Dodaj do ulubionych

Nowy Świat na Baranówce

IP: *.res.pl 17.03.05, 19:58
przepraszam a sznowna prawica na czale z RAMSKIM DZIERZAK I SZLACHTA to
zapsala czy moze wkoncu przejrzeli na oczka ze przy budowie jak i obslugi
takich obiektów spora grupa ludzi znajdzie zatrudnienie??? bo za każdym razem
jak blokują taką inwestycje na 2 dzień powinni iśc do urzedu pracy i każdemu
rejestrującego mówić "nazywam się andrzej szlachata i to ja min zablokowalem
budowe kolejnego marketu (centrum) gdzie pan mógł by znaleśc prace"
Obserwuj wątek
    • Gość: Maniak Handlowy Re: Nowy Świat na Baranówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 20:11
      Drogi kolego naszzczescie rzeszowscy radni zostali wyrolowani. Bo działka na
      której ma powstac Nowy świat nalezała kiedys do grupy która bodajrze zarzdoądza
      siecią Delikatesy Centrum i to oni mieli tu wybudowac chyba hipermarket.
      Dostali oni pozwolenie ale zrezygnowali z tego pomysłu i sprzedali działke
      firmie Womak za co im chwała. Aż ze praw nabytych sie nie traci to firma Womak
      może budowac obiekt bez pozwolenia radnych.
      • Gość: Gwiazdek Re: Nowy Świat na Baranówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 20:41
        Przerażające jest to, że gdyby nie sytuacja którą opisaleś, Maniaku Handlowy,
        mielibyśmy zablokowane kolejne centrum... Boże, gdzie my żyjemy? W innym
        mieście radni którzy spie..li by chociaż 20% z tego co u nas, wylecieliby na
        zbity pysk. Wstyd mi że jestem Rzeszowianinem, po prostu wstyd, już nawet przed
        Tarnowem i tego typu miastami...
    • Gość: Arti Re: Nowy Świat na Baranówce IP: *.rzeszow.mm.pl 18.03.05, 01:20
      Radni blokując kolejne inwestycje motywują to często słowami - po co nam kolejny
      hipermarket , skoro i tak nikt w nim nie będzie kupował - jest ich za dużo .
      Natomiast ja widzę tu pewną niekonsekwencję . Chcemy być miastem rozwijającym
      się a blokujemy wszelkie inwestycje . Dlaczego bronić inwestorom budowanie
      kolejnych hipermarketów , skoro w zamian naprawiają nam drogi , budują parkingi
      itd, to czy w nich ktoś będzie kupował czy nie to ich problem . Rynek sam to
      zweryfikuje i albo wzrośnie konurencja przez co jakość usłóg również wzrośnie ,
      albo po prostu te gorsze hipermarkety upadną , lecz to co w zamian za zezwolenie
      na budowę zaoferowali ( nowe drogi , parkingi itd) zostaje....Pozwólmy rozwijać
      się naszemu miastu ...
      • Gość: pawlica szymon Re: Nowy Świat na Baranówce IP: *.range81-157.btcentralplus.com 18.03.05, 07:45
        oni sa chorzy. ale niestety Rzeszow wybral. wybral bezrobocie, brak inwestycji
        itd. a tlumaczenie ze jest jest za duzo hipermaketow jest smieszne!!! nie
        interesuje mnie ile ich bedzie moze ich byc nawet pietnascie ludziska bede
        mieli prace!!! ale dzierzak i szlachta czym oni sie przejmuja WAMI??? tylko
        patrzy na swoja kieszen w my co ich obchodzimy??? tu rada dla wszystkich
        zaciemnionych przez smieszne obietnice lpru pisu czy tam sld i reszty glosujcie
        dalej na brak mozgu w glowach a na pewno bedzie dobrze - bo dadza wam i
        pieniadze i komfort zycia!!! hahaha glosujta na wrzodaka!!! hahaha
      • Gość: flick Re: Nowy Świat na Baranówce IP: 80.51.255.* 20.03.05, 16:14
        wyłożyłeś to łopatą i dosadnie ,ciekawe czy doktór Szlachta i reszta tych
        prawomyslnych (?) zrozumie
    • Gość: wyborca KONSEKWENCJA WYBORÓW IP: 80.51.255.* 18.03.05, 13:53
      macie drodzy państwo ,konsekwencje wyborów...część z Was zapewne nie poszla do głosowania,częśc zaglosowała na prawicowe partie jak PiS juz nie mówie o LPR...Najbardziej szkoda mi jednak tych którzy w ogole nie poszli glosować,mysleli po co? i tak to nic nie da! jeden glos w ta czy w tą róznicy nie robi a tu masz babo placek...Wszystkie dewotki i nawiedzeni skini poszli i zaglosowali i teraz sie z was smieja i robia co chcą!!

opamiętajta się baby i chłopy i pójdzta do nastepnych wyborów,APEL ten kieruje do tej madrzejszej części spoleczeństwa tylko znudzonych warcholstwem polityków!!!

MOŻESZ WYBRAĆ WIĘC WYBIERZ!!!!!!!!!!!!!! nie takie dawne hasło :)
      pozdrawiam wszystkich (oprócz wyborców lpr i pisu)
    • Gość: Tom Re: Budowa ruszy w kwietniu ale chyba 2006?? IP: 213.77.14.* 18.03.05, 14:04
      Do tej pory nie ma wykonawcy, nie ma nawet projektu nie mówiąc o pozwoleniu na
      budowę (są tylko warunki zabudowy dla zupełnie innego obiektu o podobnym
      obrysie). A gawiedź już by jechała na zakupy.
      • Gość: Maniak Handlowy Re: Budowa ruszy w kwietniu ale chyba 2006?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 15:38
        Mamy tu małe nie porozumienie. Gdyż centrum handlowe a hipermarket to dwa
        odrębne światy które mają nie zbyt ciekawą architekture i specjalizują sie
        głównie w sprzedaży artykułów spożywczych, natomiast centrum handlowe to obiekt
        o ciekawej infraktusturze w którym znjadują się sklepy odzieżowe jubilerskie i
        punkty gastronomiczne. I tu mała podpowiedź dla radnych Rzeszowa. Dopóki Pan
        Podkulski będzie kupował grunty i budował na nich obiekty o mało ciekawej
        infrastrukturze to radni prawicy będą mieli wyobrażenie centrum handlowego jako
        normalnego hipermarketu. Szanowni radni,wygłaszam apel do was abyście każdą
        inwestycje Pana Podkulskiego dokładnie przejrzeli i zaczeli wymagac od niego
        duzo więcej, Rzeszów ma juz dosyc zadaszonych targowisk tego bizmesmena.
    • Gość: wilq Re: Nowy Świat na Baranówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 18:45
      buhahahah telewizor wygrala buhahahaha ladna mi to nagroda wezcie sie nie
      gascie.
    • Gość: AK Re: Nowy Świat na Baranówce IP: 80.48.0.* 18.03.05, 23:42
      Zdecydowanie jak najwięcej inwestycji!!!
      Obecna ekipa rady mista powinna być niezwłocznie wymieniona.
      Trzymam kciuki za naszego prezydenta miasta.
    • Gość: Wan Re: Nowy Świat na Baranówce IP: 80.51.255.* 19.03.05, 13:27
      Hmmm. Poczytałem sobie i nie mam pojęcia co odpowiedzieć. Zmroziło mnie widząc co wy wypisujecie.
      Jeśli chodzi o te pozwolenia faktycznie jest to chore, ale jeśli chcecie dzieki hipermarketom zmniejszyc bezrobocie to jesteście tak samo chorzy jak nasi radni. Ludzie 1 miejsce pracy w hipermarkecie to około 5 miejsc pracy utraconych w mniejszych placówkach handlowych. Tak... niech jeszcze ze 20 firm z Francji, Anglii i innych krajów otworzy hipermarkety w Rzeszowie, a bedziemy mogli chodzić i sobie patrzeć co w nich wystawiają, bo raczej nic nie kupimy, bo kasy nie będzie.
      Padną lokalni producenci (bo będą kupować gdzieś w kraju a nie kolo Rzeszowa) /bezrobocie/, padnie cała masa drobnych punktów handlowych i usługowych ( no dobra nie padnie tylko zmniejszy zatrudnienie) /i znowu bezrobocie/ padnie lub przynjmniej podupadnie cały sektor hurtowy.
      Czy ja jestem jakimś jasno(czarno)widzem, że takie rzeczy zauważam czy Wy jesteście po prostu ślepi.

• Gość: ziomall Re: Nowy Świat na Baranówce IP: 80.51.255.* 20.03.05, 17:20
        o widze ze to forum czytaja rowniez wybitni ekonomisci, socjologowie i
        psychologowie w jednym <hahaha>

Pokaz mi opracowanie lub jakas opinie jakiegos autorytetu w tej dziedzinie (i
        nie mam tu na mysli pani dzierzak, pANA wrzodaka czy innych podobnych
        "specjalistow" :D ani tez tych wybitnych oszolomow z programu rozmowy
        niedokonczone....)
        a nie od razu wyskakujesz z "Ludzie 1 miejsce pracy w hipermarkecie to około 5
        miejsc pracy utraconych (...)"...

• Gość: Wan Re: Nowy Świat na Baranówce IP: 80.51.255.* 23.03.05, 07:43
          Tylko 1 pytanie czy uważasz, że to się odbywa 1 do 1 ???
          • Gość: ziomall Re: Nowy Świat na Baranówce IP: 80.51.255.* 23.03.05, 12:50
            Ja nic nie uwazam. Ja tylko twierdze, ze moze nie jest tak jak ty to ujales.

Nie wiemy napewno ze tendencja nie jest odwrotna - tak jak ty przedstawiles
            sytuacje krzycza zawsze wlasciciele malych osiedlowych sklepow bo naturalnie
            boja sie o swoje interesy - ale co z naszymi interesami - czy my nie mamy prawa
            kupowac tam gdzie jest taniej ??? czy nie mozemy nie pojsc do sklepu u nas na
            osiedlu gdzie polowa towarow jest przeterminowana, gdzie pani ekspedientka robi
            nam Łaske ze nas obsluzy, gdzie pani nie chce nam sprzedac bo mamy baknot 200
            PLN a ona nie ma wydac, albo kaze nam biec do drugiego sklepu rozmienic...

Konkurencja wymusi nie tylko spadek cen w supermarketach ktore juz sa i ktore
            robia co chca w tej materii, ale poprawi rowniez standard obslugi w naszym malym
            sklepiku na rogu. Dodatkowo taki sklep nei ma sie co martwic o klientow bo
            przeciez nikt nie pojedzie kupowac tylko chleba i 15 dkg szynki do tesco. Nie
            wierze ze powstanie np 3 duzego marketu w Rzeszowie zwiekszy bezrobocie,
            przeciez one beda konkurowac glownie miedzy soba a nie z malymi sklepikami.
            Samorzadowcy ktorzy blokuja powstawanie nowych hipermarketow i centrow
            handlowych, DZIALAJA W INTERESIE TYCH KTORE JUZ SA NA RYNKU.

Ale to tylko moje skromne zdanie. Zapraszam do dyskusji.
            • Gość: szperacz Re: Nowy Świat na Baranówce IP: *.rzeszow.mm.pl 28.03.05, 21:46
              czy ktoś mi wskaże adres internetowy tego womaka?
            • Gość: taka jedna Re: Nowy Świat na Baranówce IP: 80.51.168.* 02.04.05, 22:04
              A ja powiem, że nie chodze do hipermarketów, chyba że to ciebie ineteresuje
              zakup przeterminowanych smażonych kurczaków z których wylatują muchy, przetwory
              sałatkowe z odpadów i naszpikowane konserwantami (w myśl zasady weźmiemy to i
              tamto w masowej ilości, ale zróbcie to i to w takiej i takiej cenie - czytaj
              promocyjnej dla klienta). Bleee....A może skusisz się na ekstra buciki
              zalatujace z dala badziewiem, które rozwalają się juz po miesiącu chodzenia w
              nich i oczywiście nie masz na nie gwarancji, a co z tym idzie rekompensaty za
              szmelc.
              Pomyśl o pracownikach wyzyskiwanych przez pracodawców, menadżerów
              zarządzającymi tymi hipermarketami- chyba natknąłeś się na to w niejednym
              doniesieniu w mediach.
              I pomysl jaki to interes mieliby ci zagraniczniaki skoro tu inwestują,
              sprowadzając przy tym towar od siebie (nawet ta czekolada "Milka" jest
              sprowadzana w stanie półpłynnym w cysternach a następnie "formowana" w Polsce.
              Że też nie wspomnę o preferencyjnych ulgach jakie nasze panstwo daje
              zagranicznym inwestorom, ale oczywiście dla ciebie to jest nieistotnym faktem.
              A jeśli już, to na zdrowy rozum hipermarkety buduje sie poza granicami miasta,
              gdzieś na uboczu, a nie w samym centrum miasta. Co za przyjemność przeciskać
              się w godzianch szczytu poprzez setki jadących smochodów - żadna ;/. Chyba, że
              ktoś jest masochistą.
              Kawałek Europy zwiedziłam i nigdzie nie widziałam hipermarketu w takim
              dziwacznym położeniu jak u nas w Rzeszowie.
              Prawdę mówiąc nie życzę sobie "Nowego Świata" praktycznie pod oknem, bo i co w
              nim będe kupować? Żeby coś kupić trzeba mieć pieniądze, a bez pracy, lub godnej
              płacy kto będzie kupował ? najwyżej pójdzie, pooglada, pomarzy, kupi jakiś
              drobiazg i tyle.
              Kiedyś prawdziwym boomem było CH "Ameryka" i co teraz z nim się dzieje ? Zieje
              pustką a klieta tam nie uświadczysz. To też jest w interesie naszych
              samorządowców ? Już nawet niektórzy własciciele proponowali Podkulskiemu wykup
              ich lokali - ponoć powiedział, że interesuje go całość budynku a nie części.
              No dobra, to skończę z tym
              • Gość: ziomall Re: Nowy Świat na Baranówce IP: 80.51.255.* 04.04.05, 21:58
                > A ja powiem, że nie chodze do hipermarketów, chyba że to ciebie ineteresuje
                > zakup przeterminowanych smażonych kurczaków z których wylatują muchy, przetwory
                > sałatkowe z odpadów i naszpikowane konserwantami (w myśl zasady weźmiemy to i
                > tamto w masowej ilości, ale zróbcie to i to w takiej i takiej cenie - czytaj

po publikacjach prasowych / tv m.in. o marketach auchan, champion, etc wiele sie
                zmienilo - nie mowie ze takie zjawiska nie wystepuja (chociaz opisalas to dosc
                drastycznie :)) ale mysle ze markety zaczynaja przestrzegac pewnych zasad...
                nie powiesz mi ze nie zdarzylo ci sie kupic czegos przeterminowanego czy
                nieswiezego w sklepie osiedlowym ?

ja osobiscie nie robie czesto zakupow w tesco czy w leclerku ale gdy potrzebuje
                zrobic wieksze zakupy raz na jakis czas wole pojechac tam i kupic wszystko czego
                potrzebuje w jednym miejscu niz biegac od sklepu do sklepu bo tu nie ma tego tu
                tamtego...

> promocyjnej dla klienta). Bleee....A może skusisz się na ekstra buciki
                > zalatujace z dala badziewiem, które rozwalają się juz po miesiącu chodzenia w
                > nich i oczywiście nie masz na nie gwarancji, a co z tym idzie rekompensaty za
                > szmelc.

dla wielu ludzi ten szmelc jak to nazywasz to jedyna mozliwosc ubrania sie - tym
                tonem ponizasz ich... pozatym z twojej wypowiedzi wynika ze raczej nie kupujesz
                takich rzeczy wiec skad mozesz wiedziec ? Otoz gwarancje masz jak najbardziej,
                co do jakosci no to coz: jakosc idze za cena (czy moze na odwrot?)...

> Pomyśl o pracownikach wyzyskiwanych przez pracodawców, menadżerów
                > zarządzającymi tymi hipermarketami- chyba natknąłeś się na to w niejednym
                > doniesieniu w mediach.

niektore media donosza tez o nieprawidlowosciach czy wrecz wyzysku niewolniczym
                w Poczcie Polskiej :) to naprawde nie jest argument !!!!

> I pomysl jaki to interes mieliby ci zagraniczniaki skoro tu inwestują,
                > sprowadzając przy tym towar od siebie (nawet ta czekolada "Milka" jest
                > sprowadzana w stanie półpłynnym w cysternach a następnie "formowana" w Polsce.

grunt ze w Polsce ja formuja - wedel, mieszko i inne polskobrzmiace marki sa za
                to w Polsce produkowane i formowane :P - argument o milce to zaden argument !!!
                Ja mam znajomych w jaroslawiu, ktorzy produkuja odziez dziecieca dla duzej seci
                hipermarketow - G... to ich znaczacy odbiorca...

> Że też nie wspomnę o preferencyjnych ulgach jakie nasze panstwo daje
                > zagranicznym inwestorom, ale oczywiście dla ciebie to jest nieistotnym faktem.

Chyba naprawde nie wiesz o czym mowisz - prawdziwe ulgi od panstwa dostaja tylko
                i wylaczanie firmy, ktore inwestuja w _specjalnych_strefach_ekonomicznych_, to
                juz zupelnie inna bajka i temat na dluzsza dyskusje. Inna sprawa to ulgi od
                samorzadu w postaci zwolnienia z podatku od gruntow, ale juz widze jak carefull
                dostaje takie zwolnienie <lol>...

> A jeśli już, to na zdrowy rozum hipermarkety buduje sie poza granicami miasta,
                > gdzieś na uboczu, a nie w samym centrum miasta. Co za przyjemność przeciskać
                > się w godzianch szczytu poprzez setki jadących smochodów - żadna ;/. Chyba, że
                > ktoś jest masochistą.

no tu jestem sie w stanie zgodzic - ale to juz wladze powinne o to zadbac aby
                inwestor wykonal odpowiednie dojazdy, wyjazdy etc

TAK przy okazji to kolo listopada ma byc otwarcie w Rzeszowie lub na jego
                obrzezach Hipermarketu REAL... byc moze bedzie wlasnie poza Rzeszowem poniewaz
                zwykle tam sie znajduja - ludzie i tak tam beda jezdzic - ale w takim przypadku
                podatki zgarnie jakas gmina pod Rzeszowem...

> Kawałek Europy zwiedziłam i nigdzie nie widziałam hipermarketu w takim
                > dziwacznym położeniu jak u nas w Rzeszowie.

Czy my zawsze musimy nasladowac ten zachód ;)

> Prawdę mówiąc nie życzę sobie "Nowego Świata" praktycznie pod oknem, bo i co w
                > nim będe kupować? Żeby coś kupić trzeba mieć pieniądze, a bez pracy, lub godnej
                > płacy kto będzie kupował ? najwyżej pójdzie, pooglada, pomarzy, kupi jakiś
                > drobiazg i tyle.

Ja czy ty moze nie bedziemy mieli pracy ale kilkadziesiat osob zatrudnionych w
                Nowym Swiecie i innych centrach handlowych bedzie ja mialo... tylko nie mow ze
                straci ja setki innych kupcow - bo niby skad - kupcy z CH Europa, CH Ameryka, z
                placu Balcerowicza, z Hali Targowej ??

> Kiedyś prawdziwym boomem było CH "Ameryka" i co teraz z nim się dzieje ? Zieje
                > pustką a klieta tam nie uświadczysz. To też jest w interesie naszych
                > samorządowców ? Już nawet niektórzy własciciele proponowali Podkulskiemu wykup
                > ich lokali - ponoć powiedział, że interesuje go całość budynku a nie części.
                > No dobra, to skończę z tym

CH Ameryka to calkowita porazka malo lokali, zle dobrani najemcy, ogolnie jakos
                tak niemilo... ale wszedzie zdarzaja sie zle przemyslane inwestycje...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Podsumowujac nie jestem jakims maniakiem czy superzwolennikiem
                hipersupermarketow czy galerii / centrow handlowych, ale to ludzie sami powinni
                decydowac o tym gdzie chca kupowac, co i za ile. Wladze powinny jednynie
                dopilnowac aby inwestycje nie kolidowaly z planami zabudowy, przeznaczeniem
                gruntow, aby zagwarantowac sprawny ruch w miescie no i wyrwac od inwestorow jak
                najewiecej na cele ktore sluzyly by spoleczenstwu a na ktore same nie maja
                pieniedzy.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka