Dodaj do ulubionych

Przedświątecznie

17.03.13, 10:28
Arcyciekawy news wiadomosci.onet.pl/wideo/jezus-ukazal-sie-na-plotnie,123118,w.html
uświadomił mi ,że warto przed świętami powspominać co ciekawsze objawienia. Na dobry początek jeszcze to www.sfora.pl/Cudowne-objawienie-Matka-Boska-ukazala-sie-w-myjni-g48608-52749

Jeden cham po­tra­fi sku­tecz­nie ze­psuć im­pre­zę stu kul­tu­ral­nych osób, a jeden kul­tu­ral­ny czło­wiek nie na­pra­wi im­pre­zy sa­mych cha­mów. R.Kapuściński
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Przedświątecznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.13, 10:40
      www.joemonster.org/p/148712/Jezus
      Ciekawe czy psisko zostało już kanonizowane?
      • lechujarek13 Re: Przedświątecznie 17.03.13, 10:44
        No i bolszewickie szamo wybiło ....
        Ale ja doleję do tego szamba kubełek klobuck.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1456763,to-cud-matka-boska-objawila-sie-w-ostrowach-pod-klobuckiem,2961621,id,t,zid.html#galeria
        • ex_lowca Re: Przedświątecznie 17.03.13, 13:12
          lechujarek13 napisał(a):

> klobuck.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1456763,to-cud-matka-boska-objawila-sie-w-ostrowach-pod-klobuckiem,2961621,id,t,zid.html#galeria

My sobie tu żarty stroimy, a to jest strasznie smutne.
          Jeśli spora część naszego społeczeństwa potrafi sobie wykoncypować w głowach postać Boga w drzewie, płótnie, czy ścianie, by później tam klęczeć i się modlić "do drzewa", bo tam musi być więcej Boga, to jest przerażające.

Pomijam już fakt oceny takich zachowań widzianych oczyma człowieka z zewnątrz, ale przecież święta księga Katolików - Pismo Święte wyraźnie zakazuje takiego bałwochwalstwa.
          Co prawda hierarchowie kościoła wiele razy oszukali wiernych fałszując naukę płynącą z Biblii, jednak każdy może sam ją przeczytać. A tam, w drugim przykazaniu bożym stoi jak byk cyt.

2. Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.

Powyższy tekst pochodzi z Biblii w przekładzie Jana Wujka. W Biblii Tysiąclecia, treść jest inna
          przekaz jednak zbliżony. Jedyna, ważna różnica, to usunięcie niewygodnego słowa "sobota" w odniesieniu do dnia szabasu. Z resztą to tylko jedno z setek fałszerstw Biblii dokonywanych przez KK na przestrzeni wieków. Nie mówiąc o bzdurnych interpretacjach.

Zauważ, że teologowie kościelni usunęli z katechizmów drugie przykazanie tyczące się kultu przedmiotów, a żeby zgadzał się bilans. dziesiąte podzielili na dwa. Tym sposobem mamy idiotyzm, a nie przykazanie o treści "10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest".

Z resztą trudno się dziwić. Usuwanie z kościołów wszelkich malowideł, rzeźb, fresków itp. oraz utrata zysków z kultu relikwii, świętych obrazów, cudownych źródełek, zrzutek na renowację ołtarzy, figurek, malowideł etc. oraz produkcji i dystrybucji dewocjonaliów nikomu nie jest na rękę. W skali globalnej to są miliardy dolarów. Prawda i nauka Chrystusa znowu nie mają żadnego znaczenia. Ponownie przegrały z żądzą kasy.
          • Gość: bez reszty Re: Przedświątecznie IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.13, 13:27
            Uczyli mnie, (zresztą w czworakach), że "zresztą" piszemy razem. Z resztą Twojego wywodu można się zgodzić. Zresztą - to zależy jaka duża ta reszta...
            • ex_lowca Re: Przedświątecznie 17.03.13, 13:42
              Gość portalu: bez reszty napisał(a):

> Uczyli mnie, (zresztą w czworakach), że "zresztą" piszemy razem.
              > Z resztą Twojego wywodu można się zgodzić. Zresztą - to zależy ja
              > ka duża ta reszta...

To zależy od kontekstu.
              Zresztą, to partykuła wprowadzająca uzupełnienie/rozszerzenie.
              Z resztą, to wyrażenie przyimkowe.
              W tym przypadku możesz mieć rację, że popełniłem błąd. Nie chce mi się szukać kontekstu. Jadę zaraz pobiegać na nartach z psami.
              • Gość: bez reszty Re: Przedświątecznie IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.13, 14:30
                W tym przypadku możesz mieć rację, że popełniłem błąd. Nie chce mi się szukać kontekstu. Jadę zaraz pobiegać na nartach z psami.

Ubawiłem się.

napisałeś:
                "Z resztą to tylko jedno z setek fałszerstw..."
                "Z resztą trudno się dziwić."

Dla mnie, prostaka z czworaków, są to błędy oczywiste. Nie wymagające szukania gramatycznych regułek. Naturalnie w kontekście :)

• ex_lowca Re: Przedświątecznie 17.03.13, 17:59
                  Gość portalu: bez reszty napisał(a):

> napisałeś:
                  > "Z resztą to tylko jedno z setek fałszerstw..."
                  > "Z resztą trudno się dziwić."
                  >
                  > Dla mnie, prostaka z czworaków, są to błędy oczywiste.

Tak, masz rację.
                  Za błędy przepraszam, a Tobie "prostaku z czworaków" dziękuję za ich wskazanie.
                  • Gość: bez reszty Re: Przedświątecznie IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.13, 18:27
                    Idź i nie grzesz więcej.
    • vitoos Re: Przedświątecznie 17.03.13, 11:50
      Ludzie maja naprawdę bujną wyobraźnię...
      • andrej1962 Re: Przedświątecznie 17.03.13, 15:51
        To ja dołożę szklane objawienie deser.pl/deser/1,111857,12839261,Tlumy_gromadza_sie_przed_szpitalem__Na_szybie_pojawila.html
        Nie wiem czy mnie się kojarzy brzydko ale toto coś ma wyraźnie zaznaczoną kuśkę.
        • lechowski51 Re: Przedświątecznie 17.03.13, 19:32
          ...a fetor z bolszewickiego szamba dalej się unosi!
          • Gość: olo Re: Przedświątecznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.13, 19:37
            Ale o co masz pretensje? Przecież to kleforile doszukują się świętości w pozostałościach po psich szczynach.
          • Gość: Wyprostowany Re: Przedświątecznie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.03.13, 00:57
            "...idź wyprostowany wśród tych co na kolanach, wśród odwróconych plecami i obalonych w proch, ocalałeś nie po to aby żyć [...] Bądź wierny. Idź." Zbigniew Herbert
    • res-men Re: Przedświątecznie 18.03.13, 10:44
      tu sie tez pokazał ...demotywatory.pl/476775/Uwazaj-gdzie-lejesz
      • Gość: c Re: Przedświątecznie IP: 199.19.105.* 18.03.13, 11:48
        ttt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka