Dodaj do ulubionych

Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i...

09.09.05, 12:33
Wyobraźmy sobie, że 30 września jeden, dwóch, może dziesięciu Brytyjczyków
przyleciało Rynairem na lotnisko w Jasionce.
Wysiedli z samolotu i...

no właśnie, w ogóle ktoś pomyślał co dalej? Dwójką i czternastką MPK na
Bardowskiego, a potem PKS-em w Bieszczady?

Pomyślał ktoś o obsłudze takich pasażerów (język, profesjonalna informacja
turystyczna na lotnisku, taksówkarze znający angielski na postoju taksówek na
lotnisku, informacja o noclegach, rezerwacja noclegów dla grup wycieczkowych,
informacja o wypożyczalni samochodów (przylecą w końcu z bagażami w ręce), a
może autokary z przewodnikiem, które za opłatą zabiorą towarzystwo w
Bieszczady i odwiozą wcześniejczych; może pobyt z postojem w Rzeszowie,
zwiedzaniem miasta i regionu (Łańcut, Baranów, skanseny, stadniny itd.) na
czas rezeracji noclegów w bieszczadzkich ośrodkach. Na tym wszystkim
powolutku rozkręcając mozna zrobić niezły biznes. Np. firmy autokarowe wożące
lud rzeszowski na zachód mogą mieć teraz mniej pasażerów, ale byc może mogą
odbić sobie stratę na obsłudze przylatujących zza granicy na Jasionkę?

Pomyślał ktoś o tym, czy może będziemy się podniecać Boeingami 737 lądującymi
na podrzeszowskiej Jasionce?
Obserwuj wątek
    • skydiver_rzeszow Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 09.09.05, 12:43
      No właśnie, dobrze że to zauważyłeś. Po pierwsze brakuje promocji połączeń
      lotniczych, po drugie fatalna jest komunikacja. Dlaczego są tylko dwie linie
      autobusowe na lotnisko? Powinny być utworzone co najmniej dwie nowe (39,40) i
      linie nocne. Co do obsługi turystów, też się o to martwię.
      • townmaker Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 09.09.05, 12:51
        A wyobrażasz sobie kupowanie biletu u kierowcy, wszystko jedno czy linii 14 czy
        40? Albo jak gość klientowi mówi, że "za każdy bagaż o wymiarach 20x40x60cm lub
        większy" jest oddzielna opłata?

:)
        • Gość: voy Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... IP: *.osk.enformatic.pl 10.09.05, 19:56
          Wystarczy wyrzucić kursy 14 spod Jasionki Port Lotniczy, stworzyć linię 39
          (Lotnisko - Centrum), której rozkład mniej więcej byłby ułożony pod
          przylatujące i odlatujące samoloty, na tej linii usunąć ograniczenie odnośnie
          bagażu (w Krakowie na 192 jeżdżącej do Balic opłata za bagaż nie obowiązuje),
          wpuścić niską podłogę i to wszystko.
          • Gość: civitas Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... IP: *.viknet.pl 10.09.05, 20:07
            No właśnie tak powinno być. Powinno się też podstawiać większy autobus. Warto
            też pomyśleć o nowej linii 40 do Staromieścia-Ogrodów gdy to osiedle powstanie
            czyli do roku 2008.
      • townmaker Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 09.09.05, 12:53
        skydiver_rzeszow napisał:

> Dlaczego są tylko dwie linie
        > autobusowe na lotnisko? Powinny być utworzone co najmniej dwie nowe (39,40) i
        > linie nocne. Co do obsługi turystów, też się o to martwię.

To w nocy też mają przylatywać? W takim razie chyba nie przeżyjemy tej
        inwazji. ;)
    • skydiver_rzeszow Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 09.09.05, 12:53
      Czy przez Jasionkę przypadkiem nie przechodzą tory kolejowe? Mam na myśli
      nieczynną linię?
      • townmaker Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 09.09.05, 12:56
        Przez Jasionkę przechodzą, ale już nie przechodzą prez dziewiątkę pomiędzy
        Rzeszowem i Głogowem.

Idea szynobusu (skądinąd to całkiem odrębny temat) rozbije się o brak zgody
        GDDKiA (całkiem słusznie) na przejście torów przez międzynarodową w końcu drogę
        Rzeszów-Radom.

• Gość: Jaro Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 23:55
          To nie problem (jesli nie liczyc kosztow) zbudowac wiadukt nad czy tunel pod droga.
          • townmaker Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 16.09.05, 16:25
            Jasne, wystarczyłoby (o ile na Jasionce rzeczywiście będzie ruch pasażerów)
            przy okazji modernizacji na dwupasmówkę z prawdziwego zdarzenia drogi pomiędzy
            Głogowem a Rzeszowem, dziewątkę puścić w lekkim zagłebieniu a górą lekko
            wynieść wiadukt kolejowy. Przy okazji przy nim na jednej konstrukcji można
            zrobić bezkolizyjne z drogą 9 przejście dla pieszych i rowerzystów, a po
            drugiej stronie przystanek przy trasie szynobusu do Głogowa.
            Jakby tak jeszcze te lasy w okolicach Exbudu w Rudnej wykorzystac pod rekreację
            (campingi z domkami, korty, boiska, aquapark i basen - jest to możliwe,
            większość należy do firm które padły a zaplecze zostało), to szynobus mógłby
            zatrzymując się tu po drodze wozić ludzi nie tylko na lotnisko.

Mam wrażenie jednak, że żeby to wszystko było możliwe ten teren, czyli Rudna
            Mała, powinien stać się częscią Rzeszowa.
      • kmd_rohan Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 09.09.05, 12:56
        Były, zostały rozebrane, przejazd przez 9-kę zaasfaltowany.
        • skydiver_rzeszow Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 09.09.05, 12:59
          A gdyby tak linie MPK dopasować do rozkładu lotów lub utworzyć specjalne linie
          do których wykorzystywane będą większe autobusy (takie przegubowce) i które
          miałyby inną taryfę przewozową - np bez dodatkowych opłat za bagaż ale za to
          droższy bilet (bagaż wliczony bo jest oczywistą rzeczą w tym wypadku).
          • Gość: PASAŻER Re: Przyleciałem TO JADĘ TAXI... IP: *.res.pl / 82.160.26.* 09.09.05, 13:19
            Ja jeżdżę tymi autobusami i zastanawiam się po co one tam jeżdżą? Raz na
            miesiąc zdarzy się że ktoś odlatujący lub przylatujący skorzysta z tego
            autobusu bo kto z Was korzystał to był odwożony samochodem przez kogoś a nie
            jechał autobusem . Niech się wpisze ktoś kto lecąc do Londynu czy N.Yorku
            jechał 2-ką czy 14-ką? Jeżeli już ktoś się trafi to jest to pracownik portu.
            • Gość: voy Re: Przyleciałem TO JADĘ TAXI... IP: *.osk.enformatic.pl 10.09.05, 20:13
              Myślisz że wszystkich stać na taxi? W Warszawie co 10 minut przyjeżdża na
              lotnisko wypełniony ludźmi z torbami przegubowiec, którzy jadą szybko i
              wygodnie za 2.40 zł. U nas mało kto jeździ, bo mało co odlatuje z lotniska,
              poza tym autobus powinien jeździć bezpośrednio pod lotnisko, bo nikt się nie
              będzie głowić, kiedy wysiąść z 2 czy 14 - bo skąd człowiek ma mieć pojęcie, czy
              wysiądzie niedaleko portu lotniczego, czy po drugiej stronie Jasionki w jakiś
              polach? Linia 39 z wyraźnym napisem PORT LOTNICZY przydałaby się u nas... Poza
              tym sporą grupę ludzi (jak nie największą) jeżdżących z lotniska autobusem
              miejskim stanowią cudzoziemcy. Tylko u nas w Polsce jest takie myślenie, że
              trzeba od razu TAXI jechać jak z/na lotnisko.
              • Gość: res Re: Przyleciałem TO JADĘ TAXI... IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 10.09.05, 20:27
                dokladnie komunikacja miejska na lotniskach to podstawa, a ze w Polsce metro to
                zadkosc jezdzi sie autobusami na lotnisko.
                • Gość: civitas Re: Przyleciałem TO JADĘ TAXI... IP: *.viknet.pl 10.09.05, 20:30
                  Połączenia powinny być do Łańcuta i do Przemyśla, lotnisko w Szczecinie bedzie
                  połączone nie tylko z miastem ale i Koszalinem czy Kołobrzegiem.
                • Gość: Satan of Swing Re: Przyleciałem TO JADĘ TAXI... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 23:15
                  Przepraszam, że nie na temat, ale tak mi się nasunęła smutna dygresja, że im
                  wiecej czytam różne fora (nie tylko rzeszowskie - wszystkie), tym bardziej
                  głupieję "ortograficznie". Słownik ortograficzny powinien być podstawą dla
                  wszystkich forumowiczów - już mnie szlag trafia od tych wszystkich błędów - i
                  nie chodzi tu o literówki! "Rzadki" się pisze do cholery ciężkiej przez "rz"! A
                  istnieje też coś takiego jak piep..ne wielkie litery, którymi rozpoczyna się
                  zdania, nazwy własne itp. jest też coś takiego jak interpunkcja.
                  Niestety - polska szkoła dziś dysortografią i dysleksją oraz w-fem stoi - więc
                  cóż wymagać...
            • qbuleck Re: Przyleciałem TO JADĘ TAXI... 20.11.05, 13:20
              Jednak taksówka kosztuje ze 40 złotych, a latanie np. Warszawa-Rzeszów nie jest
              raczej tylko dla krezusów, kiedy bilet samolotowy może kosztować niecałe 140
              złotych, a pociąg około 80 (i tak powinniśmy porównywać cenę 1 klasy ale niech
              już tak zostanie). Ja to mam problem z synchronizacja autobusów i odlotów bądź
              przylotów, bo mam wrażenie, że rozkłady ustalane są na podstawie sufitu...
          • kmd_rohan Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 09.09.05, 13:27
            Specjalne linie dostosowane do rozkładu lotów. A autobusy niekoniecznie typu
            miejskiego, może jakieś specjalnie zakupione? Niekoniecznie przez MPK. Może
            jakaś spółeczka zaryzykowałaby inwestycję w coś ładnego i w miarę
            komfortyowego, a trasa powiedzmy koło dworców, hoteli, może i z przedłużeniem
            np. do Przemyśla i Krosna? Oczywiście konieczna by była spora akcja reklamowa,
            ale tu myślę, że można by sięgnąć do pieniędzy przeznaczonych na promocję
            miast, regionu itp. Tak sobie gdybam...
            • skydiver_rzeszow Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 09.09.05, 13:29
              Tak, mogłaby powstać linia np z portu lotniczego do Łańcuta przez śródmieście
              Rzeszowa. Albo nawet dalej, do Przemyśla lub w Bieszczady. Tylko czy ktoś się
              za to zabierze?...
    • Gość: wodzu Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... IP: *.rzesa.rzeszow.pl 09.09.05, 13:37
      Ok kolo a czy zadawałeś takie problematyczne pytania Angolom czy coś podobnego
      funkcjonuje w Londynie?, raczej wyspiarze mają to daleko w dupie, więc martwmy
      się o siebie a nie o nich ,no chyba że jesteś LPR-u
      • Gość: miejscowy Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... IP: *.visp.energis.pl 09.09.05, 14:00
        Tu chodzi o kasę, nie o obyczaje.
        Londyn codziennie odwiedza tysiące ludzi, a poza tym, Londyńczycy zdaje się nie
        mówią po polsku:).

LPR? Nie słyszałem. To skrót od "Low Progress of Rzeszow"?
    • skydiver_rzeszow Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 09.09.05, 13:46
      A co z terminalem?
      • Gość: Frenchman Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... IP: *.pata.pl 10.09.05, 11:15
        Stary terminal już powiększony i zmodernizowany (naprawdę ładnie się
        prezentuje), prawie gotowy jest nowy parking na 200 samochodów wraz z drogą
        dojazdową (sądząc po postępie prac do listopada na pewno zdążą) a nowy terminal
        zacznie się budować dopiero w przyszłym roku - jak wszystko dobrze pójdzie. Co
        do transportu autobusowego to bezwzględnie nie mogą być to autobusy liniowe -
        nawet jeżeli dostosujemy ich rozkład do rozkładu lotów to i tak nic z tego bo
        samoloty rzadko przylatują i odlatują o czasie. Rozwiązaniem jest jeden autobus
        który będzie zabierał pasażerów z miasta zgodnie z rozkładem przywoził ich na
        lotnisko o odpowiedniej godzinie tak aby zdążyli się odprawić a następnie
        będzie oczekiwał przed terminalem na podróżnych którzy przylecieli danym lotem
        nawet jeśli ten będzie opóźniony. Tylko taki system zagwarantuje podróżnym
        pewne połączenie z miastem.Pozdro...
        • Gość: joł Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... IP: *.jeremi.pl 10.09.05, 13:38
          Przylatujący Angole do Polski to wiekszosci kawalerowie lub zonaci bez zon,
          szukajacy picia i sikorek.Najczesciej konczy sie to na agencjach towarzyskich a
          te w okolicach Rzeszowa i samym miesice maja wysoki poziom - wiec beda
          zadowoleni. Szefowie agencji pewnie pomysla o dobrej reklamie przybytków.
          W Krakowie specjalny bezposredni ekspresowy autobus z lotniska dopiero działa
          niedawno od kilku miesiecy, wiec u nas tez minie kilka lat zapewne znajac
          naszych zarządzajaych promocją miasta.
    • skydiver_rzeszow Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 10.09.05, 14:37
      Cytuję "Głos Szczeciński" z 1 września:

"Wraz z uruchomieniem połaczenia lotniczego, a więc od 30 października
      uruchomione zostaną specjalne autobusy dowożące pasażerów na lotnisko ze
      Szczecina, Koszalina i Kołobrzegu. (...) Skomunikujemy nasze lotnisko także z
      Neubrandenburgiem i Pasewalkiem, ponieważ Niemcy są zainteresowani lotami z
      Goleniowa do Londynu. Do berlińskiego lotniska mają po prostu dalej".

A u nas co?
    • Gość: res Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 10.09.05, 20:16
      powaznie buduja jakis parking i droge
      • Gość: Frenchman Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... IP: *.pata.pl 11.09.05, 07:09
        Bezpośrednio przy terminalu po zachodniej stronie. a droga dojazdowa omija
        dotychczasowy parking od północy...
        • Gość: res Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.09.05, 23:30
          czyli tak jakby bedzie czescia parkingu przy nowym terminalu. to dobrze bo
          mysalem ze nie bedzie na razie parkingu.
          • aron2004 Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 12.09.05, 01:06
            a ja mam pytanie
            czy autobusy i busy Lublin - Rzeszów nie mogłyby zajeżdżać na lotnisko? to tak
            jakby po drodze
    • megimach Re: Przyleciałem Rynairem do Rzeszowa i... 20.11.05, 19:41
      eeech, tu się mało mysli, ważne ze pas startowy jest hehehe ;)

ZOBACZ MOJE RĘCZNIE MALOWANE BLUZKI - SZUKASZ PREZENTU?
      www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2887892
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka