Gość: Yacho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 08:14 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Yacho Re: Płatne studia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 08:17 Sorki za szybko dałem Enter Ja mam mieszane uczucia - zgodziłbym się na całkowitą odpłatnoś za studia , ale z bardzo rozbudowanym systemem stypendialnym. Ale czy to możliwe ? Czy nie wyeliminujemy najzdolniejszych , którzy nie mają pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re: Płatne studia. 09.08.05, 08:41 Bezpłatne są dzis zajęcia ze studentami dziennymi w szkołach państwowych. Wszystkie inne formy kształcenia są odpłatne. Czy tego chcemy czy nie, w perspektywie kilku lat płatność będzie wprowadzona, bo inaczej zaleją nas studenci unijni. Hrabina Radziwiłł dobrze to wymyśliła. Odpowiedz Link Zgłoś
karagana Re: Płatne studia. 09.08.05, 09:32 na całym swiecie są platne studia więc prędzej czy później będą i u nas. Moim zdaniem tak powinno byc, przy jednoczesnym dobrze rozwinietym systemie pozyczkowym i stypendialnym. Pozwoliloby to na rozwoj dobrych, renomowanych uczelni a wyeliminowaloby te najslabsze. Nie jest prawdą, ze ograniczyloby to dostep do nauki zdolnym ale biednym studentom. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_west Re: Płatne studia. 09.08.05, 12:16 > na całym swiecie są platne studia więc prędzej czy później będą i u nas chyba nie wiesz co mówisz.. w europie zachodniej nauka na większości uczelni państwowych jest zwolniona z opłat... Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: Płatne studia. 09.08.05, 12:28 nie jest zwolniona z oplat, tylko w większości pokrywane są one z tzw bonow edukacyjnych czyli konkretnych pieniedzy ktore dostaje konkretny student na pokrycie kosztow nauki, jesli wybierze uczelnie na ktorej koszty sa wieksze niz wartośc bonu edukacyjnego to pokrywa to albo ze srodkow wlasnych, albo z pozyczki albo ze stypendiow fundowanych przez rozne prywatne fundacje pomagajace mlodziezy uczącej sie. Jesli osiaga wybitne wyniki w nauce moze tez liczyc na stypendium z uczelni na kt,orej studiuje. Tym sposobem promuje sie dobre uczelnie i wysokie wyniki w nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: Płatne studia. 09.08.05, 12:31 P.S. tak sie sklada,ze na zachodzie uczelnie państwowe należą do tych plasujących sie nizej w rankingach, te bardziej renomowane to w wiekszości uczelnie prywatne z dlugoletnią tradycja. W Polsce jast akurat odwrotnie ale to wynika z tego, ze prywatne uczelnie nastawione są tylko na zysk i jeszcze wiele wody w rzece uplynie zanim sie to zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: Płatne studia. IP: *.man.rsk.pl 09.08.05, 13:30 Prywatne szkoły istnieją zbyt krótko, by wyrobić sobie markę. Najpierw budują infrastrukturę edukacyjną, potem zainwestują w jakość kształcenia. Choć już czytałem, że kilka z nich ma prawa habilitacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś