Dodaj do ulubionych

Zmarł profesor Morawiecki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 10:20
Żegnaj Profesorze,
mam nadzieję że po tamtej stronie Styksu znjadziesz odpowiedzi na dręczące
Cie pytania i nagrodę za krzewienie wiedzy o starych cywilizacjach
Obserwuj wątek
    • Gość: HAZDRUBAL Re: Zmarł profesor Morawiecki IP: 217.97.144.* 03.11.04, 10:10
      Żegnaj....
      hm.... Trudno coś powiedzieć, jeszcze 6 miesięcy temu graliśmy razem w
      koszykówkę i wszyscy zazdrościliśmy PROFESOROWI takiej kondycji. Pozostaną
      super wspomnienia z ćwiczeń na WSP, wielu imprez i wyjazdów na Ukrainę i z
      Paryża.
      • Gość: Zakł.Hist.Staroż. Re: Zmarł profesor Morawiecki IP: *.osk.enformatic.pl 03.11.04, 10:25
        Vale!
        Sit Tibi terra levis...
    • Gość: TomaszP Re: Zmarł profesor Morawiecki IP: *.axelspringer.com.pl / *.axelspringer.com.pl 03.11.04, 10:25
      Rzeszow to ostatni etap Jego ciekawego zycia. Bardzo wiele Mu zawdzieczamy -
      my, obecni 30-40-latkowie, ktorzy w mrocznych latach 80. znalezli oaze w
      ogolnopolskich obozach naukowych ZHP, ktore wtedy prowadzil. Byl wtedy dla nas
      - licealistow - Kims! Dzis smialo mozna powiedziec, ze autorytetem, choc slowo
      to nasuwa sie dopiero teraz.
      W latach 80. byl historykiem starozytnosci na Uniwersytecie Jagielonskim,
      wspolpracownikiem w Zakladzie Historii Starozytnej UJ u prof. Tadeusza
      Krawczuka. W 1983 trafil do kadry naukowcow na ogolnopolski oboz naukowy w
      Suchych Rzekach w Bieszczadach, organizowany przez krakowski krag instruktorski
      - Krag Bialej Podkladki. Od tego czasu byl z nami, mlodymi ludzmi, ktorzy
      "wyszli na ludzi" dzieki tym wspanialym chwilom, dyskusjom o historii i nie
      tylko. Wtedy, w Bieszczadach przygotowywalismy pod Jego okiem katalog
      inskrypcji cmentarnych z opuszczonych i zapomnianych bieszczadzkich
      cmentarzykow, znajdujących sie w zaroslych po akcji "Wisla" wsiach...
      Byl zafascynowany historia schylku Republiki Rzymskiej, co w czasach schylku
      PRL-u mialo jakies zlowrogie, ale i pelne nadziei znaczenie. Dyskusje z Nim,
      wizyty w jego mieszkaniu nieopodal krakowkskiego Barbakanu, wreszcie
      zorganizowany przez Niego tylko dla nas w 1985 r. oboz historyczny w
      podzninskiej Wenecji... wszystko to zostanie na zawsze.
      Wreszcie ten moment, kiedy mozna bylo powiedziec do Niego: Leszku. Mlodszych o
      co najmniej pokolenie potrafil traktowac jak rownych. To tez zostaje w milym
      wspomnieniu.
      Niech mieszkancy Rzeszowa i Jego studenci oraz wspoplracownicy z ostatnich lat
      maja swiadomosc, z jakim niezwyklym czlowiekiem mieli do czynienia na ostatnim
      etapie Jego zycia.
      Leszku, mamy wobec Ciebie dlug do splacenia w stusunku do innych, tych
      mlodszych.
      Pogrzeb Leszka odbedzie sie w piatek, 5 listopada o godz. 14.20 na Cmentarzu
      Rakowickim w Krakowie.
      Tomasz Piwowarczyk
      Warszawa
    • Gość: ptak Re: Zmarł profesor Morawiecki IP: *.intertele.pl / *.tyczyn.intertele.pl 03.11.04, 13:33
      Kogoś takiego jak profesor spotyka sie bardzo rzadko ja miałem szczeście go
      znać. Do zobaczenia psorku..
    • Gość: Maciej Re: Zmarł profesor Morawiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 15:54
      Miałem okazję i radość studiować w czsach gdy ten Wybitny Znawca Historii
      Śtarożytnej był wśród Nas. Nie zapomnę Jego wykładów, oraz profesjonalnego
      podejścia do nauki ... Był w każdym calu Świetnym Człowiekiem - Uczciwym i
      pożądnym a do tgeo Wybitnym Profesorem ...

Profesorze będziesz w mojej pamięci - a za ocenę niedostateczną na Twoim
      przedmiocie nigdy się nie obraziłem - Ta "Bania" dała mi dużo do myślenia a tę
      gałąź nauki do dziś pielegnuję i poszerzam - Dzięki Profesorze do Zobaczenia w
      innym wymiarze
    • Gość: Jola B. Re: Zmarł profesor Morawiecki IP: *.nyc-tc02b.FCC.NET 07.11.04, 18:05
      Kochany Profesorze

nie zdazylismy sie juz zobaczyc

nigdy nie zapomne cie i chwil ktore
      z Toba spedzilam
      Serce mi peka z bolu,jeszcze nie moge w to wszystko
      uwierzyc
      Dziekuje Ci za wszystko
      do zobaczenia po tamtej stronie
      • Gość: aga Re: Zmarł profesor Morawiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 19:31
        Kochany Mój...będę tęsknić za tamtymi dniami...tak mi Ciebie brak....
        • Gość: Krzysztof Re: Zmarł profesor Morawiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 20:41
          Trudno uwierzyć, że Profesora nie ma już wśród nas. Trudno uwierzyć, że nie
          przeczytamy już Jego książki o Brutusie, nad którą pracował. Że nie usłyszymy
          już jego głosu. Trudno uwierzyć... Ale Profesor nadal żyje w naszej pamięci i
          może powtarzać za Horacym - "non omnis moriar". Nie wszystek umarł. Sit Tibi
          terra levis, carissime Professore!
    • Gość: wojtek Re: Zmarł profesor Morawiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 16:37
      Mój profesor mój mistrz mam nadzieję że spotkam się z Nim w tamty wymiarze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka