Dodaj do ulubionych

Cena śmieci będzie naliczania od osoby

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.12, 13:47
a jak urzędnicy sprawdza ile osób mieszka w danym lokalu?
zameldowanie to nie zamieszkanie.
a w dzisiejszych czasach mogę mieć 7 mieszakń/domów i codziennie mieszkać gdzie indziej. co wtedy z wywozem śmieci?
a może na oświadczenie? wtedy za rok okaże się, że przychody są o połowe mniejsze, bo ludzie oświadczali, że mieszka mniej niż w rzeczywistości.
Obserwuj wątek
    • Gość: GPS Cena śmieci będzie naliczania od osoby IP: *.podkarpacki.net 04.12.12, 13:49
      Rozumiem, że od osoby a co z osobami które czasowo są poza miejscem zameldowania np.: studiujące pociechy we Wrocławiu albo inny Paryżu?
    • mal49 Cena śmieci będzie naliczania od osoby 04.12.12, 14:23
      W sąsiedztwie wynajmowane jest mieszkanie. Wg oświadczenia właściciela mieszkają tam 4 osoby. Wg obserwacji w porywach bywa tam nawet 8 głów.

Nieee, ten system naliczania opłat to jest nieporozumienie. Lokatorzy mają się nawzajem kontrolować i wszczynać kłótnie???????
      • Gość: Morda ty moja Re: Cena śmieci będzie naliczania od osoby IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.12.12, 16:20
        Skończy się tym, że wzorem niedawnego wyczynu RSM, spółdzielnie wywieszą na klatkach informację o liczbie osób zgłoszonych do administracji jako zamieszkałych w lokalach po to aby dawni ORMOwcy mogli się wykazać u prezesów i zgłosić różnicę w stosunku do notatek własnych.

rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,10833246,Liczba_mieszkancow_w_lokalu__Spoldzielnia_sie_tlumaczy.html
        • Gość: Wojciech Re: Cena śmieci będzie naliczania od osoby IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.12.12, 17:48
          Bardziej sprawiedliwe byłoby od ilości zużytej wody,bo obok nawet nie zameldowana jest 1 osoba, bo ma swój dom,a wynajmuje mieszkanie 5 studentom i co? Ona nie zapłaci nic a ja za 4 osoby? NIGDY. Będę pierwszy ,który nie będzie płacił za śmieci,a raczej będę ale zawsze o połowę mniej gdyż wiele dni spędzam w delegacjach.
          Ps: już teraz śmieci walają się pod zamkniętymi pergolami ,podrzucane pod bramkę ,bo i obcy i właśnie studenci ,jadąc do domu ,nie biorą klucza ,gdyż nie chce się im wracać do domu i zostawiają pod pergolą wielkie wory z całego tygodnia. Ptaki to roznoszą. Syf,kiła,mogiła.
          • Gość: ja Re: Cena śmieci będzie naliczania od osoby IP: *.rz.izeto.pl 04.12.12, 19:38
            Tak naprawde nie ma dobrego rozwiazania. Pomysł ze od metraza mieszkania jest też głupi. W mieszkaniu 60 m moze mieszkac 1 osoba a w 50 m 6. Powinien byc jakis sytsem badania ile kto wyrzuca...wagi:)
    • Gość: Jarek Cena śmieci będzie naliczania od osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 20:39
      Błędnie myślicie. Tak jest teraz, że płaci spółdzielnia za ilość śmieci i kwotę tą dzieli przez ilość mieszkańców.
      Od 1 lipca będzie jedna stawka od osoby bez względu od ilości śmieci. Więc jak u sąsiada mieszka 100 studentów, to ta dodatkowa ilość śmieci nie wpłynie na opłatę, która będzie w całym Rzeszowie stała i wyniesie zapewne 15 zł od meldunku.
      Gorzej, że śmieci mogą się nie mieścić w koszach, ale to problem miasta, bo zgodnie z ustawą śmieci stają się ich własnością i miasto (gmina) ma je sprzątać.
      • mal49 Re: Cena śmieci będzie naliczania od osoby 04.12.12, 21:17
        Ależ to nonsens! Takie rozwiązanie już koliduje z zamiarem zniesienia obowiązku meldunkowego bodaj od 2014 r.
        Wydaje się, że rozliczanie podług zużytej wody byłoby już rozsądniejsze, choć - jak znam podkarpacką rzeczywistość - gwałtownie spadłoby zużycie mydła i wody...
        • Gość: NM Re: Cena śmieci będzie naliczania od osoby IP: 62.244.139.* 04.12.12, 22:14
          żyjemy w czasach, kiedy to masa pieniędzy jest marnowana na rózne katolickie instytuty myśli kogos tam...a znaczna częśc społeczzenstwa nadal czerpie wode ze studni ręcznie jak za franciszka józefa lub hydroforami..więc jak rozumiem oni wg zużycia wody będa płacić zero zł za śmiecie?
          • mal49 Re: Cena śmieci będzie naliczania od osoby 04.12.12, 22:39
            Każda gmina ma dowolność. Mnie chodzi o Rzeszów, a tutaj, nawet gdy ktoś korzysta z własnej studni to odprowadza ścieki i za nie płaci podług wskazań wodomierza. Jeśli ma szambo to je opróżnia itd. To można dość łatwo obliczyć.
            Przy okazji miasto miałoby ewidencję odbiorców wody, sposobu odprowadzenia ścieków.
            Przyłącza się ochoczo coraz to nowe przysiółki, więc taka wiedza będzie bezcenna.
            • Gość: Płacić Mniej Jak płacić mniej za śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 10:35
              Wejść na google.pl wkleić hasło jak płacić mniej za śmieci i czytać a nawet oglądać www.youtube.com/watch?v=SyanJqVknK0 Trzeba myśleć a nie mieć sieczkę zamiast wiedzy...
              • mal49 Re: Jak płacić mniej za śmieci? 05.12.12, 11:47
                Płacić Mniej napisał(a):

> Trzeba myśleć a nie mieć sieczkę zamiast wiedzy...

Kolego, błąd!

Rzeszów nie składa się z samych dużych osiedli mieszkaniowych. Trzeba samemu myśleć, a nie podpierać się wszechwiedzącą tv.

Sprawę segregacji odpadów spółdzielnie już ćwiczą od dawna. Gorzej jest w śródmieściu, gdzie są kamienice i brak miejsc na postawienie kontenerów do segregacji.
                O osiedlach domków nie wspomnę...
                • Gość: Śrutowy Rzeszów się stara... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 17:49
                  Sprawę segregacji odpadów spółdzielnie już ćwiczą od dawna - proszę popatrzeć a w ogóle to prowadzimy ekoedukację - proszę popatrzeć www.youtube.com/watch?v=KJg9x-bTQas
                  • Gość: konrad Re: Rzeszów się stara... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 21:54
                    Ja tam sram raz dziennie i myśle chociaż wścibski nie jestem że od średniej krajowej nie oddstaje.Dlatego system żeby płacić od dupy czy bardziej elegancko od głowy mi pasuje.
            • Gość: tomek Re: szanowna pani Mal49 IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.12, 10:32
              ktos kto czerpie wode z wlasnej studni na podworku nie ma wodomierza to oczywiste. natomiast pierwszy raz słysze by takowy wodomierz byl montowany na kanalizacji mierząc ścieki. prosze zatem wyjaśnić jak w/g pani może byc roziązana oplata za śmieci w/g zużycia wody? skoro nie ma w mojej miejscowości knalizacji a ścieki sa wypuszczane ...nawet i do rowu przydrożnego?
              • mal49 Re: szanowna pani Mal49 06.12.12, 16:35
                tomek:
                >...skoro nie ma w mojej miejscowości knalizacji a
                > ścieki sa wypuszczane ...nawet i do rowu przydrożnego?

Dyskusja jest o Rzeszowie. A w Twojej miejscowości gminne służby tzw. ochrony środowiska postawiłabym pod sąd.
                • Gość: tomek Re: szanowna pani Mal49 IP: *.ip.netia.com.pl 07.12.12, 09:44
                  Tak . Wiem . Dyskusja jest o Rzeszowie. Chce więc Pani oddac pod sąd służby rzeszowskie? Wszak mieszkam w miejscowości ( osiedlu ?) przyłączonej/ym ( od niedawna) do MOJrzeszowa
                  • mal49 Re: szanowna pani Mal49 07.12.12, 10:45
                    Dokładnie tak!
                    • Gość: tomek Re: szanowna pani Mal49 IP: *.ip.netia.com.pl 08.12.12, 08:14
                      ups..a ja chcialem tylko naswietlić problem złego myślenia moich przedmówców..którym wydaje się , że 100 % mieszkanców żyje tak jak oni.
          • Gość: djaldfnl Re: Cena śmieci będzie naliczania od osoby IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.12, 14:17
            > żyjemy w czasach, kiedy to masa pieniędzy jest marnowana na rózne katolickie in
            > stytuty myśli kogos tam

no proszę, jak można z tematu śmieci przejść do swojej ulubionej obsesji :D
    • Gość: CHORE PAŃSTWO!!! Re:Chore Państwo!!! IP: *.ap-media.pl 17.12.12, 13:41
      Ludzie o czym dyskusja - komu damy "zarobić", lub nieźle ma się "obłowić" na wywózce odpadów. Zainteresujcie się tym: ile firma płaci za utylizację 1 tony, ile rocznie się wywozi, a ile ludzie zapłacili - to zobaczycie kto tu zawyża koszty i wymusza "haracz" nawet od tych którzy powinni otrzymywać jakieś dopłaty, gdyż praktycznie wykorzystują to, co przez innych zostało wyrzucone. Dane do pobrania w UM...
      Naprawdę nie wiecie co wpływa na ilość produkowanych odpadów: to po
      1. polityka państwa: odnośnie pakowania i wielokrotnego wykorzystania opakowań.....
      2. zasobność portfela mieszkańców ........
      Może się tak okazać że statystyczny mieszkaniec produkuje ponad 1 tonę/ rok odpadów.....
      • mal49 Re:Chore Państwo!!! 18.12.12, 09:12
        > Może się tak okazać że statystyczny mieszkaniec produkuje ponad 1 tonę/ rok od
        > padów.....

Nie może, bo to oznaczałoby, że jeśli sam np. raz w tygodniu wyrzucasz śmieci to jest to 25 kg.
        Ok. jeśli co tydzień robisz grubszy remont :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka