Dodaj do ulubionych

„Dlaczego żyjecie w grzechu?"

24.01.16, 21:52
"Ksiądz w dom, Bóg w dom? Kto boi się wizyty duchownego po kolędzie?
Nie zawsze księża witani są z otwartymi ramionami. Wchodzą i tam, gdzie wóda, przemoc i więcej szatana niż Boga.
Krzysiek z Anką księdza po kolędzie nie przyjmują. Boją się kłopotliwych pytań. Oboje wierzący, do kościoła chodzą, ale na kocią łapę żyją, o ślubie na razie nie myślą, toteż nie chcą pytań: „dlaczego żyjecie w grzechu?”.
(...)
Według ks. Tomasza Nowaka, rzecznika Kurii Diecezjalnej w Rzeszowie, w rzeszowskiej diecezji liczby od lat są stałe: w miastach księdza przyjmuje od 60 do 75 procent mieszkańców, na bardziej przywiązanych do tradycji i religii wsiach - około 90 procent rodzin." :-((
Myślałem, że więcej... :-((

www.nowiny24.pl/reportaze/art/9319604,ksiadz-w-dom-bog-w-dom-kto-boi-sie-wizyty-duchownego-po-koledzie,id,t.html
Obserwuj wątek
    • franek Re: „Dlaczego żyjecie w grzechu?" 24.01.16, 22:19
      Dlaczego ludzie żyją w grzechu?Bo przykład idzie z góry,od czarnych.Jaki pan,taki kram.
      • franek Re: „Dlaczego żyjecie w grzechu?" 24.01.16, 22:28
        Jak to było?"Po owocach ich poznacie"?Czarni,próżni sukienkowi zapomnieli,mają próżnię pod czaszkami.Ale przytułek sobie zorganizowali za publiczne pieniądze.
        • franek Re: „Dlaczego żyjecie w grzechu?" 24.01.16, 22:32
          W seminariach jest poziom nauczania,jak we wrocławskiej szkole w PRLu na Rosenbergów,dla dzieci specjalnej troski.
          • rz2014 Re: „Dlaczego żyjecie w grzechu?" 25.01.16, 11:06
            W seminarium uczą przede wszystkim posłuszeństwa. Wiedza schodzi na dalszy plan.
            Jako ksiądz musisz być posłuszny swojemu proboszczowi, biskupowi - no i umieć wydzierać od ludzi kasę choćby przymierali głodem bo ksiądz musi mieć a ty niekoniecznie.
            Seminarium wypuszcza w dużej mierze skrzywionych ludzi (księży)
            • franek Re: „Dlaczego żyjecie w grzechu?" 25.01.16, 15:53
              A jaką wiedzę można mieć po seminarium?
              • rz2014 Re: „Dlaczego żyjecie w grzechu?" 25.01.16, 19:41
                Wystarczy być posłusznym i absolutnie nie negować hierarchiczności KK.
                A wiedza - nie wiem, nie byłem. Za to mój dobry znajomy był tam pół roku (1997) lecz uciekł z tarnowskiego seminarium. Podobno na dzień dobry masz przez tydzień "zero rozmów" tzw silentium, odseparowanie od rodziny, znajomych ponadto modlitwy, msze, doktryny KK, analiza ewangelii. Uciekł dla dziewczyny, wyskakując przez okno. Po swoje ubranie wrócił za kilka dni i miał jeszcze rozmowę z chyba biskupem pomocniczym. Nic to jednak nie dało, wziął odzież i wyszedł.
                Teraz ma swoja prywata firmę.
                Odseparował się od KK (chyba na msze nie uczęszcza). Wiem, że nie chciał o tym za bardzo rozmawiać. Może jakaś trauma????
                • franek Re: „Dlaczego żyjecie w grzechu?" 25.01.16, 20:35
                  Relacje jak pan-parobek.
                  • wislocki12 Cham? 25.01.16, 23:48
                    I właśnie o to mi chodziło! Bo oto jakiś facet wprasza Ci się do twojego domu i zamiast podziękować za przyjęcie, ma czelność pytać: „Dlaczego żyjecie w grzechu?"
                    Przecież to jest chore! Przydałaby się choć odrobina refleksji! :-(
                    • rz2014 Re: Cham? 26.01.16, 14:43
                      Tak im piorą mózgi w seminarium. A skutki widzimy sami.
                      Potrzeba bardzo głębokiej reformy KK
                    • franek Re: Cham? 26.01.16, 19:14
                      > ma czelność pytać: ?Dlaczego żyjecie w grzechu?"

Bo jeszcze nie urodziła się taka druga Maryja,która by urodziła i była dziewicą.haha
                    • franek Re: Cham? 26.01.16, 19:16
                      ...jak każdy akwizytor.
                    • franek Re: Cham? 27.01.16, 15:03
                      To Polaków nawet już nie stać na kije bejsbolowe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka