Dodaj do ulubionych

Rzeszów będzie powiększony

IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 18:18
Brawo!!!

To chyba jedna z niewielu mądrych decyzji tego rządu!
Obserwuj wątek
    • Gość: lm.dziagwa Brawo! vivat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 18:20
      wspaniała wiadomość!
      REWELACJA
      Szkoda tylko że tyle nerwów kosztowała wszystkich.
      Ale się opłacało.
      Mam nadzieję, że mieszkańcy przyłączonych miejscowości (sołectw) też będą
      zadowoleni
      • Gość: Projektant Re: Brawo! vivat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 18:22
        BRAWO!
        • Gość: Projektant Re: Brawo! vivat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 18:23
          Widzieliście co powiedział Tadek? Za rok znowu poszerzają :D
          • Gość: DODO Re: Brawo! vivat! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 00:11
            no i ma rację bo się okazuje że mimo tego poszerzenia to i tak Rzeszów będzie
            jednym z najbardziej zagęszczonych miast Polski
    • Gość: obiektywny Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 18:49
      Rzeszów ma 84.49 km i 170 000 mieszkańców, następne poszerzenie już za rok:) Po
      czterech pora na następne :)
      • townmaker Re: Rzeszów będzie powiększony 26.07.05, 19:40
        Panie Prezydencie, w 1950 roku Rzeszów powiększono z 7,68 do 39,06km2, czyli o
        więcej niż obecnie.

Co nie zmienia faktu, że szczerze należą się Panu gratulacje i życzenia
        powodzenia w dalszych działaniach na rzecz Miasta i Regionu.

Teraz wg mnie pora na starania o:

Miłocin, Powizdów Nowy i Rudną Małą z gm. Głogów
        Białą, Matysówkę i część Budziwoja z gm. Tyczyn
        Zaczernie z gm. Trzebownisko
        Rudną Wielką i ew. resztę Przybyszówki z gm. Świlcza

oraz inne niewielkie skrawki terenów dla uporządkowania nowej linii granicznej
        miasta
        • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:43
          Dokładnie. Powinniśmy pisać naszemu Prezydentowi swoje wizje dalszego
          poszerzania miasta. Należą się ogromne podziękowania. Gdy zrobiło się gorąco,
          pojechał do Warszawy i widać tego skutki :)
          • Gość: Piter Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.osk.enformatic.pl 27.07.05, 00:12
            Czerwony Tadek pojechal do W-wy na operacje, bo jest kaleką, a nie w sprawie
            poszerzenia miasta. Najpierw nalezy sprawdzic swoje informacje, a potem
            przekazywac dalej....
        • Gość: Kaśśśka Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.pl / *.skyware.pl 28.07.05, 23:33
          Przybyszówke powinieneś napisać na początku tej listy,bo właśnie o reszte Przybyszówki powinien starać sie prezydent miasta. Wkurza mnie że Przybyszówka zawsze jest na szarym końcu.Nikt o niej nie pamięta i my jako mieszkańcy czujemy sie jak zaniedbywani.Idealnym przykładem jest kontynuowana budowa sali gimnastycznej w Przybyszówce.Wszystkie wsie które należa do gminy Świlcza już dawno mają WYBUDOWANE I OTYNKOWANE sale gimnastyczne,tylko Przybyszówka jak zwykle zostaje na końcu.To po prostu woła o pomste do nieba.Mam nadzieje że Przybyszówka jako część Rzeszowie będzie lepiej traktowana.
          • Gość: tomek Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 20:27
            Teraz to dopiero będzie prowincją rzeszowa Kassssssiu
    • Gość: ivan5 Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.rzeszow.mm.pl 26.07.05, 19:34
      za 100 lat będziemy mieli dostęp do morza!
      • Gość: miastowy Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:38
        Powiększamy na 120 km za rok:) Rzeszów na 240 tysięcy mieszkańców - to jest
        realne już wkrótce. Słyszałem o budowie super nowoczesnego i estetycznego
        osiedla na Staromieściu na 30 tysięcy mieszkańców.
        • townmaker Re: Rzeszów będzie powiększony 26.07.05, 19:47
          :)
          Dostęp do morza będzie jak dostaniemy szybkie i tanie połączenie lotnicze z
          Gdańskiem/Szczecinem/Koszalinem czy Słupskiem. W 1-1,5 godz nad morzem w
          sezonie to jest szansa na komplet pasażerów i zarobek dla tanich linii
          lotniczych.

A co do 240 tys. mieszkńców - nie uzbierasz ich nawet na 250km2.
          Nie epatujmy się liczbami - chodzi o rozsądny ale dynamiczny rozwój miasta i
          regionu.

• Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:51
            Jakie są teraz nasze najważniejsze zadania?
            • Gość: tomek Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 20:30
              wymiana świ.... ups przepraszam ..... etatów przy żłobie, wybory tuż tuż!
          • Gość: rudki Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.dab.tke.pl 26.07.05, 20:33
            Niegdyś do Rzeszowa nie była przynależna Staroniwa > A DZISIAJ ta dzielnica
            Rzeszowa, ma kanalizację i wodociąg i nowe osiedle.
        • Gość: Bolek Re: Rzeszów będzie powiększony IP: 195.117.152.* 27.07.05, 14:44
          Na staromiesciu faktycznie bedzie budowane nowoczesne osiedle "Staromiescie -
          Ogrody" Buduje to SMLW ale kiedy planowane oddanie do urzytkowania to nie wiem.
    • Gość: mieszkaniec Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:44
      Szkoda że tak mało powiększyli miasto :(,ale trzeba się cieszyć tym co mamy:).
      Mam nadzieje że teraz jak znajdzie się jakiś inwestor to nie ucieknie od nas
      tylko znajdzie jakąś dużą działke dla siebie!!!
      • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:46
        Powiększyli o 31 km, pokaż mi miasto które powiększono o tyle w ciągu 10 lat :)
        Następne poszerzenia za rok - może na ponad 120 km (tak wynika z artykułu).
        Cieszmy się! :)
      • Gość: xxxx Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:46
        Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):

> Szkoda że tak mało powiększyli miasto :(,ale trzeba się cieszyć tym co
        mamy:). Mam nadzieje że teraz jak znajdzie się jakiś inwestor to nie ucieknie
        od nas tylko znajdzie jakąś dużą działke dla siebie!!!

Na willę z agencją towarzyską :)))
        • Gość: miastowy Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:47
          na wszystko znajdzie się miejsce :)
          • Gość: jojo Rzeszów jest powiększony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:53
            Brawo proszę Państwa brawo - moja Biała sie ostała :))
            czekamy na rozsądne propozycje :)))
            • Gość: Projektant Re: Rzeszów jest powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:54
              Witamy serdecznie w Rzeszowie :)
              • Gość: Projektant Re: Rzeszów jest powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:55
                A za rok powitamy Białą, Matysówkę, Miłocin, Pogwizdów i kilka innych, jak
                dobrze pójdzie :) Tadeusz Ferenc już zapowiedział nowy wniosek :) Ma mój głos,
                bez dyskusji :)
            • Gość: pikpok Re: Rzeszów jest powiększony IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.07.05, 13:03
              A czy ktoś może ma jakąś mapkę "nowego" Rzeszowa? Bo interesuje mnie ta część
              Przybyszówki, ile to właściwie jest :]
    • Gość: bajss Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.pl / *.skyware.pl 26.07.05, 20:54
      Bardzo dobra wiadomość. Szkoda tylko, że nie przyłączono pozostałych
      planowanych sołectw, bo tak na prawdę (szczerze) zdecydowana większość ich
      mieszkańców po cichu liczyła na przyłączenie. Tylko nie wypadało im się
      publicznie przyznać do takich poglądów i nie należy się temu dziwić.
      • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 20:57
        Włączamy za rok.
        • Gość: Observ Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.osk.enformatic.pl 26.07.05, 21:16
          Decyzja pozytywna rozszerzeniu granic Rzeszowa była do przewidzenia.Dzięki niej
          miasto zacznie "grubieć" bo narazie jest "długawe".Nowe tereny będą sprzyjać
          potanieniu terenów pod budownictwo.
      • Gość: Kaśśśka Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.pl / *.skyware.pl 28.07.05, 23:41
        zgadzam sie z Tobą
    • paulo_w Szanowna Redakcjo!!! A gdzie mapka? 26.07.05, 21:18
      Szanowna Redakcjo!!!
      A gdzie mapka??!! Pokażcie jak to teraz bedzie sie nam Rzeszów kształtował.
    • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:03
      Przedstawimy prezydentowi projekty, myślę że to mu pomoże w kreowaniu wniosku.
      Zapraszam forumowiczów zainteresowanych tematem do dawania propozycji.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Jimik Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:13
        Panie PREZYDENCIE- GRATULAACJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Pozwole sobie na tyle i powiem- TADEK, JESTEŚ ZAJEBISTY GOŚĆ;-)
        POZDRAWIAM!!!!!!!! Znajdż jeszcze chwile czasu i "zrób" nam w końcu te ulice
        (kawałek) Brzozową !!!!!!!!!!!!
        • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:23
          Tadek to świetny gość. Szacunek. Takiego prezydenta nigdy nie będziemy mieli -
          to jest godne podziwu jak jemu zależy na naszym mieście. Powinniśmy brać z
          niego przykład i inni rządzący też.
          • Gość: faber Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 08:32
            tak po prawdzie nie lubiłem ferenca, ale po tym co on robi należy mu się
            szacunek! szlachta!!! patrz i ucz się!!!
            • Gość: Kaśśśka Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.pl / *.skyware.pl 28.07.05, 23:43
              hehhe dobrze powiedziane
      • townmaker Re: Jak to dalej widzę - etap kolejny 26.07.05, 23:12
        No dobra. :)
        Wg mnie miasto nie może się tylko przy poszerzaniu nastawiac na inwestorów. Ci
        mogą przyjść, albo nie, mogą też pojawić się dopiero za jakiś czas. Trzeba mieć
        jakąś wizję przeznaczenia przyłączonych terenów jako części miasta, która
        będzie poprawnie funkcjonować i co więcej, stymulować rozwój ludnościowy i
        gospodarczy miasta nawet przy braku inwestycji na taką skalę, o jakiej myślano
        w przyłaczeniach. Miasto nie ma tylko funkcji przemysłowej.
        Dlatego nie jestem zwolennikiem przyłaczania Łąki, Łukawca czy Terliczki. To są
        tereny które się nie scalą z miastem szybko i przy niewielkich nakładach, i
        nawet jeśli posiadaja tereny inwestycyjne, to niech zagospodaruje je powiat i
        samorządy gminne.
        Są inne tereny, które pełnią lub mogą pełnić funkcje w strukturze przestrzeni
        miasta i te się powinny znaleźć w jego granicach, a Łąka, Łukawiec, Terliczka,
        Stobierna, Strażów, Palikówka, W.Podleśna to idealny materiał na odrębną, silną
        wiejską gminę, dobrze rozwijającą się przy bliskości powiększonego miasta.

Następna sprawa to wielkość przyłączeń. Jest wg mnie pewna masa krytyczna,
        powyżej której przyłączone tereny będą niepotrzebnie obciążać miasto nic w
        zamian mu nie dając, a byłyby to właśnie miejscowości słabo teraz związane z
        miastem przez infrastrukturę, sieć dróg, obecną i planowaną, słabe związki
        społeczne z miastem. Skutkiem przyłączenia takich miejscowości może być ich
        odłączenie po paru-parunastu latach, kiedy dla wszystkich będzie jasne, że one
        tylko miastu ciążą i miasto nie jest w stanie przekształcić ich z pożytkiem dla
        mieszkańców w część organizmu miejskiego (takie przypadki zdarzały się niedawno
        na Śląsku po masowych przyłaczeniach obszarów wiejskich w latach 70-tych).

Wg mnie taką nieprzekraczalną barierą w przypadku Rzeszowa jest obszar ok.200
        +/- 10 km2 wynikający ze zsumowania miasta i tego co już jest z nim związane, i
        z możliwości utrzymania przez miasto o takim potencjale finansowym jak Rzeszów
        właściwego standaru obsługi nowoprzyłączonych terenów.

Dlatego wg mnie, oprócz Zwięczycy, Przybyszówki, Słociny i Załęża w granicach
        Rzeszowa powinny się znaleźć:
        - w kolejnym etapie:

- z gminy Trzebownisko - Zaczernie (8,16 km2) - spadek powierzchni gm.
        Trzebownisko z 90,5 na 82,4 km2 i liczby sołectw z 10 na 9
        - z gminy Głogów Młp - Miłocin(2,22km2), Rudna Mała (12,25km2), Pogwizdów Nowy
        (2,33km2), oraz ewentualnie w tym lub dalszym etapie Rogoźnica (2,59km2) i
        część Lipia (ok.4,2 km2 - tu zahamowanie rozwoju funkcji przemysłowej i
        przeznaczenie pod funkcje rekreacyjne i zabudowy willowej) spowodowałoby to
        spadek powierzchni gm. Głogów ze 146 na ok.122,5 km2 i liczby sołectw z 14 na 9
        - z gminy Tyczyn - Biała (6,06km2), Matysówka (5,3 km2) i część Budziwoja (bez
        zasadniczej częśćci tej wsi, czyli tzw. Kolonia, Podłęże i Dębina) z zachodnią
        granicą na Wisłoku, ok. 2,7 km2) - spadek powierzchni gm. Tyczyn z 82,4 na 68,4
        km2 i liczby sołectw z 7 na 5
        - z gminy Boguchwała - część Racławówki (tzw. Doły na przedłużeniu ul. XXXlecia
        PRL - do przyszłego węzła drogi S-375 ok. 1,7 km2), część Kielanówki (ok 1,2
        km2), część Boguchwały nad Wisłokiem w rejonie ujęcia wody miasta Rzeszowa (ok.
        0,5 km2) - spadek powierzchni gm. Boguchwała z obecnych 96,2 km2 i 89 od
        1.01.2006 do 85, 6 km2 bez zmian liczby sołectw 11(10)
        - z gminy Świlcza - Rudna Wielka (5,41 km2), dalsza część Przybyszówki (ok
        6km2) i część pól Świlczy (ok.1,5 km2 - korekta linii granicznej miasta) -
        spadek powierzchni gm. Świlcza z obecnych 128,42 i 119,2km2 od 1.01.2006 do
        106,3km2 i liczby sołectw z 10 na 8

W sumie daje to obszar miasta wynoszący 146,7 km2 i ok. 184,5 tys. mieszkańców.

• townmaker Re: Jak to dalej widzę - etap końcowy 26.07.05, 23:15
          Dalsze powiększenia powinny być wynikiem rozmów, prowadzonych np. z udziałem
          pomysłodawców z WSiZ i dotyczyć:

- z gminy Trzebownisko: sołectw Trzebownisko(7,6km2) , Jasionka (15,7km2), Nowa
          Wieś (3km2) i Tajęcina (część - ok.2,5 km2, pozostała część Tajęciny zostałaby
          przyłączona do gminy Głogów Młp ustalając jej powierzchnię na 128,5km2)
          - z gminy Krasne Krasnego (15,6km2) i Malawy (13,6km2)
          oraz połączenie pozostałych terenów w/w gmin w nową gminę Łaka lub Łukawiec (7
          sołectw, ok 64km2 i ok. 12,5 tys. mieszkańców)
          - z gminy wiejskiej Łańcut części sołectwa Kraczkowa (tzw. Tłoki przy E-40,
          rejon salonu Peugeota) - ok. 2,7 km2 bez zmian liczby sołectw tej gminy
          - z gminy Czarna części niezabudowanych pól Krzemienicy przy E-40 za sadami
          Krzemienicy w stronę Rzeszowa (ok.2km2) bez zmian liczby sołectw tej gminy

W sumie daje to ok. 205,5km2 i ok. 198,5 tys. mieszkańców. I jest to naprawdę
          maksimum tego co trzeba do szczęścia. Obszar miasta bez potrzeby powiększeń ( z
          ew. wyjątkiem dalszej części Kielanówki ok. 3km2 i ok. 1 tys. mieszkańców)
          ustabilizowany na min. 50 lat i możliwość swobodnego rozwoju miasta w nim nawet
          do liczby 350-400 tys. mieszkańców, co na dzień dzisiejszy wydaje się
          wielkością prawdę mówiąc niewyobrażalną.

Okoliczne gminy i powiat dostają duże tereny inwestycyjne, powiązane z miastem
          i jego infrastrukturą:

- gm. Głogów w rejonie pól Bud Głogowskich z dojazdem z węzła zachodniego
          autostrady i drogi S-375 oraz z ul.Warszawskiej w rejonie Rudnej Małej przez
          Rogoźnicę i możliwość rozwoju samego miasta Głogów w bezpośredniej bliskości
          Rzeszowa

- gm. Świlcza i powiat ziemski rzeszowski w rejonie Mrowli, Świlczy (nad
          torami) i Bratkowic

- gm. Boguchwała w pn.wsch. części Niechobrza i wsch. części Mogielnicy przy
          Boguchwale

- gm. Tyczyn - możliwość rozwoju gospodarczego i ludnościowego miasta Tyczyn
          oraz funkcji turystycznej gminy z zachowaniem terenów dotychczasowych
          przeznaczonych pod wytwórczość w południowej części gminy

- gm Łąka (Łukawiec) - w Stobiernej, Łukawcu, Łace i poudniowej części Strażowa

- gm. Czarna i pow. łańcucki - na polach Krzemienicy ponad nową granicą Rzeszowa

- gm. Łańcut - na południe od trasy E-40

Rzeszów inwestuje w rozwój sieci i dróg na nowym obszarze, pobudza koniunkturę
          i miejsca pracy w budownictwie a komunalne firmy sieciowe zyskują nowych
          odbiorców w Rzeszowie i poza nim, powiększając swój zysk (woda, ciepło).

• Gość: Projektant Re: Jak to dalej widzę - etap końcowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:17
            Robi wrażenie to co napisałeś i skłania do refleksji. Myślałeś o przedstawieniu
            tych pomysłów władzom miasta? Są naprawdę dobre.
            • Gość: Projektant Re: Jak to dalej widzę - etap końcowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:20
              A co z gminą Krasne? Likwidacja i podział? Gmina ma obecnie jakieś 38 km... po
              odjęciu Słociny i Załęża. Czy nie lepiej włączyć Trzebownisko i utworzyć nową
              gminę?
              • Gość: Projektant Re: Jak to dalej widzę - etap końcowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:23
                Przepraszam - napisałem to zanim przeczytałem drugi post :)
            • Gość: DODO Re: Jak to dalej widzę - etap końcowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 18:21
              te pomysły rozszerzenia Rzeszowajuż dawno przedstawili eksperci Instytutu
              Gospodarki WSIiZ w Rzeszowie
              • townmaker Re: Koncepcja wsiz 28.07.05, 15:38
                Koncepcja pracowników naukowych WSiZ zakładała na początku przyłączenie całych
                gmin Krasne i Trzebownisko (a nie tylko części sołectw z ich terenów) do
                Rzeszowa i niczego więcej. Potem dołożyli Zwięczycę i Miłocin. Nigdy nie
                zakładali przyłączeń z gm. Łańcut i Czarna.
                Nie zakładali też, że bedzie to kontynuacja przyłaczeń innych terenów.
        • Gość: Kaśśśka Re: Jak to dalej widzę - etap kolejny IP: *.pl / *.skyware.pl 28.07.05, 23:46
          wg mnie ty to powninieneś doradzać samemu prezydentowi Ferencowi,bo widze że siedzisz w temacie
    • Gość: Andrzej Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.05, 22:15
      To najlepsza wiadomość od wielu lat! Strasznie się cieszę, że moje rodzinne
      miasto Rzeszów doczekało się wreszcie poszerzenia granic. To daje nowe szanse
      na rozwój i nowe inwestycje. Jestem przekonany, że mieszkańcy przyłączonych
      miejscowości w sumie zyskają na tej decyzji.
      Warszawa bez wchłonięcia Falenicy czy Białołęki też by się nie powiększyła.
    • Gość: żeshuf Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.pl / *.skyware.pl 26.07.05, 23:20
      Mieszkam w Przybyszówce i nie wiem , czy będę w Rzeszowie czy nie , bo nie ma
      mapki na konsultacjach byłem za powiekszeniem Rzeszowa,bo nie chcę by moje
      dzieci szukały pracy w innych miastach .
      • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:21
        Do Rzeszowa wchodzi obszar 9.20 km (wschodnia część) spośród 16.06 - tzw.
        Dworzysko i Pustki.
        • Gość: Projektant Townmaker? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:29
          Jesteś pewien że powinno się włączać całą Przybyszówkę? Obecna granica o ile
          wiem jest dopasowana do przebiegu przyszłej drogi S19, która może pełnić
          funkcję zachodniej obwodnicy.
          • Gość: Projektant Po kolei :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:48
            Ustalajmy po kolei:

Miłocin - na pewno powinien być włączony. Obecna północno-zachodnia granica
            miasta to blokowisko. To jedyna taka sytuacja w Rzeszowie. Miłocin jest scalony
            z miastem, wygląda jak miejskie osiedle domków jednorodzinnych. Część tej
            miejscowości już do miasta włączono. Miłocin to też obszar parku
            technologicznego. Miejscowość ma 2.22 km i 1248 mieszkańców.

Pogwizdów Nowy - Jest naturalnym przedłużeniem funkcji Miłocina, w wielu
            miejscach jego zabudowa przypomina miejską. Przybliża miasto do Głogowa, dając
            wyraźniejszy zarys aglomeracji. Pogwizdów ma 2.33 km i 850 mieszkańców.

Biała - zurbanizowana miejscowość, sztucznie podzielona granicą. Powinna
            stanowić w całości południową dzielnicę miasta. 6.06 km i 1778 mieszkańców.

Matysówka - 5.30 km, ok. 1300 mieszkańców, ładnie zamykałaby granice miasta od
            wschodu. Tereny zielone, rekreacyjne. Dobre miejsce pod budowę osiedli domków
            jednorodzinnych, których z pewnością w mieście będzie przybywać.

Zaczernie - 8.16 km, 2900 mieszkańców - miejscowość powiązana z Rzeszowem, na
            południu powstaje osiedle typowe dla peryferii miast. Sporo terenów pod
            budownictwo mieszkaniowe i inwestycje. Włączenie tej miejscowości to rozwój
            miasta w kierunku północnym.
            • Gość: Projektant Re: Po kolei :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:49
              Łącznie jest to 108.58 km i to moim zdaniem obszary o które na pewno miasto
              powinno się postarać. Ponieważ myślę że na obecnym etapie rozwoju Rzeszów nie
              powinien przekroczyć 140 km (niewiele miast tej wielkości lub nieco większych
              ma wiekszą powierzchnię), warto wybrać miejscowości które powinny być ujęte w
              następnym wniosku.
            • townmaker Re: Po kolei :) 27.07.05, 00:11
              Upieram się przy Rudnej Wielkiej (dopełnienie na północy w kierunku linii
              kolejowej i za nią - przyłączonej od 1.01.2006 części Przybyszówki) i Rudnej
              Małej (zobacz mapę administracyjną - zatrzymanie chaotycznej zabudowy składowo-
              przemysłowej obok lasów głogowskich, które powinny pełnić funkcje rekreacyjno-
              sportowo-wypoczynkowe dla mieszkańców Rzeszowa i okolic, kształtowanie
              aglomeracji Rzeszowa na styku z Głogowem, modernizacja drogi nr 9 -
              przedłużenie ul.Warszawskiej, możliwość rozbudowy sieci miejskich na północ w
              rejon Głogowa i z odbiciem na wschód w rejon lotniska). Razem 126,24km2. Głogów
              powinien wtedy dołączyć do siebie Wolę Cichą i Zabajkę.

Dobrej nocy.
              • Gość: Projektant Re: Po kolei :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 00:23
                Generalnie mówiąc, dochodzimy do wniosku że następne powiększenie miasta musi
                być krokiem dość radykalnym. Myślę że całość Przybyszówki sprawi trochę
                kłopotu. Natomiast Rudna Mała i Wielka wydaje się być dobrym pomysłem. Oprócz
                tego powinno się włączyć tak jak wg projektu władz miasta fragment Budziwoja
                (3.41 km). Do tego warto pomyśleć poważnie o Trzebownisku (7.60 km) co daje
                razem 144,84 km. Gdyby chciano przyłączyć całość Przybyszówki mamy miasto o
                powierzchni 152 km. Czy w takim układzie można powiedzieć że takie powiększenie
                wystarcza i rozwiązuje problemy miasta?

Mam nadzieję, że podyskutujemy jutro.
                Dobranoc.
                • Gość: Kaśśśka Re: Po kolei :) IP: *.pl / *.skyware.pl 28.07.05, 23:56
                  "Myślę że całość Przybyszówki sprawi trochę kłopotu" niby dlaczego przyłączenie całej Przybyszówki do Rzeszowa ma sprawić jakiś kłopot??????????????ćzyzbyś miał jakieś zastrzeżenia do tej Wsi ??????
          • townmaker Re: Townmaker? 26.07.05, 23:56
            O przyłączenie reszty Przybyszówki zabiegają jej mieszkańcy i mają na to zgodę
            miasta (już w formie podjętej uchwały Rady Miasta).

Po drugie droga ekspresowa "odetnie" naprawdę niewielki zachodni fragment
            sołectwa. Napisałem "odetnie" w cudzysłowiu, bo S-375 bedzie przebiegać
            najprawdopodobniej na estakadzie nad przedłużeniem ul. Dębickiej, czyli
            komunikacja na tej lokalnej drodze (ulicy) będzie zachowana

Po trzecie :) między nami mówiąc linia nowej granicy jest poprowadzona wg mnie
            dość dziwacznie jakimiś łamańcami w rejonie przedłużenia ulic Dębickiej i
            Ustrzyckiej (przy E-40 jest w porządku - aż po granicę ze Świlczą) i chętnie
            bym się np. dowiedział co było powodem takiego jej przebiegu we wniosku.

Po czwarte z Przybyszówką jest ten problem, że gdyby tylko nie wola mieszkańców
            reszty tej miejscowości nie spieszyłbym się z tej reszty przyłączaniem. To
            dlatego, że to generuje automatycznie pytania o połączenie tych przyłączonych
            terenów ze Staroniwą przez Kielanówkę i przyłączenie nie tylko częśći, ale i
            reszty tej ostatniej. No i jest też wtedy pytanie o miejscowość Bzianka -
            leżącą na przedłużeniu Przybyszówki i wyłącznie przez nią skomunikowaną z gminą
            w Świlczy. To nie są tereny które szybko i łatwo wg mnie scalą się z miastem, a
            nakłady na nie będą znaczne i szybko się nie zwrócą (kosztowny i na pewno
            trudny do natychmiastowego przeprowadzenia remont długich ulic Debickiej i
            Ustrzyckiej i chyba konieczne połączenie ich ze Staroniwską)

Ale skoro ludzie chcą się przyłączyć, to uważam że jak najbardziej trzeba wyjść
            im naprzeciw, szczególnie że pokiereszowało sięim trochę miejscowość, która
            dotąd stanowiłą całość. To obszary ładnie i widokowo położone i mogą się stać
            eksluzywnym i spokojnym zakątkiem miasta.

Na marginesie: po poszerzeniu miasto powinno rozbudowywać drogi i
            infrastrukturę z bardzo intensywnym wykorzystaniem pieniędzy unijnych. Samo nie
            udźwignie ciężaru szybkiej modernizacji tych wszystkich obszarów.
            • Gość: Kaśśśka Re: Townmaker? IP: *.pl / *.skyware.pl 29.07.05, 00:03
              "(...)bo S-375 bedzie przebiegać najprawdopodobniej na estakadzie nad przedłużeniem ul. Dębickiej(...)"czy ty wiesz co ty piszesz ??????????ta droga o której piszesz z tego co wiem będzie przebiegać jakieś500 metrów za szloła w Przybyszówce w kierunku Bzianki!!!
          • Gość: Kaśśśka Re: Townmaker? IP: *.pl / *.skyware.pl 28.07.05, 23:51
            kufa jakiej obwodnicy ????????wiem gdzie bedzie szła ta droga ale to nie jest jeszcze pewne na 100%
    • Gość: alo Brawo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 00:47
      Wreszcie coś się udało "naszemu kochanemu rządowi". Mam tylko nadzieję, że
      Ferenc zrealizuje to co obiecał tym wioskom, które zostały przyłączone
    • Gość: Kuzi Brawo!! Brawo!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 02:30
      Serdecznie gratuluję, tego pierwszego kroku!! Bo liczę na to, że miasto zostanie jeszcze dalej powiększone.

Mam też nadzieję, że ktoś weźmie pod uwagę niezwykle interesującą i rzeczową dyskusję Projektanta i twonmaker'a. Swoja droga widać, ze to nie jacyś lamerzy,a lbo małolaty, tylko ludzie znający się na rzeczy!!

Gratulacje dla tych panów / pań również.

Pozdrawiam!!
      • Gość: Zgryźliwy Re: Radość Rzeszowa IP: *.man.rsk.pl 27.07.05, 08:16
        Ja też się cieszę z powiększenia miasta. Ale patrzę także na interes
        mieszkańców przyłączonych wiosek. Kiedy się jedzie od strony Dynowa i Tyczyna
        do Rzeszowa to witacz jest postawiony ponad kilometr od granicy miasta.
        Prezydent wstydzi się tego przedmieścia - wioski Biała - bo nawet chodników
        przy drodze nie zrobił.
        W nowych wioskach rzeszowskich muszą być inwestycje, by kolejne nie
        protestowały przeciwko następnemu przyłączeniu.
    • Gość: Rh+ Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 09:52
      Gratulacje panie Tadeuszu! Bravo i witamy w mieście nowych mieszkanców!
    • Gość: ja Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.krak.tke.pl 27.07.05, 10:59
      i prezydenta miasta :)
      • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 11:25
        Pamiętajmy że następny wniosek musi mieć sporo uzasadnień (teraz jak widzicie
        włączyli wsie co do których włączenia argumentacja była najlepsza). Powinniśmy
        poszerzyć miasto co najmniej na 120 km.

Dlaczego należy poszerzać dalej miasto?

Dlatego że region podkarpacki funkcjonuje dość specyficznie i radzi sobie
        słabo, ale jest szansa że to się zmieni. Aby tak było potrzebuje bardzo mocnego
        ośrodka wojewódzkiego. Większy Rzeszów, w połączeniu z międzynarodowym
        lotniskiem, autostradą A4 i drogą S19, parkiem technologicznym, będzie mógł
        przyciągać sporo inwestorów. Da to nowe miejsca pracy i będzie stymulować
        budownictwo mieszkaniowe. Siłą rzeczy powstanie coraz więcej instytucji,
        rozwiną się usługi i handel, pojawi się możliwość turystycznego wykorzystania
        nowych terenów. Jest więc szansa by Rzeszów, kilka lat po kolejnym planowanym
        poszerzeniu, przebił liczbę 200 tys. mieszkańców i rósł dalej.

Kolejnym następstwem będzie emigracja ludzi ze wsi do miasta (przede wszystkim
        Rzeszowa) co sprawi że region stanie się bardziej zurbanizowany, tym samym
        wzrośnie jego PKB. W połączeniu z obserwowanym znacznym spadkiem ludności
        Podkarpacia jest szansa, że za 10-15 lat będziemy mieli nieźle zurbanizowany
        region, z mocnym ośrodkiem wojewódzkim (Rzeszów), ważnymi miastami
        przemysłowymi (Dębica, Mielec, Stalowa Wola, Tarnobrzeg), ośrodkami
        turystycznymi znanymi w skali kraju i nie tylko (Przemyśl, Krosno, Jasło,
        Jarosław). Natomiast poza miastami powinno się postawić na agroturystykę.

Wówczas region przestałby mieć charakter rolniczy, a potencjał turystyczny jest
        tu bardzo duży. Aby przyjeżdżało tu więcej turystów, potrzebna jest promocja i
        dobra komunikacja. Im silniejsze i bogatsze miasto - stolica regionu, tym
        wieksze szanse że to się uda.

A to, że dotąd Rzeszów nie był wielkim miastem o niczym nie świadczy (vide
        Gdynia, Sosnowiec). Marzy mi się aby to miasto miało ok. 230-240 tys. i już nie
        więcej - takie są uwarunkowania przestrzenne, taka jest specyfika miasta. Taki
        rozwój liczby ludności jest możliwy dopiero teraz, bo w dotychczasowych
        granicach miasta możliwości zostały wyczerpane. I co z tego że ktoś planował na
        Staromieściu osiedle na 10 tys. skoro ci ludzie nie mieliby gdzie pracować - w
        mieście nie dało się znaleźć 8ha pod punkt logistyczny.
        • macius_pe Re: Rzeszów będzie powiększony 27.07.05, 11:53

> Dlaczego należy poszerzać dalej miasto?

no wlasnie dlaczego? Albo nawet: czy nalezy?

> Dlatego że region podkarpacki funkcjonuje dość specyficznie i radzi sobie
          > słabo, ale jest szansa że to się zmieni. Aby tak było potrzebuje bardzo
          mocnego
          > ośrodka wojewódzkiego.

co to znaczy "mocny osrodek wojewodzki". I dlaczego Rzeszow ze Slocina
          czy Przybyszowka ma byc "mocniejszy" niz bez nich??

Większy Rzeszów, w połączeniu z międzynarodowym
          > lotniskiem, autostradą A4 i drogą S19, parkiem technologicznym, będzie mógł
          > przyciągać sporo inwestorów.

skad taki wniosek?

reszta to sa wnioski z niczym nie popartej tezy.

• Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 11:56
            Człowieku, tłumaczyłem już że na powierzchni 54 km możliwości rozwoju miasta
            zostały wyczerpane - nie było nawet w całym mieście 8 ha pod inwestycję. Jak
            wyobrażasz sobie rozwój tak ściśniętego miasta? Tu nie chodzi o włączanie wsi,
            tu chodzi o to że jak np przyjdzie Poczta Polska i zechce zbudować punkt
            logistyczny, to nie będzie musiała wynieść się do Jasionki, tylko zbuduje to np
            w dzielnicy Przybyszówka albo Załęże. Zapytaj mieszkańców Gliwic albo Bielska
            Białej dlaczego poszerzono te miasta na 130 km. Nie wspomnę już o Lublinie
            który poszerzenie wyśmiewa - zapomnieli już 80 km włączonych wsi, Hajdów,
            Kalinowszczyznę itd?
            • macius_pe Re: Rzeszów będzie powiększony 27.07.05, 12:49
              Gość portalu: Projektant napisał(a):

> Człowieku, tłumaczyłem już że na powierzchni 54 km możliwości rozwoju miasta
              > zostały wyczerpane - nie było nawet w całym mieście 8 ha pod inwestycję. Jak
              > wyobrażasz sobie rozwój tak ściśniętego miasta? Tu nie chodzi o włączanie
              wsi,
              > tu chodzi o to że jak np przyjdzie Poczta Polska i zechce zbudować punkt
              > logistyczny, to nie będzie musiała wynieść się do Jasionki, tylko zbuduje to
              np
              >
              > w dzielnicy Przybyszówka albo Załęże.

I co z tego? Jaka to jest roznica czy zbuduje to w dzielnicy Przybyszowka
              czy w miejscowosci Przybyszowka?

>Zapytaj mieszkańców Gliwic albo Bielska
              > Białej dlaczego poszerzono te miasta na 130 km.

wole na razie sie od rzeszowian dowiedziec z czego sie tak ciesza.
              • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 12:51
                Już zrozumiałem co Tobie przeszkadza - chyba to że panuje ogólna radość. To tak
                nie pasuje do Polski, ale cóż, takie miasto.
                • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 12:52
                  I jeszcze jedno - nie mów mi że nie wiesz jaka jest różnica między inwestycją w
                  mieście a poza nim. I naprawde, poczytaj posty Townmakera - tam masz całą
                  argumentację.
                  • macius_pe Re: Rzeszów będzie powiększony 27.07.05, 12:59

> I jeszcze jedno - nie mów mi że nie wiesz jaka jest różnica między inwestycją
                    w mieście a poza nim.

nie wiem, no moze poza nizszymi podatkami od nieruchomosci itp.
                    Prywatnie wolalem "zainwestowac" poza miastem.

I naprawde, poczytaj posty Townmakera - tam masz całą
                    > argumentację.

ok
                  • macius_pe Re: Rzeszów będzie powiększony 27.07.05, 13:12

> I naprawde, poczytaj posty Townmakera - tam masz całą
                    > argumentację.

moge prosic o blizszy namiar?
                    przelecialem chyba wszystkie i nie znalazlem wiele po za tym co w dalszej
                    kolejnosci nalezy zdaniem townmakera wlaczyc. Mnie bardziej interesuje "po co?",
                    a nie "co?".

• macius_pe Re: Rzeszów będzie powiększony 27.07.05, 13:02

> Już zrozumiałem co Tobie przeszkadza - chyba to że panuje ogólna radość. To
                  tak nie pasuje do Polski, ale cóż, takie miasto.

W takim razie NIE zrozumiales. Nic mi nie przeszkadza.
                  Probowalem sie dowiedziec skad ta radosc i co to da miastu
                  Jesli nie potrafisz/nie chcesz/cos innego odpowiedziec, to ok.
          • Gość: bombel Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.rzeszow.info.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:29
            kurcze koles nie kuma ze w jednym miejscu nie postawi kilku budowli
        • Gość: crismo Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.ipt.aol.com 27.07.05, 11:54
          a potem odetniemy się od tej beznadziejnej słabozurbanizowane biednej
          bezrobotnej Polski. A Rzeszów i okolice włączy się do G8 i będzie G9.
          Myślę że ta wizja jest bardzo realna przed 2015 rokiem. A co inni o tym myślą
          • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 11:58
            Szkoda że nie odróżniasz realnych, normalnych wizji (np wzrost urbanizacji
            regionu z 42% na 60%) od mrzonek czy fantazji. Co tak przeszkadza Ci w zmianie
            granic miasta? Poczytaj wikipedię na przykład, i sprawdź jaką powierzchnię mają
            miasta wielkości Rzeszowa - mało które ma mniej niż 100 km. A Rzeszów miał mieć
            54? To oczywiste że miasto z lotniskiem, autostradą i przestrzenią pod
            inwestycje, będzie przyciągać inwestorów bardziej niż ściśnięte miasteczko ze
            słabą komunikacją.
            • Gość: wafel Re: Rzeszów będzie powiększony IP: 195.117.241.* 27.07.05, 12:02
              Projektant ma rację. Duży może więcej!
            • Gość: crismo Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.ipt.aol.com 27.07.05, 12:05
              mi nic to nie przeszkada, wręcz przeciwnie. Irytuje mnie jednak twoje niczym nie
              poparte myślenie że wraz ze poszeżeniem granic nastąpi boom inwestycyjny na tych
              terenach. Dlaczego nagle miałyby powstawać hale i siedziby firm na tamtych
              terenach. Gdy ktoś chciałby wybudować (np. Poczta Polska) swoje centrum zrobiłby
              to pod miastem. Tak się dzieje na całym świecie!
              • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 12:08
                Możesz przeczytać argumentację Townmakera?
                • Gość: crismo Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.ipt.aol.com 27.07.05, 12:34
                  czytałem i wydaje mi się ona przesadnie optymistyczna
                  • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 12:35
                    Nawet jeśli część z tego zostanie zrealizowana, będzie dobrze. Ale przyznasz
                    chyba że większe szanse na to są przy większej powierzchni. W końcu o coś
                    władze miasta walczyły - wszystko ciągnęło się półtora roku.
                    • Gość: pikpok Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.07.05, 13:05
                      A czy ktoś może ma jakąś mapkę "nowego" Rzeszowa? Bo interesuje mnie ta część
                      Przybyszówki, ile to właściwie jest :]
                      • Gość: Projektant Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:54
                        Tak jest mapka.

Wejdź na:

www.slavres.friko.pl

Tam masz mapkę
    • Gość: crismo dlaczego? IP: *.ipt.aol.com 27.07.05, 11:17
      dlaczego jest tu kilka nicków wysyłanych z jednego komputera?
      • Gość: kyniek Re: dlaczego? IP: *.rzeszow.mm.pl 27.07.05, 13:07
        nareszcie nie bedziemy najmniejszą stolicą wojewódzką w polsce
        • Gość: SZYMEK A RESZTA KIEDY? CIEMNOGRODY NIE WIOSKI IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.07.05, 14:17
          reszta kiedy? dalej widze ze do ludzi nic kompletnie nie dociera. myslenie
          zerowe jeszcze beda tego zalowac.
          • Gość: Projektant Re: A RESZTA KIEDY? CIEMNOGRODY NIE WIOSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:19
            Odpowiadam na pytanie: Dziś Tadeusz Ferenc powiedział (w każdym razie dziś
            piszą o tym w gazetach), że następny wniosek o poszerzenie miasta
            (prawdopodobnie o Miłocin, Pogwizdów, Białą, Matysówkę, Budziwój i może
            Zaczernie) powstanie jeszcze w tym roku.
            • Gość: lurtz.uruk_hai Re: A RESZTA KIEDY? CIEMNOGRODY NIE WIOSKI IP: 195.188.141.* 27.07.05, 15:18
              Mam nadzieje ze Milocin wreszcie tez bedzie przylaczony do Rzeszowa, bo cos tu
              jest nie tak; wiekszosc pracuje, robi zakupy, chodzi do szkoly i na uczelnie do
              Rzeszowa ale jak przyjdzie rozmawiac o wlaczeniu do granic miasta to od razu
              stanowcze NIE. Czy ci ludzie zgubili rozum po drodze? Ja nie chce mieszkac w
              miescie pelnym biurowcow, samochodow, idustrialnym ponad miare ale nie mozemy
              tez pozostac jakas wioska w skali globalnej, musimy walczyc o swoje a do tego
              potrzeba nam ludzi i miejsca pod nowe inwestycje.
              Ciekawe czy mieszkancy nie przylaczonych solectw sa tak zadowoleni, ze beda
              mowic to samo co slyszalem zanim pojawil sie pomysl poszerzenia granic
              Rzeszowa, a mianowicie beda znow klac na wladze lokalne ze nie zrobily tego czy
              tamtego, czyli stara spiewka...
              Panie Prezydencie, prosze nie ustawajcie w dazeniu rozszerzeniu granic bo
              potrzebne jest to Miastu ale i nam, ludziom, nawet gdy niektorzy twierdza ze sa
              innego zdania.
    • macius_pe I co z tego wynika? 27.07.05, 14:37
      Skad ta radosc i zachwyty?
      Co to da Rzeszowowi/regionowi?
      Moge prosic o jakies konkrety?
      • Gość: beza Re: I co z tego wynika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 17:07
        No własnie, ja też proszę o konkrety. Samo zamieszkanie przy ul. ... w adresie
        jeszcze niczego nie daje. Cos mi się wydaje że to przedwczesna radość, a
        mnóstwo pieniędzy odpłynie:( i będą inwestowane gdzie indziej.
        • Gość: Jasiu Re: I co z tego wynika? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 27.07.05, 17:24
          To tyle znaczy, że w rzeszowie będzie więcej buraków
          • Gość: Projektant Re: I co z tego wynika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 17:26
            Nie obrażaj ludzi, zapomniałeś jak włączyli Nową Hutę do Twojego miasta.
            • Gość: Projektant Re: I co z tego wynika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 17:26
              Mówiac tak o jakiejś społeczności dałeś świadectwo swojego poziomu. Wiesz że
              buractwo to podobno kwestia stanu umysłu a nie miejsca zamieszkania?
            • Gość: Jasiu Re: I co z tego wynika? IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 06:03
              Nowa Huta jest dwa razy większa od twojego miasta a mieskają w niej ludzie z
              całej Polski, a nie tylko z Malawy, Przybyszówki i Bzianki.
              • Gość: Projektant Re: I co z tego wynika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:35
                Jeśli myślisz że wzbudzisz we mnie kompleksy wobec Krakowa to mylisz się - znam
                to miasto dobrze (i właśnie dlatego). Dwa razy większa czyli 340 tys? (bo tak
                wychodzi), no to prawie pół Krakowa, nieźle. Poza tym gdybyś wiedział kto
                mieszka w tych miejscowościach (podpowiem Ci:najbogatsi ludzie w regionie,
                którzy wyemigrowali na przedmieścia), może nie mówiłbyś takich głupot.
                • Gość: Jasiu Re: I co z tego wynika? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 28.07.05, 21:58
                  Oj prowincjonalny dzieciaku !!!
                  • Gość: Mateusz z Krakowa Re: I co z tego wynika? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 22:59
                    "Jasiu"... Jako rodowity Krakowianin (nie jakiś przesiedleniec, syn roboli...)
                    wstydzę się za Ciebie i za NH... Unikam tego tworu jak ognia... normalni ludzie
                    się tam nie zapuszczają i nie mieszkają. To dzielnica roboli... a raczej
                    potomków tych wszystkich "Junaków", którzy pozjeżdali z wszystkich wiosek...
                    Noi tak dla ścisłości, NH ma niecałe 70 km2 to raz... a dwa... nieco ponad 60
                    tyś. mieszkanców... których wstydzi się całe 700 tyś. Krakowian, pozdrawiam
                    Rzeszów i przyjaciół z tego miasta...
              • Gość: bombel Re: I co z tego wynika? IP: *.rzeszow.info.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:35
                nowa huta czyli takie ogromne slamsy do których żaden krakowianin się nie zapuszcza!!! pozazdrościć syfu!!!
        • townmaker Re: I co z tego wynika? 28.07.05, 15:36
          Konkretów jest kilka. Przykładowo:

Miasto z 400-mln budżetem łatwiej niż gmina o budżecie 25mln wyda pieniądze na
          przygotowanie, uzbrojenie i promocję terenów inwestycyjnych.

Po drugie tereny wokół miasta zabudowują się nie jak się podoba poszczególnym
          gminom, ale w skali miasta jako całości i jego potrzeb, unikamy chaosu
          przestrzennego a intensywnie zabudowywane tereny jako część miasta są pod jego
          kontrolą

Po trzecie rośnie podaż terenów pod budownictwo mieszkaniowe, miasto rozluźnia
          zabudowę a nowe mieszkania (w zależności od skali przyłączeń) mogą stać się
          tańsze, natomiast mieszkańcy mogą z większym zyskiem grunty w przyłączonych
          miejscoowościach.

Po czwarte miasto może odsunąć na nowe obrzeża nowe sklepy wielkopowierzchniowe
          zachowując wpływy podatkowe do miejskiej ksay z ich funkcjonowania.

Po piąte miasto rozwija infrastukruę czyli pobudza ruch budowlany i
          inwestycyjny, a więc miejsca pracy, a firmy komunalne zyskują nowych odbiorców
          (woda, ciepło i inne) i poprawiają swój wynik.
          Lepiej uzbrojone infrastrukturalnie (drogi, sieci) miasto jest lepiej
          przygotowana na przyciągnięcie inwestycji i nowych mieszkańców.

Po szóste możliwa staje się lokalizacja i budowa planowanych dotąd na terenach
          sąsiednich gmin nowych dróg i ulic miejskich

Po siódme miasto dostaje nowy areał gruntów komunalnych, który może wykorzystać
          do zamiany np. w razie porządkowania zabudowy na dotychczasowym terenie i do
          zamiany przy scaleniach gruntów przygotowywanych pod potrzeby inwestorów.

Jasne, że to wszystko jest optymistyczne. To znaczy może się nam udać, chociaż
          nie musi. Ale jeśli nie zrobi się nic, to się nam nic nie uda na pewno.
    • Gość: DODO Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 18:11
      GRATULACJE z Dębicy, szkoda tylko, że nie powiększono naszej stolicy
      regionalnej o wszystkie wioski ale dobre i to !!
    • Gość: paulos z Poznania Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 00:02
      dobra wiadomość!
      podoba mi się co się tu w Rzeszowie wyprawia!
      silniejszy ośrodek w tej części kraju oznacza jego rozwój!
      macie szansę stać się ważnym punktem pomiędzy Krakowem a Lwowem i jeśli Wam
      dobrze pójdzie czerpać z tego niezłe profity!
      i większy wpływ na politykę wobec Ukrainy, rozwój współpracy z obwodem
      lwowoskim; wszak Kraków lezy troche daleko od granicy;

oby się udało i dotychczas marginalizowany Rzeszów zajaśniał większym blaskiem!

pozdr
    • Gość: Marynarz Re: Rzeszów z dostępem do morza IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 29.07.05, 12:34
      Byłby wtedy miastem portowym, mieszkałoby pewnie kilka milionów ludzi,większość
      mieszkańców pozbyłaby się małomiasteczkowego kompleksu - kurcze rzeszowiaczki o
      tym nie pomyśleliście
    • Gość: DODO PRAWIE NIC TO NIE ZMIENILO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 19:47
      Mimo tego powiekszenia Rzeszów nadal jest bardzo zagęszczonym miastem (ponad 2
      tys. osob na km kwadratowy) a dodatkowo ma jedną z najmniejsza powierzchni ze
      wszystkich miast wojewódzkich!!

Warszawa 494 km kw.
      Kraków 327
      Szczecin 301
      Łódź 295
      Wrocław 293
      Gdańsk 262
      Poznań 261
      Bydgoszcz175
      Katowice 165
      Lublin 148
      Toruń 116
      Kielce 110
      Opole 96
      Białystok 90
      Olsztyn 88
      RZESZÓW 84
      Gorzów W. 77
      Zielona G.58
      • kaarolaajnaa Re: PRAWIE NIC TO NIE ZMIENILO 31.07.05, 12:51
        Powierzchnia powierzchnią, mieszczuchom powiększenie miasta nie robi większej
        różnicy, ale dla mieszkańców przyłączonych wiosek oznacza tylko wzrost
        podatków. No i ewentualnie załatwianie kupy formalności związanych ze zmianą
        adresu, bo wcześniej nikt o tym nie pomyślał i nazywali tak samo ulice odległe
        od siebie o kilka kilometrów.
        • Gość: ~egon Re: PRAWIE NIC TO NIE ZMIENILO IP: *.thb.de 31.07.05, 16:21
          Jeśli chodzi o wzrost podatków, to nie prawda, bo był kiedyś wykaz podatków
          płaconych w Rzeszowie i w gminach ościennych i w sporej części ich wysokość była
          porównywalna a nawet niższa (np. woda, ścieki)niż w gminach ościennych, poza tym
          będą np. tańsze bilety autobusowe - już prezydent wystosował odpowiednie pismo
          aby obniżyć ceny biletów autobusowych na przyłączanych terenach.
          Zmiana adrsu zamieszkania, przemeldowywanie się i zmiana dowodów osobistych dla
          osób mieszkających na przyłączanych terenach będzie BEZPŁATNA, niestety zmiana
          taka będzie płatna w przypadku zmiany adrsu firm (chyba koło 50 zł) no i dość
          bolesne będzie przerejestrowanie samochodu (nowy dowód i tablice) bo coś ponad
          200zł.
          Ja też się cieszę z poszerzenia Rzeszowa i przyznaję się, że nie głosowałem na
          Tadzia, ale w przyszłych wyborach swój bąd poprawię - prezydent zapracował sobie
          na moją przychylną opinię swoim działaniem na rzecz Rzeszowa i nie jest ważne z
          której strony politycznej się wywodzi tylko ważne jest co może dla nas i dla
          miasta zrobić.
          • Gość: M. Jak jest z tą Białą?? IP: *.rzeszow.mm.pl 09.08.05, 21:44
            Widziałam raczej niezbyt dokładną mapkę na stronach Urzędu Miasta, wynika z niej
            niewiele. Ale z tego, co piszecie nie przyłączyli Białej.Szkoda. Może ktoś wie,
            czy tzw Łany Bielskie są w planach na ten przyszły rok czy może są traktowane
            jako odrębna jednostka administracyjna? W Tyczynie raczej chyba niezbyt się
            martwią tą częścia gminy. Np drogę asfaltową wójt tamtejszej gminy obiecuje
            ludziom już n-ty rok. O zawodzeniu się z (kiedyś) z p. Pałacem (ponoć już go tam
            nie ma), żeby dowiedzieć się jak wygląda plan zagospodarowania przestrzennego i
            cokolwiek o działce nie wspomnę. Ciekawe jak zajmą się w Rzeszowie nowymi
            mieszkańcami
    • Gość: sto Re: Rzeszów będzie powiększony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 16:32
      sto tysięcy wiecej mieszkańców dla rzeszowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka