Dodaj do ulubionych

pazerny proboszcz

IP: *.nat.rsk.pl 23.08.06, 19:28
byłem ostatnio gościem na ślubie, oczywiście kościelnym, bo takie się w
większości bierze.Rzecz się działa w rzeszowskiej Katedrze.Rodzice państwa
młodych to ludzie dobrze sytuowani, stąd też za udzielenie dzieciom ślubu nie
szczędzili grosza, p[ięknie udekorowali kościół, "wielebny" proboszcz
dostał "co swoje" i w kopercie i w darach, kosz / ogromny/ owoców, flaszkę
/podobno/ mszalnego wina, drogie naczynia liturgiczne. I wszystko byłoby w
porządku, bo takie /podobno/ są "niewymuszone" zwyczaje, ale... w trakcie
mszy koncelebrowanej przez rzeczonego proboszcza, wśród uczestników zaczęła
przechadzać się zakonnica z... tacą przeznaczoną na ofiarę! Wzbudziło to
niesmak wśród zebranych z których większość to przykładni katolicy. Stworzyła
się niesmaczna sytuacja, Kościół poprzez swojego urzędnika próbował wyciągnąć
podwójne pieniądze za jedną usługę!
Ps. Proboszcz kilkakrotnie zmieniał w tym dniu terminy poszczególnych
uroczystości ślubnych, po to by "upchnąć" dodatkowo jeszcze jednen ślub.
Pieniądze nie śmierdzą, zwłaszcza w Kościele. Amen.
Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: pazerny proboszcz 23.08.06, 19:42
      bo nikt nie ma na tacę, a każdy ma na papierosy.

Stałoby mu się coś, gdyby rzucił złotówkę na tacę raz kiedyś, a 5 zł na fajki
      ma codziennie.
      • Gość: klient nigdy nie dalem na ofiare IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 19:46
        ale bez przesady bo kazdy jak by nie bylo w mniejszym czy wiekszym stopniu sie
        wykosztowal na to wesele a oni maja jeszcze czelnosc lazic za "datka dla gory"
      • bszalacha Re: pazerny proboszcz 28.08.06, 08:03
        Nie brał bys,gdyby Ci dawali sami?
      • Gość: putana Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 21:38
        Kazdy ma $ na to co potrzebuje, jeżeli nie chodziło o probosza, tylko kogoś
        innego napewno miałas by inne zdanie.
      • merak_kemach Re: pazerny proboszcz 05.09.06, 16:16
        no pewnie rzuć złotówkę!!!!!
        W dzisiejszym kościele proboszcz już sobie tak owieczki wychował, że jeśli ktoś
        rzuci monetą na tace to cały kościół wiernych, oddanych parafianów odwraca się
        w twoją stronę i patrzy z politowaniem i nienawiścią.
        Ostatnio słyszałem, że w kościele w okolicach Rzeszowa ksiądz na mszy rzucił
        hasło: "Umiłowani dzisiaj już mało kto daje na tacę 30zł" Fuck off z takim
        kościołem. Bóg tak - kościół nie.
        POZDRO
    • Gość: sio czerwone głupota pazernych gości IP: *.68.78.77.pppoe78.tnp.pl 23.08.06, 19:58
      a czy zakonnica chodzila z nahajem i temu co nie dał dawała przez łeb.
      Może jakby dawała w łeb głupolom toby nie pisali durnot.
      Jak ktoś chciał to dał, jak nie to też nic się nie stało. Tylko że Ci co nic nie
      dają to wyją jak pies do księżyca o pazerności.
      A słub kościelny i to wystawny to po co brali? Jakby nie brali to by było
      taniej i mniej durnych postów by było.
      • Gość: antysemita Re: głupota pazernych gości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 20:04
        a któż to taki szacowny sakramnta pobierał? Toć u samego prymasa trzeba bylo, bo
        to przecie większy dostojnik i lepiej by się pokazali...
        PS
        Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia!
      • Gość: gajowy343 Re: głupota pazernych gości IP: 213.199.195.* 25.08.06, 14:55
        Popatrzcie, sio czerwone nawet do GW wlazło i plecie te swoje głupoty. Gdyby
        głupota umiała latać to nad rzeszowskim ratuszem było by czerwono (sio)!
        • Gość: sio czerwone Re: głupota pazernych gości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 10:43
          Widzisz? Nie plącze się jak twoja po lesie. Przez to w lasach tyle muchomorów!
      • Gość: trala Re: głupota pazernych gości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 21:43
        Ale skoro płaciły za ślub, dlaczego jeszcze $. Ks nie dał slub za darmo,
        dlaczego?
        • Gość: ninini Re: głupota pazernych gości IP: 82.112.152.* 17.09.06, 13:06
          podkarpackie forum slubne forum.slub.az.pl/
    • mjot1 Re: pazerny proboszcz 23.08.06, 22:14
      Jak powszechnie wiadomo należy podzielić się z potrzebującym.
      A czyż (jak uczy historia) jest ktokolwiek bardziej potrzebującym niźli kler
      właśnie?
      Toż oni niebożęta nie orzą nie sieją... a przecie żyć się chce.
      Poza tym owieczki ma się po to by je strzyc...
      No i trzeba by być skończonym idiotą żeby nie brać!
      A i odwieczna prawda głosi: „Rżnąć frajerów”
      A skoro (jak twierdzą niektórzy) głupota nie boli...
      Więc biadolenie (delikatnie ujmując) jakby nie na miejscu...

Najniższe ukłony!
      Sobie a muzom M.J.
    • Gość: hehe Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 22:29
      hehehe Mac by nie skorzystal zeby mu jeszcze pare zlotych wpadlo?-w zyciu
    • Gość: Felicjan Dulski Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 07:36
      Czy to grzech, czy nie?

Był taki czas, że trzeba było zinstytucjonalizować związek między kobietą
      (Najcierpliwszą) a mężczyzną (WDR). No to poszliśmy do Parafii. Proboszcz
      Dobrodziej nas przyjął, a jakże i zalecił uczęszczanie do Poradni Parafialnej, w
      celu zdobycia wiedzy o rodzinie (nie wiem, czy to nie powinno być Wielkimi
      Literami hmmm). Przy okazji zaczął wypełniać formularz ślubny. Poszło łatwo. Bez
      chorób psychicznych, w pełni władzy umysłowej i obywatelskiej. No to do Poradni.
      Pani Grażynka.
      Pani Grażynka ma 5 mężczyzn. 4 synów i męża. Narzeka, bo chłopcy porozjeżdżali
      się po świecie, a mąż jak Ona wstaje to Jego nie ma, a Jak ona się kładzie to On
      już śpi. Szczwany Lis z tego męża. Ale jakbym miał taką Panią Grażynkę za Żonę,
      to też bym niczym Partyzant chyłkiem się przedzierał przez życie. Bo Pani
      Grażynka to zjawisko ciekawe.
      - "Tu macie książeczki. Poczytacie, porozmawiacie, Pani zacznie wypełniać
      Kalendarzyk, Pan się nauczyło".
      - Ile te cuda ?
      - No różnie dają. 30 - 35 zł.
      - Wyciągam 30 zł, no, po co więcej, jak jest wybór.
      - No to, 35 - dodaje z uśiechem, P. Grażynka. Dorzucam 5 zł. Niech stracę. Mam
      siedzieć cicho i dostać pieczątki w miejscach do nich przeznaczonych w tabelce
      na świstku kartki a nie wywoływać spory logiczne. Zwłaszcza z Kobietą - Panią
      Grażynką.
      Pierwsze, Drugie spotkanie minęły szybko i bezstresowo. 15-20 minut i po bólu.
      Trzecie spotkanie było popisem oratoryjnym Pani Grażynki, na temat trudności
      małżeńskich i.... "Bo małżeństwo Drodzy Moi to jak... ( tu zaiwsiła głos
      melodramtycznie)...
      - Droga Krzyżowa - wymsknęło mi się zza pleców Najcierpliwszej, gdzie schowany
      drzemałem w pozycji jogina numer 4.
      - Oooo.. - P. Grażynka
      Zamarłem... no to po ptokach. Dałem ciała. A tak ładnie wytrzymałem ponad Dwa
      spotkania!
      - Ooooo... -powtórzyła samogłoskę P. Grażynka - Dooobry Paaan jest. No naprawdę
      doobry.
      No taki już jestem, pomyślałem robiąc minę średnio inteligentną wyczuwając
      podstęp. Siedzący koło nas współkursanci (4 pary, wszystkie młode!!) patrzyli na
      mnie z zainteresowaniem
      - Noooo, ja chyba Pana na wykład zaproszę! Muszę wziać numer telefonu! Doobry
      Paaan jeeest..
      Tu już się rozluźniłem. Ba... NAJlepszy! A jak! Popatrzyłem na te młode pary.
      Ech... Trwajcie tu, i się uczcie, a my spadamy. Ja jestem dooobryyy :)
      - Właśnie - mówię - Nie ma problemu. Numer mogę zostawić. Bo dziś, niestety,
      ech, musimy wcześniej wyjść.... Kiedy następne spotkanie?
      I tak udało się przemknąć i wymknąć.
      Do dziś nie wiem, co oznaczało to "Dooobryy Paaan jeeest". Najcierpliwsza z Żon
      (teraz już) też nie umie tego wytłumaczyć, jak i nie cierpi jak o tym
      przypominam. Może to dlatego, że Obca Baba to mówiła? :)
      No, ale udało się jakoś ten kurs zaliczyć tymi trzema wizytami.
      I Przyszło Co Do Czego, czyli Kobyłka u Płotu.
      Czwartek Przed Ślubem.
      Spotkanie Ostatnie z Proboszczem Dobrodziejem.
      - No to kochani tak, dogadani jesteście z Organistą.
      - Tak. (100 zł.)
      - Z Ministrantem ?
      - Tak. (50 zł.)
      - Kosze na kwiaty weźmiecie dziś.
      - Weźmiemy. (za kwiatki płacił tato, około 70 zł.)
      - Zapowiedzi są..
      - Tak. (2x po 50 zł).
      - No to chodźmy oglądnąć kościół, pokażę Wam, jak to będzie przebiegać. NIE
      MARTWCIE SIĘ. BĘDĘ CZUWAŁ. POPROWADZĘ. WSZYSTKO BĘDZIE OK. JAKBY COŚ, TO
      PATRZCIE NA MNIE!
      - No to myśmy chcieli tu się wyrazić, kopertowo, wdzięczni i etc. Ofiarę i
      etc... - wyjmuję kopertę z 300zł. w środku.
      - A, Bóg Zapłać. - Połóżcie tu.
      Położyliśmy nie bez cienia ulgi.
      Poszliśmy do kościoła. Tam ustaliliśmy co i jak .. no i do zobaczenia w sobotę.
      Kwiaty zostawcie wcześniej w kościele, a potem to już JA Wam pomogę i będzie
      pięknie!
      Bach!
      Sobota.
      Jesteśmy w kościele (oszczędzam innych opisów, bo nie o nie chodzi). Wchodzimy.
      Czekamy w przedsionku. Nic się nie dzieje. W końcu po chwili, postanawiam pójść
      do Zakrystii.
      - Niech będzie Pochwalony Jezus Chrystus - mówię, do takiego młodego,
      przebierającego się, chyba kościelny albo.. - Czy jest Proboszcz Dobrodziej,
      który będzie Ślubu Udzielał?
      - Na wieki wieków, a Pan to świadek ?
      - Nie, Pan, to Pan Młody, w sensie, że do ślubu Młody. - wyjaśniam, bo Młody to
      już nie jestem, ale niech mu tam - patrząc na jego sandałki i niebieskie skarpetki.
      - Niestety, Proboszcz Dobrodziej nie mógł udzielić, Ja udzielę.
      He, he.. nie mógł.. no biedactwo. Wiadomo. Daliśmy 300, a Proboszcz Dobrodziej
      od 500 wstaje z kanapy.
      - No dobrze. Odpowiadam. -Przecież nie powiem, miał być Proboszcz Dobrodziej i
      nie zwinę Majdanu zwanego Rodziną i Kapeli Ludowej (hehe!) i nie powiem - Nie
      dotrzymane warunki umowy, wracamy. Wpadniemy później! (ale, ale, Umowa to umowa,
      ale.. ale.. -Ani Mru Mru).
      Wychodzę do ludu i mówię, jak jest. Szmerek poruszenia. No nic. Stoimy w tym
      przedsionku. Ludziom każę zasiąść, a MY, niczym Dardanelski Osły (to znaczy JA,
      bo moja Najcierpliwsza to stała jak Żona Lota Tyłem), nic nie rozumiejąc i nie
      wiedząc Co Będzie Grane, czekamy. Na szczęście ludu mało. Ze 40 osób. Ale są
      dziennikarze. No Jedna. Ale zawsze to strach. hehe.
      Idzie! Idzie po Nas. Doszedł. Wziął. Podprowadził.
      Msza idzie w porządku. Ksiądz mówi DO NAS, ale NA NAS nie patrzy. Osiąga 100%
      skupienie gdzieś na końcu kościoła na białej ścianie. Próbuję go ściągnąć
      wzrokiem i różnymi gestami. Nic. Dobry skubaniec! Ale ładnie mówi, tylko do
      kogo? heh. No ale zbaczaaam!!! Nie o tym miało być!
      Ad rem!
      Jest pora składki. Skoro - opłaceni sa - ksiądz, organista, kościelny, no to
      czego (ile!) można więcej chcieć?
      A jednak! Zza drzwi wyłania się postać... Proboszcza Dobrodzieja z tacą... i
      dawaj zaczyna od świadków. Mój Przyjaciel nerwowo łapie się za kieszenie.
      Proboszcz Dobrodziej obchodzi wszystkie 40 osób, dając im czas na spokojne
      wyciągnięcie portmonetek i portfeli i.... wraca do mojego przyjaciela świadka,
      dając mu do zrozumienia, że o Nim nie zapomniał :)
      Ja się w tym momencie rozluźniłem to ta lnie :) Hehehe. No zgrywus z Naszego
      Proboszcza Dobrodzieja. (potem wyszedł na zdjęciu, przez przypadek, jak siedzi w
      konfesjonale i wyciąga szyję podczas Przysięgi).

Pytanie-problem: Czy w/w Proboszcz Dobrodziej ma grzech? I czy się z Niego
      wyspowiadał?
      Jaki grzech? No oszustwa. Wyraźnie mówił, że On będzie udzielał ślubu i etc. A
      czy Chciwość nie jest większym grzechem niż oszustwo? Hmmm....
      Probosz z Baranówki IV Boże Ciało!
      • Gość: sio czerwone Re: pazerny proboszcz IP: *.68.78.8.pppoe78.tnp.pl 24.08.06, 07:45
        A kto ich zmuszał do brania ślubu w kościele?
        Przecież zastępca Ferenca by imdał bez żadnych ceregieli!
        A ze chcieli uroczyście, z organistą, kościelnym i ministrantami to niech płacą!
        Organista też musi z czegoś żyć.
        Więc nie pieprz głupstw, za luksusy trzeba płacić!.
      • Gość: Dobre Re: pazerny proboszcz IP: *.softel.pl 25.08.06, 08:01
        Dobrześ to pokazał, Felicjanie.
        Pozdrów małżonkę. Niech Wam się wiedzie!
      • Gość: brydza Re: pazerny proboszcz IP: *.aster.pl 30.08.06, 09:40
        felicjanie, wszystkiego najlepszego, ale mam taka jedna uwage, skoro sie
        zdect=ydowales na slub akurat w tamtym kosciele to musiales tam wczesniej byc,
        i wiedziec jak sprawy wygladaja, a przeciez pelno jest ksiezy (np, calkiem
        niedaleko mb rozancowej) gdzie nie liczy sie kasa , sama ostatnio bylam tam po
        jakes zaswidczenie ktore zostalo mi wydane za dziekuje, pozdrawiam
      • Gość: Antyfelicjan Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 23:00
        Felicjan Dulski ma tę przewagę nad tym Panem, że w całym dramacie wypowiada
        tylko jeden równowaznik zdania: "A niech was wszyscy diabli!" a Pan wypocił
        cały nieskładny elaborat ... Proszę nie pomyśleć, że chcę kogokolwiek kaptować
        do klubu miłośników zwięzłości. Zwięzłość jest cnotą, a to temu Panu chyba
        obce:-) Tylko w tej sytuacji bardzo nieadekwatnie się nazwał.
    • Gość: an372 Re: pazerny proboszcz IP: 62.93.42.* 24.08.06, 08:21
      u mojej kuzynki na śląsku też tak było że szedł ministrant z koszyczkiem w
      trakcie slubu ..ale... ksiądz powiedział żę to jest na mszę która będzie za
      miesiąc w intencji młodych (podobno taka tradycja)
    • Gość: sroka Re: pazerny proboszcz IP: 82.177.97.* 24.08.06, 13:08
      A na pogrzebach też zbieraja na tacę?

Bardzo dobre opowiadanie jak to na Baranówce bywa.
      • Gość: Observ Re: pazerny proboszcz IP: *.19.165.2.osk.enformatic.pl 24.08.06, 13:15
        Zamiast krytyki,zapłać /proboszczowi/ za występ. I oczywiście zaraz do
        spowiedzi bo grzeszysz myślą i uczynkiem/krytykując pobór składki/.
        Na kolana!!!
        • aron2004 Re: pazerny proboszcz 24.08.06, 16:51
          flaszka kosztuje 20 zł i każdy ma, a na tacę złotówki im żal. Ot katolicy.
          • Gość: katolik Re: pazerny proboszcz IP: *.ostnet.pl 24.08.06, 20:15
            W niektórych parafiach taca zbierana podczas ślubów i pogrzebów jest
            przeznaczana na pomoc dla ubogich w parafii,tak że to dobry cel i nie ma co
            żałować złotówki bo to procentuje!
            • Gość: gosc Re: pazerny proboszcz IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 24.08.06, 21:35
              Masz rację, ale uważam, że uczciwie by było o tym wszystkich parafian iformować.
              Ostatnio pytała się znajoma ile biorąza slub u Michała, bo Mac liczy 1000zł.
            • Gość: Goździkowa Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 09:10
              Mogliby się rozliczać jakimiś fakturami na tą pomoc najuboższym. A te składki na
              KUL, to idą co łaska czy są kwoty ustalone, ile ma wpłacić dana parafia?

W sumie, nikt nie każe brać ślubu kościelnego, ale też opłaty "co łaska od..."
              są nie etyczne i takie "manewry" proboszczów odciągają raczej od kościoła.
              • Gość: sio czerwone Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 10:42
                goździkowa chce aby się przed nią rozliczaje a prawdopodobnie jej łaska to zero
                na tacę. Takich łaskawców (inaczej rzecz nazywając: bolszewików) co chcą
                rozliczć księzy z tego co ja daję na tacę, jest na kopy.
                I chcę im wszystkim tak w ordynarny sposób wyjaśnić:
                Gó.. wam wszystkim do tego, ile ja daję na tace.
                Panimaju!
                • tow.kurt Re: pazerny proboszcz 25.08.06, 11:55
                  Masz racje ty prawicowiy oszołomie że twoja sprawa ile dajesz na tace, tak samo
                  jest twoją sprawą czy bieżesz do ręki czy do buzi i z jaką częstotliwością
                  klękasz do kropidła. Tylko o ile H*j mnie obchodzi ile dajesz czarnemu to
                  obchodzi mnie czemu ten nierób niepłaci podatków, bo czarne sukinsyny okradają
                  kraj a zwykły człowiek jak sie pomyli w picie to idzie siedzieć. A już tak
                  prywatnie nie związanego z w/w tematem co do twoiej, to powinni zamknąc Cie
                  razem z Macierewiczem w domu bez klamek a waszym kapelanem powinien zostać
                  Rydzyk. Gwarantuje iście ciekawe towarzystwo i inteligentne rozmowy.
                  Ps.Wojtyła z baranówki musi brać kase bo dzieci w utrzymaniu są drogiel, a baba
                  w byle czym chodzic nie bedzie
                  • Gość: sio czerwone sio bolszewiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 12:47
                    Towarzyszu a kultury to Cię uczył pewnie sam jakiś wypierdek po Dzierżyńskim.
                    Albo jakiś inny bolszewik.
                    Bo po tych bolszewickich szkołach to Ty pisać jako tako umiesz ale żeby to miało
                    jakikolwiek sens ?
                    Może byś tak poszedł pod las poszukać swego rozumku?
                    • tow.kurt Re: sio bolszewiki 25.08.06, 16:53
                      To co pisze ma sens. Tylko jesteś tak głupi, masz klapki na oczach i dostajesz
                      ślinotoku w tym swoim endeckim zacietrzewieniu, że nieumiesz czytać ze
                      zrozumieniem. Pieprzysz głupoty i podobnie jak Macierewicz wszędzie widzisz
                      spisek "żydokomuny". Czytając twoje posty juz w wielu tematach wnioskuje że
                      albo jesteś psychicznie chory albo jesteś nieślubnym dzieckiem Radzieckiego
                      żołnierza który ma żal do tatusia.
                      • Gość: sio czerwone bolszewik mysli ze myśli IP: *.68.78.86.pppoe78.tnp.pl 25.08.06, 20:00
                        Tu towarzysz wykazał całą swoją inteligencję, jak to bekart bolszewizmu. Cóż jak
                        ktopś głupotę komunizmu wyśsie z mlekim matki to takiemu juz nic nie pomoże. A
                        co do macierewicza i spisku żydokomuny, to ty coś chyba o tym wiesz, bo ja nawet
                        o tym słówka nie wspomniałem. Jest takie stare polskie przysłowie: głodnemu
                        zawsze chleb na myśli.
                        Głupota to "przywilej" towarzyszy.
                        • tow.kurt Re: bolszewik mysli ze myśli 26.08.06, 02:21
                          Szkoda prawicowy oszołomie że nie znasz 2 części togo powiedzenia : głodny
                          głodnemu zawsze wypomni. Więc zamiast pieprzyć głupoty poczytał byś sobie co
                          nieco.
                        • tow.kurt Re: bolszewik mysli ze myśli 26.08.06, 02:30
                          Szkoda prawicowy oszołomie że nie znasz 2 części togo powiedzenia : głodny
                          głodnemu zawsze wypomni. Więc zamiast pieprzyć głupoty poczytał byś sobie co
                          nieco. A jak byś nie był takim kretynem to byś sobie przeczytał że napisałem iż
                          tak jak Macierewicz wszędzie widzisz komunistów , bolszewików i żydów. Więc
                          zanim dostaniesz kolejnego ślinotoku z pyska przeczytaj uważnie.
                          • Gość: sio czerwone Re: bolszewik mysli ze myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 10:12
                            no i widzisz lewizno, ja mam jedzenia na tyle że i księdzu na składkę dam w
                            przeciwności do Ciebie. Ty chcesz aby ksiądz rozliczał sie przed Tobą z tego co
                            ja mu dałem. Ty niestety masz mentalność tych bolszewików którzy pod hasłem
                            proletariusze wszystkich krajów łączcie się i gdy proletariusze wyszli na ulice
                            w Poznaniu to lewizna bolszewicka do nich strzelała. Oni też chcieli rozliczać
                            księży z tego co inni im dawali na składkę. Tak więc jesteś nieodrodnym synem
                            tych bolszewików.
                            A w zeszłej kadencji sejmu za czasów rządów komuchów kradli ile zdołali. Co
                            tydzień była afw\era, więc teraz by pasowało aby obłozyć księży podatkami by
                            wyrównali tę dziórę która powstała w wyniku działalności komuchów. Wić nie
                            pouczj innych tylko sam weź się za naukę historii.

Precz z lewizną!
                            • tow.kurt Re: bolszewik mysli ze myśli 26.08.06, 12:02
                              Ty głupi prawicowy, ograniczony bucu ja niechcę aby czarny rozliczał się prze
                              demną ale przed fiskusem. Jeśli chodzi zaś o rządy SLD to przestań pie..ć o
                              jakiś aferach bo było ich raptem 2. Przy czym afera rywina była rozdmuchana i
                              nie został skazany nikt z lewicy. Jak byś kretynie wytężył troche pamięć to byś
                              sobie przypomniał w jakim stanie Krzaklewski z Buzkiem Polske zostawili i jak w
                              ostatnim dniu Buzek dożywotnie emerytury swoim przydupasom rozdawał.Co do
                              rozruchów w Poznaniu to ja się nierobom zapierd*lać niechciało i prowokowali
                              milicje.Właśnie takie jak Ty i tobie podone menty protestowali kiedyś pod
                              sejmem jako ucięmiężeni górnicy i burdy robili. Teraz zato H*ju pracować nie
                              muśisz i nikt Cię do tego nie zmusza. A żryć niech Ci da ksiądz proboszcz.
                              • Gość: sio czerwone Miałem rację, bolszewik mysli ze myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 12:21
                                No i miałem rację, słownictwo u Ciebie jakim posługiwali sie bolszewicy i cała
                                lewizna. A co do stanu w jakim zostawili Polskę Krzaklewski z Buzkiem. No cóż,
                                widocznie w dobrym, kiedy lewizna miała jeszcze co kraść i robic co tyzień jakąś
                                aferę.
                                A co do Poznania, tam właśnie czerwone kacyki strzelały do głodnego
                                proletariatu. Ale cóż, bolszewiki to wyssali z mlekiem matki. A co żarcia? ja
                                sobie zapracuję sam, nikt mi nie daje i jeszcze dla proboszcza starcza, a
                                bolszewikom wara od moich pieniędzy. Niech sobie kradną od swoich!
                                • tow.kurt Re: Miałem rację, bolszewik mysli ze myśli 26.08.06, 12:32
                                  Tak Buzek z Krzaklewskim zostawili Polske w Zajebistym stanie. Co do twojego
                                  żarcia ty pewno masz ale wiele innych osób nie ma i musi utrzymać za 6 swtówek
                                  zarobionych w hipermarkecie rodzine. Jeśli twój ksiądz jest utrzciwy to niech
                                  płaci podatki jak każdy i będzie ok.
                                  • Gość: Felicjan Dulski Re: Miałem rację, bolszewik mysli ze myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 13:24
                                    A propo Mariana, to on już na dożywotniej emeryturze ? Z swetrem Pałubickim i
                                    Matką Senatu Grześkowiak? Czy może wraz z Millerem i Oleksym czy Cimoszką w
                                    puszczy??!! NIECH WAS WSZYSCY DIABLI!!
                                    • Gość: sio czerwone Re: Miałem rację, bolszewik mysli ze myśli IP: *.68.78.92.pppoe78.tnp.pl 26.08.06, 20:36

Gość portalu: Felicjan Dulski napisał(a):
                                      NIECH WAS WSZYSCY DIABLI!!
                                      ====================================================

nawzajem
                                  • Gość: sio czerwone Re: Miałem rację, bolszewik mysli ze myśli IP: *.68.78.92.pppoe78.tnp.pl 26.08.06, 20:34
                                    Jakby lewizna nie kfradła tyle to nie musiały by się rodziny utrzymywać za sześć
                                    stówek z pracy w supermarkecie.
                                    A co do księdza? Wystarczy że ja zapłaciłem podatek od tego co dałem księdzu. A
                                    mniej podatków to mniej rozkradnie lewizna.
                                    A Twoje słownictwo rodem z czasów bolszewizmu.
                    • Gość: czarne Re: sio bolszewiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:57
                      A sio czerwone. Idż do lasu i nie zapomnij sznurka
                  • Gość: ??? Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:50
                    o jakich dzieciach Ty piszesz?
                    babie ?
                    co miało się na myśli ?
                • Gość: gajowy343 Re: pazerny proboszcz IP: 213.199.195.* 25.08.06, 15:22
                  Piszę do sio czerwonego - erudyty i poligloty: po rosyjsku ma być "panimajesz",
                  bo "panimaju" to 1 os. czasu teraźn. Panimajesz, durak!?
                  • Gość: sio czerwone Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 16:18
                    a paszoł von durak!
      • Gość: an372 Re: pazerny proboszcz IP: 62.93.42.* 25.08.06, 11:31
        Powiem ci że też (na Śląsku) tak samo jak na slubie
      • Gość: gajowy343 Re: pazerny proboszcz IP: 213.199.195.* 25.08.06, 15:18
        Na pogrzebach też zbierają "co łaska". Sam to parę razy widziałem.
        • Gość: sio czerwone Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 16:19
          a dałeś?
    • Gość: miki Re: pazerny proboszcz IP: 82.177.97.* 25.08.06, 13:09
      No właśnie powiedzcie ile daje sie w rzeszowskich parafiach za udzielenie ślubu
      • Gość: af Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 15:31
        narzekacie a idziecie i dajecie! nie rozumiem, jesli chcecie zwykłego,
        uczciwego ślubu, proszę bardzo -Urząd Stanu Cywilnego, - oficjalny cennik
        (50zł) i zadnych takich ceregieli.
        • Gość: 1944 Re: pazerny proboszcz IP: *.nat.rsk.pl 25.08.06, 16:54
          ale chcemy też,żeby uczciwe śluby były w Kościele, nie można mówić: kto nie
          chce, niech nie daje / na tacę/. Rzecz w tym, żeby przedstawiciele Kościoła
          przestali chcieć brać!Racje ma jeden z dyskutantów pisząc, że Kościół powinien
          płacić podatki, bo albo udziela sakramentów i jest to wtedy działalność
          duszpasterska, albo prowadzi działalność handlową / a tak zgodnie z każdym
          prawem jest jeżeli są dwie strony, jest umowa / nieważne, ustna, czy na piśmie/
          jest też wynagrodzenie - korzyść finansowa, która zgodnie z prawem musi być
          opodatkowana. Inaczej jest to działalność nielegalna/ szara strefa/
          • Gość: sio czerwone hmmmm..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 10:34
            Udzielanie sakramentów i działaność gospodarcza. A do uczciwego ślubu oprócz
            innych rzeczy potrzeba jest również prawdziwa wiara.
            Jak ktoś chce wystawny ślub dla pokazania się, to nic dziwnego że tzeba dać więcej.
            A jak ktoś nie ma to ksiądz za darmo też da ślub, oczywiście nie będzie z
            organami i innymi tam p.... ale też będzie ważny jak ten wystawny.
            Więc nikt nikogo nie zmusza do parad, gdyż jak to było w jednym z seriali "ile
            nas te parady kosztują'
      • Gość: Frenchman Re: pazerny proboszcz IP: *.pata.pl 27.08.06, 17:26
        Rzeszów kościół Studencki na 3 Maja:
        Kościelny 100zł - Stawka oficjalnie zaproponowana przez księdza i jemu wręczona
        - opracował się chłop bo po ślubie z 10 kilo ryżu musiał z kostki przed
        kościołem zamieść:)
        Organista 100zł - Stawka oficjalnie zaproponowana przez księdza i jemu wręczona
        - należało się bo ładnie zagrał, nie powiem, a śpiewała również pięknie jakaś
        pani (może zakonnica?) ale jej nie płaciłem i nawt nie wiedziałem że będzie...
        znaczy się niespodzianka taka...
        Ofiara na kościół co łaska, ksiądz nie chciał sugerować kwoty - dałem 300 i
        chyba było OK.
        Księży dwóch znajomych ściągniętych z innych parafii, ślicznie odprawili, z
        osobistymi akcentami za darmochę i jeszcze prezenty dali...:)
        Na tacę w czasie mszy zbierali i nie widzę w tym nic zdrożnego choćby dlatego że
        kościół właśnie remontuje elewację ku uciesze wszystkich nawet pogańskich oczu...
        Podsumowując polecam Studencki szczególnie jeśli wesele po nim gdzieś na
        starówce...fajny spacerek...
        • Gość: jasiu Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:18
          Mimo że ks. Bal nie żyje ale nowy proboszcz co po nim nastał moim zdaniem jest
          ok. Nie pie..(sic) głupot na kazaniach i w ogóle tam jest jakaś fajowa
          (spokojna) atmosfera - chodzi mi o to że nie odprawiają tam mszy po wiejsku. Bo
          w niektórych rzeszowskich parafiach to plebany wida że są pochodenia
          chłopskiego nastawione wyłącznie na kase. I miejsce fajne, i ludzi w sam raz
          (myją się) Miło wspominam - bo zacząłem tam chodzić przed 20 laty
    • Gość: dark grosz dla pingwina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 17:08
      Pingwin też musi swoje urzeźbić ...
      • Gość: 1944 Re: grosz dla pingwina ! IP: *.nat.rsk.pl 25.08.06, 18:58
        tylko ten /ta/ pingwin nie zbiera dla siebie.Ona jest służącą, w dosłownym tego
        słowa znaczeniu swoich mocodawców: począwszy od jaśnie wielmożnego biskupa,
        poprzez prałat i proboszcza.Zakonnice wykonyją najgorsze prace na ternie
        kościoła, są poprostu służącymi.Księża katoliccy są typowymi reprezentami tak
        zwanej klasy próżniaczej, do której zalicza się także prawie wszystkich
        polityków.
    • Gość: kanclerzowa Re: pazerny proboszcz IP: *.root.com.pl 25.08.06, 19:39
      Osobiście jestem za cennikiem usług w kościele np. udzielenie slubu 70,-zł
      pogrzeb 80,-zł itp.,księża też powinni płacić podatki.
      • Gość: blee ślub to maly pikuś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 20:00
        zobaczycie co wyrabiają w przypadku pogrzebu - placisz, przywozisz, odwozisz, no
        i obligatoryjnie bulisz za oddzielną msze za spokoj duszy
        • Gość: antysemita Re: ślub to maly pikuś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 14:42
          Za pogrzeb biorą SKU..SYNY 500!!! Przynajmniej ci w brązowych sukienkach.
          Jakm powiedziałem że mnie nie stac. to usłyszałem" to sobie ja zakop pod plotem"
          Dobrze by było gdyby wyżej wymienieni płacili podatki. Jeden rok i Polska ma
          dodatni bilans...
          • Gość: ds Re: ślub to maly pikuś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 17:00
            płacisz, - a gdy chcesz polaczyc pogrzeb ze mszą na cmentarzu - to dopiero
            zaczynają sie dąsy, a gdy pada już w kaplicy pytanie "kto przystąpi do komunii -
            ręce do gory" i odliczanie - to nie wiadomo "smiec sie czy plakac". Raz się
            okazalo że zabraklo mu / tu pasowalo powiedzieć "ksiedzu" - ale prędzej
            powiedzialbym jedno zwulgarnym okreslen/opłatków - wiec aby obsluzyć wszystkich
            - łamał hostie na cwiartki !!!
      • Gość: buhahaha Jak zostaniesz proboszczem to se wprowadzisz IP: *.68.78.4.pppoe78.tnp.pl 27.08.06, 08:22
        Gość portalu: kanclerzowa napisał(a):

> Osobiście jestem za cennikiem usług w kościele np. udzielenie slubu 70,-zł
        > pogrzeb 80,-zł itp.,księża też powinni płacić podatki.
        =========================

Jak zostaniesz proboszczem to se wprowadzisz takie cenniki, oczywiście w swoim
        kościele który se założysz.
        • Gość: sok Do tow.kurta i sio czerwone IP: 81.15.189.* 27.08.06, 10:41
          Po przeczytaniu waszej wymiany zdań wniosek jest prosty :takiego chamstwa z obu
          stron nie może być na forum.Prostactwo wasze jest porażające.Na waszym miejscu
          już nigdy więcej nie pojawiłbym się na forum.Won.
          • Gość: sio czerwone Re: Do sok(a? u?) IP: *.68.78.62.pppoe78.tnp.pl 27.08.06, 12:21
            Gość portalu: sok napisał(a):

> Po przeczytaniu waszej wymiany zdań wniosek jest prosty :takiego chamstwa z obu
            >
            > stron nie może być na forum.Prostactwo wasze jest porażające.
            ====================================

na chamstwo mozna tylko po chamsku. A czy powiedzenie komuś że myśli po
            bolszewicku to chamstwo? Czy aby Ty nie pozjadał wszystkich rozumów?
            I jeszcze jedno, lepiej być prostym niż pokręconym jak Ty.
            • Gość: blee marzy się cenzura co?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 17:38
              O tak - prawicowemu bydełku marzy sie całkiem bolszewicka cenzura??
              Zwlaszcza gdy chodzi o wielebnych co ?? No tak - bo calkiem zgrabnie zajeli
              miejsca czerwonych komisarzy :))))
              Tego wpuścić na forum- tego wykluczyć bo mysli nie po naszej myśli??
              Bo obraża kaczki, bo godzi w "wartości chrześcijanskie" ??
              jak dzieci jak boga kocham jak dzieci :))
              Bo kto jak kto ale byli czerwoni wiedza jak korzystac z wolnosci słowa :)))
              • Gość: sio czerwone Re: marzy się cenzura co?? IP: *.68.78.28.pppoe78.tnp.pl 27.08.06, 17:50
                a czy ja gdziekolwiek piszę o cenzurze? Ja tylko tępie głupotę bydełka takiego
                jak ty.
                A ty czasem nie bolszewik? Bo takie głupoty to tylko oni umieją pisać>
                • Gość: blee Re: marzy się cenzura co?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 18:04
                  Gość portalu: sio czerwone napisał(a):

> a czy ja gdziekolwiek piszę o cenzurze? Ja tylko tępie głupotę bydełka takiego
                  > jak ty.
                  > A ty czasem nie bolszewik? Bo takie głupoty to tylko oni umieją pisać>

samotność don kichota - co sam wymysla sobie wrogów a potem z nimi walczy.
                  dziecko walcz ze swoją psychozą a nie z poglądami innych.
                  Bo wolność słowa - to także wolność do zachowywania swoich poglądow na WSZYSTKIE
                  tematy - z "czarnymi świętymi krowami" włącznie :)))
                  • Gość: sio czerwone Re: marzy się cenzura co?? IP: *.68.78.28.pppoe78.tnp.pl 27.08.06, 18:55
                    Gość portalu: blee napisał(a):
                    Bo wolność słowa - to także wolność do zachowywania swoich poglądow na WSZYSTKIE
                    > tematy - z "czarnymi świętymi krowami" włącznie :))
                    ============================
                    wiesz co blee, ty tak naprawdę ble, ble, piszesz o wolności słowa (tylko swojego
                    i tobie podobnych) a jak ktoś ma inne zdanie, to jemu już nie wolno. Jemu w
                    ramach wolności słowa mozna po chamsku dołożyć.
                    wiesz co idź na spacerek, przewietrz się i może akurat na tym spacerku spotkasz
                    swój rozumek. Czego Ci z całego serca życży - sio czerwone
                    • Gość: ja Re: marzy się cenzura co?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 07:26
                      masz całkowita racje sio czerwone, pazerne, łapczywe, oszuści, złodzieje i
                      krętacze...
                      • Gość: wierny skandal !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 19:40
                        Gość portalu: ja napisał(a):

, pazerne, łapczywe, oszuści, złodzieje i krętacze...

No jak tak mozna pisać o naszych przewodnikach duchowych, namiestnikach Pana
                        naszego na ziemi, no jak ???
                        wstydu nie macie- to obrzydliwe i obrażające moje uczucia religijno-duchowe.
                        Temat tej wypowiedzi porusze w najblizszych " Rozmowach niedokonczonych" z
                        udzialem Ojca Dyrektora.
                        • Gość: sio czarne Re: skandal !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 08:03
                          A jak Oni są "łapczywi, oszuści, złodzieje i krętacze" to dobrze? Porusz,
                          porusz, może się jeden z drugim opamiętają!
                          • Gość: xxx Re: skandal !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 08:21
                            sio czerwone.....sio to mało powiedziane...
                            • Gość: sio czerwone Re: skandal !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 10:48
                              właśnie mało powiedziane. Ale cóż czerwoni pewnie nigdy sie nie opamietają!
                        • Gość: gajowy343 Re: skandal !!! IP: 213.199.195.* 30.08.06, 19:24
                          No to ładnych sobie przewodników, jak piszesz, duchowych wybrałeś!
    • Gość: zorro Re: pazerny proboszcz IP: 212.244.181.* 29.08.06, 13:47
      w takim razie wszyscy są pazerni, bo zawsze zbierają na tacę, we wszystkich
      kościołach mimo, ze ślub jest opłacony; a że katedra zawsze lubiała pieniążki
      to wszyscy wiedzą
      • Gość: 1944 Re: pazerny proboszcz IP: *.nat.rsk.pl 29.08.06, 18:53
        w tą niedzielę też byłem na ślubie, tyle, że w parafii na Nowym Mieście.Ślubu
        udzielał"gościnnie" znajomy dominikanin i ... niesamowita niespodzianka: można
        pięknie odprawić mszę, można mieć piękne kazanie, można mówić o ewangelii i
        jednocześnie pięknie przemawiać do młodej pary i pozostałych weselników. I niby
        wszystko dobrze i w porządku, niby... po koniec mszy wtoczył się przed ołtarz
        miejscowy kościelny urzędnik, kościelny, znaczy, z... tacą.Wśród wiernych
        poruszenie i niewiele banknotów na jego tacy. I tak jak tydzień temu w Katedrze,
        podwójna opłata za udzielenie sakramentu ślubu: od organizatorów i od
        zaproszonych gości. W Katedrze proboszcz Mac przynajmniej formalnie na "daninę
        zarobił. Na Nowym Mieście ślubu udzielał "obcy" w "czynie społecznym".
        I do przodu Alleluja.
        • Gość: sio czerwone Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 10:51
          Piszesz że był z tacą, nie sięgał więc do Twej kieszeni. Nie trzeba było dawać i
          teraz pieprzyć głupoty. Ale Ty chciałeś sie pokazać jaki to z Ciebie milioner i
          dałęś i to pewnie niemało. Więc na twoim miejscu siedziałbym cicho i nie
          pokazywał swej głupoty!
          • Gość: 1944 Re: pazerny proboszcz IP: *.nat.rsk.pl 30.08.06, 13:00
            nie rozumiesz o co chodzi.Kościól nie powinien być pazerny, to znaczy nie
            powinien stwarzać sytuacji dwuznacznej.To tak samo jak nie powinno się puszczać
            bąka w salonie!
            • prawie_magister Re: pazerny proboszcz 30.08.06, 13:09
              Gość portalu: 1944 napisał(a):

> nie rozumiesz o co chodzi.
              ================

Ja rozumiem doskonale o co chodzi. jeden z drugim co nie chodzi do kościoła
              pójdzie z okazji wystawnego ślubu do koscioła i narzeka. A koścół , przecież jak
              parada to parada a parady kosztują, jak to powiedziano w jednym z seriali
              telewizyjnych. Ja sam bym z taca chodził gdy tylko są chętni do dawania. To
              zadna pazerność, to normalne. Wychodzi na to że to niektórzy z gości są właśnie
              pazerni. Na dodatek brak u nich logicznego myslenia, wpierw sam dobrowolnie
              daje, a później narzeka że to ktoś raczył wziąść.
          • Gość: 1944 Re: pazerny proboszcz IP: *.nat.rsk.pl 30.08.06, 13:05
            proboszcz z katedry potrafi stać naprzeciw potencjalnego "ofiarodawcy" tak
            długo, aż ten sięgnie do portfela.To jest ordynarna presja wymuszjąca określone
            zachowania.Księża są dobrymi / nie wszyscy, oczywiście/ psychologami, nie bez
            przyczyny mówi się o nich" inzynierowie ludzkich dusz", szkoda tylko że
            wykorzystują swoje zdolności do niecnych celów, do manipulowania ludzkimi
            zachowaniami, wykorzystują swe zdolności do osiągania własnych korzyści.
            • Gość: xyz kto temu winien??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 17:42
              Ano wyście temu winni!!! Marzą wam się śluby przed ołtarzem w szpanerskiej
              atmosferze "sakramentu świetego" - to placcie i płaczcie dalej.
              Nie macie odwagi powiedziec - ja to olewam??
              To sami jestescie sobie winni
              • Gość: Klasyk Re: kto temu winien??? IP: *.nat.rsk.pl 31.08.06, 08:56
                Pecunia non olet.
    • Gość: nascit nuworysze IP: *.rzeszow.mm.pl 31.08.06, 15:33
      jak zwykle na wyborczej plejada nuworyszów. nie pasowało nie było dawac na tace.
      ktos kazal? proboszcz z ambony?
      • Gość: sio czerwone Re: nuworysze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 16:24
        hi, hi, dał bo chciał zaszpanować sąsiadowi (dce) z ławki. Dał i to niemało a
        teraz psioczy że ksiądz wziąl.
        • Gość: nascit Re: nuworysze IP: *.rzeszow.mm.pl 31.08.06, 17:35
          Nie zna obyczajów bo do kosciola idzie raz na dwa lata i pozniej narzeka. Nikt
          na tace nie każe dawać.
          • Gość: wierny Re: nuworysze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 19:39
            Z tym sie zgadzam - znaczna ilość starszych wiernych w kościołach to nawrócone
            komuchy wiejskiego pochodzenia sprowadzeni do rzeszowa w latach 50 -70 - tych.

Ich dzieci i wnuki - lubią teraz pluć na kosciól - bo to takie modne. Jak by
            zgladneli na dno szuflad swoich dziadków - to bu i czerwone ksiązęczmi pzpr obok
            rożańców zobaczyli :))
    • Gość: r Re: pazerny proboszcz IP: 84.38.160.* 02.09.06, 11:20
      poziom dyskusji jest ŻENUJĄCY
      RZESZOWIACY JESTEŚCIE TRAGICZNI
    • Gość: katolik - do Boga Re: pazerny proboszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 09:16
      księża odbierają wiernym wiarę - zamiast ją budować. Po co taca : kościoły tzn. urzędnicy pobierają opłaty jak państwo podatki. Skoro wiara jest najważniejsza, niech ustawią skrzynkę w kościele i zaniechają zbiórki wśród ludzi i na oczach wszystkich. Wiara polega na tym, ze wierny da aby wierzyć dalej, a nie że ksiądź zarabia bo klent da. To chore!!! żeby ksiądź nie mógł sam wierzyć i pracować jak Bóg przykazał w cnocie pokorze i bojaźni bożej, tylko jak niewierny Tomasz żyć po swojemu i cudzołożemu psychicznie fizycznie i mamonicznie (od mamony). Kościół to ludzie a nie księża, to chodzienne zycie a nie taca!!!
      • Gość: normalny postukaj się w łepetynę! IP: *.68.78.76.pppoe78.tnp.pl 03.09.06, 12:26
        Gość portalu: katolik - do Boga napisał(a):

> księża odbierają wiernym wiarę - zamiast ją budować. Po co taca : kościoły tzn.
        > urzędnicy pobierają opłaty jak państwo podatki
        ''''''''''''''''''''''''''''

Podatek to ty musisz zapłacić, inaczej komornik do Ciebie przyjdzie. A na tacę
        nie musisz, ksiądz komornika nie wysyła. Pewnie z rozumkiem masz jakieś kłopoty.
    • Gość: znias Re: pazerny proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 14:50
      u nas podczas pogrzebu zbierają na tace i nikt się nie buntuje bo to idzie na
      msze za dusze zmarłego od żałobników -
      słyszałam też od koleżanki, że była też na takim ślubie - ale to też szło na
      msze za państwa młodych od gości weselnych - bo to taka regionalna tradycja, ale
      można przed takimi uroczystościami uzgodnić z księdzem, że nie chce się mszy i
      będzie OK. - widocznie nie wszystko było do końca uzgodnione i stąd to
      zdziwienie nie tylko to co widać jest ważne na ślubie !!
      • Gość: Izydor Re: pazerny proboszcz IP: *.nat.rsk.pl 04.09.06, 13:05
        Jak dają, to czemu nie maja brać? Utrzymanie kościoła kosztuje.
        • Gość: hmmmm Re: pazerny proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 13:36
          A teraz sytuacja teoretyczna: Czy ksiądz odmówiłby ślubu czy pogrzebu jeśli nie dostałby "w łapę"?
          • Gość: ja Re: pazerny proboszcz IP: *.intertele.pl 04.09.06, 19:54
            Noooo!!! Tak się zdaża. A mnie ciotowaty klecha nie uczynił chrzestnym gdyż nie uczęszczam każdej niedzieli. Może jak bym dał datek? No, ale nie dał bym. Straszny ze mnie skąpiec i drań.
            • Gość: normalny Re: pazerny proboszcz IP: *.68.78.82.pppoe78.tnp.pl 04.09.06, 21:19
              Gość portalu: ja napisał(a):

> Noooo!!! Tak się zdaża. A mnie ciotowaty klecha nie uczynił chrzestnym gdyż nie
              > uczęszczam każdej niedzieli. Może jak bym dał datek? No, ale nie dał bym. Stra
              > szny ze mnie skąpiec i drań.
              ===============================

No bo ty jeszcze nie dorosłeś do tego aby być chrzestnym. Nie pomogą nawet twoje
              zas... diengi!
          • Gość: sio czerwone Re: pazerny proboszcz IP: *.68.78.82.pppoe78.tnp.pl 04.09.06, 21:21
            nie!
    • Gość: muzyk Re: pazerny proboszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:50
      Nic nowego.Tace zdarzają się na pogrzebach np. w Miłocinie.Zdarzyło się w
      jednym kościele, że oburzny ojciec młodych "zrąbał" kotabasa publicznie za
      zbieranie tacy podczas ślubu i musiał oddać już zebrane datki jednak spłynęło
      to po nim jak po córze koryntu.
      • Gość: nascit Re: pazerny proboszcz IP: *.rzeszow.mm.pl 05.09.06, 18:14
        to ten ojciec wyszedł na nuworysza:) pieprzone czasy dorobkiewiczów i skapców.
        Tylko wymagania ale wobec innych.
        • Gość: Oldtimer Re: pazerny proboszcz IP: *.ruch.com.pl 06.09.06, 11:25
          ...głupich nie sieją....
          • Gość: 1944 Re: pazerny proboszcz IP: *.nat.rsk.pl 17.09.06, 10:15
            tylko sami się rodzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka