mutek1992 12.11.08, 20:08 Urodził Się w 1931 w Makowie parafi Skaryszew sakre odtrzymał 1987 z rąk Kard Glęba został Biskupem Pomocniczym Sandomiersko-Radomskiej a od 1992 od Pomocniczym Sandomierza zmarł 12 listopada o 14.45 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olo Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek IP: 82.139.37.* 12.11.08, 20:40 Kard.Glęba--?? nie znam takiego ,coś nie tak a może dobrze napisane.Uprzejmie proszę o sprostowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssk Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 21:38 Świeć Panie nad Jego duszą, Absolwenta Kochanowskiego, duszą ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek IP: *.83.udn.pl 13.11.08, 13:46 Tak tak, to chodzi o uszatka:D Albo o Glaba:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.08, 23:40 [i] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytam Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 10:07 Czy kotoś z parafii Maków wybiera sie na pogrzeb???? Odpowiedz Link Zgłoś
mutek1992 Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek 13.11.08, 13:19 Uroczystości Pogrzebowe Odbędą się w 19 i 20 Listopada a jego ciało zostanie złożone w podziemiach Katedry Sandomierskiej plan uroczystości zostanie podany kiedy zostanie ogłoszony Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek 13.11.08, 18:15 Jak zmarł ks.SEDLAK nie było takiego zainteresowania ani dostojników KK ani parafian,dobrze,że niektórzy wierni zainteresowali się mogiłą bo by był zapomniany całkowicie a tylko dlatego,że jako naukowiec miał swoją teorią na wiele spraw inną niż doktryna kościelna. Odpowiedz Link Zgłoś
axel-1033 Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek 13.11.08, 20:10 j.an napisał: > Jak zmarł ks.SEDLAK nie było takiego zainteresowania ani dostojników KK ani > parafian,dobrze,że niektórzy wierni zainteresowali się mogiłą bo by był > zapomniany całkowicie a tylko dlatego,że jako naukowiec miał swoją teorią na > wiele spraw inną niż doktryna kościelna. <><><>Masz w zupełności rację ,piszesz czystą i prawdę o ks.prof.Sedlaku,człowiek ten jako duszpasterz w swoich pracach naukowych poruszył wiele spraw które nie podobały się jego przełożonym(jak w wojsku czy policji).Przeglądałem jego brudnopisy bo miałem ku temu możliwość a jaką nie mogę tego nigdy i nikomu ujawnić .Jeden z dyskutantów opisuje w jednym z postów to co sie stało po powrocie Jego z sanatorium zasługuje na głębokie zastanowienie się ..Ponieważ więcej spraw nie znam nie będę zabierał głosu na forum odnośnie szanowanej osoby św.p. ks.prof.Sedlaka....Cześć Jego pamięci niech mu ziemia radomska lekką będzie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: dorobek ks. Sedlaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 20:54 > był > zapomniany całkowicie a tylko dlatego,że jako naukowiec miał swoją teorią na > wiele spraw inną niż doktryna kościelna. Możesz nieco rozszerzyć swoja wypowiedź? Albo ktokolwiek inny, kto uważa, że jest w stanie to zrobić? W których konkretnie miejscach teorie Sedlaka były sprzeczne z doktryną kościelną? Co z tych teorii zostało uznane przez świat nauki, oparło się weryfikacji przez wyjaśnienia konkurencyjne i na trwałe weszło do dorobku cywilizacyjnego? Jakie są praktyczne zastosowania teorii Sedlaka? Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Re: dorobek ks. Sedlaka 13.11.08, 22:25 DO ciekawy :odsyłam do największego chyba zbioru na ten temat do biblioteki w Skarżysku Kamiennej lub wpisz sobie ten temat w wyszukiwarce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: już poinformowany Re: dorobek ks. Sedlaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 22:35 Wpisz w wyszukiwarce... Dobre sobie! Tak, to się szuka raczej definicji słowa "mitotwórstwo". Jak nie znasz, to wpisz sobie ten temat w wyszukiwarce:) Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek 13.11.08, 23:46 DO:Gość ciekawy-podaję namiary interesującego tematu Gogle wpisz twórcza droga ks.Sedlaka a potem temat Integrum=zdrowie,leczenie.W tej samej wyszukiwarce Fundacja Bioelektroniki im.Wł.Sedlaka i znajdź temat Biografia Prac.Prof.W.Sedlaka o bioelektronice.Przepraszam pozostałych uczestników forum o poruszenie tego tematu na tym forum,ale jak się chwali jednego to nie można zapominać o innej wybitnej osobistości naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były student Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek IP: *.radom.vectranet.pl 13.11.08, 23:57 Nikt o Księdzu Sedlaku nie zapomina, to był wybitny naukowiec ale i wybitny kaznodzieja. Na jego kazania przychodziło całe miasto. Jest o tym mowa na tablicy pamiątkowej wmurowanej w ścianę plebanii przy Sienkiewicza. Jego nauka nigdy nie kłóciła się z nauką kościoła. Jan Paweł II chwalił jego książki i bzdurą jest twierdzenie że go władze kościelne jakoś źle traktowały. Znałem Księdza dobrze. Znałem też Biskupa wielkiej skromności Mariana Zimałka. Jadę na pogrzeb. Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie. Odpowiedz Link Zgłoś
mutek1992 Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek 14.11.08, 13:52 Uroczystości zaczną się 19 mszą świętom o godz 15 w kościele seminaryjnym a 20 o 9.30 procesja z ciałem do katedry gdzie o 10.30 rozpocznie się msza święta w katedrze sandomierskiej o godz 10.30 a po mszy ciało zostanie złorzone do podziem katedry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew Re: Zmarł Ks Bp Dr Marian Zimałek IP: 82.139.37.* 14.11.08, 19:42 Ktoś tu jest z ortografią na bakier. Odpowiedz Link Zgłoś