Dodaj do ulubionych

RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!!

31.05.05, 11:29
Chcemy w końcu dynamicznego rozwoju miasta - wieżowce, Jasionka, drogi
szybkiego ruchu itd.!
Wieżowce mogą sobie rosnąć, nic doń nie mam, krajobraz jest ciekawszy
a jak się mieszka na 10 piętrze to ma się górskie powietrze i takiż sam widok.
A może metro łączące Jasionkę z Rzeszowem????
WIĘCEJ ROZWIĄZAŃ ELEGANCKICH, NOWOWCZESNYCH I NIKOMU NIE SZKODZĄCYCH !
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 12:27
      Wieżowców a i owszem...Ale pilnniejsze by było godziwa praca i płaca.Drogi robią
      ,tylko w jakim tempie,że jeszcze jednej dziury nie załatają a robią się
      następne.Znam takie miejsce gdzie drugi rok już robią(tylko 100 m)i nie widać
      końca.Zresztą pisali o tym w gazetach.
      • morse Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! 31.05.05, 12:31
        Nio to fakt. Licze ze bedzie coraz lepiej. W PlusMinus slyszalem ze za 15 lat
        nasze najnizsze zarobki beda oscylowalu w granicach 4000, przy wzroscie cen o
        jakies 70 procent. To chyba duzo. PlusMinus jest przez mnie szanowanym
        programem i nie sadze aby te slowa byly prozne. Fakt jest jeden, bez naszej
        pracy nie bedzie wysokich zarobkow. Musimy ciagla podwyzszac kwalifikacje, to
        bedzie motorem napedowym dla rynku pracy. Pozdrawiam Jol!
        • Gość: kat [...] IP: *.prz.rzeszow.pl 31.05.05, 12:55
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • morse Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! 31.05.05, 12:59
            Ja nie mam na mysli drapaczów chmur. Jedynie jakies biurowce 20-pietrowe.
            denerwuje mnie jak musze jezdzic z jednego kona na drugi by dowiezc papiery.
          • morse Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! 31.05.05, 13:01
            A jak Ci sie urbanizacja w Rzeszowie nie podoba to zapraszam na prowincję. Tam
            w harmonii bedziesz mogl doczekac spokojnych lat starości.
      • Gość: ajajaj Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! IP: *.rzeszow.mm.pl 12.06.05, 16:00
        Wiezowce? Po co? Te co są kompletnie sie nie sprawdzają. Ja chciałbym mieszkać w
        spokojnym ZIELONYM mieście o mądrze zorganizowanej infrastrukturze. Zburzyłbym
        nowo postawionego Lidla na Hetmańskiej i zrobiłbym wejscie do Parku nad
        wisłokiem.Zburzyłbym Tesco i Leclerka i postawiłbym tam POLSKIE sklepy. Całe te
        sieci przeniósłbym poza rzeszów np w okolice Krasnego i opodatkowałbym je na
        równi z polskim podatnikiem bez żadnych ulg. Na ich miejsce powstałyby by
        miejsca pracy w sferze wytwórczej a nie khandlowej co dałoby nowe miejsca pracy
        i kasę na zakupy w tych kiepskich blaszakach.Przestałbym oszukiwać zwykłych
        ludzi ze te inwestycje które w zamian za postawienie zachodniego blaszaka są dla
        nas tak jak skrzyzowanie przy Lidlu na Hetmańskiej.Na zbity pysk wyrzuciłbym
        ludzi którzy sprzedali rzeszowski handel obcym sieciom a robią tylko kostkowe
        parkingi i drobne remonty ulic nazywając to inwestycjami.Inwestycja to działanie
        które ma przynieść korzyść dla mieszkańców danego terenu i miejsca pracy a nie
        uzależnienie,przedmiotowe traktowanie ludzi, bezrobocie i brak perspektyw dla
        młodzieży w zamian za cukier 3 gr tańszy albo karkówke za 12.99 za kilogram,
        skundlone gazety które piszą wszystko za pieniądze aby tylko sprzedać
        nakład,wyjałowione społeczeństwo i tanie uzywane zgniłe rozbite samochody
        sprowadzane przez cwaniaczków z długimi paznokciami i brudnym grzebieniem w
        tylnej kieszonce. To tyle co zaoferowano nam przez kilka ostatnich
        lat...Jesteśmy rynkiem zbytu dla zachodu i śmieszną nacją która w oczach
        normalnych rozwiniętych jrajów wzbudza szyderczy uśmiech.
    • Gość: Laka Marzyciel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:57
      Żadnego metra tramwajów trolejbusów tylko kolejkę linową na takich specjalnych
      słópach (troche jak od wysokiego napięcia i troche jak od kolejki w Nowym
      jorku), piękna sprawa i żadne miasto w Polsce tego nie ma więc + atrakcja
      turystyczna
      • ares19 Twin Towers a la rzeszów 31.05.05, 20:04
        Koniecznie trzeba wybudowac w rz-wie bliźniaki-drapacze. Jak araby pierdykną w
        nie za pomocą jakiegoś ruskiego iła - rozsławią nasze miasto !!!
        Trzeba nam też metra na kilometry, tramwajow - elektrycznych na przemieściach i
        konnych w centrum /kolosalna atrakcja turystyczna !!! oraz szansa likwidacji
        bezrobocia poprzez zatrudnienie zbieraczy końskiego g-wna :)
        • morse Re: Twin Towers a la rzeszów 31.05.05, 20:52
          Ja jestem za postem Aresa, Prezydent dogada sie z Arabami. Na kolejnym szczycie
          gospodarczym w Łańcucie zalatwi sie Iła (moze jeszcze jakas reklame bedzie za
          soba ciagnal). Rzeszow zarobi kase. Prezydent bedzie bohaterem bo w pore
          wszystkich ewakuuje. Caly świat bedzie wiedział gdzie lezy Rzeszow. Uzywajac
          eMule beziemy przypadkowo sciagali fotki z zamachu. A wydawnictwo BECZKA
          SMIECHU wyda kolejny tomik o Polskim TWIN TOWERS.
      • Gość: czlek Re: Marzyciel IP: *.osk.enformatic.pl 01.06.05, 16:18
        wszystko to jest strasznie drogie a obecne ilosci pasazerow sa zdecydowanie za
        male chyba ze sie zrobi takie cos na kilka osiedli i centrum a ze wsi albo z
        zadupiow autobusy dowozace do najblizszej stacji to by bylo fajne rozwiazanie.
        najlepiej metro bo nie zaszpeci krajobrazu jak ta cala kolejka wiszaca
        • morse Re: Marzyciel 02.06.05, 07:10
          Nie no kolejka wiszaca jest tez ok. Wyglada bardzo ladnie, tylko mysle ze to
          nie jest na rzeszow przedswiewziecie.
          Ja raczej sugeruje powaznie o metrze pomyslec.
          • Gość: Maja Re: Marzyciel IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 08:41
            Metro to chyba odpada.Podmokły teren.Ale kolejka? No może.Od jednego wzgórza do
            drugiego.Może by się udało...
            • morse Re: Marzyciel 02.06.05, 08:44
              W sumie jakby zrobil taka od Rocha do Krakowskiej, albo Baranowki ;)))
              Ale kto takie koszty pokryje. A swoja droga dlaczego pomokly???
            • morse Re: Marzyciel 02.06.05, 08:45
              Czyzby Rzeszow nie mogl miec metra???
              • Gość: Maja Re: Marzyciel IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 09:07
                Co chwilę nas zalewa, na wiosnę ziemia była jak gąbka.A pieniążki?Myślę,że by
                się znalazły np.p.Podkulski.
                • morse Re: Marzyciel 02.06.05, 09:18
                  Nio to nie da sie tego jakos odwodnic, metra jakos odizolowac???
                  APELUJE ZEBY ZWOZIC NA PODKARPACIE ZIEMIE :))
                  Zartuje. Tak powaznie: ja mysle ze musi byc sposob na uruchomienie metra w
                  Rzeszowie. Bylby to z reszta kolejny krok do Europy.
                  • alekr Re: Marzyciel 02.06.05, 09:51
                    w naszym partnerskim mieście Bielefeld działa metro-tramwaj- pod centrum są
                    tunele a poza nim metro zamienia się w normalny tramwaj
                    • morse Re: Marzyciel 02.06.05, 10:01
                      Nio to super cos takiego. Bo wydaje mi sie ze poza centum to nie ma co pakować
                      pieniedzy w bloto.
                      Ja proponowałbym zrobic taka miniaturke Wall Street z kilkowma takimi 20
                      pietrowymi biurowcami. I niech tam bedzie wszystko. Idziesz i zalatwiasz
                      wszystko w jednym miejscu.
                      • alekr Re: Marzyciel 02.06.05, 10:11
                        no to nie jest głupi pomysł z tym Wall str. , myślałem ostanio nad tym ale to
                        nie najbardzeij realne w najbliższym czasie, przydało by się takie centrum
                        administracyjno-biznesowe, moglibyśmy obsługiwać firmy z Polski, Ukrainy i
                        Słowacji- Położenie mamy idealne, lotnisko jest, po za tym powierzchnia biurowa
                        w Rz byłaby duuuużo tańsza niż w Warszawie, Trójmieście czy Krakowie, więc ktoś
                        zdecydowałby się tu rezydować. Idealna miejscówka to teren między grunwaldzką a
                        hotelem Rzeszów, jeden biurowiec już tam jest, tylko ludzie w nim mieszkają...
                        Reszta to bloki ale kto widział bloki w takim miejscu? to zbyt cenny teren. aha
                        i rzut beretem do centrum Cushmana, które może kiedyś powstanie:) dobrze, że
                        pisze w temacie Marzyciel... pozdro
                        • morse Re: Marzyciel 02.06.05, 10:19
                          Nio to jest dobra idea. A z tymi blokami to wogole przegiecie. Wedlug mnie
                          bloki powinny byc sytuowane raczej na obrebach miasta tak jak to robi
                          projektant. W centrum powinna kwitnac przedsiebiorczość: sklepy, centra
                          handlowe, osrodki kulturalne etc. Dawniej zawsze w centralnym miejscu miasta
                          znajdowal sie rynek, czy tam targ. Przekladajac na nasze czasy nio to wlasnie z
                          tych kamienic na Grunwaldzkiej i 3-maja wysiedlilbym ludzi i pozamienial to
                          wszystko na miejsca do prowadzenia dzialalnosci gospodarczej - niedpouszczajac
                          jedynie do tego aby zabytkowe kamieniace zostaly w jakis sposob przeksztalcone
                          czy unowoczesnione.
                          Jestem jak najbardziej za rozwojem regionu. Mysle, że potrzeba nam tez dobrego
                          gospodarza, który bedzie nad tym wszystkim trzymał stanowcza reke.
                          • alekr Re: Marzyciel 02.06.05, 10:33
                            hmmm, ja bym tak rygorystycznie nie dzielił miasta na funkcje-tu biznes-tu
                            mieszkanie. fajnie jak ktoś sobie mieszka na 3 maja, dzięki temu zawsze ktoś tam
                            jest a jak wysiedlisz ludzi i oni będą tam przychodzić tylko do pracy albo na
                            zakupy to będzie smutno. inna sprawa to te bloki, powinny tam być biura, nie ma
                            co. pozdrawiam
                            • morse Re: Marzyciel 02.06.05, 10:40
                              Ja wogole przerobilbym to rondo pod Hotelem Rzeszow. Zrobilbym tam slimaki z
                              bezkolizyjnymi zjazdami. nastepnie do wyburzenia: Ameryka, Europa, urzad
                              zaczynaja malowac - niech zostanie, budynek pomiedzy Europa a sadem(tam gdzie
                              sa te biura) w Tamtym miejscu ulokowal dwudziestopietrowy biurowiec, z
                              przeszklonymi szybami. Z ktorego mozna byloby podziwiac rzy okazji caly rzeszow.
                              • ares19 Budować w dół !!! 02.06.05, 10:50
                                Aby niczego nie niszczyć - ja proponuje budować wieżowce 'w dół" - tj na
                                powierzchni ziemi najwyżej 1 pietro - reszta w dól na zasadzie kopalni. Ja wiem
                                że z takich "niżowców" widoków ładnych nie będzie - ale za to jaka oszczędność
                                miejsca. Przy okazji budowy takich 20-30 piętrowych "kopalniowców" można będzie
                                wykorzystać wody termalne zalegające pod Rzeszowem, gaz ziemny,.
                                Zresztą widoki z okien mozna zastąpić np fototapetami czy ciekłokrystalicznymi
                                ekranami w miejsce okien !!!!
                                A tak wybudowane "kopalniowce" mozna oczywiście połaczyć metrem- przebiegającym
                                wielopietrowo np na poziomie 5,10 i 20 poziomu "kopalniowców-wieżowców".
                                Może nie będą to drapacze chmur - ale rewelacja :))))))))
                              • alekr Re: Marzyciel 02.06.05, 10:52
                                ajajaj, 20 pięter? ale nie miałby żadnego sąsiada! a teraz sąd- obleśny budynek-
                                obleśna europa tworzą jeden ciąg, wystrczy to odnowić a raczej kompletnie
                                przebudować:)
                            • Gość: Ja Re: Marzyciel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 10:49
                              co do wiezowcow to na ulicy grunwaldzkiej/pilsudskiego mial stanac 18 pietrowy
                              wiezowiec a nie blok ale ze wzgledu na duze zapotrzebowanie na mieszkania stal
                              sie czym jest
                              to link do strony slavresa na ktorej jest o tym wiecej
                              www.slavres.friko.pl/wiez.htm
                              • morse Re: Marzyciel 02.06.05, 10:51
                                Nio ale kto chcialby mieszkac w wierzowcu na Grunwaldzkiej???
                                Projektant sie teraz szerzy i tam znajdzie sie troche tych kwater.
                                • gaspare Re: Marzyciel 02.06.05, 19:58
                                  he he
                                  jeszcze dobrze nie znikly wygodki za stodolami a wy tu metropolii
                                  he he
                                  • morse Re: Marzyciel 02.06.05, 20:01
                                    Ni ja do tego nic nie mam. W Naszej metropolii i taki skansen bedzie atrakcja
                                    dla turystów. natomias w innych miastach niestety -jeszcze codziennoscia. ;))
                                    • Gość: jojo asburd wieżowcowy IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 20:44
                                      Mowienie o konieczności zagęszczania centrum Rzeszowa poprzez dobudowywanie
                                      wieżowców to niestety głos dyletancki. Rzeszowowi potrzeba rozwoju
                                      przestrzennego. Budowa w starym centrum wysokich obiektów , tłamszących starą
                                      zabudowę to tragiczny anachronizm. Wystarczy popatrzec na komunistyczne
                                      potworki przy ulicy Słowackiego , które przesłoniły piekną skarpę wzdłuz
                                      zabudowań klasztoru Pijarów. Kolejny taki potworek to "wiezowiec" sanepidu na
                                      warzywnej, czy vis a wis starego cmentarza, czy np budynki PZU i Prkuratury
                                      Rej. przy lisa kuli przy Zygmuntowskiej. Z tamtych obiektów jedynie hotel przy
                                      grafice jako tako sie broni - ale tylko poprzez ubarwienie dawnego potworka
                                      Zakladów graficznych.
                                      Teraz "trendy" jest rewitalizacja starych centrów poprzez odpowiednią adaptację
                                      istniejących obiekow lub odpowiednie wpasowywanie plomb typu obiekt hoteliku
                                      pomiedzy ul. Moniuszki i Kopernika. A koszmarki typu budowle Compu,osiedle przy
                                      Pułaskiego powinny odejść na smietnik historii .
                                      Dlatego Panowie zamiast "bujać w obłokach" - popatrzecie realnie na centrym
                                      Rzeszowa - prosze was :)))
                                      • morse Re: asburd wieżowcowy 02.06.05, 21:24
                                        Nio ja nie bujam w oblokach.
                                        Jestem za:
                                        1.zachowaniem istniejacej starówki i rynku
                                        2.wykoszeniem wszelkich nowych budowli budynków balkonow...
                                        -niech starówka bedzie starowką.
                                        3. Jestem z zburzeniem Europy, Ameryki, i wykoszenia wszystkiego po tej stronie
                                        pilsudskiego do Sadu. W tamtym miejscu usytuawac z trzy piekne biurowce, z
                                        podziemnymi parkingami, aby samochody sie tam zbytnmio nie kotlowaly. Nio i
                                        przebudować dworzec kolejowy. Moze nawet byc w tym stylu co jest.
                                        Widoczny efekt robi juz samo pomalowanie - pzykład: Urzad Wojewodzki.
                                        Acha jeszcze tez wierzowiec i bank pomiedzy ameryka a hotelem reszów do
                                        wyburzenia.
                              • morse Re: Marzyciel 10.06.05, 08:45
    • Gość: adi Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! IP: 82.160.22.* 02.06.05, 22:21
      WOW!!! gościu ile ty pijesz?? tak nigdy w tym kraju nie bedzie!! a gdyby nawet coś sie poprawiło to zawsze sie znajdzie ktoś kto to skutecznie spieprzy, szkoda bujać w obłokach. w rzeszowie to co jest nie jest do końca wykorzystywane a na takie biórowce najpierw trzeba miec firmy które chciały by miec tam swoje siedziby/bióra, co jest oczywiście nie możliwe bo w tym mieście skutecznie odstrasza się wszystkich inwestorów (patrz np:cushman i wiele innych)
      • morse Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! 02.06.05, 23:37
        Nio nie wiem. Jak beda wierzowce na pewno kilka firm sie zdecyduje. patrz: Comp
        Przeciez najpierw zostal budynek wybudowany, wlsciciel zbankrutowal, bank zajal
        calosc, Comp kupil. Zadna mala czy srednia firma nie szarpnie sie na budowanie.
        Odstraszaniem to nazwalbym bardziej brak powierzchni do zaadaptowania przez
        wchodzace na podkarpacki rynek firmy.
    • Gość: pytanie Re: A centra handlowe ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.05, 21:20
      • Gość: A co mi tam! Więcej wieżowców = wiecej samobójców :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 21:21
        Rzeszów żąda metra .. i jeszcze pół metra.. :)
    • Gość: H Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 00:18
      Zwariowaliscie! Po co chcecie zbrzydzac tak ładne miasto jak Rzeszów
      wieżowcami? Ludzie - skad te kompleksy!
      A co do proponowanych przez Morse'a wysiedleń w centrum - na zachodzie już sie
      przekonano, ze nie można tak rygorystycznie dzielic funkcji, bo potem takie
      centra trzeba rewitalizować, bo pustoszały, gdy ludzie wyszli z pracy - nikt
      tam nie chciał zostawać, wszyscy zmywali sie do domów. W kazdej części miasta
      muszą mieszkać ludzie, bo inaczej robi się źle. Podajesz przykład
      sredniowiecznyc ryków - zauważ, ze w kamienicach przy rynkach mieszkali ludzie.
      Pozdrawiam!
      • morse Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! 11.06.05, 09:07
        Nio tak tylko ze obecni mieszkancy wogole o te kamienice nie dbaja. nie ma komu
        ich remontowac. Traci Rynek na uroku.
        • Gość: autor do morse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 11:04
          a co niby ma się mieścić w tych wieżowcach? ale ty masz burdel w głowie
          • ares19 do nawiedzonego "kompozytora przestrzeni" 11.06.05, 12:32
            Gość portalu: autor napisał(a):

> a co niby ma się mieścić w tych wieżowcach?

Morse chce na razie wieżowców - a gdy wybudują to jakoś to będzie, coś się tam
            upcha i spokój.:)))
            Najważniesze to wyburzyć co się - wbrew logice i prawom np własności, potem
            wybudować /przez kogo i za co to już o to głowa morsa nie boli :))
            Ot takie ble ble nawiedzonego "kompozytora przestrzeni"
            • Gość: autor Re: do nawiedzonego "kompozytora przestrzeni" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 20:15
              bo morse nie słyszał(a) o niewidzialnej ręce rynku, procesach dostosowawczych,
              wolnej konkurencji itd. Jak będzie potrzeba to będą wieżowce. A debilne
              postulaty są na poziomie tych z forum motoryzacyjnego: "Zbudujmy własną markę
              samochodów" itd. Chyba, że morse jest potentatem budowlanym i tą niecną metodą
              nakręca sobie koniunkturę na pustaki i windy
              • morse Re: do nawiedzonego "kompozytora przestrzeni" 11.06.05, 21:46
                heh. potentatem nie jestem, poeta chyba tez nie, ale jak to ktos palnal: kazdy
                ma cos z poety, pewnie mnie tez nie oszczedzilo. z pustakami jedyny kontak to
                mialem jak mnie pier..lnal. chyba to za mocno uczynil, dlatego taki nawiedzony
                jestem.
                Co do prawa rynku to jakbys byl milosnikiem moich wypowiedzi to z pewnoscia bys
                zauwazyl ze te prawa dostrzegam. ten post jest do takich bogaczy jak byc moze
                Ty. niektorym 10.000.000 na koncie wystarcza i z tego mogliby zyc w dostatku,
                jednak niektorzy pomnazaja kase zeby tworzyc cos nowego, zeby zmieniac swiat.
                Napewno wsrod naszych regionalnych biznesmenow znajdzie sie jakis ziomal i
                zechce wybudowac nam jakis ladny wiezowiec. z cala pewnoscia jest to utopijny
                poglad, nio ale mam prawo do wyrazania swoich opinii. raz przesadzilem
                obrazajac na lamach tego forum,ale juz nie pamietam kogo. Za to przepraszam.
                Zycze sobie jeszcze dlugich lat pismiennictwa. Jol.
    • Gość: Lucek Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:31
      Chyba wam się w głowie poprzewracało, rzeszowiaczki
    • Gość: Mieszkaniec... Re: RZESZÓW CHCE WIEŻOWCÓW!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 08:34
      Chyba jednak lepiej nie pchać się w budowę wieżowców, to nic dobrego. Jeszcze
      budynki ok20pięter są OK ale wyższe to już kicha. Poczytajcie sobie o takich
      budynkach w prasie zagranicznej. Praca na wyższych piętrach to wieczny ból
      głowy. Lepiej budować niższe budynki, sa ładniejsze i bezpieczniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka