Dodaj do ulubionych

Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;]

IP: 62.93.41.* 24.05.06, 19:44
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o tej szkole? Warta uwagi? Czy naprawdę panuje tam snobizm, a skoro tak to czym to argumetntujecie? Wysoki poziom, a może za wysoki? Miła atmosfera czy całodzienny stres? Czekam na wszelkie komenty;]
Obserwuj wątek
    • Gość: bk opowiesc o I LO LOL IP: *.ostnet.pl 24.05.06, 23:12
      Jestem uczniem I LO (w Rzeszowie oczywiście). Snobizm - zdecydoanie nie. Szkoła
      jest inna niż pozostałe. W ogole nie czuc stresu - wydaje sie jakby sie chodziło
      do muzeum , choć budynek jest w coraz lepszym stanie technicznym (nowa pracownia
      inf.,a poza tym szkołe czeka dużo remontów w czasie nadchodzących wakacji).
      Poziom - utrzymuje się cały czas bardzo dobry - w okolicach 50. miejsca w Polsce
      (2005 -51., w województwie zaraz po LO ss. Prezentek, podczas gdy IV LO - poza
      pierwszą 100 (w kraju), a II poza 200!). Dużo możliwości i udogodnien dla
      biorących udział w Olimpiadach. Świetna kadra z historii (nauczyciele bardzo
      ambitni), j.polskiego, języków obcych (hiszpański, angielski, łacina - z tych na
      pewno, bo ich sie ucze). Bardzo dobra geografia, chemia, na nieszczęście również
      fizyka... No i trzeba podkreślic, że jedna z nielicznych szkół w których jest
      FILOZOFIA (jeśli nie masz obowiązkowo, mozesz chodzic na koło) i duże
      osiągnięcia w tej dziedzinie.
      Powiem, że nauczyciciele są pomocni i w większości mili (nie wymieniam nazwisk,
      bo jak ktos się dopiero wybiera, to chyba nie ma sensu - i tak nie zna kadry).
      Wśród nauczycieli podobno szykują się zmiany... ale o tym przekonamy sie we wrzsniu.
      Aha - czy poziom może być za wyoki? Troche dobrej chęci i można sobie radzić.

To chyba tak ogólnie. Jak chcesz to zapytaj jeszcze o coś - odpowiem.

P.S. Domyślam się, że w krótkim czasie strona ta zapełni sie komentarzami ludzi
      z innych szkół... No cóż. Nie uprzedzam jednak faktów...
      • Gość: ucze Re: opowiesc o I LO LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 22:29
        W każdej szkole znajdą się snobi. Największe "gwiazdy 1" odeszły w tym roku,
        więc raczej dużego snobstwa nie ma. Ale wszystko zależy właściwie od ludzi na
        jakich trafisz w następnym roku. Szatni nie ma, w mudnurkach się chodzi jako
        tako, zależy który nauczyciel tego wymaga. Koszulki są całkiem fajne, ale
        polarki uważam za okropne. Szczególnie wyprodukowane w tym roku nie nadawały
        się dla dziewczyn.
        Budynek ma niesamowity klimat. W zimie trochę tu ciasno i czasami zimno, stąd
        kurtki mogą się przydać, gdy tak jak w tym roku rura pękła. Łazienki są duże i
        czyste :) Wiele osób wybiera też ta szkołe ze względu na 3go Maja ;) i
        faktycznie jest to duży plus szkoły.
        Historia jest na wysokim poziomie. Hiszpański jest, ale tylko na profilu
        humanistycznym. Na pozostałych jedynie niemiecki, co uważam za duży minus 1.
        Co do nauki i stresu. Wszystko zalezy od profilu i kadry, na którą trafisz. Do
        nie których przedmiotów - przyznaje szczerze - można się zniechęcić.
        Poziom jest w miarę wysoki, zależy z jakich przedmiotów. Na dobrą średnia
        trzeba trochę popracować ;)
        1 nie organizuje imprez tak często jak 4 czy 2. W tym roku odbyły się tylko 2.
        Lekcje odbywają się od 7.10 do (najpóźniej) 16.50, czyli nie grozi Ci siedzenie
        w szkole do 18.30 ;)
        • upmaker Re: opowiesc o I LO LOL 12.06.06, 21:18
          up
    • Gość: bk wymiana IP: *.ostnet.pl 24.05.06, 23:19
      Zapomniałem wspomiec o aktywnej wymianie ze szkołami w Klagenfurcie (Austria) i
      Bielefeldzie(Niemcy). Najwspanialszą rzeczą jest jednak European Youth
      Parliament. I LO bierze udział w tym projekcie. Do współpracy przy EYP często
      zapraszamy uczniówz IV LO.
      1lo.rzeszow.pl - strona szkoły
      eypej.org/ - strona EYP
      • Gość: gosc Re: wymiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 00:07
        Wreszcie jest jakas porzadna stronka 1lo ;)
    • Gość: nik Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:36
      Snobizm? Nie no, jeśli jest to w takim samym stopniu jak w innych szkołach. A
      co do atmosfery - wszystko zależy od klasy jaką wybierzesz i od składu jaki
      przypadnie tej klasie. Owszem są naprawde fajni nauczyciele ale trafia się też
      beton;)
    • Gość: lal Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:21
      podobno nie ma tam szatni!!!!;)) ale slyszalem wiele dobrego o tej szkole!!!
    • Gość: Jaaa Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 62.93.41.* 25.05.06, 19:34
      Wielkie dzięki za wszytskie komentarze;) Wybieram się tam do klasy językowej;] A czy tam jest tak, że wychowawcy 3 klasy przejmą teraz klasy 1? Czy raczej niekoniecznie? Nauczyciele od języków, mówicie, że dobrze, ale generalnie to wszyscy, czy tylko po części? Pozdrawiam;)
      • Gość: ds16 Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 25.05.06, 21:43
        po kiedgo grzyba Ci szatnia lalka ?

To samo możesz przecież robić w kiblu ;-P
        • huskyman Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] 26.05.06, 09:42
          Chodzicie tam jeszcze w tych mundurkach ? ;]
          • sidhe-e Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] 26.05.06, 20:06
            ja co prawda nie chodziłam do I LO ale znam parę osób z tej szkoły i snobami
            one nie są :)
      • Gość: ucze Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 22:35
        w tym roku (z tego co mi wiadomo) językowy dostał:
        z historii - prof. ochenduszko (duża wiedza i symaptyczny człowiek)
        fizyka - zastępca dyr - prof. jakubowska
        matma - prof. grzywacz (?)geografia - prof. ruszała
        oczywiscie następny rocznik może dostać całkowicie inną kadrę ;)

z naucyziceli od języków polecam pros. rusinek od niemieckiego, dużo wymaga,
        ale jednak czegoś nauczy, dojdzie do tego, że na spr z ang będziesz chciał/a
        pisac po niemiecku ;)
        • Gość: Vp Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 82.177.97.* 31.08.06, 21:33
          > w tym roku (z tego co mi wiadomo) językowy dostał:
          > z historii - prof. Ochenduszko (duża wiedza i symaptyczny człowiek)
          > fizyka - zastępca dyr - prof. Jakubowska
          > matma - prof. Grzywacz (?)geografia - prof. Ruszała
          > z naucyziceli od języków polecam pros. Rusinek od niemieckiego, dużo wymaga,
          > ale jednak czegoś nauczy, dojdzie do tego, że na spr z ang będziesz chciał/a
          > pisac po niemiecku ;)

Po pierwsze nazwiska zawsze pisze się dużą literą, toteż nawet we wklejonym
          poście zostały one poprawione, a teraz ad rem...

Jak widzę pozostała cała stara kadra. Wszyscy wymienieni nauczyciele (z
          wyjątkiem prof. Ochenduszki) uczyli mnie 20 lat temu i już wtedy byli baaaardzo
          doświadczeni :-) Ale oni są jak wino... :-) Dosyć sympatycznie wspominam naukę
          w I LO, choć to były całkiem inne czasy. Pozdrowienia dla mojej klasy - matura
          rocznik '88 profil biol.-chem. z niemieckim

Co do poziomu nauczania to chyba nie ma dyskusji - wszyscy z mojej klasy, co
          się wybierali na medycynę, dostali się i ją skończyli. Skoro humanistyka ma
          najlepszą opinię, to skądś się ta renoma wzięła. A jak fajnie było chodzić do
          kina w czasie lekcji - nasza klasa w tym celowała :-) Wszystko zależy od ludzi
          jak ktoś powyżej napisał, będzie obrotny gość w samorządzie wszystko da się
          załatwić :-) ale też trzeba się uczyć i już.
          Powodzenia!
          • Gość: mickey_mouse Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 213.77.14.* 01.09.06, 09:33
            No to skoro jestes takim formalista to trzeba bylo rowniez poprawic tytuly
            naukowe - bo i ile mi wiadomo to chyba wszyscy wymienieni powyzej nauczyciele
            posiadaja zaszczytny tytul magistra...
            • Gość: Vp Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 82.177.97.* 01.09.06, 18:27
              > No to skoro jestes takim formalista to trzeba bylo rowniez poprawic tytuly
              > naukowe - bo i ile mi wiadomo to chyba wszyscy wymienieni powyzej nauczyciele
              > posiadaja zaszczytny tytul magistra...

Drogi Mickey, wymieniona szkoła nie nauczyła mnie bezmyślnego stosowania
              regułek, tylko dostosowywania stylu do okoliczności. Rodzaj medium jakim się
              posługujemy, czyli internet, pozwala traktować bardzo luźno zasady językowe gdy
              pisze się na forum. Nie czepiam się literówek, ogonków czy braku znaków
              przestankowych (choć je stosuję) i nie grzmię na upadek języka gdy widzę
              emotikony czy skróty typu LOL. Na tym polega specyfika języka tego właśnie
              nowego medium i ma to sens. Jednakże luz, skrótowość czy potoczność języka nie
              zwalnia z obowiązku szacunku wobec osób, o których się pisze. Dlatego uważam za
              niedopuszczalne pisanie nazwisk małymi literami, natomiast niezbyt ścisłe
              traktowanie skrótu prof. nie jest w tym przypadku żadnym wykroczeniem. To nie
              jest formalizm, to jest zauważanie dysonansu między tym, co chce sie przekazać
              a tym, jak się to przekazuje. Na tym polega inteligencja. Sprawdź w słowniku co
              znaczą te trudne słowa i postaraj się zrozumieć o czym piszę. Podejrzewam, że
              będzie to dla Ciebie zadanie niewykonalne, ale mam nadzieję, że autorka postu
              zrozumie, myślę że dobrze wybrała :-)
      • Gość: Kaśka Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 18:12
        Ja też wybieram się na językowy do 1 :P Chciałabym się spytać ile tam mniej więcej punktów potrzeba? Wiem, że nie ma progu punktowego, ale chodzi mi o jakąś taką liczbę około ilu, taak orientacyjnie ;d
    • Gość: jaaa Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 62.93.41.* 27.05.06, 14:49
      A od anglika jacy nauczyciele są "dobrzy"? A wiecie coś więcej o Pani Krupińskiej?
      • Gość: jaq Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 16:05
        Wiemy. Uczy w I LO języka niemieckiego:)
        • Gość: Kazek Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 12:39
          Kisiel dalej dyrektorem w 1lo czy juz go wywalili ?
    • Gość: ;] Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 62.93.41.* 27.05.06, 16:31
      Wymagająca? Dobrze uczy? Sympatyczna? Aha i czy to prawda, że Pani Ruszała nie pała zazwyczaj sympatią do dzięwcząt? Czy w tym roku odchodzi ktoś z grona pedagogicznego?
      • Gość: ucz Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 22:09
        Prawdopodobnie odchodzi prof. Kruk - od PO. Chodza również plotki, że być może
        za 2 lata odejdzie prof. Ulman, ale to tylko plotki. Nie słyszałam jeszcze
        potwierdzenia. Prof. Ruszała napewno jeszcze nie - w tym roku dostała klase na
        wychowawstwo. Dziewczyny też lubi ;)
    • Gość: Jaaa Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 62.93.41.* 30.05.06, 13:25
      Więcej komentarzy, uczniowie 1 wtajemniczcie nas w "mury" Konara:P
    • Gość: była uczęszczająca Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:05
      a ja w tym roku skończyłam i nie uważam sie wcale za jedna z gwiazd :p Ja tam nic szczególnego w tej szkole nie przeżyłam może dlatego że byłam na profilu gdzie same baby a jak wiadomo jak same baby to i kłótnie w kółko. Nie polecam biol-chem ze względu na nauczycieli np ja nic nie umiem po tych 3 latach ale za to moge polecić profil humanistyczny świetna kadra. Dzięki humanom nasza szkoła stoi tak wysoko w rankingach:) Mundurki nosilismy na wybrane lekcje a co do dyskotek to zalezy od samorządu. Dyrektor sie w to nie wtrąca potrzeba tylko troche inicjatywy ze strony samorządu faktycznie w tym roku samorząd sie nie postarał-leniwce ale jak sobie wybierzecie kogos fajnego to w szkole będzie jak w raju. O i jeszcze jedno pani w sklepiku bardzo miła i usmiechnięta ciągle jakieś promocje nie to co tamta wredna, urywało się w czasie lekcji że niby do ubikacji a szło się do slepiku a tamta baba zawsze wtedy papierochy paliła w ubikacji. I jeszcze jeden + szkoła ta uczy kombinowania jak nie chodzić na lekcje jak uniakć spr. nie to co w 6(choc troche załuje za tam nie poszłam bo podobno fajny biol-chem) to chyba tyle pozdrawiam miłej nauki bo ja juz po maturach ( a co do tych laluni to w 2 klasach jest ich jeszcze mnóstwo ale kto by tam na nie zwracał uwagę)
      • Gość: :) Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:35
        Dyrektor się nie wtrąca - tylko półmetek był zakończony wcześniej by uczniowie
        wstali rano na lekcje. Na humanach faktycznie jest najlepsza kadra, bo i I LO
        słynie z humanów. Sklepikowa i woźni faktycznie bardzo mili. Ksero odkąd Kasia
        odeszła wolniejsze :/
        I zgadzam się z opinią wyżej - tu jak nigdzie nauczysz się kombinowania.
        • Gość: Jaaa Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 62.93.41.* 30.05.06, 18:25
          A profil językowy wart "zachodu"? Jacy nauczyciele według was są dobrze, a których lepiej unikać <choć to w sumie niezależne od ucznia>?
      • Gość: tajemnica Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.spektrum.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 14:03
        czy ja wiem zeby na biolchemie jest niski poziom?? co do biologi to prawda
        poziom niski jednak co do fizy chemi i niemieckiego to zakówka jest:) jednak
        nigdy nie załowałam ze poszłam do 1
        • Gość: Kaska Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 16:54
          To ja jeszcze raz napiszę, bo postów ze środka pewnie nikt nie czyta.

Jako, że też wybieram się do 1 LO i też na językowy :P chciałabym się spytać ile punktów tak orientacyjnie trzeba miec zeby sie zalapac? :>
    • Gość: Jaaa Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 62.93.41.* 31.05.06, 19:58
      O to świetnie;) może spotkamy się w jednej klasie:P To będziesz mi z Niemca podpowiadać:P:P:D A ile punktów tak maniej więcej powinnaś mieć? Mój kumpel w tamtym roku dostał się ze 110 tylko, że z odwołania:P
      • Gość: hhh Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 20:54
        Ogólnie do I się w tym roku chyba dostanie każdy, bo podobno jest jeszcze mniej
        podań niż w zeszłym. W 1 klasie na językowym są 4 godziny niemeickiego i 5
        angieslkeigo, więc jeśli ktoś jest nastawiony głównie na języki (bo tylko one
        są oficjalnie rozszerzone) to to chyba dobry profil.
      • Gość: Kaska Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 16:18
        Taaa... te podpowiedzi to mi będą potrzebe :P
        Mocno tam tępią z języków? I czy naukę niemieckiego rozpoczyna się od początku? Ja niby miałam przez te 3 lata, ale tak własciwie to nic juz nie pamietam :>
        A z tymi punktami to myślę, że się załapię, bo gdzies koło 140 miec powinnam spokojnie. Chociaz to wszystko zalezy od tych cholernych egzaminów, a czesc matematyczna poszła mi, delikatnie mówiąc, nie najlepiej... A Ty na ile liczysz?
        • Gość: Jaa Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 62.93.41.* 01.06.06, 19:02
          Nie wiem czy zaczynają naukę Niemca od podstaw, też niby miałam przez 3 lata w gimnazjum, ale był to przedmiot dodatkowy więc.... moja wiedza z tego przedmiotu nie jest zadowalajaca. Wydaje mi się, że wszystko będzie zależeć od poziomu klasy;)Ja spodziewam się jakiś 75-80 za test + 64 za oceny+ wzorowe/bardzo dobre i pasek czyli jakieś ponad 140 powinnam mieć, może będzie więcej. A z języków czy bardzo tępią to zależy od nuczyciela.
          • Gość: *** Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 23:24
            Ja w tym roku skończyłam tę szkołę - profil językowy. Moje wrażenia? Zależy, na
            jaką klasę trafisz i na jakich nauczycieli. Jak ktoś jest w miarę inteligentny i
            zrobi sobie opinię w pierwszej klasie, to może mieć spokojnie 4,3 na koniec
            szkoły i bez specjalnych wysiłków ;)To prawda, szkoła ta uczy kombinowania.
            Poza tym dyrektora nie interesują uczniowie wg mnie, wcale im nie pomaga, wręcz
            mnoży trudności, chociażby do zrobienia fakultetów z mniej popularnego
            przedmiotu ;] Jak dla mnie dyrektor jest największym minusem tej szkoły :]
            Co do germanistów to świetny jest pan Góra - wiedza + poczucie humoru +
            sprawiedliwość + ... i tak można wymieniać ;)
            Niestety z każdym rokiem zauważam wzrost liczby uczennic w krótkich spódniczkach
            i z pępkami na wierzchu, które w głowie mają siano, no i chłopców, mają poczucie
            humoru w stylu - najzabawniejszy żart, jak ktoś puści bąka. :]
            Odchodzą mądrzy i wymagający nauczyciele (Jakubowski), przychodzą uczniowie bez
            ambicji, więc nie wiem, jak ta szkoła będzie wyglądać za parę lat, ale życzę jak
            najlepiej co mądrzejszym :P
            Mimo wszystko będę wspominać tę szkołę dobrze, bo poznałam (niestety tylko)
            kilku sympatycznych ludzi i miała ona swój klimat.
          • Gość: Kaska Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 17:04
            I oby nam wystarczyło :D
            podobno ok. 800 podań złożono, ale ile na językowy to nie wiem...
    • Gość: Jaaa Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 62.93.41.* 02.06.06, 19:58
      No to mam nadzieję, że do zobaczenia w jednej klasie we wrześniu;)
      • Gość: Kaska Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 16:38
        daj znać jeśli się dostaniesz ;]
    • Gość: Jaaa Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 62.93.41.* 14.06.06, 13:50
      Kasia jak masz wyniki z testu to pochwal się;)
      • Gość: :) Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 08:18
        Kisiel jest dalej dyrektorem
      • Gość: ola Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 19:50
        I jak po 2 miesiacach sie czujecie?
    • Gość: Już nie kot:P Re: Co w trawie piszczy?- czyli 1 lo od kuchni;] IP: 62.93.41.* 13.11.06, 23:03
      Superr:P Szkoła mi aię podoba;] tzn uczniowie, moja cudowna klasa;] Nauczyciele dość specyficzni, ale można się pośmiać przynajmniej.<Za> Duuuuuuużooooo nauki:P
      Nie zamieniłabym jej na nic innego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka