Dodaj do ulubionych

Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:21
Nie pozwolmy sie tak dluzej wykorzystywac. Rozpocznijmy strajk!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Alojzy Mrówka Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.rzeszow.mm.pl 10.02.06, 21:23
      Niech spadają - za takie usługi dostają i tak za duzo kasy.Lekarze i nauczyciele
      to dwie grupy którym sie wydaje ze tylko oni cięzko pracują.JAk się nie podoba
      to niech otwieraja zieleniaki.
      • Gość: lary Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:07
        Pie..się Alojzy
        • Gość: bjo Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: 80.51.180.* 15.02.06, 16:25
          alojzy twoje dzieci niech uczy gość z zieleniaka a lecz się u znachorów leczących ziołami
      • Gość: Cyrano Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 23:51
        Jeżeli w Polsce są tacy słabi lekarze to dlaczego tak chetnie ich zatrudniają
        na zachodzie i placą im ogromne pieniądze - czy może mio to ktoś wyjasnić?
      • Gość: obiektywny Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 11:48
        Uważam, że nie można dyskryminować żadnego zawodu. Taka dyskusja nie załatwi
        niczego, podwyżki też niczego nie rozwiążą. Nie jestem nauczycielem ani
        lekarzem, ale potrafię się utożsamić z ich rolą i odpowiedzialnością.
        W przypadku nauczycieli wielokrotnie spotkałem się z opinią, ze nic nie robią,
        mają ferie, wakacje itd. Nikt jakoś nie widzi tego jak wielka odpowiedzialność
        na nich spoczywa, że kuratorium patrzy im na ręce, jak między sobą muszą
        rywalizować jeżeli chodzi o kwalifikacje. Pozwlę sobie dodać taką dygresje, że
        w naszym kraju często o ich losie decydują ludzie tak zdolni, że nawet mature
        zrobili w kilka miesięcy:) Co do lekarzy to równiż jestem zdania, że ich zawód
        jest bardzo odpowiedzielny, ale w tej grupie społecznej zróżnicwanie jest
        większe. Jestem przekonany, że nie protestują ci którzy, są ustawieni i
        przyzwyczajeni do starycch praktyk... .Jedno jest pewne, że musi nastąpić
        transformacja, ale ile ona będzie trwała to zależy od tego kiedy większości
        przestanie smakować kiełbasa:)
      • Gość: antek Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 19:58
        Jak my pójdziemy sprzedawać warzywa to kto będzie leczył?
        Ale to chyba lepsze bo napewno zarobię wiecej niz 1600zł, a zreszta w Polsce i
        tak każdy się zna na medycynie, więc nie będzie problemu. Panie Mrówka lecz sie
        Pan sam!!!
      • starwalter Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 25.02.06, 22:27
        Gdyby wszyscy mysleli tak jak twoja (ograniczona) glowa , to mielibysmy
        spoleczenstwo "Badylarzy" , z syfilisem do sniadania.
    • Gość: Inżynier Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:45
      Popieram, za ciężką i odpowiedzialną pracę konieczne jest dobre wynagrodzenie -
      do władzy może przemowić tylko radykalna forma protestu inaczej niczego lekarze
      nie dostaną
      • Gość: Maniek Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.mcon.pl 10.02.06, 21:57
        Czy jak zwykle koniec protestów skutkować będzie zabraniem pieniędzy
        kontraktowym pielęgniarkom. A co do jakości usług to polecam film "Doktor z
        alpejskiej wioski"
        • Gość: Jolak Re: 24 godzinny strajk lekarzy w Atenach...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:09
          W piatek rozpoczął się 24 godzinny strajk lekarzy w Atenach.
        • lek4rz Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 12.02.06, 15:41
          Gość portalu: Maniek napisał(a):

> Czy jak zwykle koniec protestów skutkować będzie zabraniem pieniędzy
          > kontraktowym pielęgniarkom. A co do jakości usług to polecam film "Doktor z
          > alpejskiej wioski"

Mam nadzieję że tym razem będzie to wspólny protest wszystkich pracowników
          ochrony zdrowia, lekarzy, pielęgniarek, diagnostów, techników itd. Jedziemy na
          tym samym wózku i musimy ze sobą współdziałać, a nie konkurować
          • Gość: antek Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 20:02
            Protest lekarzy był zapowiadany dużo wcześniej, więc inne grupy mogły i POWINNE
            były się przyłączyć!!! Ale nic straconego.... do dzieła!!!
      • Gość: bolo Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 19:59
        no pewnie najlepiej strajkować, mieć 400 godzin w miesiącu (teoretycznie), na 8
        etatach w tych samych godzinach i brać coraz większe łapówy, albo najlepiej nic
        nie robić tylk brać łapówy, oto domena lekarska
        • Gość: Livia Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 00:35
          Wypałuj się pacanie jeden. Spróbuj dyżurować 24 godziny na dobę, 8 razy w
          miesiący (do tego zmusza mnie obecny kodeks pracy), mieć jeden wolny weekend w
          miesiącu i brać za to jakieś 3 tysiące.
          • Gość: wwww Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 17:04
            śpisz przeciez przez caly dyżur!!!!!!
            • Gość: dochtoor Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 00:34
              jasne zapraszam na dużur do mnie - na ostatnim spałem 3,5 godziny
              - tępy dyżur ortopedy w 120 tysięcznym powiecie, sama bajka - a ile się nachapałem
              circa 180 zł
            • Gość: morgan Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 15:12
              Baranie wełniany! o czym Ty piszesz!? Jestem położnikiem.Mam ok 6-8 dyżurów w
              miesiącu.3 razy w tygodniu pracuję w tzw. gabinecie.Czy myślisz qr.a, że robię
              to dla przyjemności? Nie mam wolnych popoł. praca w weekendy.Po co to robię?Dla
              kasy! Zarabiam po 16 -tej.Cały dzień przyjmuję i operuję żony takich matołów
              jak Ty ,za symboliczne 780 zł netto.To nie wystarczy nawet na benzynę do mojego
              auta.Volvo V70. Tak! A kto ma q..a jezdzic takimi samochodami!Tak jest na całym
              świecie.Nie mam zamiaru udawać biedaka.Nie jestem.Bardzo ciężko pracuje i
              uważam ,że to nam się należy.Nie jestem Panem Bogiem.Jestem
              LEKARZEM !!!!!!!!! I zasługuję na szacunek!
              • Gość: gość Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 17:24
                Na szacunek trzeba sobie zasłużyć konowale jeden!!!
                Jak przestaniecie brać łapówy i będziecie szanować pacjentów to i wy będziecie
                szanowani!!!
            • Gość: dok Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:31
              Też zapraszam na dyżur do mnie na ostatnim spałam 3 godziny z przerwami
        • Gość: student Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.aster.pl 20.02.06, 21:57
          Nie zbyt milo czyta sie taki post... po pierwsz nalezy zwrocic uwage na to ze
          zaden lekarz nie wzialby lapowki gdyby pacjenci go do tego nie przyzwyczaili...
          po drugie uwazam ze za 6 lat czestych nieprzespanych nocy w czasie studiow
          nalezy sie takiemu czlowiekowi, ktory ma duza wiedze i caly czas musi sie
          doksztalcac by byc na bierzaca ( inaczej nikt by go nie zatrudnil i na pewno nie
          mialby zadnych pacjentow) odpowiednia zaplata... Nikt nie moze oceniac lekarza
          jesli nie jest nim sam i nie pracuje w sluzbie zdrowia za (nie oszukujmy sie
          jest to domena wszystkich zawodow medycznych) marne grosze... Dlatego apeluje by
          kazdy sie zastanowil czy chcialby przejsc w czasie studiow tyle ile przejsc musi
          przyszly lekarz i przez cale zycie zawodowe dzwigac na sobie odpowiedzialnosc ze
          nawet jedna jego drobna pomylka moze skutkowac w pogorszeniu a nawet utracie
          zdrowia pacjenta ktory powierzyl mu siebie... nie jest to proste zadanie, ale Ci
          ludzie sie tego podejmuja...
    • Gość: Piotr Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 08:26
      Jak im sie nie podoba to niech zmienia zawód, place 2000zl rocznie na fundusz
      zdrowia i co z tego mam? NIC! bo jak ide do lekarza np. dentysty to i tak musze
      placic! Niech kazdy placi za siebie a nie na fundusz i wtedy bedzie
      sprawiedliwie
      • krzysiek62 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 11.02.06, 09:27
        Zmieniają miejsca pracy wyjezdrzają a ty i tak będziesz płacił na administracje
      • Gość: Henio Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 19:30
        Sadzę, że lekarze i pielęgniarki powoli zmieniają miejsca praca najlepsi
        wyjeżdżają, jeżeli tak będzie dalej to bedziemy sie leczyc u tych najgorszych.
        A dlaczego placiś te 200 zl składki? Nie placiś na lekarzy tylko na całą armię
        urzędników. Ale większość spoleczenstwa o czym swiadczą wyniki kolejnych
        wyborów w kwestii ochrony zdrowia lubi żyć złudzeniami, że niby coś dostanie za
        darmo.
      • lek4rz Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 12.02.06, 15:38
        Za 2tyś. PLN rocznie nie kupisz dobrego ubezpieczenia samochodu, a ty chcesz
        żeby ktoś ci za to ubezpieczył zdrowie? Wolne żarty. Jak będziesz płacił 2 tyś.
        w 2 miesiąceto sobie możesz stawiać wymagania
      • Gość: LEO Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 11:58
        MY LEKARZE TYCH PIENIEDZY NIE WIDZIMY ALE WIEMY ZE Z PANA SKLADKI DOPLACA SIE
        ROLNIKOM 14 MLD ROCZNIE DO KRUZU .BEZROBOTNYM,ZALEGAJACYM ZE
        SKLADKAMI,URZEDNIKOM NFZ ITP.
      • Gość: dok Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:34
        a czy to wina LEKARZY myślisz że my cośz tego mamy ? Jak widzisz szacunek
        ZERO!!!!!! Pensja jakieś 985 bruttto !
    • dziunia139 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 11.02.06, 11:05
      zarabiają 1500-1800 a ile biorą łapówek 2, 3 razy tyle ????
      Mało im !!!!!!!!!!!
      • Gość: Maniek Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.mcon.pl 11.02.06, 12:17
        U was to dopiero jest nepotyzm. A latorośla są coraz gorsze
        • Gość: jola obys zdechlleczony przez cyrulika ty niewdzieczna IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:37
          swinio
      • mouset Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 11.02.06, 15:31
        Pie..sz jak potłuczona, dałas kiedys łapówkę 2-3 x tyle czyli 5,000? jeśli
        tak to jesteś maxi-jebnięta, bo w prywatnej klinice zrobiłabyś wszystko za pół
        tej kwoty i to na fakturę
        • Gość: TaBi Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 11.02.06, 19:15
          prawda
      • Gość: LEO Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 12:02
        W POLSCE OBOWIAZYWAL SYSTEM KELNERSKI WYNAGRADZANIA LEKARZY.NISKA PENSJA
        RESZTE DOPLACI PACJENT. OBECNIE PACJENT NIE CHCE PLACIC ANI NAPIWKU ANI
        WYSOKICH SKLADEK A LEKARZE NIE CHCA NISKICH PENSJI I NAPIWKOW.
      • Gość: zielony Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.ostnet.pl 15.02.06, 19:43
        A Ty znasz to z autopsji czy z gazet?? Jak z autopsji to zgłoś się do prokuratury, jak z gazet to już lepiej się nie odzywaj.
      • Gość: dok Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:38
        Skąd masz te dane tylr to u mnie na oddziale ma ordynator a specjalista 1200
        brutto mlody lekarz 985 brottto !!!! co Ty na to ? Na pewno nikt z forum w to
        nie wuierzy ! Proszę o mail zeskanuję dowód tego i wyślę !!!!Pozdrawiam
    • Gość: Miś Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 18:28
      Myślałby kto, biedni lekarze wypaleni zapracowani i pracują za miske zupy Ale
      dowcip , ha ha
    • attack Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 11.02.06, 18:30
      Tak jak w kazdym zawodzie jest dobry fachowiec i kiepski.Nie każdy kto ma biały
      fartuch musi mieć kontrakt na 5,000. Trzeba skończyć z stereotypem zero
      odpowiedzialności - Izba Lekarska wybroni z każdej opresji. Nasi miejscowi
      fachowcy najpierw mówią że nic nie widać a potem za pózno przyszedłeś. Tylko
      sie za nich modlić
      • Gość: Janek Re Protest jest uzasadniony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 19:33
        Protest jest uzasadniony, bo ile lat mozna czarować lekarzy. Jesli jest tak żle
        z wykształceniem to dlaczego na zachodzie płacą im 10 razy tyle co w Polsce.
        • Gość: aron Re: Re Protest jest uzasadniony IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.02.06, 19:48
          Gość portalu: Janek napisał(a):

> Protest jest uzasadniony, bo ile lat mozna czarować lekarzy. Jesli jest tak
          >żle z wykształceniem to dlaczego na zachodzie płacą im 10 razy tyle co w
          >Polsce.

Bo Polska jest biednym krajem. Kasjerka z marketu na zachodzie też zarabia 10
          razy tyle co kasjerka w Polsce.

Tak samo właściciel firmy busowej w Polsce zarabia tyle co kierowca na
          zachodzie.
          • Gość: piom Re: Re Protest jest uzasadniony IP: *.xcore.pl 16.02.06, 23:16
            Tak ale na zachodzie lekarz zarabia 10 (albo i więcej) razy tyle co kasjerka a
            u nas praktycznie te dwa zawody są wynagradzane tak samo
          • Gość: Monia Doc Re: Re Protest jest uzasadniony IP: *.limes.com.pl 19.02.06, 20:45
            Ale w Polsce lekarz zarabia tyle co kasjerka, a mniej niż kierowca autobusu.
            Majster po zawodówce, który postawił mi w mieszkaniu dwa 1,5 metrowe kawałki
            ścianki z kartono-gipsu, co zajęło mu 4 dni po 6 godzin pracy, zażądał za to
            1300 zł- więcej niż ja zarabiam w miesiąc lako lekarz na etacie z szpitalu
            klinicznym- po 12 latach nauki i praktyki.A ten majster mówi, że planuje wyjazd
            do wIElkiej Brytanii, bo W Polsce nędznie zarabia....
      • Gość: dag Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: 213.169.107.* 11.02.06, 22:43
        Paskudni obludnicy. Jak wymacacie sobie byle guzek na cycku to od razu lecicie z
        rykiem do lekarza, plaszczycie sie i _wymagacie_ zeby za 1000 zl pensji wypruwal
        sobie zyly ratujac wasze zycie. Lekarz to _najbardziej odpowiedzialny_ zawod na
        tej planecie i jako taki powinien byc premiowany najwyzsza pensja, 10x wieksza
        od tego co biora prezesi panstwowych spolek, ktorzy bezposredniego wplywu na
        czyjes zycie i czyjas smierc nie maja.
        • Gość: pracownik adm.s.z. Kolejny który widzi tylko koniec własnego nosa IP: 212.160.98.* 12.02.06, 00:18
          "10x wieksza
          > od tego co biora prezesi panstwowych spolek, ktorzy bezposredniego wplywu na
          > czyjes zycie i czyjas smierc nie mają"
          to życzę powodzenia w zmianie pracy, kolejny bubek który myśli, że cały świat
          medycyną stoi
          • malkontent_jeden Re: Kolejny który widzi tylko koniec własnego nos 13.02.06, 01:24
            Kochanie, zwolnij sie z adm. szp. i zatrudnij w adm. pryw. firm. Wylecisz po
            dwoch tygodniach. Kto cie bedzie utrzymywac?
      • upmaker Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 12.06.06, 21:19
        up
    • Gość: (...) Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.osk.enformatic.pl 12.02.06, 00:18
      Za malo zarabiasz ? A ci twoi koledzy ktorzy przyjmuja lapowki to nagle
      przestaną?
    • Gość: mena Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.osk.enformatic.pl 12.02.06, 01:26
      ale będzie wesoło w służbie zdrowia na podkarpaciu.Wielka bzdura,że lekarz tak
      mało zarabia -brutto....Jeśli będą te podwyżki dla BIEDNYCH lekarzy TO NAPEWNO
      KOSZTEM PIELĘGNIAREK ,które zasuwają jak czarne owce ,wykonując swoje obowiązki
      i W WIĘKSZOŚCI OBOWIĄZKI PRZEMĘCZONYCH LEKARZY
    • Gość: dyzio Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.osk.enformatic.pl 12.02.06, 01:32
      ciekawe oni zarabiaja 1800 a ja 2300 jak zrobie oplaty i wysle dzieci do szkoly
      to brak kasy na zycie tez sie uczylem cale lata nie mam merca ani najnowszego
      modelu toyoty ani willi ani gosposi chyba nie mam tez szans na lapowki . brak
      tez kasy na lapowki dla lekarzy.dziwny ten kraj
      • yaninka1 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 12.02.06, 01:42
        Gość portalu: dyzio napisał(a):

> ciekawe oni zarabiaja 1800 a ja 2300 jak zrobie oplaty i wysle dzieci do
        szkoly
        >
        > to brak kasy na zycie tez sie uczylem cale lata nie mam merca ani najnowszego
        > modelu toyoty ani willi ani gosposi chyba nie mam tez szans na lapowki . brak
        > tez kasy na lapowki dla lekarzy.dziwny ten kraj

DYZIO TO ODKŁADAJ przecież wiesz ,ze nie ma nic za darmo . A Merce kosztuje i
        zgryw na pana doktora . Poziom zycia kosztuje. A narty w Alpach ? darmo sa ,
        co powiedza kolegompo weekendzie , ze pod Rzeszowem zjezdzal jak i reszta
        motlochu . Jest cholota niech placi !!!
    • Gość: oby nie pacjent Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 03:56
      Tacy przemęczeni lekarze !!! bzdura. Wiem jak pracują tzw. specjaliści.
      rejestruje się do lekarza 4 - 5 osób a reszta won, zapisy za 6 miesięcy.
      Najdziwniejsze że nikt dotychczas nie pogonił tej lekarskiej bandy. Ciekawe
      dlaczego ekspedintka w sklepie nie powie .. 6 klientów dziennie a reszta do
      widzenia ? albo taksówkarz, albo urzędnik w banku ? Oni mogą pracować cały
      dzień, dlaczego lekarze nie? Efekt? Właśnie taki ... 6 etetów jednocześnie i
      olewanie roboty na 6 etatach, niestety za pieniądze podatników.
      • aron2004 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 12.02.06, 07:55
        bo to jest tak, że NFZ ma limity i płaci lekarzowi np. za 1200 porad rocznie.
        Czyli wychodzi mniej więcej 6 osób w każdy dzień roboczy. Lekarz nie może
        więcej przyjąć za darmo, bo NFZ mu za to nie zapłaci czyli wpędzałby swoją
        przychodnię w długi. Tu raczej możnaby napisać do NFZ żeby obniżył o połowę
        cenę porady lekarskiej i dał lekarzowi kontrakt na 2400 porad rocznie za taką
        samą kasę co teraz. To by było rozwiązanie, a jak lekarzowi się nie podoba to
        do wojska.
        • malkontent_jeden Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 13.02.06, 00:54
          Aron, wypie..j do Abramowic!
      • Gość: Prawnik Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 08:19
        Drodzy forumowicze, zwróćcie uwagę, że lekarze są grupą zawodową bardzo
        dyskryminowaną w Polsce jeżeli chodzi o czas pracy. W Polsce obowiązują
        przepisy niezgodne z prawem unijnym,gdzie lekarz jest zmuszony pracować nawet
        80 godzin tygodniowo przy ogólnej normie maksymalnie 48 godzin ( tzw dyzur
        medyczny bedący według europejskiego orzecznictwa czasem pracy w Polsce nie
        jest wliczany do czasu pracy). Powoduje to, że lekarze są zmuszani do pracy
        nawet do 36 godzin bez przerwy. Wprowadzenie dyrektywy unijnej o czasie pracy
        spowoduje w Polsce ogromny niedobór lekarzy. Polska oraz Wielka Brytania bardzo
        mocno protestowały przeciw tej dyrektywie która wlączyła czas dyżuru medycznego
        do czsu pracy niemniej jednak stanowisko UE nie uległo zmianie. W najblizszym
        czasie Polska bedzie zmuszona dostosować sie do jej wymogów.
        • aron2004 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 12.02.06, 09:15
          nikt lekarza nie zmusza do pracy 80 godzin tygodniowo. Może się zwolnić ze
          szpitala i otworzyć gabinet prywatny.
          • mali_bu Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 13.02.06, 11:32
            aron2004 napisał:

> nikt lekarza nie zmusza do pracy 80 godzin tygodniowo. Może się zwolnić ze
            > szpitala i otworzyć gabinet prywatny.

Piszesz bzdury. Lekarz to nie kieorwca busa!
            • Gość: aron Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 13.02.06, 11:48
              lekarz to taki sam zawód jak kierowca busa. Nie ma obowiązku pracy w szpitalu,
              może otworzyć gabinet prywatny.
              • Gość: LEO Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 12:11
                JEZELI JESTES AUTOBUSEM .WESOLEJ DROGI DROGI AUTOBUSIE
          • Gość: Livia Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 00:58
            Jak cię dopadnie zawał serca, udar mózgu lub zapalenie wyrostka robaczkowego to
            niech cię leczy lekarz w prywatnym gabinecie na leżance. Albo może lepiej
            pielęgniarka niech samodzielnie przeprowadzi operację na tobie, bo
            przecież "już odwala czarną robotę za lekarza".
        • Gość: optymista Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.osk.enformatic.pl 12.02.06, 11:47
          oj jacy biedni wyspi se na dyzurku w tym czasie jest w krukierku medyku
          asklepiosie lub innym prywatnym gabinecie i zbiera od szpitala od pacjetow i z
          gabinetu prywatnego . a ogolnie jest zmeczony na dyzurku.trzeba im wspolczuc sa
          zmeczeni
          • Gość: vince Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.plusgsm.pl 12.02.06, 13:20
            Wiecie co, tak czytam co piszecie i z przykrością stwierdzam, że z Was do banda
            skundlonych burków. Szczekacie i szczerzycie te kły. Wykazujecie oczywiście
            najgorszą cechę Polaków: syndrom psa ogrodnika. Nie jestem lekarzem alewiem jak
            to wygląda w środku. I jak ktoś mi mówi, że sklepikarka powinna też dostawać 10
            razy tyle, to jestem ciekaw co bedzie jak wylądujecie w szpitalu, rozumiem, że
            wtedy też powiecie lekarzowi prowadzącemu ,że mu się nie należy. Życzę wtedy
            powodzenia. Po drugie nie znam sklepikarza, który pracuje po 36h.
            Pewnie, napiszcie, że jak komuś się nie podoba to won. Tyle tylko moi mili, że
            akurat powoli to właśnie lekarze robią, właśnie won. I zobaczymy, co bedzie za
            5 lat, jak któryś z Was bedzie chciał pójść z chorym dzieckiem, żoną, mamą do
            lekarza i wtedy usłyszycie won.
            Mam nadzieje, że ci co piszą takie głupoty, to po prostu ludzie ograniczeni,
            tudzież zmęczeni i cośsię im tam pomyliło.
            Z tego co wiem, to największą wartość ma życie.
            Z tego co wiem, to jak ktoś nie ma dokładnej wiedzy na dany temat to się nie
            powinien odzywać, bo naraża się na śmieszność.
            Acha, w prywatnych gabinetach się raczej nie operuje, to jest domena szpitali,
            więc jak ktoś już pisze coś to niech najpierw pomyśli, no chyba, że ma z tym
            problem.
            Pozdrawiam wszystkich tych, którzy rozróżniają jeszcze emocje od myślenia.
            • Gość: rzeszowiak Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.rzeszow.mm.pl 13.02.06, 10:09
              To jest skutek trwającej pół wieku PRL-owskiej propagandy, zniewolenia
              umysłowego przechodzącego z pokolenia na pokolenie. Wtedy właśnie wpajano
              ludziom, że liczy sie tylko praca fizyczna, nie szanowano ludzi wykształconych.
              I to zawsze podobało się motłochowowi- to nic, kretyni mieli kłopoty z
              ukończeniem podstawówki, i tak należeli do "przodującej siły narodu". Ten
              sposób mentalności słusznie był nazwany "homo sovieticus". Wszyscy przecież
              mamy jednakowe żołądki i nam się należy. Tyle, że w krajach normalnych nie
              płaci się za wielkość żołądka ale za kwalifikacje i umiejętności.
              • Gość: aron Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 13.02.06, 10:26
                i u nas też się płaci za kwalifikacje i umiejętności. Proponuję sprawdzić u
                najbliższego dealera czołowej firmy samochodowej ilu ma klientów lekarzy a ilu
                robotników od łopaty i sprzątaczek.
                • Gość: rzeszowiak Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.rzeszow.mm.pl 13.02.06, 11:20
                  Gość portalu: aron napisał(a):

> i u nas też się płaci za kwalifikacje i umiejętności.

Specjalista II st. w szpitalu w Rzeszowie:
                  pensja podstawowa: 1500-1800 zł brutto, od tego odejmujemy 1/3 na ZUS i
                  podatek, zostaje 1000-1200 zł. Może tą kwotę podwoić, jeżeli dostanie wysługę
                  lat i weźmie 6-7 dyżurów, w tym 1 lud 2 w dni wolne (sobota lub niedziela).
                  Pracuje w ten sposób tak na 1,8 etatu. za kwotę 2000-2300 zł. W większości
                  oddziałów nie schodzi się do domu po dyżurze. Nie życzę ci, aby np. złamaną
                  nogę operował ci ortopeda, który wcześniej stał przy stole całe popołudnie i
                  noc operując połamańców, w większości zresztą w róznym stopniu upojenia. Sporą
                  część z nich stanowią ci robotnicy od łopaty a jeszcze większą - jeszcze
                  biedniejsi bezrobotni. Im wszystkim nie starczy, żeby odłożyc na wykup recept,
                  ale na wódę- dziwnym trafem- nigdy im nie brakuje.
                  Trudno sie dziwić, że lekarze próbują dorabiać prywatnie, pracując często do
                  późnego wieczora. Zauważ też, że muszą się w przeciwueństwie od tych od łopaty
                  dokształcać, a kursy- niestety kosztują dość drogo.

> Proponuję sprawdzić u
                  > najbliższego dealera czołowej firmy samochodowej ilu ma klientów lekarzy a
                  ilu
                  > robotników od łopaty i sprzątaczek.

Podobnie jest w każdym normalnym kraju. Tylko, że tam samochody, które kupują
                  lekarze są zupełnie inne, wielu takich modeli do Polski w ogóle się nie
                  sprowadza.
                • Gość: Livia Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 01:09
                  Jesteś widać przykładem nieskąplikowanej mentalności pewnego znanego mi
                  górnika, który zdziwiony faktem, że ma trzykrotnie wyższą pensję od lekarza,
                  wytłumaczył mi tę dysproporcję w następujący sposób: "no bo ja robia!!!"
              • Gość: pitu pitu Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 13:48
                i pewnie według Ciebie ten "motłoch" jest odpowiedzialny za tak niskie płące
                lekarzy?
                najpierw pomyśl zanim coś napiszesz
      • lek4rz Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 12.02.06, 16:06
        Gość portalu: oby nie pacjent napisał(a):

> Tacy przemęczeni lekarze !!! bzdura. Wiem jak pracują tzw. specjaliści.
        > rejestruje się do lekarza 4 - 5 osób a reszta won, zapisy za 6 miesięcy.

A nie przyszło ci do tego pustego łba że to nie jest wymysł lekarzy ale NFZ-u
        który zakontraktował 5 osób dziennie?
    • Gość: lekarz z anglii Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: .1P3D* / 194.75.37.* 12.02.06, 13:34
      Czytam te wasze wypociny szanowni forumowicze siedzac akurat na dyzurze w
      angielskim szpitalu. Od pol roku pracuje jak normalny i SZANOWANY czlowiek. Nie
      dosc, ze zarabiam okolo 60 000 zlotych miesiecznie (brutto- oddaje okolo 1/3 na
      podatek i ubezpieczenie), to dodatkowo jest norma, ze pacjenci sa bardzo
      grzeczni, za wszystko potrafia powiedziec dziekuje i nie udaja, ze nie znaja
      czlowieka na ulicy. Nikt tu nie wpadl na pomysl, ze wizyta lekarska moze byc
      krotsza niz 20 minut, albo ze lekarza mozna zmuszac do wykonania 50 porad
      dziennie obok pracy w oddziale. Srednio jesli robie wizyty to max 12 dziennie.
      Jak jest wiecej chetnych, to sa wpisywani do kolejki. Podobnie wyglada to z
      zabiegami. Wpisy tak debilne, jakie czytam przy okazji kazdej sprawy
      zahaczajacej o medycyne, sa tu po prostu poza skala. Zachecam wszystkich
      kolegow do rozwazenia wyjazdu z Polski. Zapotrzebowanie na lekarzy, szczegolnie
      specjalistow, jest bardzo duze i bedzie roslo zarowno w Wielkiej Brytanii, jak
      Irlandii, Norwegii, Danii, Szwecji, Niemczech. Ostatnio ogloszenia pojawiaja
      sie takze w coraz wiekszej ilosci z krajow frankonskich. Wystarczy
      komunikatywna znajomosc jezyka, dalej opanujecie na miejscu. Nawet jesli macie
      jakies domki i samochod, to nie zalujcie tego sprzedac. Tu zarobicie na lepsze
      w ciagu bardzo krotkiego czasu, a banki udziela wam preferencyjnych kredytow.
      I NIE PRZEJMUJCIE SIE TYMI PIENIACZAMI, CO IM SIE WSZYSTKO NALEZY ZA DARMOCHE.
      Zapewniam was, ze czytanie forum GW z Anglii powoduje jedynie usmiech
      politowania dla durnych nadwislanskich ludzikow. Zamiast sie frustrowac,
      poprawic troche jezyk i do dziela. Naprawde jestescie elita i szczekanie burkow
      nie powinno odebrac wam tego przekonania.
      • Gość: do lekarza z angli Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:37
        szanowny panie konował,tu w tym priwiśliańskim kraju wyuczyłeś się fachu,tu
        polski chleb jadłeś,na tych durnych nadwiślańskich ludzikach zdobyłeś jakie
        takie doświadczenie zawodowe i za nasze podatników pieniążki uczyłeś się(chyba
        że kupiłeś dyplom na bazarze Różyckiego),dlatego jako człowiek z wyższym
        wykształceniem,(podobno lekarz,)wstydziłbym się takie pierdoły wypisywać.Twoje
        wypociny dowodzą ni mniej ni więcej tylko tego że należysz do grupy tych co to
        cholernie lubią przyjmować dowody wdzięczności pod stołem lub w kopercie.Trzeba
        ci wiedzieć jedno:ażeby coś dać to trzeba mieć,a z kogo ty chcesz zdzierac ?,z
        babć i ledwo łażących o własnych siłach dziadków, którzy to nie dojedzą i
        oszczędzają na wszystkim ,zeby na wizytę u takiego jak ty szamana wystarczyło?,
        a gdzie piguły za co to wszysko wykupić?.Nie pisz więcej takich dyrdymał i
        pozostań w tej ANGLI NA CZAS NIEOKREŚLONY, lub jak wola twoja wyjedz na
        MADAGASKAR, tam ponoć czarownikom za uzdrawianie płacą w naturze.
        • Gość: lekarz a anglii Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: .1P3D* / 194.75.37.* 12.02.06, 16:01
          > szanowny panie konował <
          tak zaczyna wlasnie kazdy polski prostak, jak nie ma argumentow

> takie doświadczenie zawodowe i za nasze podatników pieniążki uczyłeś <
          takie jest prawo w polsce i wszyscy studenci stacjonarni nie oplacaja kosztow
          czesnego, gdyby bylo inaczej, moi rodzice pokryliby koszta, chcecie zeby bylo
          inaczej, to zmiencie sobie prawo, a nie uzywacie kretynskich argumentow

> wypociny dowodzą ni mniej ni więcej tylko tego że należysz do grupy tych co
          to cholernie lubią przyjmować dowody wdzięczności pod stołem lub w kopercie <
          one nic takiego nie dowodza, ty po prostu nie majac nic do powiedzenia
          probujesz zohydzic moja osobe nie majac do tego zadnych podstaw

> ci wiedzieć jedno:ażeby coś dać to trzeba mieć,a z kogo ty chcesz zdzierac <
          gdybys pacanie zamiast sie zacietrzewiac ruszyl resztka mozgu, to bys moze
          wymyslil, ze w normalnym kraju nie wysyla sie wojsk na wojne za miliardy, gdy
          nie ma na szpitale - to nie wina staruszek, tylko wladzy, ze wydaje pieniadze
          zabrane staruszkom w podatkach na inne dziwne priorytety. nalezy zmienic bieg
          pieniedzy, ktore juz sa w budzecie, a nie wyrywac cos jeszcze biednym. jakos na
          placenie uczciwych pensji prokuratorom, sedziom i wielu innym to polske stac

> pozostań w tej ANGLI NA CZAS NIEOKREŚLONY <
          o swoim zyciu zwyklem decydowac sam, gdybym liczyl na rady takich jak ty, to
          dalej bym za 1200 zlotych netto byl obrazany na izbie przyjec (w dodatku za nie
          swoje winy, tylko decyzje jakiegos pacana z nfz)
          • Gość: do lekarza z angli Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:58
            to miej pretensje do NFZ a nie do nas pacjentów,i nie wyrażaj się w obraźliwy
            sposób.Jestem po siedmiu operacjach na staw kolanowy,i bez należytego rezultatu,
            brak pełnego zgięcia,ręcina z firmy(Z- znim U-mrzesz S-chudnij)nie pozwala na
            marną nawet egzystęcję,trzeba dorabiać w tzw.zakładzie pracy chronionej(czytaj
            roboty przymusowe),to jak ja i inni o podobnym statusie materialnym mamy się
            zachować,co wybrać jako pierwszą potrzebę,leczenie+ lekarstwa(ceny obaj znamy)
            czy też choćby trochę i byle czym zapchać kałdun.Gdyby stać nmie było na wizytę
            u specjalisty to ani chwili nie zastanawiałbym się,tak jak tam gdzie
            jesteś.Tymczasem pożegnam życząc sukcesów w U.K oraz głębokich przemyśleń nad
            tym, co się czasem człowiekowi niechcący przy pisaniu wypsnie.
            • Gość: lekarz z anglii Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: .1P3D* / 194.75.37.* 12.02.06, 17:17
              Mowiac o ludzikach z nadwislanskiego kraju nie mialem na mysli wszystkich
              Polakow. Z kontekstu wynikalo chyba dobitnie, ze chodzi mi o takich, co
              opluwaja lekarzy w dodatku za sprawy od nich niezalezne. Dzieki takiej
              atmosferze, wspoltworzonej zreszta przez media, nie ma atmosfery, aby w miare
              rzeczowo porozmawiac o sposobach wyjscia z takiej sytuacji. Dopoki zas nie
              poprawia sie place, dopoty w srodowisku bedzie przyzwolenie dla lapownictwa. I
              kolko sie zamknie.
              Co do Pana kolana, to jesli artroskopie nie daly pozadanych efektow, nalezy
              rozwazyc zabieg wstawienia endoprotezy stawu kolanowego i nastepujaca po nim
              intensywna rehabilitacje (okolo 3 miesiecy). Efektem jest zazwyczaj prawie
              calkowity powrot sprawnosci stawu i brak bolu. Po takim zabiegu w UK pacjenci
              wychodza na wlasnych nogach ze szpitala w 5-7 dniu po zabiegu (i potrafia
              pokonac schody). Prosze to rozwazyc.
              Pozdrawiam i prosze przemyslec moje argumenty. Na nienawisci miedzy lekarzami i
              pacjentami traca ZAWSZE pacjenci.
              • Gość: djerba Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 11:06
                Jestem zbyt mało odważna by wyjechać,ale tobie życzę sukcesów
            • Gość: studentka am Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 14:28
              A czy ktoś wpadł na pomysł, żeby panu prześwietlić staw biodrowy, bo może z
              niego biorą się te problemy z wyleczeniem kolana.
            • Gość: pitu pitu Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 13:55
              lekarzu z anglii
              niby wykształcony a wyraża się jak dresik z blokowiska
              wstyd mi za Ciebie
              mimo że jesteś w Anglii to i tak słoma wystaje Ci z butów
    • Gość: Lekarz Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.dsl.lbcktx.swbell.net 12.02.06, 16:17
      Lekarze protestujcie. 1600 zlotych miesiecznie to zarobek dla sprzataczek a nie
      dla lekarzy. Nie po to uczyliscie sie tak dlugo, aby teraz za wkladanie palca do
      du..y tym co rzadza dostajecie tyle ile oni placa swoim sluzacym. Strajkujcie do
      oporu, bo wladza nie rozumie co sie dzieje wokol nich. Niech Zyje Strajk Lekarzy
      Podkarpacia!
    • lek4rz Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 12.02.06, 16:26
      Mam nadzieję że akcja rozszerzy się na cały kraj. Tylko że żadania podwyżek płac
      nie będą wynosić 30, ale min. 300% obecnych zarobków
      • Gość: lekarz z anglii Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: .1P3D* / 194.75.37.* 12.02.06, 16:32
        Nie licz na to. Wladza spokojnie da sobie rade z kazdym protestem lekarzy, bo w
        spoleczenstwie jest nienawisc do naszego zawodu i zawolania Dorna o kamaszach
        znajduja poklask tluszczy. Jak masz watpliwosc, to poczytaj odpowiedz jednego
        prostaka na moj dosc spokojny post powyzej.
        Jedyna mozliwoscia poprawy swojego losu bez brania duzych lapowek jest wyjazd z
        tego chorego miejsca, gdzie byle ciec dostaje wiecej od lekarza specjalisty.
        A przy okazji nie trzeba leczyc chamow, ktorych jest okolo 30% wsrod pacjentow
        i ktorym sie wydaje, ze moga obrazac bezkarnie.
      • Gość: aron Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.02.06, 16:33
        Bez przesady

ja myślę że płaca lekarza powinna wynosić

lekarz po studiach - 1,5 średniej krajowej
        lekarz rodzinny - 1,75 średniej krajowej
        lekarz specjalista - 2 średnie krajowe
        lekarz specjalista z doktoratem - 3 średnie krajowe
        profesor - 4 średnie krajowe
        profesor zwyczajny - 5 średnich krajowych

na więcej społeczeńśtwa polskiego NIE STAĆ.
        • sqlap1 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 12.02.06, 18:27
          A czy społeczeństwo było stac na superemerytury dla górników, czy też becikowe?
          • Gość: darek Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 18:38
            A czy stać społeczeństwo na to żeby prezes firmy Orlen za 19 dni urzedowania
            otrzymał 6 mln odprawę. Ktos powie że to firma prywatna i nikogo nie powinno
            obchodzic skąd ma pieniądze. Ale czy na cene paliwa nie składaja sie wszyscy
            podatnicy nie tylko ci którzy maja samochody.
          • Gość: aron Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.02.06, 19:13
            becikowe dostaną też lekarki i żony lekarzy, a górnicy nie jeżdżą na wczasy do
            Grecji i na narty w Alpy tak jak lekarze
            • Gość: mlek Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.acn.waw.pl 12.02.06, 20:07
              jestem lekarzem 3 lata postudiach i nie tylko nie jezdze w Alpy, ale nawet nie
              stac mnie na weekend za miastem. Zarabiam 800zl za pelny etat i 400zł za dyzury
              co 4 dni. Kupuje w promocjach w supermarkecie i nie odkladam ani grosza. Za
              miesiac bede do Was pisal z zagranicy.
              A górnicy? Bardzo pokrzywdzeni. Niech sobie zarabiają ile wlezie, nie zaluje im.
              Ale jeden z drugim twardzeiel by sie posikal ze strachu, jakby mu dać skalpel do
              ręki.
              • aron2004 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 12.02.06, 20:16
                to czemu nie zostałeś lekarzem rodzinnym?
                • Gość: Szpitalnik Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 23:44
                  Jęzli wszyscy zostana lekarzami rodzinnymi lub wyjadą za granice to kto bedzie
                  leczył w szpitalach Białorusini, Ukraincy, Hindusi?? - oni też wola pracować na
                  zachodzie.
                  • aron2004 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 13.02.06, 07:47
                    lekarz rodzinny możze wyleczyć 90% chorób
            • Gość: Livia Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 01:30
              A skąd ty pacanie wiesz gdzie ja jeżdżę na wakacje ? Becikowe niech sobie PiS
              wsadzi głęboko w kaczą d...!!! NIECH ŻYJE PROTEST NA PODKARPACIU
        • Gość: Dr Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 11:23
          Dla przykladu: jestem lekarzem 6 lat po studiach, miedługo będę bronił doktorat
          i specjalizację. Jestem juz po trzydziestce. Ciezko pracuję na oddziale
          operacyjnym (praca w ciaglym stresie - drobny blad moze kosztowac mojego
          pacjenta życie) i zarabiam tylko !!!! 60 procent sredniej krajowej!!!. To
          uwałacza mojej godności.
          • Gość: aron Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 13.02.06, 11:49
            no to zrobisz specjalizację, otworzysz gabinet prywatny i problemy finansowe
            masz z głowy.
            • Gość: rzeszowiak Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.rzeszow.mm.pl 13.02.06, 12:06
              Gość portalu: aron napisał(a):

> no to zrobisz specjalizację, otworzysz gabinet prywatny i problemy finansowe
              > masz z głowy.

I będzie w tym gabinecie operował? Proponuję, żebyś zgłosił się do niego jako
              pierwszy pacjent. Czy może ma w tym gabinecie pobierać opłaty za operacje,
              które będzie wykonywał w szpitalu? Ale wtedy napiszesz o nim, że jest
              łapówkarz. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, jakie idiotyzmy wypisujesz?
              • Gość: aron Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 13.02.06, 12:22
                wielu chirurgów ma gabinety prywatne i jakoś prosperują. A jak będzie pobierał
                w tym gabinecie opłaty za badanie pacjentów których będzie potem operował w
                szpitalu to przecież nie jest łapówka.
                • Gość: rzeszowiak Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.rzeszow.mm.pl 13.02.06, 12:35
                  Większość prosperuje właśnie w ten sposób, że jeśli ktoś chce, aby operował go
                  konkretny lekarz, to idzie do gabinetu prywatnego. Chirurg umawia się z nim na
                  swoim dyżurze i operuje. Czy jeśli zapłaci za operację w prywatnym gabinecie
                  (oczywiście znacznie więcej niż ceny wizyty) to wg Ciebie nie jest łapówka? Bo
                  wg mnie jak najbardziej tak.

• Gość: ARON Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 13.02.06, 13:09
                    oczywiście że nie jest. Od kiedy to opłata za wizytę w prywatnym gabinecie to
                    łapówka?
                    • Gość: obiektywny Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 13:23
                      W takim razie niech ewidencjonują takie zdarzenia, i płacą za amortyzacje
                      szpitalnego sprzętu-najlepiej kasa fiskalna i rachunki które pacjent mógłby w
                      całości odliczyć. Dlaczego o to nie walczycie?
                      • aron2004 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 13.02.06, 13:37
                        nie ma obowiązku posiadania kas fiskalnych przez lekarzy i chyba długo nie
                        będzie bo Gilowska planuje zniesienie w ogóle kas fiskalnych w małych i
                        średnich przedsiębiorstwach.
                        • Gość: obiektywny Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 13:48
                          Wiem, że nie ma ale chodzi mi tutaj o coś zupełnie innego-że są tacy co je mają
                          a sprzedają pietruszke na rynku i też korzstają z waszych usług. Chodzi o
                          uczciwość i proporcje. Zarabiajcie naprawdę dużo, tego Wam życzę tylko żeby to
                          było uczciwe i czytelne.
                    • Gość: rzeszowiak Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.rzeszow.mm.pl 14.02.06, 23:35
                      Gość portalu: ARON napisał(a):

> oczywiście że nie jest. Od kiedy to opłata za wizytę w prywatnym gabinecie to
                      > łapówka?

Jeżeli opłata za 1 lu b 2 wizyty wielokrotnie przekracza zwykłą cenę i tak
                      naprawdę jest zapłatą za operacjęwykonaną w państwowym szpitalu, na państwoym
                      sprzęcie i z pomocą opłacanego przez państwo personelu- to jest łapówka!
                      • aron2004 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 15.02.06, 00:00
                        Gość portalu: rzeszowiak napisał(a):

> Jeżeli opłata za 1 lu b 2 wizyty wielokrotnie przekracza zwykłą cenę

jaka to jest zwykła cena?

> i tak
                        > naprawdę jest zapłatą za operacjęwykonaną w państwowym szpitalu, na państwoym
                        > sprzęcie i z pomocą opłacanego przez państwo personelu- to jest łapówka!

to jest opłata za badanie pacjenta a nie za operację. W prywatnym gabinecie
                        lekarz nie operuje.

Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że Jaga Hupało bierze łapówki, bo u niej
                        strzyżenie kosztuje 500 zł a u fryzjerki w Dynowie 30.
                        • Gość: rzeszowiak Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.rzeszow.mm.pl 15.02.06, 00:44
                          aron2004 napisał:

> jaka to jest zwykła cena?

Od 50 do 100 zł za wizytę.

> to jest opłata za badanie pacjenta a nie za operację. W prywatnym gabinecie
                          > lekarz nie operuje.

Dobrze wiesz, że piszesz bzdury. Takich kwot za badanie pacjenta nie bierze
                          nawet wybitny profesor.

> Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że Jaga Hupało bierze łapówki, bo u niej
                          > strzyżenie kosztuje 500 zł a u fryzjerki w Dynowie 30.

Nie piszę o wybitnych nazwiskach, tam stawki są znacznie większe, ale o
                          zwykłych lekarzach.
                          • aron2004 Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy 15.02.06, 20:29
                            Gość portalu: rzeszowiak napisał(a):

> Od 50 do 100 zł za wizytę.

Czy jest jakieś prawo, które mówi że lekarz nie może brać więcej?

> Dobrze wiesz, że piszesz bzdury. Takich kwot za badanie pacjenta nie bierze
                            > nawet wybitny profesor.

Ty piszesz bzdury. To ile zapłaci pacjent za wizytę w prywatnym gabinecie
                            lekarza to jest sprawa między pacjentem a lekarzem. Podobnie jest z płaceniem
                            za strzyżenie u fryzjera. Można strzyc się za 30 zł w Dynowie i można za 500 zł
                            u Jagi Hupało.

> Nie piszę o wybitnych nazwiskach, tam stawki są znacznie większe, ale o
                            > zwykłych lekarzach.

Dlaczego "zwykły" lekarz nie może się uważać za wybitnego? Może. I może żądać
                            150 zł za wizytę. Równie dobrze ja mogę żądać za publikację 5 linijek tekstu na
                            mojej stronie 500 zł.

Tak samo fryzjerka w Dynowie może żądać 500 zł za strzyżenie. I jak ktoś jest
                            chętny to czemu jej tego zabraniać?
                • Gość: Livia Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 01:36
                  Proponuję zimny okład na głowę, bo bredzisz jak w gorączce
    • Gość: aaa Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: 213.77.14.* 12.02.06, 20:16
      A ja proponuję, że skoro służba zdrowia to SŁUŻBA, to wszystkim pracującym w tej
      służbie nalezy odebrac pensje. Powinni za darmo wypełniać swe powołanie.
      • Gość: lekarz z anglii Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: .1P3D* / 194.75.37.* 12.02.06, 20:26
        Debil czy debilka?

Sluzba to nazwali komunisci, na calym swiecie to opieka zdrowotna (health
        care). A poza tym sluzbie to sie DOBRZE placi. Wiem cos o tym, bo mam gosposie
        i nianke do dziecka.

Lekarze polscy - wyjezdzajcie z tego kraju. Niech sie sami lecza, albo u
        tramwajarzy. Jeden taki jak aaa mi kiedys powiedzial, ze tramwajarz ma bardziej
        odpowiedzialna prace niz lekarz, bo wozi ludzi i odpowiada za ich
        bezpieczenstwo. I mial facet racje, w koncu tramwajarz moglby gdzies
        nieopatrznie skrecic... Jedyna metoda na polskie wladze jest wyjezdzac jak
        najszybciej z kraju. A za granica polscy lekarze maja bardzo dobra marke i sa
        przyjmowani chetnie do pracy. I nie musza wysluchiwac idiotyzmow o SLUZBIE.
      • Gość: beeeeeee Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 23:51
        Pomysł przedni wprowadźmy powszechną słuzbę we wszystkich dziedzinach życia - w
        sklepach towary za darmo, kolejarze i taksówkarze za darmo wożący pasażerów,
        właściciele gospodarstw za darmo rozdający płody rolne ..... itd. To chyba
        kiedyś przerabialiśmy??? Nie macie takiego wrażenia? Nie sądziłem, że w
        Rzeszowie są zwolennicy komuny, przecież tutaj zawsze była ostoja prawicy. Co
        to się porobiło.
        • Gość: lekarz Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.rzeszow.mm.pl 13.02.06, 10:14
          Gość portalu: beeeeeee napisał(a):

> Pomysł przedni wprowadźmy powszechną słuzbę we wszystkich dziedzinach życia -
          w
          >
          > sklepach towary za darmo, kolejarze i taksówkarze za darmo wożący pasażerów,
          > właściciele gospodarstw za darmo rozdający płody rolne ..... itd.

A zacznijmy od księży- oni podobno mają powołanie... Ani grosza za pogrzeb,
          ślub, mszę, miejsce na cmentarzu.

> To chyba
          > kiedyś przerabialiśmy??? Nie macie takiego wrażenia?

Do perfekcji opanowała to Korea Północna.

> Nie sądziłem, że w
          > Rzeszowie są zwolennicy komuny, przecież tutaj zawsze była ostoja prawicy. Co
          > to się porobiło.

Raczej kretynicy, a nie prawicy. Taka jest zresztą ta Polska prawica-
          skrzyżowanie skrajnego socjalizmu z klerykalizmem.
      • Gość: Monia Doc Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.limes.com.pl 19.02.06, 21:05
        Nie jestem żadną twoją łużbą!!!!!! Jestem profesjonalistą, wykształconą
        lekarką , z ogromną wiedzą. Jak chcesz mieć służbę, to weŹ sobie sprzątaczkę,
        lokaja, oddźwiereego i kucharkę. Ciekawe, czy będą pracować za darmo!!!! A przy
        okazji- zmuszanie do pracy za darmo to niewolnictwo.
      • Gość: djerba Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 11:11
        tak,tak,tak i wreszcie mój mąaż nie będzie jęczał,że z moich 4 miejsc pracy
        tyle pitów i podatku!!!, będzie mnie utrzymywał!!!
    • Gość: pszczółka Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.rsk.pl / *.rsk.pl 13.02.06, 17:33
      nie tylko lekarze,działy niektóre w administracji pracują niekiedy od rana do
      wieczora za kiepskie pobory w ZOZ-ach
      • Gość: Glość Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:05
        Bidulki lekarze, jak oni mogą wyżyć w tych swoich lepiankach i w tych swoich
        złomach samochodach za takie nędzne pensje. Całe społeczenstwo powinno popierać
        protest lekarzy, przecież im się należy!
        • Gość: gość Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.chello.pl 13.02.06, 23:27
          nikt z biorących udział w dyskusji, tak namiętnie krytykujących lekarzy nie
          zamieniłby się na te bagienną robotę, nikt tak naprawde nie wie jak to ciężko bo
          ma ten swój zieleniak i go wszystko p.....l, i nikt nawet na oczy nie widział i
          na uszy nie słyszał o łapówkach (poza prasą i tv oczywiście), ale stereotypy
          rządzą i dlatego niedługo to wszystko szlag trafi, a czy bedzie wam się podobać
          czy nie bedą musieli was leczyć koledzy zza wschodniej granicy. a wątpie żeby
          byli bardziej wykwalifikowani niż nasi.
          • Gość: (...) ciekawostka IP: *.osk.enformatic.pl 14.02.06, 21:27
            protestujcie i czytajcie :
            Pijany lekarz może leczyć?
            PRZEMYŚL Prokurator umorzył śledztwo wobec pani ginekolog.
            Ginekolog Iwona C. z Przemyśla nie stanie przed sądem za to, że po pijanemu
            przyjmowała pacjentki. Na razie ma zawieszone prawo wykonywania zawodu, ale
            chce wrócić do pracy.
            Na początku sierpnia ub. roku do gabinetu ginekologicznego Iwony C. w Przemyślu
            wkroczyli policjanci. Lekarka, jak się później okazało, był pijana. Miała 2,31
            promila alkoholu w wydychanym powietrzu. Sprawą zajęła się prokuratura.
            Stwierdziła, że zachowanie lekarki było naganne. Nie poniesie jednak żadnych
            konsekwencji karnych.
            - Umorzyliśmy śledztwo – poinformowała wczoraj prokurator Elżbieta Więcław,
            zastępca prokuratura rejonowego w Przemyślu. - Lekarka nie naraziła pacjentek
            na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub uszczerbek na zdrowiu.
            Prokuratura oparła się na opinii biegłego z zakresu ginekologii i położnictwa.
            Jego zdaniem Iwona C. prawidłowo leczyła chore, zaleciła im właściwe leki, nie
            popełniła błędu w sztuce lekarskiej.
            - Chcę wrócić do pracy - zapewnia Iwona C. w rozmowie z Nowinami. - Jeszcze nie
            wiem, kiedy to nastąpi, ponieważ mam zawieszone prawo wykonywania zawodu.
            Odwołałam się od tego postanowienia i czekam na ostateczne rozstrzygnięcie.
            Po sierpniowym incydencie Okręgowa Izba Lekarska w Krakowie zawiesiła lekarce
            prawo wykonywania zawodu.
            Byli współpracownicy Iwony C. nie chcą wypowiadać się na jej temat. W latach
            poprzednich przemyska ginekolog była już karana za przyjmowanie pacjentów pod
            wpływem alkoholu oraz za kierowanie samochodem po pijanemu. Otrzymała wówczas
            roczny zakaz wykonywania zawodu. Ponadto sąd zabronił jej prowadzić auta i
            zobowiązał do podjęcia leczenia odwykowego. Potem wróciła do pracy.

Dariusz Delmanowicz
            d.delmanowicz@gcnowiny.pl
            07. Lutego 2006 04:00
            • Gość: Gość Re: ciekawostka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 22:35
              A te informacje co to są na pierwszych stronach gazet o lekarzach? I w
              Wyborczej i Nowinach na jutro ?
            • Gość: aron Re: ciekawostka IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.02.06, 22:37
              no i niestety może dojść do tego że nie będzie można takiej baby wsadzić bo kto
              będzie leczył?
              • Gość: ? Re: ciekawostka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 22:41
                No moze tak być bo kilku lekarzy ma juz troche problemów karnych. kto mas
                będzie leczył ?
          • Gość: lekarz_z krakowa Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.ists.pl / *.ists.pl 15.02.06, 21:38
            brawo
            popieram
    • Gość: as Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.star.net.pl 14.02.06, 23:19
      Niech mnie nawet nie wku..ają! Nieroby!
    • Gość: Robi Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 14.02.06, 23:40
      To bardzo dobrze że rozpocznie się protest, może politycy zwrócą uwagę na
      problem niedofinansowania ochrony zdrowia. W ogólnym rozrachunku wyjdzie to na
      dobre nam wszystkim.
      • Gość: ale kjestes balwa Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.spektrum.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 17:16
        Bałwan jestes z tym niedo finansowaniem
        • Gość: zielony Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.ostnet.pl 15.02.06, 19:59
          Lekarze - wszyscy na L4 na 3-4 dni, bez wyjątku. Potem dyktujcie warunki jak w holandii w 68r. To skandal, robotnik budowlany tzw. prywatna inicjatywa ma dniówkę 200 zł bez podatku i jest na ryczałcie ( bo biedny jest ), a ludzie wykształceni dymają za 1400 zł miesięcznie + 10-12 dyżurów. Za wpis do rejestru działalności gospodarczej trzeba 100 zł zapłacić, wam za debilne zaświadczenia jak 10 zł rzucą na stół to przez tydzień nie mogą przeboleć. Dlaczego do ZUS-u nie wysyłacie kopii L4 na koszt ZUS? Dlaczego nie stwierdzacie niezdolności do pracy na zaświadczeniu tylko na L4? Co was obchodzi rozliczenie ZUS względem ubezpieczonego?-niech ZUS płaci za wypełniaqnie tych swoich przekazów pieniężnych! Wszystko w tym chorym kraju kosztuje, tylko nie pieczątka lekarska. Dopóki pozwolicie na takie traktowanie to tak będzie- nie liczcie na to, że ktoś się za wami ujmie. Rzesza emerytów 9 mln to większa siła głosu niż 150 tys. lekarzy. Albo stąd wyjedziecie albo zaczniecie walczyć o swoje!
          • Gość: gość Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 21:56
            Zgadzam sie przecież po to płaci się składki na zus, dodam że realnie znacznie
            większe niż na zdrowie
    • Gość: balck orchid Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.ists.pl / *.ists.pl 15.02.06, 21:34
      zgadzam sie
      tylko strajk
      nawet jak sie starzy nie dolacza to co
      sami beda prowadzic oddzialy
    • Gość: Danka Re: Pacjeci popieraja wasz protest, lekarze tez... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 10:40
      Pacjeci też popierają protest lekarzy, górnicy maja prawo do strajku a lekarze
      maja pracować jak niewolnicy po 300 godzin miesięcznie.
    • Gość: Jolka Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 23:57
      Protest to odpowiedz na niepoważne zachowanie liderów partyjnych. JAK DłUGO
      MOżNA WYKORZYSTYWAć SłUZBę zDROWIA.
      • Gość: gość Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 17:27
        A jak długo "SŁUŻBA" zdrowia będzie wykorzystywać pacjentów?????
    • Gość: OBYWATEL BEZMYSLNOŚĆ RZĄDU IP: *.resetnet.pl 19.02.06, 16:13
      STRAJK! ZA KILKA DNI ODBEDZIE SIĘ W CAŁEJ POLSCE!!! LEKARZE WYJEŻDZAJĄ, RZĄD NIC
      NIE ROBI BY ZATRZYMAĆ ICH ODPŁYW. NIEDŁUGO NASZE ZDROWIE BĘDZIE ZAGROŻONE
      • aron2004 Re: BEZMYSLNOŚĆ RZĄDU 19.02.06, 16:38
        myślę że wejdzie ustawa o dopłacaniu do pensji lekarzy przez gminy. I wtedy
        państwo da lekarzowi 1500 zł, gmina dopłaci 1500 zł i jakośtam się to będzie
        kręcić.

Gmina będzie miała ból ale cóż - najwyżej trzeba będzie pozwalniać trochę
        urzędników. Bo przecież jak lekarz wyjedzie to ludzie w wyborach wójta poślą na
        zieloną trawkę.
        • Gość: IG Re: BEZMYSLNOŚĆ RZĄDU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 18:59
          Kiedy odbędzie się ogólnopolski strajk lekarzy? Kiedy będziemy solidarni? Czekam
          • Gość: leo Dzialaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 15:28
            Nie czekaj tylko dzialaj.
    • Gość: hehe Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.chello.pl 21.02.06, 15:41
      jak masz takie zdanie o lekarzach jeden z drugim to obiecaj mi ze nigdy juz nie
      pojdziesz do lekarza ani nikogo nie przyprowadzisz. i bedzie spokoj...ufff
    • Gość: relista Lekarze od łapówek IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 09:09
      WAM KONOWAŁY TO SIĘ CHYBA W DU.... POPRZEWRACAŁO JAKIE PODWYZKI !!! ZA CO !!! -
      NAJPIERW ODDAJCIE ŁAPÓWKI KTÓRE ZA WSZYSTKO BIERZECIE, A CO DO WASZYCH
      KOMPETENCJI I FACHOWOSCI TO NIE JEDEN PACJENT MOZE SIE POCHWALIS SPIEPRZONA
      OPERACJĄ, A WY OCZYWISCIE ZA NIC NIE ODPOWIADACIE - CZY KTÓRYKOLWIEK LEKARZ ZA
      SPIEPRZONA OPERACJE ( A NIEJEDNOKROTNIE KOŃCZĄCĄ SIE ŚMIERCIĄ PACJENTA ) STRACIŁ
      PRAWO WYKONYWANIA ZAWODU ???!!!! NIE !!!!!!!.
      NAJPIERW OPODATKUJCIE ŁAPÓWKI !!!!
      • Gość: ryba studenci juz wyjezdzaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 12:20
        a ja nie bede na nikogo przeklinal bo to ponizej poziomu statystycznej malpy.
        po prostu dodam od siebie ze w tym roku koncze studia, robie staz i wyjezdzam
        do Niemiec. w Lublinie na 120 osob na roku, 90 zglosilo papiery na staz do
        Wielkiej Brytanii. Juz w tej chwili brakuje lekarzy i dojdzie do tego ze nie
        bedzie mial kto leczyc. BRAWO!!! i ci ze wschodu tez nie przyjada!!!!!!!!!!!!!
        bo po co jak lepiej beda mieli w Niemczech - w koncu to tez UNIA!
        a niedowiarkow zapraszam do Niemiec czy Holandii. Jakbyscie zobaczyli jak tam
        traktowana jest osoba, ktora przetyrala swoja mlodosc to by wam rura zmiekla.
        No ale coz dopoki samemu sie nie sprobuje to sie nie wie, wiec stanowczo
        zabraniam wypowiadac sie o ciezkosci pracy w sluzbie zdrowia osobom ktore nigdy
        tam nie pracowaly. slyszycie???? ZABRANIAM!!!!! u nas spoleczenstwo jest
        przyzwyczajone ze im sie wszystko nalezy i ze sluzba zdrowia to sluzba a nie
        uslugi medyczne. Socjalizm!!!!
        szkoda gadac...
        a ja i tak sie smieje i to bardzo glosno bo mnie juz tu niedlugo nie bedzie,
        mnie i moich kolegow po fachu!!!
        HA, HA, HA, HA!!!!!
    • Gość: ivo Re: Na Podkarpaciu może wybuchnąć protest lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 07:11
      lekarze przyjmują dziennie 5 - 10 paclentów. za taką pracę 30% podwyżki?
      Pacjenci oczekują w kolejkach po 1 - 1,5 roku, a na sprzęcie szpitalnym po
      godzinach wykonywane są badania z prywatnych praktyk lekarskich. Czy to uczciwe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka