Dodaj do ulubionych

CO STANIE NA STRUGA ? - odpowiedź

IP: *.internet.radom.pl 23.09.03, 14:06
Niech się mury pną do góry, niech kominy maja pion, zbudujemy
nowy............ S U P E R M A R K E T !!!!!
Powolutku, nikogo nie informując na terenach po HORTEX-sie budowany jest
supermarket bodajże sieci LIDE.
Z tablicy informacyjnej wynika, że obiekt który powstaje ma być pawilonem
handlowym ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Zetoxa Re: CO STANIE NA STRUGA ? - odpowiedź IP: *.radom.pl 24.09.03, 08:31
      ano, tak właśnie podejrzewałem :), niech nam żyje jeszcze jeden supermarket ;)
    • Gość: zły Re: CO STANIE NA STRUGA ? - odpowiedź IP: *.tkdami.net 24.09.03, 15:06
      Nie Lide tylko Lidl jest to sieć dyskontów spożywczych (tanich sklepów np.jak
      Biedronka tylko o wyższym standarcie).W tej części miasta jest taki market
      potrzebny aby sprowadzić do rozsądnego poziomu ceny w okolicznych sklepikach.
      • Gość: PITAGOR Re: CO STANIE NA STRUGA ? - odpowiedź IP: *.internet.radom.pl 24.09.03, 18:07
        A wiesz w jaki sposób się te ceny sprowadza w dół ? otóż pozwól że Ci wyjaśnię:
        1 zatrudnianie ludzi na 1/3 etatu, płacenie im za tyle, tylko praca trwa ciut
        dłużej bo 8-10 h
        2 nie płacenie podatków (za 5 lat zmieni się nazwę i znów będzie cacy - patrz
        przykład BILLI )
        Przytłaczająca większość skontrolowanych w ubiegłym roku wielkopowierzchniowych
        sklepów wykazała w swoich zeznaniach podatkowych straty, unikając płacenia
        podatków. W zderzeniu ze zjawiskiem transferu zysków do innych podmiotów,
        przeważnie zagranicznych, kontrola skarbowa okazuje się bezradna. Proste
        sposoby na uniknięcie podatku to opłacanie wysokiego czynszu na rzecz spółki
        powiązanej, stosowanie we wzajemnych rozliczeniach "cen transferowych"
        zawyżonych w imporcie i zaniżonych w eksporcie, wzajemne kredytowanie,
        zawieranie fikcyjnych umów konsultingowych, opłacanie zbędnych szkoleń i innych
        usług. Jak dotąd żaden minister finansów - na czele z "oszczędnym"
        Balcerowiczem - nie potrafił temu zaradzić. Po raz kolejny okazuje się, że małe
        jest piękne, a duże dotowane.
        3 nie płacenie za dostarczony towar ( termin płatności obowiązujące w tego typu
        sklepach to okres od 3 do nawet 6 miesięcy, przecież kłoś musi skredytować
        budowę kolejnego sklepu)
        4 z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową wynika, że 50 proc.
        artykułów żywnościowych oraz ponad 70 proc. wyrobów nieżywnościowych,
        firmowanych tzw. własną marką hipermarketów, nie spełnia wymagań jakościowych.
        W I kwartale br. inspekcja skontrolowała ponad 3000 partii towarów, m.in. ze
        sklepów Albert, Tesco, Leader Price, Geant, Biedronka, Real, E. Leclerc, Plus
        Discount, Lidl, Auchan. Najwięcej wad inspektorzy stwierdzili w produktach
        mięsnych. Wadliwa była też ponad połowa przetworów owocowo-warzywnych i
        zbożowych, prawie połowa towarów rybnych oraz 1/3 przetworów mlecznych i
        napojów bezalkoholowych. Powodem było przede wszystkim stosowanie surowców
        gorszej jakości oraz zaniedbania ze strony wielkopowierzchniowych placówek
        handlowych w kontrolowaniu jakości otrzymywanych produktów. Według Inspekcji,
        obniżona jakość wyrobów podyktowana jest chęcią wymienionych sklepów do
        utrzymania niskich cen.

i co nadal Ci się to podoba ?? część materiałów została skopiowana ze strony:
        www.fz.eco.pl
        • Gość: Zenek Re: CO STANIE NA STRUGA ? - odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 18:45
          Wkurza mnie, że na sprawę supermarketów niektórzy patrzą tak jednostronnie
          (np. PITAGOR). Pisząc o niepłaceniu podatków miał na myśli oczywiście podatek
          dochodowy. Że supermarkety go nie płacą zbytnio mnie nie dziwi. Poniosły
          przecież na starcie bardzo duże koszty na ich wybudowanie. Pisano np. że M1 w
          Radomiu kosztował ok. 130 mln zł, więc amortyzacja tej kwoty stanowi pokażny
          udział w kosztach ich funkcjonowania. Do tego dochodzą rzeczywiście ulgi w
          podatku z racji wielkości zainwestowanych kwot - ale to dotyczyło wszystkich
          podmiotów bez względu na ich pochodzenie. Wystarczylo zainwestować parę mln
          EURO i ulga należała sie z mocy prawa.
          Ale podatek dochodowy to nie wszystko - supermarkety płacą podatki gruntowe,
          od nieruchomości, całkiem spory VAT i podatek akcyzowy.
          Dodam, że zsumowane zatrudnienie w handlu w Radomiu po wybudowaniu
          supermarketów - WZROSŁO!!!
          Tak więc mijają się z prawdą twierdzenia drobnych kupców o znacznym spadku
          zatrudnienia spowodowanym powstaniem supermarketów.
          Pozdrawiam
          • best_seler Re: CO STANIE NA STRUGA ? - odpowiedź 24.09.03, 20:54
            Gość portalu: Zenek napisał(a):

> Wkurza mnie, że na sprawę supermarketów niektórzy patrzą tak jednostronnie
            > (np. PITAGOR).

Ja się jeszcze dziwię, że tyle osób krytykuje super/hiper markety, że nie
            płacą podatku i inne takie, a przecież w marketach jest zawsze tłok. Zawsze są
            kolejki do kas. Mniejsze, większe ale są. Poza tym wiele ludzi robi zakupy a
            marketach, nie tylko ze względu na cenę, ale i możliwość zrobienia dużych
            zakupów jednym miejscu, a nie chodzenia po spożywczakach, warzywniakach,
            kosmetycznych, apierniczych, przemysłowych.
            A może Ty Pitagorze, niegy nie byłeś i nie robiłeś zakupów w żadnym z
            hipermarketów?
            • Gość: PITAGOR Re: CO STANIE NA STRUGA ? - odpowiedź IP: *.internet.radom.pl 24.09.03, 23:32
              Robiłem i to nie raz, powiem więcej pracowałem w Realu przez pół roku. Ale
              staram tam nie kupować, bo wiem min. dlaczego mają niskie ceny. Nigdy nie ma
              nic za darmo. A cha nie zwolnili mnie, sam odszedłem ( żeby nie było, że
              dlatego nie lubię supermarketów).
              • Gość: paulos Re: CO STANIE NA STRUGA ? - odpowiedź IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 25.09.03, 09:57
                Pozwólmy ludziom wybierać w jakich sklepach chcą kupować.
                I trzeba jeszcze jedno stwierdzić - sklepy wielkopowierzchniowe zwiększają w
                Polsce PKB, ponieważ zwiększają sprzedaż produktów w większości produkowanych w
                Polsce. Gdyby nie markety, pewnie byśmy w polsce mieli jeszcze mniejszy wzrost
                gospodarczy. Oczywiście dzieją się przy tym "różne rzeczy", ale znajdź
                przedsiębiorcę, który chciałby zrezygnować ze współpracy z sieciami. Wolą
                zmniejszyć swój zysk jednostkowy, żeby osiągnąć większy zysk w ostatecznym
                rozrachunku.
    • pies22 Na Struga JUZ STOI 24.10.03, 20:39
      • Gość: ab Re: Na Struga JUZ STOI IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.03.04, 08:36
        zawsze kiedy buduje się market każdy narzeka, a potem kiedy jest otwarcie to
        nie można szpilki włożyć i ciągle przewijają się tam tłumy - taki już nasz
        społeczny amok
        • malgosia_100 Re: Na Struga JUZ STOI 05.05.04, 12:23
          a co na Wierzbickiej, 1905-roku, i jeszcze w innych miejscach Radomia???? Czy
          to aby nie przegięcie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka