Gość: zbych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 11:27 zastanawiam sie nad budową domku z bali ,co o tym sądzicie może ktośc wie jakie są koszty takiego domu,jakie są wady i zalety takich domków ,może zna ktoś firme która to robi dobrze,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kwasu Re: Dom z bali ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.10, 12:37 Wada to jest taka że Ci pójdzie z dymem w ciągu godziny a zaleta to nie wiem... może to że sobie bez problemu wbijesz gwoździa w ściane. Ale też wadą jest to że korniki wychlają drewno, dzięcioły też zrobią dziuple Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bal Re: Dom z bali ... IP: *.rzeszow.mm.pl 13.05.10, 23:05 Zna może ktoś dobre firmy z okolic Rzeszowa/z Podkarpacia wykonujące domy z bali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Dom z bali ... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 14.05.10, 11:37 Szukaj poprzez google, najłatwiej. Szukaj na Allegro wpisując 'dom z bali'. Problem jest z czym innym. Otóż każda z tych firm pisze o 'domu w stanie deweloperskim' za jakąś tam kwotę. I tu zaczynają się schody, bo właściwie to oferują tylko ściany zewnętrzne, działowe często jako konstrukcję, bez fundamentów, bez komina, bez pokrycia blachą/dachówką. Masz dom wstępnie za ok. 200 tys.zł., ale Twój udział to ok.50 tys. i wychodzi Ci na to samo co murowany. Jedyną różnicę pomiędzy drewnianym a murowanym stanowi czas realizacji. Nasi 'fachowcy' już postarali się, by ceny były podobne. Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bal Re: Dom z bali ... IP: *.rzeszow.mm.pl 14.05.10, 11:54 No właśnie coś przez google słabo mi tu na Podkarpaciu pokazuje. Dzięki za pozostałe uwagi, dopiero zaczynam się tym interesować i sam jeszcze nie wiem, jaką technologię wybrać, aczkolwiek nie chciałbym się w tym zbytnio "zagrzebać". Zależy mi na czasie. Myślałem też coś o szkieletach, ale to chyba najgorsze rozwiązanie. Najlepiej pewnie będzie kupić coś murowanego w stanie surowym zamkniętym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Dom z bali ... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 14.05.10, 12:22 Jeśli chcesz drewniany - to pamiętaj, że szkieletowy ma swoje zalety w stosunku do litych bali. Przede wszystkim jest cieplejszy i (jednak) tańszy. Trochę mnie to kiedyś interesowało i zachowały się linki do stron. Spróbuj coś wybrać: www.drewdomy-sowa.any.pl/ www.rew-dom.com.pl/offer.php www.nordline.pl/pl/index.php?page=kontakt podkarpackie.turegion.pl/hat-bud-s-c.html e-domy.eu/ www.domyzdrewna1.webpark.pl/ www.drewdom.interq.pl/ www.golbalux.pl/oferta_d.htm www.drewhat.pl/ www.colder.pl/kontakt.php Kilku z tych wykonawców ma ceny niebotyczne, ale nie wiem na co Cię stać, dlatego zamieszczam wszystkich, o których wiem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dom z bali ... IP: 109.243.207.* 14.05.10, 12:59 Też kiedys chorowałam na dom z bali... ale kilka kontaktów z ludźmi, którzy mieli do czynienia z budową tego domu skutecznie mnie wyleczył, moi znajomi byli też w kilku, i wydają się ciemne w środku i mało ustawne. Wiem, że firma nordline nie do końca wywiązuje się z umów. Na nasz rynek wchodzi natomiast firma arde.pl. Znalazłam ich na ostatnich targach, ale nie wiem nic na temat ytonga. Czy ktoś budował już tym systemem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bal Re: Dom z bali ... IP: *.rzeszow.mm.pl 14.05.10, 13:31 A czy z tą firmą www.praefa.com.pl lub według tej metody ktoś budował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murer Re: Dom z bali ... IP: *.19.165.89.osk.enformatic.pl 14.05.10, 14:08 Rozwazalem też dom z bali. Pol roku zbieralem informacje spotykalem sie z wykonawcami i koniec koncow buduje tradycyjnie :). Wez pod uwage nastepujace kwestie : - dobre, grube ( co najmniej 26 cm) drewno, sezonowane o odpowiedniej wilgotnosci itd jest po prostu drogie - Ekologicznosc tego domu to tez mit bo w drewno musisz wlać sporo chemii. - czas budowy jest porownywalny albo i dluzszy niz tradyjna metoda. Wez pod uwage ze dom z bali potrafia osiadac nawet 2 lata i nawet 10 cm. Na podkarpaciu nie ma firm ktorym zlecilbym budowe. Jesli juz to gorale i tylko z grubego bala ale wowczas cena za metr od 3 tys wzwyz. Poza walorami wygladu reszta niestety juz nie jest tak kolorowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Dom z bali ... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 14.05.10, 14:28 murer napisał(a): "Wez pod uwage ze dom z bali potrafia osiadac nawet 2 lata i nawet 10 cm" Ejże! To co piszesz przeczy zasadom statyki! Chyba, że posadowisz dom bezpośrednio na gruncie, co jest możliwe, ale nieodpowiedzialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Dom z bali ... IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 22:16 "Murer" jeśli przesadził to tylko w jednym, centymetrach osiadania jest to w granicach 5cm i należy uważać z stolarką zewnętrzną. Jeśli chodzi o domy z bali na Podkarpaciu i korzystanie z usług tutejszych firm odradzam. Są za drogie a firmy które proponują tanie usługi mogą Cię przekręcić z terminem nawet o rok i nie będziesz miał żadnego pola manewru.Dom u górali jest z pozoru droższy ale tempo wykonania rzeczywiście imponujące. Szkoda zawracać sobie głowę lepiej wymurować i docieplić.Wierzcie w to co napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balowicz Re: Dom z bali ... IP: 195.95.169.* 12.07.10, 15:33 Operujecie tutaj samymi obiegowymi dalekimi od rzeczywistości opiniami. Reprezentujecie typ myślenia ludzi, którzy nie mieli do czynienia z domami drewnianymi, często nawet w takim nie byli. Co najwyżej widzieli takie .... A już najgorszymi określeniami są, że spali się w ciągu godziny, że korniki zjedzą, że dzięcioły dziuple wydłubią.... Jest to tak skrajnie stereotypowe, że aż boli. Przy okazji głupie..... Drewno nie jest drogie. Wcale nie trzeba wlewać chemii, bo można znaleźć bardziej naturalne środki zabezpieczenia i impregnacji. Dom osiada, to jedyne z czym się zgadzam. Mniej lub więcej, zależy czy dom postawiony z drewna suchego, czy tzw. zielonego. Niewątpliwym walorem jest szybkość budowy. Co do kosztów, dom można zbudować taniej niż murowany. Owszem, koszt początkowy jest relatywnie większy, bo więcej pieniędzy trzeba włożyć od razu w stan zamknięty. Natomiast odpada sporo na etapie wykończenia. Odnośnie firm na Podkarpaciu. Uczciwej nie znajdzie. W sensie stosunku zakresu robót do ceny. Zdzierstwo. Inaczej tego nie można nazwać. Najlepszym sposobem jest poszukanie cieśli, który takie domy stawia. Tutaj zasada jest analogiczna jak w przypadku domów murowanych - kiedy budujesz dom z pustaka, nie zatrudniasz firmy budowlanej, tylko szukasz murarza, który taki dom zbuduje. Szukanie ekipy np. przez allllegro to proszenie się o kłopoty.... Warto poszperać na forum muratora. Tam są prawdziwe i rzetelne opinie. Wykonawcę dzięki niemu tez można znaleźć.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pecet Re: Dom z bali ... IP: 109.243.255.* 17.05.10, 15:22 Reprezentuję firmę budującą domy z bali. W razie zainteresowania i omówienia szczegółów naszej oferty proszę o kontakt: 795 933 388 Odpowiedz Link Zgłoś
lawenda508 Re: Dom z bali ... 28.08.10, 12:26 Odradzam budowanie z nordline pl, sw, sp z o.o i pewnie niedługo inne końcówki. nieterminowy, nie dokończył budowy, ekipy z przypadku często bez narzędzi, podłogi panelowe się powyginały (brak foli na betonie), szalówka odstaje a nawet odpada (gdzieniegdzie gwoździe w co trzeciej desce), niezgodności z projektem w konstrukcji (brak kilku jętek, inna wysokość kondygnacji) itd masa nerwów - temat rzeka tel. 661464842 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trafiony Re: Dom z bali ... IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.10, 23:04 Uwaga na firmę Tomasz Kucharzyk to typowy przykład że budowa z bali która powinna być zakończona w 9 miesięcy może potrwać trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
asradek Re: Dom z bali ... 01.02.16, 03:52 Firma Wikpol z małopolski jest sprawdzonym wykonawcą, który działa już na naszym rynku od kilkunastu lat. Można bez problemu zobaczyć i osobiście obejrzeć ich zrealizowane projekty. Realizują zlecenia na terenie całego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ociosani Re: Dom z bali ... IP: *.internet.jettel.pl 27.06.23, 14:45 I jak przebiegł proces budowy domu z bali? Z chęcią zobaczymy gotowy efekt :) Nasze domy z bali w istebnej można obejrzeć tutaj: domy z bali Istebna - Ociosani Odpowiedz Link Zgłoś