Gość: Świnia IP: *.rzeszow.mm.pl 30.03.05, 21:52 Podkarpackie firmy drogowe już znają słodycz współpracy ze Strabagiem... Zaczęło się bodajże od obwodnicy Radymna. Regularna wycinka słabszych... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slavres Re: Strabag wchodzi do gry 30.03.05, 22:13 Nic kompletnie Dzierżakowej nie pasuje i Ramskiemu także. Co oni chcą? Hipermarkety nie, poczta nie, zakład produkcyjny nie. Już ręce opadają i brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as dzierżak,ramski,szlachta antyrozwojowi IP: *.res.pl 31.03.05, 13:15 jak nasza kochana prawica wygra wybory to cofniemy sie w rozwoju gospodarczym do białorusinów nie obrażając zacnych sąsiadów szkoda mi tych bezmózgów a tym bardziej ich zagożałych wielbicieli :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:22 A co się dzieje POCZTA nie wybuduje tej sortowni na Jasionce ?? Odpowiedz Link Zgłoś
macpherson Re: Strabag wchodzi do gry 30.03.05, 22:28 Więcej osób zatrudniłby Carrefour czy Cushman... Interesuje mnie również, podobnie jak radnego Piekło, wpływ tej inwestycji na środowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:53 pierwszy raz w życiu popieram prawicę! fabryka asfaltów należąca do największego producenta w europie zmasakruje lokalne firmy, da na chwilę pracę ale więcej osób odejdzie z xxx i xxx (nie wiem czy należy wymieniać nazwy - i tak zainteresowani wiedzą) niż austriacy zatrudnią. Fascynatów "inwestycji" odsyłam do podręczników ekonomii i zagadnienia monopol a kondycja rynku. Kiedy wreszcie ludzie zrozumieją, że dobrobyt to nie jest zasuwanie dla Helmuta i można go osiągnąć inaczej niż pracując w supermarkecie czy będąc akwizytorem Henkela. Rada polityki pieniężnej dzisiaj właśnie obniżyła stopy (o pół punktu ale zawsze) i to poprawia kondycję gospodarki. Będziemy tak silni gospodarczo jak silne będzie nasze społeczeństwo a nie społeczeństwa zagraniczne. I jeśli nie będziemy mieć stabilnej warstwy posiadającej u siebie to żaden pożytek z "inwestycji". Jeszcze raz odsyłam do podręcznijków ekonomii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:12 Skoro po raz pierwszy w życiu zdazyło Ci się poprzeć prawicę, to pewnie masz w tym partykularny interes. A to Twój problem. I sam się odeślij to podręczników, bo to, co Ty nazywasz masakrą lokalnych firm, ekonomista nazwie zjawiskiem konkurencji! Faktycznie koniec świata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:25 to nie jest takie proste. wiatrak nie jest konkurencją dla zakładów energetycznych ale obecność wiatraka niejednokrotnie obniży cenę energii - np. w tam gdzie koszt wybudowania linii przesyłowej jest duży. A gdy na rynku jest jedna znacząca wielka firma i i kilka małych i nieznaczących to kto dyktuje warunki i co to jest? Pojęcie konkurencji oznacza wystepowanie obok siebie podobnych mechanizmów a te z kolei dzielimy na: konkurencję doskonałą ( do której nam daleko) oligopol i monopol. A sytuacja przeze mnie opisana jest właśnie oligopolem. A teraz wyobraź sobie gospodarkę gdzie w każdej gałęzi jest konkurencja oligopolu. I wyobraź sobie że inwestorzy w ramach dywersyfikacji ryzyka łączą się kapitałowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator ekonomii Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:19 O tak, masz rację z tą likwidacją miejsc pracy. Np. rozwój koleji zlikwidował miejsca pracy dla woźniców dyliżansów, a rozwój Internetu likwiduje miejsca na poczcie bo ludzie wysyłają mniej listów a telegramy to prawie nie istnieją. Moje gratulacje, można tak dalej, rozwój przemysłu samochodowego zlikwidował manufaktury produkujące furmanki itd... itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:58 ku... Nie podoba mi się ta kolonizacja. Epoka kolonialna skończyła się super dla kolonizatorów a fatalnie dla kolonizowanych, u nas będzie podobnie. Nie dość, że dokładamy do rolnictwa, górnictwa i kolei to jeszcze nadwyżki wyslemy za granicę. Biznes to PCK i austriacy nie są dobrymi wujkami, oni robią interes a 50 miejsc pracy to fraszka bo w gamracie, którego szlag trafi pracuje więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.ostnet.pl 31.03.05, 08:27 Witamy na forum firmę SKANSKA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 08:45 No ale ciekawe,że za sprzedażą działek było SLD a przede wszystkim PiS i PO. To oni wykończą nas jako Polaków. Nie można sprzedać wszystkiego, bo z dziadem nikt nie rozmawia. Twierdzę,że Dzierżak ma charakter i tylko ona sprzeciwiła się kolejnej głupocie Ferenca razem z SLD, PiS i PO. Wykończą polskie firmy a my będziemy pracować w hipermarketach za 600 zł - to jest przyszłość wg PiS i PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygłupek Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 08:50 Kazik ,Ty jesteś z LPRu Giertycha czy LPRu Wrzodaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrek Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 12:04 Mówcie co chcecie ale widać z tego artykułu, że tylko Dzierżak podniosła publicznie na forum rady sprawę najistotniejszą dla naszego kraju - albo będziemy u siebie albo zduszą nas inni, a my będziemy niewolnikami. To właśnie tak po kawałku sprzedawali Polskę SLD a wcześniej AWS czy UW.Co z tego, że powstanie 50 nowych miejsc pracy- tyle daje Austriak ale ile ich zniknie kiedy splajtują firmy polskie. Kto na Zachodzie sprzeda cudzoziemcowi ziemię ? Pozdrawiam Panią Elżbietę Dzierżak ! Odpowiedz Link Zgłoś
macpherson Re: Strabag wchodzi do gry 31.03.05, 12:12 A co mnie to obchodzi? Niech to będzie i Eskimos, jeśli podatki odprowadzać będzie w Polsce, a zarobiony kapitał pomnażał w dalszych inwestycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heh :) Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 12:22 Kazik, Jędrek i ten pierwszy wpis w tym stylu to ta sama osoba. Naprawdę myślisz że po IP oraz stylu pisania nie można na to wpaść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:27 przykład firmy Ahold (biedronka) pokazuje jak takie firmy odprowadzają podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.rzeszow.mm.pl 31.03.05, 16:46 DLA SPROSTOWANIA BIEDRONKA TO NIE AHOLD ALE JERONIMO MARTINS. A TAK NA MARGINESIE TO WYDAJE MI SIĘ, ŻE Z TEGO WSZYSTKIEGO NAJBARDZIEJ CIESZY SIĘ PO RAZ KOLEJNY PAN KOSIOROWSKI BO FIRMA JEGO POCIOTKÓW (DONIEDAWNA JEGO)BUDUJĄCA GENIALNE DROGI, MOSTY I BÓG WIE CO JESZCZE BĘDZIE MIAŁA TANIE (PROMOCYJNE)MATERIAŁY NA SWOJE CUDOWNE WYKONANE INWESTYCJE W KOLEJNY WYGRANYM PRZETARGU OCZYWIŚCIE W MIEŚCIE RZESZOWIE. OT TAKA MAŁA DYGRESJA. Odpowiedz Link Zgłoś
macpherson Re: Strabag wchodzi do gry 31.03.05, 20:06 No widzę, że wsadzono kij w mrowisko czy też granatem w szambo - to znaczy w pewne swej pozycji przyssane do miasta podrzędne firemki... Same te posty nastawiają mnie bardzo pozytywnie od tej inwestycji. Ale na oku trzeba mieć szkodliwość tego dla środowiska - obym nie wykrakał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:14 Te Kazik, jędrek czy jak ci tam. Nie baw się tu w propagandę. Tym zajmuje się już o. Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator ekonomii Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:24 Sorry ale ręce mi opadają jak czytam część opinii.... Ludzie jak kupię tańszy chleb (telewizor, autostradę, majtki czy co kto tam chce...) to nadwyżkę pieniędzy wydam np na książki, wydawało mi się że to jasne?! Jak będzie większa konkurencja i asfalt będzie tańszy to te pieniądze wrócą do innych gałęzi gospodarki, a to chyb a dobrze, nie ? A jak ktoś chce koniecznie kupować drogie rzeczy... jego sprawa byle by innych nie zmuszał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achilles Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.idea.pl 08.04.05, 19:01 fakt, rece opadaja !!! - chociaz podpis masz dobry "amator ekonomii", pomysl przez chwile skad sa te pieniadze? przeciez to pieniadze polskich firm i innych polskich obywateli zebrane przez podatki - rozne podatki! jesli wejdzie Strabag jest pewen ze albo kupi albo doprowadzi do upadlosci wszystkie polskie firmy pseudo-konkurencyjne, pisze pseudo, bo dla takiego giganta to pestka np MPDiM prezydenta Kosiorowskiego, uporzadkuja rynek a potem wszystki zyski wytransferuja do Austrii i beda prowadzic nastepne pseudo - inwestycje (zbieranie pieniedzy z lokalnych podatkow) np na ukrainie lub dalej - i bedziemy za pare lat tanczyc jak nam zagraja :-( szkoda, ze tacy ludzie jak ty, ktorzy rozumieja sprawy do polowy od strony wydawania pieniedzy a nie ich pozyskiwania zabieraja glos i przekonuja dalszych, wiem, ze wydam Ci sie jakims dupkiem z LPRu albo gorzej, :-) ale sam zmieniam swoje poglady i az sie czasem przerazam ze zaczynam sie utozsamiac w tej czesci z partiami ktore tak mowia, - jesli za ostro Cie potraktowalem to przepraszam, mam duze doswaidczenia i widzialem jak bronia swoich rynkow np. francuzi przed niemcami i odwrotnie - pomimo tych wszystkich dyrdymalaow unijnych, szkoda, ze u nas - prezydent rzeszowa zwlaszcza nie odroznia Inwestorow od firm ktore wyprowadzaja pieniadze z Polski, szkoda, pozdrawiam wszystkich achilles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.univ.rzeszow.pl 23.04.05, 22:52 Po co otaczarnia - wybudujmy wielkie wysypisko śmieci zatrudnienie da takie jak otaczarnia, ale mnieszy będzie smród, ruch ciężarowy mniejszy. Odnośnie podatków to nawet grosza nie zapłacą - mają po to prawników. A jeszcze dodam że mogą dorzucić rozdrabniarkę tłucznia - to jeszcze pył jak z kamieniołomów. CZy tego chcemy w mieście? Jakiś kompleks rekreacyjny to tak, zaś co do asfaltu to na ulicach go wystrczy. Po za tym w przypadku realizacji autostrad w promieniu do 100 km wygranych przez w/w firmę będą smrodzić na okrągło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: To niech Strabag inwestuje w Kielcach czy... IP: 213.77.14.* 01.04.05, 14:08 Lublinie. A pan Ferenc to wziął łapówkę że mu tak zależy na takim "inwestorze"? Strabag wchodzi żeby skasować miejscową konkurencję nic więcej. Miasto na tym nic nie zyska poza smrodem z otaczarni. Odpowiedz Link Zgłoś