Dodaj do ulubionych

Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową

15.06.13, 10:11
i znowu epoka Gierka ...propaganda - olbrzymi , największy m niepowtarzaqlny - o matko co sie bedzie działo ...tymczasem te kilka ulic , kilka rond , całe to centrum które od końca do konca na nogach mozna przejsc w pół godziny a rowerem w 10 minut ...to jakby na wsi kupili pierwszy komputer ...
Obserwuj wątek
    • kmdr_rohan Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową 15.06.13, 10:22
      Będzie to naprawdę niepowtarzalna inwestycja. Jedyne na świecie usprawnianie transportu, przez zakorkowanie miasta. No, ale przecież władza zawsze wiedziała lepiej, co jest dla mnie dobre. Tylko ja jakoś nie potrafię tego docenić, ze utrudniając mi poruszanie się po mieście - władza robi mi dobrze.
      Nie będę złośliwy i już nie zapytam - gdzie pan Prezydent widzi te nowe drogi w Rzeszowie?
      • Gość: Pan Tofel Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową IP: *.248.246.130.skyware.pl 15.06.13, 10:51
        Miarą wielkości miasta są korki. Im więcej ich będzie tym większy prestiż. Dlatego puste autobusy muszą mieć priorytet na każdym skrzyżowaniu.
    • Gość: antyresman Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową IP: *.play-internet.pl 15.06.13, 10:36
      idz juz Tadek na emeryture i wyjedz se w Bieszczady, bo jak wprowadzą te wszystkie "rewelacje", wraz z platna strefą, wylewu jakiego dostaniesz.
      to kasowniki tylko w niektorych autobusach? zabrakło kasy czy co? czekasz na autobus, nie masz biletu i trzeba liczyc na szczescie ze podjedzie autobus z kasownikiem??
      moze ci hiszpanie beda madrzejsi od was, urzedniki i to poprawia
      myślę, ze te wszytkie cuda i dziwy rozwiazałaby dobra aplikacja na smartfona, a kosztowaloby moze 10% tego co hiszpanie skasuja
      • Gość: yyyy tam! Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.06.13, 13:57
        Tylko bliżej trzeba by temu kasowaniu się przyjrzeć.Ale w tym państwie półtuska, to raczej nierealne.Te głupie i to tylko z jednego kierunku,pomysły, mają swojego promotora tu na miejscu.Nietrudno go znowu tak znależc,bo zabiega wszędzie o to.No i z tego jest kasa.Być może wycieczki czy wywczasy dla siebie i rodziny.Dlatego tamten ciepły kierunek.Nawet trudno podejrzewać tadka,że w tym wieku sam coś takiego wymyślił.No i sprawa staje się oczywista i czytelna.Może kiedyś odkryją.
    • wielki_zderzacz Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową 15.06.13, 13:54
      Plan będzie dobry pod dwoma warunkami:
      1) czym prędzej wybudują nowe ulice, które odciążą ścisłe centrum miasta - inaczej udusimy się w korkach
      2) ceny biletów pozostaną bez zmian - jak normalny skoczy do 4 zł i studencki do 2 zł, to mpk będzie przewozić samych emerytów i powietrze...

Jeżeli tego nie zrobią to całą innowacyję pierun josny trofi, bo miasto zaleje fala rowerzystów, a nowych ścieżek rowerowych, z tego co widzę, ta rewolucja transportowa już nie obejmuje... :)))

P.S. Wy też już macie przed oczami widok al. Piłsudskiego z jednym pasem ruchu, a drugim przemalowanym na buspas? :)))))))))))))))))
      • kmdr_rohan Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową 15.06.13, 14:01
        wielki_zderzacz napisał(a):

> P.S. Wy też już macie przed oczami widok al. Piłsudskiego z jednym pasem ruchu,
        > a drugim przemalowanym na buspas? :)))))))))))))))))

Niestety - tak. Gorzej. Mam przed oczami Lisa-Kuli i Plac Śreniawitów, z buc-pasem. Przecież to będzie horror. Albo, jak mawiał Marszałek - "pierdel, serdel i burdel".
    • Gość: pasażer_ZTM TAK dla buspasów!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.13, 14:15
      Jako pasażer komunikacji miejskiej jestem jak najbardziej za wybudowaniem bus-pasów na każdej większej ulicy. To stanie w korkach jest po prostu dobijające. Mam nadzieje, że bus-pasy czym prędzej to zmienią!
      • kmdr_rohan NIE dla buc-pasów!! 15.06.13, 14:29
        Wkurzają cię korki? Poczekaj - będą większe. I zanim autobus wjedzie na buc-pas - też będzie w nich stał. Tylko dłużej.
        • Gość: pasażer_ZTM TAK dla buspasów!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.13, 14:38
          Dlatego bus-pasy powinny być na każdej ulicy żeby stanie autobusy w korkach sprowadzić do absolutnego minimum ...
          • kmdr_rohan NIE dla buc-pasów 15.06.13, 14:43
            Ach, czyli może w ogóle zabronić samochodom innym niż autobusy wjazdu do miasta? Bo do tego sprowadza się twój pomysł.
            Świetne! Patrole na rogatkach, jak w stanie wojennym. :)
            • Gość: pasażer_ZTM TAK dla buspasów!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.13, 14:50
              ZTM jeździ głównie w mieście, więc pomysł z rogatkami lekko nie trafiony. Tak czy siak kierowca samochodu może sobie spokojnie samochodem po mieście jeździć, ja niczego nikomu nie zabraniam. A to ile mu zajmie przejazd to już dla mnie nieistotne.
              • kmdr_rohan NIE dla buc-pasów 15.06.13, 14:57
                Po pierwsze - ZTM nie jeździ nigdzie, chyba ze wsiądzie do autobusu. W Rzeszowie przewoźnik nazywa się inaczej, ale skoro nawet o tym nie wiesz - trudno z tobą dyskutować.
                Po drugie - autobusy jeżdżą jak najbardziej poza miasto. A co z przyjezdnymi? Gdzie mają pozostawiać swoje samochody, aby dalej poruszać się komunikacją miejską? Dojadą PKS-em na Podwisłocze, czy Obrońców Poczty Gdańskiej?
                Po trzecie, co z ruchem tranzytowym, który w mieście się odbywa? Też przesadzisz ludzi jadących z Łańcuta do Dębicy w autobusy?
                No i po czwarte - skoro sam piszesz, że ty nikomu niczego nie zabraniasz, a nieistotne jest dla ciebie, jak długo się jedzie, to o co ci właściwie chodzi? Jeździsz tak długo - jak musisz. I ja też jadę tak długo - jak muszę. Możesz sobie spokojnie jechać autobusem, a ile ci to zajmie czasu - to dla mnie nieistotne.
                • Gość: pisul Re: NIE dla buc-pasów IP: *.res.pl 15.06.13, 15:12
                  Nie ma co krytykowac nie wiedzac jak to w praktyce bedzie wygladac. Mysle ze stojac na przystanku warto wiedziec ile minut mam do odjazdu. Bo nie raz autobusy sie spozniaja i nie wiadomo czy juz byl czy nastepnym kursem pojada 2 takie sa opoznienia. A tak rzut okiem na tablice wyswietlajaca moj kurs i wiem ze mam czas na fajke albo pojscie do sklepu po Soplice orzech laskowy.

No i maja byc automaty w 80 autobusach czyli wszystkic? Teraz kupno u kierowcy to tylko bilet godzinny czyli drogi. A tak kupie dokladnie taki jaki chce.

W Warszawie to sie sprawdza. Za rok od wprowadzenia zmian bedziecie sie dziwic jak dawaliscie sobie rade wczesniej.
                  • kmdr_rohan Re: NIE dla buc-pasów 15.06.13, 15:28
                    Och, pisul, no jakże by inaczej - Tadkowy lizidup się odezwał. Wiesz - mam wyobraźnie i widzę co się dzieje na ulicach, kiedy np. rozpoczął się remonty Rejtana. A automaty sprzedające bilety były w autobusach w latach 70-tych, więc nie nowość. Co do tablic - nic nie mających wspólnego z buc-pasami - to ciekawe jak długo wytrzymają. Znając rzeszowską młodzież - niedługo.
                    W Warszawie coś się sprawdza - być może. Policz, jaki procent buc-pasów w Warszawie jest do ogólnej długości dróg, a jaki będzie w Rzeszowie? Powiedz mi - jakie są alternatywne trasy dla np. placu Śreniawitów? Albo Marszałkowskiej?
                    • Gość: pisul Re: NIE dla buc-pasów IP: *.res.pl 15.06.13, 19:34
                      Najlepiej nic nie robic a jak ktos ma pomysl to skrytykowac? Poczekamy co hiszpanie wymysla, jak im wyjdzie.
                      Ferenc chcial budowac kolejke nadziemna nie oparta na drogach asfaltowych. Zero korkow bo nigdzie kolejka nie miala kolidowalowac to z ruchem samochodowym. Tez flachowcy krytykowali. A pieniadze juz byly. A teraz kwila jak mlode prosieta ze korki zee buspasy.

Obok zwirowni tez krytykowano projekt nowej sciezki rowerowej. Cytuje "ferenc sam tam bedzie jezdzil" koniec cytatu. A idzcie zobaczyc ile setek ludzi uzywa na codzien tej drogi. I to zarowno rowery jak i piersi. Fakt prezydent podpadl u mnie z kosmicznymi cenami za smieci ale nie wszystko co wymysli jest niepotrzebne.
                      • Gość: pisul Re: NIE dla buc-pasów IP: *.res.pl 15.06.13, 19:39
                        Podobnie liczniki odmierzajace czas do zielonego/czerwonego swiatla na skrzyzowaniach tez byly Przez flachowcow krytykowane a dzis spytaj kogokolwiek czy chcialby wiecej takich licznikow w calym Rzeszowie. Nie ma takiego co powie NIE. Kazda nowosc potrzebuje czasu
                        • kmdr_rohan Re: NIE dla buc-pasów 15.06.13, 19:42
                          Gość portalu: pisul napisał(a):

> Podobnie liczniki odmierzajace czas do zielonego/czerwonego swiatla na skrzyzow
                          > aniach tez byly Przez flachowcow krytykowane.

Jakiś link proszę, bo już pieprzysz jak potłuczony!
                          • wielki_walec_drogowy Re: NIE dla buc-pasów 15.06.13, 21:16
                            Tylko coś wtrącę i spadam.
                            "Sekundniki" są niestety bzdurą i mówię to z całą odpowiedzialnością.
                            Są dowodem na to, że w Rzeszowie ruchem nie zajmują się fachowcy tylko dyletanci.
                            Dowód na tą tezę jest tak prosty, że aż boli. Otóż "sekundniki" można stosować w sygnalizacjach stałoczasowych, które są nie od dzisiaj anachronizmem. Obecność "sekundników" na wielu skrzyżowaniach w Rzeszowie dowodzi, że są spore rezerwy przepustowości skrzyżowań, marnowane przez przestarzałe sterowanie. Zamiast montować "sekundniki" należy modernizować sygnalizacje: zmieniać sterowniki, wprowadzać sterowanie acykliczne, zmiennoczasowe, dostosowujące się do warunków ruchu.
                            Zapewne coś przewidziano w realizowanym przez Hiszpanów programie transportowym, ale mam wątpliwości, czy płatnik, a potem zarządzający nowym systemem posiada wystarczające kompetencje do właściwego nadzoru nad tym zadaniem.
                            • kmdr_rohan Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 06:54
                              Z tym, że OIDP sekundniki były montowane tam, gdzie ta "nienowoczesna" sygnalizacja już była, więc nie były montowane "zamiast", ale dodatkowo. I nie pamiętam jakiegoś wielkiego oburzenia na to - wbrew temu, co wypisuje pisul.
                              • wielki_walec_drogowy Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 07:43
                                Żeby było jasne (skoro nie jest): moim zdaniem należy modernizować sygnalizacje, a nie do przestarzałych rozwiązań doczepiać gadżety.
                                • kmdr_rohan Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 08:41
                                  Zapewne sekundniki były tańsze. No i jak już mogą być (a nowocześniejsza sygnalizacja nie), to niech będą. Mnie trochę pomagają.
                                  • wielki_walec_drogowy Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 08:50
                                    Skoro Ci pomagają, to ok. ;)
                                    Ja wiem tylko, że teraz będzie ratuszowym "żal" modernizować sygnalizacje z takimi fajnymi sekundnikami...
                      • kmdr_rohan Re: NIE dla buc-pasów 15.06.13, 19:41
                        Pisul!
                        Przecież kolejka od oczątku to była mrzonka - nierealna jak fatamorgana!
                        Pisul, mieszkasz w Rzeszowie? Widzisz co się dzieje po zwężeniu tylko jednej z ulic - Rejtana do jednego pasa? To uruchom wyobraźnię i pomyśl, co się będzie działo, gdy buc-pasy namalują jeszcze na Piłsudskiego, Marszałkowskiej, Dąbrowskiego!
                        Nie porównuj ścieżki rowerowej do zakorkowania miasta. Jakby nie ten kaliber.
                        • Gość: pisul Re: NIE dla buc-pasów IP: *.res.pl 15.06.13, 20:17
                          Myslisz ze Hiszpanie sa az tak glupi zeby calkowicie zablokowac miasto? Mysle ze zrobili rozeznanie. Zreszta nie tylko na buspasach ma to polegac. Pozyjemy zobaczymy. Na krytyke zawsze jest czas
                          • kmdr_rohan Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 06:26
                            Gość portalu: pisul napisał(a):

> Myslisz ze Hiszpanie sa az tak glupi zeby calkowicie zablokowac miasto?

Nie, pisulku. Oni po prostu chcą zarobić pieniądze. Jest okazja, bo ktoś chce je wydać. A jeśli w wyniku ich rad Rzeszów stanie w korku - to przecież nie będzie ich zmartwienie! Zawsze można wtedy polecieć starymi, dobrymi tekstami, że "społeczeństwo nie dorosło", że "kierowcy powinni zmienić przyzwyczajenia" i że "to dla waszego dobra".
                            A eksperymenty - proszę sobie robić na szczurach - nie na mnie!
                            • wielki_walec_drogowy Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 07:46
                              Wasze rozważania są poniewczasie, niestety. Program został klepnięty. W tym przetargu nie ma już miejsca na koncepcje. "Hiszpanie" zajmą się projektowaniem czysto technicznym - czytaj załatwieniem papierów.
                              • kmdr_rohan Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 08:10
                                wielki_walec_drogowy napisał:

> Wasze rozważania są poniewczasie, niestety. Program został klepnięty.

No cóż. Pozostaje mi tylko dawać świadectwo, że z tą głupotą się nie zgadzam.
                                A przy okazji, przyszedł mi do głowy jeszcze jeden aspekt zagadnienia. Biedni, rzeszowscy kupcy. Centrum miasta będzie teraz o wiele trudniej odwiedzić, by zrobić jakieś zakupy.
                                • wielki_walec_drogowy Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 09:04
                                  Jeszcze tylko do ogólnej wiedzy podaję, bo ratusz jakoś to ukrywa za "wyświetlaczami" i "biletomatami": W ramach RIST mają być wprowadzone "bus-pasy":

- na Piłsudskiego od ronda do Rejtana,
                                  - dookoła ronda Dmowskiego
                                  - na Dąbrowskiego
                                  - na Lisa Kuli
                                  - na Cieplińskiego
                                  - na Marszałkowskiej
                                  oraz jednostronnie na Lubelskiej i Warszawskiej od ronda JP2 do Wyzwolenia

Sprzedam lokal w centrum...
                                  • kmdr_rohan Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 09:11
                                    A nie wiesz przypadkiem, czy będą całodobowe, czy okresowe, jak słynny buc-pas na Sikorskiego?
                                    • wielki_walec_drogowy Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 09:20
                                      Tego nie wiem, ale okresowość "bus-pasów", to jedno z moich ulubionych zagadnień. Chętnie podyskutowałbym o tym z zarządzającym ruchem w Rzeszowie, ale nie ma z kim :))
                                      • kmdr_rohan Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 09:30
                                        A skoro już o tym, mam jeszcze jedno pytanie. Jak zapatrujesz się na zaproszenie na buc-pasy rowerzystów? Nie sądzisz, że to już całkowita schizofrenia pomysłodawców?
                                        • wielki_walec_drogowy Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 10:29
                                          Każde rozwiązanie ma swoje zastosowanie. Widziałem rowery na pasach dla autobusów, ale wtedy pasy muszą być takie, żeby autobus mógł wyprzedzić rower (lub vice versa :)) bez przekraczania linii segregacyjnej.
                                          Swoją drogą widziałem też likwidowane ścieżki rowerowe, żeby rowerzyści wrócili na jezdnię - żeby spowodować obniżenie prędkości samochodów. Tyle, że było to w kraju, gdzie "masa" rowerzystów i kultura kierowców umożliwiała taki zabieg.
                                          • kmdr_rohan Re: NIE dla buc-pasów 16.06.13, 10:57
                                            wielki_walec_drogowy napisał:

Widziałem rowery na pasach dla autobus
                                            > ów, ale wtedy pasy muszą być takie, żeby autobus mógł wyprzedzić rower (lub vic
                                            > e versa :)) bez przekraczania linii segregacyjnej

Właśnie o to mi chodziło. Nie abstrahujmy od układu odniesienia ;)

> Swoją drogą widziałem też likwidowane ścieżki rowerowe, żeby rowerzyści wrócili
                                            > na jezdnię - żeby spowodować obniżenie prędkości samochodów.

Stary, dobry pomysł. Tatarzy pod Legnicą to ćwiczyli. Niemcy w Powstaniu - też. Żywe tarcze - zawsze modne. ;/
                                  • kmdr_rohan PS. Do WWD 16.06.13, 09:35
                                    A czy w planach nie było jeszcze Krakowskiej do ronda pod szpitalem?
                                    • wielki_walec_drogowy Re: PS. Do WWD 16.06.13, 10:21
                                      W programie chyba było coś więcej, ale w przetargu jest to co napisałem.
                                      • kmdr_rohan Re: PS. Do WWD 16.06.13, 10:59
                                        Rozumiem - dzięki.
                          • jasioplo ratusz wymyślił a Hiszpanie tylko realizują .... 16.06.13, 15:24
                            > Myslisz ze Hiszpanie sa az tak glupi zeby calkowicie zablokowac miasto? Mysle ze zrobili rozeznanie.
                            - chyba nie wiesz do końca, o co chodzi w tym co napisali w Gazecie ...
                            Ratusz wymyślił i przedstawił w tzw. "SIWZ" przetargu co ma być zrobione a Hiszpanie mają to tylko zrealizować.
                        • jasioplo "delikatna" nieścisłość w artykule ... 16.06.13, 15:18
                          1. "delikatna" nieścisłość w artykule ...
                          nie będzie żadnej !!! budowy bus pasów, ale jedynie ich wytyczenie na istniejących pasach ruchu
                          2. warto popatrzeć na www.polskawschodnia.gov.pl/Wiadomosci/Documents/Prezentacja_Rzeszow_Prezydent_T_Ferenc_26092012.pdf
                          - są tam m.in BUS PASY ...
                          3. . strona 10. przebudowy te to tylko wydłużenie lub dobudowanie w obrębie skrzyżowań pasów do skrętu - są one potrzebne - z tym się zgadzam.
                          Ale czy na to trzeba było czekać tyle lat ? Ile czasu i pieniędzy (niewyobrażalny koszt niewydolnego transportu) zostało straconych przez zaniechanie wykonania wcześniej tych modernizacji ?

PS2
                          warto że zastanowić się co zostało zrealizowane z uchwały z 2006 r
                          "Zintegrowany Plan Rozwoju Transportu Publicznego Rzeszowa na lata 2005 - 2013 "
                          bip.erzeszow.pl/plany-i-programy/986,zintegrowany-plan-rozwoju-transportu-publicznego-rzeszowa-na-lata-2005-2013.html
                • Gość: pasażer_ZTM TAK dla buspasów!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.13, 15:15
                  Kto świadczy usługi przewozu to jest naprawdę nieistotne w tym momencie. Ważne jest to, że autobusy mają szanse jeździć bez konieczności stania w korku. Odnosząc się do pozostałych pytań ... ludzie mogą sobie wybrać sposób dostania się z punktu a do punktu b, mogą wybrać w jaki sposób pojadą z łańcuta do dębicy - mogą jechać przez rzeszów, przecież nikt im tego nie zabrania, mogą też wybrać inną drogę, wszak tych ze wschodu na zachód trochę jest. Prawda? A odnośnie ostatniej części, nieistotne jest dla mnie to ile się jedzie samochodem :) O czas przejazdu autobusem jestem spokojny, biorąc pod uwagę, że wszystko w tym temacie idzie ku lepszemu :)
                  • kmdr_rohan Re: TAK dla buspasów!! 15.06.13, 15:36
                    Gość portalu: pasażer_ZTM napisał(a):

> Kto świadczy usługi przewozu to jest naprawdę nieistotne w tym momencie.

Ale świadczy o tym, że mój adwersarz nie ma pojęcia - o czym pisze. A to rzutuje na siłę jego argumentów w dalszej części dyskusji.

Ważne
                    > jest to, że autobusy mają szanse jeździć bez konieczności stania w korku.

Tłumaczę - będą stały. Wcześniej, zanim dotrą do buc-pasa.

Odnosząc się do pozostałych pytań ... ludzie mogą sobie wybrać sposób dostania się z
                    > punktu a do punktu b, mogą wybrać w jaki sposób pojadą z łańcuta do dębicy - m
                    > ogą jechać przez rzeszów, przecież nikt im tego nie zabrania, mogą też wybrać i
                    > nną drogę, wszak tych ze wschodu na zachód trochę jest. Prawda?

Nieprawda. Podaj jakieś inne, gdzie nie będą nadkładać 30 km. drogi? Poza tym - Rzeszów jest węzłem komunikacyjnym - no ale ty tego nie widzisz. Ratuszowe (piiiip - cenzura) - też nie

A odnośnie ostatniej części, nieistotne jest dla mnie to ile się jedzie samochodem :)

A dla mnie nie jest istotne - ile się jedzie autobusem.

O czas przejazdu autobusem jestem spokojny, biorąc pod uwagę, że wszystko w tym temacie
                    > idzie ku lepszemu :)

Dla ciebie moze - dla mnie idzie ku gorszemu. Prosto w czasy byłej komuny, gdzie państwo decydowało za obywatela o wszystkim. A ja nie widzę powodu, dlaczego jakaś grupa ludzi ma być uprzywilejowana.
                    • kmdr_rohan PS. Oczywiście NIE dla buców i ich pasów. 15.06.13, 15:37
                      Takie małe uzupełnienie tematu, żeby ktoś sobie nie pomyślał, ze polubiłem buc-pasy.
                    • Gość: pasażer_ZTM TAK dla buspasów!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.13, 17:35
                      Kto komu każe nakładać drogi? Nikt! Równie dobrze może przejechać przez rzeszów, a jak chce nakładać drogi to proszę bardzo. Ponadto autobusy nie będą stały w korkach zakładając, że sieć buspasów będzie odpowiednio rozbudowana, co (mam nadzieje) nastąpi jak najszybciej. Mnie nie obchodzi ile czasu zajmuje jazda samochodem, ciebie ile zajmuje jazda autobusem, co nie zmienia faktu że wychodzi na moje - biorąc pod uwagę proponowane zmiany :) Niezmiernie mnie to cieszy :)
                      • kmdr_rohan Nie dla buc-pasów 15.06.13, 17:51

> Kto komu każe nakładać drogi? Nikt!

To nie ty napisałeś, że nie muszą przejeżdżać przez Rzeszów? Pomyśl, choć to trudne. Żeby coś dać - trzeba coś zabrać. Gdzie podzieją się samochody, które przez Rzeszów nie będą mogły przejechać? Wyparują, czy też poszukają objazdów?

Równie dobrze może przejechać przez rzeszów
                        > , a jak chce nakładać drogi to proszę bardzo.

Czyli dalej nic nie rozumiesz. Przecież malując buc-pasy utrudniasz ten przejazd.
                        A swoją drogą, przyjmując twój punkt widzenia - można napisać tak: "Jak chcesz przejechać szybciej - kup sobie auto/motocykl/rower..."

Ponadto autobusy nie będą stały w
                        > korkach zakładając, że sieć buspasów będzie odpowiednio rozbudowana, co (mam n
                        > adzieje) nastąpi jak najszybciej.

Twoje pobożne życzenia tylko takimi zostają. Jak wyobrażasz sobie buc-pas na drogach jednojezdniowych? Bo po takich też kursują autobusy i na takich będą stały w korkach po zatkaniu miasta kretyńskimi buc-pasami.

Mnie nie obchodzi ile czasu zajmuje jazda sam
                        > ochodem, ciebie ile zajmuje jazda autobusem, co nie zmienia faktu że wychodzi n
                        > a moje - biorąc pod uwagę proponowane zmiany :) Niezmiernie mnie to cieszy :)

No, cieszyć się z cudzego nieszczęścia, to bardzo... krasnoludzkie? Z czego jeszcze się cieszysz, jak ktoś zemdleje w kolejce do kiosku i posuniesz się o jedno miejsce do przodu?
                        • Gość: pasażer_ZTM TAK dla buspasów!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.13, 18:04
                          To czy muszą czy nie muszą przejeżdżać przez rzeszów to nie nakaz, a alternatywa. Każdy może wybrać jak chce tą drogę pokonać.

Bus pas ma ułatwić transport publiczny i jestem przekonany, że to zadanie wykona :) A jeśli ktoś się upiera, że koniecznie musi dojechać samochodem to niech weźmie sąsiada i sąsiadkę ze sobą, liczba samochodów spadnie i czas przejazdu się zmniejszy :)

Oczywiście na drogach jednokierunkowych buspasów zapewne nie będzie, ale powinny być wszędzie tam gdzie można je pomalować :)

I ja się z nie śmieję z niczyjego nieszczęścia bo o żadnym nieszczęściu mówić tutaj nie można. O nieszczęściu można by mówić, gdyby nie było alternatyw, ale alternatywy są i jest ich aż nadto :)

Reasumując na zakończenie - ja osobiście nie mogę się doczekać rezultatów pracy hiszpanów. Zapowiada się, że transport publiczny w rzeszowie będzie w końcu taki jaki powinien być, czego sobie i wam życzę :)
                          • kmdr_rohan Re: TAK dla buspasów!! 15.06.13, 18:24

> To czy muszą czy nie muszą przejeżdżać przez rzeszów to nie nakaz, a alternatyw
                            > a. Każdy może wybrać jak chce tą drogę pokonać.

Nie. Ty chcesz ich zmusić do stania w korku, lub objazdów przez wioski. Może wskażesz - które?

> Bus pas ma ułatwić transport publiczny i jestem przekonany, że to zadanie wykon
                            > a :)

Dlaczego transport publiczny ma być ułatwiany moim kosztem? Kosztem mojego czasu, który przekłada się bezpośrednio na pieniądze?

A jeśli ktoś się upiera, że koniecznie musi dojechać samochodem to niech w
                            > eźmie sąsiada i sąsiadkę ze sobą, liczba samochodów spadnie i czas przejazdu si
                            > ę zmniejszy :)

Jak zaczniesz zarabiać na życie, dowiesz się, ze takie rady można sobie najczęściej w buty wsadzić. Kogo mam prosić, żeby się do mnie dosiadł, kiedy muszę przejechać na drugi koniec miasta? (Tak, taką mam pracę, że czasami muszę jeździć i to jak najszybciej).
                            Przy okazji - zawsze możesz kupić rower - tak samo głupia rada, jak twoja.

> I ja się z nie śmieję z niczyjego nieszczęścia bo o żadnym nieszczęściu mówić t
                            > utaj nie można. O nieszczęściu można by mówić, gdyby nie było alternatyw, ale a
                            > lternatywy są i jest ich aż nadto :)

Oczywiście, że się nie śmiejesz. A te emotikonki to ci komputer sam wstawia.
                            Tak pięknie piszesz o alternatywach - tylko jakoś nie chcesz ich podać. Takie sobie pustosłowie.

> Reasumując na zakończenie - ja osobiście nie mogę się doczekać rezultatów pracy
                            > hiszpanów. Zapowiada się, że transport publiczny w rzeszowie będzie w końcu ta
                            > ki jaki powinien być, czego sobie i wam życzę :)

Próbowałeś kiedy reasumować na początku?
                            Kończąc. Nie masz pojęcie o ruchu w Rzeszowie (przy okazji - pisze się dużą literą), nie masz pojęcia o układzie ulic, nie masz pojęcia o układzie drogowym wokół miasta, nie masz nawet pojęcia, kto w Rzeszowie obsługuje komunikację miejską. Ale cieszyć się potrafisz.
                            Więc ciesz się, że ktoś będzie miał gorzej tylko dlatego, żebyś ty mógł się pocieszyć. Jak się nazywa takie zachowanie..?
                            • kmdr_rohan NIE dla buc-pasów! 15.06.13, 18:27
                              No i znowu nie zmieniłem tematu. Za szybki bywam. ;)
                    • korni.rz Re: TAK dla buspasów!! 17.06.13, 09:32
                      > Dla ciebie moze - dla mnie idzie ku gorszemu. Prosto w czasy byłej komuny, gdzi
                      > e państwo decydowało za obywatela o wszystkim. A ja nie widzę powodu, dlaczego
                      > jakaś grupa ludzi ma być uprzywilejowana.

Znów ta wspaniała narracja, jakoby ludzi można było dzielić na grupy w zależności od tego, czym się poruszają!

Odpowiadając: miejsce w mieście jest ograniczone. Nie wyburzysz kamienic, żeby poszerzać drogi w nieskończoność, bo nikogo na to nie stać. Nas tym bardziej.

Przestrzeń musi więc zostać rozdysponowana. Uprzywilejować należy takie środki transportu, które są najbardziej wydajne, najmniej szkodzą środowisku (człowiek to też środowisko, i również należy go chronić), najmniej przy tym hałasując, smrodząc i tak dalej.

Samochód ze swoim napełnieniem 1,4 osoby jest na samym końcu takiej listy. Więc nie wiem, skąd takie zdziwienie.
          • res61 Re: TAK dla buspasów!! 16.06.13, 10:38
            Na osiedlowych też?. A poza tym wszystko w porządku?.
            • kmdr_rohan Nie dla buc-pasów!! 16.06.13, 11:04
              Rozmowę z tym człowiekiem można podsumować jednym z praw Murphy`ego:
              W teorii nie ma różnicy miedzy teorią, a praktyką. W praktyce - jest.
    • Gość: wodnik szuwarek Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową IP: *.230.88.68.rzeszow.mm.pl 15.06.13, 18:06
      Chwalenie się tym, że Polacy nie umieją we własnym kraju zaplanowac transportu miejskiego i trzeba zatrudniać "obcych" specjalistów rozwala mnie na glebę. Czym tu się ekscytować??? Może dla starszych ludzi (Ferenca?) zapraszanie zagranicznych speców to jakaś chwała z posmakiem egzotyki.......???
      Z drugiej strony, nasze kochane miasto nie jest jakąś wielką metropolią, a korki ma na światowym poziomie:) Dlatego spauzowałem. Wali mnie już jakiej narodowości są eksperci od przelotowych ulic, ważne że coś się robi w tym kierunku. Jak za kilka lat emicja CO2 wzrośnie i zaczniemy płacić nowe podatki od zanieczyszczeń (czy czymś w tym stylu), to wszyscy sobie bekniemy.

Przyznajcie szczerze: czy zawsze trzeba korzystać z samochodów? Z moich obserwacji wynika, że dla niektórych przejście kilkudziesięciu metrów jest porównywalne ze zdobyciem Klilimandżaro. Rzeszów to nie Bieszczady, tu nie ma aż takich odległości.
      Ludzie wysadźcie tyłki z waszych aut i zacznijcie myśleć o przyszłym życiu w tym mieście.
      • kmdr_rohan Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową 15.06.13, 18:34
        Gość portalu: wodnik szuwarek napisał(a):

> Chwalenie się tym, że Polacy nie umieją we własnym kraju zaplanowac transportu
        > miejskiego i trzeba zatrudniać "obcych" specjalistów rozwala mnie na glebę. Czy
        > m tu się ekscytować??? Może dla starszych ludzi (Ferenca?) zapraszanie zagranic
        > znych speców to jakaś chwała z posmakiem egzotyki.......???

To jest syndrom radzieckich/amerykańskich uczonych. Za komuny co najlepsze - to robili radzieccy uczeni, a po 89-tym - amerykańscy, lub ogólnie "zachodni".

> Ludzie wysadźcie tyłki z waszych aut i zacznijcie myśleć o przyszłym życiu w ty
        > m mieście.

Fajne, tylko nie każdy jest młody, zdrowy i piękny. A buc-pasy dowalą najbardziej komu?
    • Gość: Tom Ooo nawet Hiszpanie raczyli przyjechać IP: *.xdsl.centertel.pl 15.06.13, 20:44
      do białych murzynów ze "stolicy innowacji" - radocha na całego ... i tyle ich zobaczymy w mieście; "owoce pracy" prześlą e-mailem lub pocztą podobnie jak fakturę, a potem ich "owoce pracy" będziemy sobie mogli wsadzić w doopę - chyba nikt normalny nie wierzy że to co te dzikusy (stojące dużo niżej na szczeblu ewolucji od Polaków) wymyślą ktoś normalny da do realizacji.
      • Gość: Larsen Re: Ooo nawet Hiszpanie raczyli przyjechać IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.06.13, 23:00
        Jebia mnie autobusy i większość kierowców też. Zróbcie coś, żeby lepiej się autami jeździło i nawet nie coś tylko wielokrotnie lokalne media podawały mniejsze lub większe rozwiązania i nic. Nawet kur... świateł nikt nie potrafi na Hetmańskiej znów włączyć (wyłączanie na weekendy).
    • res61 Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową 16.06.13, 03:10
      Ferenc. Zamiast opowiadać pierdoły o świetlanej przyszłości infrastruktury drogowej weź po prostu wprowadź zakaz poruszania się po mieście samochodów i autobusy nie będą ci się biedaku spóźniać. I jeszcze jedno. Ile z nas wydoisz na te kolejne mrzonki i czy odpowiesz za to jak się nie uda?.
      • kmdr_rohan Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową 16.06.13, 06:28
        res61 napisał:

> Ferenc.... Ile z nas wydoisz na te k
        > olejne mrzonki i czy odpowiesz za to jak się nie uda?.

Odpowie, że nie zrozumieliśmy światłej idei Genialnego Przywódcy.
        • Gość: Prześmiewca Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową IP: *.tktelekom.pl 16.06.13, 07:13
          "Hiszpanie mają rok czasu na zaprojektowanie i wdrożenie" ? już to "widzę" . Popatrzcie jak Hiszpanie budują tramwaje w Olsztynie.
          • kmdr_rohan Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową 16.06.13, 07:20
            :D
            Jak ktoś chce - może sobie TU poczytać. Warto kilka stron do tyłu przewinąć.
    • Gość: v Re: Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową IP: *.rzeszow.mm.pl 16.06.13, 08:38
      mam dziwne, nieodparte wrażenie że lepiej już było. A wszystkie te usprawnienia tylko pogorszą sytuację i dopiero jak już Hiszpanie zrobią to co maja zrobić to staniemy w korkach, których teraz jak na lekarstwo (parę ulic w godzinach 15-16.30.)
    • Gość: pasażer_ZTM TAK dla buspasów!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.13, 09:20
      Patrzcie i podziwiajcie: demotywatory.pl/4148798/Wszystkie-trzy-zdjecia-przedstawiaja-przestrzen-jaka-zajmuje-w-miescie-szescdziesieciu-ludzi :)

BUS Pasy to przyszłość!
      • kmdr_rohan Nie dla buc-pasów 16.06.13, 09:27
        A teraz się zastanów, dlaczego ten "demotywator" w odniesieniu do buc-pasów - jest kłamstwem.
        Masz na to trochę czasu.
        (To była podpowiedź)
        Przy okazji, mieszkasz w Rzeszowie?
        • Gość: pisul Re: Nie dla buc-pasów IP: *.res.pl 16.06.13, 10:06
          Bo na zdjeciu sa samochody osobowe a u nas czesc juz jezdzi polciezarowkami czy terenowkami? Naped na 4 kola i po asfalcie?
          • kmdr_rohan Re: Nie dla buc-pasów 16.06.13, 10:13
            Nie, pisulku. Wskazówkę podałem. Przydatna w rozwiązaniu zagadki będzie powierzchowna znajomość hydrauliki lub elektryki.
            • Gość: pisul Re: Nie dla buc-pasów IP: *.res.pl 16.06.13, 12:39
              Tyle tajemnic. Bede zgadywal masz w piwnicy sex loch z biczami wodnym i oswietleniem ledowym?

Dalej obowiazuje zasada ze po bus pasach moga jezdzic osobowe jesli we wnetrzu jest 4 osoby? Jesli tak jestem za buspasami.jedno pewne wzrosnie sprzedaz manekinow potrzebnych do szybkiej jazdy po pustym pasie.
              • kmdr_rohan Re: Nie dla buc-pasów 16.06.13, 13:13
                Nikt mi za to nie płaci, pisulku, żebym musiał ci tłumaczyć rzeczy dość proste. Ostatnia podpowiedź, ale taka już dla kretyna. Co to jest rozkład jazdy i jak takowy wygląda w Rzeszowie?
        • Gość: Pan Samochodzik Re: Nie dla buc-pasów IP: *.rzeszow.vectranet.pl 16.06.13, 16:57
          Mieszkamy w Rzeszowie, przeważnie od urodzenia (tylko co to ma do rzeczy?).
          Ten obrazek to prawda.
          A przy okazji odpuściłeś sobie, że inne kampanie też powielają tę argumentację (ostatnio choćby Kraków i W-wa)?
          • kmdr_rohan Re: Nie dla buc-pasów 16.06.13, 17:16
            Twierdzisz, że kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą? Jawohl, Herr Goebbels!
    • dr_psychol Nic niewarte badania 16.06.13, 13:03
      supernowosci24.pl/program-transportowy-%E2%80%93-jak-to-sie-robi-w-innych-miastach/
      Kielce - 18 tysięcy złotych.
      Olsztyn - 900 tysięcy,
      Rzeszów - 4,5 miliona - 2,9 miliona.

Badania ruchu robione na zlecenie Hiszpanów, przez krajowych lepioków, o ile pamiętam z Gdańska, są warte tyle co 50 złotych ze Świerczewskim. Wiem, bo rozmawiałem z ludźmi ktorzy je robili. Kompletna amatorka. Dane zmyślane na poczekaniu, przez koczujących w samochodach studentów.

- Bezwzględnie chcemy rozwijać miasto. Tam gdzie było puste pole, ma być droga.

Wielka jest mądrość prezydenta... Chylę czoła. 2013 rok, a ci się długopisami bawią. Do przedszkola panowie. Do przedszkola.
    • Gość: pasażer_ZTM TAK dla buspasów!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.13, 13:22
      ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=164&c=100&l=1 . Kiedy u nas taka akcja? :-)
      • kmdr_rohan NIE dla buc-pasów 16.06.13, 13:55
        "U nas" Przecież ty nie jesteś z Rzeszowa. Świadczy o tym najlepiej twój nick.
        Jak tam - za ciężka moja zagadka? Czy odpowiedź niewygodna?
        • Gość: Pan Samochodzik do przemądrzałego IP: *.rzeszow.vectranet.pl 16.06.13, 16:33
          Mylisz się kolego.
          Gość o nicku"pasażer_ZTM" dokładnie wie o co chodzi.
          To ZTM organizuje transport zbiorowy na terenie miasta (zgodnie z ustawą ptz). To ZTM tworzy ofertę, wybiera furmana i sprzedaje bilety. Szofer tylko wozi. Wozi tych którzy zapłacili ZTM-owi i kupili bilety. Są więc jego (ZTM-u) pasażerami.
          Mało tego: nawet roszczenia pasażerów na przejazdy zgłaszane są do ponoszącego odpowiedzialność za jakość komunikacji miejskiej ZTM-u. On że to może - po np. uznaniu winy MPK - nałożyć sankcje. Ale to ZTM odpowiada za transport w Rzeszowie.
          Odpuść sobie czcze gadanie i się nie wymądrzaj, ok?
          • kmdr_rohan Do mądrzejszego inaczej 16.06.13, 16:44
            Jeździsz autobusem ZTM? Masz może fotografię?
            Idąc twoim tokiem rozumowania, to wozi cię prezydent Ferenc. Więc poprawny byłby nick "pasażer_Ferenca".
            A moja uwaga tyczyła tego, że człowiek o tym śmiesznym nicku - w ogóle nie jest mieszkańcem Rzeszowa, co łatwo poznać, po kompletnym oderwaniu od realiów miasta i braku odpowiedzi na knkretne pytania dotyczące tras, układu ulic itp.
            • Gość: Pan Samochodzik Re: Do mądrzejszego inaczej IP: *.rzeszow.vectranet.pl 16.06.13, 17:03
              Jeździmy wszyscy autobusami ZTM - nowe Merce Citaro i Autosany Sancity są własnością ZTM-u. Nie wierzysz mądralo? Spójrz w dowód rejestracyjny! Argument totalnie nietrafiony, zresztą odległy od sensu wywodu.
              Odczep się od tego, że ktoś jest lub nie jest mieszkańcem Rzeszowa - co to ma do rzeczy? Masz jakiś monopol na wiedzę o układzie komunikacyjnym miasta? Mieszkańcy Tyczyna poruszający się do szkoły uczelni lub pracy przez cały Rzeszów wzdłuż i wszerz w odróżnieniu od niewychylających się mieszczuchów poza swoje osiedle - nie mogą mieć wiedzy o transporcie?
              Też mi filozof
              • kmdr_rohan Re: Do mądrzejszego inaczej 16.06.13, 17:15
                Jasne! I dlatego idąc na przystanek - mówisz znajomym - idę na przystanek ZTM! Czym przyjechałeś do pracy, pytają - autobusem ZTM - odpowiadasz. Wczoraj wieczorem na ulicach Rzeszowa miał miejsce wypadek. Autobus ZTM wjechał w latarnię. Dzień dobry, pani kioskarko - czy są bilety ZTM?
                Nie czujesz, że jesteś śmieszny?
                Nie odczepię się, że jakiś "przybłęda" dyktuje mi, co w moim mieście ma mi się podobać, a co nie. Tym bardziej, że nie ma żadnej wiedzy na ten temat! Żadnej! Nie podał żadnego argumentu, poza tym, że się cieszy.
                Ty natomiast, zamiast dyskutować o zasadności buc-pasów - przychodzisz z pretensjami o co właściwie? O to, ze na podstawie nicka stwierdziłem - ze to nie Rzeszowiak? Bo to oczywiste dla każdego Rzeszowiaka. Synka ci obraziłem, czy sam w tym ZTM pracujesz? Jeśli to drugie - to drogi Urzędniku - podlegasz krytyce jak każdy i twoje działania - również.
                A co do mieszkańców Tyczyna - ja im komunikacji w miasteczku nie ustawiam - oni mnie też nie powinni. Ale jeśli ty jesteś Tyczyniakiem, to powiedz, jak ci się podoba funkcjonowanie buc-pasa na Sikorskiego, gdy np. sznurek pojazdów snuje się za traktorem jadącym do bazy MPGK, a cały prawy pas jest wolny, bo autobusy jeżdżą po nim raz na piętnaście minut i nigdy nie miały najmniejszych problemów z poruszaniem się?
                • jasioplo piszesz nieprawdę z niewiedzy czy świadomie ? 16.06.13, 18:46
                  >>>jak ci się podoba funkcjonowanie buc-pasa na Sikorskiego, gdy np. sznurek pojazdów snuje się za traktorem jadącym do bazy MPGK, a cały prawy pas jest wolny, bo autobusy jeżdżą po nim raz na piętnaście minut <<<
                  - piszesz "delikatną" nieprawdę z niewiedzy czy świadomie ? mówię tu częstotliwości kursów ...
                  • kmdr_rohan Piszę prawdę, Jasiu. 16.06.13, 18:58
                    Spójrz na przystanek 169A około godziny dziesiątej. Co widzimy? Linia 8- zero kursów, linia 10 - jeden kurs, linia 37 - jeden kurs - linia 44 - zero kursów. A buc-pas - obowiązuje!
                    • kmdr_rohan P.S. 16.06.13, 19:01
                      A`propos - kiedy na tej ulicy autobusy miały jakiekolwiek problemy z poruszaniem się i skoro takie były (aczkolwiek nijak sobie takich nie mogę przypomnieć), to o ile szybciej jeżdżą teraz? Jakoś nikt mi nie może na to pytanie odpowiedzieć, może Ty?
                      • jasioplo moje zdanie odn B.P. ... 16.06.13, 20:15
                        moje zdanie odn. B.P. na Sikorskiego wyrażałem tu na FOrum (można odszukać w archiwum) kilkukrotnie ...
                        - nie widzę większej zasadności na tej trasie jego istnienia, moim zdaniem powstał on tam tylko dlatego, że B.P. (najpierw w formie "testowej") najłatwiej było wprowadzić ratuszowi właśnie na tej ulicy ...
                        no i od razu skoczyły miastu statystyki w tym zakresie w skali kraju i było czym się chwalić naokoło ;-)
                    • jasioplo zapominasz o innych przewoźnikach niż MPK ... 16.06.13, 19:10
                      zapominasz o innych przewoźnikach niż MPK ...
                      • kmdr_rohan Nie zapominam! Oni nie są uczestnikami tej gry! 16.06.13, 19:19
                        Program transportowy jest programem mającym służyć miastu, tak? Cóż mnie obchodzi Marcel czy inny szwagrobus? Czy właściciel tych firm partycypują w kosztach wprowadzenia programu - co od nich dostaje miasto, inaczej - co więcej po wprowadzeniu im ułatwień dostanie miasto?
                        • jasioplo Re: Nie zapominam! Oni nie są uczestnikami tej gr 16.06.13, 20:03
                          >>> Program transportowy jest programem mającym służyć miastu, tak? Cóż mnie obchodzi Marcel czy inny szwagrobus? Czy właściciel tych firm partycypują w kosztach wprowadzenia programu - co od nich dostaje miasto
                          1. program z założenia służy miastu (obywatelom) poprzez ułatwienie komunikacji zbiorowej, bez względu na przewoźnika ...
                          2. koszty wprowadzenia - mówimy tu konkretnie tylko o bus pasach, są niezależne od liczby, rodzaju i charakteru przewozów zbiorowych
                          3. wszyscy przewoźnicy płacą "haracz" za używanie miejskich przystanków
                          • kmdr_rohan Re: Nie zapominam! Oni nie są uczestnikami tej gr 16.06.13, 20:11
                            jasioplo napisał:

> >>> Program transportowy jest programem mającym służyć miastu, tak?
                            > Cóż mnie obchodzi Marcel czy inny szwagrobus? Czy właściciel tych firm partycy
                            > pują w kosztach wprowadzenia programu - co od nich dostaje miasto
                            > 1. program z założenia służy miastu (obywatelom) poprzez ułatwienie komunikacji
                            > zbiorowej, bez względu na przewoźnika ...

Dlaczego mam ułatwiać transport mieszkańcom innych miast i miasteczek? W imię czego?

> 2. koszty wprowadzenia - mówimy tu konkretnie tylko o bus pasach, są niezależne
                            > od liczby, rodzaju i charakteru przewozów zbiorowych

A mnie się wydawało, że mają służyć miastu. No ale tacy altruiści jak widać siedzą w ratuszu, że dobrze wydaje im się moje pieniądze na usługi, z których nie mogę korzystać (bo z Baranówki na Nowe Miasto Marcel mnie nie zawiezie).
                            Tu przy okazji dochodzi kwestia uprzywilejowania taksówek - czyli kolejnych przedsiębiorców prywatnych - moim kosztem.

> 3. wszyscy przewoźnicy płacą "haracz" za używanie miejskich przystanków

Ależ ja to wiem. Kwestia - czy dojdą do tego opłaty za korzystanie z buc-pasów? A jeśli nie - to dlaczego ktoś im robi prezent z moich pieniędzy i mojego straconego czasu?
                            • jasioplo ciut za bardzo upraszczasz sprawę ... 16.06.13, 20:26
                              >>> Dlaczego mam ułatwiać transport mieszkańcom innych miast i miasteczek? W imię czego?
                              - tylko im ułatwiasz ? jesteś pewien ?
                              Ciut za bardzo upraszczasz sprawę ...

>>>> A mnie się wydawało, że mają służyć miastu. No ale tacy altruiści jak widać siedzą w ratuszu, że dobrze wydaje im się moje pieniądze na usługi, z których nie mogę korzystać (bo z Baranówki na Nowe Miasto Marcel mnie nie zawiezie).
                              - to, że Ty nie skorzystasz to nie znaczy, że inni mieszkańcy miasta z tego również nie skorzystają .... (poza tym nie możesz wykluczyć że kiedyś nie pojedziesz gdzieś Marcelem)

- a TAXi ? dyskusyjna sprawa ;-)
    • dyszel86 Hiszpanie mają rok na rewolucję transportową 16.06.13, 16:04
      Jak ta Rewolucja będzie z udziałem MPK, to życzę...powodzenia, no i jak ta ku... białogłowska jeszcze będzie w tym maczać palce...to szczęść Panie Boże z taką konfidencką Rewolucją
    • Gość: pasażer_ZTM TAK dla buspasów!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.13, 18:10
      Bardzo ciekawe opracowania na potrzeby na potrzeby Stolicy:

siskom.waw.pl/komunikacja/buspas/Studium-buspasy.pdf
      (uwaga plik prawie 10MB)

Ehh gdyby u nas się tak udało :-)
      • kmdr_rohan NIE dla buc-pasów!!! 16.06.13, 18:14
        No i co, chłopczyku, poza propagandą i wklejkami żadnej własnej myśli? To opowiedz choć, czy odgadłeś, czemu twoja wklejka z demotywatorów jest kłamstwem? Wstydzisz się przyznać?
        • Gość: pasażer_ZTM TAK dla buspasów!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.13, 18:22
          Prawdę mówiąc lubię się tobą bawić :D Co nie napiszę to biegniesz z odpowiedzią jakbyś pełnił jakiś dyżur na tym forum :) To doprawdy wygląda przekomicznie :D Ale już kończę, możesz spokojnie wyciągnąć cewnik i pójść do klopa jak człowiek :D Zadanie wypełniłem :D EOT.
          • kmdr_rohan NIE dla buc-pasów!!! 16.06.13, 18:30
            Biedny chłopczyk. Rozumu nie stało, argumentów żadnych, to jeszcze krzyknie sobie zza węgła "wygrałem!" i myśli, że ludzie inteligentni w to uwierzą.
            Jak widać, w całej dyskusji najlepiej wychodziły ci uśmieszki i może przy tym pozostań, skoro argumentów żadnych nie masz.
            • Gość: Tom A.Einstain o programie komunikacyjnym "stolicy IP: *.xdsl.centertel.pl 16.06.13, 20:35
              innowacji" : " są dwie rzeczy nieskończone wszechświat i głupota ludzka , z tym że nie jestem pewien nieskończoności tego pierwszego"
    • yanan2 Panowie adwersarze!!!Weżcie coś na spokojność!!! 16.06.13, 21:11
      To i tak nic nie zmieni,ta dyskusja o niczym.Upuścicie sobie nieco von-sody z pod beretu.To wszystko!!!Reszta to teoria,legalizm władzy asfaltowego, czy tam buc pasów,koszty tego przedsięwzięcia i kto to dziadostwo promuje.No bo widać wyrażnie,że nie za darmo takie naciski ,na wątpliwe a wręcz szkodzące pomysły.Problem jest w tym,że takim ludziom pozwolimy się realizować.Pytanie!?Kto i kiedy,to rozliczy!!!Kwoty za nic nie robienie,dla obcych w imię własnego widzimisię porażają!!!Mam nadzieję,że kiedyś się obudzimy i zapytamy konkretnie,no lub przynajmniej odpowiedzialne służby,wezmą sobie pod uwagę,że przynajmniej z kasą jest coś wyrażnie nie tak.

Reszta to milczenie!Wybraliśmy sobie takich,no to mamy skutki !Wstyd się przyznać,ale oddałem głos nieważny celowo(i to nie tylko ja) przy elekcji.Teraz mamy efekty tego i rzut na rządzących,co rozsądku im zabrakło w tej radosnej twórczości idiotyzmów za bajońska kasę.Podzielą los wnuczków z werchmachtu,bo Rodacy nie powinni być gorsi w ocenie takich działań od Bułgarów czy teraz Turków.Za rok elekcja,no i rozliczenie.A przewałki na argumenty lepiej odłożyć na potem.
      • Gość: pisul Re: Panowie adwersarze!!!Weżcie coś na spokojność IP: *.res.pl 17.06.13, 12:40
        Dzis czytalem o tym artykul w Nowinach Rzeszowskich. Jasno klarownie opisane. Z tego belkotu co tu leja bezzasadnie jad na kazdy pomysl wynika ze cale miasto za rok zmieni sie w ogromny bus pas i korek bedzie obejmie teren calego miasta. To nie na tym ma polegac. Bardziej na elektronicznej informacji na przystankach, sprzegnieciu elektroniki w autobusach ze swiatlami celem szybszego opuszczenia krzyzowki. Nie krytykujcie czegos co jest w fazie skladania podpisu na umowie. Za rok bedziecie chwalic prezydenta Ferenca. Stojac tylko minutke na przystankach mpk.
        • Gość: pisul Re: Panowie adwersarze!!!Weżcie coś na spokojność IP: *.res.pl 17.06.13, 13:09
          Wiekszosc tu krytykujacych krytykuje dla krytyki onie pewnie by chcieli powrotu analogowej telewizji bo sie boja elektroniki w mpk.
          • Gość: dd Re: Panowie adwersarze!!!Weżcie coś na spokojność IP: *.d-com.pl 17.06.13, 14:17
            Nie zauważyłem, żeby ktoś tu krytykował elektronikę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka