Dodaj do ulubionych

Strabag wchodzi do gry

IP: *.rzeszow.mm.pl 30.03.05, 21:52
Podkarpackie firmy drogowe już znają słodycz współpracy ze Strabagiem...
Zaczęło się bodajże od obwodnicy Radymna. Regularna wycinka słabszych...
Obserwuj wątek
    • slavres Re: Strabag wchodzi do gry 30.03.05, 22:13
      Nic kompletnie Dzierżakowej nie pasuje i Ramskiemu także. Co oni chcą?
      Hipermarkety nie, poczta nie, zakład produkcyjny nie. Już ręce opadają i brak
      słów.
      • Gość: as dzierżak,ramski,szlachta antyrozwojowi IP: *.res.pl 31.03.05, 13:15
        jak nasza kochana prawica wygra wybory to cofniemy sie w rozwoju gospodarczym
        do białorusinów nie obrażając zacnych sąsiadów
        szkoda mi tych bezmózgów a tym bardziej ich zagożałych wielbicieli :o)
    • Gość: mieszkaniec Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:22
      A co się dzieje POCZTA nie wybuduje tej sortowni na Jasionce ??
    • macpherson Re: Strabag wchodzi do gry 30.03.05, 22:28
      Więcej osób zatrudniłby Carrefour czy Cushman... Interesuje mnie również, podobnie jak radnego Piekło, wpływ tej inwestycji na środowisko.
    • Gość: res Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:53
      pierwszy raz w życiu popieram prawicę! fabryka asfaltów należąca do
      największego producenta w europie zmasakruje lokalne firmy, da na chwilę pracę
      ale więcej osób odejdzie z xxx i xxx (nie wiem czy należy wymieniać nazwy - i
      tak zainteresowani wiedzą) niż austriacy zatrudnią. Fascynatów "inwestycji"
      odsyłam do podręczników ekonomii i zagadnienia monopol a kondycja rynku. Kiedy
      wreszcie ludzie zrozumieją, że dobrobyt to nie jest zasuwanie dla Helmuta i
      można go osiągnąć inaczej niż pracując w supermarkecie czy będąc akwizytorem
      Henkela. Rada polityki pieniężnej dzisiaj właśnie obniżyła stopy (o pół punktu
      ale zawsze) i to poprawia kondycję gospodarki. Będziemy tak silni gospodarczo
      jak silne będzie nasze społeczeństwo a nie społeczeństwa zagraniczne. I jeśli
      nie będziemy mieć stabilnej warstwy posiadającej u siebie to żaden pożytek
      z "inwestycji". Jeszcze raz odsyłam do podręcznijków ekonomii
      • Gość: MS Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:12
        Skoro po raz pierwszy w życiu zdazyło Ci się poprzeć prawicę, to pewnie masz w
        tym partykularny interes. A to Twój problem. I sam się odeślij to podręczników,
        bo to, co Ty nazywasz masakrą lokalnych firm, ekonomista nazwie zjawiskiem
        konkurencji! Faktycznie koniec świata!
        • Gość: res Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:25
          to nie jest takie proste. wiatrak nie jest konkurencją dla zakładów
          energetycznych ale obecność wiatraka niejednokrotnie obniży cenę energii - np.
          w tam gdzie koszt wybudowania linii przesyłowej jest duży. A gdy na rynku jest
          jedna znacząca wielka firma i i kilka małych i nieznaczących to kto dyktuje
          warunki i co to jest? Pojęcie konkurencji oznacza wystepowanie obok siebie
          podobnych mechanizmów a te z kolei dzielimy na: konkurencję doskonałą ( do
          której nam daleko) oligopol i monopol. A sytuacja przeze mnie opisana jest
          właśnie oligopolem. A teraz wyobraź sobie gospodarkę gdzie w każdej gałęzi jest
          konkurencja oligopolu. I wyobraź sobie że inwestorzy w ramach dywersyfikacji
          ryzyka łączą się kapitałowo...
      • Gość: amator ekonomii Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:19
        O tak, masz rację z tą likwidacją miejsc pracy.
        Np. rozwój koleji zlikwidował miejsca pracy dla woźniców dyliżansów, a rozwój
        Internetu likwiduje miejsca na poczcie bo ludzie wysyłają mniej listów a
        telegramy to prawie nie istnieją. Moje gratulacje, można tak dalej, rozwój
        przemysłu samochodowego zlikwidował manufaktury produkujące furmanki itd... itp...
    • Gość: realista Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:58
      ku... Nie podoba mi się ta kolonizacja. Epoka kolonialna skończyła się super
      dla kolonizatorów a fatalnie dla kolonizowanych, u nas będzie podobnie. Nie
      dość, że dokładamy do rolnictwa, górnictwa i kolei to jeszcze nadwyżki wyslemy
      za granicę. Biznes to PCK i austriacy nie są dobrymi wujkami, oni robią interes
      a 50 miejsc pracy to fraszka bo w gamracie, którego szlag trafi pracuje więcej
    • Gość: Sympatyk Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.ostnet.pl 31.03.05, 08:27
      Witamy na forum firmę SKANSKA !!!
    • Gość: kazik Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 08:45
      No ale ciekawe,że za sprzedażą działek było SLD a przede wszystkim PiS i PO. To
      oni wykończą nas jako Polaków. Nie można sprzedać wszystkiego, bo z dziadem
      nikt nie rozmawia. Twierdzę,że Dzierżak ma charakter i tylko ona sprzeciwiła
      się kolejnej głupocie Ferenca razem z SLD, PiS i PO. Wykończą polskie firmy a
      my będziemy pracować w hipermarketach za 600 zł - to jest przyszłość wg PiS i
      PO.
      • Gość: Antygłupek Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 08:50
        Kazik ,Ty jesteś z LPRu Giertycha czy LPRu Wrzodaka?
    • Gość: Jędrek Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 12:04
      Mówcie co chcecie ale widać z tego artykułu, że tylko Dzierżak podniosła
      publicznie na forum rady sprawę najistotniejszą dla naszego kraju - albo
      będziemy u siebie albo zduszą nas inni, a my będziemy niewolnikami. To właśnie
      tak po kawałku sprzedawali Polskę SLD a wcześniej AWS czy UW.Co z tego, że
      powstanie 50 nowych miejsc pracy- tyle daje Austriak ale ile ich zniknie kiedy
      splajtują firmy polskie. Kto na Zachodzie sprzeda cudzoziemcowi ziemię ?
      Pozdrawiam Panią Elżbietę Dzierżak !
      • macpherson Re: Strabag wchodzi do gry 31.03.05, 12:12
        A co mnie to obchodzi? Niech to będzie i Eskimos, jeśli podatki odprowadzać będzie w Polsce, a zarobiony kapitał pomnażał w dalszych inwestycjach.
        • Gość: Heh :) Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 12:22
          Kazik, Jędrek i ten pierwszy wpis w tym stylu to ta sama osoba. Naprawdę
          myślisz że po IP oraz stylu pisania nie można na to wpaść?
        • Gość: res Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:27
          przykład firmy Ahold (biedronka) pokazuje jak takie firmy odprowadzają podatki.
          • Gość: ja Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.rzeszow.mm.pl 31.03.05, 16:46
            DLA SPROSTOWANIA BIEDRONKA TO NIE AHOLD ALE JERONIMO MARTINS.
            A TAK NA MARGINESIE TO WYDAJE MI SIĘ, ŻE Z TEGO WSZYSTKIEGO NAJBARDZIEJ CIESZY SIĘ PO RAZ KOLEJNY PAN KOSIOROWSKI BO FIRMA JEGO POCIOTKÓW (DONIEDAWNA JEGO)BUDUJĄCA GENIALNE DROGI, MOSTY I BÓG WIE CO JESZCZE BĘDZIE MIAŁA TANIE (PROMOCYJNE)MATERIAŁY NA SWOJE CUDOWNE WYKONANE INWESTYCJE W KOLEJNY WYGRANYM PRZETARGU OCZYWIŚCIE W MIEŚCIE RZESZOWIE.
            OT TAKA MAŁA DYGRESJA.
            • macpherson Re: Strabag wchodzi do gry 31.03.05, 20:06
              No widzę, że wsadzono kij w mrowisko czy też granatem w szambo - to znaczy w pewne swej pozycji przyssane do miasta podrzędne firemki... Same te posty nastawiają mnie bardzo pozytywnie od tej inwestycji.

Ale na oku trzeba mieć szkodliwość tego dla środowiska - obym nie wykrakał.
      • Gość: MS Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:14
        Te Kazik, jędrek czy jak ci tam. Nie baw się tu w propagandę. Tym zajmuje się
        już o. Rydzyk
      • Gość: amator ekonomii Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:24
        Sorry ale ręce mi opadają jak czytam część opinii....
        Ludzie jak kupię tańszy chleb (telewizor, autostradę, majtki czy co kto tam
        chce...) to nadwyżkę pieniędzy wydam np na książki, wydawało mi się że to jasne?!
        Jak będzie większa konkurencja i asfalt będzie tańszy to te pieniądze wrócą do
        innych gałęzi gospodarki, a to chyb a dobrze, nie ?
        A jak ktoś chce koniecznie kupować drogie rzeczy... jego sprawa byle by innych
        nie zmuszał
        • Gość: achilles Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.idea.pl 08.04.05, 19:01
          fakt, rece opadaja !!! - chociaz podpis masz dobry "amator ekonomii",
          pomysl przez chwile skad sa te pieniadze? przeciez to pieniadze polskich firm i
          innych polskich obywateli zebrane przez podatki - rozne podatki! jesli wejdzie
          Strabag jest pewen ze albo kupi albo doprowadzi do upadlosci wszystkie polskie
          firmy pseudo-konkurencyjne, pisze pseudo, bo dla takiego giganta to pestka np
          MPDiM prezydenta Kosiorowskiego,
          uporzadkuja rynek a potem wszystki zyski wytransferuja do Austrii i beda
          prowadzic nastepne pseudo - inwestycje (zbieranie pieniedzy z lokalnych
          podatkow) np na ukrainie lub dalej -
          i bedziemy za pare lat tanczyc jak nam zagraja :-(
          szkoda, ze tacy ludzie jak ty, ktorzy rozumieja sprawy do polowy od strony
          wydawania pieniedzy a nie ich pozyskiwania zabieraja glos i przekonuja
          dalszych,
          wiem, ze wydam Ci sie jakims dupkiem z LPRu albo gorzej, :-) ale sam zmieniam
          swoje poglady i az sie czasem przerazam ze zaczynam sie utozsamiac w tej czesci
          z partiami ktore tak mowia, - jesli za ostro Cie potraktowalem to przepraszam,
          mam duze doswaidczenia i widzialem jak bronia swoich rynkow np. francuzi przed
          niemcami i odwrotnie - pomimo tych wszystkich dyrdymalaow unijnych, szkoda, ze
          u nas - prezydent rzeszowa zwlaszcza nie odroznia Inwestorow od firm ktore
          wyprowadzaja pieniadze z Polski, szkoda,
          pozdrawiam wszystkich
          achilles
          • Gość: gościu Re: Strabag wchodzi do gry IP: *.univ.rzeszow.pl 23.04.05, 22:52
            Po co otaczarnia - wybudujmy wielkie wysypisko śmieci zatrudnienie da takie jak
            otaczarnia, ale mnieszy będzie smród, ruch ciężarowy mniejszy. Odnośnie
            podatków to nawet grosza nie zapłacą - mają po to prawników. A jeszcze dodam że
            mogą dorzucić rozdrabniarkę tłucznia - to jeszcze pył jak z kamieniołomów. CZy
            tego chcemy w mieście? Jakiś kompleks rekreacyjny to tak, zaś co do asfaltu to
            na ulicach go wystrczy. Po za tym w przypadku realizacji autostrad w promieniu
            do 100 km wygranych przez w/w firmę będą smrodzić na okrągło.
    • Gość: Tom Re: To niech Strabag inwestuje w Kielcach czy... IP: 213.77.14.* 01.04.05, 14:08
      Lublinie. A pan Ferenc to wziął łapówkę że mu tak zależy na takim "inwestorze"?
      Strabag wchodzi żeby skasować miejscową konkurencję nic więcej. Miasto na tym
      nic nie zyska poza smrodem z otaczarni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka