Dodaj do ulubionych

Rzeszów A.D. 2024

13.03.14, 23:27
Gazeta.pl Rzeszów A.D. 2024

Oto wiadomości z 2024 roku z Rzeszowa:

* Ścieżka rowerowa nad zalewem nie będzie poszerzona w tym roku. Nie ma pieniędzy w budżecie
* Prezydent i 50 urzędników udają się do Dubaju na negocjacje z inwestorem który chce zasiać 400 ha na Dworzysku innowacyjną kukurydzą
* Biletomaty już w przyszłym roku!
* Miasto po raz 15 staje do walki o przyłączenie Malawy. W 2023 roku po raz 14 ponad 60% mieszkańców powiedziało "NIE" przyłączeniu do Rzeszowa. "Nie rezygnujemy z planów wielkiego Rzeszowa. Miasto musi rosnąć" - powiedział rzecznik.
* Wraca pomysł budowy kolejki nadziemnej. Miasto myśli o budowie kolejki ze środków unijnych na lata 2020-2027, ale może być za późno. Być może kolejka powstanie z rozdania 2027-2034.
* W gminach Trzebownisko i Głogów Młp skończyły się tereny pod inwestycje. Inwestorzy mają jednak do dyspozycji działkę na ul. Ciepłowniczej w Rzeszowie
* Radny Kultys zaproponował, aby w przyszłorocznym budżecie wpisać przedłużenie ul. Rejtana. "Kultys wyskakuje tu jako innowator. A ja o tej drodze mówię od 18 lat" - powiedział prezydent miasta.
Obserwuj wątek
    • wislocki12 Rzeszów AD 2024 13.03.14, 23:44
      Lupus nadal w Rzeszowie, mimo oczywistych zalet Tarnowa! ;-))
      • lupus1020 Re: Rzeszów AD 2024 13.03.14, 23:46
        Każde polskie miasto jest lepsze od Rzeszowa. W żadnym nie ma tak fatalnej relacji zarobków do kosztów życia. Nie mówiąc o tym jak wielu ludzi nie może tu znaleźć pracy, młodych ludzi (czwarte miejsce od konca w rankingu GW). Ale władze miasta zajęte ozdabianem deptaków, nie mają czasu na jakieś Dworzyska. Poza tym przemysł śmierdzi, a u nas ma być czysto i kolorowo.
        • wislocki12 Bezinteresowna niechęć 13.03.14, 23:58
          Mam wrażenie, że twoim przypadku mamy do czynienia ze szlachetną, bo przecież bezinteresowną, niechęcią, że o ślepej nienawiści nie wspomnę! Tylko skąd ona? ;-))
          PS. Nie rozumiem tylko, dlaczego twe, jakże oczywiste wytryski szczerości, nie budzą aplauzu publiczności, w której interesach przecież występujesz? ;-))
          • lupus1020 Re: Bezinteresowna niechęć 14.03.14, 00:03
            Bo to forum mało kto czyta. Jak komentuję pod artykułem to mam same plusy (zobacz np. artykuł o japońskim inwestorze).

Odpowiedz mi merytorycznie w którym punkcie nie mam racji. Od ilu lat słyszymy bajki o Dworzysku, o aquaparku, hali sportowej, o nowych drogach np. przedłużeniu Rejtana. Ja pamiętam. W wielu przypadkach od 8 lat. Nic nie powstało.

Po 12 latach tych wspaniałych rządów największym osiągnięciem jest...kładka. To mówi samo za siebie.
            • wislocki12 "Nic sie nie dzieje" 14.03.14, 00:16
              No tak, nic nie powstało: nie było remontu Podkarpackiej, Rejtana, Wyzwolenia, Lubelskiej, Dąbrowskiego, Lisa-Kuli, Cieplińskiego, Piłsudskiego, Hetmańskiej, nie zbudowano mostu przez Wisłok (Naruszewicza), nikt nie myśli o hali na Hetmańskiej, nic się nie dzieje na przedłużeniu Rejtana... Nie ma kładki, fontanny, Parku Polonii, skateparku, stadionu miejskiego... Ty chyba nie jesteś całkiem zdrowy! ;-))
              Jak w "Rejsie": "Nic się nie dzieje!" ;-))
              • lupus1020 Re: "Nic sie nie dzieje" 14.03.14, 08:45
                Proszę nie rozśmieszaj mnie. Wymieniasz jakieś tam remonty dróg sprzed 10 lat (Lisa-Kuli, Dąbrowskiego). Most z dwoma pasami ruchu? Inwestycja na miarę miasteczka powiatowego (dobrze że i tak powstał po 5 latach gadania). Nic się nie dzieje na przedłużeniu Rejtana - od 8 lat. Jedna trybuna na stadionie? Kielce, Białystok, Zielona Góra i Tanów potrafiły zbudować CAŁY STADION. Kładka, fontanna, remont parku? Zlituj się. To ja Ci podpowiem - przypomniałem sobie jeszcze jedną wielką inwestycję - wymiana asfaltu na kostkę brukową na 50 metrach ul. Słowackiego. Nie wiem czemu to pominąłeś :)

Ale skoro już wspominasz o remontach - przejedź się samochodem przez Lisa-Kuli i Dąbrowskiego (dziura co 50 metrów) i odpowiedz sobie na pytanie jaki sens mają remonty dróg w tym mieście.
                • lodowy_pl Re: "Nic sie nie dzieje" 14.03.14, 09:05
                  Jakiś nowy stadion w Tarnowie wybudowali ???????????????? :)))))))))
                  • rz2014 Re: "Nic sie nie dzieje" 15.03.14, 19:13
                    hahah. jaki stadion w tarnowie. tam byl w moscicach i stoi ten sam co byl. Lupus głupoty gadasz
        • chris1970 Re: Rzeszów AD 2024 14.03.14, 10:21
          A w Birczy był?
        • chris1970 Re: Rzeszów AD 2024 14.03.14, 10:23
          Tarnobrzeg cię przyjmie z otwartymi rękoma :)
        • gabry444 Re: Rzeszów AD 2024 15.03.14, 15:56
          Mieszkaniec kazdego innego miasta w Polsce bedzie tak samo wypowiadalnsie o swoim miescie jak Ty, nie ma pracy, zacofanie, polacy nie potrafia dostrzegac pozytywnych aspektow tylko same negatywne i wiecznie narzekaja
    • rz2014 Re: Rzeszów A.D. 2024 15.03.14, 17:11
      Lupus dostrzegaj pozytywy.
      Bardo duzo przez ostatnich 10 lat w Rzeszowie powstało i wiele sie zrobiło.
      Nie narzekaj wiec bo za kika miesięcy rusza budowa wielkiego mostu Rzecha-Lubelska, poszerzenie Sikorskiego, Uiwerek sie rozbudowuje, powstaje ładne budownictwo mieszkaniowe -chocby apartamenty zamkowe etc. Niedługo 2 częśc S19 do Kielanówki i zjazd na podkarpacką, co odciązy miasto na pewo w znacznym stopniu.
      Nie odrazu Kraków zbudowano. Cieszmy się co mamy!!!!!!!!!!
      • dr_psychol Re: Rzeszów A.D. 2024 16.03.14, 17:58
        Cha cha śmich na sali.

Bardzo dużo powstało? :)))
        Z inicjatywy władz powstało? Co to znaczy ładne budownictwo mieszkaniowe? Poczekaj niech oddadzą te apartamenty do użytku, zobaczymy czy to wysokiej jakości architektura na miarę centrum miasta, mieniącego się Stolicą Innowacji w XXI wieku. Przewiduję raczej chałupniczo-deweloperską awangardę z byle czego i byle gdzie, nie wspominając o jakiejkolwiek stylowości, bo nad tym nie tylko w Rzeszowie, ale i w Polsce nikt nie panuje, ani sobie głowy podobnymi "głupotami" nie zawraca.

Lupus ma rację. Nie ma nowych dróg, nowych mostów, parkingów, strefy ekonomicznej, żadnych konkretnych obiektów sportowych i użyteczności publicznej. Transport miejski to kpina i amatorka, kultura leży i kwiczy, życie nocne ogranicza się do wódy i żarcia kebabu, a architektura miasta trąci wiochą, kiczem i drobnomieszczańskim wypasem.

Cieszmy się z tego co mamy? A niby czemu? Skoro mamy potencjał być zupełnie innym miastem. W ogóle zacząć być miastem.
    • lupus1020 Re: Rzeszów A.D. 2024 19.03.14, 19:46
      Wróciłem :)
      • mr.paprykarz Re: Rzeszów A.D. 2024 19.03.14, 21:02
        Nie zacznę klaskać z radości z tego powodu.

;-(
    • wislocki12 Maniak, chyba! 19.03.14, 21:22
      A ktoś pochopnie zapewnił, że to koniec wpisów! Jakiś maniak, chyba! ;-))
      • lupus1020 Re: Maniak, chyba! 19.03.14, 21:41
        Przecież pisałem że żartowałem. Jak Tadzio żartuje że zbuduje aquapark, tor wyścigowy, urząd miasta albo nowe drogi to też się nabierasz?
        • wislocki12 Chuch na to nie pozwoli! 19.03.14, 22:36
          No tak, ale Strażnik Rzeszowa, Chuck Lupus, zresztą, na takie żarty nie pozwoli! ;-))
          • wislocki12 Re: Chuck na to nie pozwoli! 19.03.14, 22:38
            Przepraszam, miało być Chuck w temacie! :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka