Dodaj do ulubionych

UMCS czy Politechnika Radomska

24.06.09, 20:16
Chcę studiować w Radomiu pedagogikę wczesnoszkolną i nie wiem czy lepiej
studiować w Kolegium Nauczycielskim pod patronatem UMCS w Lublinie czy na nowo
otwartych kierunkach na Politechnice Radomskiej. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • monkaf Re: UMCS czy Politechnika Radomska 24.06.09, 20:21
      Oczywiście, że w Kolegium Nauczycielskim, to sprawdzona uczelnia w tej
      dziedzinie, a poza tym lepiej mieć na dyplomie pieczątkę znanego i cenionego
      UMCS niż Politechniki czy jakiegoś dziwnego uniwersytetu radomskiego
      • Gość: KY Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 24.06.09, 20:56
        Mi się wydawało, ze zawsze lepiej mieć wiedzę i umiejętności niż pieczątkę... A
        odpowiadając na pytanie to kolegium chyba przestaje istnieć od nowego roku
        akademickiego.
    • Gość: absolwentka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: 188.33.102.* 24.06.09, 21:37
      Jeżeli chodzi o wiedzę którą można zdobyć to w sumie bez znaczenia gdzie.
      Ukończyłam KN prawda jest taka, że jak ktoś chciał się czegoś nauczyć to miał do
      tego możliwości, ale i na ściągach też można było przejść. Na minus w kolegium
      składa się: brak stypendiów, zarówno socjalnego jak i naukowego, "podwójna
      obrona" ponieważ broni się tytułu nauczyciela, a dopiero później licencjata
      bodajże od tego roku w Lublinie.
      • Gość: ad acta Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.09, 22:55
        ot i cały UMCS, UW i inne AE poza siedzibą właśnie. Dzięki absolwentka za
        rzeczowy głos w dyskusji.

Co to pieczątek to kolegi/koleżanki wyżej, zrób sobie pieczątkę UMCS na czole i
        wtedy każdy już będzie wiedział, że jesteś stamtąd <sick>
    • Gość: inna absolwentka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 09:51
      Ostatni nabór w kolegiach będzie w 2011 r. Na dziś zdecydowanie lepiej pójść do
      kolegium i uzyskać dyplom UMCS. Poza tym mają zdecydowanie bardziej kompetentną
      i życzliwą kadrę. Brak stypendiów to niewątpliwy minus dla kolegiów. Wybór
      należy do Ciebie.
      • izunia125 Re: UMCS czy Politechnika Radomska 25.06.09, 10:54
        Bez zastanowienia wybierz KN. Bo wbrew temu co tu niektórzy piszą pieczątka jest
        bardzo ważna ( spróbujcie poszukać dobrej pracy to się przekonacie). UMCS to
        znana i ceniona uczelnia, a PR - sami wiecie. Zresztą skończyłam kolegium i
        jestem bardzo zadowolona przede wszystkim z poziomu nauczania. Od razu po
        ukończeniu studiów dostałam w szkole pracę, ale gdybym miała właśnie pieczątkę
        PR na dyplomie to przy takiej konkurencji nie miałabym żadnych szans na to
        stanowisko.A myślę, że stypendium to nie jest tu kluczową sprawą bo i tak nie
        każdy je dostaje.
        • Gość: KY Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.09, 11:59
          Czyli twierdzisz, ze pracodawca w żaden sposób nie weryfikował Twych
          umiejętności, tylko z marszu przyjął kandydata z "najlepszą" pieczątką na dyplomie?
          • Gość: absolwentka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: 188.33.123.* 25.06.09, 14:29
            Pewnie że stypendia nie są kluczową sprawą, ale wiele osób u mnie na roku było
            rozczarowane brakiem stypendiów socjalnego i naukowego. Mi socjalne nie
            przysługuje, ale za średnią w granicach 4.3- 4.8 przez całe studia dostawałam co
            semestr stypendium motywacyjne za wyniki w nauce jednorazowo 120-128 zł. Dlatego
            informuję zainteresowaną, gdyż niby stypendia nie najważniejsze, ale jednak
            istotne. Co do kadry to bywało różnie.
            • izunia125 Re: UMCS czy Politechnika Radomska 25.06.09, 15:21
              Jasne, że pracodawca na pierwszym miejscu stawiał stan mojej wiedzy i
              kwalifikacje. Ale jeżeli byłoby dwóch kandydatów ubiegających się o stanowisko
              nauczyciela, zakładając, że ich stan wiedzy byłby taki sam, a jeden ukończyłby
              UMCS drugi zaś PR to który byłby przyjęty? Ja też nie byłam jedyną kandydatką do
              tej pracy.
              • Gość: KY Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.09, 15:40
                Ale jeżeli byłoby dwóch kandydatów ubiegających się o stanowisko
                > nauczyciela, zakładając, że ich stan wiedzy byłby taki sam, a jeden ukończyłby
                > UMCS drugi zaś PR to który byłby przyjęty?

W Radomiu przypuszczam, ze PR. Dlaczego? Dlatego, ze większość pracodawców
                promuje 'swoich' absolwentów.
                • Gość: Maryśka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.09, 16:25
                  informacja dla osoby której tak bardzo zalezy na pieczątkach. sytuacja dzieje
                  sie w pewnej firmie kosmetycznej dodam ze to nie global. firma ta po rozmowach
                  kwalifikacyjnych organizuje krótki test w laboratorium. są dwie osoby jedna po
                  radomskich kosmetykach, druga po chemii zwiazków biologicznie czynnych polibudy
                  warszawaskiej. po teście odpadła jedna osoba druga dostała prace zgadnij która?

absolwentka politechniki radomskiej... i co??
                  historia prawdziwa, ta osobą która dostała prace jest corka mojej znajomej
                  • Gość: bob_budowniczy Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 18:56
                    PR to uczelnia z ponad 50-letnią tradycją. Pracodawcy mają pozytywne odczucia
                    wobec absolwentów Politechniki, nie wierzę żeby były tylko te złe (chociaż o
                    tych ostatnich się mówi głośno). Popieram głos poprzedniczki. Absolwenci
                    kierunków technicznych, ekonomicznych czy technologii chemicznej są cenieni i to
                    nie tylko w Radomiu czy w b. woj. radomskim, ale także w innych miastach.
                    A jeśli ktoś przy ocenie kwalifikacji bierze pod uwagę wyłącznie tzw. renomowane
                    warszawskie, krakowskie czy lubelskie uczelnie dyskryminując absolwentów PR to
                    świadczy o tym, że jest mocno ograniczony jakimiś stereotypami. Najważniejsze
                    jest to co kandydat do pracy potrafi (czego się nauczył na studiach i poza
                    nimi), jakie ma doświadczenie, podejście do wykonywania obowiązków, wreszcie
                    jakim jest człowiekiem (umiejętności interpersonalne, komunikatywność, etc.).

Z resztą mam kilku znajomych po tych tzw. renomowanych uczelniach i żaden z nich
                    jakoś się tym nie szczyci. Robią to za to albo ich rodzice albo dalsi krewni,
                    znajomi. Druga sprawa: te, uczelnie również przyjmują "wszystkich" na studia
                    zaoczne czy uzup. magisterskie. Różnica jest tylko w kwocie czesnego, która jest
                    dwu- albo trzykrotnie wyższa niż np. na PR. I co wtedy? Tylko dlatego, że ktoś
                    ma bogatszych rodziców i mógł sobie pozwolić na wyjazd do W-wy ma oznaczać, że
                    jest lepszym kandydatem do pracy? Według mnie zdecydowanie NIE!

Co do wyboru pomiędzy pedagogiką na PR a KN to niestety nie mogę pomóc. Nie wiem
                    jak są prowadzone te kierunki na KN ani na PR. Życzę dobrego wyboru.

Absolwent PR, UMCS i AE Kraków.
                    Mam porównanie, więc uważam że radomska Politechnika jest całkiem dobrą uczelnią.

Pozdrawiam
                    • izunia125 Re: UMCS czy Politechnika Radomska 25.06.09, 19:32
                      Ja nie neguje tego, że Politechnika Radomska źle kształci na kierunkach
                      ekonomicznych czy technicznych, być może w tych dziedzinach jest znakomita, ale
                      nie wierzę, że utworzenie pedagogiki na PR jest dobrym pomysłem skorą są
                      uczelnie które specjalizują się w tym kierunku od lat.
    • Gość: kaśka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 20:32
      Także jestem absolwentką Kolegium z czego bardzo się cieszę. Dziś już z tytułem
      magistra pracuję w szkole. Co mi dało Kolegium? Teorię mocno osadzoną w praktyce
      poprzez dużą ilość praktyk. Zajęcia teoretyczne prowadzą wykładowcy o bardzo
      wysokich kwalifikacjach-w dużej mierze pracownicy UMCS, praktyczne -nauczyciele
      mocno osadzeni w praktyce szkolnej (odsyłam do strony kadra na www.kn.radom.pl)i
      praktyki w bardzo dobrych szkołach.Takie połączenie daje doskonałe efekty o czym
      mogłam przekonać się osobiście. Kolegium ma podpisaną umowę z UMCS i wszyscy
      absolwenci Kolegium mogą spokojnie kończyć studia magisterskie bez różnic
      programowych na UMCS niejednokrotnie mając zajęcia z tymi samymi co w Kolegium
      nauczycielami akademickim. Nie jest to jednak obowiązek. Ja studia magisterskie
      kończyłam na Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie.Niewątpliwym atutem jest
      to, że w Kolegium nie jest się anonimowym, można liczyć na wsparcie ze strony
      nauczycieli - to jest przywilej tylko małych placowe. Jak jest na Politechnice
      nie wiem, ale sądzę, ze ma sukcesy na polu nauk technicznych. I chyba tak
      powinno być. Szkoły winny kształcić w kierunkach, które przypisane są do jej
      profilu. Kolegium jak sama nazwa wskazuje powinna kształcić nauczycieli,
      Politechnika na kierunkach politechnicznych przyszłą kadrę inżynierską. Pewnych
      naturalnych sprawdzonych i ogólnie przyjętych zasad nie powinno się zmieniać. Co
      by było gdyby np. Uniwersytet Medyczny ogłosił nabór na mechanikę precyzyjną?
      • Gość: gość Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.09, 20:44
        miałabyś 100% racje i ukłony z mojej strony gdyby było tak, że przedmioty
        pedagogiczne na polibudzie wykładaliby np. pracownicy z ekonomii, czy chemii,
        którzy nie mieliby do tego uprawnien i umiejętności.
        ja uwazam ze pedaagogika na polibudzie nie jest złym pomysłem tym bardzieej ze
        PR ma być uniwekiem. jak jest z kształceniem na PR na pedagogice nie wiem. mam
        znajomych którzy skonczyli ten kierunek na PR i w KN UMCS-u. i jedni i drudzy są
        zadowoleni.
      • Gość: KY Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.09, 20:45
        Szkoły winny kształcić w kierunkach, które przypisane są do jej
        > profilu. Kolegium jak sama nazwa wskazuje powinna kształcić nauczycieli,
        > Politechnika na kierunkach politechnicznych przyszłą kadrę inżynierską. Pewnych
        > naturalnych sprawdzonych i ogólnie przyjętych zasad nie powinno się zmieniać. C
        > o
        > by było gdyby np. Uniwersytet Medyczny ogłosił nabór na mechanikę precyzyjną?

Ale zwróć uwagę, że te kierunki humanistyczne na PR są robione z konieczności -
        nie dano nam pozwolenia na drugą państwową wyższą szkolę, a kolegia za kilka lat
        muszą zniknąć. Można było zrobić to co zrobiono, albo pozbawić miasto tych
        kierunków.
        • Gość: Kaśka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 21:49
          Myślę, ze ten eksperyment Politechniki jest wystarczająco dobrze przemyślany, bo
          szkoda byłoby skazywać tych młodych ludzi na rozczarowania.
          • monkaf Re: UMCS czy Politechnika Radomska 25.06.09, 22:13
            Także póki jest taka możliwość, kierunki humanistyczne i pedagogiczne studiujmy
            w kolegiach nauczycielskich, a politechnice zostawmy te techniczne, nie
            działajmy wbrew naturze. A droga PR do uniwersytetu jest jeszcze daleka i nie
            sugerujmy się tym co nam obiecują, bo dobrze wiemy na czym w Polsce kończą się
            te obietnice mimo, że chęci są duże.
      • Gość: Jaro Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.sds.uw.edu.pl 27.06.09, 11:31
        Najlepiej studiować w jednym z dużych miast polskich a najlepiej w Warszawie.
        Nawet za cenę dojazdu do stolicy. Dyplom jeden z lepszych uczelni warszawskich
        jest naprawdę o wiele lepszym punktem w CV niż pójście na łatwiznę i siedzenie w
        Radomiu. Sam kończę za rok jedną z warszawskich uczelni. Poza w Wawie bezrobocie
        jest 2% (wg. oficjalnych danych) co też o czymś świadczy. Więc jak macie
        dylematy- to dobry wujek Jaro wam radzi: studiujcie w duzym miescie, poznajcie
        nowych ludzi i zdobądźcie jakieś doświadczenie. Po 5 latach zdecydujcie:
        zostajecie czy wracacie do domu. Ja już zdecydowałem: zostaję w wawie. Pozdr.
        • Gość: qwweeww Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: 91.203.53.* 28.06.09, 09:26
          Obojętne gdzie się kończy, nikt nie patrzy na pieczątkę tylko umiejętności, praktykę, języki. Do Wa-wy warto jeździć na studia których w Radomiu nie ma. Pedagogikę warto studiować w Radomiu. Zostaje dużo czasu na własny rozwój (języki, zainteresowania). To jest o wiele ważniejsze niż pieczątka. W Radomiu łatwiej też o granty, stypendia, wyjazdy zagraniczne - po prostu mniejsza konkurencja (przynajmniej na PR)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka