Dodaj do ulubionych

Kto z Rrzeszowa zna Grudziądz?

14.06.05, 18:18
„Zna” oznacza dla mnie – był w tym miescie lub posiada podstawowe informacje
na jego temat (polozenie, +/- ilosc mieszkancow, może cos wiecej). A może
ktos stad pochodzi?

Z gory dziekuje za odpowiedzi - te powazne. Pozwola one na zaspokojenie mojej
ciekawosci i proznosci :-) dot. mojego rodzinnego miasta. Pozdrawiam
Wszystkich , a ewentualnie zaciekawionym podaje adresy stron z ogolnymi
informacjami + zdjeciami na temat G-dza .

pl.wikipedia.org/wiki/Grudzi%C4%85dz
w3.man.torun.pl/~mjsz/Grudziadz/
Obserwuj wątek
    • Gość: Warszawiak z W-wy Re: Kto z Rrzeszowa zna Grudziądz? IP: *.aster.pl 14.06.05, 23:39
      Dodo. Twoją próżność już zaspokoiłem na forum Kielce. Popatrz jak ty napisałeś
      słowo Rrzeszów. Jak byś się czuł, gdyby nazwę twojego ukochanego miasta napisano
      jako "Ggrudziądz"
      • dodo66 Re: Kto z Rzeszowa zna Grudziądz? 14.06.05, 23:47
        Najczesciej G-dz pisze sie "Grudziąc" - i to boli mnie- prosze Wszystkich o nie
        pamietanie tej pisowni. Przepraszam Rzeszowian, za ten blad .. To po prostu
        tempo pisania w necie. Zebyscie mi wybaczyli : znam Rezszow, kameralna starowke
        z knajpa "Prohibicja", jadam Lody z Zielonej Budki z Mielca, bylam w Lancucie,
        Przemysl jest dla mnie jednym z najpiekniejszych miast w Polsce ... Co jesczcze ?
        A Warszawiakowi z W-wy dziekuje za konstruktywne posty.
        • dodo66 Re: Kto z Rzeszowa zna Grudziądz? 14.06.05, 23:48
          Rzeszów, Rzeszów, Rzeszów, Rzeszów, Rzeszów.. sama sie karze, bo znowu blad ..
          • Gość: Warszawiak z W-wy Re: Kto z Rzeszowa zna Grudziądz? IP: *.aster.pl 15.06.05, 00:08
            Dodo. Nie przesadzaj z tym karaniem samej siebie. Przecież otworzyłaś dyskusję,
            aby się dowartościować. Lubię Kielce i Rzeszów. A ta panorama Grudziądza zrobiła
            na mnie wrażenie. Chyba będę musiał odwiedzić Grudziądz; zaczyna mi się podobać.
            • dodo66 Re: Kto z Rzeszowa zna Grudziądz? 15.06.05, 00:14
              Tym razem mowie nie. Od 20 lat nie mieszkam w G-dzu. To ze wzgledu na ten
              jubileusz tak mnie sentymentalnie wzielo. Ta "pronosc" w tytule nie calkiem jest
              zgodna z prawda, troche to taki marketingowy wabik, aby wywolac duskusje. Co tez
              czynie, kontroljac stale moje watki i ozywiajac je. Jesli lubisz Rezszow, to
              moze byles w Przemyslu ? Jestem zafascynowana tym miastem
              • dodo66 Ale swoja droga G-dz naprawde jest piekny ... 15.06.05, 00:17
                ..Tak sie zachwycilam Rzeszowem, Przemyslem itd. ze zapomialam po co tu jestem
                .. No to jak Rzeszowianie, czy Wy znacie moje miasto rodzinne tak dobrze jak ja
                znam Wasdz Region :-) Pozdrawiam
              • Gość: Warszawiak z W-wy Re: Kto z Rzeszowa zna Grudziądz? IP: *.aster.pl 15.06.05, 00:36
                Przemyśl ma ciekawy klimat galicyjski. Kilka razy byłem, ale prawdziwe
                zwiedzanie przede mną. Chodzi o Twierdzę Przemyśl. Ale to jeszcze nie w tym
                roku. A z ciekawostek Podkarpacia polecam kolejkę wąskotorową Przeworsk-Dynów
                www.dynow.pl/index2.php?id=156&a=10&b=11Rewelacja
                • dodo66 A co poleca Warszawa ? 15.06.05, 00:59
                  Zajrze na te strone .. A tak a propo co z W-wskich "osobliwosci" , ktorych nie
                  mozna znalezc w przewodnikach ani w necie bys mi polecil ? Wybieram sie tam na
                  tydzien i zamierzam po raz kolejny odkrywac W-we. Glownie to co jest w W-wie, a
                  nie ma w innych miastach. Dziekuje z gory.
                • dodo66 Przeworsk .. 15.06.05, 01:34
                  to przepiekny skansen .. coraz bardziej lubie ten watek, bo przypominaja mi sie
                  piekne miejsca.. Skansen + camping + restauracja + obok dworek z parkiem ..
                  dalej trasa na Medyke. Jaroslaw -Huta Szkla + Slodycze Sanu. I piekna
                  renesansowa Starowka. Nie pamietam dobrze - ale gdzies w podziemiach zabytkowego
                  ratusza byla chyba pizzernia - strasznie mnie to zbulwersowalo. Ale moze to nie
                  byl Jaroslaw.
                  • Gość: Czerepacha Re: Przeworsk .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 06:31
                    a to już do Lwowa nie daleko - www.moje.friko.pl LWÓW ZAPRASZA
                    • dodo66 Grudziadz 15.06.05, 08:13
                      Niewatpliwie kiedys tam zajrze. A dzis pozdrawiam Rzeszow i lcale Podkarpacie i
                      czekam na liczne odpowiedzi:-)
                      • dodo66 Re: Grudziadz 15.06.05, 17:26
                        Witam. Znowu jestem.. A tu pusto. Nikt sie nie odzywa.. Grudziadz -miasto
                        nieznane w Rzeszowie? :-)
                        • Gość: śpiewak Re: Grudziadz IP: *.ls.net.pl 15.06.05, 19:31
                          Grudziądzu, Grudziądzu tys serce mi zrobił z mosiądzu.........kto tak spiewa?
                          • dodo66 Turnau O G-dzu 15.06.05, 19:50
                            O Kutno!
                            słowa: Jeremi Przybora
                            muzyka: Jerzy Wasowski
                            Wykonawca:Grzegorz Turnau

(...)

Grudziądzu, Grudziądzu
                            tyś serce mi zrobił z mosiądzu.
                            Grudziądzu, okrutny Grudziążku ! –
                            Uczucie-ś ukrócił w zalążku.

• Gość: max Re: Turnau O G-dzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 16:27
                            • Gość: rzeszowianin Re: Turnau O G-dzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 19:32
                              Miałem przyjemność mieszkać w Grudziądzu w latach 1977 - 1983. Od tamtej pory
                              nie miałem okazji tam być. Dzisiaj na pewno to inne miasto. Już wówczas bardzo
                              mocno się rozwijało. Mogę napisać , że z duzym sentymentem wspominam to miasto
                              i mieszkających tam grudziądzan.
                              • dodo66 Re: Turnau O G-dzu 16.06.05, 21:14
                                Tak z ciekawosci - z czego wynika ten sentyment?
                          • Gość: max Re: Grudziadz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 16:28
                            Mialo byc : Nie znam ale latem bede tam przejazdem. Moze mi starczy czasu na
                            krotki "sightseeing"
    • dodo66 dziekuje 19.06.05, 21:09
      Tych, ktorzy beda mieli ochote jeszcze napisac informuje, ze wroce tu za 2
      tygodnie. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka