Dodaj do ulubionych

Trzy panoramy na 650-lecie miasta

26.04.04, 21:40
Super pomysł... Nareszcie coś ciekawego w Rzeszowie będzie, czego nie ma w
innych miastach... Co do miejsca, to nie wiem czyją własnością jest kamienica
w Rynku, obok Ratusza, przy której miał stanąć nowy ratusz, a obecnie jest
parking od strony ul. Słowackiego. Kolejna ściana przy ul. Sobieskiego u
wylotu Bernardyńskiej, na której obecnie jest reklama Idei.
Obserwuj wątek
    • Gość: Elekon Trzy panoramy na 650-lecie miasta IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.04, 21:45
      Wszystko pięknie, ale z tym planem wg Wiedemanna naprawdę o wiele lepszy był
      pomysł plastyków wykonujących tę robotę: wykonania planu w formie
      rozwiniętego starego rulonu papieru. Szef delegatury PSOZ w Rzeszowie,
      Zbigniew Jucha, uznał jednak, że panorama ładniej będzie wyglądać w ramce. Ja
      tego zdania Pana Konserwatora nie podzielam - ani ze względów plastyczno-
      estetycznych, a i dlatego, że obrazki w ramkach dobrze prezentują się na
      ścianie w mieszkaniu, a nie na kamienicach Śródmieścia, gdzie wyglądają z
      reguły dość kiczowato. Moze jeszcze pora zastanowić się nad tym, szanowni
      Państwo?
      • Gość: ginger Re: Trzy panoramy na 650-lecie miasta IP: 213.25.159.* 26.04.04, 21:51
        w rulonie czy wyprasowana? nie ma chyba az takiej dużej róznicy. A pomysł jest
        świetny. Co do kamieniczki przy ratuszu - chyba raczej nie. Kamienica na
        Sokoła, gdzie malują Wiedemana, jest narawdę brzydka, to malowidło tylko ją
        upiększy. Szkoda chyba jednak dawać fresk w tak bliskim sąsiedztwie ratusza,
        Rynku, starej, ładnej architektury. Sam jednak nie wiem co w to m miejsce
        zaproponować. Jutro chyba się przejdę po mieście patrząc na ściany pod tym
        kątem. Pozdr.
        • Gość: Elekon Re: Trzy panoramy na 650-lecie miasta IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.04, 22:00
          Dla mnie różnica jest, bo cienka, niebieska bodaj ramka wokół tego malowidła to
          moim zdaniem dość prowincjonalny kicz. Słowem źle dobrane do proporcji ścian
          kamienicy i jej otoczenia ramy, które wszystko mogą zepsuć. Natomiast brzegi
          stylizowane na zniszczony stary dokument są jakimś uzupełnieniem mówiącym
          przechodniom o pochodzeniu i wieku malowidła.

Co do lokalizacji, to panoramę z 1936 roku proponuję umieścić na szczytowej
          ścianie przy ul.Naruszewicza, naprzeciw starych budynków szpitala, tuż przy
          skwerku, zwanym przez starszych Rzeszowian "dziadowskim ogrodem".

Co do nowszej panoramy, nie mam propozycji, i nawet nie wiem, o jaką panoramę
          chodzi. Jest ona już, czy ktoś ma ją dopiero malować?
    • Gość: Elekon Re: Trzy panoramy na 650-lecie miasta IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.04, 22:03
      Nowy ratusz? Wiesz coś Slavres na temat tych (starych zapewne) planów? Bo ja o
      tym pierwszy raz słyszę, słyszałem natomiast o koncepcji z przełomu lat 60/70
      XX wieku budowy nowego ratusza w okolicach skrzyżowania ulic Mochnackiego i
      Pułaskiego, obok Straży Pożarnej.
    • Gość: podkarpacki Re: Trzy panoramy na 650-lecie miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 22:30
      A co z rekonstrukcją elewacji na budynku dawnej siedziby Towarzystwa
      Gimnastycznego Sokół, WDK i dworca PKP?
      • Gość: Arti Trzy panoramy na 650-lecie miasta IP: *.rzeszow.mm.pl 27.04.04, 00:20
        Może by tak na paskudnym budynku NOTu stworzyć takie dzieło...Albo obok
        ratusza , na ścianie tej kamienicy koło parkingu....Lewe skrzydło urzędu
        wojewódzkiego ma również wolną ścianę i mógłby tam powstać taki malunek....
        • ares19 Więcej panoram 28.04.04, 10:57
          No ja bym wypier-dolił panoramke "Ułani - malowanie dzieci" na slepej ścianie
          koszar przy Dabrowskiego, dalej taką podobną panorame na takiejśz slepej
          sciance dawnych koszar na pilsudskiego . A tak wogole to wypieprzlbym panoramki
          gdzie sie tylko da - no np na autobusach MPK - takie panoramki - po kawałku na
          zasadzie puzzli. jak by to było miło gdy na przystanku pod UW sptkalby się
          kawałek rynku /na zerówce/ z kawalkiem śreniawitow / na 17 -tce/
          Od wielkiego świeta - można by zrobic zloot autobusów np na lisa kuli by
          mieszkaćy mogli se oglądnąć poskładaną np z 30 autobusów panorame w
          komplecie ::)))
          Gdy mój pomyśł chwyci - odstępuje honorarium "za pomyśl" na rzecz utworzenia
          panoramy na gorkach zalesiańskich- takiej wielkiej na zboczach od matysówki do
          bialej -żebym se z nowego miasta mógł zobaczyc malowany na gorkach rzeszow.
          • drewniany_pajacyk Re: Więcej panoram 28.04.04, 12:46
            Pomysły wdzięczne i oryginalne, a jakże proste w realizacji :) Spodziewam się,
            że honorarium autorskiego starczyłoby na ich praktyczne wykonanie, więc,
            aresie, jesli zrzekasz się honorarium, to może... zafunduj te malunki, co? :)

A najbardziej podoba mi się pomysł z górkami zalesiańskimi. Ale lekko
            zmodyfikowany: napis HOLYWOOD by tam świetnie pasował! Merytorycznie też :)
            • ares19 Re: Więcej panoram 28.04.04, 12:56
              drewniany_pajacyk napisał:

> Pomysły wdzięczne i oryginalne, a jakże proste w realizacji :) Spodziewam
              się,
              > że honorarium autorskiego starczyłoby na ich praktyczne wykonanie, więc,
              > aresie, jesli zrzekasz się honorarium, to może... zafunduj te malunki, co? :)
              >
              > A najbardziej podoba mi się pomysł z górkami zalesiańskimi. Ale lekko
              > zmodyfikowany: napis HOLYWOOD by tam świetnie pasował! Merytorycznie też :)

Q-rcze - jestem wściekły!!! Bo jest ktoś lepszy odemnie- z tym Holywoodem
              pajacyku - jesteś "we beściak" :)))
              • Gość: Osjan Re: Więcej panoram IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 13:35
                Cóż, sądzę, że jedna panorama na razie wystarczy. Magistrat wpadł na jeden
                dobry pomysł i zamiast wymyślać kolejne, powiela ten sam.

Ale i tak nie jest to złe. Lepsze od wizerunków krypiarzy.
              • drewniany_pajacyk Re: Więcej panoram 28.04.04, 13:35
                E-tam! Wyluzuj!:)
                Byłaś(-eś, -oś) blisko pomysłu - tuż,tuż! Tylko te "panoramy" nadmiernie
                sugestywnie oddziaływały.

No i do roboty! :) Lubię dobre i nieszkodliwe jaja!
                • ares19 Re:więcej panoram 28.04.04, 14:52
                  Zaraz zaraz ... panorama, krypiarz....
                  Mam - zajarzyłem...

A jakby tak na wieżowcu -szafie najblizszym od wisloka wymalować panorame
                  podwislocza ze staszkiem nitką z modelem krypy pod pachą, w charakterystycznej
                  kaszkietce opuszczonej na nos...
                  Wiecie - taki malunek pomiędzy 5 a 11 pietrem. Co go i graficiarz nie
                  zachlapie a i jaskółki wiele nie zasrają ... :)
                  No i patrzecie - idzie taki nowomieszczanin i mówi - patrz ja mieszkam gdzie...
                  no dajmy na to ...nos krypiarza
                  Z bliska to i może nie wiele będzie widać- ale już od okrąglaka-fontanny to cho
                  cho
                  Pajacyku - co ty na to???????
                  • drewniany_pajacyk Re:więcej panoram 28.04.04, 16:31
                    ...panorama, krypiarz..., malowidło..., nos..., jaja, nos...
                    No no! Ares! A ten nowomieszczanin co to mieszka niżej, to co mówi...? :)))

Odpuść na chwilę. Pomysłami nie można sypać tak gęsto.
                    Przyznaję, że ta składana panorama na miejskich autobusach jest znakomita.
                    Oczami wyobraźni już widziałem te losowe układanki, które - ku uciesze i dla
                    rozrywki przystankowiczów - mogłyby się pojawiać. Super super super! Ile to
                    nudnych chwil w oczekiwaniu na odpowiedni "numer" można byłoby ubarwić. A jakie
                    poznawcze! Uważam ten pomysł za naprawdę dobry :)
                    • ares19 Re:więcej panoram 29.04.04, 15:49
                      Wq-rwiłem sie okrutnie. W wyborczej zacytowli tylko banalnych gęgaczy a moje
                      nowatorskie pomysły olali.Ide stąd...
    • marianzl Re: Trzy panoramy na 650-lecie miasta 08.05.04, 14:48
      slavres to nieuk, parafialny mędrek - spójrzcie co pisze, jaką porusza tematykę
      - czym się zachwyca, co go cieszy.
      Podawanie nazwisk osób, których (osób) zapewne nie rozumie... umysł pozbawiony
      cekawości poznania, zadowalający się własnym światopoglądem, bez chęci poznania
      innych, czego nie rozumie to odrzuca i niszczy.

i pisze "apropo" - uff!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka