Dodaj do ulubionych

Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k. ...

IP: *.res.pl 14.11.11, 14:23
Dziwne - polski podatnik nie moze ponosić kosztów pomocy komus kto podrózuje i miał wypadek ale polski podatnik moze ponosić koszty druku jakichś debilnych ulotek wskutek wojenki ratusza z jakimś patafilem który ich oskarza ( słusznie zresztą moim zdaniem ) o niegospodarność - jakie to podkarpacko katolickie ...
Obserwuj wątek
    • Gość: enjoy Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k. ... IP: *.retsat1.com.pl 14.11.11, 14:33
      Polska-kraj uważający się na cywilizowany, należący do Unii, a wyciągnięcie tira z rowu przekracza kompetencje urzędników. To ma przyjechać straż z Rumunii?!
      • Gość: sacsac Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samochód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:12
        na parking i wydać po wpłaceniu kosztów. Czy to takie trudne? Lepiej jakl w dzikim kraju straszyć wywróconym samochodem na poboczu? A gdzie jest pjerdolona administracja??? Czy my żyjemy w dziczy jakiejś?
        • viking2 Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo 14.11.11, 16:21
          Dokladnie tak! Wyznaczyc termin 3 miesiace na uregulowanie naleznosci i wystosowac pismo z oswiadczeniem, ze po tym terminie ciezarowka pojdzie na licytacje. Nawet z wybita szyba sprzeda sie za daleko wiecej, niz 15 tysiecy...
          • Gość: gość Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.11, 16:37
            Przyslolwiowa polska goscinnosc, rumuni wola spac na kabinie, pewnie sie boja, ze ich rozkradna na dodatek

Jak sie niemiec wpie... do rowu to mu polacy do dupy wchodza, czuja respekt. W hotelach to polscy goscie musza sie przesiadac, zeby niemcy mieli lepsze miejsca z widokiem... i zrozum tu, ku..., ten swiat czlowieku
            • kot9999 co za bezmo'zgowie ! 14.11.11, 17:24
              co za bezmo'zgowie !
            • Gość: Morel Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.11, 17:30
              No nic dziwnego - Polska B, elektorat Paranoika Tysiąclecia, katole ... nie róbcie reszcie kraju obciachu, palanty!
              • Gość: Marian Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo IP: *.ip.netia.com.pl 14.11.11, 18:17
                Te się odezwał z Polski A, to weź za sponsoruj z własnej kieszeni altruisto.
                • Gość: Morel Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.11, 18:33
                  Altruista to jest w Toruniu ... nie ośmieszajcie reszty kraju, wiejskie burki z zaboru rosyjskiego!
                  • Gość: Marian Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo IP: *.ip.netia.com.pl 14.11.11, 19:34
                    Po pierwszo - Rzeszów nie należał do zaboru rosyjskiego nieuku, natomiast Warszawa do tego zaboru należała
                    Po drugo - jest napisane, że miejscowi ludzie przynosili tym Rumunom ciepłe napoje i posiłki co świadczy o ich dobrym sercu, Ty zapewne takiego Rumuna jeszcze byś kopnał.
                    Po trzecio - to urzędnicy którzy działają wg procedur wymyślonych przez kołchoz na Wiejskiej blokują postawienie ciężarówki.
                    Po czwarto - niezły z ciebie internetowy frustrat, skoro dyskryminujesz ludzi tylko z tego powodu, że nie pochodzą od ciebie ze wsi.
                • wypasiona_foczka Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo 14.11.11, 19:49
                  Przecież tu nie o żadną kasę idzie tylko o to, że nikomu nie chce się palcem ruszyć "dla byle Rumuna"!!!
                  Jak ktoś wyżej zauważył: gdyby w takiej samej sytuacji znalazła się osobówka z podróżującymi po Polsce turystami Niemieckimi (nawet bez ubezpieczenia) byłaby normalna akcja ze strażą i policją ale dla byle Rumuna-robola szanowne władze nie mają zamiaru sie wysilać bo po co? Zal po prostu i wstyd, że tacy ludzie rządzą...
                  A jak nie ma czym uzasadnić nieróbstwa i pokazywania wyższości "władzy" to się rzuca argument finansowy... Nie bójcie! zapłacimy! Płacimy za gorsze gówna dużo większe pieniądze czy tego chcemy czy nie...
                  Ja jako podatnik, i sądzę, że mnóstwo innych ludzi płacących podatki, nie mam nic przeciwko finansowaniu takich akcji bo to jest WYPADEK gdyby przytrafiło mi się to samo za granicą tez spodziewałabym się takiej pomocy BO TO ZWYCZAJNIE LUDZKIE. To jak traktowani są ci ludzie jest po prostu upokarzające, nikt z Was nie chciałby znaleźć się w takiej sytuacji, pan strażak również..
                  Z resztą jak tak strasznie żal władzy wydać te parę groszy to samochód można, jak ktoś wyżej pisał odholować na parking i wydać właścicielowi po zapłaceniu za koszt akcji jeśli nie miał ubezpieczenia ale najwygodniej nie robić NIC.
                  • Gość: Gosc987 Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo IP: *.pools.arcor-ip.net 14.11.11, 19:55
                    wypasiona_foczka napisała:
                    Rumuna-robola szanowne władze nie mają zamiaru sie wysilać bo po co? Zal po prostu i wstyd, że tacy ludzie rządzą...
                    -----------------------------
                    Aha, domyślam się ze posądzasz zaraz o to Tuska jak to zwykło u Polaków, przecież czyta się takie rzeczy na forum pisane przez mieszkających w Polsce Polaków.
                    Rzad czy zdegenerowane, wyzute z jakichkolwiek zasad społeczeństwo?
                    Jak się nie wstydzicie takie bzdury pisać?
                    • wypasiona_foczka Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo 14.11.11, 20:12
                      Co ma Tusk do tego, mózgu?
                      To czy ciężarówkę wyciągać czy nie jest decyzją na szczeblu lokalnego urzędniczyny, który boi się decyzję podjąć żeby go później na dywaniki nie ciągano i premii rocznej nie obcięto przypadkiem... I co do ubezpieczenia mają ci zwykli fizyczni pracownicy, kierowcy, tacy sami jak w naszym kraju? Przecież oni wyjeżdzając za granicę nawet nie muszą być poinformowani czy ich szef byl łaskaw się ubezpieczyć czy nie i w jakim zakresie.
                      Co są winni ci ludzie, że 4 noce muszą na zimnie spać w jakimś rowie? Przecież to nie oni decydowali o tym czy ciężarówka będzie ubezpieczona! Problemem jest brak pomocy tym ludziom, zostawienie ich w tym rowie bez jakiejkolwiek wiedzy co mają robić dalej. Nie widzisz w tym niczego nienormalnego? zwyczajnie nieprzyzwoitego? mało ludzkiego? Jeśli nie to gratulacje!
                    • Gość: Tadek ... Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo IP: *.toya.net.pl 15.11.11, 20:50
                      Jakie durne społeczeństwo, to taki rząd...Jest zimno, mróz i ci biedni Rumuni bez pomocy.A co robią gamoniowate władze z Rzeszowa..tez sie nie chce nikomu du...y ruszyć!!!!!!!!
                  • Gość: pff Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 19:57
                    Czyli ubezpieczenia to fanaberia?
        • Gość: jendrek116 Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo IP: *.centertel.pl 14.11.11, 17:09
          i gdzie są te PiS-uary co tak psy wieszali na Drzewieckim kiedy powiedział że'' Polska to dziki kraj"
        • Gość: ma-ryja Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.11, 18:06
          na parking i wydać po wpłaceniu kosztów. Czy to takie trudne? Lepiej jakl w dzikim kraju straszyć wywróconym samochodem na poboczu? A gdzie jest pjerdolona administracja??? Czy my żyjemy w dziczy jakiejś?

Podobny wypadek zdarzyl sie na autostradzie w polnocnych Niemczech - przewrocony rumunski TIR blokowal wazny odcinek autostrady. Ciezarowke Straz sciagnela natychmiast, poinformowano wlasciciela w Rumunii, ktory natychmiast jeszcze przez telefon zwolnil obu kierowcow. Pieniadze za usluge sciagnie niemiecki odpowiedni urzad od wlasciciela. Kierowcy nie mieli za co wracac do kraju, wiec policja skontaktowala sie z firmami logistycznymi i poproszono o zabranie obu panow kierowcow z powrotem do kraju stopem przez kolegow. To sie nazywa skuteczna i szybka organizacja. A w Polsce, pewnie jeszcze za rok bedzie ciezarowka w rowie lezec, szpecic i przerdzewialym bakiem srodowisko zatruwac.
          • quant34 Re: Barany,ja powiem wam co zrobić: ściągnąć samo 14.11.11, 18:30
            Gość portalu: ma-ryja napisał(a):

> A w Polsce, pewnie jeszcze za rok bedzie ciezarowka w rowie lezec, szpecic i przerdzewialym bakiem srodowisko zatruwac.

Pewnie pisząc te słowa myślałeś, że to taka metafora, bo tak naprawdę ciężarówka nie może leżeć w rowie przez rok, nie? A mnie się przypomina widok, który przez 3 lata z rzędu oglądałem przejeżdżając przez przejazd kolejowy na krajowej 11-stce tuż za Podgajami (kierunek na Piłę i Poznań). Otóż obok torowiska leżała na boku... lokomotywa ET-22. Pamiątka po pociągu, który się tam wykoleił. Wagony pozbierali, a lokomotywę jedynie usunięto na bok. Później okazało się, że koszt podniesienia maszyny o masie 120 ton i jej odtransportowania, przekracza wartość uszkodzonej lokomotywy. Więc leżała. Przez 3 lata! Pamiętam, że nie dziwiło mnie to, że lokomotywa może leżeć przy torach przez 3 lata, ale jedynie to, że nie pocięli jej złomiarze. Zresztą może i pocięli, bo w końcu pewnego dnia zniknęła. Podsumowując, uwierz mi, ten TIR naprawdę może leżeć w tym rowie bardzo długo. W końcu to Polska.
      • Gość: M Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: *.multi-play.net.pl 14.11.11, 17:45
        A w Polsce jak ktoś ma wypadek to go wyciągną i zaholują za darmo?? Przeciez musisz zapłacić a potem dochodzic sie od ubezpieczyciela. Przecież mogli sie ubezpieczyć!
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Nie za darmo, tylko na kredyt IP: *.acn.waw.pl 14.11.11, 17:50
          Wyciągną i zaholują, ale potem nie oddadzą wozu, aż nie zapłaci. Coś jak pożyczka pod zastaw. Kumasz?
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Ps. Jak masz ubezpieczony wóz IP: *.acn.waw.pl 14.11.11, 17:52
          to nie płacisz nic. Dorośnij dziecko, kup auto, to zobaczysz.
        • dmocho Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k 14.11.11, 17:52
          nie jest prawdą to co piszesz - jeszcze nie słyszałem zeby straż na miejscu wypadku mowila panie najpierw kasa a pozniej wyciagamy. w normalnym kraju najpierw usuwa się zagrożenie a pozniej wystawia rachunek sprawcy - tym bardziej ze jest to cysterna nie ma pewności czy nie dojdzie do jej rozszczelnienia. Taka sytuacja jest niedopuszczalna w cywilizowanym kraju - ale rzecz się dzieje w Polsce czyli nigdzie...
          • Gość: pff Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 19:58
            Czytaj ze zrozumieniem. Spuszczono paliwo, a ciężarówka na poboczu nie stanowi zagrożenia, więc nie ma podstaw do interwencji.
          • Gość: vitoo Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: *.rzeszow.vectranet.pl 14.11.11, 22:25
            czytałes baranie co zrobiła straż? własnie usunęła zagrożenie czyli wypompowała paliwo-a reszta w cysternie jest nieszkodliwa dla srodowiska-rządz sobie swoja kasą wiejski matole albo sam podnies tą ciezarówke za swoje!!!swieta racja-jak nie mieli ubezpieczenia to niech siedza na garnuszku mieszkańców stobiernej i cały rok
      • Gość: iksa Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 18:36
        To nie tak. Prowadzę firmę transportową i płacę słone ubezpieczenia, aby w razie takich wypadków ubezpieczyciel pokrył mi koszty. Ubezpieczenia są dość dużym kosztem prowadzenia firmy. W tym przypadku ktoś w Rumunii prowadzi firmę, ale o koszty z tym związane ma zadbać polski podatnik. Współczuję kierowcom, bo to oni, okazuje się, mają problem. Tym nie mniej to właściciel firmy powinien zapłacić za wyciąganie wozu. Policja oczywiście mogłaby samochód wyciągnąć i odholować na parking do czasu uregulowania opłaty przez właściciela. Jak nam (Tobie, mnie) rozkracze się samochód, to my musimy załatwić odholowanie, więc nie rozumiem, dlaczego właściciel cudzoziemskiej firmy miałby nie płacić. Tylko dlatego, że mamy gest, choć kasa pusta??
      • czesiozpoczty Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k 14.11.11, 19:45
        Gość portalu: enjoy napisał(a):

> Polska-kraj uważający się na cywilizowany, należący do Unii, a wyciągnięcie tir
        > a z rowu przekracza kompetencje urzędników. To ma przyjechać straż z Rumunii?!

Na to wygląda.
    • sceptyk31 Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k. ... 14.11.11, 14:44
      Mnie jest zwyczajnie wstyd. Ten samochód najpierw powinien być wyciągnięty, kierowcom udzielona pomoc medyczna a dopiero potem może by dopiero zapytać czy mają z czego zapłacić ? A temu "uczonemu" ze straży powiem tak - polskiemu podatnikowi jest wstyd. Mam nadzieje, że w Rzeszowie jest jakas wladza ? Mam na mysli wojewodę, bo to on akurat szybko powinien ten problem załatwić. Panowei wstydu oszczędźcie. Przypominam , że Rumunia jest w UE. No i ciekawy jestem co nsze siła przwodnia powiedziałaby gdyby w Rumunii Polacy koczowali w rowie.
      • Gość: agaton Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: *.rz.izeto.pl 14.11.11, 16:14
        Oglądając piątkowe święto Niepodległości widzieliśmy na mszach w kościołach w pierwszych
        rzędach policjantów strażaków wojsko i oczywiście "zasłużonych" urzędasów.Jakoś żadnemu
        takiemu pobożnemu w piątek nie przyjdzie do tępego łba myśl by udzielić pomocy tym biednym
        kierowcom z Rumunii. Wszyscy teraz ględzą o podatnikach ,że niby im tak leży na sercu stan
        kasy publicznej.Jakoś gdy trzeba kota z drzewa zdjąć czy zapominalskiemu przypalonej zupy
        używać sprzętu ,to nie pytają ile to kosztuje czy kasa podatnika to wytrzyma.Rzygać się chce
        słuchając tych wynurzeń nędznych przedstawicieli służb ratunkowych.Tfu ręce opadają,jesteśmy
        podobno w Europie i mówią coś tam o unii .Wstyd ,a podobno chcieli jechać do Turcji by tam
        ratować nieszczęśników.Nie pytali się kto za to zapłaci ..
        • szefunio1 Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k 14.11.11, 16:25
          > Jakoś gdy trzeba kota z drzewa zdjąć czy zapominalskiemu przypalonej zupy
          > używać sprzętu ,to nie pytają ile to kosztuje czy kasa podatnika to wytrzyma.
          > Tu mówisz o pomocy dla ludzi, kórzy za tę pomoc płacą (płacąc w Polsce podatkach).

Tu sytuacja jest kompletnie inna, bo chodzi o pomoc tym, którzy w Polsce podatków nie płacą - płacą jest w innym kraju - Rumunii, który to nie chce z pomoc zapłacić.

• Gość: JEREMI Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 16:28
          DOKŁADNIE! SYF I KATOLSKIE ZAKŁAMANIE.
      • Gość: gauka Nie pisz rozegzaltowanych bzdur IP: *.cable.smsnet.pl 14.11.11, 16:17
        Jak Ci tak zależy - wykaż się prawdziwym sercem - wyjmij z konta 16 tysięcy PLN i zostań bohaterem. A jak nie masz, to weź kredyt. Ja bohater nie jestem, skoro właściciel firmy nie chce zapłacić, to czemu ja mam mu to zasponsorować. Rozwiązanie "najpierw pomóż, potem wystaw fakturę", też nie taka proste, bo nawet rumuńscy kierowcy nie ręczą, że ich szef pokryje koszty wyciągnięcia ciężarówki. Jak kogoś nie stać, to niech się nie bierze za biznes, a nie ma lepszej lekcji niż utopione pieniądze z powodu niefrasobliwości i cwaniactwa.
        • Gość: marcin Re: Nie pisz rozegzaltowanych bzdur IP: *.devs.futuro.pl 14.11.11, 16:34
          Pierwszy jakis rozsadny komentarz- dziekuje bardzo .
          Ja bym jeszcze dodal ten powalajacy fragment dotyczacy tego, ze ambasada danego kraju rowniez nie ma na to srodkow i to zestawil ewentualnie z pomoca naszego kraju.
          A wszystkim tym, ktorzy to takie wielkie serca maja proponuje szybka zbiorke funduszy i przekazanie ich ambasadzie rumunskiej.
          Ale fora to sa pelne takich pieniaczy co to oceniaja jak to inne sluzby nie pomagaja, jak to powinni sie tym zajac Ci co chodza do kosciola itp. Ale jakby tak jeden madralinski z drugim odpowiedzial sobie na pytanie co ja zrobilem zeby pomoc no to odpwoiedz jest wtedy prosta - ja? no przeciez sa inni od tego.
        • Gość: Jarecki Re: Nie pisz rozegzaltowanych bzdur IP: *.eimperium.pl 14.11.11, 16:35
          Nie zgadzam się z Tobą. Jak najszybciej wyciągnąć i zaholować na policyjny parking. Jej wartość znacznie przewyższa koszty wyciągnięcia. Jak właściciel chce ją odzyskać niech zapłaci. Proste i likwiduje obciachowość całej sytuacji.
          Przecież prędzej czy później trza będzie ją wyciągnąć.
          • Gość: gauka A ja się z Tobą zgadzam IP: *.cable.smsnet.pl 14.11.11, 16:52
            Wiem, że ciężarówka warta jest więcej niż 16 tysięcy PLN. Nie pomyślałem o takim rozwiązaniu, bo zrozumiałem, że mamy im wyciągnąć TIR-a z rowu, pozwolić odjechać, a potem czekać na zapłatę faktury. Sprzeciwiłem się sponsorowaniu cwaniaków (nie ważne polskich czy rumuńskich).
            • Gość: grr Re: A ja się z Tobą zgadzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 17:28
              no nie maja przedniej szyby, straz wypompowala paliwo, wiec raczej nie odjada ;)
              zreszta po takiej akcji ta ciezarowka powinna byc przetransportowana na policyjny parking czy jakis inny strzezony i powinna spokojnie czekac na uregulowanie rachunku przez wlasciciela lub ubezpieczyciela
              • Gość: gauka Re: A ja się z Tobą zgadzam IP: *.cable.smsnet.pl 14.11.11, 17:34
                Bo z mądrymi ludźmi to i pogadać ciekawie i zaraz się jakieś rozwiązanie znajdzie
            • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Tu nie chodzi o sponsorowanie kogokolwiek! IP: *.acn.waw.pl 14.11.11, 17:47
              Żadnego "cwaniactwa" rumuńskiego, polskiego czy jakiegokolwiek innego! Chodzi o to, że w cywilizowanych krajach rozbite wraki nie poniewierają się w rowach (!) Służby państwowe (lub prywatne, np. obsługa autostrady) usuwają je na parking, a właściciel- jak chce wrak odzyskać- musi pokryć koszty usunięcia i parkowania (rosną z każdym dniem, więc raczej się nie ociąga). Prostsze być nie może! Co ciekawe, u nas też to działa (wypadków jest od pyty, a jakoś wraków się nagminnie nie widuje w rowach), tylko dziwnym trafem akurat nie w tym przypadku.
        • Gość: Zły Re: Nie pisz rozegzaltowanych bzdur IP: *.wist.com.pl 14.11.11, 16:51
          Sadze ze są jakieś przepisy unijne regulujace te sprawy. Wyciagając wnioski z tego co piszesz to ja w przypadku udzielenia Ci pomocy wczesniej powinienem się upewnić czy zwrócisz mi koszty np. w przypadku uzycia gaśnicy gdy pali się twój samochód. Takie podejście jak ty prezentujesz powoduje ze nikt nkomu nie udzieli pomocy w potrzebie.
          • Gość: gauka Re: Nie pisz rozegzaltowanych bzdur IP: *.cable.smsnet.pl 14.11.11, 16:56
            Gdybyś gasił moje auto, ratowałbyś być może życie, bądź mienie. Biednej ciężarówce nic się nie dzieje - wypoczywa w rowie, nie trzeba jej gasić. Problemem są rumuńscy kierowcy, których szef i ambasada mają w zadku i liczą na frajerów z Polski. Nie mam ochoty dokładać do tego nawet złotówki, a biznes należy ubezpieczać, podobnie jak zbiory, domy, życie etc
            • Gość: Zły Re: Nie pisz rozegzaltowanych bzdur IP: *.wist.com.pl 14.11.11, 18:10
              ,,Gdybyś gasił moje auto, ratowałbyś być może życie, bądź mienie"
              Nie odpowiedziałes na moje pytanie o kosztach.
        • hanishl Re: Nie pisz rozegzaltowanych bzdur 14.11.11, 17:04
          Gość portalu: gauka napisał(a):

>
          > Jak kogoś nie stać, to niech się nie bierze za biznes, a nie ma lepszej lekcji
          > niż utopione pieniądze z powodu niefrasobliwości i cwaniactwa.

Wczoraj Telewizornia pokazała polskich narciarzy - cwaniaków którzy nieubezpieczeni ulegli w Słowacji wypadkom . Niektórym pomagał helikopter ( godz. lotu 450 -700 Eu). Słowacy najpierw ratują potem pytają o ubezpieczenie a jak go brak to wystawiają rachunek.
          Polski dług z tego tytułu wynosi ca 35 tyś. Euro. Polacy nagminnie podają fałszywe dane do wypisania rachunku. No cóż , tam są takie przepisy że każdy nieubezpieczony płaci. Dzienne ubezpieczenie to 5 Euro . W takim porównaniu mam mieszane uczucia
          • Gość: gauka oni są już uratowani IP: *.cable.smsnet.pl 14.11.11, 17:26
            wszyscy są uratowani. siedzą w ciężarówce, bo ich szef ma ich w głębokim poważaniu
        • Gość: maxx Re: Polska niemoc i impotencja... IP: 173.233.217.* 14.11.11, 18:39
          "Jak Ci tak zależy - wykaż się prawdziwym sercem - wyjmij z konta 16 tysięcy PLN i zostań bohaterem"

Bzdura! W wielu innych krajach (na zachod od Polski) tego typu sprawy daje sie zalatwic w jeden dzien i ... wraki przy drogach nie leza!
      • ali3n7 Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k 14.11.11, 16:51
        Jestem tego samego zdania, nie wyobrażam sobie takiej sytuacji poza granicą naszego kraju.
      • Gość: mw Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: *.play-internet.pl 14.11.11, 19:32
        nie byłeś w rumuni zamilcz
      • Gość: mike Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 19:33
        Mi też jest zwyczajnie WSTYD!!!.............
    • Gość: marcel Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k. ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 14:50
      Normalnie wstyd!! K..rwa, strażacy!!! Wojewodo do roboty!!
      • Gość: ds16 Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: 91.225.135.* 14.11.11, 16:40
        Wstyd to najlepsze słowo, nie da się już go zamazać. Pomóżcie Rumunom i oby nikt z nas czy to w Rumunii czy gdziekolwiek nie wpadł w takie tarapaty...
      • Gość: M Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: *.multi-play.net.pl 14.11.11, 17:53
        Szef nie chce płacić i ma ich gdzies, ambasada nie chce i im nie wstyd a nam ma być wstyd, że sie nie ubezpieczyli. Hola...
    • Gość: Zły Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: *.wist.com.pl 14.11.11, 15:30
      Potwierdzają się słowa tego ministra że Polska to dziki kraj. Dla stolicy innowacyjnego regionu poprostu wstyd, wydajemy miliony złotych na promocję regionu w samolotach a nie jesteśmy w stanie wydac kilku tysięcyna pomoc ludziom w wypadku (ta kwota być może jest do odzyskania od ubezpieczyciela) ale cóż nikt na podkarpaciu nie zna języka rumuńskiego.
    • Gość: Facio Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: *.star.net.pl 14.11.11, 15:57
      Każdy pojazd jest ubezpieczony.
      I tylko tyle i aż tyle!
      • Gość: klm Re: Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzesz IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 17:54
        facio, idioto - ale nie od wyciągania z rowu!
    • lisa2 Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... 14.11.11, 16:11
      I taka to jest nasza polska pomoc - jak nie ma pieniędzy to możesz zdychać.

Zgodnie z ludzkim postępowaniem, należy im najpierw pomóc, a potem pytać czy mają czym zapłacić i ewentualnie dochodzić zwrotu kosztów pomocy gdy tego będzie wymagano.

Wstydzę się za Straż Pożarną, do której należy każda pomoc - nie tylko w przypadku pożaru.
      • Gość: as Re: Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzesz IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 14.11.11, 16:22
        Ciekawe czy ciebie za darmo wyciągną np. w Niemczech?
        • Gość: polskiglupek Re: wyciągną IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 16:34
          Najpierw spiszą dane z polisy ubezpieczeniowej, a później wyciągną.
          Polska to dziki kraj.
          • Gość: Podatnik Re: wyciągną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:52
            No właśnie, najpierw spiszą dane z polisy ubezpieczeniowej, niestety dzikusy z Rumunii jej nie mają.
            • Gość: grr Re: wyciągną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 17:19
              a skad wiesz, niedzikusie?
              • Gość: M Re: wyciągną IP: *.multi-play.net.pl 14.11.11, 18:07
                przeczytaj artykuł, tak z niego wynika. poza tym szef wie ambasada wie i nic z tym nie robia. chyba jest cosnie tak nie sadzisz? chyba nie widza szansy odzyskania pieniedzy z bezpieczenia
                • Gość: grumpy Re: wyciągną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 19:26
                  moze nie mieli ac, oc na pewno mieli
                  • Gość: M Re: wyciągną IP: *.multi-play.net.pl 14.11.11, 19:59
                    jak sami wjechali to raczej ac im potrzebne
    • 2doxa Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... 14.11.11, 16:11
      zostawcie tego tira w rowie tak dlugo, az okoliczni katolicy naucza sie wytwarzac wyroby z melaminy.

na podwoziu mozna zawiesic jakies reklamy, to bardzo popularne w Polsce. na przyklad gola baba reklamuje kredyt na 10% (tak naprawde na 100%) albo inna reklamuje lokate na 20% (tak naprawde na 2%).
      • Gość: ucho Obsesję można leczyć IP: *.hsi6.kabel-badenwuerttemberg.de 14.11.11, 16:24
        tylko spiesz sie, bo nieleczona przerodzi sie w paranoję, a z nia nie ma zartow....
        • 2doxa Re: Obsesję można leczyć 14.11.11, 16:51
          W necie pojawiaja sie bardzo czeste pytania, czy rodzice dyskutanta sa przypadkiem rodzenstwem. Trzeba by zapytac i ciebie. W wolnej chwili przeczytaj co oznaczaja slowa, ktore uzyles oraz przeanalizuj reklamy istniejace w przestrzeni publicznej.
          • Gość: ucho Re: Obsesję można leczyć IP: *.hsi6.kabel-badenwuerttemberg.de 14.11.11, 17:05
            głuptaku, nie jestes w stanie mnie obrazic - to po pierwsze. Po drugie twoją obsesję na punkcie katolików można leczyć, niestety nieleczone obsesje bardzo często przeradzają się w paranoje, a te sa już o wiele groźniejsze, szczególnie mocno cierpi rodzina chorego.
            • Gość: grr Re: Obsesję można leczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 17:35
              no tak, znam takiego speca od leczenia obsesji, nazywa sie natanek, drugi specjalista (nawet doktor) mieszka w toruniu a jakby dobrze poszperal to by jeszcze paru specow od leczenia obsesji znalazl :)
          • Gość: grr Re: Obsesję można leczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 17:22
            po prostu obraziles "katola" i stad ostra reakcja :)
            • 2doxa Re: Obsesję można leczyć 14.11.11, 17:24
              Tak, najwyrazniej. Co ciekawe, nie nadstawil drugiego policzka, jak ich podobno Jezus nauczyl, tylko odszczekuja sie przesladowcom z panskiego dworu...
              • Gość: ucho Re: Obsesję można leczyć IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.11, 18:32
                malo, ze obsesja, to jeszcze megalomania i urojenia. Szkoda mi twojej rodziny tylko, biedny glupku...
            • Gość: ucho Re: Obsesję można leczyć IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.11, 18:37
              przeczytaj gluptaku jeszcze raz, powoli i ze zrozumieniem, to moze doczytasz, ze nie jestescie w stanie mnie obrazic :) a co do ostrej reakcji, to jak dorosniesz to sie kiedys dowiesz, co to jest "ostra reakcja", gluptaku :)
    • popijajac_piwo Jak nie mają ubezpieczenia 14.11.11, 16:12
      to obciążyć Ambasadę Rumunii kosztami i z głowy.
      • Gość: t. Re: Jak nie mają ubezpieczenia IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 14.11.11, 16:15
        Wtedy to juz wszyscy Rumuni beda przyjezdzac do Polski bez ubezpieczenia.
      • Gość: pomocny Re: Jak nie mają ubezpieczenia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.11, 16:33
        wyciagnac z rowu i tira zabezpieczyc jak rumuny nie zpalaca to sprzedac na allegro.Polak na allegro kupi wyklepie i sprzeda za podwojna kase
    • Gość: Reko Re: Kto pomoże Rumunom? Od czterech dni koczują k IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 16:12
      Podkarpacie. I to mowi wszystko. Trzeci swiat, glownie w sensie mentalnym. Urzednicy bez mozgow.
    • Gość: Marta Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: 195.43.48.* 14.11.11, 16:14
      Ludzie! niech im w kocu kto pomoze!!
    • Gość: pff Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 16:15
      A ja się całkowicie zgadzam z decyzją służb! Skoro godzina pracy żurawia to 450 złotych i 25 za każdy przejechany kilometr, to wcale nie powinno to być problemem dla Rumunów. Trzeba skończyć z rozdawnictwem pieniędzy i z socjalizmem. Trzeba się ubezpieczać, albo być gotów pokryć koszty.
      • Gość: ontos2 ubezpieczyłes się od głupoty, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:18
        ile masz zniżki?
      • Gość: z Re: Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzesz IP: *.retsat1.com.pl 14.11.11, 16:21
        Tyle kosztuje, bo prezio tak zarządził. Biurko razy szafa = 25zł/km.
        • Gość: ost Re: Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:55
          Gość portalu: z napisał(a):

> Tyle kosztuje, bo prezio tak zarządził. Biurko razy szafa = 25zł/km.

To prywatna firma i może sobie ustalać ceny jak jej wychodzi z kalkulacji biurko razy szafa i razy piwo dla ciecia i razy wakacje kochanki prezesa + 2500 zł/km. Nie3 ma obowiązku7 korzystania z jej usług.
    • xnonx Polska - trzecia potęga gospodarcza w Europie. 14.11.11, 16:15
      Ale samochodu z rowu nie ma za co wyciągnąć.
      • drzejms-buond Re: Polska - trzecia potęga gospodarcza w Europie 14.11.11, 16:19
        ale obciach! jak nasze auta fruwają po zachodnich rowach , to jakoś wszyscy żądają pomocy
        i uważają to za sprawę naturalną!
    • Gość: ontos2 zły szeląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:16
      ja pier...lę tzn. , że jeśli natknę się na wypadek bądź kolizję to nie udzielę pomocy, bo mam takie prawo...............jeb...na rasa , a gdzie zwykla ludzka przyzwoitość?

Na miejsce pojechali nasi funkcjonariusze, by zabezpieczać akcję - twierdził Szeląg.

Zły szeląg.
    • Gość: Anton z Bukareszt Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:17
      Polska to dobra kraj, ludzia serdeczna, katoliki są na pielgrzymi chadzają i modlą się , a jak trzeba zwyczajnie, po ludzku pomóc innenmu człowieku to sie pytaja o pieniadza. Kogo chca ioszukac- BOGA?
      • Gość: gewa Re: Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:58
        Anton, rozpędź się i pier-dol-nij baranka w ścianę. Ta rumuńska zaraza chciała przyoszczędzić na ubezpieczeniu, to niech teraz się weźmie do roboty i na sznurku sobie wyciągnie tę ciężarówkę.
        • Gość: grr Re: Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 17:44
          ubezpieczenie oc na pewno maja, w koncu na miejscu byla policja!
          tu chodzi o to jak jest zorganizowane polskiei panstwo! a wlasciwie zdezorganizowane...
          procedura powinna byc prosta i przejrzysta -> przyjezdza dzwig, wyciaga tira z rowu, przyjezdza ciagnik i holuje go na strzezony parking (moze byc policyjny). straz i wszystkie strony zaangazowane w akcje wystawiaja rachunki, ktore ida do wlasciciela ciezarowki lub ubezpieczyciela. i tylke w temacie! a nie, zastanawianie sie czy i kto zaplaci za akucje, przeciez to jest TOTALNA ZENADA! i jestem na 100% przekonany, ze wine za taki stan rzeczy (ze ciezarowka lezy w rowie pare dni) ponosza pierniczone, niekompetentne urzedasy (w koncu mieli dluuugi wikend) na czele z panem ze strazy pozarnej!
          polska niekompetencja stoi, to taki dziki kraj, w ktorym stanowiska obsadzane sa rodzinami i znajomymi a nie ludzmi z konkretna wiedza i kompetencjami, stad potem takie sytuacje, ze nie wiadomo kto co ma zrobic
          • wypasiona_foczka Re: Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzesz 14.11.11, 20:04
            Ot i prawda w temacie! Te 4 dni dziwnie pokrywają się z urzędniczym "długim weekendem". Nikomu nie chce się po prostu ruszyć palcem i tyle, jeden urzędniczyna czeka aż drugi urzędniczyna tą decyzję podejmie.
            Zaniechanie i niedopełnianie obowiązków uzasadnia kasą bo żal mu wydać 5 000zł po czym bez żenady, za oszczędność i troskę o państwowe pieniądze przyzna sobie 10 000 zł rocznej premii w grudniu. Co za chora sytuacja...
    • Gość: pajak Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: *.19.165.123.osk.enformatic.pl 14.11.11, 16:17
      Ja jak wyjezdzam gdzies kupuje ubezpieczenie, jak zlamiesz noge np na slowacji bez ubezpieczenia wystawia Ci rachunek wiec goscie sami sobie sa winni, ze nie ubezpieczyli ladunku. Moze czasami trochu rozsadku by sie przydalo, a nie jeczec jak to w Polsce zle i wszystko do du... bo biednymi rumunmi nie chca sie zajac. Mysle ze w druga strone było by tak samo, albo jeszcze gorzej.
      • wypasiona_foczka Re: Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzesz 14.11.11, 20:16
        Ale jak złamiesz tą nogę to nikt Cię na stoku nie zostawi i nie będzie czekał aż Twój ubezpieczyciel zapłaci (za kilka dni lub tygodni). Najpierw udzielą Ci pomocy a potem będą ściągać należność lub jeśli ubezpieczony nie byłeś (jak w tym przypadku) wystawią rachunek za akcję. Tak ciężko to załapać, że w cywilizowanym kraju w środku Europy nie traktuje się ludzi w ten sposób?
    • Gość: zen Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: *.retsat1.com.pl 14.11.11, 16:18
      Z tymi kosztami to jakaś dziwna sprawa. Najpierw się je liczy - wychodzi, że strasznie drogo. Potem organizuje się ćwiczenia, aby trwać w gotowości bojowej. A co oznacza rzeczownik "służba"? Może ktoś wie?
    • Gość: szamil Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: *.play-internet.pl 14.11.11, 16:18
      przepraszam, ale chyba zapłacili e-myto? czy chociażby z tego względu nie możnaby się nimi zainteresować? jak mozna nie zadbać o swojego klienta

i jeszcze ubezpieczenie ... no ale tutaj trzeba znać rumuński :D
      dziwne, że jak Krokodyle zatrzymują na Lubelskiej Rumunów i Bułgarów to jakoś język barierą nie jest :D

I to wszystko się dzieje przed moim domem.
      Wstyd!
      Idę im zrobić kromki
    • kerkopithekion no proszę bardzo 14.11.11, 16:19
      jak to się nagle dba o polskiego podatnika
      ja osobiście jako polski podatnik wolę ponieść koszty wyciągnięcia tego tira i udzielenia pomocy tym nieszczęsnym kierowcom, niż na przykład ładować własną ciężko zarobioną kasę w rozmaite kampanie wyborcze z góry przegranych sekt albo w kałduny personelu naziemnego szefa naszej prawie państwowej religii
      ta sprawa to skandal i tyle
      • Gość: mw Re: no proszę bardzo IP: *.play-internet.pl 14.11.11, 19:24
        ludzie życie jest takie : w ubiegłym roku kierowca/młody/ z firmy w mielcu położył naczepę w rumuni. postawił ją na kołach właściciel rumuńskiej pomocy drogowej z rumuni i zainkasował za tą zabawę 1500 euro które wypłacił właściciel zestawu.raz się zarabia a 5az trzeba stracić. rumuni pwinni mieć na swój zestaw rumuńskie ac i po sprawie
    • Gość: iacek placek Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 16:19

proponuję rumunów rozstrzelać a auto spalić i nie będzie śladu
    • Gość: chemik Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:20
      baran to też redaktor, który nie odróżnia melaniny od MELAMINY, którą to produkują w Puławach
      • Gość: chemik po pwr Re: Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 17:47
        a jakie ma to znaczenie dla tematu zasadniczego artykulu?
    • amirez Kto... many, many, many.... 14.11.11, 16:21
      Ciekawe, gdyby sytuacja dot. polskiego tira w innym kraju. Oj, byłby hałasik, że nie chcą nam chamy pomóc, serca nie mają, gnoje tylko w mamonę wpatrzeni.
      A my.. ot, po chrześcijańsku i z fantazją - lata nam to koło pióra.
      ---------------
      Bo Polska to nadal bardzo dzika kraj być!
      • yem właśnie tak jest milion razy ......... 14.11.11, 16:48
        gdyby sytuacja dot. polskiego tira w innym kraju. Oj, byłby hałasik, ż
        > e nie chcą nam chamy pomóc, serca nie mają, gnoje tylko w mamonę wpatrzeni.
        [/i]

właśnie tak jest wieeeelokrotnie , że gdzieś za granicą , a szczególnie na wschodzie ( ukraina ,białoruś ,rosja ) polscy kierowcy utykają nie z własnej winy na granicach na 40-60 godzin nie mogąc nawet się załatwić , narażeni na jakieś ichnie mafie czy skorumpowaną milicję , wymuszenia łapówek czy groźbę utraty towarów i psa z kulawą nogą to nie zainteresuje , wtedy słyszy się , chcesz robić biznes prywaciarzu , masz problemy ? to twoja broszka , trzeba było się ubezpieczyć.
        Tu też nie my powinniśmy wychodzić przed szereg , tylko rumun powinien zadzwonić do swojego ubezpieczyciela , ten do swojego partnera w Polsce i zlecić mu wszystkie potrzebne działania , łącznie z pomocą dla kierowców . Tak to działa w cywilizowanym świecie , po to wymyślono ubezpieczenia ( ubezpieczenie tira czy towaru jest drogie , ale ubezpieczenie NNW dla kierowców na tydzień kosztuje na nasze max.200-300 zł ) a jak ktoś podniósł Rumunia jest już w Unii Eur. Co innego gdyby byli ranni czy byłoby zagrożenie życia , wtedy nikt się pyta o ubezpieczenie . A tak to skoro Rumun się wypiął na swojego tira czy swoich kierowców to jego problem , niech tir leży w rowie , kierowcom jako obywatelom Rumunii dalej powinna pomóc ich ambasada .Od okolicznych ludzi prowizorytczną pomoc na szybko ( jedzenie,koce, możliwość kontaktu z szefem ,amabasadą ) dostali , dalej niech pomaga im ambasada ,ubezpieczalnia ,szef itd.
    • Gość: MANTRA Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzeszow... IP: *.stk.vectranet.pl 14.11.11, 16:21
      Polska to dziki,zasciankowy kraj,nie powinien się znajdowac w UE.Jak Polacy gdziekolwiek mają wypadki autobusowe,czy samochodowe,to najpier ściągają miejscowe służby,przyjeżdża straz,pogotowie,ludzie udzielaja pomocy,a u nas? Wstyd mi,po prostu cięzki wstyd.I tak nas coraz bardziej postrzegaja nie tylko w Europie.Ale ważne,że kraj nasz jest katolicki,a co to oznacza,to wiemy.
      • franz.joseph Re: Kto pomoże Rumunom? Od 4 dni koczują k. Rzesz 14.11.11, 16:45
        Nie jest zagrożone ani ludzkie życie, ani środowisko. Straż pożarna nie jest od podnoszenia tego, co się komu obaliło. Zapewniam cię, że jakby Rumuni byli ranni, to najpierw by im udzielono pomocy, a potem pytano, kto za to zapłaci.
    • w.zboralski Czy to są jakieś żarty Monthy Pytonów?! 14.11.11, 16:21
      To nie dzieje się na prawdę?! Czy katolicy polscy na prawdę są tak pie...nięci?!
      • Gość: ucho [...] IP: *.hsi6.kabel-badenwuerttemberg.de 14.11.11, 16:25
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: ucho moze mi jakis szanowny admin wyjasnic... IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.11, 18:35
          ...w ktorym miejscu zlamalem regulamin? Zacytowalem tylko obrazliwa wypowiedz powyzej, co ciekawe powyzsza obrazliwa wypowiedz nadal sobie wisi na forum, a moj cytat wycieto, dlaczego?
      • xnonx nie, to tylko jeden z tysięcy 14.11.11, 16:37
        objawów zamiany państwa w kabaret. Tylko przypadkiem nagłośniony
      • Gość: e Re: Czy to są jakieś żarty Monthy Pytonów?! IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.11, 17:04
        A Ciebie co ugryzło? Czemu akurat katolicy?
        • Gość: ucho Re: Czy to są jakieś żarty Monthy Pytonów?! IP: *.hsi6.kabel-badenwuerttemberg.de 14.11.11, 17:06
          po prostu mentalność hitlerowca, którzy winą za wszelkie nieszczescia obarczali Żydów, nasz mały hitlerek zwala wszystko na katolików.
      • Gość: laki Re: Czy to są jakieś żarty Monthy Pytonów?! IP: *.centertel.pl 14.11.11, 18:24
        TY JESTEŚ PI........TY.
        ODCZEP SIĘ OD KATOLIKÓW.
    • Gość: samo_zycie Przewróciło się niech leży cały luksus... IP: *.rev.snt.net.pl 14.11.11, 16:21
      Przewróciło się niech leży cały luksus polega na tym:)
      • Gość: ltn Re: Przewróciło się niech leży cały luksus... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:36
        że nie muszę go podnosić, lepiej się położę na tym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka