Dodaj do ulubionych

Jurek Owsiak

14.03.14, 20:48
traci pamiec!.

Bloger poprosił szefa WOŚP, by wskazał, które dane dotyczące przychodów i wydatków Orkiestry są w jego tekstach nieprawdziwe.

- Wszystkie dane, które się pojawiły są danymi z naszych publicznych bilansów i wszystkie są prawdziwe, o ile zostały przepisane z naszego bilansu. Ale sposób interpretacji tych liczb przez blogera jest jednak szalony, oparty na niewiedzy księgowej. Bloger wprowadził wolne myślenie na ich temat, myślenie bardzo nas krzywdzące. Odkąd sprawa się rozpoczęła otrzymaliśmy tysiące maili z poparciem, dziesiątki listów ze środowiska medycznego - odparł Owsiak.

- Czy pan głosował za powołaniem spółki Złoty Melon? - pytał dalej bloger. Owsiak odpowiedział, że cały zarząd fundacji głosował za tym.

- W jakiej kondycji WOŚP była w roku 2003? Według moich informacji miała stratę 3 mln zł, a w tym roku przekazała spółce Złoty Melon 1,5 mln zł - informował bloger. - Nie przypominam sobie, trzeba sięgnąć po dokumenty księgowe - stwierdził szef WOŚP.

Bloger zapytał do kogo należy spółka Złoty Melon. - Jest to jednoosobowa spółka fundacji WOŚP - odpowiadał szef WOŚP.

Na pytanie kto w spółce Złoty Melon zatrudniał pracowników, kto podpisuje umowy z pracownikami szef WOŚP odparł:
"Wydaje mi się, że ja podpisuje umowy z pracownikami. Jestem szefem działu graficznego od 1,5 roku".
MatkaKurka pytał dalej: Kto podpisał umowę z dyrektorem graficznym, czyli z panem?
Owsiak nie potrafił sobie tego przypomnieć.

- A czy pan nie pamięta, że jest pan prezesem Złotego Melona? - dopytywał bloger.
-Nie pamiętam, czy jestem prezesem Złotego Melona - odpowiedział Owsiak.

- Kto zdecydował o wysokości wynagrodzenia dla dyrektora graficznego. Kto panu wypłaca pensję? - kontynuował zadawanie pytań Wielgucki.

- Wydaje mi się, że o wysokości wynagrodzenia zdecydował konwent fundacji WOŚP. Pensję wypłaca mi Złoty Melon - odparł.
telewizjarepublika.pl/kolejna-rozprawa-w-procesie-owsiak-matkakurka-szef-wosp-nie-pamietam-czy-jestem-prezesem-zlotego-melona,4901.html#.UyNSUs5EC9F
Obserwuj wątek
    • wislocki12 363 zł kwartalnie 14.03.14, 23:13
      "Zamieszczam jedno z nielicznych w Polsce oszacowań dochodów „ludzi Kościoła”. Powinno się przydać w dniu masowego wiecu o rozdział Kościoła od Państwa. Autorem jest bezimienny znawca tematu.
      363 zł kwartalnie !!! Dokładnie tyle płaci mój proboszcz dobrodziej, jako podatek od swoich dochodów. Ostatnio pewien uroczy wikary po cywilnemu tak mi zaimponował przy ruletce, że postanowiłem włożyć w to trochę wysiłku i dowiedzieć się jakie są źródła finansowania luksusowej konsumpcji części kleru. Pałacyki, wille, „siostrzenice”, „siostrzeńcy”, nocne kluby, limuzyny, ekskluzywne kurorty, ostentacja w szastaniu pieniędzmi. Niemożliwe, żeby źródłem finansowania była tylko taca od zubożałego społeczeństwa. No to skąd na to biorą ??? Trudny temat, ale na czasie, bo nie zauważyłem, żeby ktokolwiek porwał się na poważną próbę odpowiedzi na to pytanie. Powtarzają się tylko wpisy „opodatkować Kościół”. Spróbujmy zatem na spokojnie zmierzyć się z tym tematem."
      Cdn.
      • rzeszowski15 Re: 363 zł kwartalnie 15.03.14, 03:07
        Tylko Ty wiesz co ma Zloty Melon do jakiegos proboszcza...
        • kulinarny.robert Re: 363 zł kwartalnie 15.03.14, 10:30
          roczniena tacę trafia 8-9 miliardów zł - z tego zero podatku do budzetu -tym sie zajmij "amerykansky mędrco "
    • przesmiewca-lux Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 10:34
      rzeszowski15 napisał(a):

> traci pamiec!.
      >
      > Bloger poprosił szefa WOŚP,

Nie ruszaj Owsiaka.
      To niesprawiedliwe. Żeby nie powiedzieć wstrętne.

• rzeszowski15 Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 14:02
        To wrecz swietokradztwo!.Za komuny byla u nas kasta 'Panow i wladcow",w Indiach kasta nietykalnych,teraz Salon stworzyl kaste ludzi o "jedynie slusznych pogladach".Czekam na wyrok.Ot tyle!.On dla mnie jest takim samym obywatelem tego kraju jak Ty.
        • mr.paprykarz Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 14:17
          Nie przesadzajmy znowu z kastą panów za komuny, co prawda ci z zachodu mają nas za wschód a ci z wschodu za zachód ale takich bizantyjskich pałaców jak u Janukowycza to u nas nie było.
          Dzięki Bogu Homo Sowietikus nia zalągł się u nas także.
          Odnoście Owsiaka. Czuję do niego antypatię, lecz to co robi jest dobre.
          Nie jest OK gdy powierzchowność danej osoby ,małostkowe animozje przesłaniają cały obraz.
          • rzeszowski15 Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 14:34
            Kasta komunistycznych panow,byla tak samo siermiezna jak i ten nieludzki system.Po za tym bizancjum u nas,nigdy nie mialo miejsc.No moze po za krotkim szalenstwem nasze magnaterii na kresach Rzeczpospolitej.A homo sovieticus nie zalagl sie w wiekszosci polskich glow,bo mielismy wielkiego Ksiecia,polskiego kosciola dzieki,ktoremu Polacy,uratowali swoja narodowa dusze.
            • mr.paprykarz Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 14:50
              Kościół odegrał poważną i pozytywną rolę za czasów nieboszczki Komuny ale czas Kościoła już minął.
              Przypomina to trochę historię inżyniera który ciągle się upierał by projektować samoloty na śmigło gdy tymczasem wszyscy już przeszli na silniki odrzutowe.
              A ten biedak upierał się ciągle przy swoim i ciągle chciał nowych śmigieł nie zdając sobie sprawy ,że te śmigła to to taka awiacyjna skamielina.
              Taką współczesną skamieliną jest KK.
              Opowiastki o Jezusku w żłobku w chacie pokrytej śniegiem, Jonasz który we wnętrzu wieloryba przebywał trzy dni i setki tym podobnych historyjek.
              To ja już wolę mitologię Greków i Rzymian.
        • przesmiewca-lux Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 15:07
          rzeszowski15 napisał(a):

> To wrecz swietokradztwo!.

Przesadzasz. Facet zrobił naprawdę wiele dobrego i za to należy mu się szacunek ludzi patrzących z boku i wdzięczność tysięcy, którym jego sprzęt uratował życie lub zdrowie. Prywatnie można go nie lubić jak teściowej, ale na forum publicum należy mu się sprawiedliwość.

Za komuny byla u nas kasta 'Panow i wladcow",w Indiach
          > kasta nietykalnych,teraz Salon stworzyl kaste ludzi o "jedynie slusznych pogla
          > dach".

Wiesz gdzie ja mam jego poglądy? Nic, a nic mnie mnie interesują. Do momentu kiedy nie zaczną mieć wpływu na moje życie może sobie być satanistą, wyznawcą potwora spaghetti lub budować kopie mauzoleum Lenina w salonie. To jego prywatna sprawa i osobiste poglądy.

> Czekam na wyrok.Ot tyle!.

Jaki wyrok?

> On dla mnie jest takim samym obywatelem tego kraju jak Ty.

Nie takim samym. Bo ja znacznie więcej z tego kraju wziąłem, niewiele dając w zamian, a Owsiak odwrotnie.

Nie chcę wchodzić w tematy religijne, bo zaraz rozpocznie się awanturka, ale osobiście uważam za wielkie świństwo i drwinę z nauk Jezusa Chrystusa napuszczenie na niego wiernych Kościoła. Tylko za to, że zaczął być konkurencją dla Caritasu.
          • rzeszowski15 Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 16:38
            Wobraz sobie,ze naszym kraju tysiace ludzi codziennie,bez fanfar i swiatelek do nieba,wspiera biednych i potrzebujacych.Dziwne,ze analizujac sytuacje na Ukrainie,potrafisz byc niemal perwersyjnie,bez emocji pisac o faktach.A tutaj piszesz o szacunku,wdziecznosci,o ratowaniu zycia...Czyni sie dobro,nie dla honorow i poklasku a z potrzeby serca aby samemu byc lepszym.
            Poglady Owsiaka zupelnie mnie nie interesuja,dopoty nie staly sie publiczne,podobnie jak on.Od tej chwili,byc moze nie ma on wplywu na moje zycie i poglady ale ma na innych i dlatego tez podlega prawidlom dla swiata osob publicznych.
            Czekam na wyrok,stwierdzajacy,czy korzystajac ze srodkow publicznych nie wykorzystal ich do prywatnych celow/Fundacja Zloty Melon,gdzie jest dyrektorem od grafiki a zona to nie wiem za co bierze tam kase/
            Dla mnie nie ma znaczenia,czy jest to buddysta czy chrzescijanin,gdy pomaga biednym i potrzebujacym.
            • przesmiewca-lux Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 19:01
              rzeszowski15 napisał(a):

> Wobraz sobie,ze naszym kraju tysiace ludzi codziennie,bez fanfar i swiatelek do
              > nieba,wspiera biednych i potrzebujacych.

Jeśli masz na myśli Caritas, to nie są to tysiące ludzi tylko setki urzędników przekazujących nieswoje pieniądze. Datki ludzi stanowią jedynie tło.

> Dziwne,ze analizujac sytuacje na Ukra
              > inie,potrafisz byc niemal perwersyjnie,bez emocji pisac o faktach.A tutaj pisze
              > sz o szacunku,wdziecznosci,o ratowaniu zycia...

O tych sprawach również pisze chłodno i bez emocji.

> Czyni sie dobro,nie dla honorow i poklasku a z potrzeby serca aby
              > samemu byc lepszym.

W przypadku WOŚP niewykonalne. Taka jest formuła i bez ogromnej fety medialnej nie da się tego zrobić.

> Poglady Owsiaka zupelnie mnie nie interesuja,dopoty nie staly sie publiczne,pod
              > obnie jak on.Od tej chwili,byc moze nie ma on wplywu na moje zycie i poglady al
              > e ma na innych i dlatego tez podlega prawidlom dla swiata osob publicznych.

Wydziwiasz. Zwariowałbyś gdybyś się przejmował poglądami wszystkich osób publicznych.
              Po prostu jesteś "mocno praktykującym" katolikiem, a KK ogłosił swego czasu nagonkę na Owsiaka i ty ją realizujesz. Zapominając przy okazji o naukach Chrystusa.

> Czekam na wyrok,

Też jestem ciekawy.

> Dla mnie nie ma znaczenia,czy jest to buddysta czy chrzescijanin,gdy pomaga bie
              > dnym i potrzebujacym.

A Owsiak komu pomaga, bo że pomaga chyba nie budzi wątpliwości?
    • rz2014 Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 17:51
      róbta co chceta.... owoce tego pana i tym którym służy zbieramy do dzis.
      osobiscie go niecierpie. raz bylem na przystanku woodstock i juz nigdy nie pojade, ludzie pija, cpaja, kompuluja na potege.
      nic wiecej tylko róbta co chceta.
      • rzeszowski15 Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 19:53
        przesmiewca pisze;
        Wydziwiasz. Zwariowałbyś gdybyś się przejmował poglądami wszystkich osób publicznych.
        Po prostu jesteś "mocno praktykującym" katolikiem, a KK ogłosił swego czasu nagonkę na Owsiaka i ty ją realizujesz. Zapominając przy okazji o naukach Chrystusa.

Zaczynaja z Ciebie jak z robercika wychodzic uprzedzenia do KK.Zrob sobie "wycieczke" po domach dziecka,osrodkach z osobami kalekim,ktorym opiekuja sie siostry zakonne i byc moze przestaniesz uzywac zbitek myslowych z Nie i Racjonalisty.
        Co do mojego katolicyzmu?.Poprostu w przciwienstwie do wielu deklarujacych sie jako katolicy,nie pozwalam robercikom i komandorom bezkarnie pluc na moja religie.A "praktykuje" roznie.Raz grzesz,raz zyje zgodnie z naukami Jezusa.
        Nie uprawiaj demagogii i taniej sofistyki!.Pisalem Ci,ze zupelnie mnie nie dotykaja poglady Owsiak.Wiem natomiast,ze jako celebryta,ma wplyw na wielu,zwlaszcza mlodych Polakow.
        • przesmiewca-lux Re: Jurek Owsiak 15.03.14, 20:13
          rzeszowski15 napisał(a):

> Zaczynaja z Ciebie jak z robercika wychodzic uprzedzenia do KK.

Nic z tych rzeczy. KK jest mi tak samo obojętny jak Kościół Latającego Potwora Spaghetti.

> Zrob sobie "wyci
          > eczke" po domach dziecka,osrodkach z osobami kalekim,ktorym opiekuja sie siostr
          > y zakonne i byc moze przestaniesz uzywac zbitek myslowych z Nie i Racjonalisty.

Chyba się zbytnio dałeś ponieść emocjom. Za to ja napisze sobie tak. Skoro zalecasz mi oglądanie sióstr zakonnych, to ja zaproponuję poszukania serduszek na salach szpitalnych.
          A teraz może popadniemy w paranoję i zaczniemy liczyć oraz porównywać siostrzyczki z serduszkami? ;-D

> Co do mojego katolicyzmu?.Poprostu w przciwienstwie do wielu deklarujacych sie
          > jako katolicy,nie pozwalam robercikom i komandorom bezkarnie pluc na moja reli
          > gie.

Czyli jesteś tzw. "katolikiem wojującym" ;-D

A "praktykuje" roznie.Raz grzesz,raz zyje zgodnie z naukami Jezusa.

To tak można?

• wislocki12 Taca 15.03.14, 20:50
      Kontynuuję zatem:
      "- 1 -
      Taca. To oczywiste. Bez tego elementu żadna msza święta nie jest dość święta, żeby ją warto było odprawić. Poza tym dla zapewnienia wiernym stosownej motywacji tradycyjne 5 przykazań kościelnych udoskonalono w ten sposób, że bogobojny katolik może już balangować kiedy chce byleby dobrze dawał na tacę fachowcom."
      Cdn.
      • rzeszowski15 Re: Taca 15.03.14, 22:43
        przesmiewca pisze;
        Chyba się zbytnio dałeś ponieść emocjom. Za to ja napisze sobie tak. Skoro zalecasz mi oglądanie sióstr zakonnych, to ja zaproponuję poszukania serduszek na salach szpitalnych.
        A teraz może popadniemy w paranoję i zaczniemy liczyć oraz porównywać siostrzyczki z serduszkami?

Problem w tym ze ja te serduszka widzialem a Ty nie widziales tych tysiecy wspanialych kobiet.ktore zdala od medialnego zgielku,pomagaja dziesiatkom tysiecy sierot i kalek.Tak sie zlozylo ze z dwoma takimi osrodkami wspolpracuje a wiec wiem co pisze.
        A katolikiem jest,takim jak miliony na tym swiecie.Jak postepuje niezgodnie z zasadami mojej religii,to odczuwam dyskomfort.Jak zrobie cos zle,to chce zadoscuczynic.
        • wislocki12 Skarbony 15.03.14, 22:53
          Znowu coś Ci się pomyliło? Zwracasz się wprawdzie do prześmiewcy, ale piszesz na mój adres. ;-)) Zatem zgodnie z obietnicą kontynuuję:
          "2
          Skarbony. Rozstawia się je w domach bożych tak gęsto, jak pewien ojciec dyrektor z Torunia podaje numer konta przez radio. Zastosowany pretekst nie ma znaczenia, bo i tak wszystko trafia do rąk proboszcza i tylko on wie, co się z tymi pieniędzmi dalej dzieje."
        • przesmiewca-lux Re: Taca 15.03.14, 23:07
          rzeszowski15 napisał(a):

> Problem w tym ze ja te serduszka widzialem a Ty nie widziales tych tysiecy wspa
          > nialych kobiet.ktore zdala od medialnego zgielku,pomagaja dziesiatkom tysiecy s
          > ierot i kalek.

Skąd wiesz, że nie widziałem? ;-D
          Problem, moim zdaniem leży w tym, że usiłujesz wartościować działalność charytatywną. Na tą dobrą - pod auspicjami KK i tą złą pod auspicjami WOŚP i innych organizacji niekościelnych.
          Takie wartościowanie spowodowane osobistym filtrem religijnym jest niesprawiedliwe, żeby nie powiedzieć wredne.

P.S.
          Tak po cichutku, to ci się zwierzę, że mam bardzo mieszane uczucia w stosunku do sióstr zakonnych. Z jednej strony jestem pełen podziwu. Z drugiej mój mózg nie jest w stanie pojąć jakim cudem normalna dziewczyna, mająca przed sobą fajne życie, może się dać wmanewrować w taką "imprezę"?

• rzeszowski15 Re: Taca 15.03.14, 23:18
            No wlasnie!.A jak normalny,zdrowy mezczyzna zostaje buddyjskim mnichem?.
            Nie wartosciuje ale szlag mnie trafia jak z dobroczynnosci robi sie idiotyczne show.Obserwowalem swoje dzieci,ktore w tym przedstawieniu braly udzial.Byly bardzo spelnione,gdy odbebily rozdawanie serduszek i stanie pare godzin pod kosciolami.Gdy im mowilem,ze starsza Pani,po drugiej stronie ulicy potrzebuje aby jej zrobic zakupy i posprzatac dom,to nie rozumialy-bo przeciez uzbieralismy iles tam na WOSP!.
            Szlag mnie trafia ze Owsiak z dobroczynnosci zrobil akcje,bo pomagac trzeba codziennie!
            • przesmiewca-lux Re: Taca 15.03.14, 23:45
              rzeszowski15 napisał(a):

> No wlasnie!.A jak normalny,zdrowy mezczyzna zostaje buddyjskim mnichem?.

Nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że to kwestia pragnienia rozwoju duchowego połączonego z wyborem fajnego, względnie beztroskiego życia.
              Jaki może być rozwój przy kupach, garach, ścierach itd? A co może być fajnego w byciu darmową siłą roboczą, to już naprawdę nie wiem.

> Nie wartosciuje ale szlag mnie trafia jak z dobroczynnosci robi sie idiotyczne
              > show.

Nic nie poradzisz. Taka forma się przyjęła, ewoluowała i jest skuteczna. Nie można mieć do nikogo o to pretensji. Do tego myślę, że jest najtańsza ze względu na fakt, że w krótkim okresie zbierane są duże kwoty.

> Szlag mnie trafia ze Owsiak z dobroczynnosci zrobil akcje,bo pomagac trzeba cod
              > ziennie!

Owsiak miał taki pomysł. Masz rację, że to akcja, ale co w tej formie jest złego?
              Caritas pomaga codziennie. Fundacja Zimnego Franka tylko w zimie, a Gorącej Adeli pomiędzy czerwcem, a sierpniem. Co w tym złego, skoro pomagają wszyscy? Czy to czasem nie ty pisałeś coś o pięknie w różnorodności?

• wislocki12 Zyski z wynajmowania nieruchomości 15.03.14, 23:32
      Wprawdzie nie zaszczyciłeś mnie odpowiedzią, czuję się zobligowany do kontynuowania wątku finansowego KK:
      "3
      Zyski z wynajmowania nieruchomości. Po wejściu kleru do szkół państwowych zostało na przykład około 23 000 tak zwanych punktów katechetycznych. Dobrodzieje robią z tym co chcą. Mogą na przykład swoim lokalnym cywilnym kolaborantom z władz terenowych kazać organizować różnego rodzaju konferencje, szkolenia i tak zwane sesje wyjazdowe właśnie w tych lokalach. Cenę dyktuje dobrodziej i nikt nie śmie się targować. Wiele razy brałem udział w takich przymusowych spędach, więc wiem o czym mówię. Inni dobrodzieje nie krępują się zakładać w tych obiektach prywatnych hurtowni zarejestrowanych tak, żeby nie płacić podatków."
      • rzeszowski15 Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 00:45
        przesmiewca pisze;
        Nic nie poradzisz. Taka forma się przyjęła, ewoluowała i jest skuteczna. Nie można mieć do nikogo o to pretensji. Do tego myślę, że jest najtańsza ze względu na fakt, że w krótkim okresie zbierane są duże kwoty.

Jak policzysz koszty "swiatelek do nieba",policjantow,ktorzy to pilnuja,estrady i oplaty zespolow a tez godziny w telewizji,to zostanie Ci tylko fakt,ze w krotkim czasie coa tam zebrano.
        A co do zakonnic i buddyjskich mnichow?.Otoz,moim zdaniem,wszyscy oni zasluguja na szacunek,za rezygnacje z doczesnych swiecidelek,dla Stworcy i dla zbawienia swojej duszy.
        • przesmiewca-lux Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 01:23
          rzeszowski15 napisał(a):

> Jak policzysz koszty "swiatelek do nieba",policjantow,ktorzy to pilnuja,estrady
          > i oplaty zespolow a tez godziny w telewizji,to zostanie Ci tylko fakt,ze w kro
          > tkim czasie coa tam zebrano.

Nie prawda. Szczegółowo analizowałem sprawozdanie finansowe WOŚP i tobie też polecam.

> A co do zakonnic i buddyjskich mnichow?.Otoz,moim zdaniem,wszyscy oni zasluguja
          > na szacunek,za rezygnacje z doczesnych swiecidelek,dla Stworcy i dla zbawienia
          > swojej duszy.

Problem polega na tym, że trzeba wierzyć w wizerunek Stwórcy głoszony przez KK. Polegający miedzy innymi na tym, że może być miłe dla niego poniżanie i wyzysk człowieka podobny do tego w żeńskich zakonach. Że taki jawny sadyzm może być narzędziem zbawienia duszy.
          Jeśli ktoś nie ma takiej wiary, to taka zakonnica prędzej będzie obiektem współczucia niż szacunku.

• mr.paprykarz Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 11:21
            fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/p350x350/1457581_575900209147255_79250999_n.jpg
            • rzeszowski15 Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 11:31
              przesmiewca pisze
              Nie prawda. Szczegółowo analizowałem sprawozdanie finansowe WOŚP i tobie też polecam.

Ok!.To wobec tego powiedz mi ile zebrano w Rzeszowie i jakie byly koszty:zbudowania estrady,zespolow,konferansjerki,wydrukowania serduszek u skarbonek,jedzenie dla wolontariuszy,koszty TVP itd
              • mr.paprykarz Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 13:05
                Raj na ziemi ?

;-(
              • przesmiewca-lux Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 13:12
                rzeszowski15 napisał(a):

> Ok!.To wobec tego powiedz mi ile zebrano w Rzeszowie i jakie byly koszty:zbudow
                > ania estrady,zespolow,konferansjerki,wydrukowania serduszek u skarbonek,jedzeni
                > e dla wolontariuszy,koszty TVP itd

Przecież dobrze wiesz, że fundacje piszą sprawozdania całościowe, a nie ma fundacji WOŚP Rzeszów.
                Jednak jestem przekonany, że większość, jeżeli nie wszystkie z wymienionych przez ciebie rzeczy została podarowana WOŚP lub wykonana w ramach wolontariatu. Koszty w WOŚP nie przekraczają co roku kilku %.

Z resztą jakie to ma znaczenie, skoro w skali kraju Owsiak we wszystkich finałach więcej środków wydaje na sprzęt i inne cele statutowe fundacji niż zbiera od darczyńców? WOŚP ma dodatnie lub zerowe saldo, co np. nigdy się nie udało Caritasowi. Na przykład w XX finale wydał 50.640 tyś zł, a zebrał 50.638 tyś. zł. Za to Caritas w ostatnim, dostępnym sprawozdaniu wykazuje ok. 4,2 miliona zł kosztów, których w żaden sposób nie odrobił. Po prostu przejadł.

Jest jeszcze jedna, bardzo ważna kwestia.
                Pieniądze WOŚP zostają w 100% w Polsce i służą Polakom.
                Za to Caritas, pod pozorem pomocy dla biednych, finansuje działalność misjonarską KK na całym świecie.

• rzeszowski15 Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 13:40
                  Dobrze!.Ide na kompromis.Wiec podaj tylko koszty WOSP w Rzeszowie.Mieli przeciez sztab,mieli "darczyncow" jak policja ktora ich ochraniala,jak UM ktory obslugiawal estrade,byla tam jak widzialem Regionalna TVP.Podaj ile to kosztowalo.Tylko nie pisz ze policjanci czy dziennikarze pracowali w ramach wolontariatu,bo pekne ze smiechu.
                  A to ze Caritas dokarmia glodne dzieci w Czadzie,Indiach czy w Hondurasie,jest jednna z chrzescijanskich powinnosci-dzielic sie z biednymi,jezeli mamy wiecej.
                  • przesmiewca-lux Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 14:19
                    rzeszowski15 napisał(a):

> Dobrze!.Ide na kompromis.Wiec podaj tylko koszty WOSP w Rzeszowie.

To nie jest żaden kompromis, bo ja nie mam pojęcia nawet skąd wziąć takie dane. Przecież już ci o tym pisałem.
                    Ogólne koszty zbiórki w całej Polsce to w XX finale 2.588 tyś. zł, co stanowi ok. 5%.

> jednna z chrzescijanskich powinnosci-dzielic sie z biednymi,jezeli mamy wiecej
                    > .

Przecież sam wiesz, że to działalność uboczna, a główną jest nawracanie. Już sam siebie naprawdę nie musisz okłamywać, a ja się nie dam ;-D
                • mr.paprykarz Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 13:41
                  przesmiewca-lux napisał(a):

Problem, moim zdaniem leży w tym, że usiłujesz wartościować działalność charytatywną. Na tą dobrą - pod auspicjami KK i tą złą pod auspicjami WOŚP

przesmiewca-lux napisał(a):

Z resztą jakie to ma znaczenie, skoro w skali kraju Owsiak we wszystkich finałach więcej środków wydaje na sprzęt i inne cele statutowe fundacji niż zbiera od darczyńców? WOŚP ma dodatnie lub zerowe saldo, co np. nigdy się nie udało Caritasowi. Na przykład w XX finale wydał 50.640 tyś zł, a zebrał 50.638 tyś. zł. Za to Caritas w ostatnim, dostępnym sprawozdaniu wykazuje ok. 4,2 miliona zł kosztów, których w żaden sposób nie odrobił. Po prostu przejadł.

Fajnie ,że Ty nie wartościujesz.
                  :-(

A teraz obrazki ;-)

Nowy nominał

Módlmy się

Urbi et Orbi

Ewolucja ?

Pan ma nas w opiece.

?

Mądrej głowie dość dwie słowie.

Tradycja

Jestem wykończony :-(

Nie ma żartów !

• przesmiewca-lux Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 14:09
                    mr.paprykarz napisał(a):

> Fajnie ,że Ty nie wartościujesz.

Nie piszę, że Caritas jest zły, a Owsiak dobry lub odwrotnie. Jedynie biorę w obronę Owsiaka, którego moim zdaniem lechowski krzywdzi niesprawiedliwymi opiniami.
                    Uważam, że i dla tych i dla tamtych jest miejsce na "rynku" charytatywności.
                    Kto chce niech daje komu chce swoje własne pieniądze lub inne dary.

Jednak byłbym zdecydowanie bardziej zadowolony gdyby urzędnicy nie przekazywali pieniędzy i innych dóbr żadnym organizacjom pożytku publicznego, bo są tam po części i moje pieniądze, a ja sobie tego nie życzę. Jednak wtedy np. Caritas pewnie by nie przetrwał.

>
                    > A teraz obrazki ;-)

Obrazki są fajne :-D
                    • rzeszowski15 Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 14:28
                      piszesz;
                      To nie jest żaden kompromis, bo ja nie mam pojęcia nawet skąd wziąć takie dane. Przecież już ci o tym pisałem.
                      Ogólne koszty zbiórki w całej Polsce to w XX finale 2.588 tyś. zł, co stanowi ok. 5%.

Zadzwon np.do Urzedu Miasta i do TVP i niech Ci podadza koszty.
                      A to ze Caritas zajmuje sie glownie "nawracaniem" wiesz Ty a nie ja.
                      • przesmiewca-lux Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 15:00
                        rzeszowski15 napisał(a):

> Zadzwon np.do Urzedu Miasta i do TVP i niech Ci podadza koszty.

Dlaczego ja? Przecież to ciebie interesuje jakiś wycineczek działalności Owsiaka.

> A to ze Caritas zajmuje sie glownie "nawracaniem" wiesz Ty a nie ja.

Czytaj napisane i nie przekręcaj - proszę :-D
                        Caritas finansuje misje KK pod przykrywka pomocy dla biednych. Nikogo nie nawraca.
                        • rzeszowski15 Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 16:03
                          Jestes za inteligentny aby wierzyc w owsiakowa scieme,ze estrady,zespoly,sluzby porzadkowe,helikoptery ktorymi lata czy godziny w TVP...nic nie kosztuja,ze to "wycineczek" jego dzialalnosci.
                          To opowiem Ci jak dziala sie bezkosztowo i bez sciemy.Podczas ostaniej powodzi ogloszono w kosciolach w mojej diecezji,ze beda za tydzien zbierac dla poszkodowanych.I w niedziele pod koscolami staneli z tacami ludzie z Caritasu i zebrali bez kamer telewizyjnych,swiatelek do nieba i trabienia o tym od rana w WSI-24 ponad 2 mln zl.Koszty?-0/slownie/zero.
                          A ile zebrano mozesz sprawdzic w sprawozdaniach Caritasu Diecezji Tarnowskiej.
                          ....i na tym zakonczylem dyskusje o wyzszosco Swiat Bozego Narodzenia nad Swietami Wielkanocnymi.
                          • przesmiewca-lux Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 16:43
                            rzeszowski15 napisał(a):

> Jestes za inteligentny aby wierzyc w owsiakowa scieme,ze estrady,zespoly,sluzby
                            > porzadkowe,helikoptery ktorymi lata czy godziny w TVP...nic nie kosztuja,ze to
                            > "wycineczek" jego dzialalnosci.

Fakt, że trudno mi uwierzyć, że to wszystko kosztuje tylko niecałe 3 miliony, ale jeszcze trudniej, że Owsiak fałszuje sprawozdania finansowe, które są na celowniku bardzo wielu ludzi, urzędów i powiedzmy ogólnie organizacji religijnych.
                            To zbyt wielkie ryzyko kryminału, a pole do manewrów finansowych jest minimalne.

> To opowiem Ci jak dziala sie bezkosztowo i bez sciemy.Podczas ostaniej powodzi
                            > ogloszono w kosciolach w mojej diecezji,ze beda za tydzien zbierac dla poszkod
                            > owanych.I w niedziele pod koscolami staneli z tacami ludzie z Caritasu i zebral
                            > i bez kamer telewizyjnych,swiatelek do nieba i trabienia o tym od rana w WSI-24
                            > ponad 2 mln zl.

Ślicznie. Bardzo się cieszę. Caritas pomógł powodzianom, a Owsiak wyposażył szpitale. Ludziom potrzebującym jest lżej. Dlaczego którąś z tych opcji traktować inaczej?

> Koszty?-0/slownie/zero.

To już propaganda. Caritas też ma swoje koszty. Budynki, lokale, media, płace, samochody, mat. biurowe, meble itd. Jakaś ich część na tą akcję przypadła.
                            A jeśli w sprawozdaniu stoi 0, to ktoś zrobił kreatywną księgowość i przerzucił koszty tej akcji do ogólnych, diecezjalnych. To nie jest przestępstwo, ale przykład nieuczciwego marketingu.
                            Teraz można rozgrywać - "my przekazaliśmy 100%", a Owsiak?
                            Nie gniewaj się, ale to jest takie... małe :-((

• rzeszowski15 Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 17:13
                              Z wislockim dla zabicia czasu czasem bawie sie w bicie piany,bo on niczego innego nie potrafi.Ty nie jestes jednak wislockim!.Pisalem Ci o kosztach zebrania tych ponad 2 mln zlotych.Tace nic nie kosztowaly a Ci ludzie pod kosciolami,wierz mi ze nie wzieli ani grosza!
                              • przesmiewca-lux Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 17:27
                                rzeszowski15 napisał(a):

> Tace nic nie kosztowaly a Ci ludzie pod kosciolami,wier
                                > z mi ze nie wzieli ani grosza!

Nie mam podstaw ci nie wierzyć i nigdzie tego nie negowałem.
                                Jednak to nic nie zmienia, bo Caritas jako organizacja generuje koszty non stop. Ktoś z "etatowych" musiał to przyjąć, przeliczyć, rozdysponować itd. Inny zaksięgować, jeszcze inny wydać, rozpatrzyć potrzeby, dowieść, przelać itd... To są stałe koszty, których nie przeskoczysz.

P.S.
                                Miedzy nami, to ja nie wierzę w uczciwość tych panów i nie wynika to z niechęci, zasłyszanych informacji, czy innych, ulotnych tematów.
                                Z nimi naprawdę świetnie się robi interesy ;-D

Jednak w przypadku akcji, o której piszesz nie mogę złego słowa powiedzieć, bo w żaden sposób nie miałem z nią nic wspólnego i nie mam żadnych informacji.
                                • rzeszowski15 Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 17:44
                                  Moze sprawdz ile srednio zarabia sie w WOSP a ile np w Caritas Tarnow i jakie sa koszty organizacyjne tych dwoch instytucji.
                                  • przesmiewca-lux Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 18:08
                                    rzeszowski15 napisał(a):

> Moze sprawdz ile srednio zarabia sie w WOSP a ile np w Caritas Tarnow i jakie s
                                    > a koszty organizacyjne tych dwoch instytucji.

Lechoś! Ich się nie da porównać w żaden sposób. Owsiak robi wielką akcję raz do roku, a później niewielka liczba osób załatwia resztę. A w Caritas jak mróweczki, cały rok pracuje cała rzesza ludzi.

Po za tym czego oczekujesz po tej dyskusji lub co mi chcesz udowodnić?
                                    Że Caritas jest lepszy/gorszy? A może, że Owsiak kradnie/jest uczciwy?
                                    No zastanów się choć chwilę.
                                    • rzeszowski15 Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 19:56
                                      Fakty sa faktami...ot tyle!.Zle Ci chyba w garniturku demagoga?!
                                      • przesmiewca-lux Re: Zyski z wynajmowania nieruchomości 16.03.14, 20:16
                                        rzeszowski15 napisał(a):

> Fakty sa faktami...ot tyle!.

Dokładnie tak.

> Zle Ci chyba w garniturku demagoga?!

Możesz sprecyzować gdzie zauważyłeś u mnie demagogię?

Jak bardzo chcesz to zadam sobie trud i odszukam opracowanie raportu Caritasu, w którym są podane precyzyjnie kwoty i %:
                                        - zebrane od prywatnych darczyńców,
                                        - otrzymane od instytucji państwowych i samorządowych
                                        - rozdysponowane na cele charytatywne w Polsce
                                        - przekazane do Caritas Europa na cele poza Polską
                                        - określające koszty działalności Caritas Polska.

Z tego, co pamiętam, to nie wygląda to dobrze.
                                        Po pierwsze ogromna większość przychodów pochodzi z budżetów centralnego, lokalnych i samorządowych. Czyli to nie społeczeństwo wspiera Caritas, ale politycy i lokalne układziki z władzą, ale za nasze pieniądze.
                                        Po drugie tylko skromna część pieniążków zostaje w Polsce, a to nie cieszy Polaków.
    • wislocki12 Zyski z iwestycji budowlanych 16.03.14, 22:09
      Kontynuacja:
      " 4
      Zyski z inwestycji budowlanych typu Roma Office Center w Warszawie. W tym przykładzie inwestorem jest archidiecezja warszawska, która włożyła w to 24 miliony dolarów amerykańskich. W kościelnym wieżowcu mieszczą się również bary, restauracje, sklepy, punkty usługowe itp. Ogółem około 12 000 metrów kwadratowych świętej powierzchni. Działkę w centrum Warszawy kazali sobie dać praktycznie za darmo."
      Cdn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka