Dodaj do ulubionych

Książeczka zdrowia

IP: *.rzeszow.vectranet.pl 03.01.10, 20:01
Witam! Staram się o pracę,w której wymagana jest książeczka zdrowia.
Gdzie mam ją załatwić i ile to kosztuje? Jeżeli ktoś mi doradzi
gdzie mam się udać,będę bardzo wdzięczna. Z góry dziekuję :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Książeczka zdrowia IP: *.krak.tke.pl 03.01.10, 21:27
      jeżeli to chodzi o pracę, w której będziesz miała jakikolwiek kontakt z
      żywnością, to najpierw musisz się udać do stacji sanitarno-epidemiologicznej na
      ul warzywnej (albo w okolicy warzywnej). Tam się robi wymazy i jak już będą
      wyniki to się idzie do lekarza medycyny pracy. W sumie to kosztuje ok 100zł
      (chyba), ale warto próbować namawiać pracodawcę żeby te pieniążki zwrócił -
      przynajmniej część.
    • Gość: Mamba 2 Re: Książeczka zdrowia IP: 188.33.248.* 03.01.10, 21:53
      1.Kupić książeczkę w sklepie z drukami(mogą być także w sklepach papierniczych)
      2.Wziąć skierowanie na badania z zakładu ,który chce Cię zatrudnić
      3.Iść do Sanepidu po probówki na wymazy(przez trzy kolejne dni odnosić tam
      materiał do badań ,zapłacić ponad 100 zł,czekać około 2 tygodnie na wyniki)
      4.Z książeczką,wymazami i skierowaniem z zakładu pracy udać się do lekarza
      medycyny pracy(zakład pracy ma podpisaną umowę z konkretną placówką służby
      zdrowia ,więc powinien wskazać,gdzie należy podbić książeczkę.Jeżeli tak nie
      jest to lekarze medycyny pracy przyjmują w każdej prywatnej lub publicznej
      przychodni-prawdopodobnie będziesz także musiała zapłacić z własnej kieszeni,a
      może pracodawca zwróci Ci pieniążki po okazaniu imiennej faktury za wykonaną
      usługę.Nie zapominaj ,że przy podjęciu jakiejkolwiek pracy w szanującej się
      firmie wymagane są badania wstępne na dane stanowisko pracy,które wykonasz
      jednocześnie podbijając książeczkę zdrowia.Wymazy ważne są na całe życie (o ile
      nie zachorujesz na jakąś chorobę nazwijmy ją zakaźną),dlatego należy skrzętnie
      pilnować swojej książeczki i zabierać ją z każdej firmy,z której będziesz odchodzić.
      Trochę długi wywód,ale starałam się w miarę dokładnie wytłumaczyć,abyś się nie
      nachodziła i przygotowała na koszty rzędu 180-200 zł.Powodzenia ,nikt nie
      mówił,że będzie lekko!Najważniejsze,że jest praca.
      • Gość: Kinga Re: Książeczka zdrowia IP: *.rzeszow.vectranet.pl 03.01.10, 22:02
        Ślicznie dziekuję,przynajmniej już wiem od czego zacząć. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka