Dodaj do ulubionych

sypię się

23.04.26, 09:00
50 lat, wciąż miesiączkuję ale perimeno w trakcie (badania hormonów wykazały), od 2 tyg zwiększona dawka antydepresantów.
- brak energii, ciągłe zmęczenie mimo że biorę żelazo (mam zawsze niski poziom ferrytyny i niskie/średnie ciśnienie)
- tycie, apetyt na słodycze
- częste bóle głowy, ostatnio budzą mnie w nocy.

do jakiego lekarza się udać? jakie badania zrobić?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: sypię się 23.04.26, 09:03
      A te objawy to nie z powodu zwiękzenia dawki antydepresantów?
      • lauren6 Re: sypię się 23.04.26, 09:14
        Przyczynę tycia zawsze warto sprawdzić. Z własnych doświadczeń wiem, że lekarze lubią ignorować takie sygnały: ŻM i schudniesz. Tymczasem przyczyny wzrostu wagi mogą być różne i ZAWSZE warto je wykluczyć.
        • raczek47 Re: sypię się 23.04.26, 09:16
          Jeśli je więcej słodyczy, to tyje. Brak energii wynika że zaburzonego rytmu snu, organizm rozregulowany, stąd również ochota na słodycze.
          • swiezynka77 Re: sypię się 23.04.26, 09:21
            śpię łącznie dużo, ponad 8h
            co do tycia to całe życie kontroluję wagę żeby utrzymać ją w normie więc nie jest to dla mnie nowość. niestety ostatnio sprawdzone sposoby nie działają.
            • primula.alpicola Re: sypię się 23.04.26, 09:24
              Masz zmiany hormonalne, zmienia się metabolozm tłuszczów i glukozy. Plus, może ta zwiększona dawka leku?
              • swiezynka77 Re: sypię się 23.04.26, 09:58
                lek nie powinien powodować tycia, na początku brania nawet zmniejszył się apetyt ale już tak nie działa
                • primula.alpicola Re: sypię się 23.04.26, 11:26
                  swiezynka77 napisał:

> lek nie powinien powodować tycia, na początku brania nawet zmniejszył się apety
                  > t ale już tak nie działa

Wiele leków antydepresyjnych pobudza apetyt.
          • 18lipcowa3 Re: sypię się 23.04.26, 09:38
            Oczywiście ze tak. Tycie jest tylko z jednego powodu.
        • ritual2019 Re: sypię się 23.04.26, 09:46
          Tycie wszak nigdy nie jest wynikiem diety
          • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 09:51
            Jeżeli diety nie zmieniła i w krótkim czasie przybrał dużego warto to sprawdzić. Tak samo jak nagły spadek masy ciała
            • marta.graca Re: sypię się 23.04.26, 10:10
              Skoro pisze o apetycie na słodycze, to może po prostu więcej ich jadła?
              • swiezynka77 Re: sypię się 23.04.26, 10:25
                owszem, per saldo pewnie jem za dużo. problem w tym że nie mogę się powstrzymać.
                ruch mam, ostatnio nawet więcej niż zwykle co też wpływa na apetyt.
                • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 10:28
                  Ale jako „nie możesz się powstrzymać”? Nie umiesz świadomie podjąć decyzji „nie robię tego bo mi to szkodzi”? Może po prostu zero słodyczy w domu
                  • angazetka Re: sypię się 23.04.26, 10:44
                    Gdyby to tak działało, nie byłoby nałogów.
                  • trampki-w-kwiatki Re: sypię się 23.04.26, 10:49
                    Myślę, że ma ataki głodu po prostu. Ja mam wywalony w kosmos kortyzol, przez co miewam takie ataki na słodkie, podczas których czuję, że jak nie zeżrę zaraz jeżyka albo lodów to nie dam rady, po prostu nie mogę się skupić, nie mogę wykonać mojej pracy, jak narkoman. Tak to działa. Żaden brak w domu nie załatwi sprawy, po prostu nie zrobię kroku dalej, wychodzę z biura, idę po lody, wracam do biura.
                    • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 10:51
                      No dobra, narkomani się leczą. To się jako leczy?
                      • trampki-w-kwiatki Re: sypię się 23.04.26, 12:07
                        analoga_niet napisała:

> No dobra, narkomani się leczą. To się jako leczy?
                        >

No i mnie to jest kwestia nowotworu, który wywołuje taki efekt. U kogoś innego może być inny powód, różnie bywa. I nie zawsze leczenie jest takie proste.
                  • primula.alpicola Re: sypię się 23.04.26, 11:29
                    analoga_niet napisała:

> Ale jako „nie możesz się powstrzymać”? Nie umiesz świadomie podjąć decyzji „nie
                    > robię tego bo mi to szkodzi”? Może po prostu zero słodyczy w domu
                    >

Jezu, gruu, tak to.
                    Zwyczajnie, homo sapiensom zdarza się że nie mogą się od czegoś tam powstrzymać. Może to błąd ewolucji, nie wiem.
                    • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 11:37
                      Jak nic bezstresowe wychowanie 😀 (musialam,..)
                      • primula.alpicola Re: sypię się 23.04.26, 11:38
                        analoga_niet napisała:

> Jak nic bezstresowe wychowanie 😀 (musialam,..)
                        >

Ahhhahaa, nobig_grin
                      • swiezynka77 Re: sypię się 23.04.26, 11:42
                        moje wychowanie było dalekie od bezstresowego. przeciwnie, mam tendencję do pocieszania się jedzeniem.
                        • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 11:44
                          To był żart, jakbyś nie zauważyła. Odnoszący się do tego że niektórzy każde zachowanie impulsywne u dziecka tak kwitują.
                          • swiezynka77 Re: sypię się 23.04.26, 11:48
                            nie zauważyłam a nastrój mi zjechał jeszcze bardziej od tych uwag.
                            całe życie się kontroluję żeby utrzymać wagę w normie, nigdy nie miałam promocji "jem wszystko a nie tyję". obecnie już nie mam siły się kontrolować
                            • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 11:51
                              Na wypadek braku czytelności była tam emotka. I było to naśmiewanie się z autorek tych głupich komentarzy a nie z Ciebie.
                  • jakis.login Re: sypię się 23.04.26, 11:46
                    analoga_niet napisała:

> Ale jako „nie możesz się powstrzymać”? Nie umiesz świadomie podjąć decyzji „nie
                    > robię tego bo mi to szkodzi”?

Zdumiewające słowa ze strony osoby, która ma za sobą historię zaburzeń odżywiania. Jak to nie mogłaś się powstrzymać? Nie umiałaś świadomie podjąć decyzji?
                    • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 11:48
                      Jak sama zauważyłaś był to stan chorobowy i byłam poddana leczeniu. Dlatego jak ktoś u siebie stwierdza objawy chorobowe to może też powinien
                      • jakis.login Re: sypię się 23.04.26, 11:54
                        analoga_niet napisała:

> Dlatego jak ktoś u siebie stwierdza objawy chorobowe to może też powinien

Dziękujemy, kapitanie Obwiesiu, całe szczęście autorka wątku z tych bystrzejszych i w poście startowym pyta: "do jakiego lekarza się udać? jakie badania zrobić?".
                        • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 11:55
                          To raczej wymaga terapeuty a nie lekarza
                      • angazetka Re: sypię się 23.04.26, 11:55
                        Nie sugerujesz leczenia, tylko "przestań i już".
                        • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 11:55
                          A jak nie może przestać to terapia
                          • trampki-w-kwiatki Re: sypię się 23.04.26, 12:10
                            analoga_niet napisała:

> A jak nie może przestać to terapia
                            >

Przyczyny mogą być głęboko ukryte. Ja też myślałam, że to kwestia kompulsywności, że to jakiś behawioralny nawyk, dopóki nie wyszedł mi syf w rezonansie. Całe lata lekarze mówili "to kwestia powstrzymania się". Aż w końcu po nitce do kłębka, przy okazji diagnostyki czegoś zupełnie innego, natrafiłam na prawdopodobne przyczyny obiektywne swoich ataków na cukier.
                          • homohominilupus Re: sypię się 23.04.26, 12:16
                            Druga lipowa normalnie 🤦‍♀️
                            Gru, jak juz koniecznie musisz odreagować wszystkie bęcki jakie tu dostałaś to skup sie moze na nickach ktore ci dosrywaly a nie kąsasz jak wściekła kogo sie nawinie
        • kamkaklamka Re: sypię się 23.04.26, 11:20
          Ale co sprawdzić tak już jest że w okresie perimenopauzy się tyje, trzeba by się głodzić żeby nie przytyć, śmiech mnie ogarnia jak słyszę że wszystko jest twoja winą coś robisz źle bo ja w życiu byłam po dwóch stronach, w młodości jadłam wszystko w każdej ilości i nie tyłam wszyscy zazdrościli mi figury, na starość jem mało i tyje. Musiałabym jeden posiłek dziennie wciągać albo ciągle posty przerywane i są kobiety które tak żyją ale co to za życie.
          • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 11:27
            Nagle w okresie perimenopauzy masz zapotrzebowanie kaloryczne dzienne na poziomie 500 kcal?
            • kamkaklamka Re: sypię się 23.04.26, 11:34
              tak tyję z powietrza więc stwierdzam że te wszystkie opinie dobre rady i surowa ocena innych propos wagi potwierdza tylko to że ludzka percepcja konczy się wraz z doświadczeniem, jeśli masz kilkadziesiąt lat ustawienia jem a nie tyje ( tak niektórzy są przekonani że to nie istnieje ale istnieje)przecierasz oczy ze zdumnienia jak ci ludzie żyją? na dietach, tak się męczą z tą walka o wagę, jak to możliwe że są takie problemy, że to ogóle istnieje.
              • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 11:38
                Co to znaczy „jem a nie tyje”? Każdy je, bo inaczej by umarł. Chodzi o adekwatność jedzenia do spalania. Stąd moje pytanie, czy w perimenopauzie to zapotrzebowanie jest faktycznie na jeden posiłek dziennie? Dorosła kobieta potrzebuje 500 kcal? Czy po prostu nie może żreć jak kulturysta leżąc na kanapie?
                • kamkaklamka Re: sypię się 23.04.26, 11:44
                  Wróć do tego wątku za 10 lat ok? Choć może akurat u ciebie to nie będzie to tak drastyczne doświadczenie, bo ty jesteś chyba osobą która zawsze musiała jakoś walczyć o dobra figurę tzn nie było tak że nie musiałaś nic robić jeść co chcesz nie ćwiczyć żeby dobrze wyglądać.
                  • analoga_niet Re: sypię się 23.04.26, 11:46
                    Całe dorosle życie byłam szczupła, pomijając okresy ciąży oczywiście, nie muszę o nic walczyć.
          • andaba Re: sypię się 23.04.26, 11:45
            Są dwie panie.
            Wiek zbliżony, żadna nie ma cukrzycy, żadna nie ma nadmiaru chorób, wyniki ok, obie leżą w łozkach, stan świadomości ok, unieruchomienie spowodowane urazami, z ktorych "nie wyszły". Jako że nie wychodzą i są pod stałym "monitoringiem" wiadomo co i ile przyjmują.
            Pani A jest chuda jak szczapa. Wszystkie posiłki wymiata. Rodzina przychodzi codziennie, przynoszą tony słodyczy, które pani A zjada.
            Pani B zajmuje wszerz całe łóżko. Przy jedzeniu grymasi, to niedobre, to paskudne, tego nie zje. Nikt do niej nie przychodzi, nikt nic nie przynosi.

Faktycznie MŻ załatwia wszystko jak widać.
    • lauren6 Re: sypię się 23.04.26, 09:10
      Endokrynolog
    • alpepe Re: sypię się 23.04.26, 09:21
      Do żadnego, kup sobie kozę i z nią zamieszkaj na miesiąc.
      • princesswhitewolf Re: sypię się 23.04.26, 10:34
        Podkresl ze ma z nia spac w jednym pokoju. Bo jesli ona ma duzy dom to sie wycwani moze gdzies na podworku umiescic i ta " terapia" zmieniajaca perspektywe nie zadziala.
    • ritual2019 Re: sypię się 23.04.26, 09:47
      Do zadnego. Ruch, duzo, zwlaszcza teraz kiedy pogoda jest dobra. MZ.
    • cegehana Re: sypię się 23.04.26, 10:37
      Przede wszystkim do rodzinnego. Jeśli przyczyną objawów jest perimenopauza to są na to sposoby. A tak poza tym to ruch i zdrowa dieta - banał, ale w wieku 50 plus to podstawa podstaw, żeby jakiejkolwiek leczenie działało.
    • princesswhitewolf Re: sypię się 23.04.26, 10:42
      Bardzo duzo kobiet w okresie menopauzalnym tyje. W zasadzie wiekszosc. Przemiana materii zwalnia.

Zelazo jest lepiej przyswajalne jesli sie przyjmuje tez wit C. A w ogole najlepiej naturalne zrodla zelaza np Spatone ale sa i inne..

To ostatnie moze miec charakter hormonalny
      • kamkaklamka Re: sypię się 23.04.26, 11:12
        Nie znoszę diety keto i to nie jest coś co chciałabym wprowadzać w życie a jednak niestety wykluczenie węglowodanów albo choć dieta niskowęglowodanowa pomaga najbardziej w tym okresie. generalnie mało jesz ograniczasz węglowodany w ciągu dnia odzyskujesz energię, trudne ale warto.
        • swiezynka77 Re: sypię się 23.04.26, 11:24
          to prawda, mam to wielokroć przetestowane. problem w tym że obecnie mam tak mało energii że nie mam siły wdrażać. nie jem dużo, raczej zdrowo (+słodycze ale też nie dużo i nie codziennie).
      • chlodne_dlonie Re: sypię się 23.04.26, 11:32
        princesswhitewolf napisała:

> Bardzo duzo kobiet w okresie menopauzalnym tyje. W zasadzie wiekszosc. Przemian
        > a materii zwalnia.

Z obserwacji wnosząc - fakt.
        Ale jednostkowo jednak różnie to wygląda.
        Tobie udało się przytycia uniknąć, Princess..?
        Bo ja od jakiś dwóch lat zimą przybieram ok 2 kg, po czym wiosną/latem bez żadnych zmian w diecie, przy nieco większym ruchu, tracę je i wracam do wagi wyjściowej. Ale liczę się z tym, że mogą one pozostać w którymś momencie.
        I tak bmi mam w okolicy 18.5 więc w sumie luz.
        Ale jeszcze niedawno tak nie miałam hmmm..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka