Dodaj do ulubionych

Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik

11.07.26, 13:43
Witam piękne panie,co u Was słychać,jak zdrówko,co dzisiaj porabiacie???do mnie zawitała córka i zrobiłam leczo i sernik gotowany,miała być z chłopakiem ale chłopak ma obstrukcje i został w domu,u mnie zimno ale od poniedziałku ma być 25 stopni,zaraz jadę z córką na szoping,pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego,spokojnego i pięknego dnia 🌻🌹🌺🪻🌷
Obserwuj wątek
    • andallthat_jazz Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 14:11
      Ooooo 1000 punktow ode mnie za piekne leczo. Bialy gleboki talerz, nie po brzegi nalane. Serio brawo, mila odmiana. 🙂 Milych zakupow z corka i smacznego. Oraz dzieki za inspiracje, jak wyczyscic lodowke. 😘
    • javio Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:18
      Chyba nie chciałam wiedzieć co dolega chłopakowi córki 😐
      Życzę zdrowia całej rodzinie. I drapanko za uszkiem dla Pieska 🐾
      • homohominilupus Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:18
        javio napisała:

> Chyba nie chciałam wiedzieć co dolega chłopakowi córki 😐

🤣

Ale ze to powod do zostania w domu? Hmm

> Życzę zdrowia całej rodzinie. I drapanko za uszkiem dla Pieska 🐾
    • ga-ti Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:24
      U mnie dziś wszystko na głowie postawione. Na 5 odstawiliśmy dzieci na obóz, więc o 4 była pobudka. Po powrocie położyliśmy się na chwilkę i tak pospaliśmy prawie do 11. Jesteśmy sami w domu, więc nie zrywaliśmy się z łóżka 😉 Nieśmieszne śniadanie. Później razem ogarnęliśmy dom i myślimy, co dalej robić.
      Na obiad też mam produkty na leczo, ale mąż marzy o mielonych 😄
      Na pewno będzie spacer na lody, bo pogoda powoli się poprawia.
      Muszę jakieś kwiaty na balkon posadzić. Padły bratki i tak straszą badylki, bo najpierw był upał, a później wichury i nie miałam weny ogrodniczej.

Piękny serniczek 🤩
      Udanych zakupów!
      I niech już powróci normalne (!) lato ☀️
    • pepsi.only Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:34

W ramach deseru dziś po pracy byliśmy w najlepszej lodziarni w okolicy. smile
    • weronika_ozankowa Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:46
      Leczo z cukinią to dla mnie już nie leczo, tak jak bigos z cukinią nie jest już dla mnie bigosem smile Ale jako potrawka warzywna oczywiście całkiem przyjemne.
      Sernik jadłabym…. Nie, wróć - żarłabym 🙈
      • andallthat_jazz Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:03
        U mnie w domu rodzinnym to bylo wlasnie leczo. Papryka, cebula, cukinia, czosnek, cebula, koniecznie kielbasa w plastrach usmazona z cebula i cosnkiem, koncentrat pomidorowy/pasata/swieze pomidory. Plus przyprawy.
        • weronika_ozankowa Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:25
          A u mojego kolegi w domu kogel mogel to było jajko na miękko wymieszane z kawałkami chleba w kubku, i co z tego? To wciąż nie jest kogel mogel.
          • andallthat_jazz Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 18:01
            To z tego, ze robiac zakupy, kupuje dokladnie pod taka wersje. A tu AI tlumaczy (bo mi sie nie chce): Tradycyjne węgierskie lecsó to absolutny minimalizm oparty na papryce, pomidorach i cebuli. W zależności od regionu i upodobań, najpopularniejsze wariacje tego dania wzbogaca się o lokalne, sycące i aromatyczne dodatki.Baza (Węgierski klasyk)Warzywa: świeża papryka (słodka i ostra), dojrzałe pomidory, cebula.Tłuszcz i przyprawy: smalec (najlepiej gęsi lub wieprzowy), czosnek, słodka i ostra papryka w proszku, sól, odrobina kminku.Dodatki mięsne i wędlinyWędzone: dobrej jakości kiełbasa (np. podwawelska, śląska, chorizo), boczek, wędzone żeberka.Drób i inne mięsa: pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe, a nawet chuda wieprzowina.Warzywa dopełniające (Wariacje polskie i regionalne)Cukinia lub kabaczek: najpopularniejszy dodatek, który sprawia, że danie jest bardziej aksamitne, zbliżając je do francuskiego ratatouille.Pozostałe: pieczarki, bakłażan.
    • mabel_mora Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:50
      big_grin ten chłopak corki mnie rozbawil, to on z tą obstrucja siedzi na toalecie i próbuje .... big_grin

bo przy zatwardzeniu (obstrukcji) to lepiej chodzić, aktywnośc fizyczna pobudza perystaltyke jelit i przyspiesza przemieszczanie treści pokarmowej
    • miaumia Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:52
      Przepysznie wink) Uwielbiam leczo, przepadam za sernikiem wink
    • mia_mia Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:55
      Ja mam pudełka, dostałam na kilka dnie od ojca, który korzysta z diety cukrzycowej 1500 kcal i co mnie zaskoczyło codziennie jeden posiłek jest na słodko, np. wczorajszej śniadanie ciastko z jogurtem i kawałkiem jabłka, dla mnie dziwna propozycja dla cukrzyka. Zresztą po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że pudełka to zupełnie nie moja bajka. Co któreś danie to jakieś symboliczne ilości jedzenia z kaloriami jak pełen posiłek, mało warzyw, a przecież jest sezon.
      • agnes_gray Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:18
        Kiedyś na próbę zamówiłam tacie pudełkową dietę cukrzycową, przy okazji wizyty pokazał diabetolog menu tych pudełek - złapała się za głowę i spytała co to w ogóle ma być...

Chociaż w Twoim przypadku ciastko może być na ksylitolu, jogurt (naturalny) ma niskie IG i jabłko przed południem do tego jogurtu wg mnie też jest OK.
        • mia_mia Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:28
          Już nie sprawdzę, ale sądząc po kaloryczności to był zwykły cukier. Całość prawie 400 kcal, ja w tej kaloryczności zjadam kanapkę albo dwie, jajko i warzywa, zresztą nawet z tych pudełek dziś miałam pastę jajeczną, solidna porcja, taka na 3-4 kromki, 2 kromki ciemnego pieczywa i szalone dwie rzodkiewki, ale to już normalne śniadanie, przynajmniej jak dla mnie i to było niecałe 300 kcal, deserowy był inny posiłek.
    • alexis1121 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:33
      Piękny serniczek, googlowałam ten przepis kiedyś, ma świetne opinie… ale do dzisiaj się nie zebrałam w sobie, żeby go upiec.
      Wspaniałej soboty 💓
      • weronika_ozankowa Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:59
        alexis1121 napisała:

…..

Nie mogłaś chociaz szlafroka narzucić na tę koszulę nocną?
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 18:12
      Poszliśmy oglądać żaglowce, bo jest u nas Tall ships races.
      Gorąco jak cholera, mnóstwo ludzi a zanim doszliśmy do Chopina córkę rozbolał brzuch 😐
      • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 18:13
        I jeszcze takie zpodrogi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka