Dodaj do ulubionych

MATURALNA AFERA W RZESZOWIE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:04
To skandal, że sprawdzałem swoje prace wraz z grupą ok 20 osób i wszyscy mają
z każdego egzaminu źle policzoną punktację. Ja mam wyraźnie niepoliczone
wypracowanie z rozszerzonej historii to samo kilkanaście innych osób, a teraz
kolega który za pomocą wpisania kodu sprawdził w internecie jak był oceniony
dowiedział się że w kilku zadaniach dostał 0 punktów za poprawną odpowiedź.
Na ten temat już pojawił się artykuł w GW.

Apeluję do maturzystów z Rzeszowa: jeśli macie podejrzenia co do niskiej
punktacji waszych egzaminów, sprawdźcie w internecie czy macie prawidłowo
ocenione zadania! To nie może tak się skończyć. Czy mam wierzyć w przypadek w
kilkudziesięciu pracach? Cała moja klasa w jednej z najlepszych szkół w
mieście jest zaszokowana wynikami. Gdy teraz uczniowie sprawdzają w
internecie wyniki, zauważają że często za dobrą odpowiedź mieli 0 punktów.

To jest przykład:

Numer zadania: Wynik: 0.0 / 1.0 Temat zadania: W akapicie 5. występuje
sformułowanie „romantyczna fikcja”. Wypisz z akapitu 4. wyrażenie o
znaczeniu przeciwstawnym do tego sformułowania.

Ocena zadania: Punkty:0.0 / 1.0 Kryterium:„racjonalistyczny świat”1.p

Jeśli miałem tu wpisane "Racjonalistyczny świat" a mam 0 punktów, to jak mam
to wyjaśnić? Sprawdzajcie swoje prace! I piszcie podania o wgląd do prac!
Obserwuj wątek
    • Gość: Maturzysta Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:06
      miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,2796941.html
      • Gość: Maja Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 06:56
        To jest draństwo.Walczcie o swoje.
        • Gość: Don Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.osk.enformatic.pl 01.07.05, 07:06
          Kto poprawiał prace uczniów Rzeszowa - nauczyciele z Krakowa czy z LUblina ?

czy zostaną oni pociagnięci do odpowiedzialności ? jakie kary im za to grożą ?
          • Gość: Observer Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:11
            Kary? Żartujesz chyba. Nie wiem nawet czy można sprawdzić pracę i ocenić od
            nowa jeśli są błędy. Od dawna miałem obawy że jeśli będą nas sprawdzać
            nauczyciele z Krakowa to specjalnie będą nas gnoić. Skoro kilkanaście osób ma
            zaniżone wyniki, niesprawiedliwie o 15-20% punktów z większości testów... Cóż,
            chodziłem do IV LO, gdy dostaliśmy wyniki byliśmy naprawdę zaszokowani i
            załamani... Gdy teraz sprawdzamy je w necie okazuje się że nie powinno być np
            83% tylko 98%, albo nie 58% a 78%. I jak można traktować poważnie taki egzamin?
            • Gość: wafel Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: 195.117.241.* 01.07.05, 11:29
              Jeżeli to prawda co piszecie to to jest jeden wielki SKANDAL!!!! Gazeto zajmij
              się tym!!!! Jak Ci młodzi ludzie mają mieć zaufanie do czegokolwiek skoro na
              starcie robi się Ich w konia.
              • Gość: Maja Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 12:48
                A co na to dyrekcja szkół?Im też powinno zależeć na wyjaśnieniu tej sprawy.
          • Gość: Mirelka Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.05, 20:36
            A ja żałuje że nie poprawiała mojej pracy moja polonistka, bo jest
            sprawiedliwa.Nie mam, zaufania do egzaminatorów z Krakowa!!!
    • Gość: malpa73 Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.ipt.aol.com 01.07.05, 18:54
      heja ja jestem pewna ze masz racje ze tak samo zle Was ocenili bo te jelopy jak
      cos wdrazaja to nie robia tego dobrze do konca i zawsze cos schrzania.Pisze tak
      bo sama tego doswiadczylam jak pisalam jako I rocznik testy kompetencji to nie
      dostalam wynikow w tym samym terminie jak wszyscy,tylko rzucili mi i jeszcze
      innym osobom jakies ochlapy punktowe i kazdy mial tyle samo.Mysle ze to podobna
      sytuacja.pozdro
      • Gość: absolwent Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.rzeszow.mm.pl 02.07.05, 10:13
        Pewnie, najlepiej było na starej: dostało się ściągę w kanapce lub od
        nauczyciela, a w razie czego pojechało się do niego do domu i coś tam dopisało
        (albo sam to zrobił) a teraz trzeba pisać samemu to co się ma w głowie! Dlatego
        was tak boli ta nowa matura, bo pokazała kto naprawdę coś umie. Bo sprawdza
        wiadomości uczniów i kompetencje nauczycieli. Jak was źle oceniono to się
        odwołujcie. To że ktoś rzekomo pamięta, jak coś napisał, wcale nie świadczy, że
        rzecczywiście tak napisał!
        • Gość: gość Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 23:54
          To może ty masz takie doświadczenia, bo tak wyglądała twoja kanapkowa wiedza.
          Zobaczymy jak sprawdzi się nowy system, ale wiem, że nie można eksperymentować
          w ten sposób. Przecież za tymi pracami kryją się konkretni ludzie i ich
          konkretne plany na przyszłość.
          • Gość: Maja Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 23:08
            Rozmawiałam z jednym z dyrektorów, bo byłam ciekawa jak to jest.Ico się
            okazało:dyrekcja prosiła maturzystów aby sprawdzali swoje wyniki.A Ci co nie
            sprawdzili mają pretęsje.Wyniki wprowadzali do kompa ludzie,mają prawo się
            pomylić!Nie myli się ten,co nic nie robi.Jestem daleka od bronienia,ale na
            logikę,to tak wygląda.Pozdrawiam............
            • Gość: Don Re: MATURALNA AFERA W RZESZOWIE IP: *.osk.enformatic.pl 04.07.05, 11:35
              należy walczyć o swoje ale dla uczniów z podkarpacia jest to czasem za drogie
              bo trzeba jechać pewnie kilka razy do Krakowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka