Dodaj do ulubionych

Zdrowa żywność

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 14:56
Co myślicie na temat zdrowej żywności?
Czy ona ma związek z naszym zdrowiem, ogólnym samopoczuciem ?
Czy ważne jest aby zwracać uwage na jakość jedzenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: kada Re: Zdrowa żywność IP: *.krak.tke.pl 25.01.07, 19:10
      nie ma co odkrywać Ameryki po raz drugi, oczywiście że tak..
    • Gość: ekolog Re: Zdrowa żywność IP: *.ostnet.pl 25.01.07, 21:04
      Zdrową żywność można nazwać jedynie tą która ma ekologiczny atest lub jest
      wyprodukowana klasycznymi sposobami w czystym środowisku. Wszystko inne to
      populizm nazwowy dążacy do zbicia dużej kasy.
      • Gość: konrad Re: Zdrowa żywność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:47
        Jesteśmy w szczęśliwym położeniu bo Podkarpacie jest czyste.
        Trafiają sie jeszcze rolnicy których sposób gospodarowania podobny jest do
        tego jaki stosował Boryna.Można więc trafić na zdrową żywnosć i poznać smak
        prawdziwej kiełbasy.
        Należy spełnić tylko dwa warunki.
        Po pierwsze zamiast do Hipermarketu pojechać na wieś.
        Po drugie znaleść takich rolników którzy olewają normy unijne i gospodarują tak
        jak czynili to ich przodkowie.
        • Gość: anna Re: Zdrowa żywność IP: *.rzeszow.mm.pl 25.01.07, 22:02
          > Po drugie znaleść takich rolników którzy olewają normy unijne i gospodarują tak
          >
          > jak czynili to ich przodkowie.

Dokładnie tak!!
          Włosi olali unijne normy a raczej wywalczyli sobie możliwosć produkowanie serów
          jak robili to zawsze.
      • Gość: anna Re: Zdrowa żywność IP: *.rzeszow.mm.pl 25.01.07, 21:59
        Masz trochę racji, ale w dobie straszliwej chemii dodawanej do żywnosci samo
        wyprodukowanie żywnosci PRAWIE bez sztucznych dodatków to juz dużo. W zalewie
        straszliwie przetworzonej zywnosci zdrowa zywnosc to taka jak najmniej
        przetworzona.
        Jak ludzie nie będą kupować napompowanych, gumowych chlebów i bułek, wedlin, w
        których jest 1% mięsa i 99 % sztucznych dodatków to juz dużo. Póki co stan
        świadomosci połączony z biedą społeczeństwa daje rozsmakowanie sie w chemii.
        Choc z ta biedą to tak nie do końca, bo jednak ugotowanie zupy, zrobienie sosu
        do makaronu wychodzi taniej niz ze słoika czy torebki. Ja potrafie pojąć, że
        ktos awaryjnie uzywa , ale podawanie tego regularnie dziecku, rodzinie świadczy
        o braku elementarnej wiedzy.
        • marcelina1968 Re: Zdrowa żywność 25.01.07, 22:05
          a dla mnie hitem jest robienie sałatki z....zupek chińskich sic!
          • Gość: anna Re: Zdrowa żywność IP: *.rzeszow.mm.pl 25.01.07, 22:15
            To tak samo jak z przepisami na chińszczyzne. Jak dla mnie to żenada kiedy
            kobieta 30 letnia majaca rodzinę, wykształcona podaje przepis na takie coś z
            użyciem fixa Knorra. Studenta jestem w stanie pojac, ale "pania domu" chwalacą
            sie, że takie cos "gotuje" nie.
        • Gość: kalina Re: Zdrowa żywność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 13:26
          >> Jak ludzie nie będą kupować napompowanych, gumowych chlebów i bułek, wedlin, w
          których jest 1% mięsa i 99 % sztucznych dodatków to juz dużo

A ja sie obawiam, że będą.. może u nas to jeszcze nie jest tak widoczne, ale jeszcze trochę i ta "zdrowa = ekologicznie produkowana żywność" będzie rarytasem, na który nie każdego będzie stać..
          dla przykładu będąc w USA zaobserwowałam, że najtańszy, zjadliwy, choć napompowany chemią chleb kosztował mniej niż 1$ za bochenek, podczas gdy za chleb z małą ilością chemicznych dodatków trzeba było płacić co najmniej 5-6 razy więcej..a w przypadku warzyw czy wędlin te dysproporcje były jeszcze większe..w przypadku gdy ma się skromy budżet i rodzinę do wykarmienia nie sposób chyba jeść tylko zdrowe rzeczy..
          • Gość: anna Re: Zdrowa żywność IP: *.rzeszow.mm.pl 26.01.07, 13:54
            Masz racje. Tak jest na świecie i w USA. Tam na zdrowa zywnosć mogą pozwolic
            sobie bogaci. U nas jeszcze nie jest tak tragicznie. Walą tej chemii strasznie
            duzo do żywnosći, ale mozna w tej samej cenie kupić jeszcze normalne jedzenie.
            Bułki, chleb ze Społem sa normalne. Są kiszone ogórki i kapusta kiszona, za
            które w dzielnicy Marais(jedyne miejsce gdzie można kupic) w Paryżu płaci sie
            jak za złoto:) Cieszmy sie, że mamy w naszym regionie normalny nabiał: śmietane
            , twaróg, kefiry z Trzebowniska. To jest normalne jedzenie na nie jakiś twór
            Ramafix czy cos takiego. Naprawdę jest jeszcze duzo dobrych rzeczy u nas, ale za
            pare lat to będą rarytasty za kosmiczne ceny.
            • Gość: kalina Re: Zdrowa żywność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 14:10
              Gość portalu: anna napisał(a):
              >Naprawdę jest jeszcze duzo dobrych rzeczy u nas, ale z
              > a
              > pare lat to będą rarytasty za kosmiczne ceny.

I tak się właśnie zastanawiam, czy jest jakiś sposób żeby temu zapobiec, czy raczej zmierzamy ku nieuniknionemu..bo jak sobie pomyślę, że za te kilkanaście lat dorównamy "zachodowi" także pod względem żywności, to mi się niedobrze robi :(
              • Gość: anna Re: Zdrowa żywność IP: *.rzeszow.mm.pl 26.01.07, 14:27
                Moim zdaniem tak niestety. Kamis na początku robił dobre przyprawy. Teraz to sól
                i glutaminian sodu. Moje koleżanki nie kupują normalnej śmietany Trzebowniska
                tylko Ramafix(nie wiem czy podaje prawidłowa nazwę tego tworu chemicznego), same
                jedza jogurty Danone i Bakomy, w których "owoce" mają porażajacy kolor, zamiast
                soli używaja Vegety. To w sumie ich sprawa, ale sądzę że producenci podłapia
                gusta(Kamis podłapał) i po co maja sie męczyć z wytwarzaniem dobrej zywnosci.
                Wycisna aromat z jednej tubki, smak z drugiej, zapach z trzeciej i mają towar,
                który ludziom smakuje i jest tani. To podobnie jak z produktami markowymi na
                początku lat 90. Te proszki do prania, płyny,kawy, herbaty były naprawdę dobrej
                jakosci. Ale koncerny wyczuły, że mozna Polakowi wcisnać kit, bo i tak sie nie
                zna. No i ludzie kupują te Liptony ekspresowe, w których są zmiotki. Co
                najgorsze przepłacaja strasznie.
                • marcelina1968 Re: Zdrowa żywność 26.01.07, 14:32
                  moim zdaniem jeszcze nie ma co narzekc, jak ktoś ma troszke zaciecia
                  kulinarnrgo to moze naprawdę zdrowo jeść...ja np. prawie całkowicie odeszłam od
                  wędlin...zamiast tego robie pasztety, piekę szynke albo karkówkę do chleba na
                  zimno ....o ile jeszcze swieze mięso można kupic to z wedlinami juz jest
                  nieciekawie..przykład kupiłam ostatnio troche szynki niby bez
                  konserwantów...cena mogłaby sugerowac, ze tak naprawdę jest i po przyniesieniu
                  do domu okazało sie, ze mięso ma mnostwo tych charakterystycznych dziurek,
                  które powstaja przy pompowaniu mięsa chemia...wniosek.....konserwanty sa coraz
                  lepszej jakości-:) coraz mniej ich czuc co niestety moze prowadzic do naduzyc
                  ze strony producentów..
                  • Gość: iga Re: Zdrowa żywność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 14:50
                    no tak, cieszmy się póki jeszcze można :)
                    bo w interesie wielkich koncernów spozywczych nie lezy chyba produkowanie zdrowej zywności, lecz taniej i na masową skalę.. ot, taki kolejny efekt globalizacji.. jesli ktoś jest zainteresowany, to polecam książkę "Pokolenie fast-foodu" E. Schlossera - autor opisuje m.in. sztuczki stosowane przez producentów zywności i naprawdę po lekturze jeść się odechciewa..
                    a ludzie zdający sobie sprawę i przywiązujący wagę do tego, co jedzą są chyba niestety w mniejszości..ale kijem wisły nie zawrocimy, nawet ze zmianami w świadomości społecznej :(
                    więc cieszmy się póki co, że nasz kraj jest nieco w tyle za "zachodem", bo przynajmniej dzięki temu zdrowsi jesteśmy :)
    • Gość: konrad Re: Zdrowa żywność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 22:32
      Mięso które po paru dniach nie zacznie się psuć nie może być mięsem.
      Towary miesiącami zalegające w HiperMarketam trudno nazwać nawet produktami
      mięsopodobnymi.
      • Gość: anna Re: Zdrowa żywność IP: *.rzeszow.mm.pl 25.01.07, 22:37
        Powiedz to ludziom, którzy zajadaja sie jogurtami Danona i cali dumni, że jedzą
        zdrowo:)
        U mnie taki jogurt przeleżał przez przypadek w lodówce i był 6 miesięcy po dacie
        przydatnosci. Otworzyłam spodziewając sie smrodu itp. Przeraziło mnie to, że
        wyglądał i pachniał ok.
        • marcelina1968 Re: Zdrowa żywność 25.01.07, 22:41
          zdrowo-:) bo dziś taka pani w telewizji mówiła, ze zdrowo bo "owoce prosto z
          drzewa" ......tylko, ze jogurt truskawkowy był-:))))))))) juz jej sie od tego
          zdrowego zarcia w głowie pomieszało -:)))
    • marcelina1968 a przy okazji.....gdzie kupie olej lniany... 25.01.07, 22:35
      w Rzeszowie...moze ktos wie???
      • Gość: anna Re: a przy okazji.....gdzie kupie olej lniany... IP: *.rzeszow.mm.pl 25.01.07, 22:39
        W ubiegłym tygodniu widziałam na Gałęzowskiego w Herbapolu, był tez kiedyś w
        Intermarche w Grafice , ale dawno nie byłam.
        • marcelina1968 Re: a przy okazji.....gdzie kupie olej lniany... 25.01.07, 22:41
          dzięki..
          • Gość: magda Re: a przy okazji.....gdzie kupie olej lniany... IP: 84.38.160.* 26.01.07, 18:53
            A gdzie w Rzeszowie można kupić produkty do egzotycznych potraw np. pasty curry czy mleko kokosowe itp.?
            • Gość: anna Re: a przy okazji.....gdzie kupie olej lniany... IP: *.rzeszow.mm.pl 26.01.07, 19:05
              Trzeba polować i szukać jak ma sie czas, a najlepiej kupować przez internet.
              Dlatego zasugerowałam w innym watku, ze byłby to niezły interes chyba taki
              sklepik. W Rzeszowie nawet nie mozna kupić sypkich przypraw wschodnich w tym
              podstawowego kuminu. Pasty curry bywaja w Intermarche i Tesco(bardzo ograniczony
              wybór), ale lepiej przez internet. Masz i tak opis dokładny wiec wiesz co kupujesz.
    • Gość: konrad Re: Zdrowa żywność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 17:36
      Idzie ku wiośnie.
      Przyjmimy opcje Tabula raza.
      Kup sobie piskle.
      wychowaj samodzielnie według ekologicznych zasad tzn kop dżownicce z z metra
      pod ziemią a jak wyrośnie kura wywstarczy do smaku posolć popieprzyć i
      smacznego.
      • genia50 Re: Zdrowa żywność 21.11.16, 10:37
        Jak można zjeść kurczaka,którego się wychowało i jest "znajomy"?
    • Gość: ann Re: Zdrowa żywność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 17:31
      a czy zgadzacie sie z teorią Michała Tombaka na temat żywności i jedzenia ?
    • wiktoriaj86 Re: Zdrowa żywność 12.01.16, 16:36
      koleżanka podesłała mi fajny artykuł na smaczne śniadanie www.sklepsmakosz.pl/omlet-kokosowo-dyniowy--dietetyczny--be-fit polecam ten ten artykuł omlet kokosowo-dyniowy. PYSZNE!
    • franek Re: Zdrowa żywność 12.01.16, 17:25
      Najzdrowsze jest mięso...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka