16.11.10, 23:14
Zapraszam do wzięcia udziału w organizowanym przez CN Kopernik, konkursie na scenariusz spektaklu teatralnego.

Szczegóły tutaj

To właśnie w tym "Koperniku" podoba mi się najbardziej - wzajemne przenikanie się nauki, kultury, edukacji... taka nowa jakość...
eeech może kiedyś w Rzeszowie.... :)

Chętnym do wzięcia udziału w konkursie życzę sukcesu i proszę o kontakt na info@explores.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Shepard Re: Konkurs ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 08:24
      "... eeech może kiedyś w Rzeszowie.... :) ..."

Nie wiem czy pamiętasz, ale właśnie w Rzeszowie był taki pomysł aby zaangażować Teatr Lalki i Aktora… i namówić do współpracy przy tworzeniu cyklu przedstawień dla młodszej widowni: spektakli opowiadających w łatwy i przystępny sposób historię NAUKI: ubrane w zgrabną fabułę przygody ludzi, którzy tworzyli cywilizację naukowo techniczną… ot, coś na wzór francuskich serii animowanych pt. „Byli sobie Wynalazcy…” tylko zamienione na narrację właściwą dla teatru lalkowego z wykorzystaniem nowoczesnych technik, np. multimedialnych. Projekt miał być zaprezentowany przy okazji Pikniku Naukowego, jako dodatkowa atrakcja dla najmłodszych…
      Niestety… nie udało się… ale jak widać – nie tylko Kopernik ma pomysły w tym rodzaju… Tylko, że oni mają możliwości i wystarczająco szerokie horyzonty. O środkach nie wspominam…

S.
      • tomasz.michalski Re: Konkurs ! 17.11.10, 09:14
        Pewnie, że pamiętam :)
        I też żałuję, ze nie wyszło choć jestem optymistą co do przyszłego roku.
        Podejrzewam, że do tej pory nikt nie myslał w ten sposób.
        Piknik ? I to naukowy ? No i historia nauki pokazana w spektaklu lalkowym dla dzieci ? Toż to wymysły nie z tej ziemi. Lepiej ostroznie z takimi innowacjami.... no i po pomyśle :)
        Schematy działania okazały się mocniejsze.
        Piknik pokazał, że jego formuła jest baardzo pojemna i że własnie o takie innowcyjne odejście chodzi. Droga do realizacji pomysłu jest otwarta.

Ale jeszcze wyjasniając to moje "...ech gdyby tak.." tyczyło bardziej tego że gdybyśmy mieli taki nasz osrodek jak CN Kopernik to takie działania byłyby na porzadku dizennym (mam nadzieję)
        • Gość: Shepard Re: Konkurs ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 09:30
          "... gdybyśmy mieli taki nasz osrodek jak CN Kopernik to takie działania... "

Jasne. Gdybyśmy mieli dwa takie czołgi jak RUDY 102, to byśmy se SAMI te Wojnę wygrali.
          Żart... :-)
          Zgadzam się oczywiście z Twoim "gdybyśmy"...
          Dodałbym jeszcze moje "gdybyśmy"...:

GDYBYŚMY mieli światłych i mądrych urzędników w ratuszu… oraz tych którym płacimy w wydziale promocji… :-)))) BEZCENNE!!!

(Za resztę możemy zapłacić kartą VISA…)

S.
    • Gość: mata_kari Re: Konkurs ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 08:43
      Jestem za taką wizją sposobów nauczania dzieci. Mam nadzieję,że na najbliższym pikniku zrealizujecie swój projekt, to by było coś. Wreszcie ktos mysle żeby zainwestwoać w dzieci i młodzież!
      • Gość: Shepard Re: Konkurs ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 09:10
        Chcieliśmy w ten sposób połączyć kilka wątków w jeden:
        Po pierwsze - spektakl Teatru Lalki i Aktora (proszę wybaczyć, że pomijam nazwę... dla mnie to jest i będzie zawsze... KACPEREK :-))) to naprawdę dobry sposób aby… ODCZAROWAĆ zawiłości świata nauki i pokazać je w naprawdę przystępny dla każdego sposób…
        Motywacja ta sama, która przyświeca nam w Radiolatorium: INSPIROWAĆ i namawiać do EKSPERYMENTOWANIA… od UCZENIA – są szkoły… :-)
        Po drugie – nasz Teatr Lalki i Aktora – ma renomę w świecie, mogło by to być zupełnie nowe i innowacyjne edukowanie przez kulturę…: z jednej strony Teatr – z drugiej Technika, a wszystko z edukacyjnym zacięciem.
        Po trzecie – unikatowe przedsięwzięcie. Ile Teatrów ma w swoim repertuarze tego typu spektakle? Przecież to jest oferta dla konkretnego odbiorcy: SZKOŁY PRZYJDĄ… :-)))))

Tylko…
        Niestety…
        KASA.
        A tę lepiej wydawać na światełka albo – serial o wojnie z 1920. :-((((

S.
      • Gość: Shepard P.S. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 09:15
        A na marginesie: historię Marconiego, Edisona… prace Foucaulta czy Skłodowskiej… zmagania Einsteina – naprawdę można przedstawić jak PRZYGODĘ z TAJEMNICĄ w jednym: coś co w takiej właśnie, baśniowej wręcz formie zostanie wchłonięte LEPIEJ niż wiedza podręcznikowa… Na początek.
    • Gość: mata_kari Re: Konkurs ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 09:59
      Szkoły nawet się pewnie ucieszą: to przecież gotowiec i panie nauczycielki nie będa musiały udawać, że je pasjonuje to, o czym uczą. A co do pikniku to mam nadzieję, że da się np zorganizować jakis multimedialny pokaz. Mi ise marzy wyśietlanie w Zorzy serialu , który leci na Discovery SC "Jak działa wszechświat"!!!!! Ech, ale by było...............
      • Gość: Shepard Re: Konkurs ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 11:06
        Kino?... O.K. ale mając budżet choćby zbliżony do tego jaki wywala się na Carpathię - Discovery można będzie zobaczyć NA ŻYWO... na pikniku.

Mam propozycję na konkurs: TAKI SAM BUDŻET dla Carpathii i dla DNIA ODKRYWCÓW!
        I wtedy życie SAMO zweryfikuje KTO wykorzystał te pieniądze LEPIEJ i z korzyścią dla społeczeństwa.
        Porównamy też FREKWENCJĘ... i to nie licząc klientów ogródków piwnych... :-)

S.
    • Gość: mata_kari Re: Konkurs ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 11:23
      A ile poszło na Carpathię?
      • Gość: Shepard Re: Konkurs ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 11:27
        Tajemnica KRÓLIKA... :-)
        Mogę Ci powiedzieć ile poszło na Piknik... :-)))

S.
    • Gość: Felicjan Dulski Re: Konkurs ! IP: *.19.165.33.osk.enformatic.pl 17.11.10, 11:39
      Infolinia nie działa, skrypt wysyłania pytań - teraz dopiero od kilku dni. Odpowiedzi nie uzyskałem. Masakra. Strona słabiutka. Ale początki zawsze trudne są.
      • Gość: Shepard Re: Konkurs ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 11:42
        Felicjan! Na Śwaroga! A o czym Pan prawisz??? :-)
        • Gość: mata_kari Re: Konkurs ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 11:54
          A o czy,m rozmawiacie, bo nie panimaju?
    • Gość: Shepard Tomaszu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 12:18
      A jak tam NASA?
      Budujecie/my komplet dla misji APOLLO?

W świetle ostatnich rozmów z centralą :-) zaproponowałbym małą zmianę: najsampierw LM jednak, a potem - Moduł Serwisowy z kabiną...
      Niech se ludziska zobaczą, jak to jest siedzieć w budce telefonicznej na wysokości 110 metrów... :-)

Pozdrawiam,
      S.
      • tomasz.michalski Re: Tomaszu! 18.11.10, 13:37
        Kolejność jest oczywiście dowolna :).
        Ale wracając do tematu konkursu, to w przyszłym tygodniu spróbujemy zorganizować takie spotkanie zainteresowanych osób.
        • Gość: mata_kari Re: Tomaszu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 15:06
          Panie Tomaszu! Pan jesteś z kosmosu chyba. Zamiast szczerzyć się z plakatów i jadzić na forum pan sobie po cichutku pracujesz????
          • tomasz.michalski Re: Tomaszu! 18.11.10, 22:55
            Oooo za Aliena mnie wzięto !!!
            No to pięknie... a jam ci Ziemianin z dziada pradziada i żadnych tam intergalaktycznych podróży nie uprawialem...

Choc z wielka przyjemnościa udal bym sie np w taką: Wyprawa do czarnej dziury

Z kosmosu są za to (niestety) niektórzy kandydaci. No może raczej należało by powiedzieć, że mogliby być .....
            Rozdziawiłem gębę dziś sluchając pewnej wypowiedzi. Herbertem Wellsem mi zaleciało :)

No właśnie, ogłaszam swój konkurs:
            "Co wspólnego z Herbertem Wellsem ma rzeszowska kampania wyborcza"

Nagrodą będą symboliczne: tytuł "Najlepszego znawcy political fiction w grodzie Rzecha" oraz "Najbystrzejszego łowcy skojarzeń" :)

Dla ułatwienia dodam, że warto szukać w obszarach:
            II Rzeczypospolita, muzyka, polityka....

To taki humorystyczny przerywnik straaasznie poważnej kampanii wyborczej.
            To co ? Ma ktoś jakieś typy o kogo i o co chodzi ?
            • Gość: jagienka Re: Tomaszu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 23:05
              Czyżby możliwości zmartwychwstańcze...? To nie tylko ewentualnie u Wellsa... O tym już w Biblii było... :))))

Z ukłonem pełnym szacunku dla Pana pracy...
              • Gość: p Re: Tomaszu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 00:46
                no niestety, przykro stwierdzić ale będziecie mieli figę z makiem; znów wywrocki dostanie albo inny danzel. Ferenc się chwalił że z carpatii markę zrobi, czyli na inne dizałania - zero akcpeptacji. smutne i takie rzeszowskie; nijakie.
              • tomasz.michalski Re: Tomaszu! 19.11.10, 10:17
                ... albo podróże w czasie..
                a co do tego jest potrzebne ?.... no co ? ... Jakiś pojazd ? .....
                A stąd juz blisko do Wellsa :)

Ale jeśli to prawda, to zaiste stolicą innowacji Rzeszów !!
                I to światową :)
                • Gość: Shepard Re: Tomaszu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 10:41
                  "... Wyprawa do czarnej dziury ... "

Nawet o tym NIE MYŚL. Spece z wydziału promocji pomyślą, że chodzi o ZLOT GWIAŹDZISTY przy nowym TUNELU na Krakowskiej. Albo - co bardziej alegoryczne - pod POMNIKIEM.
                  :-)))

S.

• tomasz.michalski Re: Tomaszu! 19.11.10, 11:17
                    Dobre...:)

Rozweseliłeś mnie na cały dzień.. :)
                    Słoneczko przygrzewa, zimy nie widać, pojutrze wybory....
                    Świat jest piękny !
                    Trzeba tylko patrzeć optymistycznie na rzeczywistość choć ta często skrzeczy... :)
                    • Gość: Shepard Re: Tomaszu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 11:41
                      "... Rozweseliłeś mnie na cały dzień.. :)... "

Poważnie? No popatrz... choć przyszło mi do głowy, że i tak skomplikowałem sprawę...
                      Miast szukać tuneli i wymyślać alegorie - wystarczyło wspomnieć o STUDNI w Rynku, albo - o pierwszej, najbliższej ratusza - KANALIZACYJNEJ.
                      Blisko, tanio i NAUKOWO: Brzytwa Okhama!

:-)

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka