Dodaj do ulubionych

Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukraińców?

21.03.14, 12:59
Czy w ogóle kiedyś politycy przestaną kłamać, podpuszczać i dawać złudne nadzieje?
Czytam w onet.pl, że Unia Europejska i Ukraina podpisały w piątek w Brukseli polityczną część umowy stowarzyszeniowej. To symboliczny gest poparcia dla wschodniego sąsiada Unii i tymczasowych władz w Kijowie w trudnym dla Ukrainy czasie.

Ukraińcy świętują, nasz drobny banderowiec Piotruś w swym zapyziałym forum hymny w kilku językach wstawia. Już prawie Rosję pokonał (oczywiście na słowa) ;-D, a to przecież kolejna podpucha.

Szkoda mi tych ludzi, kiedy dostaną listę warunków do spełnienia, których będzie można rozpocząć rozmowy o akcesji do Unii. Listę, której spełnienie przez ten kraj jest fizycznie niemożliwe w tym stuleciu.
Ale ta ciemna masa znowu nic nie rozumie. Nie zdaje sobie sprawy z faktu, że po raz kolejny zostali wydymani, a cała "akcja" jest tylko kopaniem Putina po kostkach i to pozornym, bo biznesiki się kręciły, kręcą i kręcić będą, a wszystkie sankcje to jedynie heroina dla mas.

Czy kiedyś do nich dotrze, że oni są tu zbędnym balastem, bo tak samo USA, UE, jak i Rosja najchętniej rozebrałyby te ziemie między siebie?
Nikt nie chce tej dziczy u siebie. Komu są potrzebni złodzieje, alkoholicy, i aferzyści z "elitami" które widzieliśmy w akcji na Majdanie i w Ukraińskiej TV? Kto chce otwarcia granic dla zdegenerowanej dziczy? Kto w końcu chce utrzymywać tych nierobów?

Dobrze, że UE w komunikacie choć podała, że to symboliczny gest poparcia. Tylko kto to zauważył?
Obserwuj wątek
    • mr.paprykarz Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 13:31
      Bloodyмир jest z ciebie dumny.
      • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 13:43
        mr.paprykarz napisał(a):

> Bloodyмир jest z ciebie dumny.

Czy ty choć raz napiszesz konkretnie z czym się nie zgadzasz dając nam szansę na dyskusję? W końcu chyba w tym celu wymyślono fora dyskusyjne.

• kulinarny.robert Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 14:01
          na twój bełkot nie da sie odpowiedziec ...ani dyskutować z tobą bo ty zaraz doniesiesz - z tobą nikt normalny nie chce rozmawaiać...ani nie chce miec z tobą nc wspólnego - ciebie wszyscy sie brzydzą ...

" przesmiewca przesmiewca ja tiebia ni h uja... "
        • lechujarek13 Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 16:38
          przesmiewca-lux napisał(a):

> mr.paprykarz napisał(a):
          >
          > > Bloodyмир jest z ciebie dumny.
          >
          > Czy ty choć raz napiszesz konkretnie z czym się nie zgadzasz dając nam szansę n
          > a dyskusję? W końcu chyba w tym celu wymyślono fora dyskusyjne.
          >
          Wybacz drogi przesmiewco, ale z czym tu dyskutować. Umieściłeś szowinistyczny, pełen dziwnych teorii tekst i oczekujesz dyskusji ? Z czym ? Z uznaniem całego narodu za dzicz i alkoholików ? Z infantylną teorią o UE marzącej o zaborze ziem ukraińskich ? Już nawet nie chce mi sie pytać - UE czyli kto by miał zagarniać te ziemie ? Napisz coś sensownego i poważnego a , myślę, wywiąże się dyskusja.
          >
    • mr.paprykarz Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 14:37

Ale ta ciemna masa znowu nic nie rozumie

po raz kolejny zostali wydymani

Nikt nie chce tej dziczy u siebie. Komu są potrzebni złodzieje, alkoholicy, i aferzyści

Kto chce otwarcia granic dla zdegenerowanej dziczy? Kto w końcu chce utrzymywać tych nierobów?

Z tym się nie zgadzam.
      Z doborem takiego słownictwa i dopóty nie przestaniesz używać plugawego języka pełnego nienawiści i pisać w ten sposób dopóki jakakolwiek dyskusja nie ma sensu.
      Jesteś dokładnie taki sam jak Piotr tyle tylko ,że przeciwstawnie spolaryzowany.

dzicz1
      dzicz2
      dzicz3
      dzicz4
      dzicz5
      dzicz6

Dalej baw się sam.

• przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 16:39
        mr.paprykarz napisał(a):

> Z tym się nie zgadzam.

Pojedź na Ukrainę i podziałaj tam z miesiąc, dwa. Wtedy zobaczymy jak ci się światopogląd zmieni. Wielu mi nie wierzyło. Zabrałem, zobaczyli, dotknęli i ... już nie mówią inaczej jak dzicz. Choć miejscami i pod wieloma względami ta dzicz jest bardzo sympatyczna i dająca nieograniczone możliwości. Szczególnie jak kogoś pociąga pogarda dla prawa, bezkarność, władza i zabawy w "rzymskim" stylu ;-D

> Z doborem takiego słownictwa i dopóty nie przestaniesz używać plugawego języka

OK, w takim razie znajdź "nieplugawe" synonimy dla słów:
        - degeneraci,
        - złodzieje,
        - alkoholicy
        - aferzyści
        - nieroby.

Pomijam, samą definicję "plugawego języka", która IMHO została tu poważnie przez ciebie naciągnięta, żeby nie powiedzieć "zmanipulowana do własnych celów". Szczególnie, że naciągania dokonuje człowiek, który niedawno namawiał do "obciągania" i innych takich... ;-D

> pełnego nienawiści

Gdzie ty widzisz nienawiść w moich postach? Ja im współczuję, że ewolucja ich społeczeństwa poszła w złym kierunku. Usiłuję potrząsnąć żeby w końcu przestali wierzyć w obiecywane gruszki na wierzbie i w końcu wzięli się do roboty. Niech nie wierzą, że UE, USA, czy Święty Mikołaj im da cokolwiek za darmo. Takich cudów nie ma. Jeśli UE by pozwoliła na otwarcie granic z Ukrainą, to jest to jej koniec. Europejczycy tego nie zaakceptują. Do władzy dojdą nacjonaliści i zacznie się taki dym, że wszystko się rozleci. Myślisz, że tylko ja sobie zdaję z tego faktu sprawę?

Poza tym określenia, które ty nazywasz "plugawymi" precyzyjnie oddają stan faktyczny. Żadnego naciągania, czy ubarwiania. Może odrobinę uogólnień, bo fakt - zdarzyło mi się spotkać w tym kraju ludzi szlachetnych, szczerych i dobrych, a kradli żeby przeżyć w tej dziczy. Tam nie ma ludzi, którzy nie kombinują, nie korumpują, nie są skorumpowani lub nie kradną. Inaczej nie ma możliwości tam przeżyć. Czy te fakty mają szansę kiedyś do ciebie dotrzeć?

>
        > dzic
        > z1

> dz
        > icz2

> d
        > zicz3

> [url=http://www.nieznanaukraina.pl/wp-content/uploads/Gogol-244x300.jpg]dzicz4[
        > /url]
        > dzicz5
        > d
        > zicz6

>

No to pojechałeś :-D

O dziewczynie z Majdanu już rozmawialiśmy. Dobrze wiesz, że to propagandowy klip zrobiony za pieniądze CIA. Jego autor nawet tego nie ukrywa. Nie masz innych argumentów? Może przywołaj wielkiego, ukraińskiego poetę Tarasa Szewczenkę, którego Ukraińcy okrzyknęli poetą narodowym i czczą jak my Mickiewicza, a on pisał po rosyjsku.
        Dobrze, że Mickiewicz, choć Litwin, pisał po polsku ;-D

Nikołaj Gogol jest takim Ukraińcem jak mój ojciec. Gogol urodził się na terenie Imperium Rosyjskiego, a mój protoplasta ZSRR, na terenach które dziś należą do Ukrainy. Gogol wyjechał do Rosji w wielu lat 19, a mój ojciec do Krakowa mając 14. Na tym ich związki z Ukrainą się zakończyły. Z resztą jakie mogły być związki Gogola z Ukrainą skoro ona powstała 139 lat po jego, a 6 po śmierci mojego ojca? Żarty sobie robisz?

O S. Korolovie już mi się nie chce kolejny raz pisać. To identyczna bzdura jak z Gogolem. Taki sam z niego Ukrainiec.

Kiliczko, Szewczenko OK.
        O Szewczence nie wiem nic, ale ojca braci Kliczków poznałem osobiście. Nie chciałbyś słyszeć, co mówił o realiach życia na Ukrainie, wśród braci Ukraińców. Gwarantuję, że twoja definicja "plugawego języka" i moje określenie "dzicz" tego by nie wytrzymały ;-D

• kulinarny.robert Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 16:43
          ojca Obamy tez znasz ?
      • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 17:25
        mr.paprykarz napisał(a):

> Z tym się nie zgadzam.
        > Z doborem takiego

Zaglądnąłem do naszych śmieszniutkich omc Banderowców i doczytałem, że w podzięce za wzięcie w obronę zrobili z ciebie Moskala - wrogiego agenta ;-D

-----------------------------------------------------------------------------
        Re: agenci rosyjscy na forach

Autor: piotrzr 21.03.14, 15:30

obecnie podgląda mnie
        mr.paprykarz venus99

Autor: wolf_wwa 21.03.14, 17:08

Oglądają, oglądają, ciekawe czy notatki służbowe robią ;-)
        -----------------------------------------------------------------------------

Czy już mi zaczynasz wierzyć, że to dzicz, u której procesy myślowe zachodzą krańcowo rożnie niż u cywilizowanych ludzi?

P.S.
        A popis inteligencji Piotrusia nieco niżej już widziałeś? ;-D
        • mr.paprykarz Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 19:10
          > Zaglądnąłem do naszych śmieszniutkich omc Banderowców i doczytałem, że w podzię
          > ce za wzięcie w obronę zrobili z ciebie Moskala - wrogiego agenta ;-D

Szkoda ,że tak pobieżnie czytasz to o czym już kilkakrotnie pisałem. A więc powtórzę, że równie mi daleko od poglądu który ty prezentujesz jak i Piotrusia.
          Więc nie insynuuj ,że ja biorę w obronę Banderowców ! Moje oceny na temat Ukrainy były i są wyważone (czego i Tobie życzę) i dlatego nigdy nie schlebiałbym skrajnościom.
          To samo tyczy się naszego rodzimego podwórka i dlatego uważam ,że miejsce polityków typu Mikke tudzież Ikonowicz jest w lamusie.
          Jakby na potwierdzenie mojej tezy zostałem zbanowany za to ,że na forum Podkarpacka u-Kraina napisałem kilka krytycznych słów o tamtych nacjonalistach i wkleiłem filmik w którym Saszko Biłyj z Prawego Sektora urządza mordobicie.
          Tego możesz nie wiedzieć bo tych postów już tam nie ma od dłuższego czasu.

Oto ten filmik:

• przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 19:22
            mr.paprykarz napisał(a):

> Szkoda ,że tak pobieżnie czytasz to o czym już kilkakrotnie pisałem.

Szkoda, że nie rozpoznajesz ironii.
          • mr.paprykarz Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 25.03.14, 16:05
            Saszko Biały nie żyje.

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1083947,Zabojstwo-Oleksandra-Muzyczko-Prawy-Sektor-zemscimy-sie
    • rz2014 Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 21.03.14, 14:54
      Europa jest stara, głupia i ślepa.
      Myśmy to juz przerabiali kilkadziesiat lat temu
      • piotrzr ale was zabolało :) 21.03.14, 15:36
        Bo musiało zaboleć - plujcie się plujcie :))).

Sława Ukrainie - moskalom śmierć :)
        • bator2 Re: ale was zabolało :) 21.03.14, 17:05
          piotrzr napisał:

> Bo musiało zaboleć - plujcie się plujcie :))).
          >
          > Sława Ukrainie - moskalom śmierć :)
          Wcześniej nie było żądnej Ukrainy jako państwa.Na siłę tworzy się jej niby 1000 letnią historię, co jest oczywiście fałszem.Powtarzam historia Państwa Ukrainy.Księstwo halicko-wołyńskie to nie Ukraina.To takie samo określenie jak np. księstwo mazowieckie, łęczyckie, płockie itd. No więc od kiedy jest Ukraina , jako Państwo ukraińskie?. Ano dopiero w 1992r utworzono je z republiki USRR jak padł CCCP.To są fakty. Gdzie są dokumenty państwa ukraińskiego z 1000 letnią historią, konstytucją, władcami parlamentem itd. itp? Nie ma bo ich nigdy nie było. A teraz o ziemiach u-krainnych. Gdzie ona są? Ano u-krainne ziemie są wzdłuż Dniepru . I tylko tam jest Ukraina ale nie jako państwo tylko jako kraina geograficzna /mapy od XIV do XIX wieku/ A teraz co im się należy jako państwu którego chcą? Ano im się należy teren wzdłuż Dniepru i tam mogą tworzyć swoje państwo pod nazwą Ukraina. No a tzw. zachodnia Ukraina, ktoś powie? To nie jest ukraińskie państwo? no niestety nieTo Stalin z Hitlerem ustalili granicę wspólnie paktem , a wtedy Ukrainy przecież nie było.Było natomiast niepodległe państwo polskie II RP ze wszystkimi jego atrybutami władzy. No więc co mają terez robić Ukraińcy? Tworzyć niepodległą Ukrainę od podstaw.I żeby mieli przyjaciół i mogli współpracować z UE/ a więc z Polską/ oraz też Rosją / bo innej drogi nie ma mimo wszystko- taki jest świat niestety/ . muszą przejść traumę myslową. 1.Tworzymy nowoczesną Ukrainę od początku. 2.Zwracamy DOBROWOLNIE i pokojowo ziemie nie nasze, a więc: Krym/już po fakcie/,wschodnie tereny Donieck+Charków, Zakarpacie Węgrom, Rumunii Bukowinę i Polsce Lwów/ Polacy jak dawniej będą tolerancyjni więć nie zamkną cerkwi Św. Jura/ 3.I tak zostaje sporo ziemi , ludzi i będzie co naprawiać po CCCP, a im mniejszy kraj tym łatwiej go zagospodarować..To jest pozytywny plan dla rozsądnych i mądrych Ukraińców. Dla chmastwa,banderowców i tumanów zostanie walka na śmierć.Życia już nie będzie.I to jest katastrofa.Całe "sało ukrainie i herojam sało" zjadł moskal i dalej będzie jadł bo to duży niedźwiedź.
          P.S.
          A teraz czekam na stek wyzwisk i obelgi.

• przesmiewca-lux Re: ale was zabolało :) 21.03.14, 17:05
          piotrzr napisał:

> Bo musiało zaboleć - plujcie się plujcie :))).
          >
          > Sława Ukrainie - moskalom śmierć :)

Co takiego miało nas zaboleć drogi Piotrusiu? Może twoje wygrażanie śmiercią Moskalom? A co ty możesz poza pokazywaniem wolnemu światu na czym polega ukraińska dzicz?

Osobiście ciesze się, że odkręciłeś pokrywkę od swojego słoika, w którym obowiązuje jedna prawda - twoja. Czyli wystawiłeś głowę z objętego 100% cenzurą forum i zechciałeś w końcu zapytać co słychać na świecie?
          Jednak smucę się, że banderowskie zaślepienie, cechy genetyczne i możliwości własne nie pozwoliły ci niczego zrozumieć.
          Szkoda, ale widać taka twoja karma ;-D
          • piotrzr Ukraina wchodzi do Uniii !!!!! 21.03.14, 17:45
            Ukraina wchodzi do Unii - okaleczona, poniżona ale WOLNA . Lwów był, jest i będzie UKRAIŃSKI. ale i polski, żydowski, niemiecki, austriacki ITD ITD, EUROPEJSKI. To było, jest i będzie miasto EUROPEJSKIE. Za dzień , dwa otworzą szlabany i na niedzielną kawusią, na prospekcie swobody w kawiarni wiedeńskiej - a jakże, będę mógł w godzinę dojechać do Lwowa, pospacerować z pieskiem moją ulubioną aleją od Zniesienia do szewczenkowskiego gaju, kupię kilka piw na wieczór i do domu , z ukraińskiej do polskiego części Unii Europejskiej. A Rosja... hen, hen daleko ..za żelazną kurtyną :)))))) A wy się plujta dalej :)
            • rzeszowski15 Re: Ukraina wchodzi do Uniii !!!!! 21.03.14, 18:00
              Lwow byl ukrainski,yak jak kiedys Moskwa byla polska!.Jedynie co potrafiliscie na tych ziemiach wybudowac to Sicz Zaporoska.A wiec waly i pale do nabijania wrogow.
              • piotrzr Re: Ukraina wchodzi do Uniii !!!!! 21.03.14, 18:05
                rzeszowski15 napisał(a):

> Lwow byl ukrainski

grzeczny chłopiec - słucha co mu się kazało robić :)))
            • przesmiewca-lux Re: Ukraina wchodzi do Uniii !!!!! 21.03.14, 18:12
              piotrzr napisał:

> Ukraina wchodzi do Unii

I to nas niby miało tal zaboleć bidulko ty moja?

> Za dzień , dwa otworzą szlabany i

Za dzień dwa powiadasz ??? Super :-D

> na niedzielną kawusią, na prospekcie swobody w kawiarni wiedeńskiej
              > - a jakże, będę mógł w godzinę dojechać do Lwowa, pospacerować z
              > pieskiem moją ulubioną aleją od Zniesienia do szewczenkowskiego gaju,

Wiesz, że teraz jawisz się sympatyczniej. Taki odrealniony, niepoprawny optymista.
              Chyba milej żyć fajnymi marzeniami, nawet całkowicie oderwanymi od rzeczywistości, niż tekstami dzikich ludzi owładniętych bandyckimi ideologiami w stylu Bandery.

> A wy się plujta dalej :)

Co masz na myśli?

• bator2 Re: UA wchodzi do Uniii-za 20 lat 21.03.14, 21:22
              piotrzr napisał:

> Ukraina wchodzi do Unii - okaleczona, poniżona ale WOLNA . Lwów był, jest i będ
              > zie UKRAIŃSKI. ale i polski, żydowski, niemiecki, austriacki ITD ITD, EUROPEJSK
              > I. To było, jest i będzie miasto EUROPEJSKIE. Za dzień , dwa otworzą szlabany i
              > na niedzielną kawusią, na prospekcie swobody w kawiarni wiedeńskiej - a jakże,
              > będę mógł w godzinę dojechać do Lwowa, pospacerować z pieskiem moją ulubioną a
              > leją od Zniesienia do szewczenkowskiego gaju, kupię kilka piw na wieczór i do d
              > omu , z ukraińskiej do polskiego części Unii Europejskiej. A Rosja... hen, hen
              > daleko ..za żelazną kurtyną :)))))) A wy się plujta dalej :)
              Ale się uśmiałem , dawno ten diakon piotrzr mnie tak nie rozśmieszył.Hi,hi,hi,ha,ha,ha! Myślałem że to człowiek na poziomie , a to bajarz/byli tacy dawniej i wciskali biednemu ludowi swoje głupoty.Na dziczy zaporoskiej to chyba był zapiewajło- z Ogniem i Mieczem to Zagłoba świetnie to robił, nota bene uciekając przed u-krainnymi mordercami aż do Zbaraża, gdzie uratowała go dopiero polska załoga przed rozszarpaniem/
              No, a teraz poważniej.
              1.Ukraina nie wchodzi do UE.To kłamstwo- ona podpisała tylko stowarzyszenie i to polityczne, czyli nic.To Janukowicz miał szanse podpisać cały traktat stowarzyszeniowy w Wilnie.
              2.Takie stowarzyszenie trwa lata./Polska dochodziła do tego 13 lat/
              3.Od 2004 Polska jest w UE, ale musiała podpisać jako członek traktat Schengen, aby można było przekraczać granicę bez kontroli.
              Reasumując.
              -Na podniesieni szlabanów granicznych to poczekacie ok. 15 lat jak się będziecie starać.A znając waszą mentalność - to wiem że może to trwać 20 lat lub więcej.
              - na wasze ewentualne wejście musi się zgodzić każdy z 28 członków osobno /w tym np.Estonia też/
              Nie chce mi się tłumaczyć ukraińcowi z polskim meldunkiem jak to ma być , bo nie zrozumie.
              A co do Lwowa. To co rezunom się nie należy - nie dostaną.To co zagrabili w 1944r. szybko oddadzą. Pisałem już to kilka razy , a ten diakon swoje. Krym moskal odzyskał- na zawsze, za chwilę rosyjsko języczną wschodnią część też. Od Węgrów wiem ,że poważnie traktują powrót Zakarpacia,a Rumunia Bukowinę.Lwów w administracji-okupacji ukraińskiej jest 22 lata. Zeszmacił tak piękne polskie miastem /np.bank Aval koło pomnika Mickiewicza, monstrualny pomnik Szewczenki, w miejscu pomnika polskiego króla Jana III Sobieskiego itp./. A my jak odzyskamy zagrabiony polski Lwów / jestem tego pewien/ to pozwolimy , a jakże pozostać niektórym, porządnym Rusinom /było ich ok.5% przed 1939r we Lwowie, mamy spis mieszkańców/.I w jednym się zgadzam,że moskale / jest teraz ich ok 25% we Lwowie, rezuny banderowskie i inni terroryści/ będą daleko..hen minimum za Zbruczem.

• przesmiewca-lux Re: UA wchodzi do Uniii-za 20 lat 22.03.14, 12:08
                bator2 napisał:

> ha,ha,ha! Myślałem że to człowiek na poziomie ,

Człowiek na poziomie gdy zakłada forum, to dopuszcza różnorodność myśli, wypowiedzi i poglądów. Człowiek na jego poziomie uprawia cenzurę gorszą niż za czasów Stalina w ZSRR. Wszystko i wszyscy, którzy nie wykrzykują "slava Ukrainie - Moskalom smiert!" są wycinani i banowani.
                Nic nie poradzisz. Po prostu ukraińska mentalność.

> a to bajarz/byli tacy dawniej i
                > wciskali biednemu ludowi swoje głupoty.Na dziczy (...)
                > No, a teraz poważniej.
                > 1.Ukraina nie wchodzi do UE.To kłamstwo- ona podpisała tylko
                > stowarzyszenie i to polityczne, czyli nic.

Myślisz, że on kłamie z premedytacją?
                Mnie się wydaje, że nie. To po prostu taka typowa dla ludzi bardzo prostych dysfunkcja. Oni nie rozumieją na czym polega demokracja, życie wg zasad i tym podobne "normalia dla ludzi zachodu". To skąd ma rozumieć na czym polega formalne wstąpienie do UE? gdzieś zasłyszał lub przeczytał, że jest umowa stowarzyszeniowa z UE i już jedzie na kawę.

Wydaje mi się, że on i jego współbracia nie są w stanie zrozumieć i objąć myślami tego procesu. Im się skojarzyło tak: jest umowa, to w kilka dni podnoszą szlabany. Ot, taki mentalitet.

> -Na podniesieni szlabanów granicznych to poczekacie ok. 15 lat jak się
                > będziecie starać.A znając waszą mentalność - to wiem że może to trwać
                > 20 lat lub więcej

Nie widzę tego w 20 lat. Tam trzeba "wywołać modę na przestrzeganie prawa i zasad" i w niej wychować nowe pokolenia. To musi potrwać i kto to ma niby zrobić, bo chyba nie Banderowcy z nowego rządu?

• mr.paprykarz Re: UA wchodzi do Uniii-za 20 lat 22.03.14, 12:48
                  Znajdź jedną różnicę pomiędzy polską Wikipedią :

pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Russian_Federation_%28orthographic_projection%29.svg
                  i ruską Wikipedią

commons.wikimedia.org/wiki/File:Russian_Federation_%28orthographic_projection%29_-_with_Crimea_disputed.png?uselang=ru

;-)
                  • przesmiewca-lux Re: UA wchodzi do Uniii-za 20 lat 22.03.14, 12:56
                    mr.paprykarz napisał(a):

> Znajdź jedną różnicę pomiędzy polską Wikipedią :

Google chyba jako pierwsze uznało wyniki krymskiego referendum ;-D

przerywana szara linia
                    • rzeszowski15 Re: UA wchodzi do Uniii-za 20 lat 22.03.14, 13:46
                      A chlopcom z PO pozostalo juz tylko granie na ukrainskich emocjach.
                      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Witalij-Kliczko-na-konwencji-PO-partia-zaczyna-kampanie-wyborcza,wid,16490233,wiadomosc.html
                      • przesmiewca-lux Re: UA wchodzi do Uniii-za 20 lat 22.03.14, 14:02
                        rzeszowski15 napisał(a):

> A chlopcom z PO pozostalo juz tylko granie na ukrainskich emocjach.
                        > wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Witalij-Kliczko-na-konwencji-PO-partia-zaczyna-kampanie-wyborcza,wid,16490233,wiadomosc.html

Nie pierwszy raz zagrywają w takim stylu i nie tylko oni, ale prosty lud może to kupić. Sporej części naszego społeczeństwa nie chce się myśleć.
                      • mr.paprykarz Re: UA wchodzi do Uniii-za 20 lat 22.03.14, 14:14
                        Trzeba współpracować na wielu płaszczyznach z tym krajem ,reformować etc. a że
                        została podpisana umowa o wzajemnej współpracy pomiędzy PO a Udarem to doskonały pomysł. To umiarkowana partia z rozsądnym liderem.
                        A może najlepiej nic nie robić ? Może przyjąć punkt widzenia prześmiewcy ?
                        Tylko pamiętajcie ,że gdy dojdzie tam do anarchii i kilkanaście milionów Ukraińców zacznie uciekać do Polski to będzie już za późno.
                        Tej ludzkiej fali nikt wtedy nie zatrzyma, nie będzie granic. Przecież nikt do tych ludzi nie będzie strzelał a zatem trochę więcej wyobraźni polecam naszym rodzimym ''izolacjonistom''

• przesmiewca-lux Re: UA wchodzi do Uniii-za 20 lat 22.03.14, 15:03
                          mr.paprykarz napisał(a):

> Tej ludzkiej fali nikt wtedy nie zatrzyma, nie będzie granic. Przecież nikt do
                          > tych ludzi nie będzie strzelał a zatem trochę więcej wyobraźni polecam naszym r
                          > odzimym ''izolacjonistom''
                          >

Gwarantuję ci, że gdyby sytuacja się odwróciła, to Banderowcy strzelaliby do nas z dziką satysfakcją i radością.
            • podkarpaciak Re: Ukraina wchodzi do Uniii !!!!! 27.03.14, 22:53
              Piękna wizja. Tez marzy mi się by można było podróżować na wschód tak jak już teraz możemy na zachód. Znam Lwów to piękne miasto... Tak, w niedzielne popołudnie pojechać z rodziną na kawę do Lwowa...
              • przesmiewca-lux Re: Ukraina wchodzi do Uniii !!!!! 27.03.14, 23:20
                podkarpaciak napisał(a):

> Piękna wizja. Tez marzy mi się by można było podróżować na wschód tak
                > jak już teraz możemy na zachód.

Już niedługo. Zgodnie z zaleceniami MFW podniosą ceny na wszystko do takiego poziomu, że granice opustoszeją. Wtedy przejedziesz granicę w 5 minut na i 15 z Ukrainy. Tylko o "diesiatce" łapówki dla ukraińskiego celnika nie zapomnij, bo cię potrzyma kilka godzin.

W ogóle możesz mieć zapas banknotów $10, bo na trasie do Lwowa będziesz miał kontrolę za kontrolą i każdy będzie chciał "dziesjatku".

Ciekawe jaki jest rekord? Mój kolega strzelił oczko - miał 21 kontroli do Lwowa i 11 w drodze powrotnej.
                $320 wzięła sobie od niego Ukraina w formie "napiwku za kawę we Lwowie" i $50 za wpuszczenie w boczną kolejkę na granicy. Inaczej stałby kilkanaście godzin.
                Fajnie tak rozdać złodziejom 1150 zł tylko za to, że się wpadnie na pomysł odwiedzenia tego jakże cywilizowanego kraju, który aspiruje do członkostwa w UE. ;-D

• podkarpaciak Re: Ukraina wchodzi do Uniii !!!!! 28.03.14, 00:07
                  A no to już wiemy dlaczego kolega taki zajadły na Ukraińców :)

Widać nie tylko kawę przewozi :)

A myślisz, że jak nastąpi Putinowska reaktywacja ZSRR to kontrabanda będzie łatwiejsza???
                  • przesmiewca-lux Re: Ukraina wchodzi do Uniii !!!!! 28.03.14, 01:14
                    podkarpaciak napisał(a):

> A no to już wiemy dlaczego kolega taki zajadły na Ukraińców :)
                    >
                    > Widać nie tylko kawę przewozi :)

Nie jestem doradcą w PUP, ale drobna rada z dobrego serca.
                    Nie bierz się za wróżbiarstwo, bo z taką trafnością nie zarobisz na bułkę.

> A myślisz, że jak nastąpi Putinowska reaktywacja ZSRR to kontrabanda
                    > będzie łatwiejsza???

Zupełnie mnie to nie interesuje. Choć zdecydowanie wolę mieć na wschodzie Ukrainę niż Rosję.
                    Przez lata kiedy importowałem od nich drewno, metale kolorowe i robiłem tam, takie "różne...". By móc funkcjonować musiałem wyrobić sobie układy. A, że one pozwalają na robienie rzeczy niewyobrażalnych w cywilizowanym kraju, to nie moja wina. Bezkarność oraz władza uzależniają, dmuchają ego i potrafią sprawić sporo frajdy, szczególnie takiemu porąbanemu wykolejeńcowi jak ja. ;-D

Poza tym mam tam spore końskie rancho, a Ruscy mają często, delikatnie mówiąc, odloty na punkcie przewozu żywych zwierząt przez granicę. Nie mam zamiaru korumpować lub stawiać do pionu następnych. Tym bardziej, że za parę groszy Ukrainiec przyprowadzi ci żonę i każe zrobić loda, a Ruski może wyśmiać.

Będąc szczerym, to osobiście powinno mi zależeć, żeby utrzymać tam staus quo. Żadnych unii, żadnych Ruskich. Żadnego rozwoju cywilizacyjnego i obywatelskiego.

Dziś można tam każdego kupić lub zastraszyć jednym telefonem. Prawo nie obowiązuje. Zasad nie ma. Moralność oglądają w TV. Więc jest to idealne miejsce dla wielbiciela przygód z dzikiego zachodu we wschodnim wydaniu jak ja.

Z drugiej strony rancho po wejściu Ukrainy do UE będzie warte sporą kupkę pieniążków. Ale wtedy dziki urok Karpat i Zakarpacia zniknie. Wpakuje się tam cywilizacja, turystyka i po ptakach. Zrobią się nasze Bieszczady lub co jeszcze gorsze Podhale.
                    • podkarpaciak Re: Ukraina wchodzi do Uniii !!!!! 28.03.14, 11:07
                      No wróżeniem nie potrzebuję się zajmować :)

A skoro jest tak jak mówisz (masz takie a nie inne układy z Ukraińcami), wszedłeś i układasz się dla kasy z tą "dziczą" to tym bardziej nie rozumiem dlaczego tak na nich plujesz.

Czyżbyś zapomniał? Jest taka prosta zależność "Z kim przystajesz takim się stajesz"
                      Przez te kilka czy kilkanaście lat nie nabrałeś cech, które im przypisujesz???
                      A może się nad tym nie zastanawiałeś...
                      • przesmiewca-lux Re: Ukraina wchodzi do Uniii !!!!! 28.03.14, 11:58
                        podkarpaciak napisał(a):

> A skoro jest tak jak mówisz (masz takie a nie inne układy z Ukraińcami),
                        > wszedłeś i układasz się dla kasy z tą "dziczą" to tym bardziej nie rozumiem
                        > dlaczego tak na nich plujesz.

To już historia i nie mam zamiaru do niej powracać. To była orka na ugorze lub syzyfowe prace. Owszem, bardzo opłacalna w końcowym rozrachunku, ale ile razy byłem bliski załamania lub popadnięcia w szał typu Breivik, to jedynie ja wiem. Ta durna, wiecznie nachlana i kosmicznie leniwa hołota nie nadaje się do niczego poza prazdnikami i imprezowaniem.

> Czyżbyś zapomniał? Jest taka prosta zależność "Z kim przystajesz takim
                        > się stajesz"
                        > Przez te kilka czy kilkanaście lat nie nabrałeś cech, które im
                        > przypisujesz???

Tak było. Traciłem szacunek dla ludzi. W cywilizowanych krajach było mi nudno, sztywno i czułem się jak jakiś mały, bezwolny trybik w maszynie. Rozpadały się moje małżeństwa. I cały czas ciągnęło mnie na Ukrainę jak wilka do lasu lub narkomana do prochów. Tam byłem kimś, niemal bogiem. Bezkarność, władza, pieniądze, kobiety uzależniają i deprawują...

Całe szczęście, że dobrą chwilę temu skończyłem z interesami na Ukrainie. Teraz lubię tylko wyskoczyć na miesiąc, dwa w zgranej paczce i pobuszować na koniach po dziczy. Polowania, rybki, surwiwal i takie tam męskie zabawy. Jak najdalej od ludzi.
                        Choć nie powiem, że nie zaglądamy do "chat na końcu świata". Ale tam mieszkają inni ludzie. To są Ukraińcy, ale z innej planety. Choć na początku nieufni, a nawet wrodzy. Po przełamaniu lodów okazują się być szczerymi, dobrymi, uczciwymi, gościnnymi... po prostu wspaniałymi ludźmi. Żyją z pracy własnych rąk i darów natury. Owszem zdarzają się im zachowania typowe dla reszty, ale tylko w wypadkach wyższej konieczności.

• przesmiewca-lux Nareszcie wyważone słowa eksperta. 22.03.14, 14:00
      W końcu doczekałem się słów mądrego człowieka, który wyjątkowo trafnie określa genezę konfliktu ukraińskiego. Wyjaśnia irracjonalne zachowania naszych polityków i społeczeństw zachodu oraz stawia wszystko w zupełnie innym świetle.
      Osobiście byłem zszokowany owczym pędem lub inaczej zbiorową świadomością zachodnich mediów, polityków ich doradców i społeczeństw. Nikt nie widział sedna i genezy konfliktu. Nikt nie popatrzył na sprawę obiektywnie, a nawet z różnych perspektyw. Żaden ekspert, dziennikarz lub polityk ani na chwilę nie pomyślał o naszych, polskich interesach, nie mówiąc o racji stanu. Za to pojawiło się irracjonalne przeświadczenie o nadzwyczajnej polskiej misji w sprawie Ukrainy.
      Za to wszyscy jak podniecone stado owiec gęsiego po tej samej trajektorii.

Z resztą poczytajcie sami.

Wielu otworzą się oczy, spadną klapki, a nawet się zawstydzą. Choć na 100% znajdą się i tacy, którym wyjątkowo trudno przyjdzie przyznać się przed samymi sobą do zarażenia syndromem "ogłupienia zbiorowego" i zaczną negować, pluć i dyskredytować.
      • mr.paprykarz Re: Nareszcie wyważone słowa eksperta. 22.03.14, 14:54
        Unia Europejska nie jest niestety skutecznym graczem geopolitycznym, zresztą nie może nim być z samego założenia, bo nie dla takich celów została powołana. Jej udział w rozwiązaniu kryzysu ukraińskiego jest jednak ogromny.

Powinna przede wszystkim patronować i pilnie kontrolować przebieg wewnętrznej transformacji ustrojowej państwa ukraińskiego, dążyć do jego stabilizacji poprzez utworzenie rządu złożonego z reprezentacji wszystkich sił politycznych i wszystkich regionów, przeprowadzenie reformy ustrojowej, oznaczającej faktyczną federalizację państwa, dokonanie z udziałem instytucji międzynarodowych rozumnych reform gospodarczych, w tym zagwarantowanie skutecznej kontroli nad wykorzystaniem środków pomocowych.

To akurat prawda.
        • przesmiewca-lux Re: Nareszcie wyważone słowa eksperta. 22.03.14, 15:12
          mr.paprykarz napisał(a):

> To akurat prawda.

Teoretycznie się zgadzam, ale w praktyce to niemożliwe. Bo jak np. widzisz zagwarantowanie skutecznej kontroli nad środkami pomocowymi lub kontrolowanie przebiegu wewnętrznej transformacji ustrojowej?

Pamiętasz jak UE czy FIFA (sorry za słabą pamięć) dała Ukrainie kilkanaście miliardów € na Euro 2012? A pamiętasz późniejsze tłumaczenia wierchuszki i bezsilne rozkładanie rąk, bo nikt nie wie co się stało z połową i to zanim jakiekolwiek prace zostały rozpoczęte?
          To jest właśnie taki kraj. Amba zjada wszystko, a sposobem na zwolnienie dyrektora TV jest mordobicie.

• pepus22 Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 22.03.14, 14:15
      Trafna analiza, choć wcale nie odkrywcza. To stwierdzenie "oczywistej oczywistości". Grając w infantylne zagrywki z Ukrainą, Zachód w ogóle pominął w kalkulacjach Rosję, a w szczególności nie przeanalizował zjawiska pt.; "CO SOBIE POMYSLI PUTIN?" . Wszyscy w miarę rozsądni ludzie z którymi rozmawiałem (i ja nie chwaląc się też :) ) uznali, że Putin się po prostu wścieknie. I Ukrainie nie podaruje. A przy okazji da prztyczka w nos Zachodowi.

BTW - odnośnie tematu głównego - możliwe, że już niedługo UE nie będzie miała kogo "podpuszczać" ...

www.fakt.pl/ukraina-straci-kolejne-tereny-,artykuly,451366,1.html
      • rzeszowski15 Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 22.03.14, 14:31
        Tutaj rowniez ciekawe przemyslenia RAZ-a o Putinie,PiS-ie i Tusku, w kontekscie Smolenska i konfliktu na Ukrainie
        dorzeczy.pl/subotnik-ziemkiewicza/id,2745/Gdzie-Krym-gdzie-Smolensk.html
        • mr.paprykarz Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 22.03.14, 14:50
          Nachlałeś się ,że to wkleiłeś ?

Rafał A. Ziemkiewicz :
          Gościłem ostatnio na imprezie, która ściągnęła całą elitę PiS-u z samym Jarosławem Kaczyńskim na czele. Nastroje – znakomite. Proszę mi wybaczyć skojarzenie (skutek długotrwałej pracy nad książką) ale tak znakomite jak w niemieckiej kwaterze głównej w schyłku listopada 1941, kiedy to już bito pamiątkowe medale ku uczczeniu ostatecznego rozgromienia ZSSR i organizowano pokazowy wyjazd zagranicznych dziennikarzy na zwiedzanie zdobytej Moskwy. Wybory już są właściwie wygrane, Jarosław Kaczyński już właściwie jest znowu premierem, a wraz z nim wszyscy obecni na spotkaniu „byli” czuć się mogą już nie „byłymi”, ale przyszłymi.

• rzeszowski15 Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 22.03.14, 15:29
            W przeciwienstwie do Wronskiego,Olejnik czy Kolendy Zalewskiej w wolnej,republikanskiej prasie,rozne poglady sa dopuszczalne.Wiem,ze u czytacza Nie i GW,wywoluje to szok!
            • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 22.03.14, 20:18
              rzeszowski15 napisał(a):

> Wiem,ze u czytacza Nie i GW, wywoluje to szok!

Nie ma sensu się naparzać o wyższość własnych poglądów politycznych.
              Panowie! Nie jesteście resmenami.
      • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 22.03.14, 20:15
        pepus22 napisał:

> Wszyscy w miarę rozsądni ludzie z którymi rozmawiałem (i
        > ja nie chwaląc się też :) ) uznali, że Putin się po prostu wścieknie. I Ukraini
        > e nie podaruje. A przy okazji da prztyczka w nos Zachodowi.

To ja chyba muszę wymienić znajomych ;-D
        U mnie jedynie pięć osób i to tych, którym pokazałem nieco Ukrainy myślało. Reszta łyknęła medialną papkę bez przepicia ;-D

>
        > BTW - odnośnie tematu głównego - możliwe, że już niedługo UE nie będzie miała k
        > ogo "podpuszczać" ...

To jeden z moich scenariuszy. Oby się.... choć ja wiem?
    • przesmiewca-lux Teraz Tymoszenko oczekuje cudów od zachodu. 23.03.14, 12:49
      Tymoszenko oświadczyła, że Ukraina nie pozwoli Rosjanom na dalszą ekspansję, w czym – jak oczekuje – pomoże jej Zachód. - Nie pozwolimy Rosjanom wejść na kontynentalną Ukrainę. Świat także dziś się temu przygląda.

Ta kobieta odfrunęła mentalnie, czy nabija sobie punkty przed wyborami kłamiąc z premedytacją? Zachód nie kiwnie palcem, a Putin zrobi co zechce. Gorzka i smutna to prawda, ale prawda, a nie pobożne marzenia.

Albo takie coś:
      Krym jest właściwie dla Putina początkiem końca. Jestem absolutnie przekonana, że Krym do nas wróci i stanie się to w niedługim czasie – powiedziała Tymoszenko.
      (źródło PAP)

Ręce opadają, a nad realizmem tej pani można jedynie zapłakać.

Najpierw kradła ile wlezie, doprowadziła do upadku Pomarańczową Rewolucję 2004 roku, brała łapówki od Gazpromu i Łukoilu, konta z 8/9 cyfrowymi sumami, wzorem Janukowycza właścicielka kilku posiadłości. Tylko na ślub córki w Londynie wydała ponad 1,5 miliona funtów, nie licząc prezentu w postaci bajkowej posiadłości.
      Kobieta absolutnie pewna swojego mesjanizmu i nieomylności.
      To szczyt hipokryzji. Będę nico wulgarny i napiszę, że to wyjątkowo dwulicowa suka i przekupa.

Żłodzieje, korupcja, ropzasanie na najwtzszych szczytach władzy, oligarchowie, z ktorych wiekszosc to dawni bandyci, brak podatkow dla najbogatszych, ścisłe powiązania władzy z szemranymi biznesami i mamy to co mamy - państwo upadłe. Ta baba walnie się do tego przyczyniła, a teraz śmie przychodzić z pomocą Ukrainie oczywiście cudzymi rękami? Żenujące.

Mało tego. Nasz pożal się Boże rząd, angażuje się bezkrytycznie po stronie nacjonalistow, banderowcow i faszystów - niepojęte. Świat to czy ja zwariowałem?
    • rz2014 Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 23.03.14, 14:12
      Ukraina była i będzie pod strefą wpływów Rosji.
      Dawanie nadziei UA wstąpienia do UE to nieporozumienie i błąd zachodu!!!!!!!!!!!!
    • pepus22 Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 23.03.14, 16:35
      piotrzr napisał:

> otworzą szlabany i na niedzielną kawusią, na prospekcie swobody w kawiarni wiedeńskiej - a jakże, będę mógł w godzinę dojechać do Lwowa, pospacerować z pieskiem moją ulubioną aleją od Zniesienia do szewczenkowskiego gaju, kupię kilka piw na wieczór i do domu , z ukraińskiej do polskiego części Unii Europejskiej.

Jest to dokładnie i moim marzeniem. Pojechać do Teatru Wielkiego na operę, poszwędać się klimatycznymi uliczkami, podumać w kawiarni. Tak. Ale droga którą obrała Ukraina do realizacji tego celu to nie standardy europejskie, ale afrykańskie. I to w wykonaniu Liberii, nawet nie RPA. Ta droga prowadzi w przepaść. Dziś dowiedziałem się, że Prawy Sektor został zalegalizowany jako partia i wystartuje w wyborach. Hura. Odłączenie Krymu zwiększy procentowo jego szanse na sukces. Poza tym, czasy są wojenne i ludzie będą głosować za wojowniczymi organizacjami. W nadziei że ich obronią. W rzeczywistości, będzie dokładnie odwrotnie.
      • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 24.03.14, 10:53
        pepus22 napisał:

> Jest to dokładnie i moim marzeniem. Pojechać do Teatru Wielkiego na
        > operę, poszwędać się klimatycznymi uliczkami, podumać w kawiarni.

A ma dla ciebie znaczenie, czy nad ratuszem będzie powiewała ukraińska, rosyjska, czy polska flaga?

Mojemu sercu najbliższa byłaby polska, a portfelowi rosyjska. Z ruskimi można normalnie robić biznes i w sympatycznej atmosferze zarabiać fajne pieniądze. Nie to, co z Ukraińcami.

> Poza tym, czasy są wojenne i ludzie będą głosować za wojowniczymi
        > organizacjami. W nadziei że ich obronią. W rzeczywistości, będzie
        > dokładnie odwrotnie.

Dokładnie tak.
        Prawy sektor może jedynie narozrabiać wywołując wściekłość Putina i w najlepszym wypadku wiążąc ręce zachodowi. W najgorszym może doprowadzić nawet do agresji zachodu w postaci np. wysłania tzw. "misji stabilizacyjnych".
        • pepus22 Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 24.03.14, 17:51

> A ma dla ciebie znaczenie, czy nad ratuszem będzie powiewała ukraińska, rosyjska, czy polska flaga? Mojemu sercu najbliższa byłaby polska, a portfelowi rosyjska. Z ruskimi można normalnie robić biznes i w sympatycznej atmosferze zarabiać fajne pieniądze. Nie to, co z Ukraińcami.

HAHA, no oczywiście, że najbliższa memu sercu by była flaga polska. Co do pozostałych - jest mi to w zasadzie dość obojętne, pod warunkiem, że pod tą flagą rozwijałby się kraj bezpieczny, dostatni i życzliwy przyjezdnym. Jedyna flaga, której zaś tam nie ścierpię to flaga czarno-czerwona.
          • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 24.03.14, 23:41
            pepus22 napisał:

> HAHA, no oczywiście, że najbliższa memu sercu by była flaga polska.

Niech sie stanie ;-)))))

• wislocki12 Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrainę? 25.03.14, 00:06
      I wreszcie przekona Ukrainę, że ta powinna oddać się pod opiekę Rosji?
      • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 27.03.14, 12:39
        wislocki12 napisała:

> I wreszcie przekona Ukrainę, że ta powinna oddać się pod opiekę Rosji?

Śmiech śmiechem, ale to wcale nie jest takie złe rozwiązanie. Ukrainiec nie rozumie demokracji, nie ma pojęcia co oznacza słowo wolność. Nie funkcjonuje bez bicza nad grzbietem i trzymania za twarz. Więc....

;-D
    • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 25.03.14, 10:58
      Sami przeczytajcie jaką sieczkę zrobiły w ukraińskich głowach bujdy zachodnich polityków. Tak im Obama, Kerry i inni mistrzowie bicia piany do kamery zamieszali w głowach, że bidulki uwierzyli, że zachód będzie przelewał krew i ponosił liczone w miliardach, a nawet bilionach koszty ich obrony.

---------------------------------------------------------------------------------
      Autor: piotrzr 25.03.14, 09:48

Siły europejskie już się budzą - wczorajsza wypowiedzieć "jastrzębia" z dowództwa Nato dowodzi, że przerzut wojsk Nato w strefę przykonflktową już się odbywa albo nastąpi w najbliższym czasie. Jeśli pewnego ranka obudzimy się a tu sieć komórkowa ....out of order i net nie chodzi ...to będzie to. Boję się ...ale mam nadzieję że wojskowi Nato uderzą tam gdzie moskala będzie najbardziej bolało
      --------------------------------------------------------------------------------

Fajny jest drugi fragment wypowiedzi Piotra.
      Koleżanka, jak jej przeczytałem, najpierw zrobiła wielkie oczy, a potem stwierdziła, że on jest jakiś .......*

* dosadniej "inny" '-D

-------------------------------------------------------------------------------
      Może i lepiej , że pokornie odchodzą - z kozacką fantazją wracać będą smile
      Kilka pordzewiałych okrętów, strata kilku ciężarówek czy starych BWP-ów - wszystko się odrobi. Najważniejsze że Dawid nie został rozdeptany przez Goliatha. Wojna wisi na włosku i pewno wybuchnie, ograniczonymi uderzeniami konwencjonalnymi - może najpierw w Mołdawii, może obwodzie królewieckim, może na łotwie. Może na secesjonistów u granic Gruzji albo od razu chirurgicznymi cięciami w Sewastopol.
      -------------------------------------------------------------------------------
    • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 26.03.14, 09:54
      --------------------------------------------------------------------------
      W wywiadzie dla amerykańskiej telewizji publicznej PBS premier Ukrainy Arsenij Jaceniuk zadeklarował - Będziemy walczyć! Dodając, że jest to także obowiązek obywatelski. Wskazał jednocześnie na konieczność wsparcia wysiłków obronnych Ukrainy przez inne państwa.

Potrzebujemy pomocy technicznej i wojskowej, by odnowić ukraińskie siły zbrojne, unowocześnić je i uczynić je gotowymi nie tylko do walki, ale także do zwyciężania - zaznaczył premier.

Według doniesień mediów, USA odmówiły prośbie rządu Ukrainy w tej sprawie, by nie powodować dodatkowego wzrostu napięcia w stosunkach z Rosją.
      źródło PAP
      -------------------------------------------------------------------------

Już co najmniej drugi raz USA mówi Jaceniukowi NIE!
      Otwartym tekstem, bez owijania i zwodzenia, jak do niedawna czyniła to UE.
      Czy ten człowiek tego nie rozumie, że to oznacza coś w tym stylu:

Mieliśmy inne plany, daliśmy kasę na rewolucję, ale przesadziliście. Nie chcieliśmy wkurzać Putina do tego stopnia, ostrzegaliśmy, ale wam odbiło i macie czego chcieliście. A teraz spadać, bo mam ważniejszy problem w Afganistanie" A na UE lub NATO nie liczcie, bo bez nas nie kiwną palcem, chyba że do kamery.

;-D

• piotrzr Podkarpacka uKraina zaprasza 27.03.14, 12:46
        forum.gazeta.pl/forum/f,45535,Podkarpacka_u_Kraina.html
        oczywiście stosuję wybór tekstów u mnie publikowanych. Dla nowych gości przewidują ulgi...chwilowe :))
        • przesmiewca-lux Re: Podkarpacka uKraina zaprasza 27.03.14, 19:08
          piotrzr napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/f,45535,Podkarpacka_u_Kraina.html

Zdecydowanie warto odwiedzić i na własne oczy przekonać się czy prawdą jest co ja pisze o Ukraińcach. Szczególnie wyznawcach Bandery, jakim bez wątpienia jest Piotrzr.

Polecam!
    • rz2014 Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 27.03.14, 12:50
      UE robi im tylko złudne nadzieje. Nie wyobrażam sobie Ukrainy w UE. To studnia inwestycyjna bez dna , poza tym zalali by całą Unię w poszukiwaniu pracy (a to spory naród) i rozpoczęło by się kombinatorstwo, zlodziejstwo, mafie etc
      • mr.paprykarz Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 27.03.14, 18:51
        Jeśli qrwa dojdzie tam do anarchii to miliony Ukraińców zaleją nie Unię a Polskę.
        I nikt tej fali uchodźców nie zatrzyma, dlatego ,że w Polsce się nie strzela do uchodźców, więc lepiej niech się stowarzyszają z tą Unią. Powoli i mozolnie i z bólem ale innej alternatywy nie ma.
        Więc qrwa nie potakujmy Cameronowi ani innym politykom,dajmy na to z południa Europy bo oni nie graniczą z Ukrainą i mają inne od polskich priorytety.
        • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 27.03.14, 19:17
          mr.paprykarz napisał(a):

> Jeśli qrwa dojdzie tam do anarchii

Anarchia tam jest od 23 lat.

> to miliony Ukraińców zaleją nie Unię a Polskę.

No coś ty? Przecież to bohaterski naród, który do ostatniego tchnienia i ostatniej kropli krwi będzie bronił swojej Ojczyzny.
          Zawsze z podniesionym czołem, honorem i pod żółto błękitnym sztandarem.
          Krym to tylko wypadek przy pracy ;-D

> więc lepiej niech się stowarzyszają z tą Unią. Powoli i mozolnie i
          > z bólem ale innej alternatywy nie ma.

Super. Też mi się to podoba. Szczególnie z tak prozaicznego powodu, że to się nigdy nie uda. Prędzej krety zaczną latać, niż ta dzicz przestanie kraść, oszukiwać, mordować i zacznie myśleć kategoriami cywilizowanych ludzi.

Mało dałem dowodów na to, że to niereformowalna dzicz i to począwszy od
          naszego sąsiada piotrazr, na byłej premier skończywszy. Oni są po prostu nieuleczalnie chorzy na skrzyżowanie syndromu niewolnika z wzorcem homo sowietikusa.
          • mr.paprykarz Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 27.03.14, 21:06
            Schadenfreude.... tak lubisz to uczucie ... dałeś na to niezliczone dowody.
            Jeśli jest to jedyne doznanie które cię tak roznamiętnia i pobudza do tak nieznośnej dla normalnego człowieka napastliwej retoryki to pozostaje mi tobie współczuć.

• przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 27.03.14, 21:43
              mr.paprykarz napisał(a):

> Schadenfreude.... tak lubisz to uczucie ... dałeś na to niezliczone dowody.

Już któryś raz bawisz się w psychologa, psychiatrę, czy innego analityka. Po co ci to, skoro efekty są zawsze tak samo opłakane?

• podkarpaciak Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 27.03.14, 22:37
      To, że Ty czegoś nie rozumiesz nie znaczy że z innymi jest tak samo.
      Wybacz, ale to na czym polega i jak przebiega proces przystąpienia do UE, a wcześniej przygotowania do tego państwa jest z pewnością dokładniej znany ukraińskim politykom niż Tobie. Ten naród to nie ciemna masa i zarówno Ukraińcy jak i Polacy zdają sobie sprawę,że przyjęcie Ukrainy do wspólnoty UE to długi i ciężki proces, który potrwa wiele lat jeśli oczywiście tamtejszym politykom uda się tym razem utrzymać ten proeuropejski kierunek polityki i zmian.
      Ty pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że w UE niestety, to jak na razie my Polacy jesteśmy określani tą ciemną masą, złodziejami, alkoholikami, dziwkami, itd. - wszystko właśnie dlatego, że ogromna część tego zachodniego ignoranckiego społeczeństwa uważa jak Ty, że za ich (tu Twoją) wschodnią granicą to dzicz, ciemnogród i nie należy sobie tym nawet głowy zaprzątać.

Dobrze napisałeś forum to miejsce do dyskusji, ale zapominasz, że nie do obrażania.
      • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 27.03.14, 22:59
        podkarpaciak napisał(a):

> Ten naród to nie ciemna masa

Byłeś, widziałeś, poznałeś? Czy tylko tak uważasz, albo zawieźli cię autokarem na kilka dni, pokazali operę, ratusz i kilka innych fajnych miejsc we Lwowie?

> Ty pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że w UE niestety, to jak
        > na razie my Polacy jesteśmy określani tą ciemną masą, złodziejami,
        > alkoholikami, dziwkami, itd. - wszystko właśnie dlatego, że ogromna część
        > tego zachodniego ignoranckiego społeczeństwa uważa jak Ty, że za ich (tu
        > Twoją) wschodnią granicą to dzicz, ciemnogród i nie należy sobie tym
        > nawet głowy zaprzątać.

Jesteś pewny, że to dlatego, że ogromna część tego zachodniego ignoranckiego społeczeństwa uważa jak ja? A może nasi rodacy w jakiś sposób się jednak do tej opinii przyczynili?
        Czy, ot tak sobie, ci wredni, zachodni ignoranci wyssali sobie to zupełnie bezpodstawnie z palca?

> Dobrze napisałeś forum to miejsce do dyskusji, ale zapominasz, że nie do
        > obrażania.

A fakty można zamieszczać?
        • podkarpaciak Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 28.03.14, 00:03
          Widzisz tak się składa, że ja akurat nie muszę niczego wysysać sobie z palca.
          Byłem na Ukrainie wielokrotnie (nie były to jednodniowe, czy kilkudniowe wycieczki jak sugerujesz), widziałem, znam wielu Ukraińców, a kilku razem ze mną studiowało.

Co do naszych zachodnich sąsiadów to widzisz od kilku miesięcy mam okazję mieszkać i pracować w jednym z największych niemieckich miast i obserwować stosunek do nas Polaków. Po pierwsze dla większości z nich wszystko za ich wschodnią granicą to jedna wielka Rosja, nie widzą różnicy, nie wiedzą nic o Polsce, gdzie się kończy gdzie zaczyna (oprócz nazwisk kilku polskich piłkarzy, którzy grają w ich klubach).
          Polak to złodziej, ale na pytanie: Ilu Polaków cię okradło??? Odpowiedź oczywiście brzmi: Żaden. Polak to pijak: Dlaczego wy Polacy pijecie tyle wódki (nie widzieli mnie nigdy z kieliszkiem ani pod wpływem alkoholu)??? A różnica jest jedynie taka, że Polacy wypiją flaszkę na pół, a oni 10 piw na głowę. Mieszkając w Polsce nigdy nie widziałem na ulicach, w pociągach, autobusach tylu i tak pijących ludzi i zaręczam, że to nie są Polacy. Nie wspomnę już jak wyglądają pociągi w weekendy lub powroty i dojazd na mecze.
          I ja niczego nie wysysam sobie z palca i Ci zachodni ignoranci też nie, oni po prostu nie wiedzą czy mają do czynienia z Polakiem, Rosjaninem, Ukraińcem, Słowakiem, itd. bo nie potrafią nawet rozróżnić naszych języków i mało ich to wszystko obchodzi... W niczym nie jesteśmy od nich gorsi, a mamy zwykłe i niepoparte niczym kompleksy spowodowane tylko tym, że tak późno dano nam dostęp do Europy.
          Tym bardziej powinniśmy rozumieć Ukraińców i nie traktować powodować w nich takich mechanizmów, bo oni są dopiero na początku tej drogi do europy którą my już pokonaliśmy.

O których faktach piszesz???
          • mr.paprykarz Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 28.03.14, 00:16
            Jak mawiają Czesi - lepsze ciepłe piwo niż zimna Niemka.
      • mr.paprykarz Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 27.03.14, 23:00
        Zgadzam się z Podkarpaciakiem.
        Powiem więcej.
        Od dłuższego czasu mam wrażenie graniczące z pewnością ,że P-lux z braku laku chce na siłę zostać podkarpackim Larry Flyntem i ''szokować'' nas tak konfliktotwórczymi poglądami.
        Z nieznanego mi powodu koniecznie chce zaistnieć ( nota bene skutecznie) na rzeszowskim forum.
        Sam nie wiem co myśleć o Pluksie.

:-(
        • przesmiewca-lux Re: Kiedy w końcu UE przestanie podpuszczać Ukrai 27.03.14, 23:03
          mr.paprykarz napisał(a):

> Sam nie wiem co myśleć o Pluksie.
          >
          > :-(

Spokojnie. Mamy czas się lepiej poznać.
          Poza tym ja jestem tylko małym żuczkiem, który tak niewiele znaczy, że szkoda sobie nim głowę zaprzątać.

;-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka