Dodaj do ulubionych

MPK-Kiedy nowe rozkłady ?

IP: *.rzeszow.vectranet.pl 07.10.11, 08:13
Cholera człowieka bierze jak dzień w dzień autobusy przyjeżdżają po 20 - 30 minut spóźnione i nigdy nie wiadomo czy przyjedzie czy już go nie bedzie. Kiedy ten absurd się skończy!
Obserwuj wątek
    • Gość: amapik Re: MPK-Kiedy nowe rozkłady ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 10:36
      Wtedy, kiedy powstaną bus-pasy ale w miejscach, w których naprawdę są potrzebne a nie na peryferiach.
      • Gość: jktyhk Re: MPK-Kiedy nowe rozkłady ? IP: *.19.165.91.osk.enformatic.pl 07.10.11, 11:07
        Opóźnienia
        Tak zmniejszą się jak zostanie całkowicie zniesiona sprzedaż biletów przez kierowców Jeszcze raz powtarzam CAŁKOWICIE Sprzedaż za odliczoną gotówkę tak samo odrywa kierowców od pracy i powoduje opóźnienia Od października wrócili studenci i teraz dopiero mamy cyrk Autobus więcej stoi niż jedzie Jeszcze bułeczki gazety zapiekanki kierowca będzie wam sprzedawał
        Tylko automaty do sprzedaży biletów mogą pomóc Ale przy tych władzach które mamy obecnie w mieście to nierealne
        • Gość: gość Re: MPK-Kiedy nowe rozkłady ? IP: *.play-internet.pl 07.10.11, 13:00
          Przy ul.Krakowskiej od str.Osiedla Sportowa nie ma rozkładu jazdy linii nr 22,którą to zamierzałam dojechać jak najbliżej dworca PKP.Pomyślałam ,że zlikwidowano ją wzorem innych podmiejskich(3,23.33....).Tymczasem po przeciwnej stronie ulicy, na przystanku MPK wisi rozkład.Cóż więc robią pracownicy tej niby firmy odpowiedzialni za przystanki ?Odpowiem-mają nas pasażerów głęboko w d....! Ale mandacik,albo wkurzanie pasażera- bardzo proszę!
          • Gość: Zuzia Re: MPK-Kiedy nowe rozkłady ? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 07.10.11, 17:02
            Dzisiaj kierowca 34 przyjechał 5 min. przed czasem ale szybko się okazało że jest 30 min. spóźniony.Gratulacje dla managerów a współczucia dla kierowcy.
    • Gość: czekający Re: MPK-Kiedy nowe rozkłady ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 20:21
      twinn.pl/?idd=2&poz=&rok=2011&page=0&id=125&idd=15&poz=ml1
      :))))))))))
    • Gość: wodnik szuwarek Re: MPK-Kiedy nowe rozkłady ? IP: *.230.89.182.rzeszow.mm.pl 07.10.11, 21:03
      Jajka są z autobusem nr 36. Według rozkładu kończy jazdę na pętli Bł. Karoliny. I tak było do wakacji. Gdzieś w lipcu okazało się, że autobus jedzie jeszcze dalej i zatrzymuje się przy ulicy której jeszcze nie skończyli budować (żwir, błoto, smoła) przy prowizorycznym maszcie postawionym naprędce. Od tego momentu, 36 przyjeżdża na następny przystanek (czyli prawidłową pętlę wg wszystkich dostępnych rozkładów jazdy w realu i on line) z kilkuminutowym opóźnieniem. Np rano, zamiast o 7 przyjechała sobie o 7.28. No sorki - ale 8 minut na pętlę???
      Totalna dezinformacja i beztroski burdello w Zarządzie Transportu Miejskiego.
      O wyrzucaniu śmieci z pojemników na przystanku nie wspomnę.

I na koniec moje ogólne spostrzeżenie:

Autobusy u nas przeważnie się spóźniają, bo:
      albo jest rano i są korki
      albo jest po 15stej i są korki,
      albo jest deszcz i są korki,
      albo jest upał i są korki
      albo jest śnieg i drogi są nieprzejezdne.
      Panie Boże dodaj mi sił i więcej cierpliwości, bo kiedyś zdemoluje jakiegoś busa!!!!
      • Gość: czekający Re: MPK-Kiedy nowe rozkłady ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 21:25
        A co się dzieje na przystankach np. blisko bazy? Tam autobus potrafi się taki spóźnić ponad 10 minut! Na pierwszy przystanek! Byłem świadkiem, jak ludzie czekali chyba na 28. Jeden z gości zadzwonił do dyspozytora. To ten bezczelnie odpowiedział, że "autobus już wyjeżdża i nie ma się co denerwować". Tylko, że spóźniony był już 11 minut! Normalne jaja! A te barany z ratusza namawiają do przesiadania się do MPK! Paranoja!
    • Gość: olis Re: MPK-Kiedy nowe rozkłady ? IP: *.189.221.196.skyware.pl 07.10.11, 21:30
      iprzejedźcie się 26
      nie dość że codziennie jest opóźniony kilkanaście- dzieiąt minut to dają na te długie kursy kierowców co jadą jak neptyki!!!
      mają w dupie że są opóźnienia bo zawsze jest wytumaczenie KORKI!
      nawet z zajezdni wyjeźdzają z 3 minutowym opóźnieniem bo po co sie śpieszyć zawsze można zwalić na korki, nawet gazetkę sobie w korku czytają a co .
      opóźnienia są tak duże że jak jeden czy 2 wypada z kursu to nikt przecież nie zauważy ... czysta oszczędność dla mpk a w zimie codzienność

Zima się zbliża to bedzie jeszcze gorzej bo zaspy dojdą
      rzeszowskie mpk to żenada . Już 2 lata temu mieli zmienić rozkłady jazdy dostosowywując je do korków i mają w dupie niech ludzie czekają oni olewają.
      A władze miasta nie widzą problemu wręcz głaskają po główkach a komitywę widać gołym okiem.
      • Gość: Pasażer koła Re: MPK-Kiedy nowe rozkłady ? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 08.10.11, 08:19
        Tutaj dopiero są jajca.Koło w godzinach szczytu jedzie co pół godziny bo jak powiedział kierwca jakiś wsiowy się zepsuł a wsiowi są ważniejsi niż miastowi. Ot i taka innowacja.
        Wczorajszych korków to nie przewidzi żaden rozkład jednak mając na względzie ze jest jesień a idzie zima to bedzie jeszcze gorzej. Rzeszów korkami stoi.
    • Gość: pasażer Re: MPK-Kiedy nowe rozkłady ? IP: *.intertele.pl 08.10.11, 09:17
      Hehe skąd ja to znam. Kursy opóźnione bo towarzystwo (głównie studenci) średnio co drugi przystanek szturmuje kierowcę i bilet kupuje, a potem kierowca ostro nadrabia na trasie! Linia nr 19 na dziesięć kursów spokojnie z siedem ma opóźnionych, a potem trwa piękna gonitwa na trasie. Linia nr 5 - to samo, przy czym zdarzały się opóźnienia rzędu 20 kilku minut (z Matysówki). To tylko kilka przykładów opóźnień (na pocieszenie niektóre linie na szczęście są punktualne, a opóźnienia są incydentalne). Nie mniej jednak fakt, że rzeszowskie MPK ogólnie jest kiepskie to wiadomo nie od dawna. Niestety nic się nie robi, żeby to zmienić, a władze kompromitują się coraz bardziej każdymi kolejnymi pomysłami. Jestem bardzo ciekawy jak oni chcą przyciągnąć pasażerów "oferując":
      - opóźnione kursy
      - źle zorganizowany rozkład
      - stare, zdezelowane, a także ciasne i duszne autobusy
      Dlaczego nie bierze się uwag pasażerów, którzy dobrze widzą braki MPK? - bo wielu z nich jeździ niemal codziennie, a niektórzy wiele lat. W wielu miastach Polski za komunikację miejską wzięto się już dawno - zmieniono tabor, poprawiono infrastrukturę, wprowadzono wiele udogodnień. A w Rzeszowie? Buspasy ku**sy, odłożone przetargi, bilety do kierowców, brak klimatyzacji w autobusach, ciasnota i niemal brak "przegubowców". Dziwi mnie postawa osób odpowiedzialnych za komunikację w tym mieście. Ja doskonale rozumiem, że nie można wszystkiego wywrócić do góry nogami, ale każdy już chyba wie, że trzeba szybko działać, bo MPK jest delikatnie mówiąc mocno w tyle! A pasażerowie często narzekają nie po to, żeby wywalić swoje frustracje, tylko widzą co się dzieje, często mając porównanie z innymi MPK-ami, ZTM-ami itp. i również chcą wprowadzić nowoczesność w tym mieście!
      Jeśli chce się przyciągnąć pasażerów to należy najpierw kupić nowy (ale naprawdę nowy) tabor, wprowadzić biletomaty i zmodyfikować rozkład i może pokręcić delikatnie cenami biletów (oczywiście w dół :)). Napływ pasażerów po takich operacjach - gwarantowany!
      • jasioplo 7 miesięcy opóźnienia przetargu na autobusy ! 08.10.11, 10:15
        przetarg miał być ogłoszony w marcu, potem termin był na koniec czerwca, na lipiec, sierpień
        aż w końcu zastał ogłoszony dopiero kilka dni temu !
        oczywiście, wymówką urzędników były zmieniające się przepisy ;-)
        • Gość: pasażer Re: 7 miesięcy opóźnienia przetargu na autobusy ! IP: *.intertele.pl 08.10.11, 10:58
          Za dużo tych opóźnień, ale to już trzeba przeżyć. Szkoda tylko, że przetarg nie obejmuje autobusów przegubowych (no chyba że coś przeoczyłem to prostujcie mnie). I niech wreszcie się pojawią te nowe pojazdy.
          BTW. Co myślicie o przemalowaniu autobusów?
          • Gość: gość Re: 7 miesięcy opóźnienia przetargu na autobusy ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.11, 11:33
            akurat klimatyzacja w autobusach tych nowszych jest ale nie włączają jej bo to za drogo wychodzi...
            • Gość: pasażer Re: 7 miesięcy opóźnienia przetargu na autobusy ! IP: *.intertele.pl 08.10.11, 12:27
              Z tego co się dowiedziałem to klima jest, ale tylko dla kierowcy. Natomiast nie ma dla pasażerów. I jak podejrzewam, to nie będzie, bo jeżeli najważniejszym kryterium przetargowym jest cena to klimatyzacja będzie "luksusem" oczywiście niedostępnym.
          • jasioplo w takim razie, trochę więcej własnej inicjatywy ! 08.10.11, 13:13
            > Za dużo tych opóźnień, ale to już trzeba przeżyć >

właśnie takie nastawienie i postawę ciężko mi zrozumieć ...
            bo podobno mamy społeczeństwo "obywatelskie", ale jeśli sami z siebie nic nie "damy" oprócz narzekania i biernej postawy to nie dziwmy się, że dużo rzeczy idzie jak po grudzie a te, które już idą, pełne są błędów i mankamentów

Każdy z nas, przy odrobinie własnych chęci i woli działania może mieć pieczę nad sprawami, które bezpośrednio nas dotyczą.
            • Gość: pasażer Re: w takim razie, trochę więcej własnej inicjaty IP: *.intertele.pl 08.10.11, 14:00
              A powiedz mi co tak naprawdę przeciętny pasażer może zrobić? Przecież nie wpadnie do ZTM czy Urzędu i nie zorganizuje sam przetargu, ani nie wyczaruje pieniędzy na realizację programu, ani nie wywróci do góry nogami całego MPK! Pasażer nie ma na tym polu żadnego ruchu, może jedynie coś zasugerować, o coś poprosić i skrytykować. Tyle... A wielu pasażerów setki razy zwracało uwagę na te same błędy i krytykuje je nieustannie, równolegle często podsuwając jakieś pomysły, sugestie. Więc nie mów też o bierności, bo to nieco naciągnięta ocena. Pasażer nie ma za wiele do gadania. Wszystko jest w rękach władz, tyle że jak na razie one się strasznie mulą, a cierpią na tym pasażerowie! A stare autobusy wciąż jeżdżą, są drogie w eksploatacji, a Rzeszów dzierży niezwykły rekord na największą ilość używanych nadal Jelczy PR110.
              • jasioplo inicjatywy ... 08.10.11, 16:55
                Każdy może, a nawet powinien naciskać wszelkie instytucje, które działają na jego rzecz - mówię tu np. o samorządzie, spółkach miejskich by działały sprawnie i rzetelnie wykonywały swoją pracę !
                Tu liczy się każdy nasz głos ! Ci "na stołkach" muszą mieć świadomość, że społeczeństwo będzie ich rozliczało i pilnowało wysokiego standardu ich działań.

Piszesz o zwracaniu uwagi na jakieś sytuacje - OK - tak trzeba zawsze robić !
                Ale trzeba przede wszystkim później EGZEKWOWAĆ działania ze strony odpowiednich jednostek ! Muszą wiedzieć że "mamy" nad nimi kontrolę.

zobaczcie tutaj dwie sprawy którymi ja sam się "zainteresowałem":
                1. "Program transportowy"
                inwestycje.rzeszow.pl/forum/viewtopic.php?t=1386&postdays=0&postorder=asc&start=270
                2. Przebicie obok zapory:
                inwestycje.rzeszow.pl/forum/viewtopic.php?t=2403
                jasio p
            • Gość: Katecheta Re: jasioplo napisał IP: *.rzeszow.vectranet.pl 08.10.11, 15:06
              bo podobno mamy społeczeństwo "obywatelskie", ale jeśli sami z siebie nic nie "
              > damy" oprócz narzekania i biernej postawy

Degradacja mpk nastała wraz z nastaniem Ferenca i jego świty.Całkowita niechęć,rozdawnictwo ulg na prawo i lewo i jazdy darmowej dla wielu ,ulgi dla gmin itd itp.
              Czy 70 cio latek nie placi np:za wodę ,C.O. czy smieci a student placi połowę za te dobra? Nie bo gdyby tak było też by były kłopoty. Jesli dodać do tego wedrujące bilety od wysiadającego dla wsiadającego to czego się spodziewaci? Jako Katecheta mówię wam to nie jest dobry uczynek.To jest grzech oszustwa - AMEN.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka