Dodaj do ulubionych

Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie

02.07.12, 19:28
A czy ktos widzial aby pisdzielce nie grzali sie przy kazdej watpliwej okazji niepowodzenia Polski. To ich cel aby to panstwo zniszcyc. To tak samo jak Jar-zbawca wylal braciszka na smierc. Po trupach do celu i wladzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Olo Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.12, 19:33
      Znaczy - PiS chce, żeby każdy mógł przyjść, powiedzieć, że dostarczył sto ciężarówek kruszywa, ale nie ma na to umowy, i zgarnąć za to pieniądze? To się zaraz okaże, że w te autostrady wpakowano tyle kruszywa, że można by z tego zrobić czteropasmówkę do Pekinu...
      • Gość: PEPE tak sobie właśnie próbuję przypomnieć... IP: *.krak.tke.pl 02.07.12, 19:46
        ... bo coś mi się kojarzy, ze ja też z kimś się umawiałem, że dowiozę kruszywo na tą autostradę...
        Duuużo kruszywa... :P
        To gdzie, ewentualnie po tą kasę mogę się udać?

"Umowa ustna też jest zobowiązująca - przekonuje poseł Rzońca."

Jak rozumiem, gdyby zleceniodawca wypłacił należności, to wykonawca rzetelnie rozliczyłby się z fiskusem... :P
        Bo brak umowy pisemnej wcale nie byłby przeszkodą... skoro ta ustna też jest ważna...:P
        W zasadzie, to te papierki można by spokojnie olać... W takim kraju jak Polska, wystarczy przecież umówić się na gębę...
        • zdybka Re: tak sobie właśnie próbuję przypomnieć... 02.07.12, 20:41
          I masz racje ,skoro Pis stoi w obronie ucisnionych ,to wlasnie przypomnialo mi sie ,
          ze tez mialam umowe na " gebe "..... :)))))
          Jaro niczym Robin Hood ?
        • lehoo Re: tak sobie właśnie próbuję przypomnieć... 02.07.12, 23:18
          Nie wiem, kto to jest poseł Rzońca. Ale wiem na pewno, że nigdy od kogoś takiego używanego auta nie kupię.
        • ouimet Re: tak sobie właśnie próbuję przypomnieć... 03.07.12, 05:06
          Gość portalu: PEPE napisał(a):

W takim kraju jak Polska, wystarczy przecież umówić się na gębę..

#####Faktycznie!
          Patrz Podkulski-Ferenc= offsety:))))))))))))))))))))))/ m.innymi/
          Majstersztyk:)
      • Gość: autostradowiec Re: Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostr IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.12, 22:48
        Sorry, ale to są jakieś jaja, jak mozna wykonywać prace warte 500 tys. zł i więcej na ustna umowę????? Podejrzewam, ze gdyby nie to, że nie płacą, kasa poszła by bez faktur, "na czarno". Trudno, skoro, ktoś się decyduje na pracę za takie kwoty bez umowy , musi się liczyć z ryzykiem. I druga sprawa. W każdej branzy zdarza się, że podwykonawca nie dostaje pieniędzy. Wszystkich ta ustawa będzie dotyczyć?
        • zdybka Re: Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostr 02.07.12, 23:13
          Sa jaja i to jakie ! Pomysl od tego trzeba zaplacic podatek ..... jak ????
          Jak ma sie dana firma rozliczyc ? Od ilosci slow w umowie ?
          To mogl tylko Pis wymyslec..... idioci.
    • kamyk_wj Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie 02.07.12, 20:05
      Kruszywa nie dowoziłem, ale tak mi się zdaje, że udzielałem bzrdzo ważnych konsultacji firmie, która kruszywo dowoziła. Umawialiśmy się na bodajże 500 euro za dniówkę. Ustnie, bośmy wszak dżentelmeni. Było coś z 10 dniówek, może 12. Ale nie chcę być chytry, może być 10. To dokąd się teraz zgłaszać, bo się pogubiłem? Do firmy, gddaki czy prosto do PiS?
      • Gość: PEPE udzielałeś konsultacji? IP: *.krak.tke.pl 02.07.12, 20:10
        To znaczy drogę im wskazywałeś? :)))
        To ja się wycofuję z tego kruszywa co to go dostarczałem i teraz dokładnie sobie przypominam, że też byłem konsultantem...:))) Chyba mogę się wycofać, bo przecież żadnego papierka nie podpisywałem...:)))
        • miguell Re: udzielałeś konsultacji? 02.07.12, 20:18
          Ja pomagałem w konsultacjach kamykowi jako podwykonawca ale mi nie zapłacił
          Jak tu żyć?
        • kamyk_wj Re: udzielałeś konsultacji? 02.07.12, 20:39
          Coś było na rzeczy. Słyszałem, że PEPE mówił wozakowi, w którą stronę jest lewo, a w którą prawo; podobno miał niezły konsulting, brał po 800 euro/dniówkę. Podobno miguell doradzał, gdzie jest zimne piwo. Tośmy są konsultanci co się zowie. I co, że bez umowy? Kasa się należy, konsulting to poważne zajęcie.
          To dokąd piszemy zażalenie, bo nie mam jasności w sprawie przedmiotowej?
          • Gość: PEPE nie żebym sie chwalił IP: *.krak.tke.pl 02.07.12, 21:21
            ale brałem chyba 900 :P
            tzn. NA PEWNO tyle brałem... + premia :)))
            Ktos tu sie nie wypłaci chyba...:)))
      • Gość: nie_kaczejgłupocie Re: Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostr IP: 193.169.148.* 03.07.12, 08:21
        Najlepiej bezpośrednio do mało-wielkiego wodza inteligentnego inaczej. A tak nawiasem mówiąc dla tej kaczej sekty każdy temat jest dobry aby rozpętać antyrządową kampanię. Dotąd grzali się głównie przy trupach. Teraz chcą zbić trochę punktów uprawiając księżycową ekonomię. Ciarki przechodzą na myśl, że te kaczoludy mogli by rządzić i podejmować ekonomiczne decyzje.
    • robokopo A ja protestuję przeciw nabijaniu kabzy UEFIE! 02.07.12, 20:24
      A ja protestuję przeciw nabijaniu kabzy UEFIE! Czy autor tego szlachetnego artykułu też jest przeciw? PiS wykorzystuje tych ludzi, to jasne, ale PO też wykorzystuje nieswoje środki - bo z budżetu - do promowania samej siebie i nabijania kabzy tym kapitalistom z UEFY! Dlaczego UEFA sama sobie stadionów nie wybuduje? Dlaczego ma to robić biedna Polska? Nas na to stać?
      • Gość: PEPE popieram !!! IP: *.krak.tke.pl 02.07.12, 21:23
        UNIEWAŻNIĆ EURO !!!
        A UEFA niech oddaje naszą kasę (+odsetki)
        I to nawet fajnie, bo wtedy wygramy walkowerem ze wszystkimi i poprawimy swoją pozycję w rankingach...:)))
    • norbert2225 Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie 02.07.12, 20:52
      czy w Polsce istnieja jeszcze glupsi ludzie niz w PIS przeciez ci ludzie nie maja zielonego pojecia o zadnej sprawie ktora komentuja poza wiecznym sprzeciwem i glupia dziecieca przekora i tacy mieliby rzadzic krajem z mozgami dzieci ktore i tak sa madrzejsze
    • Gość: ktoś to ogarnia Mentor Rzońca, dobre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.12, 21:25
      Myśmy zapisali w poprawce, żeby dostawali pieniądze od GDDKiA wszyscy, którzy budowali autostrady - wyłuszczył poseł Rzońca.

Wyście Rzońca w kabarecie powinniście występować, bo takie teksty dajecie, że boki zrywać. Za klasykiem opisujecie rzeczywistość wg oczywistej oczywistości. Wiem, nikt Wam nie wmówi, że czarne jest czarne, a białe białe. Chyba dalej skutki poloneza pozostały.
    • vdziwny Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie 02.07.12, 21:54
      Czemu w trybie ekspresowym nie bierze się za tyłki generalnych wykonawców, którzy nic nie robiąc pobrali pieniądze i je gdzieś upłynnili. Wszak nic nie robiąc nie można ponieść straty. Gdzieś te pieniądze wsiąkły, bo to przecież jacyś ludzie otrzymali te pieniądze. Trzeba opieczętować ich majątki na poczet zwrotu wyłudzonych pieniędzy!. Chyba tym powinna zająć się prokuratura?!
      • Gość: west Gdzie zginęły pieniądze? IP: *.proxy.aol.com 03.07.12, 03:31
        Rozwiązanie problemu jest dosc proste.
        Wiadomo do kogo trafiły pieniądze.
        Teraz trzeba tylko wyjasnić dlaczego nie trafiły do wykonawców.
        Rozwiązanie tego problemu oraz ukaranie złodziei ukrywajacych sie zgodnie z kulawym prawem za upadłosciami przedsiębiorstw oczysciłoby relacje pomiędzy podstawowym płatnikiem i rzeczywistym wykonawcą.
        To się da zrobić, ale to musi być ustawowo rozwiązane, łącznie z osobistą materialną odpowiedzialnoscią posredników.
        Obecna sytuacja nie ma nic wspólnego z uczciwoscią, gdyż pozwala zgodnie z prawem okradać bezposrednich wykonawców.
        Rozwiązanie jest w gestii rządu i sejmu i powinno zostać wprowadzone w życie w trybie pilnym.
        Pozostawienie aktualnej sytuacji prawnej może rodzić podejrzenie o osiąganie korzysci materialnych przez osoby stanowiące prawo.
        • Gość: Moherowy PISol Re: Gdzie zginęły pieniądze? IP: 31.130.107.* 03.07.12, 15:01
          Nie oczekuj sensownych rozwiązań ustawowych. Teraz nierządzi PełO. Im wygodniej pływać w mętnej wodzie. W razie czego zagrają na emocjach: "mohery", "rydzyk", "trwam", "radio z ryjem", "smoleńsk", "grzeją się przy autostradach"), trochę czarnego PR i gawiedź to kupi jak widać.
    • mignik Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie 02.07.12, 22:30
      1 : 3. Jeden pean na cześć Tuska, 3 paszkwile na Kaczyńskiego - i tak przez następne dwa lata.
    • rodzaj_konta Znów stado niedouczonych lemingów 02.07.12, 22:45
      Obetrzyjcie futrzane pyszczki z kaszki i sprawdźcie w Kodeksie Cywilnym + interpretacje/orzecznistwo o umowach ustnych.

Co nie zmienia faktu, że jak ktoś robi biznesy w ramach projektów Partii Miłości i Cieplej Wody to sam sobie winien. Tusku jaki jest każdy widzi.

• joly.roger Re: Znów stado niedouczonych lemingów 02.07.12, 23:18
        rodzaj_konta napisał:

> Obetrzyjcie futrzane pyszczki z kaszki i sprawdźcie w Kodeksie Cywilnym + inter
        > pretacje/orzecznistwo o umowach ustnych.

Że są wiążące - obie umawiające się strony. A nie że jakiś trzeci podmiot, który nawet o umowie nie wiedział ma płacić. Czyli droga wolna, można w sądzie próbować dojść należności od firmy. Ups... firma upadła? Cóż ryzyko biznesowe.
        Także wytrzyj pupkę, umyj rączki si spać, a nie mądrzyć się na tematy które cię intelektualnie przerastają.
        • Gość: PEPE to jest detal... IP: *.krak.tke.pl 03.07.12, 00:00
          ważne są "szczytne" intencje... :)))
          jakby co, to powiedzą, że to spisek jest...:P

joly.roger napisał:
          > Że są wiążące - obie umawiające się strony. A nie że jakiś trzeci podmiot, który
          > nawet o umowie nie wiedział ma płacić.
          • Gość: Edzio Skoro Panstwo (PO) chce wprowadzic ustawe, ktora IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.12, 07:01
            w jakis sposob ma zapewnic peiniadze podwykonawcom, to czemu roznicuje ich. Lepsi sa Ci co maja umowe pisemna niz Ci co ustan (jak napisale pismaczyna, by podwazyc wartosc umow "na gebe"). W kodeksie cywilnym obie sa rownie wazne. Kupujac komputer w sklepie i biorac na niego rachunek tez zawierana jest tzw "umowa na gebe". I tu nikomu nie wydaj sie nienaturalne, ze Panstwo chroni sprzedawce przed niezaplaceniem przez nabywce. Skoro Panstwo wchodzi w relacji kupujacy/sprzedajacy (taki jest pomysl PO), to nie ma powodu rozniciowania tego wejsca ze wzgledu na to, czy umowa jest usta, czy pisemna. Obie sa rowno wazne. Watpliwosci, jesli powstaja, w obu wypadkach rozstrzyga sad.
        • Gość: no_tak Re: Znów stado niedouczonych lemingów IP: 193.169.148.* 03.07.12, 08:39
          Chciałem mu to samo mniej więcej napisać, ale mnie wyręczyłeś. Dzięki
      • Gość: nie_głupocie Re: Znów stado niedouczonych lemingów IP: 193.169.148.* 03.07.12, 08:37
        A ty rozprostuj swoją szarą komórkę i spróbuj pomyśleć zanim coś napiszesz. To, że znasz literki i potrafiszje składać w wyrazy nie oznacza jeszcze, że powinieneś zabierać głos. Logika misiu, logika !!!!. Umowa ustna owszem jest tak samo ważna jak spisana, ale muszą istniec fakty i okoliczności, które ją uwirygodniają i pozwalają zweryfikować. Inaczej mógłbym oświdczyć, że umówilismy się iż za udzielenie niniejszej konsultacji masz mi zapłacić jkieś 100000 PLN. Rozumiem, że można kochac swojego wodza. Ale bez przsadyzmu.
    • zenutek To może PiS zapłaci za umowy na gębę? 03.07.12, 01:58
      Poseł Rzońca powinien się zastanowić co mówi, jak państwo ma zapłacić za coś, co jest nie udokumentowane żadną umową, fakturą czy innym oficjalnym pismem? Przecież to czysty kryminał dla tego, który podjąłby taką decyzję. Może w stanie współczucia poseł Rzońca ze swoją partią zapłacą za tzw. umowy na gębę, a następnie wystąpią przeciw państwu do sądu? Jak są tacy uczuciowi na tle ludzi, którzy próbowali kombinować i zarabiać nielegalnie państwowe pieniądze, bo w rzeczywistości brak podpisanych umów, to próba oszukania skarbu państwa w postaci podatków i innych składek, to teraz niech się wykażą swoją dobrocią i zapłacą tym podwykonawcom. Biorą przecież z państwowej kiesy ok. 36 mln zł. rocznie, a więc starczy na pokrycie "długów". PiS pokazałby wtedy, że na serio martwią się losem podwykonawców. Polscy przedsiębiorcy muszą wreszcie nauczyć się jednego - i szczerze mówiąc wcale mi nie jest ich żal - iż przyjmując pracę, za którą ma zapłacić skarb państwa, muszą zadbać o to, by była udokumentowana umowami, fakturami itp. dokumentami co do grosika i centymetra. Nierzetelność i chciwość często prowadzi do takich skutków.
      • Gość: Edzio Re: To może PiS zapłaci za umowy na gębę? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.12, 07:03
        Wyraznie napisane jest, ze dotycyz ymow ustnych, a nie nie udokumentowanych zadna faktura. Pismaczyna nie pisze o handlu bez rachunku i faktu, lecz o umowach ustnych i pisemnych. I to PO wymyslili, ze Panstwo ma wejsc w relacje klient sprzedawca spec ustawa. W handlu bardzo wiele umow ma chctrakter wylacznie ustny (np. nabycie butow, komputera itd.) umowa ustna to nie to samo co sprzedaz w szarej strefie bez faktury.
      • Gość: tak_sobie_myślę Re: To może PiS zapłaci za umowy na gębę? IP: 193.169.148.* 03.07.12, 08:48
        Załóżmy, że z państwowej kasy zapłacono by tym wszystkim podwykonawcom (z umowami i bez). Przecież wtedy naczelny kaczolud ze swoją sektą rozdarliby swoje japy tak, ze byłoby ich słychać w najdalszych zakątkach kosmosu, że oto platforma szasta i marnotrawi państwowe pieniądze. Cokolwiek nie zrobią wódz podda pryncypialnej krytyce.
    • sceptyk31 Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie 03.07.12, 06:01
      Niestety większośc komentarzy równie "wysokich" lotów jak i sam tekst. Nie dawno było cos zdaje się pod tytułem "pomidor" czy jakoś tam, też o budowie autostrad. Czyżby tamten tekst to były moje halucynacje ? A ci co nie wiedzą , że kupując piwo w "Biedronce" zawierają jakąś umowę niech się w kwestii umów nie wypowiadają/ oczywiście nie mam na mysli pani redaktor bo ona piwa w "Biedronce" nie kupuje, tak przynajmniej mi się wydaje/. Trudno by im tłumaczyć więc cokolwiek, powiem tylko że podatki płaci sie nie na postawie papierowych umów ale faktur. I ci co nie dostali wynagrodzenia za usługi i dostawy na budowie autostrady mimo to musieli podatek zapłacić.
    • Gość: RZ Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie IP: *.opera-mini.net 03.07.12, 06:28
      MOIM ZDANIEM PLATFORMA OBYWATELSKA "PO" GRZEJE ALE WÓDĘ I MA W D....IE WYKONAWCÓW AUTOSTRADY !!!JUŻ NIEDŁUGO I ROZLICZY SIĘ TYCH TRAMPKARZY PODWÓRKOWYCH !!!! GRAD ZNAJDZIE SWOJE MIEJSCE POZA PARLAMENTEM ZA TE WYPRZEDAŻE STOCZNI I INNYCH ZAKŁADÓW!!!
    • costa3500 Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie 03.07.12, 07:32

Ten zlepek półgłówków różnej maści i ministerialnych pociotów szumnie określany jako Inwestor nie ma zielonego pojęcia o prowadzeniu kontraktów, za taki stan rzeczy odpowiada rząd,gdyż jest to przez niego promowana organizacja opłacana z naszych podatków.Opowieści ministra Nowaka można włożyć między bajki,a najlepiej go się pozbyć gdyż dzięki takim jak on upadają polskie firmy.
    • Gość: tiia Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 08:56

NIE O NARZEKANIE TU IDZIE SPRAWA A O UCZCIWOŚĆ KTÓREJ ZABRAKŁO PRZY ZAMÓWIENIACH PUBLICZNYCH. Trybów przetargowym jak się nie mylę jest dwa: i O to własnie idzie sprawa złego nazewnictwa i przekretów z tym związanych: 1. Zamówienie publiczne w trybie przetargu nieograniczonego 2. Zamówienie publiczne w trybie przetargu ograniczonego. Także używanie formy PRZETARG to niepoprawność językowa, a już na pewno nie jest to specjalność tych co te zamówienia publiczne w trybie przetargu wykonywali. Czyli sławetne autostrady. Tryb jak to tryb może się zakleszczyć jak coś wejdzie w tryby i tak to własnie oględniej jest z tymi zamówieniami: 1. Doświadczenie zawodowe można kupić podpisując stosowna umowę spółki lub konsorcjum to prawo które należy bezwzględnie napiętnować. Później dziwimy się że firmy podwykonawcze nie wzięły zapłaty. Jak ktoś bez stosownej wiedzy wyceniał te roboty budowlane z myślą tylko o swoim zysku to firmy podwykonawcze to tylko kozły ofiarne magnatów po linii kolesiowskiej. Zabrać kasę li tylko uciekać gdzie pieprz rośnie. To taka Polska w tej chwili się rysuje. 2. Sprowadzanie oceny li tylko do ceny dało efekt odwrotny jak zakładano. Stosowanie takiego podejścia może dla GDDiA, może z punktu widzenia oszczędności było i "dobre" ale nie dla robót budowlanych gdzie głównym kryterium powinna być cena ale i odpowiedzialność wykonawcy, rękojmia, jakość zgodnie z normami. 3. Zaniechanie PKWiU spowodowało bałagan gdyż Wspólny Słownik Zamówień Publicznych nie daje obrazu sklasyfikowania poszczególnych zamówień zgodnie ze sztuka samego zamówienia. 4. Nie dostosowanie norm które powinny być zawarte w opisie zamówienia i stanowić warunki postępowania o zamówienie publiczne to podstawa każdego zamówienia, a nie jak to widać droga na skróty która przyniosła efekt może zamie-żony ale z punktu Wykonawców którzy na wstępie z założenia mieli na celu dokonać PRZEKRĘTU. POPRAWA PRAWA W TYM ZAKRESIE TO WYMÓG KONIECZNOŚCI CHWILI GDYŻ DOJDZIE JESZCZE DO WIĘKSZYCH PRZEKRĘTÓW. TYM POWINIEN ZAJĄĆ SIĘ PARLAMENT NATYCHMIAST BEZ ZWŁOKI. DOŚĆ NABIJANIA W BUTELKĘ POLAKÓW.

• hen-live Re: Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostr 03.07.12, 09:36
      6.smiech napisał:

> A czy ktos widzial aby pisdzielce nie grzali sie przy kazdej watpliwej okazji n
      > iepowodzenia Polski. To ich cel aby to panstwo zniszcyc. To tak samo jak Jar-zb
      > awca wylal braciszka na smierc. Po trupach do celu i wladzy.
      Okrutne ale prawdziwe.
    • Gość: Moherowy PISol Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie IP: 31.130.107.* 03.07.12, 10:23
      Cygan zawinił a kowala (Kaczyńskiego) wieszacie ? W imię tolerancji i politycznej poprawności oczywiście.
    • gajane4 Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie 03.07.12, 10:37
      Przecież to niepowazne! Jak odpowiedzialny przesiębiorca - nawet mały - mógł zawierać umowy "na gębę"? Czy ci ludzie są analfabetami żeby nie potrafili spisać umowy? Jeśli nie ma pisanego dowodu zarejestrowanego pod odpowiednią datą, to jakie jest parwdopodobieństwo, że aktualne oświadczenie są prawdziwe a nie kolejna próba wyciągnięcia pieniędzy? Jako podatnik za pieniądze którego wykonywano te inwestycje PROTESTUJE przeciwko wypłacaniu bezpodstawnie (brak dowodu) także moich pieniedzy.
    • stivi47 Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie 03.07.12, 10:55
      To sa istne wariaty te PISDZIELSKE Kaczodupy to by wyglondalo ze nawet Peneer przyjdzie i powie ja wozilem Taczka kruszywo i dajcie mi na Piwo i taka zaraza wariacka chce polska RZANDZIC to lepiej juz polske odac Lukaszence to niebenda nic robic tylko Wienzienie BUDOWAC i polakow MALTRETOWAC
    • antropoid Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie 03.07.12, 12:26
      >>PiS "grzeje się" przy autostradzie<<

A co innego PiS potrafi?
    • Gość: szambo Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.12, 13:13
      Dzisiaj ogrzać się można wszędzie nawet w piwnicy.
      Umowy na gębę jak w PRL gdzie wszystkiego brakowało a prywatna inicjatywa miała się dobrze bo współpracowała. I sądzili że dalej tak jest, jak chłop kupował żwir na budowę domu: "prywaciarz", dowoził na miejsce budowy i płaciło się kierowcy bez jakichkolwiek kwitów (np. 500) bo była umowa na gębę, kierowca-prywaciarz kupował w żwirowni od innego prywaciarza tez bez kwitów (np.za 300) wszystko się kręciło i było ok.
      Teraz było podobnie przywoził "przedsiębiorca" kruszywo i pytał kupujesz z Vatem czy bez Vatu bez kwitów-na gębę tzn na zeszyt "karbowego" rozliczenia na koniec tygodnia lub miesiaca "przędsiębiorca-kierowca" kupował kruszywo u innego "przedsiębiorcy" też bez Vatu i bez opłat wynikających z prawa górniczego czy opłat środowiskowych bo bez kwitów-na gębę.
      Wszystko się kręciło do czasu jak zaczęło brakować pieniędzy generalnemu wykonawcy bo przecież kupił na budowę nowy sprzęt (min. AUDI, BMW, mieszkania, itp).
      Czy biegniecie do posła jak Wam ktoś coś ukradnie? Czy może na policję, ale przecież na policję nie można bo wydało by się że to było na gębę jak za przeproszeniem między "gentelmenami".
    • Gość: e Re: Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostr IP: *.189.220.2.skyware.pl 03.07.12, 15:20
      Nie kibicuję nikomu ale wpisy podobne do twoich denerwują każdego normalnego człowieka ,świadczą o nieuctwie ,nie rozumieniu niczego i zacietrzewieniu . Idz do szkoły człowieku naucz się pisac i czytać ze zrozumieniem i nie wyzywaj ludzi.Stworzono wam mozliwosc wypowiadania się to pisz do rzeczy , internat jest dla ludzi normalnych a ty lepiej pisz po swoim czole. Kiedyś nie było was w internecie to było kulturalnie a teraz piszecie i co zrobiliscie z internetu wychodek.
    • Gość: top Skoro jest tak dobrze to czemu nie ma autostrad? IP: *.19.165.127.osk.enformatic.pl 03.07.12, 18:43
      Czyżby PiS odpowiadało za budowę autostrad? Chyba jednak PO rządzi i widocznie coraz słabiej sobie radzi. A wybiórcza klęskę przy budowie autostrad chce teraz przypisać PiS-owi.
      • Gość: tiia To było tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 02:42

Rząd za Pośrednictwem GDDKiA podpisał kontrakty na budowę autostrad.
        Następnie ten rząd podniósł VAT, akcyze na paliwo, składke rentową, opłaty za gospodarcze wykorzystanie środowiska (wzrost cen asfaltu i betonu oraz wzrost opłat od zużytego paliwa) wprowadził na drogach krajowych system Viatol (wzrost kosztów transportu).

Następnie GDDKiA odmówiłe przedsiębiorcom prawa do renegocjacji kontraktów w zwiazku z lawinowo rosnącymi kosztami.

Duże firmy starały się przerzucić koszty na podwykonawców i jakoś wiązały koniec z końcem dopóki podwykonawcy to wytrzymywali, ale mali przedsiębiorcy przybici ZUSem, VATem, cenami paliw, kosztami kredytów obrotowych zaczęli padać.

I tak rząd Tuska i Pawlaka swoją nieudolnością i nadmiernym fiskalizmem doprowadził do krachu całej branży.

Co będzie:

Rząd znacjionalizuje przedsiębiorstwa (PBG, Hydrobudowe, być może kilka innych) wpompuje w nie troche pieniędzy z naszych podatków, sam ze sobą renegocjuje kontrakty obecnie ralizowane a nastepnie znajdzie "inwestora strategicznego" który wykupi je od skarbu państwa za przysłowiową złotówke. Straci podatnik, akcjonariusze i podwykonawcy a śmietanke spije nowy inwestor, który przejmie dokapitalizowane przedsiębiorstwa z zyskownym pakietem kontraktów na rynku wyczyszczonym z konkurencji falą bankructw.

BY ŻYŁO SIĘ LEPIE
    • abdank27 Naszym zdaniem. PiS "grzeje się" przy autostradzie 08.07.12, 18:09
      Jak to łatwo rozdaje się nie swoje pieniądze, zwłaszcza kiedy się za nie nie odpowiada :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka