Dodaj do ulubionych

A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to spra...

24.05.13, 10:23
Już to widzę, jak w ekipie "śmieciary" mają fotografa :) Ciekawe będą wyglądały zdjęcia np. zużytych prezerwatyw wrzucone do frakcji suchej, a nie mokrej. Nie wiadomo co wtedy robić czy podnieść opłatę za śmieci, czy wysłać takiego gościa go seksuologa :)))))
A w blokach prezesi widać będą liczyć na donosicielstwo.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomerskn Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.13, 10:27
      Komedia!
    • kmdr_rohan Nabory na Pawkę Morozowa AD 2013 w toku. 24.05.13, 10:34
      Liczymy, że spółdzielnie mieszkaniowe, które dobrze znają swoich lokatorów, będą reagować. Spółdzielnie szybko mogą dojść, kto nie segreguje odpadów.

Liczcie, liczcie. Może nauczycie się liczyć do dziesięciu. Kiedyś.
      Co za czasy, zamiast otwarcie przyznać, że to kretynizm - urzędnicy udają przedszkolaków.
      • Gość: Gość Re: Nabory na Pawkę Morozowa AD 2013 w toku. IP: 91.236.137.* 25.05.13, 09:13
        Człowieku zwany dyrektorem Miąsikiem , o jakiej znajomości mieszkańców przez spółdzielnie mówisz ? Zanim coś się powie powinien być proces zwany myśleniem.
    • res-men A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to spra... 24.05.13, 10:55
      Zawsze tak jest, że jakaś, pewnie niewielka część mieszkańców nie podporządkowuje się przepisom - mówi Słupek. - panie Słupek - jakie przepisy takie ich przestrzeganie ... jesli jest coś najbardziej głupiego co człowiek wymyslił to własnie spółdzielniane przepisy które służa tylko wam a nie ludziom ...

• Gość: Pa Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp IP: *.prz.edu.pl 24.05.13, 12:06
        A Ty jak zwykle głupoty gadasz.
        • kmdr_rohan Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp 24.05.13, 12:08
          Siła argumentu powala!
    • res61 A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to spra... 24.05.13, 11:58
      A jak ktoś podrzuci "świnię"- np. plastykowa butelkę do niesegregowanych?. Wieczorem wystawiam kubeł na poranny odbiór śmieci. Czasami w nocy imprezowicze wrzucają do stojącego kosza na chodniku różne rzeczy, butelki, puszki po piwie. Czy Ferenc chce żebym tego kosza pilnował całą noc?. Paranoik.
      • kmdr_rohan Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp 24.05.13, 12:07
        To trzeba kontenerek na kłódeczkę zamykać! Trzeba tylko chcieć! To nic, kłódka (a własciwie kłódki) kosztują, to nic, że zimą zgrabiałymi rączkami trzeba będzie na mrozie otwierać kłódeczki, to nic, że w lecie otwarcie kontenerka bedzie się równało z odpaleniem granatu łzawiącego. Trzeba cierpieć dla IDEI! Szkoda, że nie dla swojej, choć za swoje pieniądze.
        • Gość: qwertz Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.13, 13:53
          OK, a panowie z mpgk będą mieć kluczyki do każdego kubła kolo domku jednorodzinnego w Rzeszowie :)
          już to widzę....
          • kmdr_rohan Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp 24.05.13, 13:57
            Gość portalu: qwertz napisał(a):

> OK, a panowie z mpgk będą mieć kluczyki do każdego kubła kolo domku jednorodzin
            > nego w Rzeszowie :)

No a nie? To przecież dla naszego dobra!

Naprawdę nie poczułeś sarkazmu?
            • Gość: qwertz Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.13, 14:36
              wiesz, ta cała ustawa to jakiś żart :)
              • kmdr_rohan Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp 24.05.13, 15:16
                Gość portalu: qwertz napisał(a):

> wiesz, ta cała ustawa to jakiś żart :)

Zgadza się. Biorąc pod uwagę jej aspekt finansowy, można powiedzieć, że ta ustawa rozśmiesza do łez.
    • kiakon A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to spra... 24.05.13, 12:33
      Dojdzie do tego,że spółdzielnie lub wspólnoty mieszkaniowe zostaną zmuszone do zatrudniania całodobowo ochroniarzy śmietnikowych.To będzie ewenement na skalę światową.A wszystko to przez idiotów którzy uchwalili i wprowadzają tą wadliwą ustawę w życie.Ja zawsze śmieci sortowałem in nadal będę to robił,lecz jako mieszkaniec bloku wiem ,że część lokatorów nigdy nie będzie się do tego stosować nawet przez przekorę.Zresztą i dzisiaj można spotkać w pojemnikach na szkło lub plastik zwykłe śmieci bo delikwent zapomniał klucza do śmietnika i wywalił co przyniósł do najbliższego pojemnika.
    • Gość: PEPE nie mój problem IP: *.230.91.6.rzeszow.mm.pl 24.05.13, 14:33
      cyt. "W imieniu mieszkańców bloków deklaracje będą składać zarządcy, czyli np. spółdzielnie mieszkaniowe"
      Skoro tak, to niech się martwi ten, kto deklaruje...
      • Gość: Żaba Re: Bilans musi wyjść na zero IP: *.rzeszow.vectranet.pl 24.05.13, 15:06
        Tak powiedział Sekretarz Miasta w TV Rzeszów, czyli jeżeli ludzie będą segregować śmieci, to bilans wyjdzie in minus i od nowego roku będzie podwyżka i za śmieci segregowane będziemy płacić więcej niż teraz za niesegregowane.
        Tylko opłata wg zużycia wody, a nie osób mieszkających daje w miarę realne wartości. Poza tym jak zadeklarować dziecko, które jest zameldowane ,ale więcej przebywa poza domem, niż w domu z racji swojej pracy? Można wpisać 1/2 w deklaracji?

Ps: studenci nawet nie biorą kluczy do pergoli, tylko (nie wszyscy) zostawiają wory (niesegregowane) pod bramką. Podrzuci słoiki i idzie dalej jakby nigdy nic.
        • mal49 Re: Bilans musi wyjść na zero 24.05.13, 15:21
          Zdaje się, że wiem co można byłoby zrobić z tą sknoconą ustawą:
          otóż należałoby rozpocząć od obciążania wszystkich, bez wyjątków, JEDNAKOWĄ stawką za śmieci niesegregowane i stopniowo dochodzić do obniżenia stawki, gdy ludzie nauczą się liczyć i segregować. Innego rozwiązania w tej chwili nie ma. Oczywiście sprawiedliwego rozwiązania, przy idiotyzmach, które po równo zafundowali nam i ustawodawca i rada miejska.
          • Gość: pisul Re: Bilans musi wyjść na zero IP: *.play-internet.pl 24.05.13, 18:35
            A mnie ciekawi jak to rozwiazanow Dubaju? I dlaczego gdy niewierny byl na wycieczce orbisu muzlumanie nie zcieli pustej glowy? Zawsze to 99 dziewic do przodu.
    • artipb A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to spra... 24.05.13, 21:03
      Jeden dylemat -na szczęście już niedługo, ale póki co mieszkam we wieżowcu. Takim z lat 80-tych ze zsypem. Co z tymi śmieciami - na dole ktoś będzie przesuwał pojemniki, a ja z góry będę krzyczał - uwaga, teraz leci mokre?
      Śmieci i tak segreguję od dawna - butelki, plastiki, szkło, makulatura. Reszta do wora i do zsypu.Ale teraz nie wiem, jak to będzie - od 1.07 wszystkie zsypy do zamknięcia czy jak?
      • Gość: PEPE sprawa jest prosta... IP: *.230.91.6.rzeszow.mm.pl 24.05.13, 21:40
        Po wrzuceniu wora do dziury (zsypu) będziesz dymał na parter i "rozdzielał" zawartość do odpowiednich pojemników. Przy tej czynności towarzyszył Ci będzie czujny wzrok trójki zsypowej ukonstytuowanej spośród mieszkańców Twojej klatki. Po podpisaniu "protokółu segregacji" będziesz mógł udać się z powrotem do swojej posiadłości... W poczuciu dobrze spełnionego obowiązku...
        • Gość: pisul Re: sprawa jest prosta... IP: *.res.pl 25.05.13, 15:30
          Jednym slowem Prezydent Ferenc musi odejsc
    • lidka801 A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to spra... 15.06.13, 23:09
      Może ktoś napisze mi jak skutecznie i sensem segregować śmieci w maleńkiej kawalerce i mikroskopijnej kuchni, w której zagospodarowany mam praktycznie każdy kąt. Na śmieci mam przeznaczone średnie wiaderko, którego zawartość codziennie wynoszę do śmietnika.

A teraz konkretne pytania:
      1. Gdzie mam trzymać wiadra/worki z trzema czy więcej rodzajami odpadów?
      2. Jak posegregować odpady mieszane ? Czy za każdym razem mam zrywać z butelek metalowe obrączki i nakrętki, a pęknięte lusterko w plastikowej ramce przed wyrzuceniem rozbierać za pomocą młotka ? Z torebką po herbacie biegać do kosza, czy trzymać,ze zeschnie i dołącza do niej koleżanki?
      3. Co mam robić z jedną przepaloną żarówką energooszczędną ? Trzymać ją w charakterze bibelotu do czasu uzyskania informacji o miejscu utylizacji, czy płacić za bilet/benzynę w celu wywiezienia jej do takiego punktu ?
      Moja sąsiadka wpadła dziś na pomysł, by poustawiać pojemniki na korytarzu, bo w mieszkaniu musiałabym zrezygnować z lodówki, szafki na buty i czegoś jeszcze, - by śmieciom było wygodnie. Macie pomysły na segregację w maleńkich mieszkaniach?
      • Gość: Solina A co z szambem z O.W.Elektromex do jeziora nocą ? IP: 213.77.117.* 16.06.13, 02:18
        To dopiero jest problem u was w Bieszczadach.
        Nie polecam turystom pobytu w osrodku "wczasowym" elektromex w Myczkowcach . ,przed Soliną 5 km. Właściciele tego ośrodka spuszczają notorycznie szambo do jeziora Myczkowieckiego dalej do Sanu i w Polskę . Głeboki PRL ,nawyki z II Polski Ludowej .
        Zakapiory Bieszczadzkie całą gębą
      • kmdr_rohan Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp 16.06.13, 07:31
        Też czekam, aż ktoś ci odpowie. Ale chyba nie mamy na to co liczyć, najwyżej na parę pustych frazesów zaczynających się od słów "Na całym świecie..."
        • Gość: konrad Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 07:47
          Unija nasza kochana zadała nam pracę domową do wykonania.
          Cała armia biurew a ich ci mamy dostatek głowi się jak to zadanie wykonać.
          Chętnych to współpracy niewielu bo temat zaiście w naszych okolicznościach przyrody zajebisty.
          Mentalności ludzi nie zmieni się ani prośbami ani grożbami.
          • kmdr_rohan Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp 16.06.13, 08:35
            Gość portalu: konrad napisał(a):

> Unija nasza kochana zadała nam pracę domową do wykonania.

Najgorsze, że najczęściej to nie sama Unia, tylko nasi, miejscowi, domorośli interpretatorzy. Własne lenistwo, wygodnictwo i brak wyobraźni, najłatwiej zwalić na kogoś innego - np. na zębatą jak smok wawelski "Unię". Przeżyłem coś takiego, gdy na siłę wprowadzono do pewnej instytucji "Unijne zalecenia", które jak się okazało po wypełnieniu pięciu ton formularzy i maksymalnym wk...wieniu prawie setki osób - dotyczyły jednak innego rodzaju działalności.
            • Gość: konrad Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 09:02
              Ponieważ najlepiej do ludzkiej wyobrażni przemawiają konkretne przykłady posłużę się jednym z nich na zobrazowanie unijnej biurokracji.
              Drzewiej chłop zaciągnął na powrózku ciele na spęd i za chwile mógł oblewać transakcje.
              Dzisiaj żeby sprzedać rzeczonego cielaka musi przeczołgać się po paru urzędach.
            • mal49 Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp 16.06.13, 11:11
              kmdr_rohan:
              > Najgorsze, że najczęściej to nie sama Unia, tylko nasi, miejscowi, domorośli interpretatorzy.

NAD-interpretatorzy i kompletnie pozbawieni wyobraźni, logiki stanowią dziś u nas prawo.
              Uchwała podjęta w sprawie śmieci przez naszych radnych jest tego dobitnym przykładem. W papierach (tzw.deklaracji) najwięcej miejsca poświęcono na to ile płacić i gdzie płacić :)

Tworząc uchwałę zabrakło komuś prostej wiedzy z zakresu prawa cywilnego o współwłasności (art.200). Za to nadmiar gorliwości przejawia się w zastrzeżeniu dotyczącym postępowania egzekucyjnego.

Idea, która przyświecała prawodawcy, że "każdy wybierze segregację, bo taniej" jest takim samym błędem, jakim wybór najtańszego oferenta w przetargu...

Nie będę sobie zaśmiecać mieszkania na miesiąc za 5 czy za 20 zł.
              --------------
              ;-)
              • kmdr_rohan Re: A gdy Kowalski nie segreguje? Jak i kto to sp 16.06.13, 11:25
                mal49 napisała:

> Nie będę sobie zaśmiecać mieszkania na miesiąc za 5 czy za 20 zł.

To jest w tym wszystkim najbardziej wk...wiające. Ktoś (państwo Urzędactwo) chce ze mnie zrobić na siłę śmieciarza i jeszcze mówi, że powinienem być z tego powodu szczęśliwy.
                A TAKIEGO!!!
    • dr_psychol ORMO czuwa 16.06.13, 13:07
      Obywatelu wstąp do ORMO zanim ORMO wstąpi do ciebie.

www.youtube.com/watch?v=1X4tBAZTK9M
      Film dokumentalny. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka