polmareczek 08.07.13, 12:39 Stowarzyszenie chce zrobić skok na kasę unijną z kolejnego rozdania!, nie potrzebne nam żadne planetostrady. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: berni Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 12:58 a co boisz się że zabraknie dla Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
thepol Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce st... 08.07.13, 13:36 Tak mi się skojarzyło: Miś: Słuchaj! Ty będziesz robił dziadowskie oszczędności na sto - dwieście tysięcy, żeby nas byle łajza z kontroli wzięła za tyłek! Więc wbij sobie w ten twój oszczędny, kierowniczy, filmowy łeb: pieniądze należy zdobywać legalnie, a nie lewymi kombinacjami! Ten twój sznurek z helikoptera może sobie fruwać za ćwierć ceny z twoją żoną, a my, zapamiętaj sobie to, wynajmiemy helikopter na dziesięć godzin za pełną stawkę godzinową od instytucji. "Dziesięć godzin" - słownie. Hochwander: Ale to jest kilkaset tysięcy! Miś: Zapłacimy, zapłacimy! Film zrobi na zlecenie instytucja i zapłacimy. Rachunki mam z Cepelii na dwieście osiemdziesiąt tysięcy - zapłacimy. I nie sprzedamy misia żadnemu muzeum nawet Narodowemu za milion! Hochwander: To znaczy nie chcesz zarobić? Miś: Powiedz mi po co jest ten miś? Hochwander: Właśnie, po co? Miś: Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi? Hochwander: Protokół zniszczenia... Miś: Prawdziwe pieniądze zarabia się tylko na drogich, słomianych inwestycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniak kontra IP: *.189.223.121.skyware.pl 08.07.13, 16:07 1. Właśnie potrzebne !! po to by inicjatywa społeczna się odrodziła. By chciało się chcieć 2. ( primo ;-) Lepiej stracić kupę kasy na planetostradę niż zyskać poparcie społeczne realizują GUSŁA pt. "3-ch Króli" Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.michalski bzdury.. 08.07.13, 17:28 polmareczku... Stowarzyszenie nie robi żadnego skoku na kasę. Ani tę obecną ani "przyobiecaną" w jakichkolwiek rozdaniach. Od tego są lepsi specjaliści... :) Założenia projektu zostały przekazane miastu i to miasto będzie ewentualnym inwestorem a NIE Stowarzyszenie. Jasne? @thepol... siana nie używamy, ani misiów, a więc tym bardziej żadnego protokołu zniszczenia nie będzie. Proste, nie ten obszar działalności. Jak ktoś chce wiedzieć coś więcej o projekcie to zapraszam na stronę: www.explores.pl/?planetostrada,144 Odpowiedz Link Zgłoś
rz-e Re: bzdury.. 09.07.13, 13:15 tomasz.michalski napisał: > Jak ktoś chce wiedzieć coś więcej o projekcie to zapraszam na stronę: > www.explores.pl/?planetostrada,144 Qurde moj mozg nie potrafi sobie nawet wyobrazic takich liczb. 4,5 kilosa do neptuna a slonce po cycki Odpowiedz Link Zgłoś
res-men Re: bzdury.. 13.07.13, 12:11 rz-e napisał(a): > Qurde moj mozg nie potrafi sobie nawet wyobrazic takich liczb. 4,5 kilosa do ne > ptuna a slonce po cycki Bo ty nie masz mózgu tylko nitkę co ci uszy przytrzymuje przy głowie wiec nie wysilaj sie na takie teksty bo ci nitka pęknie i uszy odpadną bucku wielkoątowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ocir Re: bzdury.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 08:44 Ten projekt powinna prowadzić politechnika. Kto jak kto ale oni się na tym znają! Zresztą taki układ planetarny można by zbudować własnie na terenie miasteczka politechniki jest tam dużo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Pluton jest planetą!! IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.13, 00:35 jakieś marne głosowanie nie pozbawi go tego zacnego statusu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Pluton jest planetą!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.13, 08:15 ... a Kopernik była kobietą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
prof.tarantoga Re: Pluton jest planetą!! 09.07.13, 12:14 tys prowdo... a na poważnie. Widzę, że co poniektórzy uważają (pewnie z autopsji), że wszyscy dookoła tylko kombinują i przekręty robią. Więcej wiary, wszak nie wszyscy "piastują" i tylko się wymądrzają. Niektórzy coś robią dla dobra publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
prof.tarantoga Re: Pluton jest planetą!! 09.07.13, 12:20 .... pluton jest tylko tzw "planeta karłowatą". Słusznie nie uznaje się go za planetę bo wtedy należało by to samo zrobić z innymi 'śmieciami" w układzie słonecznym skupionymi w pasie Kuipera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pluton jest planetą!! IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.13, 20:52 nieważne... to raczej swego rodzaju tradycja - mnie w podsatwówce i później w liceum tak uczono, to na wiele nastepnych lat wpłynęło na mój światopogląd i postrzeganie otaczającego mnie świata... pozbawienie go statusu planety to zabranie mi kawałka mojej przeszłości.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiem co myślę Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 10.07.13, 12:49 Pomysł jest fajny ale tylko dla autorów i może jeszcze wąskiego kółeczka wzajemnej adoracji z tego forum. Zastanówcie się lepiej, dlaczego nigdzie nie buduje się takich modeli? Może nie ma to zwyczajnie sensu. Trzeba ponieść koszty a efekt edukacyjny? Ekhmmm... No powiedzmy, że taki sobie. Każde rozgarnięte dziecko jest w stanie wyobrazić sobie te proporcje. Nie trzeba wszystkiego zaraz pokazywać na modelach. Takie łopatologiczne demonstrowanie wszystkiego, zabija tylko wyobraźnię. Żeby to było chociaż atrakcyjne wizualnie, coś tam się ruszało, migało, wydawało jakieś odgłosy, to może chociaż przedszkolaki miałyby jakąś atrakcję. A tak? Pomysł dla pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.michalski Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 10.07.13, 15:16 Tak myślisz? No cóż Twoje prawo, ale.. 1. mylisz się. Tego typu instalacje buduje w świecie: pages.umpi.edu/~nmms/solar/index.htm www.astro.su.se/english/about-us/the-sweden-solar-system-1.74650 www.spacedout-uk.com/index.asp ....i w Polsce: news.astronet.pl/print.cgi?6667 www.astro.uni.wroc.pl/astroizery/planety/planety.html Choć nasza nie byłaby "największa" to racz zauważyć, że trudno "zwiedzić" model 300 kilometrowy. To jest dopiero pomysł dla samego pomysłu. Ba można by zrobić model 1000 kilometrowy tylko czy to ma sens? Nasz byłby przede wszystkim łatwy do zwiedzenia (to marsz ok 1-1,5 h.) i łatwo dostępny w centrum miasta. To jego zalety, także w porównaniu do gór Izerskich 2. Tu nie chodzi o jakiś wielki proces poznawczy ale o atrakcyjne przedstawienie pewnego obszaru rzeczywistości. Co do wyobraźni to różnie z nią bywa. Nie chodzi tez aby tylko edukować za jego pomocą. To ma być także magnes ot choćby dla rodzinnego spaceru wzdłuż bulwarów. Nie sądzisz, że to też jest pożądane? 3. Nikt Cie nie będzie zmuszał do zwiedzania planetostrady. Ale dlaczego odmawiasz tego innym? Raczej nikomu nie będzie ona przeszkadzała na bulwarach i ścieżkach rowerowych. To tylko uzupełnienie obecnej infrastruktury - niczego nie trzeba będzie burzyć, niczego wycinać, z niczego nie trzeba rezygnować. A po jakimś czasie może i Ty będziesz umawiał się np na bulwarach koło Saturna - bo będzie to taki znak rozpoznawczy miejsca? 4. Pomysł dla pomysłu? Fajny dla autorów? Oczywistym jest, że najbardziej zapalonym do pomysłu jest jego autor - to normalna reakcja. Ty też o swoich pomysłach wyrażasz sie na pewno w samych superlatywach. Ja liczę, że spodoba się też innym. Może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiem co myślę Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 10.07.13, 16:49 Czyli pomysł tej "unikatowej instalacji", został zmałpowany od innych? Wybacz ale nie wiedziałem o tym, z artykułu też jakoś to nie wynika. To zupełnie tak, jak z okrągłą kładką Ferenca i paroma innymi drobiazgami. Wielka innowacja podpatrzona gdzieś za granicą:). Pewnie dogadalibyście się z panem kierowniczkiem, gdyby Słońce, w tym waszym modelu, znajdowało się w ratuszu. No bo przecież tam się znajduje, co nie? A tak poza tym, to inne planety powinny być rozrzucone po mieście, bo przecież w rzeczywistości nie są ułożone w jednej linii. Wasz model, z planetami ułożonymi od sznurka, przedstawiałby fałszywy obraz Układu Słonecznego, co narobiłoby tylko zamieszania w głowach dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rico Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.30.238.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.07.13, 17:39 Uważasz zatem, że rysuneczki układu słonecznego, które serwuje się we wszelkich możliwych publikacjach i książkach gdzie planety mieszczą się zazwyczaj na jednej stronie - nie robią zamieszania w głowach dzieciom? Żal mi Cię, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiem co myślę Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 10.07.13, 17:49 Nikt nie wmawia dzieciom, że te rysunki odzwierciedlają rzeczywisty wygląd US, to są schematy. Żeby ogarnąć jakoś całość potrzeba informacji i wyobraźni. Kiedyś ta metoda dawała radę i poziom edukacji był wyższy. Spróbuj się może zastanowić dlaczego tak było? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 10.07.13, 18:33 Nikt nie wmawia dzieciom, że te rysunki odzwierciedlają rzeczywisty wygląd US, > to są schematy. Żeby ogarnąć jakoś całość potrzeba informacji i wyobraźni. Otóż właśnie. Święte słowa. Trzeba unaocznić ciżbie, co i jak hula, w naszym układzie. Słońce powinno otrzymać dobrotliwe lica księdza biskupa. W dalszej kolejności: Merkury: Rzecznik Chłodnicki Wenus: Radna Niewczas Ziemia: Prezes Magellan (gospodorz) Mars: Rysiek Podkulski Jowisz: Radny Budzik Saturn: Radny Fijołek Uran: Radny Cypryś Neptun: Radny Kultys i Pluton: Radny Dec bo on taki, jakiś niewyraźny, ni radny ni bezradny Do tego puścić Krystiana Herbę na składaku, jako kometę Halleya i dać na bagażnik palmę. Takie kosmiczne przesłanie. Alleluja i do przodu, a w bidonie kawa i herbata. I co? Zerżnięte? Tylko zamiast schemat US, napisać schemat UM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiem co myślę Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 11.07.13, 08:13 Dodałbym jeszcze pas planetoid, czyli kółeczko wzajemnej adoracji znane także z tego forum. Chcieliby być planetami ale nikt ich nie chce za planety uznać. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.michalski Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 11.07.13, 09:49 "Czyli pomysł tej "unikatowej instalacji", został zmałpowany od innych?".. Zmałpowany? A zauważyłeś jakieś podobieństwo miedzy tymi projektami? Jedno podobieństwo jest, to fakt - w każdym z nich występuje słońce i planety. Ale to już sama natura tak urządziła. Każdy z nich jest inny na swój sposób choć rzeczywiście "zmałpowany" z natury. Nie da się inaczej. Co do planet to racz wiedzieć, że po pierwsze z mechaniki nieba wynika, że możliwe jest ustawienie się planet w jednej linii i do takiego ustawienia dochodzi co jakiś czas. Po drugie rozrzucenie planet po całym mieście zniwelowało by możliwość utworzenia jednorodnej ścieżki edukacyjnej wzdłuż bulwarów co niweczyło by główny cel projektu - zagospodarowania tychże. Po trzecie ... szukasz dziury w całym. najpierw twierdzisz że skoro nikt takich nie robi to może nie warto, gdy daję Ci przykłady to uznajesz że w takim razie pomysł "zerżnięty". Próba zestawienia projektu z kładką i insynuacja jakoby dogadano się "z panem kierowoniczkiem" co do umieszczenia słońca w ratuszu świadczy, ze strasznie się napinasz by zdezawuować projekt. O co Ci chodzi? Przeszkadza Ci ten projekt? Masz swój pomysł na bulwary? Spoko, przedstaw alternatywę. Na razie uśmiechnij się, porozglądaj dookoła, może Ci przejdzie frustracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiem co myślę Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 11.07.13, 11:24 Ło mamuńciu, Ty to serio napisałeś? Człowieku, bierzesz się za edukowanie innych a sam nie masz pojęcia o tym jak wygląda Układ Słoneczny. Jak nie uważałeś w szkole, to wyjaśniam Ci, że nie jest możliwe ułożenie wszystkich planet w jednej linii. A to dlatego, że orbity planet nie leżą w jednej płaszczyźnie. Twoja rażąca niewiedza, to niezbity dowód, jak niewiele warty jest sposób edukacji, który sam proponujesz. Zamiast płaskich modeli, obrazujących przestrzenne struktury, spróbuj używać własnej wyobraźni. Może na przyszłość oszczędzisz sobie kolejnych kompromitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 11.07.13, 11:29 Gość portalu: powiem co myślę napisał(a): > Ło mamuńciu, Ty to serio napisałeś? Człowieku, bierzesz się za edukowanie innyc > h a sam nie masz pojęcia o tym jak wygląda Układ Słoneczny. Jak nie uważałeś w > szkole, to wyjaśniam Ci, że nie jest możliwe ułożenie wszystkich planet w jedne > j linii. A to dlatego, że orbity planet nie leżą w jednej płaszczyźnie. Twoja r > ażąca niewiedza, to niezbity dowód, jak niewiele warty jest sposób edukacji, kt > óry sam proponujesz. Zamiast płaskich modeli, obrazujących przestrzenne struktu > ry, spróbuj używać własnej wyobraźni. Może na przyszłość oszczędzisz sobie kole > jnych kompromitacji. Cha cha cha. Chłopie, kłamiesz już w swoim nicku :)))) Dawaj coś jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiem co myślę Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 11.07.13, 12:04 Oho, pan Tomasz się ośmieszył, więc ruszyła odsiecz ze strony Kółka Wzajemnej Adoracji. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 11.07.13, 12:16 udowodnij małpeczko. gdzie się ośmieszył i czym? na razie dał Ci kilka prztyczków i obnażył Twoją niekonsekwencję. no małpeczko kaman :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiem co myślę Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 11.07.13, 12:56 Na jednej gałęzi z tobą nie siedziałem, więc nie nazywaj mnie proszę małpeczką, ten przyjemny zwrot grzecznościowy zachowaj dla osobników na swoim poziomie. A dowody znalazłbyś w podręcznikach do fizyki, gdybyś je miał kiedykolwiek w ręku. Zajrzyj sobie chociaż do Wikipedii czy innego źródła w internecie, to się przekonasz, że orbity planet US nie leżą w jednej płaszczyźnie. Odchylenia nie są wielkie, ale nie aż tak małe, żeby je pominąć. Skutkuje to tym, że nie ma takiej możliwości, by wszystkie planety mogły się kiedyś ułożyć dokładnie w jednej linii. Prędzej się dwie niedziele do kupy zejdą, niż nastąpi takie zjawisko. Twój kolega z Kółka Wzajemnej Adoracji twierdził, że do takiego ustawienia dochodzi co jakiś czas, jest to oczywiście kompletna bzdura. Gdyby coś takiego chlapnął np. sprzedawca telefonów komórkowych, to można co najwyżej wzruszyć ramionami. Ale jak takie brednie wygaduje człowiek, który chce edukować ludzi w zakresie budowy Układu Słonecznego, to się zwyczajnie ośmiesza i kompromituje. Jak nie potrafisz tego ogarnąć, to trudno, nie moja wina. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 11.07.13, 13:08 A kto napisał że będą dokładnie co do milimetra w jednej linii? Ma to być, schemat czy idealne odwzorowanie? Schemat czy nie schemat? Bo już nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiem co myślę Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 11.07.13, 14:44 To mnie się pytasz, co to ma być, czy schemat, czy idealne odwzorowanie? Czy to ja zgłosiłem ten pomysł, że mam to wiedzieć? Doktorku, Tobie się już wszystko pokićkało. Jak chcesz wiedzieć, to pytaj się pomysłodawców. Jeśli wiedzą o co im chodzi, to może Ci odpowiedzą. Tak zasłużonego członka Kółka Wzajemnej Adoracji nie powinni zostawić bez odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 11.07.13, 15:40 Ja się tak w ogóle pytam, bo ja nietutejszy. Myślałem że po prostu wiesz. Sprawiasz wrażenie bardzo wykształconego człowieka. Powinieneś poinformować o swoich obserwacjach, twórców podobnych instalacji, za granicą. Nie żebym rozkazywał, ale marnujesz swój potencjał. Poza tym poczekajmy na przeprosiny Pana Michalskiego. Może jakoś się usprawiedliwi. Myślę że dał się złapać na lep zachodniej propagandy. W jednej linii, występować mogą jedynie ludzie dobrej roboty. Trzeba dodać, słusznej linii. Choćby i okrągłej, niczym kładka wariatka. Uwagi o kole, wspaniałe. Skąd czerpiesz tak nietuzinkowe frazeologizmy? Zainspirowany Twą kreatywnością, nieskromnie ośmielam się pójść dalej i zaproponować, skoro jesteśmy już przy nauce, wstąpienie do naszego: Kółka Wzajemnej Adoracji Nauk Technicznych, w skrócie KWANT. Co Ty na to? Przyznam się, że w ten sposób chcemy ubiec sztab naukowy, prezydenta Magellana, skoncentrowany wokół - Grupy Rzeszowskich Admiratorów Techniki - GRAT, zrzeszonych w Kole Adoratorów Nauk Technicznych - KANT. (spotkania o każdej pełni księżyca, na kładce oraz pod papieskim globusem). Co z tego wszystkiego wyjdzie, biskup raczy wiedzieć. Jednak zdrowa konkurencja, może tylko wyjść Stolicy Innowacji na dobre Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.michalski Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 11.07.13, 14:55 Ha, od razu widać, że jesteś uprzedzony więc pewnie i tak Cię nie przekonam, zresztą nawet nie mam zamiaru bo nie ma takiej potrzeby. Ale.. 1. Orbity planet leżą prawie w jednej płaszczyźnie bo różnice w stosunku do płaszczyzny orbity Ziemi wynoszą po kilka stopni jedynie. Pewnie Ci się z modelem atomu pomyliło. Tu sobie sprawdź jaka maja inklinację: nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/ 2. Jeszcze raz podkreślam, że celem projektu nie jest pokazanie usytuowania słońca i planet a zobrazowanie skali i proporcji pomiędzy nimi. Zresztą JAKIEGO rozmieszczenia planet się domagasz? Z jakiego dnia, godziny, minuty? Wszak to się zmienia w każdej sekundzie. Może więc być też prawie w jednej linii. Natomiast nachylenie płaszczyzn orbit i tak nie ma znaczenia gdy spoglądamy na układ słoneczny niejako z góry – pionowo w kierunku prostopadłym do ekliptyki. Wygląd US będzie różny w zależności od miejsca z którego hipotetycznie będziemy na niego patrzeć. A model pokazuje jedynie rozmiary planet i ich odległości od słońca. 3. Skoro kwestionujesz poprawność tak skonstruowanego modelu to w takim razie co masz do powiedzenia na temat tych wszelkich dostępnych w książkach, grafikach, filmach czy też plastykowych modelach? Czyż nie ranią one Twojego poczucia prawdy o rzeczywistym wyglądzie US? Wiec może przyznaj, że nasz model w najlepszy sposób oddaje rozmiary i proporcje elementów US a nie czepiaj się szczegółów, które nic nie wnoszą do celu projektu. Za chwile może się przyczepisz, że przecież odległość każdej planety od słońca się zmienia? Bo to też prawda jest a podane w naszym modelu odległości są odległościami uśrednionymi. Mogę Ci przybliżyć jeszcze kilka takich parametrów, które są wartościami przybliżonymi ale nie wpływają na cel projektu. 4. Osobiste wycieczki typu „skompromitował się”.... :) daruj sobie złośliwości i drwiny z wydumanych błędów. Zaczynasz używać języka „ad personam”. Zazwyczaj tak bywa gdy chce się komuś dowalić a brak argumentów. Mam wrażenie, że to osobista awersja do mnie. Czym sobie zasłużyłem? Spoko jakoś będę z tym żył. To twoja sprawa, baw się dobrze. Szkoda, że nie wystąpisz pod własnym imieniem i nazwiskiem. Brak odwagi? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja, małpeczka Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 11.07.13, 16:39 To prawda, jestem uprzedzony do waszego Kółeczka Wzajemnej Adoracji, ale może zastanowisz się dlaczego tak jest. Jako popularyzator nauki, powinieneś być człowiekiem ciekawym świata. Dla ułatwienia podpowiem, żebyś zwrócił uwagę jak prowadzi dyskusje na forum Twój dobry kolega, podpisujący się nickiem shepard, czy choćby aktywny w tym wątku dr Psychol. Wystarczy mieć inne zdanie, coś skrytykować i już człowiek dowiaduje się, że jest małpeczką, osobnikiem pożałowania godnym, frustratem itd. To takie lajtowe odzywki z Waszej strony, ale tego nie widzisz, bo ci ludzie Cię popierają i podzielają Twoje poglądy. Masz też rację mówiąc, ze nie ma potrzeby mnie przekonywać. Nie ma potrzeby nikogo przekonywać. Tak jest w każdym towarzystwie wzajemnej adoracji. Kto nieprzekonany ten kiep, urzędas od Ferenca, albo najpewniej jakiś frustrat. Co do reszty, to z mojej strony temat zamknięty. Jak ktoś używa tak ścisłych pojęć jak: "prawie w jednej płaszczyźnie" i kilkustopniowy kąt jest dla niego zupełnie nieistotny, to nie ma o czym gadać. Oczywiście wolałbym, żeby tacy ludzie nie brali się za edukację młodzieży, ale nie mam na to wpływu. Edukować każdy może, takie czasy. Jak Ci kiedyś, interaktywnie wyedukowany majster zbuduje chałupę, w której kąty będą "prawie proste", to może zajarzysz o co chodzi. Papa Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 11.07.13, 17:33 O nie, o nie, o nie, wypraszam se. Małpowanie sam wrzuciłeś (zupełnie niekonsekwentnie w dodatku, byle uderzyć, jak nie kijem to linijką). Potem zacząłeś małpować, ingerując w mój autorski projekt. Dej spokój. Bądź sprawiedliwy. Poza tym, nikt nie pretenduje tutaj do roli majstra-demiurga, stawiającego ludzkości nową wszechświatową chałupę. Porównanie zupełnie chybione, tak jak cała twoja naciągana krytyka. Zacietrzewienie odebrało Ci resztki rozumu. Gdybyś choć napisał, że pomysł jest denny bo instalacja jest statyczna i nikogo nie zainteresuje, miałbyś pełne prawo do swoich uwag. Napinki na polu naukowym, można potraktować jedynie jako czystą złośliwość i szukanie dziury w całym, bo Pan Michalski dostatecznie jasno i precyzyjnie wyłożył tutaj założenia projektu, a także jego cel, jak też wyjaśnił na jakiej zasadzie,można przyjąć że tak powiem, liniowy kształt modelu. Ciebie nie przekonałby nawet zawodowy astronom. Po prostu wiesz lepiej, nie tylko od rodzimych ale i zagranicznych popularyztorów nauki. Takiś się już udoł. Ze swojej strony, mogę jedynie dodać, że projekt mógłby być ciekawy, pod warunkiem wykonania instalacji wysokiej jakości. Słońce i planety, z jakichś "szlachetnych" materiałów kompozytowych, zachowujących naturalną kolorystykę obiektów. Ponadto estetyczne tablice informacyjne, zawierające również ciekawostki. Słońce mogłoby świecić, na zasadzie fluorescencji, tak samo jak i inne planety. Przy okazji, wszystkie eksponaty musiałyby być bardzo solidne i dobrze wbetonowane w glebę (oczywiście nie na zasadzie ohydnych baz rowerowych). W przeciwnym wypadku długo nie postoją. Tyle że, po pierwsze szanse na stworzenie planetostrady - z racji że pomysł wyszedł od "oszołomstwa" - oceniam jako nikłe, a po drugie ratuszowe majster Klepki, nie są w stanie czegoś estetycznego wykonać. Kulki o jakości wykonania betonowego kosza na śmieci i tabliczki na pospawanych kątownikach (tak by się na 100% skończyło), szału nie zrobią. Wystarczy popatrzeć choćby na tzw biały ogród. Zgroza. Ponadto władze mają w głowie kwiatki, kładki i motyle, a nie popularyzację nauki. Poza tym więcej poczucia humoru życzę ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małpka Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.230.88.12.rzeszow.mm.pl 11.07.13, 18:05 > Ciebie nie przekonałby nawet zawodowy astronom. Hhahahaa, doktorku drogi, przecież to co mówię, to jest właśnie wiedza podawana przez zawodowych astronomów. Ja tego nie wymyśliłem, za głupi jestem na to, przyznaję od razu. Mam wrażenie, że nie trybisz w ogóle o co chodzi z tymi orbitami. Trudno, "humaniści" też są na świecie potrzebni, choćby po to żeby lać wodę na forach. A pan Tomasz doskonale zdaje sobie sprawę, że chlapnął głupstwo. No dobra, niech będzie, że wyraził się mało precyzyjnie (nie czepiałbym się, gdybyście wy nie byli tacy upierdliwi). Szkoda tylko, że zabrakło mu klasy, żeby się do tej nieścisłości normalnie przyznać. Zamiast tego próbuje mi jeszcze wmówić, że coś pomyliłem z budową atomu. Niczego nie pomyliłem, o czym wie dobrze zarówno pan Tomasz, jak i ja. Na koniec pozdrawiam także Ciebie i życzę dużo dalszych sukcesów we wzajemnej adoracji. Baju baju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytający Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.rz.izeto.pl 11.07.13, 22:11 Ale macie problemy! Według mnie to typowe dzielenie włosa na czworo. Gościu wyraźnie ci napisał o co chodzi w tym projekcie a ty się czepiasz o wszystko. Masz lepszy pomysł go zaproponuj a nie upierdliwie łapiesz za słowo byle zgnoić pomysł. Sam pomysł taki sobie ale jakby to dobrze wykonać to może byłoby ciekawe. Lepsze to niż budki z piwem. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 12.07.13, 02:39 Ehe. Krótko pisząc masz rację i co z tego wynika? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 12.07.13, 13:40 Ja Ci mówię, Ty się marnujesz. Powinieneś o swoich przełomowych odkryciach poinformować, twórców podobnych planetostrad, na świecie. Tam jeden głupszy od drugiego, a małpują rozumisz ile wlezie. Zmieniam zdanie, przyznaję Ci rację. Planety powinny latać po całym Rzeszowie, dokładnie jak ma to miejsce w Kosmosie. Proponuję napęd antygrawitacyjny, albo chociaż pod kolejkę gondolową je podwiesić. Czy takie rozwiązanie nie będzie robić ludziom kaszanki z mózgu? Pytam bo nie wiem. Liczę na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za Ostatni Grosz Re: Trzy grosze IP: *.static.sl-net.pl 11.07.13, 18:30 > 1. Orbity planet leżą prawie w jednej płaszczyźnie bo różnice w stosunku > do płaszczyzny orbity Ziemi wynoszą po kilka stopni jedynie. Pewnie Ci > się z modelem atomu pomyliło. Tu sobie sprawdź jaka maja inklinację: > rel="nofollow">nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/ Link przedni ale te kilka stopni w przypadku Plutona to średnio około 1,7 miliarda km, prosto tłumacząc prawie jedna trzecia średniej odległości z Ziemi do Plutona - sporo powiedzmy 11 odległości z Ziemi do Słońca Takie wymądrzanie się ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za Ostatni Grosz Re: Na osłodę IP: *.static.sl-net.pl 11.07.13, 18:33 dd.dynamicdiagrams.com/wp-content/uploads/2011/01/orrery_2006.swf? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Trzy grosze 12.07.13, 13:28 Wszystko spoko, tyle że Pluton nie jest planetą układu słonecznego. Jednak żeby dogodzić wszystkim, można by go powiesić na Lisiej Górze, na drzewie. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Trzy grosze 12.07.13, 13:29 Układu Słonecznego - żeby nie było żem nie humanista :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za Ostatni Grosz Re: Nie Pluton to Merkury IP: *.static.sl-net.pl 12.07.13, 18:33 Ok Merkury może być??? 7,01 stopni inklinacji w odniesieniu do Ziemi daje nam około 11,3 milionów kilometrów to jest 1/8 odległości miedzy nimi - to mało??? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Nie Pluton to Merkury 12.07.13, 23:40 A co, dużo? :) Pomysłodawca jasno wyjaśnił, co mają unaocznić te modele. Jak ktoś nie rozumie, będzie się zawsze miał do czego przyczepić. Za chwilę inny jakiś napisze że Jowisza trzeba będzie zrobić z gazu, a gaz teraz panie drogi itd. Trza mieć zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za Ostatni Grosz Re: Nie Pluton to Merkury IP: *.static.sl-net.pl 13.07.13, 09:54 Jak gó... zawiniesz w papierek to też "unaocznia" cukierek. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Nie Pluton to Merkury 13.07.13, 10:07 Jak dobrze zawiniesz, sam na oko nie odróżnisz. A rysunek planet w podręczniku, czy oddaje on idealnie ich rzeczywisty wygląd? Dlaczego nie jest trójwymiarowy? Itd. Ględzenie, dla ględzenia. Czy abyś był zadowolony, trzeba by wykonać wspomniane modele, odwzorowując dokładnie strukturę planet, np ich gęstość? Na mini Marsie musieliby odtworzyć jego atmosferę? Bo wiesz, w innym wypadku wszystko to zwykła kupa w papierku. Chodzi o proporcje i odległości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za Ostatni Grosz Re: Nie Pluton to Merkury IP: *.static.sl-net.pl 13.07.13, 12:02 Ty faktycznie tylko zmywak w Lądku Zdroju albo Londynie W podręcznikach jest opis - chyba ze chodzi Ci o książeczki dla dzieci a to już poza moim zasięgiem. Ględzenie dla ględzenia??? Ja podałem fakty a Ty???? Ty normalny jesteś??? Chcesz dogadzać wszystkim ciekawi Cię moje zadowolenie z Tobą to wszystko w porządku??? Proporcje i odległości można pokazać proszę bardzo fajnie: www.youtube.com/watch?v=0UVklULGzJU i lokalnie przez Stowarzyszenie ExploRes: www.youtube.com/watch?v=rq_VSCdWUCE Jak tak ma to wyglądać na plantach wybacz NIE NIE NIE jeszcze raz NIE Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Nie Pluton to Merkury 13.07.13, 12:53 Hehe. Aleś się nagimnastykował. Świetne argumenty. Przy modelach w terenie - przy każdym jednym - także byłby opis. Co do filmików. Pierwszy rzeczywiście ciekawszy, bardziej konkretny, drugi raczej w lekkim klimacie, co nie znaczy że zły. Poza tym nie wiem czy zauważyłeś, ale prowadzący z pierwszego filmu, wszystkie planety również ustawił w jednej linii... poza tym Saturna zrobił chyba z plasteliny, a jak tak mógł zrobić? Saturn przecież nie jest z plasteliny... A może pod plasteliną, znajdował się nawet wspomniany wyżej stolec, tylko zawinięty w plastelinę? Na Twoim miejscu interweniowałbym u producenta i ministra edukacji. W dodatku, oszołom trzymał planety w ręce, to może dzieciom wypaczyć ogląd wszechświata, w którym żyją. Ich domku! Może zdemolować szczęśliwe dzieciństwo. Bo niby czyja renka czyma to wszystko w kosmosie? No? Czyja? Jak tak ma to wyglądać na plantach wybacz NIE NIE NIE jeszcze raz NIE[/b] Chodzi Ci o grejpfruta hehe? Piszesz poważnie? Bo jak tak, to myślę że podobnie będzie to wyglądało. Słońce będzie z dyni, reszta z grochu i śliwki węgierki. Poza tym dużo storczyków. Co prawda w kosmosie ich nie ma, ale zawsze to ładniej, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za Ostatni Grosz Re: Nie Pluton to Merkury IP: *.static.sl-net.pl 14.07.13, 17:34 Przeczytaj artykuł raz jeszcze i komentarze ale tym razem uważnie Odpowiedz Link Zgłoś
rz-e Re: Nie Pluton to Merkury 13.07.13, 12:05 dr_psychol napisał: > A rysunek planet w podręczniku, czy oddaje on idealnie ich rzeczywisty wygląd? do tego wtku nie mialem pojecia jak ogronne sa tam odleglosci. jakos wyobraxnia nie ogarniala tak wielkich liczb. mysle ze chocby tylko w tym celu warto. a jak inna jest lekcja od wypadu na planty zapytajcie dzieciakow Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 11.07.13, 11:25 Nie małpuj chłopcze, bo skończysz jako małpka kapucynka, na ramieniu plastikowego pirata kościotrupa. Mój pomysł jest autorski i raczej tylko ja mogę coś dodawać. Obłok Magellana na przykład. Latałby nad bulwarami i wydzielał zapach dawnych sklepów sieci PEWEX. Na pierwszego czerwca spadałyby z niego cukierki o smaku mango-papaja-marakuja, a dla emerytów kukułki, kukające: disco kukuła, kukuła disco. Sam przyznaj, że chyba nigdzie czegoś podobnego nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migomat Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.dynamic.mm.pl 12.07.13, 01:10 Obłok Magellana na przykład. Latałby nad bulwarami i wydzielał zapach dawnych sklepów sieci PEWEX. Na pierwszego czerwca spadałyby z niego cukierki o smaku mango-papaja-marakuja, a dla emerytów kukułki, kukające: disco kukuła, kukuła disco. Skończ pie...ć, zawsze wszystko sprowadzasz do absurdu, już tego słuchać nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 12.07.13, 02:37 To se zwal konia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.static.sl-net.pl 12.07.13, 07:24 Tego uczyli w Londynie doctore????? Odpowiedz Link Zgłoś
rz-e Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 12.07.13, 11:45 dr_psychol napisał: > To se zwal konia :) res-men pradkuje ??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 12.07.13, 13:20 No dobra, z tym koniem przesadziłem. Za dużo Bukowskiego i za późna pora, chociaż tak do końca nie wiem czy była to zła rada. Jeśli chodzi o absurd, niczego nie trzeba nigdzie sprowadzać. Wystarczy popatrzeć np na okrągłą kładkę. Poza tym, co Ci się nie podoba? Widziałeś gdzieś taką czadową chmurę? No i co zrobiłeś dla Rzeszowa, że wyskakujesz z nieuzasadnioną krytyką? lejesz jad chłopcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migomat Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.dynamic.mm.pl 12.07.13, 20:56 No i co zrobiłeś dla Rzeszowa, że wyskakujesz z nieuzasadnioną krytyką? lejesz jad chłopcze Raz już licytowałeś się z forumowiczem na ilość przodków pochowanych w Rzeszowie, ja się na taką licytację nie piszę , to jest żenujące. dr_psychol napisał: > To se zwal konia :) Albo zmień nicka albo powiedz że pisałeś to najebany w 3 dupy , jeśli tego nie zrobisz to za każdym razem gdy zobaczę dr_psychol będę wklejał następujący txt dr_psychol napisał: > To se zwal konia :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 12.07.13, 23:44 Chyba ci się licytacje pomyliły, nie wspominając o osobie. A konia możesz nie tylko wklejać. Ciśnienie Ci zejdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migomat Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.dynamic.mm.pl 12.07.13, 21:34 Jak chodziłem do Technikum to wszystkie pany z baranówki udawały miastowych... a wszystkie jak się okazało jeździły po kartofle na wieś echhh Miasto to jest dla mnie Bologna , Paryż i Rzym anie Ty szkoda gadać Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 13.07.13, 00:06 Ale o czym Ty w ogóle piszesz i z jakiego powodu? Coś Ci się stało z główką? Tą większą mam na myśli. Rady dotyczące pier******a zachowaj dla siebie i pińc razy przeczytaj, najlepiej powoli, zanim zaczniesz odpowiadać na jakiekolwiek komentarze, bo wyraźnie Ci się bajera nie klei. Pytam kulturalnie i tradycyjnie: Co zrobiłeś dla Rzeszowa, że ośmielasz się zabierać głos? Tryskasz jadem jak kwiatowa polewaczka. Skąd w Tobie tyle nienawiści? :) Odpowiedz Link Zgłoś
astrogator_horpach Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 14.07.13, 20:56 Poleci sobie człowiek na druga stronę ramienia Oriona na wycieczkę a tu takie bzdury na forum wypisują, ze aż głowa boli. Ludzie, roztrząsacie tak banalna sprawę jakby od tego zależał los galaktyki a wystarczy popytać kogoś kto nie takie rzeczy już widział. Odpowiem więc Wam jak na żeglarza gwiezdnego przystało. Ktoś tu policzył, że Merkury oddalony jest od hipotetycznej linii prostej ekliptyki Ziemi AŻ o 11 mln km! No jak na warunki ziemskie i możliwości człowieka to faktycznie gigantyczna odległość. Tylko, ze zapominasz kolego o tym, że kosmos to zupełnie inna skala. Coś o tym wiem. Nie wdając się w poprawność twego obliczenia (wg mnie to jest mniejsza wartość) musisz odnieść to do wymiarów CAŁEGO układu słonecznego. I tak, gdyby rzeczywiście wyznaczyć taką hipotetyczna linię prostą, która leży w płaszczyźnie orbity Ziemi i popatrzeć jak bardzo oddalone są od niej poszczególne planety – czyli to co się tu kwestionuje to zobaczymy, że te 11 mln km w porównaniu z DŁUGOŚCIĄ tej hipotetycznej linii jest pryszcz. Linia łącząca Słońce z najdalej wysunięta planeta jaka jest Neptun miała by ok 4,5 mld km czyli 4500 mln km. Zatem obliczone 11 mln to zaledwie 0,002 tej długości czyli niecałe 2 promile! Narysuj sobie na kartce cieniutką linię o długości 20 cm a potem punkt oddalony od jej środka (osi) o .. 0,5 mm. To będzie odpowiednik tego „wielkiego oddalenia” Merkurego od hipotetycznej linii. W granicach grubości linii. Tak nawiasem Ci powiem że już bardziej oddalone od tej linii są Neptun i Uran ale to i tak „wygląda” jakby były jeśli nie w jednej linii to w cienkim pasku wokół Słońca. Nie wierzycie? Wejdźcie sobie na stronę: eyes.nasa.gov i uruchomcie wizualizacje. Tam jest możliwość spojrzenia na układ słoneczny w płaszczyźnie ekliptyki. Co do planetostrady to zarzut, że jest ona ustawiona wzdłuż linii prostej nie trzyma się kupy z racji tego, że skoro modele mają być ustawione wzdłuż ścieżki przy Wisłoku to o ile mnie pamięć nie myli nie jest ona idealnie prostą autostradą tylko wije się przy brzegu rzeki. Tak więc modele planet nie będą dokładnie w jednej linii. To moim zdaniem już kompletnie wyczerpuje zagadnienie zwłaszcza, że jak podkreślają pomysłodawcy nie rozmieszczenie a uwidocznienie proporcji układu słonecznego są przedmiotem tego projektu. No i utworzenie go jako jednej ścieżki edukacyjnej wzdłuż bulwarów co ma sens, bo w przeciwnym wypadku trzeba by szukać planet po całym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
astrogator_horpach Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce 14.07.13, 20:58 Czy to nowatorski pomysł? Raczej nie bo tego typu ścieżki są na całym świecie i to z modelami planet ustawionymi w linii prostej lub prawie prostej lub rozrzucone w nieładzie. Tu jest zestawienie: en.wikipedia.org/wiki/Solar_System_model. Moim zdaniem to przemawia właśnie na korzyść tej propozycji. Bo skoro gdzieś indziej takie funkcjonują a w tej tabelce nie ma Polski to chyba warto to zmienić nieprawdaż? Dlaczego nie miało by to być w Rzeszowie? Sam chętnie bym się „przeleciał” moim rowerowym gwiazdolotem po czymś takim... Odpowiedz Link Zgłoś
zwroc Gratuluję pomysłu! To rewelacyjna atrakcja! 23.09.13, 23:11 Modele układu planetarnego są doskonałą metodą, by pokazać jak wielkie jest nasze kosmiczne podwórko. Żadna ilustracja, żadne inne odwzorowanie, nie jest w stanie uzmysłowić człowiekowi jak wielki jest nasz "maleńki" Układ Słoneczny. Modele rozłożone w terenie są świetną atrakcją turystyczną. Skąd wiem? Bo dokąd w Górach Izerskich uruchomiliśmy w 2010 r. taki model - turyści (zwłaszcza dzieciaki) są zachwyceni! Opowiadają, piszą o tym, a nawet robią zaliczeniowe prezentacje w szkołach nt. naszego, izerskiego Układu Słonecznego. Akurat za 6 dni, 28 września br. ścieżka dydaktyczna "Model Układu Słonecznego" w Izerskim Parku Ciemnego Nieba zostanie przedłużona o planety karłowate, 5 obiektów: Ceres, Pluton, Haumea,Makemake i Eris (www.goryizerskie.pl/?file=art&art_id=1189). Przy okazji warto także nadmienić, iż prezes ExploRes, Tomasz Michalski myli się w dwóch kwestiach: 1. Model Układu Słonecznego, o którym wspomina nie znajduje się w Górach Sowich a w Górach Izerskich. Choć z perspektywy Rzeszowa to być może niewielka różnica, ale wypada przygotować się przed rozmową z dziennikarzem. ;) 2. Planety w naszym Układzie Słonecznym nie są symbolizowane tylko przez "kamienie milowe", ale są również ODWZOROWANE w skali 1:1 mld, w postaci otworów w metalowych tablicach. Inny sposób prezentacji planet bowiem w tej skali nie jest praktycznie możliwy - najmniejsze obiekty są zaledwie kilkumilimetrowej średnicy. Przy okazji warto, by przyszli twórcy ścieżki zwrócili na to uwagę. Służymy swymi doświadczeniami. Więcej informacji o izerskiej ścieżce "Model Układu Słonecznego" znajdziecie na stronie projektu, który jest inicjatywą naukowców, leśników i społeczników: www.astro.uni.wroc.pl/astroizery/planety/planety.html A. Lipin GÓRY IZERSKIE Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.michalski Re: Gratuluję pomysłu! To rewelacyjna atrakcja! 24.09.13, 08:35 Dziękuje za gratulacje i oczywiście przepraszam za pomyłki. Co do wymiarów planet to bardziej chodziło mi o to, że na poszczególnych stacjach nie ma modelu planety w postaci kuli o określonej średnicy. Korzystałem z opisu znajdującego się w portalu "Góry Izerskie" (www.goryizerskie.pl/?file=art&art_id=296) a tam informacja jest niedokładna cytuje: "Każda planeta symbolizowana przez nawiercony otwór w stalowej tabliczce, znajduje się w uśrednionej od Słońca odległości pomniejszonej o 1 miliard razy od rzeczywistej". W sumie nie ma informacji, że nawiercenie jest tez w skali ale oczywiście to dobrze, że tak jest. Nasz pomysł zakłada umieszczenie modelu planety w postaci kuli o określonej średnicy co byłoby lepszym jej odwzorowaniem niż nawiercone otwory. Zdaję sobie sprawę, że to może powodować pewne problemy i dziękuję za deklarację przekazania swoich doświadczeń. Co do gór to fakt, wpadka :). Dopiero teraz to wyłapałem! Sam nie wiem skąd to się wzięło - jakieś przejęzyczenie. No i dziękuje za wyłapanie. Pozdrawiam i gratuluję dalszej rozbudowy o kolejne obiekty. Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Bulwary z Planetostradą? Stowarzyszenie chce IP: *.static.sl-net.pl 25.09.13, 23:25 polmareczek napisał: > Stowarzyszenie chce zrobić skok na kasę unijną z kolejnego rozdania!, > nie potrzebne nam żadne planetostrady. Pisz za siebie. Nie wszystkim wystarcza pełna micha, kielich bimbru, dach nad głową i szmata na grzbiecie. i Odpowiedz Link Zgłoś