Dodaj do ulubionych

Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynów

04.07.13, 20:22
nie obchodzi mnie zdanie imć Cyprysia, ponieważ nie obchodzi mnie opcja, którą ów pan reprezentuje; opcja owa za jedyny godny symbol Rzeszowa może uznać tylko krzyż
Obserwuj wątek
    • lechowski51 Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó 04.07.13, 20:29
      Nazwijmy go Pomnikiem Komunistycznego Terroru i niech sobie stoi ku przestrodze nastęonych pokoleń.
      • Gość: olo Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 20:32
        Idąc twoim tokiem rozumowania, kościoły/pomniki itp. stawiane w krajach afrykańskich czy amer. pd. można nazwać elementami kleszego terroru.
        • Gość: olo Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 21:31
          a mnie terroryzuje gupota...
      • Gość: Drugiczytrzeci Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.rzeszow.hypnet.pl 04.07.13, 21:37
        Niesamowite! Po raz drugi, a może nawet trzeci, całkowicie zgadzam się z Tobą!
      • Gość: cqpx/15 Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 22:35
        komuszym zwyczajem jest zarzadzanie cudzymi pieniędzmi,taka już ich qwska natura. Towarzysze dajcie po dysze,kto nie ma dziesiątki może dać dwie piątki. A nazbierajcie sobie lumpy,spece od prywatyzacji, może Olo dorzuci co mu z mieleckiego osocza zostało u Vogla.Znów czerwona hołoto chcecie żerować na biednym narodzie. Aby lekko,aby cudzym kosztem to wasza dewiza.
        • ex_lowca Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó 04.07.13, 23:25
          Gość portalu: cqpx/15 napisał(a):

> komuszym zwyczajem jest zarzadzanie cudzymi pieniędzmi,taka już ich qwska natur
          > a. Towarzysze dajcie po dysze,kto nie ma dziesiątki może dać dwie piątki.

Nie chce być niegrzeczny, ale komuchy nie dorosły w tym fachu do pięt klechom. Ci pierwszy inwestowali, budowali zakłady pracy, mieszkania, drogi, szkoły, żłobki i szpitale. Dawali pracę, wiedzę, dach nad głową i poczucie bezpieczeństwa.

Za to ci drudzy nigdy niczego nie wypracowali. Wszystko dostali. Zawsze wyciągali rękę, tacę, czy skarbonkę. Niczego, co dziś jest ich nie zawdzięczają własnej pracy. Wszystko dostali od innych, a w zamian dają co? Obiecanki jakiegoś nieba?

• Gość: olo Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.13, 04:45
          "When the missionaries came to Africa they had the Bible and we had the land. They said "Let us pray." We closed our eyes. When we opened them, we had the Bible and they had the land." - niby tylko 4 zdania, a jak trafnie opisują kleszych pasożytów.
    • Gość: pisul Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.res.pl 04.07.13, 20:35
      Jak narazie tylko muzlumanie niszczyli posagi buddy z 4 wieku naszej ery w Awganistanie(53m...9m) no i hitlerowcy starali sie zatrzec slady historii ziem ktore podbijali co wiecej nawed nagrobki zydowskie nie stanowily dla nich zadnej swietosci i brukowali nimi ulice. Mysle ze wielkich tego swiata poznac po tym co buduja i co po sobie zostawiaja mimo iz nieraz nie maja racji. Ludzi malych poznac po zniszczeniach jakie wyrzadzaja panie Cyprys

Teraz wjezdzajac do Rzeszowa ja jako prawie 40 letni katolik i wrog komunizmu czy socjalizmu nie wyobrazam sobie nie widziec ikony Rzeszowa! WARA od pomnika.
      • Gość: pisul Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.res.pl 04.07.13, 20:39
        Teraz w eurokolchozie najwiekszy przyrost naturalny maja przybysze z rejonow o wplywach islamskich. Czyli rozumiem panie Cyprys gdy musliini dojda do wladzy w Polsce pan bedzie kamieniowal Syrenke warszawska bo to kobieta z rozpuszczonymi wlosami i obnazonymi piersiami? Tez pan bedzie chcial zbuzyc bo nie bedzie pasowac do przyszlych czasow? A brode tez pan zaposci ze nie wspomne o kozie i gumiakach.
        • Gość: pisul Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 21:33
          a jo sie naćpoł i pieprzy mi sie jak małemu Kaziowi w pszenicy, a to wszystko przez te ciape, na któro codziennie z lubościa patrzę.....
          • Gość: pisul Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.res.pl 04.07.13, 21:40
            nie podszywaj sie podemnie. Moje ip to IP: *.res.pl
            • Gość: grgrthtryrr Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 22:10
              a mnie zablokowano nicka za podszywanie sie, więc zgodnie z tym podszywam sie pod kogo popadnie
    • mundi555cras tylko 700 komuchów w Rzeszowie!! 04.07.13, 20:52
      toć to nawet nie pół procenta mieszkańców naszego miasta!!!!!!!!!!
      A BUŻ - biznesmen ze spółdzielni mieszkaniowe, radia taxi i telewizji kablowych to zwykły oszołom, bo samego go stać na wykupienie pomnika a niech przy okazji pochwali się ile zarabia miesięcznie na tych swoich ciemnych biznesach!!!!
      • Gość: Irek Re: 700 oszołomów nie bedzie decydowac ! IP: *.183.226.93.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.07.13, 21:11
        Po jaką cholere budowali pomnik na cudzym gruncie niech teraz ten pomnik zdemontują i wywiozą na swoje działki. Buż i Kamiński to liderzy oszołomów z klubu SLD na Podkarpaciu. Mieszkańcy mają to w nosie czy pomnik bedzie w tym czy innym miejscu.
      • Gość: Maryla - centrum Re: tylko 700 komuchów w Rzeszowie!! IP: *.play-internet.pl 04.07.13, 21:17
        mundi dlaczego zazdrościsz człowiekowi sukcesu, który z prowadzonych interesów płaci podatki a tym samym daje pracę ludziom na tym bezrobociem usłanym podkarpaciu. Co do pomnika na którym wisi symbol chłopa , robotnika i żołnierza jest sprawą oczywistą , że tylko kretyni i ludzie o niskim EGO będą go opluwali. Pomnik nigdy nie zostanie usunięty i jest to sprawa zbyt oczywista a ci co sądzą inaczej w tej idiotycznej walce jest pewne , że przegrają i tyle w tym temacie.
        • Gość: dscfdvfdsgvsdvgdgv Re: tylko 700 komuchów w Rzeszowie!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.07.13, 23:11
          Gość portalu: Maryla - centrum napisał(a): Co do pomnika na którym wisi symbol chłopa , robotnika i żołnierza jest sprawą oczywistą
          ========

coś ci sie poputało w główeńce, na pomniku jest symbol ubekka i ormowca którzy trzymają chłopa aby nie poszedł do koscioła o. bernardynów......
          tylko ta ciapa.....
          inaczej można by złomować napis poświęconu rwolucyjny bandytom napisać : "w hołdzie bohaterskiemu chłopu który mimi prześladowań wyrywał sie oprawcom aby pojścc do kościoła"
    • Gość: 5pytań Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.rzeszow.hypnet.pl 04.07.13, 21:30
      Szanowny Panie Cypryś! O ile wiem, jest Pan historykiem z wykształcenia. Ośmielam się zatem zadać Panu parę pytań. Po pierwsze, czy misją historyka jest niszczenie śladów historii, czy ich pieczołowite odzyskiwanie i zabezpieczanie. Po drugie, czy symbolem Rzymu powinna być Bazylika św. Piotra czy Colosseum? I czy coś takiego jest miastu potrzebne? To po trzecie. Po czwarte, czy należy usunąć rzeczone Colosseum, że o Akropolu i innych "wątpliwych ideologicznie zabytkach", nie wspomnę? Po piąte, za kogo się Pan uważa - za historyka czy za ideologa? Jako historyk, niestety, kompromituje się Pan.
      • Gość: gtygryy Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 21:37
        śladami histori był peerelowski ustrój , a paskudne solidaruchy go zniszczyły, a teraz chcą zniszczyć ciape ktora jest pamiątką po bolszewickich zbrodniarzach....
        • Gość: pisul Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.res.pl 04.07.13, 21:51
          Dla dzisziejszych - 25 ten pomnik nie ma nic wspolnego z komunizmem! Jest po prostu symbolem Rzeszowa bez zadnych dodatkowych udziwnien. Nawet sam tworca nawet nie popieral komunistow. Dzisiejsza mlodziez mowi mi dziadku a na pomnik "Wielka Ci..." ktos z politykow naprawde mysli ze dzisiejsza mlodziez przystanie do SLD po samym patrzeniu na postument? Oni polityke maja tam gdzie mi nie wypada pisac. Braciszkowie Bernardyni sa za inteligentni zeby burzyc cokolwiek. Od nich trzeba uczyc sie sprytu :) Oskubac miasto, unie europejska i dostac jeszcze wisieke pieniadze na odgromnik. Szacun braciszkowie
          • Gość: pisul Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.res.pl 04.07.13, 21:53
            Jedyny co nie ogarnia i sie zgubil w millenium hall jest ... :)
          • Gość: ciapowaty Rzeszów Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 22:07
            Dzisiejszych 25 wyemancypowano w świadomości że peerelek to był bajkowy system...
            i dzisiejsze komuchy uważaja że w..lka ciapa to godło socjalizmu
          • dziarski.dzik Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó 04.07.13, 22:15
            Spryt Bernardynów ale i naszego Prezydenta. Kto ma poparcie Kościoła, ten ma poparcie wiernych. Zobaczcie na przykładzi naszego miasta, jak to wszystko ładnie się komponuje. Trzeba tylko oswoić sobie kler prezentując publiczne pieniądzie i przy okazji jeszce dorzucić w promocji jakiśtam pomnik. Bracia są wdzięczni a prezydent może zawsze liczyć na sympatię i kopidło Bernardynów. Idelana symbioza.
          • Gość: antyrewolucjonista Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 22:57
            szanowny Panie. pomnik opiewa rewolucjonistów i tego nie da się ukryć ani schować. I który z Rzeszowian chciałby byc spod znaku rewolucji, wilekij c... albo uszu królika. to jak to będzie.... kto ty jesteś rzeszowianin jaki znak twój pomnik w...n. albo tak: kto ty jesteś - jam rzeszowiak, jaki znak twój - perelowiak. i w końcu zajmita się tym że co trzeci po 25 roku życia ni ma roboty a nie chwałą rewolucji.
            • dr_psychol Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó 05.07.13, 00:55
              Jakiej rewolucji? Październikowej? W takim razie, dlaczego nie jest to radziecki żołnierz, tylko polski?

Sęk w tym, że pomnik, nie wiadomo co dokładnie upamiętnia, w tym cała jego oryginalność. Sierpa i młota, ani wodzów rewolucji tam nie widzę. Sztandar? A co to dokładnie za sztandar? Też za bardzo nie widać. Za to o ile pamiętam, jest tam niewielkich rozmiarów orzeł, co prawda bez korony,ale jednak orzeł.

• Gość: ksiadztoROBAK Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.189.219.106.skyware.pl 04.07.13, 22:51
      Zdanie cyprysia jest tyle warte co żyda za okupacji. Jego Poparcie w Rzeszowie jest niewielkie i dziwie się że nie kandyduje na jakiegoś wójta bo prezydentem to on nie zostanie nigdy.
    • gregorianhusky Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó 04.07.13, 23:12
      No ja równiez jestem za odkupieniem pomnika za symboliczna kwote lub darowiznę. Remont monumentu jest konieczny.
      Mi sie on podoba, taki specyficzny, duzy , ładnie wpisuje sie w socrealistyczny budynek Urzedu Wojewódzkiego.
      Nie wszystko co wybudowane za komuny to złe!!!
      Przynajmniej silne i trudne do zniszczenia. Pozdrawiam milosnikow plastykowej tandety poczatku XXI wieku które to cacka psuja sie po okresie gwarancji hahha

Pomnik musi byc miasta!!!!!! tylko go odremontowac prosze bo brudny z deka

pzdr gr
    • sw.stefan Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynów 05.07.13, 07:57
      Zamontować jezusa na Cipie zamiast bab z gołymi cyckami i będzie wszystko cacy.

Weźcie przykład z przeworska co się robi z fallicznymi pomnikami z dawnych lat, trza zamontować belkę pozioma. :D.
      • lechowski51 Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó 05.07.13, 08:51
        Ten Pomnik Komunistycznego Terroru powinien być pierwszym miejscem wszystkich wycieczek szkolnych i turystów zza granicy.Następnym punktem wycieczki może być zamek,w którym powinno się znależć Muzeum Komunistycznego i Niemieckiego Terroru,gdzie młodzież zobaczyłaby jak polskim bohaterom ubecy wyrywali paznokcie i rozwalali strzałem w tył głowy.Należy rownież pokazać ich sojuszników niemieckich do 1941 roku,którzy dziennie potrafili rozstzrelać 17 tys Polaków.
        • lechujarek13 Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó 05.07.13, 08:56
          I trasę wg lechowskiego zakończyć w Katedrze, by uzmysłowić zwiedzającym jak wygląda współczesne zniewolenie.
        • Gość: Zburzyćzamek Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.rzeszow.hypnet.pl 05.07.13, 21:42
          Zamek też zburzyć? A budynek Komendy Miejskiej Policji, że o Komendzie Wojewódzkiej nie wspomnę (wystarcz tablica?), i o Urzędzie Wojewódzkim, Sądzie Apelacyjnym, Instytucie Muzyki UR. Stop, przecież to zakrawa na listę zasłużonych! I jeszcze, obok zamku stoi kamieniczka secesyjna, tam torturowano więżniów... Też rozwalić?
          A wczoraj pisałeś, że pomnik należy zostawić, tylko zmienić nazwę. Imponujesz mi stałością poglądów.
    • stach22 Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynów 05.07.13, 08:59
      Skoro miasto podarowało z powrotem zakonnikom teren - to może oni głoszący Boże miłosierdzie wykażą się wreszcie nim i oddadzą miastu pomnik? to byłby taki gest pojednania, miłosierdzia i normalna uczciwość. Pomnik należy do rzeszowian i po prostu trzeba im oddać bo tego chcą. No chyba że się ma ludzi ......
    • Gość: hi, hi, ha, ha! hi, hi, Rzeszów zamieszkuje 700 kmuchów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.13, 09:20
      czyli są na wymarciu i chcą aby na pamiatkę po nich została ciapa!!!!!
      • Gość: zecik Re: hi, hi, Rzeszów zamieszkuje 700 kmuchów! IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.13, 16:38
        i 176300 nawiedzonych wiesniakow , ktorych ojcowie dolozyli sie i pracowali przy powstawaniu tego pomnika ,
    • Gość: 5pytań Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.rzeszow.hypnet.pl 05.07.13, 20:12
      Poniewaz odpowiedzi nie znalazłem, pozwalam sobie jeszce raz zadać Panu owe 5 pytań: "Szanowny Panie Cypryś! O ile wiem, jest Pan historykiem z wykształcenia. Ośmielam się zatem zadać Panu parę pytań. Po pierwsze, czy misją historyka jest niszczenie śladów historii, czy ich pieczołowite odzyskiwanie i zabezpieczanie. Po drugie, czy symbolem Rzymu powinna być Bazylika św. Piotra czy Colosseum? I czy coś takiego jest miastu potrzebne? To po trzecie. Po czwarte, czy należy usunąć rzeczone Colosseum, że o Akropolu i innych "wątpliwych ideologicznie zabytkach", nie wspomnę? Po piąte, za kogo się Pan uważa - za historyka czy za ideologa? Jako historyk, niestety, kompromituje się Pan."
      Będę Panu bardzo wdzięczny... w końcu jestem przecież Pana wyborcą. Pozdrawiam, serdecznie zresztą!
      • Gość: Satyryk Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.rzeszow.vectranet.pl 05.07.13, 21:29
        Bernardyni doskonale wiedzą, co robic z pomnikiem, a czas pracuje na ich korzyść. Przez pięć lat nie mogą pomnika oddać miastu, bo działka, na której on stoi, była elementem projektu unijnego.
        Przez te parę lat mocowanie postaci do pomnika skoroduje i wtedy jako zagrażający bezpieczeństwu pomnik będzie mógł być wyburzony.
        A po 5 latach Bernardyni zamkną ogrody i zrobią sobie miejsce dumania.
      • Gość: Jerzy Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.13, 22:27
        Do „5pytań”. Przepraszam że zadając pytania wcześniej nie uzyskał Pan/Pani odpowiedzi – ale nie zawsze czas pozwala mi zerknąć na fora – skądinąd dość ważna formę poznania poglądów innych (dla mnie są one zawsze cenną wiedzą innych, którym bliskie są sprawy wspólne). A teraz odpowiadam jak na wywołanego do tablicy przystało.
        1. Misją historyka jest ocalanie i zabezpieczanie śladów historii jakiekolwiek by one nie były ale równocześnie nazwanie ich po imieniu. Dlatego dziwię się że Pan/Pani nie zrozumiał mej wypowiedzi. Pomnik walk Rewolucyjnych jest ważnym śladem epoki, jest znakiem rozpoznawczym dla grupy fanów komunizmu i socjalizmu, (choć w przeszłości akurat ta formacja zakazywała innym prawa do tożsamości i wartości, to ja jednak wierzę że każdy ma prawo to wiary w swe ideały) i zwłaszcza dzisiaj ten Pomnik mógłby być pewnym „memento” by niektórzy nie wmawiali ludziom iż PRL to był taki folklor nie zaś ideologia niszczenia człowieka. Bo przy takim pomniku ojciec mógłby powiedzieć dziecku; to jest pomnik ku czci tych co chcieli w Narodzie by każdy walczył z każdym, by syn donosił na Ojca, kolega na kolegę, ku czci tych co wyrzucili mnie z pracy jak chciałem prawdy. I takie jest miejsce tego pomnika. Bo on nie może być symbolem Rzeszowa i nie jest pomimo wielkich nakładów sił osób z PZPR-owskim rodowodem. I tak jak np. każdy z absolwentów liceów powie: jestem od Konarskiego, ja od Lisa-Kuli, Norwida, Kopernika z poczuciem dumy to jestem przekonany że ogromna większość Rzeszowian nie powie z dumą ja jestem spod znaku chwały rewolucji.
        2. Symbolem Rzymu jest i Bazylika i Koloseum – bo one są znakiem tożsamości naszej, europejskiej opartej na chrześcijańskich wartościach, które pielęgnowane w cieniu Bazyliki wcześniej w Koloseum były okupione świadectwem iż w życiu ludzi jest coś takiego jak wartości ponadczasowe i żadna ideologia niszczenia człowieka nie przetrwa. Poza tym nie widzę analogii np. między Koloseum a pomnikiem bo Koloseum nie jest pomnikiem ku czci tych co walczyli z człowiekiem a miejscem uświęconym krwią ofiar tych co się im zdawalno że są bogami.
        3. Numery pytań się chyba pomyliły
        4. Nie
        5. Uważam się za człowieka, który m.in. powinien nazywać rzeczy po imieniu bo niestety dziś jest poprawnością polityczną mieszanie pojęć i nadawanie słowom innego znaczenia. Dla przykładu dziś „nikt nie kłamie tylko mija się z prawdą” itd.
        Z uwagi na fakt iż zawsze zdanie innych jest dla mnie ważnym, Panie/Pani „5 pytań” jestem w miarę czasu do dyspozycji (jerzycyprys@poczta.fm) w dyskusji, bo cudowną rzeczą jest się różnić i w tej różnorodności wybierać optymalne rozwiązania, bowiem nikt nie ma abonamentu na rację.
        Pozdrawiam . Jerzy Cypryś
        • Gość: 5pytań Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.rzeszow.hypnet.pl 06.07.13, 21:29
          "I czy coś takiego jest miastu potrzebne? To po trzecie." Chyba nie do końca Pan zrozumiał. Pytałem, czy coś takiego jak symbol jest miastu koniecznie potrzebne?

W odpowiedzi zaś:
          Po pierwsze, "Misją historyka jest ocalanie i zabezpieczanie śladów historii jakiekolwiek by one nie były." Tak rozumiem Pana wypowiedź. Po prostu, bez "ale", bo to już jest tzw. "czujność klasowa".
          Po drugie, pod pomnikiem nikogo nie mordowano, za to na arenie Colosseum i owszem, i dlatego odbywa się tam coroczna Droga Krzyżowa. Może zatem Droga Krzyżowa pod pomnikiem? Kto wie? Za sto lat... Może dlateggo nie warto burzyć pomnika?
          Po trzecie - od tego zacząłem. Czegoś, tym razem, Pan nie zrozumiał.
          Po czwarte, "czy należy usunąć rzeczone Colosseum, że o Akropolu i innych "wątpliwych ideologicznie zabytkach", nie wspomnę? Gratuluję żelaznej logiki i konsekwencji, nawet mordercy chrześcijan nie budzą Pana sprzeciwu, że greckich pogan sobie daruję...
          Po piąte, pytałem "za kogo się Pan uważa - za historyka czy za ideologa? Jako historyk, niestety, kompromituje się Pan." Pan mi zaś odpowiada: "Uważam się za człowieka, który m.in. powinien nazywać rzeczy po imieniu..." Odpowiedź raczej wymijająca. A co z historią i ideologią?
          Po szóste, dziękuję za uprzejmości pod moim adresem, np. "dziwię się że Pan/Pani nie zrozumiał mej wypowiedz". Chyba jednak zrozumiałem.
          I całkowicie zgadzam się, że "nikt nie ma abonamentu na rację". Rozumiem, że z wyjątkiem Pana;-)
          Pozdrawiam.
          5pytań
    • rz-e Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó 05.07.13, 21:46
      a ten pomnik to jakas taka wazna rzecz dla rzeszowian jakis wielki symbol?
      • Gość: Cozksiężmi Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.rzeszow.hypnet.pl 05.07.13, 22:06
        A te kościoły "to jakas taka wazna rzecz dla rzeszowian jakis wielki symbol?" W zasadzie to chyba nie, bo przecież Bóg jest wszędzie. Tylko co zrobić z księżmi?
        W Biblii o kościołach nawet mowy nie było. No może o owej Świątyni, ale to była przecież żydowska Świątynia. W całej Biblii (w Ewangeli też) nie ma ani słowa kościołach, ze szczególnym uwzględnieniem tych katolickich, w imię który zburzyć trzeba pomnik rzeszowski. Chyba Pan Bóg coś przeoczył...
        • rz-e Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó 06.07.13, 10:14
          Gość portalu: Cozksiężmi napisał(a):

> A te kościoły "to jakas taka wazna rzecz dla rzeszowian jakis wielki symbol?" W
          > zasadzie to chyba nie, bo przecież Bóg jest wszędzie. Tylko co zrobić z księżm
          > i?
          > W Biblii o kościołach nawet mowy nie było. No może o owej Świątyni, ale to była
          > przecież żydowska Świątynia. W całej Biblii (w Ewangeli też) nie ma ani słowa
          > kościołach, ze szczególnym uwzględnieniem tych katolickich, w imię który zburzy
          > ć trzeba pomnik rzeszowski. Chyba Pan Bóg coś przeoczył...

spoko tyle ze ja jestem lubliniakiem chwilowo w rzeszowie i pytam o pomnik bo nie wiem. mnie sie podoba, fajna macie ta cip...e ale moze to jakis sprawa emocjonalna?
    • gregorianhusky Ja kupię Pomnik za 1 zł + VAT 05.07.13, 23:09
      jak będą chcieli symboliczną złotówkę + VAT (1,23pln) to ja biorę.

Komitet kolejkowy - wpisywac sie:
      1/ gregorianhusky 1,23pln
      2/ ..................................
      • Gość: ciekawy Re: Ja kupię Pomnik za 1 zł + VAT IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.07.13, 09:08
        i postawisz se przed chałupą?
        • gregorianhusky Re: Ja kupię Pomnik za 1 zł + VAT 06.07.13, 21:46
          Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> i postawisz se przed chałupą?

nie se tylko "sobie" .
          Proszę o uzywanie słów w sposób poprawny.
          Nie postawie przed domem - będzie w miejscu w którym jest obecnie (to nie wózek na kółkach który można przenieśc. A z kim ja w ogóle gadam?????????????
          • Gość: ciekawy Re: Ja kupię Pomnik za 1 zł + VAT IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.07.13, 23:24
            se, se, bolszewickie sekretarze zawsze SE dogadzali...
    • Gość: ciekawy komuchy sie policzyły! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.07.13, 09:09
      w Rzeszowie jest ich cosik ponad 700!
      • gregorianhusky Re: komuchy sie policzyły! 06.07.13, 21:48

> w Rzeszowie jest ich cosik ponad 700!

To tylko Ci ktorzy złożyli podpisy w sprawie ww petycji.
        Gwarantuje, że jest ich zdecydowanie więcej.
        • Gość: rhthsths Re: komuchy sie policzyły! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.07.13, 23:04
          aha reszta ma w doopie tych bochatyrów z pomnika jak cały pomnik
          a fe pozostałe komuchy!
      • gregorianhusky Re: komuchy sie policzyły! 06.07.13, 21:54

> w Rzeszowie jest ich cosik ponad 700!

..... zdiwiłbys się.
        • Gość: htrhrhrhhtrgr Re: komuchy sie policzyły! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.07.13, 23:05
          ww miesćie ktorego symbolem jest ciapa nic już nie moze mnie zdziwić.........
    • Gość: Możelepiejrozebrać Re: Chcą, by miasto odkupiło pomnik od bernardynó IP: *.rzeszow.hypnet.pl 06.07.13, 23:37
      Za lat 50-100 powstanie tam sanktuarium katolików wymordowanych przez komunę. Tam będzie kończyc sie coroczna Droga Krzyżowa. Wystarczy tylko wymienić rzeźby na pomniku. Macie jakiś pomysł?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka