Gość: Pa IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 02.12.11, 20:44 Nie ma to jak w dyskusji posługiwać się cytatami z bzdurnej komedii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artipb Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrzega? 02.12.11, 21:30 Podatki podatkami, ale problem w czym innym. Szereg opłat w mieszkaniach naliczane jest od osoby np. wywóz śmieci, energia elektryczna w pomieszczeniach wspólnych, winda, nierzadko gaz do gotowania, jeśli nie ma odrębnego licznika. Więc za "cwaniaków", którzy mają w papierach stan "zero", a naprawdę tabun studentów, płacą inni mieszkańcy danego bloku. I to jest nie fair. Odpowiedz Link Zgłoś
jael53 Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz 02.12.11, 22:15 Jest tylko jedna wątpliwość: czy ten obowiązek na pewno istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: Jak można się meldować u Niemców? IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 10:00 Jest jeszcze inny problem. Poszanowanie danyhc osobowych. Moja gmina jest opanowana przez TSKN czyli Mniejszość Niemicką. I co ja mam się u nich meldować? Przed wojną nie do pomyślenia było żeby ewidencję ludności oddawać mniejszościom a już na pewno nie niemickiej! To skandal i zupełne zdbilowacenie naszych władz!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans F. Re: Jak można się meldować u Niemców? IP: *.star.net.pl 03.12.11, 10:58 To autochtoni śląscy. Ludność niemiecka jest w Berlinie. Autochtoni śląscy to ci co nie potrafią mówić po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: Jak można się meldować u Niemców? IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 15:49 Jak zwał tak zwał, ale to volksdeutsche. Do takich nie mam zaufania, Jak się u nich meldować i ujawniaćswoje dane? Nasze państwo jest nieudolne i bez wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
4cameroon Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz 03.12.11, 11:12 artipb napisał: > Podatki podatkami, ale problem w czym innym. Szereg opłat w mieszkaniach nalicz > ane jest od osoby np. wywóz śmieci, energia elektryczna w pomieszczeniach wspól > nych, winda, nierzadko gaz do gotowania, jeśli nie ma odrębnego licznika. Więc > za "cwaniaków", którzy mają w papierach stan "zero", a naprawdę tabun studentów > , płacą inni mieszkańcy danego bloku. I to jest nie fair. Masz rację. Spółdzielnia ma w nosie, gdzie lokator odprowadza podatki. Dla spółdzielni najważniejsze są opłaty za elementy, które wymieniłeś, gdyż tak są skonstruowane umowy. Teraz większość opłat takich jak wywóz nieczystości, oświetlenie musi opłacać sama i to ich boli. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_walec_drogowy Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz 03.12.11, 11:33 Spółdzielnia, to spółdzielcy, czyli członkowie spółdzielni. To my płacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 12:24 Spółdzielnia mieszkaniowa nie ma nic do danych meldunkowych. Zgłoszenie do spółdzielni dodatkowych osób to jedno, meldunek to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kachu Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrzega? IP: *.rzeszow.mm.pl 03.12.11, 00:45 z tym zameldowaniem tymczasowym to mialem taka sytuacje, ze moja dziewczyna, jest z malopolski, byla zameldowana u mnie do lutego, w styczniu miala zaczac staz, ale urzad pracy wymagal zameldowania na caly okres stazu, czyli od stycznia do lipca, chcielismy przedluzyc zameldowanie, ale nie dalo rady, bo zameldowanie mozna przedluzyc dopiero jak sie skonczy. W obu urzedach uslyszelismy ze ich to nie obchodzi i zebysmy sobie jakos radzili sami i staz przepadl, wiec niech sie te urzedy ogarna a pozniej wymagaja od ludzi. P.S Mam nadzieje ze Gazeta.pl zajmie sie tym procederem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Zaglądną strach w wizjery wynajmującym na lewo IP: *.2-1.cable.virginmedia.com 03.12.11, 02:55 Zaglądną strach w wizjery wynajmującym na lewo. Najlepiej to brać kosiarkę za darmo nieopodatkowaną... a później krzyczeć DZIE SO DROGI DZIE SO KOSZE NA SMIECI itp itd. 90% wynajmujących w Rzeszowie robi to na lewo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Zaglądną strach w wizjery wynajmującym na lew IP: *.wide-net.pl 03.12.11, 18:54 Akurat kasa na drogi idzie (niby) z akcyzy na paliwo i podatku drogowego, więc niezbyt trafiona uwaga. Poza tym w POlsce chyba można troche ponarzekać na podatki, bo wydaje mi się, że i tak z nas zdzierają w cholerę. Nie dziwię się dlaczego ludzie kombinują. Inna sprawa, że inni muszą za to płacić i to faktycznie nie jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osc Poproszę o radę... IP: *.centertel.pl 03.12.11, 10:21 Jak mam niby zmusić właścicieli mieszkania do zameldowania mnie skoro pokutuje przesąd, że meldunek to prawo do lokalu ? I kiedy wreszcie zniknie ten komunistyczny obowiązek ?? Nie dziwie się urzędnikom że przypominają. Siedzą cały dzień na d....czytając gazetki to mają czas na zawracanie głowy pracującym na nich ludziom. Muszą udowodnić potrzebę swojego istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Poproszę o radę... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.12.11, 10:54 Wielu piszacych nie wie o czym pisze.Od 2013 roku znika obowiazek meldunkowy.Racja,ze sa osoby ktore nie przestrzegaja obowiazujacego prawa tak jak w kazdej dziedzinie zycia w spoleczenstwie co powinno byc naganne i karalne. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_walec_drogowy Re: Poproszę o radę... 03.12.11, 11:49 Obowiązek meldunkowy zniknie od 1 stycznia 2014 roku, a od 1 stycznia 2012 zameldowanie czasowe będzie obowiązywać w przypadku pobytu pow. 3 miesięcy. Urząd Miasta (jeśli już koniecznie chce wydawać moje podatki) powinien informować właśnie o tym, a nie o przepisach, które za chwilę przestaną obowiązywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Poproszę o radę... IP: *.230.91.97.rzeszow.mm.pl 03.12.11, 12:31 Już Ci radzę...Meldunek nie jest związany z prawem do lokalu...O zameldowaniu decyduje fakt przebywania.Można zameldowac się decyzją administracyjną. Obowiązek meldunkowy nieprędko zniknie...Może byc uproszczony ale jest niezbędny dla aktualizowania ewidencji ludnosci w kraju.Na jej podstawie przeprowadza się np. wybory,ustala dotacje i subwencje itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sanos Re: Poproszę o radę... IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.11, 20:57 > Już Ci radzę...Meldunek nie jest związany z prawem do lokalu... Teoretycznie... ale większość gmin wymaga tytułu do lokalu by nie meldować dzikich lokatorów. Co prawda meldunek nie daje prawa własności do lokalu, ale w praktyce daje prawo do zamieszkania w nim, dzikiego zameldowanego lokatora bardzo trudno się pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrzega? IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 10:59 Chyba ciągle łamię przepisy, mam taką pracę, że średnio 3 tygodnie w miesiącu jestem w delegacji. Musiałabym się zameldować już w 15 miejscowościach (ostatnie 3 lata). Często robimy dwa obiekty równocześnie, trzeba by się meldować na przemian. Przepis z czasów komuny, kiedy państwo zapewniało każdemu mieszkanie, więc mogło wymagać chociaż meldunku, a bez pozwolenia i tak nikt w delegację nie pojechał. Teraz politycy narzekają że lud mało mobilny, nie chce jeździć za pracą do dużego miasta...Niech to wreszcie zniosą, bo takie prawo tylko demoralizuje ludzi: jak nie musisz przestrzegać tego przepisu (bo to niewykonalne) to i innych nie przestrzegasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.11, 11:15 za czasów komuny obowiązek meldunkowy nie wynikał z faktu,że władze każdemu zapewniały mieszkanie ale z faktu,że w ten sposób można było sprawować kontrole nad ludźmi i ich przemieszczaniem sie. Ot,taki bolszewicki sposób kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.11, 11:40 Od kiedy to Pani żmuda jest taka nastawiona w ogóle pro do czegokolwiek? Ta kobieta już dawno powinna zajmować się czymś innym. To pokazuje ewidentnie, że tej pani zależy jedynie na kasie od wywozu śmieci, światełek na klatce itp. Im więcej zameldowanych osób tym pani Żmuda mniej krzyczy na podwładnych. Obłuda, obłuda i jeszcze raz obłuda. A ludzie wynajmują mieszkania na potęgę i nie dziwie się że nikomu tego nie zgłaszają bo spóldzielnia generuje tylko kolejne przeszkody. Durny przepis i durny obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_walec_drogowy Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz 03.12.11, 11:50 I na dokładkę za niedługo przestanie obowiązywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 13:24 Gość portalu: dd napisał(a): > za czasów komuny obowiązek meldunkowy nie wynikał z faktu,że władze każdemu zap > ewniały mieszkanie ale z faktu,że w ten sposób można było sprawować kontrole na > d ludźmi i ich przemieszczaniem sie. > Ot,taki bolszewicki sposób kontroli. Pewnie, że z tego wynikał, ale państwo mogło wymagać zameldowania czasowego np. od studenta w akademiku, jeśli każdemu ten akademik należał się jak psu zupa. Teraz gdzieniegdzie nękają tych młodych ludzi, bo żaden właściciel studenta nie zamelduje, a żeby mieć pokój w akademiku trzeba nie pracować i mieć dochód 200 zł/os w rodzinie. Najłatwiej takiego delikwenta odnaleźć i przyłożyć mu 5000 zł grzywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Dozorca domu IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 12:22 Ba, przepisy demokratycznego państwa prawa urzeczywistniającego zasady sprawiedliwości społecznej jakim niewątpliwie jest Polska nakłada konieczność przestrzegania obowiązku meldunkowego nie tylko na obywateli. Oto kolejny przepis z ustawy z dnia 10 kwietnia 1974r.o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz.U. z 2006r. Nr 139, poz. 993 z późń. zm.): Art. 30. 1. Dozorca domu, a jeżeli nie ma dozorcy - administrator domu, a jeżeli nie ma administratora - właściciel domu jest obowiązany zawiadomić właściwy organ wymieniony w art. 11 ust. 1 o niedopełnieniu obowiązku zameldowania lub wymeldowania się przez osobę przebywającą w tym domu. W ustawie jest jeszcze wymieniony zakład pracy - aż dziw, że skarbówka nie korzysta z tego przepisu do gnojenia firm :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrzega? IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.11, 12:40 administrator powinien znać swoich mieszkańców i wiedzieć co się dzieje , a nie siedzieć za biurkiem i brać kasę, a potem wymyslają, jak ludziom utrudnić zycie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz IP: *.rzeszow.mm.pl 03.12.11, 15:21 Primo: już niedługo obowiązek meldunkowy zostanie zniesiony. Rok bodajże 2014. Prace trwają. W sumie nie wiem dlaczego tak długo bo Donek obiecał zniesienie tego niewolniczego wynalazku komunistów już 4 lata temu ale może się doczekamy i wróci normalność, jak w GB lub USA. Secundo: niech się Rzeszów i Ferenc odpierd*** ode mnie i nie żąda jeszcze podatków. Rzeszów nic nie traci. Przeciwnie! Zyskuje. W końcu tu robię zakupy, tu wydaję większość pieniędzy. Dzięki temu Rzeszów ma zysk z wielu innych podatków i od wielu innych podmiotów. Te durne slogany o utracie czegoś tam to tak jakby twierdzić, że Kraków traci na turystach bo się nie meldują. Takie bajki to tylko dla debili. Wystarczy że taki turysta kupi 1 noc w hotelu i już Kraków zyskuje. Tak samo jest ze mną - wystarczy że wydam 200 zł w jakimś sklepie i już Rzeszów jest na plus. Tertio. Żeby zadowolić komuchów można by się i zameldować ale za dużo z tym ceregieli - zmienia się US, trzeba zmienić dokumenty, trzeba wprowadzić aneksy do umów z bankami, itd. Niech Ferenc rzuci mi z 5 stów to się zastanowię. Quatro - Rzeszów być może traci parę złotych ale zyskuje inna gmina, która już z samego faktu że mnie tam nie ma to traci (bo może byłoby parę sklepów więcej). Powiedzmy więc że w skali kraju bilans wychodzi na zero. Albo jeszcze inaczej - brak meldunku to forma wyrównywania szans pomiędzy gminami, które wysysają kapitał ludzi z innych gmin a gminami, które tracą bo są drenowane na różne sposoby przez inne gminy. Quinto - jak Ferenc i ratusz są tacy do przodu to proponują dobrowolnie zrezygnować z "janosikowego". Bo w końcu jakby nie było to Rzeszów i podkarpackie w dużym stopniu jest finansowany przez mieszkańców mazowsza. Cała tak akcja jest i śmieszna i żenująca. Pachnie lewactwem, nie ma żadnych dobrych argumentów, które by ją uzasadniały (chyba że nie widzi się dalej niż koniec rzeszowskiego nosa). Odpowiedz Link Zgłoś
zdzwoj7412 Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrzega? 03.12.11, 15:30 Szukają drobnych. Ile to kosztuje? Znaczek skarbowy, opłata skarbowa, kolejka do okienka, wycięty las, stracona dniówka, spalona benzyna, dzieci nieodebrane ze szkoły, obiad nieugotowany, mąż wściekły stoi pod drzwiami, bo nie wziął klucza, kurier nie dostarczył przesyłki, bo czekam w urzędzie w kolejce, przeziębienie, bo na dworzu zimno, a nie mam na buty zimowe, itd. A dostaną za to w urzędzie 5 lub 10 PLN. Wpiszą do ewidencji i zapomną. Czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz IP: *.doplaty.gov.pl 05.12.11, 13:36 Na DWORZE, nie na dworzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz IP: *.rzeszow.mm.pl 06.12.11, 06:28 Na polu, nie na dworze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek nowy meldunek to nowy dowód osobisty IP: 80.50.143.* 03.12.11, 16:04 masz przebywć gdzieś miesiąc więc musisz wymienić dowód, wymiana trwa miesiąc więc gdy się wyprowadzasz - musisz znowu wymienić dowód, bo ledwo go odebrałeś a już ma nieaktualne informacje.... ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: nowy meldunek to nowy dowód osobisty IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 17:43 Jaki miesiąc?? Trzy dni.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resman_is_dead Towarzysz Ferenc pompuje statystyki IP: 89.230.64.* 03.12.11, 16:46 Musi wykazać się zwiększoną liczbą mieszkańców. Towarzyszu Ferenc! W Rzeszowie brakuje dróg, nie ma aquaparku i innych udogodnień. Mam w dupie taką metropolię. Odpowiedz Link Zgłoś
vald Przepis z 74' Dobrze że nie ze stanu wojennego 03.12.11, 17:42 Chore, głupie przepisy powinno się olewać z marszu. Po co komu informacja kto mieszka w moim domu? Do czego potrzebne? Do inwigilacji? Na szczęście te czasy minęły. 30 dni które proponują w nowelizacji to chyba z przyzwyczajenia do starego przepisu. Kiedyś meldunek wpisywano do dowodu - czasowy czy stały były wpisane. Dzisiaj już takiej możliwości nie ma, bo dowody są inne. Więc po co to komu? Do podatków? Od tego jest US. Jak się nie rozliczę z PITa to będą mnie szukać i ścigać i za swoją niefrasobliwość poniosę może karę, a może nie .Więc UM niech się odkrochmali i nie wygłupia swoją gorliwością. Co do SM Wiele mieszkań na terenie SM jest mieszkaniami z pełną własnością notarialną. poza tym wielu nowych właścicieli nie należy do SM bo..nie musi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Przepis z 74' Dobrze że nie ze stanu wojenneg IP: *.189.216.16.skyware.pl 03.12.11, 21:05 Prosze państwa, istnieje takie coś jak nieposłuszeństwo obywatelskie. Olejmy tych bezmózgowców z urzędu. Przecież wiadomo, że oni sami na to nie wpadli, tylko kazał im to robić "jajecznica" dziadek Ferenc. POtraktujmy to jak abonament radiowo telewizyjny. Ta urzędnicza banda rżnie nas na każdym kroku bez litości. Słyszalem, że planują abyśmy płacili nawet za wodę deszczową spływającą z naszych dachów. Jak oleje to kilka milionów ludzi gów... nam zrobią. I zaczekajmy do kloejnych wyborów. Tylko nie zapomnijmy kto nam takie młócenie zafundował. I na śmietnik z nim. Szkoda tylko, ze do tego czasu nachapie się zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ..Chory tekst..... 03.12.11, 17:59 Obowiazek meldunkowy istnieje w calej Europie.Wyborcza tworzy iluzoryczny swiat fantazji.Tylko clochard nie ma obowiazku meldunkowego, ale gdy pojdzie do schroniska go ma. Bez adresu, nie masz prawa do niczego.Adres mozna uzyskac placac za gaz i elektrycznosc, czyli ostatnia faktura.Twoj zachodni dowod osobisty jest z adresem.Jak ubezpieczysz mieszkanie , samochod bez meldunku?.Niemozliwe.Musisz dac dane, numer konta w banku ,ADRES.Nie klamcie ludzi .Bo ludzi szkoda.A co do bankow.Jak mozna uzyskac kredyt bez meldunku?.Przeciez to jest chore.Zmienie fantazje na realia.Nauczcie sie zyc tak jak Europa, bo propagujecie swiat podziemny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrzega? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.11, 18:38 Zniesienie obowiazku meldunkowego to byl jeden z postulatow PO w poprzednich wyborach-miedzyinnymi dlatego oddalem na nich swoj glos. Pozniej dlugo nic sie nie dzialo w tym temacie a wkoncu dociskany do muru bodajze Tusk powiedzial ze to za duzo pracy i musieliby zmieniac 200 ustaw.A mialo zniesienie nastapic w 2010 , jak widac mamy juz prawie 2012 a banda parszywych nieudaczników z peło na czele z rudym łgarzem nic nie zrobila by to zmienic. Dlatego miedzy innymi oddalem obecnie glos na Palikota. Pierd...c pelo te bande klamcow i nierobow parszywych!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N7fan Re: Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 02:42 Gość portalu: Lex napisał(a Dlatego miedzy innymi oddal > em obecnie glos na Palikota. Głupi jesteś,oj głupi...... (ani Palikot ani"peło".... w zasadzie już nie ma na kogo głosować...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leoś Powinno się zaczynać: Achtung achtung.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.11, 20:06 A kończyć : kto nie dopełni obowiązku meldunkowego, zostanie rozstrzelany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikoś D. Re:To prawdziwy obraz pt :" Polak katolik" IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.12.11, 08:31 Kazdy oszukuje na czym się tylko da i nikt nawet nie myśli się z tego wyspowiadać : - mieszkanie na czarno (na cudzy rachunek) - podrzucanie smieci - jazda na gapę lub na podanym bilecie - praca na czarno - nie oddawanie znalezionych rzeczy- znalazłem - to moje, a niestety nie twoje Macie coś jeszcze ? Mozna dopisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrzega? IP: *.asseco.pl 06.12.11, 12:02 Moze mi ktos pomoze bo nie wiem gdzie mam sie zameldowac. Posiadam 3 mieszkania i mieszkam w nich na przemian po tygodniu w ktorym mam sie zameldowac? Pani z urzędu miasta nie potrafiła mi pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojek Obowiązek meldunkowy. Kto go jeszcze przestrzega? IP: 212.127.64.* 14.06.12, 13:42 Szkoda ze nie sie pojawily informacje gdzie mozna zrobic za free zdjęcie do dowodu np. photoid.eu Ja skorzystalem i jestem zadowolony. Robię fotkę w domu a następnie przycinanie, kadrowanie, obroty i ustawianie jest on line za pomacą: generator zdjęc do dowodu osobistego polecam Photoid.eu bo jest za free i po polsku Odpowiedz Link Zgłoś