m098 24.06.09, 20:16 Chcę studiować w Radomiu pedagogikę wczesnoszkolną i nie wiem czy lepiej studiować w Kolegium Nauczycielskim pod patronatem UMCS w Lublinie czy na nowo otwartych kierunkach na Politechnice Radomskiej. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monkaf Re: UMCS czy Politechnika Radomska 24.06.09, 20:21 Oczywiście, że w Kolegium Nauczycielskim, to sprawdzona uczelnia w tej dziedzinie, a poza tym lepiej mieć na dyplomie pieczątkę znanego i cenionego UMCS niż Politechniki czy jakiegoś dziwnego uniwersytetu radomskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KY Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 24.06.09, 20:56 Mi się wydawało, ze zawsze lepiej mieć wiedzę i umiejętności niż pieczątkę... A odpowiadając na pytanie to kolegium chyba przestaje istnieć od nowego roku akademickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: 188.33.102.* 24.06.09, 21:37 Jeżeli chodzi o wiedzę którą można zdobyć to w sumie bez znaczenia gdzie. Ukończyłam KN prawda jest taka, że jak ktoś chciał się czegoś nauczyć to miał do tego możliwości, ale i na ściągach też można było przejść. Na minus w kolegium składa się: brak stypendiów, zarówno socjalnego jak i naukowego, "podwójna obrona" ponieważ broni się tytułu nauczyciela, a dopiero później licencjata bodajże od tego roku w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad acta Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.09, 22:55 ot i cały UMCS, UW i inne AE poza siedzibą właśnie. Dzięki absolwentka za rzeczowy głos w dyskusji. Co to pieczątek to kolegi/koleżanki wyżej, zrób sobie pieczątkę UMCS na czole i wtedy każdy już będzie wiedział, że jesteś stamtąd <sick> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna absolwentka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 09:51 Ostatni nabór w kolegiach będzie w 2011 r. Na dziś zdecydowanie lepiej pójść do kolegium i uzyskać dyplom UMCS. Poza tym mają zdecydowanie bardziej kompetentną i życzliwą kadrę. Brak stypendiów to niewątpliwy minus dla kolegiów. Wybór należy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
izunia125 Re: UMCS czy Politechnika Radomska 25.06.09, 10:54 Bez zastanowienia wybierz KN. Bo wbrew temu co tu niektórzy piszą pieczątka jest bardzo ważna ( spróbujcie poszukać dobrej pracy to się przekonacie). UMCS to znana i ceniona uczelnia, a PR - sami wiecie. Zresztą skończyłam kolegium i jestem bardzo zadowolona przede wszystkim z poziomu nauczania. Od razu po ukończeniu studiów dostałam w szkole pracę, ale gdybym miała właśnie pieczątkę PR na dyplomie to przy takiej konkurencji nie miałabym żadnych szans na to stanowisko.A myślę, że stypendium to nie jest tu kluczową sprawą bo i tak nie każdy je dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KY Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.09, 11:59 Czyli twierdzisz, ze pracodawca w żaden sposób nie weryfikował Twych umiejętności, tylko z marszu przyjął kandydata z "najlepszą" pieczątką na dyplomie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: 188.33.123.* 25.06.09, 14:29 Pewnie że stypendia nie są kluczową sprawą, ale wiele osób u mnie na roku było rozczarowane brakiem stypendiów socjalnego i naukowego. Mi socjalne nie przysługuje, ale za średnią w granicach 4.3- 4.8 przez całe studia dostawałam co semestr stypendium motywacyjne za wyniki w nauce jednorazowo 120-128 zł. Dlatego informuję zainteresowaną, gdyż niby stypendia nie najważniejsze, ale jednak istotne. Co do kadry to bywało różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
izunia125 Re: UMCS czy Politechnika Radomska 25.06.09, 15:21 Jasne, że pracodawca na pierwszym miejscu stawiał stan mojej wiedzy i kwalifikacje. Ale jeżeli byłoby dwóch kandydatów ubiegających się o stanowisko nauczyciela, zakładając, że ich stan wiedzy byłby taki sam, a jeden ukończyłby UMCS drugi zaś PR to który byłby przyjęty? Ja też nie byłam jedyną kandydatką do tej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KY Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.09, 15:40 Ale jeżeli byłoby dwóch kandydatów ubiegających się o stanowisko > nauczyciela, zakładając, że ich stan wiedzy byłby taki sam, a jeden ukończyłby > UMCS drugi zaś PR to który byłby przyjęty? W Radomiu przypuszczam, ze PR. Dlaczego? Dlatego, ze większość pracodawców promuje 'swoich' absolwentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryśka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.09, 16:25 informacja dla osoby której tak bardzo zalezy na pieczątkach. sytuacja dzieje sie w pewnej firmie kosmetycznej dodam ze to nie global. firma ta po rozmowach kwalifikacyjnych organizuje krótki test w laboratorium. są dwie osoby jedna po radomskich kosmetykach, druga po chemii zwiazków biologicznie czynnych polibudy warszawaskiej. po teście odpadła jedna osoba druga dostała prace zgadnij która? absolwentka politechniki radomskiej... i co?? historia prawdziwa, ta osobą która dostała prace jest corka mojej znajomej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob_budowniczy Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 18:56 PR to uczelnia z ponad 50-letnią tradycją. Pracodawcy mają pozytywne odczucia wobec absolwentów Politechniki, nie wierzę żeby były tylko te złe (chociaż o tych ostatnich się mówi głośno). Popieram głos poprzedniczki. Absolwenci kierunków technicznych, ekonomicznych czy technologii chemicznej są cenieni i to nie tylko w Radomiu czy w b. woj. radomskim, ale także w innych miastach. A jeśli ktoś przy ocenie kwalifikacji bierze pod uwagę wyłącznie tzw. renomowane warszawskie, krakowskie czy lubelskie uczelnie dyskryminując absolwentów PR to świadczy o tym, że jest mocno ograniczony jakimiś stereotypami. Najważniejsze jest to co kandydat do pracy potrafi (czego się nauczył na studiach i poza nimi), jakie ma doświadczenie, podejście do wykonywania obowiązków, wreszcie jakim jest człowiekiem (umiejętności interpersonalne, komunikatywność, etc.). Z resztą mam kilku znajomych po tych tzw. renomowanych uczelniach i żaden z nich jakoś się tym nie szczyci. Robią to za to albo ich rodzice albo dalsi krewni, znajomi. Druga sprawa: te, uczelnie również przyjmują "wszystkich" na studia zaoczne czy uzup. magisterskie. Różnica jest tylko w kwocie czesnego, która jest dwu- albo trzykrotnie wyższa niż np. na PR. I co wtedy? Tylko dlatego, że ktoś ma bogatszych rodziców i mógł sobie pozwolić na wyjazd do W-wy ma oznaczać, że jest lepszym kandydatem do pracy? Według mnie zdecydowanie NIE! Co do wyboru pomiędzy pedagogiką na PR a KN to niestety nie mogę pomóc. Nie wiem jak są prowadzone te kierunki na KN ani na PR. Życzę dobrego wyboru. Absolwent PR, UMCS i AE Kraków. Mam porównanie, więc uważam że radomska Politechnika jest całkiem dobrą uczelnią. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
izunia125 Re: UMCS czy Politechnika Radomska 25.06.09, 19:32 Ja nie neguje tego, że Politechnika Radomska źle kształci na kierunkach ekonomicznych czy technicznych, być może w tych dziedzinach jest znakomita, ale nie wierzę, że utworzenie pedagogiki na PR jest dobrym pomysłem skorą są uczelnie które specjalizują się w tym kierunku od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 20:32 Także jestem absolwentką Kolegium z czego bardzo się cieszę. Dziś już z tytułem magistra pracuję w szkole. Co mi dało Kolegium? Teorię mocno osadzoną w praktyce poprzez dużą ilość praktyk. Zajęcia teoretyczne prowadzą wykładowcy o bardzo wysokich kwalifikacjach-w dużej mierze pracownicy UMCS, praktyczne -nauczyciele mocno osadzeni w praktyce szkolnej (odsyłam do strony kadra na www.kn.radom.pl)i praktyki w bardzo dobrych szkołach.Takie połączenie daje doskonałe efekty o czym mogłam przekonać się osobiście. Kolegium ma podpisaną umowę z UMCS i wszyscy absolwenci Kolegium mogą spokojnie kończyć studia magisterskie bez różnic programowych na UMCS niejednokrotnie mając zajęcia z tymi samymi co w Kolegium nauczycielami akademickim. Nie jest to jednak obowiązek. Ja studia magisterskie kończyłam na Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie.Niewątpliwym atutem jest to, że w Kolegium nie jest się anonimowym, można liczyć na wsparcie ze strony nauczycieli - to jest przywilej tylko małych placowe. Jak jest na Politechnice nie wiem, ale sądzę, ze ma sukcesy na polu nauk technicznych. I chyba tak powinno być. Szkoły winny kształcić w kierunkach, które przypisane są do jej profilu. Kolegium jak sama nazwa wskazuje powinna kształcić nauczycieli, Politechnika na kierunkach politechnicznych przyszłą kadrę inżynierską. Pewnych naturalnych sprawdzonych i ogólnie przyjętych zasad nie powinno się zmieniać. Co by było gdyby np. Uniwersytet Medyczny ogłosił nabór na mechanikę precyzyjną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.09, 20:44 miałabyś 100% racje i ukłony z mojej strony gdyby było tak, że przedmioty pedagogiczne na polibudzie wykładaliby np. pracownicy z ekonomii, czy chemii, którzy nie mieliby do tego uprawnien i umiejętności. ja uwazam ze pedaagogika na polibudzie nie jest złym pomysłem tym bardzieej ze PR ma być uniwekiem. jak jest z kształceniem na PR na pedagogice nie wiem. mam znajomych którzy skonczyli ten kierunek na PR i w KN UMCS-u. i jedni i drudzy są zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KY Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.radom.vectranet.pl 25.06.09, 20:45 Szkoły winny kształcić w kierunkach, które przypisane są do jej > profilu. Kolegium jak sama nazwa wskazuje powinna kształcić nauczycieli, > Politechnika na kierunkach politechnicznych przyszłą kadrę inżynierską. Pewnych > naturalnych sprawdzonych i ogólnie przyjętych zasad nie powinno się zmieniać. C > o > by było gdyby np. Uniwersytet Medyczny ogłosił nabór na mechanikę precyzyjną? Ale zwróć uwagę, że te kierunki humanistyczne na PR są robione z konieczności - nie dano nam pozwolenia na drugą państwową wyższą szkolę, a kolegia za kilka lat muszą zniknąć. Można było zrobić to co zrobiono, albo pozbawić miasto tych kierunków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 21:49 Myślę, ze ten eksperyment Politechniki jest wystarczająco dobrze przemyślany, bo szkoda byłoby skazywać tych młodych ludzi na rozczarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
monkaf Re: UMCS czy Politechnika Radomska 25.06.09, 22:13 Także póki jest taka możliwość, kierunki humanistyczne i pedagogiczne studiujmy w kolegiach nauczycielskich, a politechnice zostawmy te techniczne, nie działajmy wbrew naturze. A droga PR do uniwersytetu jest jeszcze daleka i nie sugerujmy się tym co nam obiecują, bo dobrze wiemy na czym w Polsce kończą się te obietnice mimo, że chęci są duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: *.sds.uw.edu.pl 27.06.09, 11:31 Najlepiej studiować w jednym z dużych miast polskich a najlepiej w Warszawie. Nawet za cenę dojazdu do stolicy. Dyplom jeden z lepszych uczelni warszawskich jest naprawdę o wiele lepszym punktem w CV niż pójście na łatwiznę i siedzenie w Radomiu. Sam kończę za rok jedną z warszawskich uczelni. Poza w Wawie bezrobocie jest 2% (wg. oficjalnych danych) co też o czymś świadczy. Więc jak macie dylematy- to dobry wujek Jaro wam radzi: studiujcie w duzym miescie, poznajcie nowych ludzi i zdobądźcie jakieś doświadczenie. Po 5 latach zdecydujcie: zostajecie czy wracacie do domu. Ja już zdecydowałem: zostaję w wawie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwweeww Re: UMCS czy Politechnika Radomska IP: 91.203.53.* 28.06.09, 09:26 Obojętne gdzie się kończy, nikt nie patrzy na pieczątkę tylko umiejętności, praktykę, języki. Do Wa-wy warto jeździć na studia których w Radomiu nie ma. Pedagogikę warto studiować w Radomiu. Zostaje dużo czasu na własny rozwój (języki, zainteresowania). To jest o wiele ważniejsze niż pieczątka. W Radomiu łatwiej też o granty, stypendia, wyjazdy zagraniczne - po prostu mniejsza konkurencja (przynajmniej na PR) Odpowiedz Link Zgłoś