Dodaj do ulubionych

PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum Rze...

17.09.12, 07:39
Ta sprawa jest doskonałym przykładem powodu, dla którego z Rzeszowa najlepiej wyjechać.
Doskonale wiadomo, że chodzi o działanie przeciw konkurencji MPK - państwowemu reliktowi z poprzedniej epoki - 'przedsiębiorstwa' służącego raczej do zapewniania synekur krewnym i znajomym królika niż do transportu. By żyło się lepiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zły pasażer MPK Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R IP: *.rzeszow.vectranet.pl 17.09.12, 08:39
      Jak zaczną to robić w cywilizowany sposób,to nie ma problemu.Pan Cypryć niech stanie np: na Pl.Wolności i zobaczy ile czasu potrzebuje na w/w czynności autobus MPK ,a ile MKS i dopiero wtedy niech zabiera głos. Szlag człowieka trafia jak do MKS u WSIADA 4-5 OSÓB A TEN AUTOBUS STOI 3-4 MINUTY BO WSZYSTKICH BILETUJE. A może chciałby Pan to wprowadzić w MPK?
      • Gość: trax A to przystanki sa własnością MPK ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.12, 08:45
        Akurat w tej jednej rzeczy się zgodzę z p. Cyprsiem.
        A misto jak chce przyspieszyc ruch autobusów w mieście to niech im turbosprężarki założy i odchudzi kierowców :D
        • Gość: Zły pasażer Re: A to przystanki sa własnością MPK ? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 17.09.12, 08:51
          Spokojnie Dżordż. Zażyj dzisiaj dwie tabletki i weź Brutusa na spacer. Pamiętaj dwie!
    • Gość: clonx PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum Rze... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 17.09.12, 09:56
      czy PiS nie moze choc raz mieć pomysł, który nie będzie zwyczajnie głupii?
      jak odmrozic te przystanki to nie wiem gdzie przystanie 15 - 20 pojazdów na raz. będą dodatkowe korki po prostu. i tak na niektórych przystankach już bywa ciasno a korzysta z nich tylko MPK
    • Gość: ? PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum Rze... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 17.09.12, 10:15
      P.Cypryś nie ma pojęcia na temat komunikacji w mieście ale próbuje zabłysnąć w jakiś sposób w prasie .
    • chris1970 Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R 17.09.12, 10:19
      bulkomorowski napisał(a):

> Ta sprawa jest doskonałym przykładem powodu, dla którego z Rzeszowa najlepiej w
      > yjechać.
      > Doskonale wiadomo, że chodzi o działanie przeciw konkurencji MPK - państwowemu
      > reliktowi z poprzedniej epoki - 'przedsiębiorstwa' służącego raczej do zapewnia
      > nia synekur krewnym i znajomym królika niż do transportu. By żyło się lepiej.

Widzę, że zupełnie nie rozumiesz tematu. Pan Cypryś podważa wszystko, co związane jest z decyzjami Ferenca i jemu podległych urzędników.
      Cypryś się wymądrza, że wszyscy przewoźnicy powinni współpracować. Jak MKS wstrzelał się w rozkład jazdy MPK tak, że ich autobusy odjeżdżały dwie minuty przez autobusem MPK, to wtedy Cypryś jakoś nie pisał petycji do MKSu o skoordynowanie rozkładu tak, żeby pasażerowie mieli wygodę. Obaj przewoźnicy mogli się dogadać i ustawić rozkład.
      MKS nie dostosował swojego rozkładu, stosował niskie ceny, to ZTM może rozporządzać przystankami jak chce.
      MKS ma w mieście swoje przystanki, więc niech tam zatrzymują się ich autobusy.
      Jestem pewien, że Cypryś jako włodarz miasta robiłby by tak samo jak obecny włodarz miasta. Punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzienia. Znam wielu takich co to zmieniają zdanie w zależności od tego z czym ich 4 litery mają styk.
      • Gość: a Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R IP: *.rzeszow.mm.pl 17.09.12, 10:38
        Przecież ten Nikodem D. nie ma pojęcia o tym co gada, chodzi jedynie o skontrowanie Ferenca... jak to rzekomo pis ujmuje się za pasażerami. Niech powie lepiej kiedy ostatni raz jechał autobusem albo czekał na autobus na Pl. Wolności albo pod UW. Wozi się samochodem i opowiada jakieś androny. Jaka dyktatura? Panie radny widzę, że jak ma pan coś powiedzieć do mediów to jest pan tak tym faktem podniecony, że wymyśla pan teksty niczym sam prezes...Jak się słyszy uzasadnienia jakichkolwiek waszych projektów wypowiadanych przez pana to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać...
        • Gość: gość Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R IP: *.mielec.mm.pl 17.09.12, 10:52
          wszyscy którzy dają gwarancje odjazdu z przystanku po 20 sekundach, Ci co chcą sprzedawać bilety to na Dw Podmiejski
        • lechowski51 Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R 17.09.12, 10:56
          Takie "faszystowskie pomysly" u nas nie przejda!.
          www.wykop.pl/ramka/1047019/krzyk-rostowskiego-w-sejmie-pomysly-rodem-z-budapesztu-tutaj-nie-przejda/
          • jasioplo problem aż z 49 przystankami ? 17.09.12, 11:16
            Problem aż z 49 przystankami ?
            Myślę, że w tym jest trochę przesady, bo chodzi raczej o max 10-12 punktów,
            na które miasto - ZTM może np podnieść opłatę (o 50%) za ich skorzystanie
      • bulkomorowski Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R 17.09.12, 13:58
        chris1970 napisał:

> bulkomorowski napisał(a):
        >
        > > Ta sprawa jest doskonałym przykładem powodu, dla którego z Rzeszowa najle
        > piej w
        > > yjechać.
        > > Doskonale wiadomo, że chodzi o działanie przeciw konkurencji MPK - państw
        > owemu
        > > reliktowi z poprzedniej epoki - 'przedsiębiorstwa' służącego raczej do za
        > pewnia
        > > nia synekur krewnym i znajomym królika niż do transportu. By żyło się lep
        > iej.
        >
        > Widzę, że zupełnie nie rozumiesz tematu.

Doskonale rozumiem temat, ponieważ autobusy MKS są dla mnie jedyną szansą dostania się na dworzec PKP w Rzeszowie - dzięki wspaniałym perspektywom oferowanym przez to miasto, więcej od tego miasta już nie potrzebuję, .

Jeżdżę trochę po Polsce i widzę, że z komunikacją tylko w Rzeszowie są takie problemy - wszystkie inne miasta (w których byłem) jakoś potrafią skomunikować sąsiednie miejscowości. Ale nie w Rzeszowie... I jestem przekonany, że głównym powodem tej sytuacji jest fakt, że w Rzeszowie istnieje MPK+ZTM, które jest obsadzone przez kumoterstwo i kolesiostwo.

Mnie nie dziwi, że okoliczne gminy wypowiedziały umowę miastu i same zorganizowały sobie tańszą komunikację. Po co dokładać się do post-komunistycznego MPK. Swoją drogą czy nikt tego nie dostrzega, że MPK jest idealną "przechowalnią" dla różnych krewnych i znajomych. Nie jest to firma działająca w warunkach realnej konkurencji, bo MPK nie może zbankrutować, więc ciepła posadka na kierowniczym stanowisku jest niezwykle atrakcyjnym kąskiem.

> Pan Cypryś podważa wszystko, co związa
        > ne jest z decyzjami Ferenca i jemu podległych urzędników.

Ale przecież taka jest rola opozycji. Ktoś chyba musi reprezentować interesy drugiej strony? Zdaje się, że tak działa demokracja?
        A swoją drogą miałem okazję zobaczyć na własne oczy jak się z polecenia Pana Prezydenta obsadza różne stanowiska w różnych urzędach w Rzeszowie. Nie twierdzę oczywiście, że Pan Cypryś wniósłby inną jakość... znając życie pewnie nie, ale co do Pana Prezia to znam już tą ekipę jak zły szeląg.

> Cypryś się wymądrza, że wszyscy przewoźnicy powinni współpracować.
        > Jak MKS wstr
        > zelał się w rozkład jazdy MPK tak, że ich autobusy odjeżdżały dwie minuty przez
        > autobusem MPK, to wtedy Cypryś jakoś nie pisał petycji do MKSu o skoordynowani
        > e rozkładu tak, żeby pasażerowie mieli wygodę. Obaj przewoźnicy mogli się dogad
        > ać i ustawić rozkład.
        > MKS nie dostosował swojego rozkładu, stosował niskie ceny, to ZTM może rozporzą
        > dzać przystankami jak chce.

Ale MKS w większości obsługuje połączenia niż MPK. Dojeżdża tam gdzie MPK nie dojeżdża.
        "stosował niskie ceny"? Cóż to za zarzut? :) Co jest złego w konkurencji? Ja jako klient chcę płacić mniej - Ty nie chcesz?

> MKS ma w mieście swoje przystanki, więc niech tam zatrzymują się ich autobusy.

A w ogóle to co te wsioki co jeżdżą MKS-ami szukają w naszym mieście... ? :)
        • Gość: x Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 17.09.12, 17:29
          > Mnie nie dziwi, że okoliczne gminy wypowiedziały umowę miastu i same zorganizow
          > ały sobie tańszą komunikację. Po co dokładać się do post-komunistycznego MPK. S
          Po pierwsze nie wszystkie gminy, [Świlcza]. Po wtóre poczekaj do nowego roku ,a zdziwisz się że gmin które mają ochotę wrócić pod skrzydła mpk może być nawet kilka.Jak się okazuje mks miał być taniej tak dla pasażera ,jak i budżetów gmin, a okazuje się że wcale nie jest tak różowo.Prywatnych też mają dość tak w Boguchwale jak i w Tyczynie.Jeden z nich próbuje ratować tyłek wskakując na linie komercyjne typu "auchan", zdaje się że jest świadom że na gminno miejskiej już nie zagrzeje długo.Zamiast wygłaszać "kazania" na temat , pogadaj z pasażerami tych "rewelacyjnych" konkurentów mpk. Spytaj dlaczego nap. mieszkańcy Krasnego domagają się od swojego wójta powrotu mpk, podobnie Boguchwała.
          • bulkomorowski Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R 17.09.12, 18:35
            Gość portalu: x napisał(a):

> > Mnie nie dziwi, że okoliczne gminy wypowiedziały umowę miastu i same zorg
            > anizow
            > > ały sobie tańszą komunikację. Po co dokładać się do post-komunistycznego
            > MPK. S
            > Po pierwsze nie wszystkie gminy, [Świlcza]. Po wtóre poczekaj do nowego roku ,
            > a zdziwisz się że gmin które mają ochotę wrócić pod skrzydła mpk może być nawet
            > kilka.Jak się okazuje mks miał być taniej tak dla pasażera ,jak i budżetów gmi
            > n, a okazuje się że wcale nie jest tak różowo.Prywatnych też mają dość tak w Bo
            > guchwale jak i w Tyczynie.Jeden z nich próbuje ratować tyłek wskakując na linie
            > komercyjne typu "auchan", zdaje się że jest świadom że na gminno miejskiej już
            > nie zagrzeje długo.Zamiast wygłaszać "kazania" na temat , pogadaj z pasażerami
            > tych "rewelacyjnych" konkurentów mpk.

Kazania, hehe ;-)
            Tak się składa, że całe życie korzystam z komunikacji miejskiej (ponieważ nie dorobiłem się samochodu w tym pięknym mieście nad Wisłokiem) i pomieszkuję w jednej z gmin, które wymieniłeś, więc chyba mogę się wypowiadać? ;)
            Póki co, jak dla mnie, MKS wygrywa z MPK dwoma sprawami:
            - kulturą kierowców (póki co nigdy nie miałem zastrzeżeń do obsługi w MKS-ach
            - cenami biletów.
        • chris1970 Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R 17.09.12, 20:53

> Doskonale rozumiem temat, ponieważ autobusy MKS są dla mnie jedyną szansą dosta
          > nia się na dworzec PKP w Rzeszowie - dzięki wspaniałym perspektywom oferowanym
          > przez to miasto, więcej od tego miasta już nie potrzebuję, .

W takim razie w czym problem? Dostajesz się do Dworca PKP, czyli tam gdzie chcesz dzięki gminie, w którrej mieszkasz. Po co więc te pretensje do MPK? Przecież mniędzy innymi sam swoim portfelem zadecydowałeś, że wolisz ofertę MKS-U.

>
          > Jeżdżę trochę po Polsce i widzę, że z komunikacją tylko w Rzeszowie są takie pr
          > oblemy - wszystkie inne miasta (w których byłem) jakoś potrafią skomunikować są
          > siednie miejscowości. Ale nie w Rzeszowie... I jestem przekonany, że głównym po
          > wodem tej sytuacji jest fakt, że w Rzeszowie istnieje MPK+ZTM, które jest obsad
          > zone przez kumoterstwo i kolesiostwo.

Uj, mało tych podróży.

>
          > Mnie nie dziwi, że okoliczne gminy wypowiedziały umowę miastu i same zorganizow
          > ały sobie tańszą komunikację. Po co dokładać się do post-komunistycznego MPK. S
          > woją drogą czy nikt tego nie dostrzega, że MPK jest idealną "przechowalnią" dla
          > różnych krewnych i znajomych. Nie jest to firma działająca w warunkach realnej
          > konkurencji, bo MPK nie może zbankrutować, więc ciepła posadka na kierowniczym
          > stanowisku jest niezwykle atrakcyjnym kąskiem.

Z polityką dyskusji nie ma. Po co MKS pchał się dwie minuty przed autobusem MPK? NIe mógł wstrzelić się centralnie między kursy MPK? Obie firmy by istniały. Jedni wzięliby tych pasażerów co chcą się przesiąć w mieście na inną linię, a MKS brałby tych, którym pasuje Dworzec PKS jako cel podróży.
          Wykasował MKS miejską spółkę z tras podmiejskich, to ma odpłacone przystankami. Prawo wolnego, regulowanego rynku :)

> > Pan Cypryś podważa wszystko, co związa
          > > ne jest z decyzjami Ferenca i jemu podległych urzędników.
          >
          > Ale przecież taka jest rola opozycji. Ktoś chyba musi reprezentować interesy dr
          > ugiej strony? Zdaje się, że tak działa demokracja?

NO mówisz prawdę o tych interesach drugiej strony. Szkoda, że sama opozycja twierdzi, że reprezentuje interesy mieszkańców. Ja tego nie widzę.

> A swoją drogą miałem okazję zobaczyć na własne oczy jak się z polecenia Pana Pr
          > ezydenta obsadza różne stanowiska w różnych urzędach w Rzeszowie. Nie twierdzę
          > oczywiście, że Pan Cypryś wniósłby inną jakość... znając życie pewnie nie, ale
          > co do Pana Prezia to znam już tą ekipę jak zły szeląg.

A ja w przeciwieństwie do Ciebie nie znam i nie zamierzam znać.

>
          > > Cypryś się wymądrza, że wszyscy przewoźnicy powinni współpracować.
          > > Jak MKS wstr
          > > zelał się w rozkład jazdy MPK tak, że ich autobusy odjeżdżały dwie minuty
          > przez
          > > autobusem MPK, to wtedy Cypryś jakoś nie pisał petycji do MKSu o skoordy
          > nowani
          > > e rozkładu tak, żeby pasażerowie mieli wygodę. Obaj przewoźnicy mogli się
          > dogad
          > > ać i ustawić rozkład.
          > > MKS nie dostosował swojego rozkładu, stosował niskie ceny, to ZTM może ro
          > zporzą
          > > dzać przystankami jak chce.
          >
          > Ale MKS w większości obsługuje połączenia niż MPK. Dojeżdża tam gdzie MPK nie d
          > ojeżdża.
          > "stosował niskie ceny"? Cóż to za zarzut? :) Co jest złego w konkurencji? Ja ja
          > ko klient chcę płacić mniej - Ty nie chcesz?

Mo więc o co Ci chodzi, skoro nie widzisz nic złego w konkurencji?
          W tym wydaniu konkurencja objawia się w taki sposób.

>
          > A w ogóle to co te wsioki co jeżdżą MKS-ami szukają w naszym mieście... ? :)

To Twoje słowa i opinia. Nie moja.
          • bulkomorowski Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R 17.09.12, 23:04
            chris1970 napisał:

>
            > W takim razie w czym problem? Dostajesz się do Dworca PKP, czyli tam gdzie chce
            > sz dzięki gminie, w którrej mieszkasz. Po co więc te pretensje do MPK? Przecież
            > mniędzy innymi sam swoim portfelem zadecydowałeś, że wolisz ofertę MKS-U.

Ja nie myślę tylko o sobie, chociaż coś mi podpowiada w duchu, że to może być nie do wyobrażenia... Myślę o kilku starszych osobach które kiedyś podwiozłem samochodem z podmiejskich przystanków - nie mogących się połapać w zawiłościach komunikacyjnych "oferowanych" przez stolicę innowacji. Albo o dzieciach znajomych, które chodzą do podstawówki 2 km, bo jedyny autobus o rannej porze był załadowany po brzegi.

Wspominam też sytuacje, kiedy pracowałem w jednej firmie świadczącej usługi na rzecz spółki MPK-Rzeszów i zaobserwowaną łatwość z jaką pan kierownik jeden z drugim szastał lekką ręką pieniądze na bezsensowne zamówienia (czyje pieniądze?).

>
            > Uj, mało tych podróży.

Tutaj pewnie masz rację.

>
            > >
            > > Mnie nie dziwi, że okoliczne gminy wypowiedziały umowę miastu i same zorg
            > anizow
            > > ały sobie tańszą komunikację. Po co dokładać się do post-komunistycznego
            > MPK. S
            > > woją drogą czy nikt tego nie dostrzega, że MPK jest idealną "przechowalni
            > ą" dla
            > > różnych krewnych i znajomych. Nie jest to firma działająca w warunkach r
            > ealnej
            > > konkurencji, bo MPK nie może zbankrutować, więc ciepła posadka na kierow
            > niczym
            > > stanowisku jest niezwykle atrakcyjnym kąskiem.
            >
            > Z polityką dyskusji nie ma. Po co MKS pchał się dwie minuty przed autobusem MPK
            > ? NIe mógł wstrzelić się centralnie między kursy MPK? Obie firmy by istniały.

Był w innej rzeszowskiej gazecie artykuł o tym, z którego wynikało, że MKS nie miał wpływu na zduplikowane kursy:
            "...Rozkład jazdy jest bezsensowny. Problem w tym, że innego nie możemy ustalić. To wina urzędników z Rzeszowa, którzy ciągle nie wydali nam zgody na korzystanie z przystanków w centrum miasta – tłumaczy Piotr Klimczak. (...) "

www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120914/RZESZOW/120919834
            Ogólnie, całość jest idiotyczną sytuacja patową.

J
            > edni wzięliby tych pasażerów co chcą się przesiąć w mieście na inną linię, a MK
            > S brałby tych, którym pasuje Dworzec PKS jako cel podróży.
            > Wykasował MKS miejską spółkę z tras podmiejskich, to ma odpłacone przystankami.
            > Prawo wolnego, regulowanego rynku :)
            >
            >
            > > > Pan Cypryś podważa wszystko, co związa
            > > > ne jest z decyzjami Ferenca i jemu podległych urzędników.
            > >
            > > Ale przecież taka jest rola opozycji. Ktoś chyba musi reprezentować inter
            > esy dr
            > > ugiej strony? Zdaje się, że tak działa demokracja?
            >
            > NO mówisz prawdę o tych interesach drugiej strony. Szkoda, że sama opozycja twi
            > erdzi, że reprezentuje interesy mieszkańców. Ja tego nie widzę.

No tak, ale nie wszyscy mają takie samy poglądy. Takie jak Twoje, ani jak moje.
            Inna sprawa, że pan Cypryś żadnego Salomonowego rozwiązania nie posiada :]

>
            > > A swoją drogą miałem okazję zobaczyć na własne oczy jak się z polecenia P
            > ana Pr
            > > ezydenta obsadza różne stanowiska w różnych urzędach w Rzeszowie. Nie twi
            > erdzę
            > > oczywiście, że Pan Cypryś wniósłby inną jakość... znając życie pewnie nie
            > , ale
            > > co do Pana Prezia to znam już tą ekipę jak zły szeląg.
            >
            > A ja w przeciwieństwie do Ciebie nie znam i nie zamierzam znać.

Każde doświadczenie czegoś uczy.

>
            > >
            > > > Cypryś się wymądrza, że wszyscy przewoźnicy powinni współpracować.
            > > > Jak MKS wstr
            > > > zelał się w rozkład jazdy MPK tak, że ich autobusy odjeżdżały dwie
            > minuty
            > > przez
            > > > autobusem MPK, to wtedy Cypryś jakoś nie pisał petycji do MKSu o s
            > koordy
            > > nowani
            > > > e rozkładu tak, żeby pasażerowie mieli wygodę. Obaj przewoźnicy mog
            > li się
            > > dogad
            > > > ać i ustawić rozkład.
            > > > MKS nie dostosował swojego rozkładu, stosował niskie ceny, to ZTM m
            > oże ro
            > > zporzą
            > > > dzać przystankami jak chce.
            > >
            > > Ale MKS w większości obsługuje połączenia niż MPK. Dojeżdża tam gdzie MPK
            > nie d
            > > ojeżdża.
            > > "stosował niskie ceny"? Cóż to za zarzut? :) Co jest złego w konkurencji?
            > Ja ja
            > > ko klient chcę płacić mniej - Ty nie chcesz?
            >
            > Mo więc o co Ci chodzi, skoro nie widzisz nic złego w konkurencji?
            > W tym wydaniu konkurencja objawia się w taki sposób.

Jak to jest zdrowa konkurencja to ja jestem biskup:)

>
            > >
            > > A w ogóle to co te wsioki co jeżdżą MKS-ami szukają w naszym mieście... ?
            > :)
            >
            > To Twoje słowa i opinia. Nie moja.

To była tylko ironiczna parafraza kilku wypowiedzi mieszkańców Rzeszowa z tego forum.
            Pozdrawiam:)
            • chris1970 Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R 19.09.12, 17:28

> Ja nie myślę tylko o sobie, chociaż coś mi podpowiada w duchu, że to może być n
              > ie do wyobrażenia... Myślę o kilku starszych osobach które kiedyś podwiozłem sa
              > mochodem z podmiejskich przystanków - nie mogących się połapać w zawiłościach k
              > omunikacyjnych "oferowanych" przez stolicę innowacji.

Nie rozumiem, jakie zawiłości? Akurat to MPK ma dość proste rozkłady do przeczytania w układzie tabelarycznym. To raczej z tabliczki rozkładowej MKS trudno odczytać terminy kursowania autobusów.

Albo o dzieciach znajomyc
              > h, które chodzą do podstawówki 2 km, bo jedyny autobus o rannej porze był załad
              > owany po brzegi.

No teraz problemu chyba nie ma, prawda? Jest super MKS. Autobusy MKSu kursy mają przecież dostosowane do potrzeb pasażerów.

>> > > Mnie nie dziwi, że okoliczne gminy wypowiedziały umowę miastu i sam
              > e zorg
              > > anizow
              > > > ały sobie tańszą komunikację. Po co dokładać się do post-komunistyc
              > znego
              > > MPK.

Być może jest taniej, a być może tu chodziło o czyjeś ambicje osobiste i stworzenie dla siebie stanowiska? Myślę tu o Marku P.
              Były takie szumne zapowiedzi, a strona MKSu to nędza uboga do tego nieaktualizowana.

S
              > > > woją drogą czy nikt tego nie dostrzega, że MPK jest idealną "przech
              > owalni
              > > ą" dla
              > > > różnych krewnych i znajomych.

Casus MKS.

Nie jest to firma działająca w warun
              > kach r
              > > ealnej
              > > > konkurencji, bo MPK nie może zbankrutować, więc ciepła posadka na
              > kierow
              > > niczym
              > > > stanowisku jest niezwykle atrakcyjnym kąskiem.

Czy ja wiem? Pieniądze takie sobie, łatwo zlecieć, uzależnionym się jest od miotły. Ciepła tam nie widzę akurat.

> Był w innej rzeszowskiej gazecie artykuł o tym, z którego wynikało, że MKS nie
              > miał wpływu na zduplikowane kursy:
              > "...Rozkład jazdy jest bezsensowny. Problem w tym, że innego nie możemy ustalić
              > . To wina urzędników z Rzeszowa, którzy ciągle nie wydali nam zgody na korzysta
              > nie z przystanków w centrum miasta – tłumaczy Piotr Klimczak. (...) "
              >
              > www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120914/RZESZOW/120919834
              > Ogólnie, całość jest idiotyczną sytuacja patową.

Pomyliłeś chronologię zdarzeń i sytuację przyczynowo - skutkową. Ja pisałem o sytuacji jaka nastąpiła kiedy MKS wchodził na rynek. Przecież ustalili rozkład, dostali zgodę na korzystanie z przystanków. Jak ustawili rozkład? Autobus MKS jechał dwie minuty przed autobusem MPK. Do tego bilet parę groszy tańszy. Wiadomo, że bez dotacji MPK musiał zrezygnować z obsługi najpierw wybranych kursów, potem całych linii.
              A dlaczego MKS nie pokrywa całości gmin? Bo też liczy kasę. Po redukcji kursów przez MPK sami obcięli rozkłady, szczególnie w weekendy.
              To co opisujesz, to sytuacja najnowsza, kiedy MKS napotkał trudności przy wprowadzaniu nowych linii. Nie musieli wycinać MPK tak jak już pisałem. Chcieli mieć cały rynek dla siebie, to mają, tyle, że pasażerów dowiozą nie wszędzie gdzie chcą. I to jest skutek. A ja pisałem o przyczynach.
              Wojowali, wygrali pozornie. Bo na dobrą sprawę, to MKS może dojeżdżać do granicy miasta i koniec z przystankami. Mają swoje, to niech używają. No to co, że trzeba dojść do przystanku kilkaset metrów. W gminie jest tak samo. Do głównej drogi też trzeba dojść. Same gminy przez swoją spółkę MKS nie dbają jakoś o każdego mieszkańca gminy żeby każdy miał łatwy dostęp do komunikacji jak w Rzeszowie.

• Gość: jarek PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum Rze... IP: *.rzeszow.mm.pl 17.09.12, 17:00
      Dobry pomysł - przecież podróżni nie patrza do kogo należy przystane, tylko chcą jechać !!! Popieram :)
    • Gość: mieszkaniec PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum Rze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.12, 17:07
      ciekawe jakby Naszego prezydenta wysadzić na rogatkach miasta i dalej niech jeździ tylko MPK. Przystanki są Mieszkańców i to oni powinni decydować czym jeżdżą i gdzie wysiadają. A jeśli któryś stoi za długo to są inne sposoby by przeganiać opieszałych - np weźmie wszystkich -podjedzie np na lwowska koło jednostki i tam wybiletuje. Poza tym w godzinach szczytu to prawie te same osoby.
      • Gość: "patrząc realnie" Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R IP: *.rz.izeto.pl 17.09.12, 17:48
        Szanowni Państwo, Drodzy forumowicze. Opisane w artykule życzenia propozycje czy postulaty jakby tego nie nazwać z jednej strony widzenia są logiczne i można je zrozumieć przy odrobinie wysiłku myślowego. Ale i Pan Dyrektor ZTM ma też słuszną rację w niektórych działaniach jak to ma miejsce w przypadku ograniczenia w korzystaniu z przystanków. Otóż jak powszechnie wiadomo MKS puki co skutecznie wysterował MPK z obsługi gmin ościennych. Więc niech nie liczy na więcej preferencji w mieście zwłaszcza w centrum. Mamy obecnie dwóch większych przewoźników MKS i MPK oraz całą masę małych prywaciarzy busiarzy itp. MPK odpuściło sobie gminy i słusznie na chwilę obecną. To zadanie obecnie w 95% spełnia MKS i niech tak zostanie MPK niech ma preferencję w obsłudze miasta a MKS niech ma preferencje w obsłudze gmin i niech się w miasto nie wcina na siłę. Nie mówię tego złośliwe ale jak ktoś powyżej zauważył działalność MKS skutecznie destruktywnie wpływa na działalność MPK w mieście. Autobusy MKS, a jest ich już obecnie dość sporo zatrzymują się niemal na wszystkich przystankach po trasie przejazdu a nie jak zakładano wcześniej na wytypowanych czy coś w tym rodzaju. System dystrybucji biletów i pobierania opłat za przejazd w MKS nie jest w żaden sposób przystosowany do obsługi pasażerów w zakresie komunikacji miejskiej!!! Może poza kartą elektroniczną ale jeśli wsiada z nią dajmy na to 20 -30 osób i każda odbija się w jednym czytniku to też powoduje to wydłużenie czasu postoju pojazdu na przystanku. Patrząc na obecną sytuację z przystankami na mieście mamy taki taki stan rzeczy:
        Autobusów i innych pojazdów zatrzymujących się na przystankach jest o wiele za dużo niż pozwala no to przepustowość ale tylko patrząc na nią pod względem czasowym. MPK nie stoi co przystanek po kilka minut i nie biletuje z fiskalnej bo ma kasowniki i bilety na nie. MKS jest w sytuacji odwrotnej do MPK a to powoduje że autobusy MKS po prostu blokują inne autobusy a niekiedy i same siebie. Jeśli MKS blokuje wjazd i wyjazd inny autobusom postojami po kilka minut co przystanek w centrum to co się dziwić że ktoś chce to ukrócić? Proszę na to spojrzeć przez inną optykę. Dlaczego MKS przez organizację pracy ma utrudniać funkcjonowanie innym przewoźnikom Panie Cypryś? Skoro dajmy na to na Placu Wolności w czasie biletowania trzech MKS-ów może w tym czasie przejechać dziesięć MPK-ów a każdym z nich też są pasażerowie którzy potrzebują sprawnie jechać do celu to co ? Chyba chodzi o to aby była jak największa przepustowość. Czemu podobnie jak między miastowe czy podmiejskie PKS-y autobusy MKS-u nie pobierają pasażerów na dworcach czy po prostu na przystankach PKS-u gdzie miejski raczej się nie zatrzymuje albo jakaś jedna linia co godzinę ewentualnie? Prawie wszystkie autobusy MKS mają logo PKS i jakby nie było PKS z MKS tworzy monolit zarówno przez plac jak i autobusy na warsztacie i kierowcach kończąc. To jakaś paranoja że autobus jakiś z np. z Trzebowniska do Zabratówki jedzie i zatrzymuje się na wszystkich miejskich przystankach blokując je biletowaniem. Oczywiście żeby było bardziej kulturalnie zdecydowana większość kierowców zatrzymuje swoje wozy centralnie na środku zatoki tak by następny z tyłu już nie wjechał albo żeby za szybko przed nim nie wyjechał. Poziom takiego zachowania świadczy dość o kulturze osobistej jak i poszanowania innych użytkowników. Czy ktoś wyobraża sobie sytuację że jedzie autobusem do Łodzi a nagle kierowca robi piętnaście postojów w Stalowej Woli potem ze dwadzieścia jadąc przez Kielce i biletuje blokując jazdę przez miasto innym autobusom? To się kupy nie trzyma. Zdecydowanie powinno być tak że MKS pobiera pasażerów na dworcu po czym zatrzymuje się tylko na przystankach PKS-u na wylotówkach i jazda dalej na gminy a tam sobie wysadza i biletuje co przystanek i podobnie w drodze do Rzeszowa. Zbiera pasażerów na gminach potem zatrzymuje się na jakimś przystanku PKS potem na dworcu i dalej jazda dalej albo z powrotem. Natomiast to co ma miejsce obecnie to jakaś farsa i bajzel absolutny, że 13 albo 18 czy nawet 0 jako jedne z głównych chyba linii niekiedy 2 – 3 przystanki pokonuje ponad 10 minut bo co przystanek czeka po kilka minut aż MKS łaskawie zabiletuje po kilkanaście osób i zwolni zatokę po zaparkowaniu oczywiście na środku nie na początku zatoki bo sobie naród obcasiki pozdziera idąc 10 metrów do drzwi. Już najwyższa pora skończyć z tym burdelem gminno-miejskim na przystankach ZTM! Co do przepustowości przystanków to w Rzeszowie mamy absolutne przyzwolenie po przez brak reakcji na wykroczenia wszelkich służb porządkowych na władzy kończąc na powszechne bezkarne ordynarne traktowanie przystanków jak parkingi i place postojowe z powodów przeróżnych czyli po prostu przystanek, zatoka autobusowa traktowana jest jak parking łącznie z policją strażą miejską co już samo w sobie powinno tworzyć sytuację kuriozalną samą w sobie. Ale te sytuacje jedynie pokazują jak bardzo daleko nam wszystkim do standardów cywilizacyjnych i kulturalnych jak choćby w niektórych miastach Polskich o zachodnich miastach Europejskich nie wspominając. Zrobienie porządku na przystankach wydaje się być tak banalnym zadaniem, że aż przeraża mnie to, jakie to stanowi wyzwanie dla decydentów tego miasta. No ale jeśli za takie sprawy zabierają się osoby pokroju radnego Cyprysia który przejawił dość folklorystyczny poziom rozumienia problemów szerzej pojmowanych jako komunikacyjnych to wszystkiego najlepszego i szerokiej drogi. Przepraszam zatoki. Wstyd i tyle żeby w mieście które dość przewrotnie mówi samo o sobie stolica innowacji panowały standardy rodem z Indii albo byłych ZSRR oczywiście odnosząc je do komunikacji czy transportu w ogóle.
        • chris1970 Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R 17.09.12, 20:57
          NIc dodać, nic ująć. Perfekcyjnie opisany problem.
          • Gość: Sever Re: Chris - bulkomorowski bredzi IP: *.rzeszow.vectranet.pl 18.09.12, 08:19
            Najpierw pisze cyt: Tak się składa, że całe życie korzystam z komunikacji miejskiej (ponieważ nie dorobiłem się samochodu w tym pięknym mieście nad Wisłokiem)...
            Po chwili pisze już tak:
            Ja nie myślę tylko o sobie, chociaż coś mi podpowiada w duchu, że to może być nie do wyobrażenia... Myślę o kilku starszych osobach które kiedyś podwiozłem samochodem z podmiejskich przystanków
            Niby mieszka pod miastem, nie dorobił się samochodu,a podwozi (służbowym?). Z niego taki mieszkaniec gminy i pasażer MKS-u jak z kaszy schabowy.Ludzie mają dość MKSu z autosanami gdzie nawet wózek dziecinny nie wejdzie.To jest dramat i tyle w temacie.Władza się kłóci a cierpią ludzie ściśnięci jak śledzie. MPK wróci ,ale po wyborach. Pozdrawiam .
            • bulkomorowski Re: Chris - bulkomorowski bredzi 18.09.12, 09:52
              Gość portalu: Sever napisał(a):

> Najpierw pisze cyt:
              > Tak się składa, że całe życie kor
              > zystam z komunikacji miejskiej (ponieważ nie dorobiłem się samochodu w tym pięk
              > nym mieście nad Wisłokiem)...
              > Po chwili pisze już tak:
              > Ja nie myślę tylko o sobie, chociaż coś mi podpowiada w duchu, że to może być n
              > ie do wyobrażenia... Myślę o kilku starszych osobach które kiedyś podwiozłem sa
              > mochodem z podmiejskich przystanków
              > Niby mieszka pod miastem, nie dorobił się samochodu,a podwozi (służbowym?).

Polecam czytać ze zrozumieniem;-) Napisałem, że nie dorobiłem się samochodu w Rzeszowie.

> Z niego taki mieszkaniec gminy i pasażer MKS-u jak z kaszy schabowy.

Cóż za metafora.
    • Gość: vn Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R IP: *.230.90.105.rzeszow.mm.pl 17.09.12, 20:22
      myślę, że zamrażaniem przystanków należy zainteresować Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów bo może to stanowi bezprawną pomoc publiczną ma MPK. I dyskryminuje innych konkurencyjnych przewoźników.
      • Gość: "patrząc realnie" Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R IP: *.rz.izeto.pl 17.09.12, 20:35
        Dokładnie wówczas należy zwrócić uwagę na fakt że MKS jako organ mający w założeniu obsługiwać gminy swoją działalnością robi koło tyłka KONSUMENTOM MPK na terenie miasta i przez praktyki stosowane w MKS pasażerowie MPK jeżdżący po mieście muszą liczyć się z utrudnieniami w ruchu miejskim bo MKS zamiast zatrzymywać się i blokować przystanki które są własnością PKS więc i MKS utrudniają życie pasażerom korzystającym z KONKURENCJI na terenie miasta.
        • Gość: "patrząc realnie" Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R IP: *.rz.izeto.pl 17.09.12, 20:51
          Z kolei patrząc z drugiej strony gdyby nie MKS pasażerowie nie mieli by bardziej praktycznie niż teoretycznie alternatywy do dostania się na peryferia miasta innowacji bo licząc że dojedziemy MPK gdzieś na rogatki miasta za jakąkolwiek sprawą czy to prywatną czy służbową wtedy kiedy mamy taką realna potrzebę to już raczej sprawa podpadająca pod totalizator sportowy ze wskazaniem na przegraną jak bywa w przypadku toto lotka :) I tu MKS rządzi praktycznie bez konkurencyjnie co fakt to fakt Miasto Rzeszów w tym przypadku leży na całej linii ( nie na jednej z resztą ) żeby było śmieszniej to z kolei zupełnie nie zachęca, a nawet nie pozwala na korzystanie z komunikacji MPK do której tak spontanicznie władze miasta zachęcają. Pytam się czym w tej sytuacji mając na myśli MPK jako instytucję podpadającą pod miejskie dogmaty nieomylności:)?
    • Gość: jasiek PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum Rze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.12, 21:44
      Cypryś się wymądrza, że wszyscy przewoźnicy powinni współpracować.
      > > Jak MKS wstr
      > > zelał się w rozkład jazdy MPK tak, że ich autobusy odjeżdżały dwie minuty
      > przez
      > > autobusem MPK, to wtedy Cypryś jakoś nie pisał petycji do MKSu o skoordy
      > nowani
      > > e rozkładu tak, żeby pasażerowie mieli wygodę. Obaj przewoźnicy mogli się
      > dogad
      > > ać i ustawić rozkład.
      > > MKS nie dostosował swojego rozkładu, stosował niskie ceny, to ZTM może ro
      > zporzą
      > > dzać przystankami jak chce.

jak o czyms piszesz to najpierw poczytaj - tu akurat to Pan Prezydent sobie strzela w stopę bo to on zatwierdza rozkłady więc jak sobie dopuścił minute czy dwie przed to jego wola a cyprys tu nie ma nic do gadania. Ale Prezydent nie umie nawet rozkładami rozładować ruchu -zreszta co się dziwić że nie wie co po Rzeszowie i jak jeździ jesli jak widać są różne rozklady jazdy na stronach MPK i ZTM o czym ostatnio pisały SN
      • Gość: "patrząc realnie" Re: PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum R IP: *.rz.izeto.pl 17.09.12, 22:10
        Janku chyba nie do mnie pijesz? Nie mniej Pan prezydent ma tyle do rozkładów co ja do prezydentury :)
        Co do strzelania sobie w to czy tamto to Prezydent ma w odpowiednich strukturach administracyjnych odpowiednich ludzi którzy robią co mają przykazane i tyle w temacie. Robota się robi papiery fruwają z gabinetu do gabinetu wraz z przeciągiem w innowacyjny sposób natomiast temat pojmowania logiki tych papierów pozostał bardzo tradycyjny, a nie innowacyjny tak żeby tradycja nie zanikała w narodzie z duchem czasu :)
    • Gość: jasio PiS chce "odmrożenia" przystanków w centrum Rze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.12, 22:39
      to znaczy że masz wiele do prezydentury, Bo jeszcze raz powtarzam to prezydent zatwierdza i dopuszcza rozklady wszystkie nie tylko MPK, ( tak sobie załatwil Lutoryz puszczając prywatnego minuty przed MPK)
      zgadzam sie że ma od tego slużby ale jakie to sa sluzby to też on odpowiada czy sa to fachowcy czy pociotki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka