Gość: jasiek z liwerpula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 20:10 Szlag by ich trafił z tym durnym wojskiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klient Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 20:13 hahah dobrze robia mlodzi popieram ich niech do woja biora tych co chca i sie oto prosza a nie brac tych co wojsko traktuja jak ......... zeslanie na sybir Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezerter Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: *.ec.res.rr.com 20.06.06, 20:41 czy ktos moze wie gdzie mozna znalesc ustawe ktora mowi o przedawnieniu (chodzi mi o pobor)? No chyba ze zniesienie wieku automatycznie ta ustawe anuluje. Moze ktos wie gdzie mozna znalesc rozporzadzenie prezydenta na temat odbycia sluzby wojskowej ale w innym kraju? To podobno tez sie liczy i juz nie trzeba odbywac sluzby w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark służyć w armii innego państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 20:45 Na pewno istneje taka możliwość, czytałem o tym całkiem niedawno. I to chyba nawet o Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezerter Re: służyć w armii innego państwa IP: *.ec.res.rr.com 20.06.06, 22:54 a nie pamietasz moze gdzie? jest mi to potrzebne i nigdzie nie moge sie tego doszukac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark coś mi tu nie gra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 20:42 W artykule przeczytałem, że powinno się zgłaszać w biurze meldunkowym wyjazd za granicę - czy również jednodniowy ? Poza tym, jeżeli WKU nie doręczyło skutecznie wezwania, to nie ma mowy o unikaniu poboru ??? Już całkiem poza tym, to jestem za służbą zawodową, cały ten pobór to marnowanie pieniędzy podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasia zawodowa armia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 20:54 Ja nie rozumiem czego panstwo nie zdacyduje sie na zawodowa armie. Jest tyle chlopa, którzy z chęcią będą biegać z kałachem i prać się na poligonach. Odpowiedz Link Zgłoś
mister_showman Re: zawodowa armia!!! 20.06.06, 20:55 Popieram. Zenada z tym wojskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: *.pl / *.enterpol.pl 20.06.06, 22:05 po zielonym stawie pływają łabędzie kto do wojska nie chce ten w Orzyszu będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blee uni cie zaapią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 22:24 co sie odwlecze to nie uciecze, żenada, szydera, lolowanie buachacha a do woja iść trza tak czy tak buachacha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acc. manager Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: 217.153.194.* 20.06.06, 23:34 mjr Homa czy jak tam się ten głomb nazywa - chyba nie zauwazył ze półki co istnieją prawa obywatelskie nie wyjezdzając za granice nie musisz się zadnemu wąsaczowi w mundurze z tego tłumaczyć. Jak na razie to w Polsce mamy demokrację a nie huntę wojskową. A swoją drogą to gdybym stracił pracę dlatego ze ktoś nagle wpadł na pomysł mnie sciągnąc do wojska (w miesiąc po skonczeniu studiow) to na 100 proc. wytoczyłbym im sprawę o odszkodowanie za stracony czas (równowartośc zarobku) oraz za utratę źródła utrzymania. Jak mozna zmieniac zasady gry w czasie gdy dotychczas zapewniano nas ze po studiach przejdziemy do rezerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek w wojsku jeezt fajnie no muwie wam IP: 81.15.189.* 21.06.06, 00:27 gddzie indzej poszczylacie z kauacha czy zjicie zadarmohe zyc nie umjerac muwie wam tyko z ambom trzaba miec sztame Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Van Re: w wojsku jeezt fajnie no muwie wam IP: *.bc.hsia.telus.net 21.06.06, 01:03 Ten Homa brzmi strasznie groznie. Az strach pomyslec dostac sie w jego lapy. Przypomina to carska branke i komunistyczne LWP. Moze najwyzszy czas wprowadzic zawodowe sily zbrojne. Nie bedzie sie marnowalo, a nawet lamalo zycia mlodym ludziom. No i wtedy nie beda juz HOMY potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry USA Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.06.06, 05:06 Jak za komuny albo i gorzej na sile do wojska debile, ja ucieklem w 91 roku moga mnie w cztery litery pocalowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fryderyk II Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 08:36 Żołnierz bardziej niż wroga powinien bać się swoich przełożonych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apas Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: 80.249.1.* 21.06.06, 08:48 Sam jestem ojcem "uciekajacego poborowego" i szlag mnie trafia jak czytam takie brednie!!!Pan wojskowy zapomina ze w polsce jest wysokie bezrobocie i bezrobotny poborowy siedziacy na garnuszku rodzicow jest duzym obciazeniem(Kto za to odpowiada?Syn jest 5 lat za granica-ulozyl sobie jakos zycie a pan wojskowy upomina sie o podstawowy obowiazek wobec ojczyzny!Co to za ojcyzyna jak nie dba o swoich obywateli a sama wymaga ofiar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 12:59 Zgadzam sie z Panem w 100%. Madre slowa co tu dodac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykamasze to nie jest normalne !! IP: *.83.cyberpab.pl 21.06.06, 13:34 co ta za państwo ?? nigdy nie pujde do wojska ! Jak to jest że w wolnym państwie ja musze uciekać za granice lub tak kombinować żeby mnie nie wzieli w kamasze heh Jestem za armią zawodową !!! Proponuje pół sejmu wysłać do woja to moze zrozumieją, że nie każdego interesuje bieganie po poligonie i zabawa w komandosa !!! Przykre to wszystko ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poborowy Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: *.dab.tke.pl 21.06.06, 15:01 Ja to bym chętnie poszedł do woja ale jak pomyślę jak taki małogabarytowy jest zwierzchnikiem sił zbrojych to jadę do Szwecji. Na kasssssssę patrz !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: 217.153.194.* 21.06.06, 17:41 macie rzady PiSu i 4 RP. Przeciez to oni wprowadzili ten durny zapis. Wczesniej mogles odwlekać wojsko (np. studiami) i jak doczekales jakiego tam wieku - to byles wolny a teraz nie dosc ze studiujesz to jeszcze cie potem wojsko czeka. Czyli wychodzi na to ze po studiach nie mozesz nigdzie wyjechac tylko czekac na bilet bo jak nie to cie bedzie policja scigac?? Czy to jest demokracja?? A co na to Unia Europejska - przciez to jest jawne ograniczenie wolnosci osobistej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqby WKU Rz-ów nie jest mi obce IP: 81.219.30.* 21.06.06, 18:25 ja czytam wasze opinnie to nie mogę wytrzymać ze śmiechu z waszej nie wiedzy. Zacznę od tego iż studenci i absolwenci szkół wyższych, mogą brać udział w przeszkoleniu wojskowym, czyli najpierw przedmiot PO i egzamin, potem 6 tygodni ćwiczenia na wakacjach, (lub zimą absolwenci), po tym przenoszeni sa do rezerwy. A zasadnicza słuzby wjskowej, jest to obowiązek każdego zdolnego do służby polaka. Czytałem tu takie głupoty że ktoś może stracić pracę, przez odbywanie zsw, ale to nie prawda, pracodawca nie ma rzadnego prawa zwolnić takiego człowieka. Więcej na temat ZSW zobaczcie na wojsko-polskie.pl/wortal/document,,id,178.html Co do różnych ustaw MON jest ich pełno, nie pamiętam dokładnie, ale chyba z 2005 DZ.U. nr 180(na temat odroczeń), a z grudnia 2005 jest chyba o chorobach itp rzeczach. Co do aktualnych poborów i rezerwy w chyba Dz.U. nr 93 z 2006r. Jest też bardzo duzo rozporządzeń i ustaw MON w starszych rocznikach, ale niestety nie pamietam ich. W sumie nie ważne, może cos na podanej stronie znajdziecie lub też na www.wojsko.dnet.pl/index.html I ostatnie rzecz..chyba najważniejsza, o tym że mjr Homa to jeden z najlepszych i najsympatyczniejszych żołnierzy, piszecie różne rzeczy o nim, bo go nie znacie, ja znam i wiem jaki jest. sumując...wojsko nie jest złe :P pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqby Re: WKU Rz-ów nie jest mi obce IP: 81.219.30.* 21.06.06, 18:32 jescze tą stronke zapomniałem podać. aa i na WSZW, nie ma ustaw, ale sa informacje dla poborowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqby Re: WKU Rz-ów nie jest mi obce IP: 81.219.30.* 21.06.06, 18:33 kurcze nie dodało linka w poprzednim www.wp.mil.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Wolą pracować za granicą, niż służyć w armii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 09:43 Mają świętą rację.Debile jeszcze ludziom z wojskiem wyjeżdżają.Po ch... to komu potrzebne. Zrobiliby zawodową armię i szedłby kto by chciał i wojsko by było lepsze.. a tak to szkoda słów..Pozdrawiam wszystkich, którym WKU działa na nerwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Podaję co się robi na tych tzw. ćwiczeniach IP: *.resman.pl / 84.38.160.* 22.06.06, 13:50 Ćwiczenia trwają 5 dni. Około 60% czasu leży się na pryczach (licząc od 6:00 do 18:00). Pobranie i zdanie munduru to 5-6 godzin. Szkolenia teoteryczne (bhp, ppoż itp) i praca na takim stanowisku, na jakie Cię postawił bez pytania o Twoję zgodę WKU: 9-10 godzin. Strzelanie: 2 godziny + 3 godz. jazdy na miejsce i z powrotem. Reszta to śniadania, obiady i jak ktoś nocuje na miejscu - kolacje. Wynagrodzenie: ok. 250 zł za te 5 dni, ale można dostać wyrównanie do swoich "normalnych" zarobków, jeśli ktoś zarabia więcej tygodniowo w swojej pracy. Nie ma się czego bać. Odpowiedz Link Zgłoś