rz2014 26.03.14, 14:08 Przemyślanie jak zauważam negatywnie oceniają masze miasto, mają nas w pogardzie czy coś w tym stylu. Pewnie chodzi o historię albo gwałtowny rozwój Rzeszowa po 1999 Jak wy to oceniacie i napotkaliście się z tym problemem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rz2014 Re: Skąd nienawiść Przemyśla do Rzeszowa?????? 26.03.14, 16:05 www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100319/WEEKEND/609056741 Odpowiedz Link Zgłoś
rz2014 Re: Skąd nienawiść Przemyśla do Rzeszowa?????? 26.03.14, 16:09 www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140325/PRZEMYSL/140329805 Odpowiedz Link Zgłoś
mr.paprykarz Re: Skąd nienawiść Przemyśla do Rzeszowa?????? 26.03.14, 16:48 Oni są bardziej zacietrzewieni np. Gorzów Wlkp. vs Zielona Góra Toruń vs Bydgoszcz Kraków vs Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
rz2014 Re: Skąd nienawiść Przemyśla do Rzeszowa?????? 26.03.14, 17:12 Widocznie tak, na którymś z forum prawie że czytałem wulgaryzmy jednego z mocno zacietrzewionych przemyślaków nt. Rzeszowa. Widać chyba geny ukraińskie. Rzeszów nazywał przerośnięta wiochą, choć gęstość zaludnienia mamy większą niż oni pomimo włączonych terenów. Chyba im żal ściska że po wojnie nie zostali stolicą województwa a obecny kształt od 1999 zwalają na Krzaklewskiego który niby lobbował na rzecz Rzeszowa. Poza tym teraz Rzeszów jest 3 razy większy ludnościowo i powierzchniowo od Przemyśla i posiada lepszą infrastrukturę drogową, kolejową czy tez międzynarodowe lotnisko. Poza tym był już przed wojną silnym ośrodkiem COP. Oni mają jedynie zabytki i sypiące się kamienice Lepiej z tymi ludźmi nie prowadzić dyskusji bo pałają straszną nienawiścią. Tarnów, z których to okolic pochodzę, też stracił województwo ale nikt z tego problemu wielkiego nie robi i nie ma żalu do Krakowa. Tarnów do Krakowa ani do swoich wojewódzkich sąsiadów - Rzeszowa nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jolakbook nie ma tego !!!! 26.03.14, 17:35 nie wierzcie w jakąkolwiek nienawiść czy niechęć mieszkańców Przemyśla do Rzeszowa - czy odwrotnie. Jeśli coś się pokazuje - to na tej samej zasadzie co kibolskie malunki na ścianach domów w Rzeszowie - stali przeciw resovii i odwrotnie. kilku nawiedzonych gó...arzy czy parę nieprzemyślanych wpisów na forach - nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Nie ma więc sensu podgrzewać tematu - bo to sztucznie dmuchany balon :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rz2014 Re: nie ma tego !!!! 26.03.14, 17:51 odniosłem się w poście do opinii mieszkańca Przemyśla i im podobnych, mających podobne zdanie. Dobrze, żeby to była nieprawda bo najważniejsza jest jedność Podkarpacie i nie ma co tworzyć kłótni na linii Rzeszów - Przemyśl. W jedności siła a tworzymy jedną wspólną "małą ojczyznę" Odpowiedz Link Zgłoś
midrasz3 Re: nie ma tego !!!! 26.03.14, 20:53 Tak do końca, to super nie jest. Kiedyś (mieszkając wówczas w Rzeszowie) rozpocząłem pracę w Przemyślu. Nasłuchałem się wówczas rozmaitych "fochów" co do mojego pochodzenia. Dopóki szefem firmy była osoba spoza Przemyśla, jakoś mi się pracowało, ale gdy szefem został rodowity przemyślanin - szybko zakończyła się moja kariera i w Przemyśla bywam już tylko turystycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
rz2014 Re: nie ma tego !!!! 27.03.14, 10:42 czyli jednak negatywne nastawienie RZ-PRZ istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
ares19 TAK - nie ma tego !!!! 27.03.14, 12:01 może pojedyncze osoby, jacyś tam "lokalni patrioci" . Ja sam mam negatywną opinię o kierowcach wjeżdżających do Rzeszowa na numerach rejestracyjnych zaczynających się na RP.... I na rondzie, na Pobitnym, szczególnie uważam na nich :) Ale generalnie do mieszkańców Przemyśla nic nie mam. Kiedyś tu na forum ktoś próbował w ten sam sposób rozpoczynać dyskusję na temat antagonizmów rzeszowsko - lubelskich. I też to okazało się sztucznie tworzonym wątkiem Odpowiedz Link Zgłoś
rz2014 Re: TAK - nie ma tego !!!! 27.03.14, 12:55 mi się wydaje, że antagonizmy rzeszowsko-lubelskie o ile istnieją takie to są nieporównywalnie mniejsze od antagonizmów rzeszowsko-przemyskich. Przemyślowi chodzi o to, że został ośrodkiem zmarginalizowanym i wszelkie pieniądze idą do Rzeszowa. Nikt nie broni sięgać Przemyslowi po środki unijne (nawet im to dobrze wychodzi), rozpocząć rewitalizację sypiących się kamienic i pozyskiwać inwestorów Odpowiedz Link Zgłoś
jolakbook Re: TAK - nie ma tego !!!! 27.03.14, 13:09 Nie ma czegoś takiego - spersonifikowanego jak "Przemyśl" - jest miasto zarządzane przez konkretnych ludzi. I ci ludzie, z tego co wiem - nie mają żadnych antagonistycznych uczuć co do osób zarządzających Rzeszowem. Uczucia szarych mieszkańców - to inna "broszka". I aby tezę o lubieniu czy nie lubieniu potwierdzić należąłoby przeprowadzić jakieś badania ankietowe a potem zacząć dyskusję czy jest tak czy inaczej. Inna sprawa , że jestem za czymś takim - nawet jesli za socjologią nie przepadam a statystyka jest mi obrzydliwa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: Skąd nienawiść Przemyśla do Rzeszowa?????? 27.03.14, 13:22 Stereotypy Przemyślan na temat Rzeszowa. Oczywiście te wyssane z palca: - przed wojną Rzeszów był mniejszy od Łańcuta - przed wojną w Rzeszowie nie było wybrukowanych ulic - przed wojną w Rzeszowie nie zatrzymywały się pociągi pośpieszne - przed wojną w Rzeszowie mieszkali sami Żydzi Odpowiedz Link Zgłoś
rz2014 Re: Skąd nienawiść Przemyśla do Rzeszowa?????? 27.03.14, 13:28 zaraz przed wojną Rzeszów był bardzo dynamicznie rozwijającym się miastem w związku z budową COP. Miał ok. 40 tys ludzi Przemyślowi a zwłaszcza starszym mieszkańcom żal, że Przemyśl nie został stolicą województwa po 2 wojnie światowej i stad to może wynikać Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: Skąd nienawiść Przemyśla do Rzeszowa?????? 27.03.14, 13:36 Stolicą województwa Przemyśl być nie mógł. Już w przedbiegach przegrał z Rzeszowem i Sandomierzem. Między tymi miastami były ostateczne rozgrywki, którą Rzeszów finalnie wygrał. Atutem było położenie i możliwości rozwojowe miasta. Przemyśl, niestety, ze swoim ukształtowaniem terenu szans na rozwój miał mniejsze. Natomast lobby przemyskie było na tyle silne, że planowana sieć autostrad i dróg szybkiego ruchu była zaprojektowana właśnie pod Przemyśl, a raczej jako miasto przelotowe na trasie z / do Lwowa. Mam archiwalne mapki planów rozwoju sieci drogowej i kolejowej w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
rz2014 Re: Skąd nienawiść Przemyśla do Rzeszowa?????? 27.03.14, 16:25 Przemyślanie mają wygórowane mniemanie o swoim mieście. A liczy ono ok 60 tys mieszkańców i ok 45 km kwardatowych. Plusem są zabytki ale niektóre kamienice są w opłakanym stanie; Minusem jest zbyt duża ilość ukraińców i brak dbałości o miasto Odpowiedz Link Zgłoś
ares19 nieprawda nieprawda 27.03.14, 16:33 Przemyślanie nie mają wygórowanego mniemania o sobie i swoim mieście. zapewniam was - znam kilku takich, realistycznie paczoncych na świat. Co do plusów i minusów zgoda - chociaż więcej ukraińców jest w Rzeszowie - wystarczy pochodzić po parkingach pod hiperami :) rejestracja na rejestracji Odpowiedz Link Zgłoś
rz2014 Re: nieprawda nieprawda 29.03.14, 11:55 Fakt sporo tu Ukraińców robi zakupy w Rzeszowie. W sumie to plus bo zostawiają tu kasę Odpowiedz Link Zgłoś
przesmiewca-lux Re: nieprawda nieprawda 29.03.14, 12:20 rz2014 napisał: > W sumie to plus bo zostawiają tu kasę Niestety. Hipermarkety rozliczają się centralnie. Dodatkowo wszystkie poza Biedronką transferują zyski za granicę. Lokalnie płacą co najwyżej podatek od nieruchomości, a wysokość tego nie zależy od wysokości obrotów. Generalnie, to hipermarkety są świetnym narzędziem do drenażu prowincji, a nawet całych państw z pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
rz2014 Re: nieprawda nieprawda 29.03.14, 12:26 ale przynajmniej podatek od nieruchomości, pewnie gdzieś nocują, tankują paliwo - zawsze to coś dla miasta Odpowiedz Link Zgłoś