość: makumba Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: 195.175.37.* 24.08.07, 17:25
      A mnie to logo kojarzy się z tekstem:

Mój ojciec Makumba być królem wioski
      Ja z Afryka przyjechać do Radom w środku Polski,
      I ja tam chcieć mieszkać w radomskim Ratuszu,
      Bo ja tam się czuć jak w Afryka w buszu.

Ja uczyć się ciężko waszego języka
      I dostać w zęby, gdy iść po ulicach
      Radomscy rasiści, każdy to powie
      I nikt tu nie lubić czarny człowiek

Ja kończyć studia i robić kariera
      My mieć samochód i bulteriera
      Wprawdzie samochód ja mieć z komisu
      Ale go zmienię gdy wstąpię do PiSu.

Ja pana Marszałkiewicza mieć obietnice
      Że z jego szwagier robić w polityce
      I wraz z cały zespół robić piękne logo
      Za 6 patyka co jest niedrogo.

Teraz ja czytać na Forum Gazety,
      Że logo być okropne i ludzie krzyczeć rety!
      Ja już nie chcieć mieszkać w wioska Radomia
      Ja wracać do buszu polowac na słonia!
    • Gość: C+116 Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.21.radom.pilicka.pl 24.08.07, 18:55
      Do mnie osobiście nie trafia, nie kojarzy się z nowoczesnym miastem a raczej z
      miejscowością wypoczynkową, spółdzielnią mieszkaniową, developerem albo
      agroturystyką. Po usunięciu warstwy typograficznej (logotypu) staje się mało
      czytelne, chyba że twórcy chodziło istny rebus: słońce=egipski bóg słońca RA +
      domki=DOM ;)

<cytat>
      (...) Swobodna forma kreski grafiki podkreśla ponadto ideę, że Radom to miasto
      pełne energii i życia". A im więcej kolorów, tym doznania większe.
      </cytat>
      ufff .. na szczęście obyło się bez gradientów i tęczy ;)

<cytat>
      Jak powiedziała nam Katarzyna Piechota, rzeczniczka prezydenta, koszt
      przygotowania loga to ok. 6 tys. zł.
      </cytat>

Za te pieniądze można by to zlecić profesjonalistom lub przeznaczyć nagrodę w
      konkursie z prawdziwego zdarzenia w którym pewnie by wystartował nie jeden
      freelancer z bogatym portfolio.
      e-alw.com/cennik.html
      <cytat>
      Jakub Kowalski, radny PiS

Byłem członkiem zespołu do spraw promocji. Dostaliśmy najpierw kilkanaście
      wersji loga, wybraliśmy kilka, które były wciąż przekształcane.
      </cytat>

Pan Kowalski, tym bardziej, że jest z zespołu d/s promocji, powinien wiedzieć,
      iż słowa logo się nie odmienia.

<cytat>
      Zdzisław Marcinkowski, radny Radomian Razem

Uważam, że pomysł jest na szóstkę, ale wykonanie słabe. My też staraliśmy się
      promować miasto i region, ale przez jabłko i paprykę.
      </cytat>

Temu Panu już podziękuję, z jego starań nic nie wyszło a jabłko i papryka
      powinna być pomięta milczeniem. Miasto nie jest regionem rolniczym, promocją
      takich tematów może zajmować sie Grójec albo Przysucha.
      • Gość: Arek Te chałupki nie do przyjęcia !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 20:21
        Pomysł super jednak te domki to nieporozumienie istotnie to symbol letniska
        albo jakiejś wiochy .Mamy w Radomiu trochę charakterystycznych budowli ( nie
        myślę tu o wszechobecnych ruderach) jak Ratusz ,Fara ,k.Bernardyn .
        • Gość: R.J Re: Te chałupki nie do przyjęcia !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 21:24
          Istotnie takiego nasycenia śródmieścia rozmaitego rodzaju szopami i ruderami ,
          starymi i ciągle powstającymi nie ma w większości liczących się miast w
          Polsce.Może nasi radni uznali je za symbol tego miasta? Cyba nie uwolnimy się od
          opinii o Radomiu jako grajdole bez perspektyw.
        • Gość: a.s. Re: Te chałupki nie do przyjęcia !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 21:34
          przepraszam czy wyobrazasz sobie Fare czy Koscioł Bernardynow w
          logo?!czlowieku!tu 'troche' nie o to chodzi!
          • Gość: derki Re: Te chałupki nie do przyjęcia !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 21:49
            a.s. a A o co chodzi, co byś tam widział? Odpowiesz czy uciekniesz pod inny nick?
    • Gość: kecaj Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.5-87-r.retail.telecomitalia.it 24.08.07, 20:12
      to logo jest ładne, ale dla przedszkolaków
    • Gość: kecaj Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.5-87-r.retail.telecomitalia.it 24.08.07, 20:19
      zeby zachęcić do zamieszkania w Radomiu to najpierw trzeba zlikwidowac przestępczość nieletnich.kandydat na
      a zamieszkanie w Radomiu powinien w pierwszej kolejności złożyć wizytę na ul. Mieszka I 15 i wtedy ocenić.człowiek który publikuje to LOGO oszukuje społeczeństwo.
    • Gość: ania s. pomyslcie jak cos ulepszyc zanim skrytykujecie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 21:52
      jak wy uwielbiacie krytykowac! malkontenci! trudno sie dziwic ze nikt z takimi
      frustratami nie chce obcowac, mieszkac, stykac sie na co dzien na ulicy, w
      skzole, w pracy! nie jestem slepo zapatrzona lokalna patriotka,ale potrafie
      docenic to co mam w tym miescie i do ktorego chce wrocic po skonczeniu studiow!
      mam nadzieje ze znajdzie sie jeszcze pare takich osob jak ja ktorzy przestana
      krytykowac a wezma sie do roboty!
      a popros logo: jezeli tak strasznie sie nie podoba, jezeli mamy TYLU(!) specow
      od promocji mysle ze powinni byc na tyle odwazni i wciaz tworczy i zglosic sie
      do komisji ds. promocji! zapewniam ze sa na tyle otwarci ze rozpatrza wszelkie
      genialne(Wasze naturalnie) propozycje! wiec do roboty a nie tylko krytykowac i
      marudzic,co mieszkancy Radomia uwielbiaja!
      szlak mnie trafia jak slysze w innych miastach, od innych osob z Radomia, jacy
      to jestesmy beznadziejni! !!! Jak sami siebie nie doceniny NIKT INNY NAS NIE
      DOCENI! Z R O Z U M C I E !!! Jezeli faktycznie jest cos co Wam nie odpowiada
      probojcie to zmienic! krytykujecie logo?zaproponujcie jakies zmiany? jest
      niebezpiecznie?zadzwoniliscie kiedykolwiek na police widzac jak kogos leja?
      zaprojktowane logo moze nie jest genialne, ale moim zdaniem, choc naturalnie nie
      jestem TAKIM 'specem' jak niektorzy tu, jest na tyle w porzadku ze mozna je
      zapamietac,nosic na koszulkach i wielu innych rzeczach,wpada w oko i o ile wiem
      o to chodzi...
      • Gość: bambo Re: pomyslcie jak cos ulepszyc zanim skrytykujeci IP: *.internet.radom.pl 24.08.07, 23:46
        O juan zmienił skórkę?
    • Gość: ant Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 22:03
      Inspiracja twórcza?

wierzba.wzks.uj.edu.pl/~madej/islandia/island2.jpg
      • sono_andrzej Re: Oto jest logo RaDOMia. Jak wam się podoba? 24.08.07, 22:15
        Po pierwsze.
        Uważam, że czasy PRLu już dawno minęły i takie sprawy jak logo
        miasta powinny podlegać konsultacjom społecznym. Naganne jest
        narzucanie odgórnie mieszkańcom Radomia loga miasta. W ten sposób
        władze miasta nie osiągną zamierzonego celu, bo jak np. ja mam
        identyfikować się z logiem które mi się nie podoba???

Po drugie.
        Dlaczego w tak ważnej społecznej sprawie nie ogłoszono konkursu??
        Uważam, że konkurs byłby najlepszą formą wyboru loga. No i pytanie
        czy były chociaż inne warianty loga Radomia???

Po trzecie.
        Logo ma nawiązywać do czegoś charakterystycznego w danej
        miejscowości. U nas może być to fara, klasztor bernardynów czy
        ratusz lub inne obikety zabytkowe.
        Skąd pomysł na te trzy domki??? Uważam, że projektant zmałpował
        koncepcję z logo Bydgoszczy, z tym, że tam domki w logo nawiązują do
        kamieniczek stojących nad Brdą.

Po czwarte.
        Hasło. Hasło generalnie jest dobre. Kreuje pozytywne myśli.

Po piąte.
        Uważam, że zaprezentowane przez pikalexa logo Radomia jest znacznie
        lepsze od tego z magistratu. Dlaczego? Ponieważ zawiera w sobie
        charakterystyczny element panoramy miasta - wieża fary - oraz
        nawiązuje do wspaniałej tradycji miasta - lotnictwa. W Radomiu
        znajduje się ośrodek szkoleniowy dla pilotów i to w Radomiu odbywają
        się największe w Polsce pokazy lotnicze.
    • pikalex Crime story logo decias 24.08.07, 23:13
      Ja się kurna produkuję, a wy nic, żadnego błota. Nuda.
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,821632,1,0,750.html
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,822166,1,0,750.html
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,822209,1,0,750.html
      • Gość: markiz_boski Re: pikalex: serce przebite kościelnym Pershingiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 10:10
        albo: "z miłości do miasta ptak wyprężył się jak wieża"
        albo: "odlot proboszcza"
        To do wersji pierwszej.
        Wersja druga: "czekam na miłość opierając się o radomską latarnię"
        Wersja trzecia: "znalazłam miłość pod radomską latarnią, skąd jak
        kwiat zerwał mnie książę, że tylko łodyga została, lecz potem
        wtłoczył w tryby domowej harówy".

Sam chciałeś...
      • Gość: ant Re: Crime story logo decias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 16:53

Tylko nie obracajcie tego obrazka o 150st, bo wtedy zwis będzie
        dozwolony od 18 lat

fotoforum.gazeta.pl/3,0,821632,1,0,750.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka