redoxygene 02.04.09, 23:02 Coz za wyrafinowany styl wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: HEO Re: 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.bilgoraj.mm.pl 03.04.09, 08:27 Chyba ten pan ocenia trochę tendencyjnie. ŁAŹNIA niewątpliwie rozsławia Radom. Znakomicie promuje to miasto. Organizuje wiele znaczących wydarzeń artystycznych,w tym ogólnopolskich, służących rozwojowi kultury i prezentacji twórczości w różnych dziedzinach. Np. poezja jest bardzo mocną stroną, muzyka, fotografia i plastyka również. Zaznaczam, że nie mieszkam w Radomiu, ale wiem o tym mieście głównie dzięki aktywnej działalności kulturalnej, szczególnie KŚT ŁAŹNIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łagodna 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 09:23 No to już szczyt niekompetencji..Aktor Rabenda ,a któż to taki...??? Wsławił sie startami do Rady Miejskiej a list postkomunistycznych i dostawał od 2- do 15 głosów!!Beznadziejny aktorzyna ,który mówi cos o Teatrze Dramatycznym??Chłopie ciesz się że siedzisz na posadzie w Radomskim teatrze i chwal Boga ,bo chociaż teatr za Rybki jest równie beznadziejny jak ty,to jednak jakoś do siebie pasujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
miki190 Re: 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... 03.04.09, 09:49 Panie Jarosławie Sporo jest racji w tym, co Pan pisze. Pragnę jednak zwrócic uwagę, że obecna sytuacja to również wypadkowa Pana działalności. To bardzo nieeleganckie pełnić różne ważne i opiniotwórcze funkcje w mieście i żalić się, krzyczeć "to nie ja, to oni. Ja tu jestem przejazdem, chwilowo". Działa Pan w Radomiu dośc długo. Jest Pan osobą popularną i rozpoznawalną. Piastował Pan poważne stanowiska. Miał Pan wielokrotnie większe szanse wpływania na kształt życia kulturalnego miasta niż przeciętny Kowalski. Proszę uderzyć się także w swoją pierś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vis Re: 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.pl 03.04.09, 13:10 Jarosław Rabenda ma krótką pamięć jak Grzecznarowski (pamiętał tylko to co chciał pamiętać). Dlaczego nie mówi : Jakie funkcje piastował? Ile razy kandydował w wyborach? Co w życiu osiągnął z pożytkiem dla innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kill Bill [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 09:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botanik Re: 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 11:18 Tak, tak Radom pustynią,a na tej pustyni oaza teatr,a po środku oazy wyrósł wspaniały kaktus ,...no ten ,jakmu tam.. o RABENDA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdek Re: 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.radom.vectranet.pl 08.08.10, 17:53 ano działo się ,działo no i wydziało się to co się działo .... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... 03.04.09, 11:32 Rabenda ma dużo racji.Zacznijmy od Kowalskiego-obecnego dyrektora Łaźni.Co się dzieje w Łaźni fajnego od jego dyrektorowania?Dlaczego przez tyle lat dyrektor tak ważnego dla miasta ośrodka nie potrafił (nie chciał) skończyć studiów?Dlaczego od wielu lat w Łaźni nie ma nic po za Muzyką Ziemi (skądinąd ciekawą kompozycją) i Poezją Śpiewaną, która oceniania jest w Polsce jako 3-ciorzędna impreza.Od lat nie widziałam Młynarskiego, Bajora, ciekawych kapel, pasjonujących występów.Zero.Prawdziwa pustynia nie licząc kolejnej Muzyki czegoś tam brata dyrektora.Panie Jarosławie proszę nie przejmować się pluciem platformersów bo oni nienawidzą Radomia a pan, pomimo że związany z SLD, jest w tym mieście i za tym miastem a to dla mnie jest najważniejsze.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikrus 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 13:21 Podoba mi się ten artykuł ...a mieszkam w tym mieście od urodzenia ...bo ,mówi o wieloletniej bezczynności i tymczasowości przywożonej w "teczkach " władzy . Każdy gospodadz z prawdziwego zdarzenia dba o swój dom. Nasi"gospodarze" dbali o ludzi ze swojej partii i o siebie. Miasto i ludzie w tym mieście byli im przeszkodą a szczegolnie ich wymagania im stawiane.Bo przecież wystarczająco dużo zrobili że zgodzili sie byc prezydentami Radomia.To z ich strony było duże poświęcenie.I widać po 20 latach "władzowania" co Radom pod ich rządami osiagnął . Najwazniejsze osiągnięcie to STRATA WOJEWÓDZTWA!!!!!!!!!!!!! a potem ...bezczynność ..bezczynność..bezczynność...i taka niemoc ...bo co tu można zrobić... ANO NIC!!!! odpowiadali nasi włodarze..a że przy okazji coś im sie udawało załatwić dla siebie ...no przecież należało im sie za tę CIĘŻKĄ PRACĘ!!!! I takich mieliśmy włodarzy ...Przykład idzie od góry ..inni mówią że ryba psuje sie od łba ...no to mamy odpowiedniego rektora odpowiednich, dyrektorów placówek kulturalnych i odpowiednich kierowników w Urzędzie Miejskim ... I taki od lat jest Radom....wierzę ze się zmieni na lepsze i dlatego tu jestem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna idzie Re: 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 13:43 Konsekwencji brak w każdym niemal akapicie,i logiki również .Bo jak odczytać ,że Radom całkowitą pustynią ,a na końcu stwierdzić ,że teatr radomski super się rozwija.No i wyszło,dokopać innym, a siebie na piedestał.To takie śliskie i nieładne,takie insynuacyjne.Siebie komuch popromował ,a i czasy przeszłe także. No i synek niepatriota,może błędy w wychowaniu ,albo w domu panował duch intrnacjionalizmu?? Panie Rabenda kto Panu takie pierdoły dyktował?? Karaś ,Włodarczyk,Marcinkowski?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 13:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowiec 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.xdsl.centertel.pl 03.04.09, 21:01 Ciekawe zdanie w dyskusji. Pan Jarosław ma wiele racji, chociaż ta agitka o teatrze chyba niepotrzebna. A przede wszystkim Pan Rabenda stał się Radomianinem - bardzo lubi narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabendzi śpiew... Re: 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.eranet.pl 03.04.09, 22:14 Autor jawi się jako troskliwy ojciec, lokalny patriota i człowiek kultury jednoczesnie. W każdej z tych ról jest jednakowo wiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krótko Re: 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.radom.vectranet.pl 04.04.09, 02:27 Bełkot Odpowiedz Link Zgłoś
raul124 Rabenda, wyjedź, nie męcz się... 04.04.09, 09:19 Pan Rabenda wyraźnie sprawia wrażenie postnego pokutnika, hehe. Mówiąc te sklecone w "wywiad" słowa daje wyraz niezadowolenia ze swojego życia. Narzeka że został, że się męczy, że tu szaro, brudno, ponuro... człowieku wyjedź, nie męcz się, nie blokuj ciężkim tyłkiem miejsca innym. Narzeka że jego synowi obce jest pojęcie patriotyzmu. No któż inny jak nie rodzice mają zaszczepić w dziecku pojęcia miłości do ojczyzny??? Pokazywać jaki kraj jest piękny, jaką ma bogatą historię, i np. przez odwoływanie się do chłopięcych zabaw w "wojnę" uczyć słuszności obrony ojczyzny? Że Kochanowski porkaczny??? Bzdura, panie Rabenda, bzdura!!! Każda zapyziała gmina może mieć i tak jak np. Zwoleń ma pomnik Kochanowskiego. Klasyczny, zwykły, oklepany, stojący jak słup soli! A nasz Kochanowski? Jest super!! Siedzi w w.g. mnie najlepszym miejscu w Radomiu, rozparty jak basza, formą nietuzinkowy, wiekopomny, jedyny w swoim rodzaju! Zaszyć się na lata w teatrzyku (tak w chwili obecnej to Teatrzyk nie teatr), na stagnacyjnej posadce, żyć za publiczne pieniądze i tylko narzykać to pan potrafi. Ktoś wspomniał, że Rabenda nabrał "typowych radomskich manier- narzekania". Otóż nie! "Narzekacze i nieudasie" to Ci właśnie napływowi, przeszczepieńcy. Prawdziwy Radomiak to chłopak z jajami, z humorem, fantazją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Re: Rabenda, wyjedź, nie męcz się... IP: 88.156.227.* 05.04.09, 10:28 Szczegolnie - rozbawilo mnie zdanie , że typowy Radomianin to chlop z jajami ..... widac to na kazdym kroku w tym nieszczesliwym miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabenda Re: Rabenda, wyjedź, nie męcz się... IP: *.cdma.centertel.pl 06.04.09, 01:10 Najpierw wyjaśnię: 1. Nie autoryzowałem wywiadu (pojawiło się kilka "skrótów myślowych", których nie podpisuję. 2. Nigdy nie byłem w SLD. 3. W żadnych wyborach nie dostałem od 2 do 15 głosów. (W ostatnich wyborach samorządowych miałem 179, czyli trzeci wynik ugrupowania "Wspólny Radom". Uspokajam - już mnie to nie interesuje - nigdy w niczym nie będę kandydował.) 4. Nie chciałem nikogo urazić. Ale lubię mówić prawdę. 5. Od 1999 roku nie sprawuję żadnych funkcji administracyjnych w radomskiej kulturze, więc nie mam wpływu na jej kształt organizacyjny i programowy. Jednak ponad 6 lat pracy (dyrektor Łaźni i wicedyrektor Resursy w latach 1993 - 1999) w radomskiej kulturze samorządowej dają mi prawo wypowiedzi, bo trochę wiem. 6. A plujcie nieroby radomskiej kultury. Po mnie to spływa. A poza tym nie mam czasu. Mam bardzo dużo pracy w teatrze. Każdy kto był w ciągu ostatniego 1,5 roku nie powie nic złego o radomskich scenach. A na pewno nic w stylu powyżej... 7. Nie męczę sie w Radomiu. Męczą mnie tylko idioci i nieroby. 8. Zawsze pogadam z każdym, kto serio chce dobra radomskiej kultury. Mam wiele pomysłów, służę. 9. Pomnik Kochanowskiego przedstawia mutanta, wystarczy zmierzyć (chocby okiem) proporcje, ale i tak wolę taki, niż żaden. To powiedziałem. Nie kopcie, zanim nie doczytacie... 10. Syn i poczucie patriotyzmu to, z całym szacunkiem, nie sprawa drobnych zakompleksionych plujów. To ja głosowałem w 1989 roku na Solidarność (jak 99 proc. społeczeństwa) i to ja się okropnie zawiodłem parę lat później. Tyle, że ja miłem wtedy nieco ponad 20 lat, były to moje pierwsze wybory. Jak wiecie, ludzie w tym wieku traktują wszystko zbyt serio, brak im dystansu. Toteż kiedy zaczęła się checa 1990-1 roku, podział przez awantury, personalia zamiast problemów etc. uznałem z rówieśnikami, że mamy pecha być "pokoleniem, któremu politycy amputowali patriotyzm. Niestety używali tępych narzędzi i do dziś nie chce się zabliźnić...". To myśl odrobinę głębsza niż komentarze do niej powyżej. 11. Przepraszam urażonych. 12. Mam w nosie nierobów, plujów i nieudaczników. ja. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati Re: Rabenda, wyjedź, nie męcz się... 06.04.09, 08:24 Brawo Panie Jarku Wreszcie ktoś miał odwagę powiedzieć prawdę o tych piszących tu na zamówienie osób związanych z PO wg. wytycznych szefa: www.pardon.pl/artykul/5678/schetyna_do_mlodziezowki_po_macie_kadzic_nam_w_sieci/wszystkie_______________________________________________________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Polskie pieklo ;) IP: *.radom.vectranet.pl 06.04.09, 09:00 Pana Rabendę znam z kilku sztuk i występów, jest bardzo dobry... Wstyd Radomianie wyrzucać, chociażby słownie takiego aktora z miasta... rzucać kłamstwa i pomówienia, wielki wstyd i (dla katolików przed wielkanocną spowiedzią grzech!) A z kultura w mieście nie jest najlepiej... Kazdy to powie. Wina jest złożona, w tym ustroju preferencje są inne, ale to się zaczyna zmieniać, patrz oblężenie teatru w takich spektaklach jak "Prywatna klinika", Meindein, czy "Skrzypek na dachu". Na kulturę podobno jest mało pieniędzy, na przedszkola, książki też, ale taki ustrój chcieliśmy ;) Zresztą... "Jak ci niedobrze w kapitalizmie, Bo nie jest wcale taki słodki, To trzeba było przed zastosowaniem Dokładniej czytać ulotki." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag cd...: Polskie pieklo ;) IP: *.radom.vectranet.pl 06.04.09, 11:13 P.S Panie Rabenda... Znam pana z wielu sztuk, nie kilku:) Miałam na myśli ostatni rok;) Co do kariery politycznej to bardzo proszę przemyśleć sprawę, jest pan młody w sile wieku, ma pan doświadczenie, zna pan ludzi i miasto... Gdzie znajdziemy lepszego kandydata :) Odpowiedz Link Zgłoś
abacab1 Więcej kultury 06.04.09, 13:41 Od osoby ubolewającej nad poziomem życia kulturalnego w Radomiu należałoby oczekiwać staranniejszego doboru słów i nieco wyższego poziomu dyskusji. Zakładając, że wpis na forum gościa podpisanego Rabenda jest autentyczny. >>>Gość portalu: Rabenda napisał(a): A plujcie nieroby radomskiej kultury. Po mnie to spływa. A poza tym nie mam czasu. Mam w nosie nierobów, plujów i nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kogut Re: Z jajami większymi od mózgu...? IP: 212.59.228.* 06.04.09, 09:41 Podaj wymiary, jajorzu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kill Bill 2 Re: Z jajami większymi od mózgu...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 12:57 Panie Rabenda ,czy może startujac w wyborach z Uni Pracy nie dostał pan kilka głosów? zdeje się że 2 (słownie dwa).Niech Pan wypowie się z którymi zapisami artykułu Pan się niezgadza i nie zgodziłby się tego autoryzować.I na koniec - jest Pan słabiutkim aktorem i w Teatrze Dramatycznym w Warszawie nie móbłby zagrać nawet halabardnika.No ostatecznie lokaja bez tekstu to może.Jakież to role w tym teatrze grane przez Pana umknęły mojej uwadze??Pana praca w radomskich instytujach kulturalnych ( za czasów rządów postkomunistów ) to pasmo samych porażek.Jeśli się mylę ,to również chętnie wysłucham pouczających wyjaśnień.Porównałem Pana do Redforda w skasowanym niewiem czemu wpisie.Więc może odpowie Pan na te uwagi radomski Eeastwoodzie. Chyba ,że admin znowu mnie skasuje ,no bo nazwisko Eeastwood brzmi prowokacyjnie. East - to wschód ,wschód to dawnye ZSRR,ergo ktoś obrża pana Rabende insynuując mu postkomunizm ..i itd..itp i tak w koło Macieju.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja To dobry aktor!!! IP: *.internet.radom.pl 07.08.10, 19:52 Uważam że podpis Pana "Rabenda" Jest autentyczny. Według mnie jest NAJLEPSZYM AKTOREM TEATRU W RADOMIU i mógłby spokojnie zaistnieć na innych scenach a nawet być jednym z lepszych. Teatr powinien być dumny z takiego aktora. Ja jestem. Ma w sobie głębie i widać że kocha swoją prace. "I na koniec - jest Pan słabiutkim aktorem i w > Teatrze Dramatycznym w Warszawie nie móbłby zagrać nawet > halabardnika.No ostatecznie lokaja bez tekstu to może.Jakież to role > w tym teatrze grane przez Pana umknęły mojej uwadze??" Ile ludzi boi się wrócić? Wiele. Rabenda ma ciekawy i bardzo interesujący głos ale nawet jakby miał zagrać lokaja bez tekstu to myślę że byłaby to najbardziej oklaskiwana postać w spektaklu. Byłam na prawie wszystkich spektaklach gdzie gra Jarosław Rabenda i jestem w stanie stwierdzić że jest świetnym aktorem!!!! Jego postacie na prawdę zajebiste. A co do wcześniejszych wypowiedzi: Ludzie musicie być takimi egoistami żeby tak zazdrościć że aż nienawidzić !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: 20 lat wolności. Kiedyś to się tu działo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.10, 21:49 Brawo Panie Jarku!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WR A prawda w oczy kole! IP: *.radom.vectranet.pl 08.08.10, 15:07 Podpisuję się obiema rękami pod poglądami wyrażanymi przez pana Rabendę! Po wielu latach niszczenia Radomia przez powojenne województwo, gdy w 1975r. sam Radom został miastem wojewódzkim dopiero pokazało się radomskie dno. Przypomnę. Wojewoda Roman Maćkowski (przyszedł z Kielc bo środowisko radomskich elit było tak wyjałowione, że nie było tu człowieka na poziomie) musiał na początku tynkować i malować ul. Żeromskiego bo miasto tak odstawało od innych miast. I wtedy zaczął się proces podnoszenia głowy Radomia. Na początku powstał teatr i wybudowano teatr. Zygmunt Wojdan przeszedł do złotych osób w historii Radomia. Potem był Kępczyński który kontynuował dzieło tworzenia wspaniałego radomskiego teatru. W innych dziedzinach warto wspomnieć sukcesy radomskiej szkoły tańca. Akant, CMG, Pawelcowie to wystarczające wyróżniki poziomu radomskiej kultury. Ale przyszedł rok 1999 i Solidarność zniszczyła Radom. Jej małostkowi działacze (Rejczak, Fałek, Maszkiewicz, Nowina-Konopka, Iwanicki) oraz obrzydliwe partie AWS i UW (obie solidarnościowego rodowodu!!!) pozbawiając Radom statusu miasta wojewódzkiego odwdzięczyły się Radomiowi za 1976 rok. I zaczęła się dewastacja miasta. Drugie miasto Mazowsza stało się przedmiotem popisów różnych szkodników. Warunki tu stworzone oraz gdzie indziej skłoniły do exodusu ważniejszych osób (również a może przede wszystkim ludzi kultury). I mamy to co mamy czyli to co opisuje Pan Rabenda. Teatr skurczył się do kilku osób obsady a przypadkowi dyrektorzy (np. Sroka) uczynili sobie zeń szkolny teatrzyk do zabawy. Choć jestem bardzo krytyczny wobec kadencji Kosztowniaka to przyznaję mu dwa dobre posunięcia kadrowe: dyrektor Rybka w teatrze i Żółtowski w Radomskiej Orkiestrze Kameralnej. Stąd te dwie instytucje na radomskiej pustyni kulturalnej jakoś się trzymają a pochwały Pana Rabendy co do teatru są w pełni uzasadnione. Panu Rabendzie należą się również słowa uznania za to, że nie uległ owczemu pędowi i nie wyjechał z Radomia jak wielu studentów, i przedstawicieli elit. Mało tego. Włożył duży wkład w życie kulturalne miasta (kabaret u Romana czy Łaźnia). Szkoda zatem, że miernoty które nic nie zrobiły dla miasta pozwalają sobie na tyle plucia wobec jego osoby. Odpowiedz Link Zgłoś