abc12323 03.01.06, 23:30 www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=591 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Arti Re: samotność księdza IP: *.rzeszow.mm.pl 04.01.06, 01:03 Zastanawiam sie ile w tym prawdy . Jeśli jednak nawet jest to prawda to hmmm ,,, sam nie wiem oc o tym sądzić . Wydaje mi sie ze zaraz zaczną pojawiac sie sensacyjne posty mieszające z błotem całą instytucje kosciola ... Wydaje mi sie że tylko zniesienie celibatu mogloby poprawic sytuacje .. W Biblii już jest napisane iż Bóg stworzył mężczyznę i kobietę , wiec taka też natura człowieka ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: samotność księdza IP: *.res.pl 04.01.06, 01:10 polecam komentarze na ten temat byłego jezuity, niejakiego Obirka... Odpowiedz Link Zgłoś
abc12323 Re: samotność księdza 04.01.06, 08:15 Gość portalu: ja napisał(a): > polecam komentarze na ten temat byłego jezuity, niejakiego Obirka... ----------------- "Przed Bogiem.Ze Stanisławem Obirkiem rozmawiają Andrzej Brzezicki i Jarosław Makowski" , wyd.WAB ,Warszawa 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rewia Re: samotność księdza IP: *.res.pl 04.01.06, 09:40 To nie jest pojedynczy przypadek.Kiedyś wpadł mi w ręce przez przypadek tygodnik fakty i mity a tam jest wiele przykładów postępującej demoralizacji wśród duchownych .Nie wszystkie artykuły są pisane pięknym językiem ale przekonałam się że Kościół w Polsce to potęga jeśli chodzi o majątek (budynki,działki itd,itp). Zastanawim się tylko kto będzie za kilkadziesiąt lat utrzymywał to wszystko chyba zaczną to sprzedawać co otrzymują teraz za symboliczną złotówkę.Ech koniec świata. www.faktyimity.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: samotność księdza IP: *.rzeszow.mm.pl 04.01.06, 11:29 W Niemczech już jest widoczne to zjawisko . Wiele kościołów służy za szkoły , restauracje lub inne budynki użyteczności publicznej. Zjawisko to ma swoje plusy jak i minusy. Minusem jest to , że jakby nie było według mnie , choc jest to dość subiektywne zdanie , społeczeństwo przywiązane do kościola i wyznające jego zasady w gruncie rzeczy "prowadzi się" bardziej etycznie , że tak to ujmę. Plusem jest zaś to iż po pierwsze w kościołach zostaną prawdziwi wierni , wszyscy podszywający się za katolikow wczesniej czy pozniej wykruszą się. Druga sprawa - społeczeństwo staje się wtedy bardziej liberalne , jest otwarte na "innowierców" jak i ateistów co pozwala każdemu faktycznie bez skrępowania wyznawać swoje poglądy. Teoretycznie tak było od dawna , jednak tylko formalnie , gdyż w praktyce obyczaje społeczne nadal były mocno zakorzenione w tradycji kosciola ( od kilku lat widać iż proces ten się odwraca).... Daleki byłbym jednak od głoszenia poglądów iż świat odwraca się od Boga i tak już na zawsze pozostanie. W historii zauważyć możemy przeplatające się okresy gdzie górowały najpierw to tendencje poglądów ateistycznych a później wyznaniowych. Zresztą i dziś świat jest według mnie podzielony. Europa bardzo szybko się laicyzuje. Afryka zaś zwraca swój wzrok w stronę Watykanu. Zas w USA pozornie konsumpcyjnie nastawionym kraju wprawdzie kościoły się wyludniają , jednak miejsce to wypełniają liczne sekty i odłamy różnych religii. Powiedziałbym że jest to kraj sekciarski.... Może na tym poprzestanę ponieważ nie jest to do konca na temat , poza tym do tegoż tematu ustosunkowałem się powyżej. Dodam jednak że jestem jak najbardziej za zniesieniem celibatu. Nie widzę w tym jakiegoś zagrożenia. Uzdrowiłoby to instytucje kościoła. Ktoś mógłby mi zarzucic iż w kosciele prawosławnym celibatu nie ma a problem wyludniających się kosciolow równiez istnieje. Tak, to prawda!! Ale jeśli ktos mi tak odpowie znaczy ze nie rozumie problemu który poruszamy. Nie mówię jak przyciągnąc ludzi do kosciola , ale jak uzdrowic sam kosciol ... Są to jednak moje subiektywne odczucia , być moze błędne ..... pozdrawiam =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rewia Re: samotność księdza IP: *.res.pl 04.01.06, 11:54 Wiesz moim zdaniem gdyby zniesiono celibat to studia w seminarium byłyby najbardziej obleganymi uczelniami nie tylko w Polsce ale i na świecie.Byłoby kilkudziesięciu kandydatów na jedno miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEWAK Re: samotność księdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 12:51 DOBRZE PISZOM. CZYTAJCIE TYLKO "NIE" JURKA OWSIAKA I "FANTY I MITY". TAM PISZOM CAŁOM PRAWDE O KSIENDZACH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fioletowy berecik Re: samotność księdza IP: *.chello.pl 04.01.06, 16:02 www.mleczko.pl/index.jsp?menu=6&actual=9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: samotność księdza IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 18:04 Artykuł godny właściciela gazety.Mimo różnych opini na temat księży-artykuł wstrętny i bezczelny.Niedobrze mi!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abc12323 Re: samotność księdza 04.01.06, 21:23 Gość portalu: Maria napisał(a): > Artykuł godny właściciela gazety.Mimo różnych opini na temat księży-artykuł > wstrętny i bezczelny.Niedobrze mi!!!!!!!!!!!!!! ---------- posłaniec niesłuszny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <> Re: samotność księdza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 23:38 Benedykt XVI słusznie zauważył że jest to objaw 1) kryzysu wiary (Bóg mu nie wystarcza) 2) kryzysu człowieka (niezdolność do podejmowania ostatecznych decyzji i ich konsekwentnego realizowania). Nie chodzi tu tylko o celibat księży, równie zła (jeśli nie gorsza) jest sytuacja z kryzysem wierności małżeńskiej. Sół Ziemi - warto poczytać Odpowiedz Link Zgłoś