Dodaj do ulubionych

ślub w katedrze NMP

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 12:30
Jaki jest rzeczywisty koszt ślubu w katedrze w Radomiu, jeśli się nie należy
do parafii? Chodzi mi o łączną kwotę (opłata dla księdza, zakonnic, organisty,
wszystkie zapowiedzi, itd.)
Obserwuj wątek
    • Gość: ktosia Re: ślub w katedrze NMP IP: 82.139.40.* 14.10.08, 16:56
      Ostatnio zamawiałam ślub w Katedrze i pani w kancelarii sprawdziła opłaty w
      księdze ślubów z tego roku - kształtowały się one od 600 do 1000 zł. Podobno na
      ile kogo stać tak płaci. Najwyższa kwota tak jak wspomniałam 1000 zł.
      Najczęściej padało 700 i 800 zł.

Do tego dochodzi opłata dla organisty - 100 zł . w kancelarii o tym nie
      wspominają i mówią że to wszystkie koszty ale faktycznie należy umówić się z
      organistą odnośnie oprawy muzycznej i w dniu ślubu przed mszą wysłać kogoś z
      ustaloną opłatą na górę.

Co do opłaty za zapowiedzi to uiszczasz ją w swojej parafii bo tam jest
      ogłaszane, że ktoś zamierza się pobrać.
      • Gość: onaona5 Re: ślub w katedrze NMP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.08, 09:10
        Dziękuję za odpowiedź. Ja jeszcze słyszałam, że daje się coś zakonnicy za to że
        "ubiera" (co w przypadku katedry ogranicza się do starego dywanu i materiału na
        krzesłach :) ) kościół.

Ale swoja drogą uważam, że to SKANDAL żeby ślub kościelny tyle kosztował!! Za co
        ksiądz dostaje te 700-800zł? Za 1h pracy? Też bym tak chciała. Jeszcze gdyby to
        szło na kościół to "pół biedy", ale opłata za ślub idzie podobno do kieszeni
        księdza!!

Ciekawe czy zgodziliby się udzielić ślubu, gdybym powiedziała, że mogę zapłacić
        tylko ... np. 100zł ... bo na więcej mnie nie stać ...
        • majkaz3 Re: ślub w katedrze NMP 16.10.08, 17:36
          My mamy slub w Katedrze w maju i ksiadz nam powiedzial ze ceny
          ksztaltuja sie tak od 600 do 1000 zl poprostu szok!!!!
          • suzi-es Re: ślub w katedrze NMP 16.10.08, 18:03
            ja myslałam, że wiecej, bo tyle to co chcą w moim kościele:/
            • Gość: onaona5 Re: ślub w katedrze NMP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 08:37
              podejrzewam, ze w "twoim kisiele" jest to cena za "całość", a w katedrze, jak
              już było pisane, do ceny 600-1000, którą podaje ksiądz trzeba doliczyć
              zapowiedzi w swoim kościele, opłatę dla organisty i zakonnicy :/

... i księża się dziwią, że się ludzie od kościoła odwracają ...

Ślub powinien być za darmo! ... ewentualnie za przysłowiowe "co łaska"!
              • suzi-es Re: ślub w katedrze NMP 17.10.08, 10:56
                ślub jak ślub, ale za pogrzeb? kiedy wszyscy najbliżsi w cierpieniu ksiądz jeszcze potrafi o pieniądzach gadać:/
                • Gość: onaona5 Re: ślub w katedrze NMP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 11:51
                  no niestety - wszystko kręci się dziś wokół pieniądza i nawet księża nie
                  potrafią się oprzeć pokusie ...

• Gość: onaona5 Re: ślub w katedrze NMP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 10:00
                    ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka