Dodaj do ulubionych

Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję

IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 19.03.07, 18:40
GW jak zwykle broni, manipuluje i promuje na maksa pomnik, szkoda gadać.
Obserwuj wątek
    • Gość: amilo Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.rzeszow.mm.pl 19.03.07, 19:06
      A może przenieść pomnik na któreś wzgórze na Słocinie?
      • Gość: Mieszkaniec Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 19.03.07, 19:10
        Poziom dyskusji nad pomnikiem i fakt że jest głównym tematem większości
        lokalnych mediów świadczy tylko o wsiowym charakterze tego miasta. W sumie
        Polacy mają rację że się z niego śmieją.
        • Gość: qqq Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:11
          Smieją to się z łojca dyrektora
          • Gość: amilo Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.rzeszow.mm.pl 19.03.07, 19:17
            A Bernardyni i tak tam nic nie wybudują – sprzedadzą działkę za duuuuużą kasę.
            Tylko teraz sprawa jest za świeża i muszą blefować. Tak będzie jeszcze z rok,
            dwa lata i sprawa się wyjaśni kto i co tam wybuduje.
        • Gość: Poznaniak Re: ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:18
          Mieszkam w Poznaniu i od jakiegoś czasu obserwuje to forum. Powiem wam szczerze
          że nie mogę zrozumieć tego że miasto pozbywa się czegoś co mogło by być jedną z
          atrakcji turystycznych, zresztą już tą atrakcją jest. O Rzeszowie wiem niewiele
          teraz wie dodatkowo tyle że PiS ma tu dużą władze i łatwo mu manipulować ludźmi.
          Pozdrawiam nie popełnijcie tego błędu bo w przyszłości będziecie tego żałować. A
          jeśli to że ktoś się uśmiecha patrząc na pomnik to chyba dobrze, mi tam się on
          nie kojarzył z niczym dopiero dzięki temu że jeden z przyjaciół z pracy który
          mieszkał kiedyś w Rzeszowie powiedział mi z dumą jak pomnik jest pieszczotliwie
          nazywany. Pozdrawiam będę tu zaglądał.
          • Gość: Mieszkaniec Re: ?????? IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 19.03.07, 19:35
            To właśnie prostackie społeczeństwo tego miasta nadało mu taką nazwę -
            adekwatną do ich gustów i stanu umysłów.
            • Gość: Mutagen Re: ?????? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.03.07, 20:13
              Nie osmieszaj sie drętwiaku z takimi teksciorami tutaj. Idz klepac paciorki
              przed telewizorem z TV TRWAM na ekranie :)))
              • Gość: Mieszkaniec Re: ?????? IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 19.03.07, 20:19
                Co się stało że tyle zmywaków zabiera głos na forum Rzeszowa? :)
                • Gość: SuperZmywarka ;) Re: ?????? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.03.07, 20:29
                  Zapytaj Ojca Dyrektora Tadeusza on prawdę ci powie. Pytaj synu o wszystko ino
                  przynieś meter żyta, kope jaj, jakąś gęś i z pół świnioka ;))) Bedzie dobrze ;)
                  hehehehehehehehehe

Narta
                  • Gość: Mieszkaniec Re: ?????? IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 19.03.07, 20:51
                    Frutrujesz się bo musisz stawiać laskę bossowi? Bez tego nie wystarczyłoby
                    pewnie na opłacenie miejsca w 8-osobowym pokoju :)
                    • Gość: Wsiok z Mrowli [...] IP: *.ipt.aol.com 19.03.07, 22:46
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • olias Re: ?????? 19.03.07, 23:53
            nie miasto chce się pozbyć pomnika tylko oszalali nienawiści bernardyni.
            Przynoszą wstyd miastu, zakonowi, katolikom.
          • dragony69 Re: ?????? 20.03.07, 08:37
            POZNANIAK MA RACJĘ.OBAWIAM SIĘ,ŻE DECYZJA JUZ ZAPADŁA I TAK GO ROZBIORĄ.W TEJ
            SYTUACJI LEPIEJ GO PRZENIEŚĆ !MOŻE PRZY WYJEŹDZIE NA GŁOGÓW ?
            • Gość: Mieszkaniec Re: ?????? IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 20.03.07, 09:13
              Rozmowa z prof. Marianem Koniecznym, autorem pomnika Walk Rewolucyjnych

PRZECZYTAJ WIĘCEJ

Rzeszów bez pomnika
              20-03-2007
              Bernardyni zburzą pomnik
              18-03-2007 - Czy rozmawiał pan z ojcami bernardynami na temat pomnika?

- Rozmawiałem. Zakonnicy pytali mnie, czy jest techniczna możliwość
              przeniesienia pomnika w inne miejsce.

- A jest taka możliwość?

- Absolutnie nie. Ten pomnik ma bardzo głębokie fundamenty, umocowany jest na
              mocnej konstrukcji. Nie ma takiej możliwości, żeby go zdemontować i przenieść
        • Gość: Maniak Pomnika :) Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.range86-145.btcentralplus.com 19.03.07, 19:27
          O wsiowości to świadczy twój buraczany tekst i plany jakiegoś smierdzącego
          warzywniaka w centrum miasta wojewodzkiego oraz partyjno-koscielne machloje
          przy przekazaniu placu, jak w typowej wsi gdzie sołtys z plebanem decyduje o
          wszystkim. Precz z tego forum chamie nieskrobany.
          Jakos nie slyszałem zeby sie ktos smiał z Rzeszowa a wrecz przeciwnie
          przewaznie ludzie sa zdziwieni jakie to ladne czyste i nowoczesne miasto.
          Ale widac ze niektorym nic nie pasi brak im dystansu i poczucia humoru.
          Turlaj Sombrero
        • wiezet Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 20.03.07, 11:10
          te, ty z miasta, daj go do nas na wieś, a bedziemy wiedzieli co z nim zrobić.
          jestes z miasta co widać slychac i czuć, oj jak bardzo czuć
      • Gość: AMILO Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.rzeszow.mm.pl 19.03.07, 20:47
        PYRY na forum? - to oni maja elektryczność?:)
        • Gość: revenant Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: 82.177.97.* 19.03.07, 21:06
          Co masz do dościa z Poznania? twój wpis świadczy o tobie...
          • Gość: revenant Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: 82.177.97.* 19.03.07, 21:08
            Gość z Poznania wie co mówi w przeciwieństwie do niektórych.
        • olias Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 19.03.07, 23:55
          głupi jesteś. podziekuj za post - każdy post zwiększa i tak niedużą szansę na
          ocalenie pomnika
    • Gość: baranowka nasz pomnik IP: *.dnet.pl 19.03.07, 22:48
      taki pomnik to jest jedyny niepowtarzalny na cala polske i nie mozena go
      przeniesc lub wyburzyc , a czego Kosciola nie wyburza ?? przeciez w rzeszowie
      jest ich pod dostatkiem i bernardyni mogli by sie do nich poprzenosci :D:D:D
      • Gość: kiki Re: nasz pomnik IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 19.03.07, 23:49
        i tu się zgadzam z przedmówcą... ten pomnik jest chyba jedyną charakterystyczna budowlą w Rzeszowie (przez jakiś czas był też Hotel Rzeszów ale jak widać już nie będzie) więc nie wiem jak można w ogóle rozważać opcję wyburzenia tego pomnika.

Ps. Kościołów za to jest mnóstwo:P
      • olias Re: nasz pomnik i tak ma zostać 19.03.07, 23:58
        no właśnie, to jest jakiś pomysł. Skoro bernardyni i pomnik nie mogą
        współistniec - wyprowadźmy bernardynów. Na Kamczatkę, na księzyc, nieważne.
        Ciekawe - jakie by były wyniki referendum - kogo "wyprowadzić" - pomnik czy
        bernardynów?
        • Gość: Rzeszowianin Re: nasz pomnik i tak ma zostać IP: 75.126.114.* 20.03.07, 00:03
          Ciekawe. Może taki jak sondaż Nowin - 80% za wyburzeniem pomnika. Ty byś nie
          mógł brać udziału bo nie mieszkasz w Rzeszowie. I przestań obrażać Bernardynów.
          • podkarpacki Re: nasz pomnik i tak ma zostać 23.03.07, 20:59
            no popatrz!
            a dzisiaj przeciwko wyburzeniu juz ponad 50%
          • olias Re: nasz pomnik i tak ma zostać 24.03.07, 00:06
            historia tych którzy burzą nazywa znacznie gorzej
      • misio_zbysio Re: nasz pomnik 21.03.07, 07:23
        Twój post świadczy o gustach mieszkańców Rzeszowa i ich świadomości.
        Porównywanie zabytku do kupy betonu bez ŻADNEJ wartości artystycznej!
    • olias Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 19.03.07, 23:50
      dla mnie to na razie jest jakby 1:0. Braciszkowie "zauważyli' że pospólstwo się
      burzy. A to już dużo. Konieczne jest zasypanie - postami w większej ilości -
      forum. jasne i dobitne przekonanie braciszków że zburzenie pomnika będzie ich
      kosztować. Stworzenie sytuacji, gdy ludziska będą się wstydzić zbliżać się do
      ich klasztoru.
    • Gość: Rzeszowianin Prośba do Oliasa IP: 75.126.114.* 20.03.07, 00:02
      Przestań człowieku przypisywać swój fanatyczny stosunek do pomnika wszystkim
      rzeszowianom. Zajmij się Nową Sarzyną - swoim miastem, a nie Rzeszowem.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Rodowity Beton Prośba do "Rzeszowianina" IP: *.range81-157.btcentralplus.com 20.03.07, 20:17
        Słuchej no Mietek zajmij się dopłatami do swoich chabazi tam u siebie na
        paryjach skąd Cię tu wyekspediowała za ostatnie zaskurniaki motka z łojcem po
        nałuki do Rzeszowa coby cię na miastowego wyprowodzić.
        Zrób sondaż: Czy Bernardyni powinni dostać za darmochę plac w centrum Rzeszowa
        z przeznaczeniem na warzywniak dla obłąkanych maniaków religijnych?\
        Zobaczysz jakie będą wyniki głosowania.
        I przestań piepszyć o tym skąd kto pisze bo to "nima" znaczenia prosty cieciu.
        specjalnie piszę w twoim wsiurkowatym narzeczu zebyś przyczaił o co śmiga.
        NIMA rozumisz znaczenia i ciebie też tu już "nima" prawa być ćwieku z katany
        wiejskiego metala :)))))
      • olias Re: Prośba do Oliasa 24.03.07, 00:10
        ok. 1 mln zł potrzeba by zburzyć pomnik. po co?
    • macpherson Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 20.03.07, 00:19
      Właściwie to przyglądając się pomnikowi na chłodno, bez jakichkolwiek sentymentów, można przyznać spokojnie że on jest zwyczajnie paskudny i nie nadaje się na centralne miejsce w Rzeszowie. A może po prostu go rozebrac i przenieść w inne miejsce? Symbol by został ale nie oszpecał tak najważniejszego punktu w mieście.
      Ciekawe jak będzi wyglądać ta okolica bez pomnika i hotelu Rzeszów - obie to wysokie budowle, a jak na pierwszym planie będzie jakiś płaski kościółek to trochę kiszka, hmm.
      • Gość: Rzeszowianin Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: 75.126.114.* 20.03.07, 00:22
        Cos Ty, przecież jak powstanie Cushman to będzie 8-piętrowy biurowiec i dalej
        hotel obok wiaduktu śląskiego. Co do tego że pomnik jest paskudny zgadzam się.
        Oblesny, szary i kiczowaty. Przynosi wstyd Rzeszowowi.
      • Gość: Artycha Lepszy Pomysł !!! IP: *.ipt.aol.com 20.03.07, 21:04
        A nie myślisz ze nie lepiej byłoby zrobić nowoczesny ogórd miejski ze Skate
        Parkiem i pomnikiem przebudowanym na fajnie podswietlony awangardowy monument
        ze szkła i nowoczesnych materiałów. To byłoby coś co by nas rozsławiło na cały
        świat jesli byłoby dobrze wykonane z rozmachem. A teraz będą tam jakieś
        prowincjonalne grządki. Syf kiła i mogiła w mózgach decydentów ... i nie
        tylko ...
    • Gość: mieszkaniec Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: 195.136.36.* 20.03.07, 07:00
      Ludzie w naszym miescie rzadzonym przez czarnych to juz od dawna bylo wiadome
      ze beda chcieli rozwalic pomnik. Ja sie nie zgadzam dla mnie to wazne miejsce
      orjetacyjne dla gosci z poza Rzeszowa. Jestem mieszkancem miasta i mam troche
      lat ale dla mnie to nie pomnik czynu rewolucyjnego tylko Wielka Ci... I nie
      wolno jej ruszyc.
      • Gość: LOLek Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: 195.117.30.* 20.03.07, 08:08
        ...zaprawde powiadam Wam...nbiważne jak mówia- dobrze czy źle...ważne że wogóle
        o Rzeszowie gdzieś się mówi.
        Jeżeli ma być na językach całej Polski (i Polonii "na zmywakach") to dobrze bo
        przynjamniej nie bedziecie czuli sie zapomniani.
        Oczywiście każdy z nas woli jak się o nim (o mieście) pozytywnie.
        P.S...."Polonia na zmywakach" nie jest określeniem obraźliwym:))) i proszę go
        tak nie traktować.
        • Gość: Mieszkaniec Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 20.03.07, 09:16
          Na pewno lepszy wizerunek ma Wąchock niż np. Opatów. Turyści tłumnie zjeżdżają
          się do Wąchocka a mieszkancy żyją w wielkim dobrobycie. Ludzie którzy używają
          tej wulgarnej nazwy na pomnik to chłopskie prostactwo.
          • Gość: Cham prosty Mieszkaniec kończ waść ... IP: *.range81-157.btcentralplus.com 20.03.07, 20:44
            .

OJOJOJOJOJOJJO Mieszkaniec się zmięszał bidulek przepotworniasto bo ktoś
            śmiał używać w "jego" mieście skandalicznego słowa: PICZA oraz pochodnych. No
            koniec wszechświata Matko Bosko Bernardyńsko.
            A Hrabia Aleksander Fredro - mówi ci to coś i tzw: 12 księga Pana Tadeusza
            którą to z największym kunsztem recytuje od lat niejaki Daniel Olbrychski vel
            Kmicic to kto to są, proste chamy od pługa. Pewnie Hrabia Fredro tyż się z
            pospólstwa wywodził nie? Heheheh
            Oby się sami tacy rodzili na naszej ziemi tumanie.

Wio do książek rachityczny bigocie.

A co się tyczy Wąchocka to gdyby nie dowcipy to nikt by nie słyszał o tej
            mieścinie a tak to każdy turysta przejeżdżający w pobliżu wpada tam na chwilę i
            wydaje jakieś pieniądze. Jest tam nawet muzeum humoru i tamtejszym ludziom to
            nie przeszkadza ponieważ nie mają tony kompleksów tak jak Ty oraz wiedzą co to
            znaczy poczucie własnej wartości.
            I przede wszystkim nikt się z Rzeszowa i Pomnika nie nabija, ja nie słyszałem o
            takim przypadku a wręcz przeciwnie turystom pomnik się podoba i czują do niego
            sympatię. Ale do takich ciasnych łepetyn to nie dociera.
            Dwa razy widziałem jak ludzie z Holandii i Francji robili pod nim zdjęcia,
            mówili że specjalnie odbili do Rzeszowa w drodze do Krakowa bo słyszeli o
            pomniku.
            I co? Kaszkiecie
    • Gość: ja Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: 62.29.248.* 20.03.07, 08:18
      W kraju rządzi Rydzyk a w Rzeszowie Bernardyni... Jak zwal tak zwal księża
      rządzą światem.... żałosne
    • Gość: G Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.krak.tke.pl 20.03.07, 08:56
      to by zniszczyło pogląd na bernardynów . mam nadzieje, że to tylko głupie plotki.
      • Gość: kasandra Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 09:29
        zostawcie pomnik w spokoju!!!!!!!!!!! każdy kto nie jest z tąd to doskonale wie
        że pomnik to rzeszowski znak rozpoznawczy, pozatym co to komu przeszkadza -
        książ proboszcz chce miec ławeczke pod drzewkiem na skrzyżowaniu??? to ja
        proponuje wyburzyć hale na podpromiu bo tam jest ładniej bez niej, ponadto
        ratusz też przyszkadza bo blokuje dostep do rynku..... szkoda słów na pazerność
        • Gość: Dawid Zburzyc ten syf IP: *.wsiz.rzeszow.pl 21.03.07, 12:25
          CZAS NA NOWY RZESZOW
    • Gość: gość Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.tzmo.com.pl 20.03.07, 09:26
      Zastanawia mnie tylko, dlaczego bernardyni się tak cipą interesują. Oni chyba w
      celibacie żyć mieli, nie?
      Ręce bernardynów precz od cipy!
    • Gość: aaa Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.rzeszow158.tnp.pl 20.03.07, 10:12
      ja piernicze , bernardyni czepiają sie nie wiadomo czego, hotel juz znika, jak
      zniknie pomnik to czym nasze miasto się bedzie wyróżniac ???? szok, SPADAĆ OD
      POMNIKA !!!!
      • z00ropa łapska precz od Wielkiej Rzeszowskiej! 20.03.07, 10:32
        Szczecin przeciwko zburzaniu pomnika Czynu Rewolucyjnego!!!
        • Gość: Mieszkaniec Re: łapska precz od Wielkiej Rzeszowskiej! IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 20.03.07, 10:40
          Nie wypowiadaj się za Szczecin.
          • aptyalismus Re: łapska precz od Wielkiej Rzeszowskiej! 20.03.07, 13:56
            A TY OSZOŁOMIE PRZESTAŃ WYPOWIADAĆ SIĘ ZA RZESZÓW BO BO MIESZKAńSCY TEGO MIASTA
            NIE DALI CI DO TEGO PRAWA I NIGDY GO PAJACU NIE DOSTANIESZ!
            Oszołom jesteś i tyle.
            Fanatyk zaślepiony, otępiony przez pranie mózgów radia maryja, lpru i pisu.
            Ty, Res, As i jeszcze ktoś piszacy z tego samego asdresu, pewnie jedna i ta sama
            osoba bo wypowiedzi wszystkich na tak samo żenująco niskim, prostackim i
            chamskim poziomie przedstawiające to samo otępione i sprane przez propagandę
            nienawiści wiadomo kogo chore rozumowanie.

Na takich oszołomach jak ty bazuje obecna, najgorsza ze wszystkich
            dotychczasowych, władza. Prezentujesz ten sam poziom dokładnie co lepper z
            giertychem i kaczorami razem wzięci.
            Przez takich jak ty teren w środku miasta wartości 11ml złotych trafił w pazerne
            łapska klechów.
            Przez takich jak ty nasze miasto straci jedyny symbol.
            Przez takich zawistnych, tępych pajaców jak ty to miasto i państwo jeszcze wiele
            straci niestety :(
            Zero poczucia humoru, zero tolerancji, zero wyrozumiałości, zero kultury, zero
            ogłady, zero pomyślunku, jedno wielkie zero... Jak to miller(nie żebym go lubiał
            ale hasło mu się udało) do ziobry powiedział kiedyś? Że kim jest? To sobie to
            powtórz ode mnie do siebie panie mieszkaniec, as itd...
      • Gość: Zulugula Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.rzeszow158.tnp.pl 20.03.07, 11:06
        Żebyscie nie przeoczyli - głos zdrowego rozsządku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=59336524&a=59350734

• wiezet Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 20.03.07, 11:07
      to nie gadaj
    • wiezet Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 20.03.07, 11:19
      A po wszystkim rzeszów będzie jedną dużą wiochą z karczma i kościólkiem w tle
      • Gość: Mieszkaniec Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 20.03.07, 11:22
        Przyznajcie - gdybyście mieli do wyboru centrum Cushmana, Millenium Hall,
        Resovia Park, Castę, terminal na lotnisku i teatr muzyczny pod warunkiem że
        wyburzą pomnik, albo żeby nic z tego nie powstało ale pomnik by został -
        wybralibyście pomnik. Dlatego właśnie inne miasta nas ru..ą.
        • Gość: Hood Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.chello.pl 20.03.07, 12:06
          Ale przecież to nie jest taki wybór! Będzie i Cushman iMillenium Hall i może nawet Resovia Park a do tego może zostać pomnik! To sie nie wyklucza. A pomnik jest rozpoznawalnym symbolem Rzeszowa czy ktoś tego chce czy nie i żadni Bernardyni tego nie zmienią a najwyżej wkurzą sporą część Rzeszowiaków.
          • Gość: biskupadupa Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: 84.38.160.* 24.11.07, 22:48
            Miastem rządzi biskup i im wieksza bieda - tym on ma większą władze - to proste !
        • bravocharlie Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 20.03.07, 12:18
          Cóż za mądrość, inteligencja, przenikliwość. Byłbyś wspaniałym analitykiem.
          Zresztą podobni tobie siedzą tam w Warszawie... Zostali wybrani... Ehhhh

Piss off.
        • Gość: Janek Woda Debilizm nie jedno ma imie :))) IP: *.ipt.aol.com 23.03.07, 20:51
          O czym ty Patalongu piszesz? Wszystko o czym tu nagryzmoliłeś ma szansę powstać
          w Rzeszowie w ciągu najbliższego czasu a że jeszcze nie powstało to WINA
          RADNYCH takich jak ci KTÓRZY ODDALI PLAC WRAZ Z POMNIKIEM BERNARDYNOM ZA
          DARMOCHĘ !!!
          Jestem za każdą inwestycją która uczyni moje miasto bardziej konkurencyjnym,
          zasobnym i atrakcyjnym.
          CO za infantylne rozważania chłopaczku tutaj uskuteczniasz? Gdyby gdyby Gdyby
          dziadziuś miał w berecie antenkę to by odbierał Radio Maryja :)))
          Cushman, Lotnisko, Casta, Millenium Hall, Teatr Muzyczny i inne inwestycje:
          TAK TAK TAK TAK TAK TAK ... ROZKRADANIE MIASTA I PANOSZENIE SIĘ PRYMITYWÓW NIE
          NIE NIE i JESZCZE RAZ NIE.
          ZOSTAWIĆ POMNIK !!!
        • podkarpacki Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 23.03.07, 21:08
          Tak! A gdybyśmy mieli do wyboru: być mądrym i bogatym, czy głupim i biednym, to
          wybralibyśmy to drugie żeby nas wszyscy ruchali...
          Bo to lubimy :-)))
    • Gość: Rezydent Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.ostnet.pl 20.03.07, 12:04
      Skoro pomnik zle sie kojarzy i nalezy go zburzyc to kontynuujac ten tok
      myslenia nalezy zrownac z ziemia wiele innych miejsc ktore przywodza znacznie
      gorsze skojarzenia, np. oboz w Oswiecimiu, zamek w Malborku, setki pomnikow
      ktore stoja wzdluz i wszerz Polski a nawiazuja do sowieckich tresci.
      • Gość: Rezydent Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.ostnet.pl 20.03.07, 12:14
        dodam ze klade lage na Bernardynow i cala ta pazerna czarna cholote ktorej
        spoleczenstwo w duzej mierze moze zawdzieczac panujacy prymitywizm w ocenianiu
        zyciowych priorytetow.
    • Gość: sg Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.19.165.19.osk.enformatic.pl 20.03.07, 12:21
      Przecież za 100 lat nikt nie będzie pamiętal kto na przełomie wieków był w
      Polsce premierem, o dekomunizacji pamiętac będa tylko historycy itp. Tak jak i
      my nie wiemy kto był przed kilkudziesięcioma laty ministrem, wojewoda
      burmistrzem itp. Zostanie dla mieszkańców tylko to co jest historią miasta,
      czyli ładnym czy brzydkiem osiedlem, dobrymi albo złymi rozwiazaniami
      kominikacyjnymi, nowym czy starym dworcem itp.Nie patrzmy więc na pomnik czy
      jest on symbolem PRL. Zapewne i jest, tak jak i wszyscy, którzy wówczas
      chodzili do szkoły. Czyli jest częścia historii miasta. Patrzmy czy szpeci, czy
      też nie, czy przeszkadza w planach architektonicznych. Nie wiążmy wszystkiego z
      polityką !!
      • Gość: Rezydent Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.ostnet.pl 20.03.07, 12:37
        A wg. mnie to ten twor-katedra w Zalesiu pod rzadami mafioso Maca wcale nie
        pasuje do charakteru tamtej archtektury i nalezaloby to jak najszybciej zrownac
        z ziemia a na to miejsce pobudowac piekne mieszkania, to bylaby super wizytowka
        miasta i super swiadectwo dla wladcow tego grodu.
      • Gość: Adam Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 12:56
        A ja powiem, ze ani nie szpeci ani nie przeszkadza! Jezeli komus sie nie podoba
        to jego sprawa, mie sie podoba. rzecz gustu a o gustach sie nie dyskutuje. Mi
        np nie podoba sie nowy urzad marszalkowski i co? I nic. Nikt napewno go nie
        wyburzy bo dopiero co go stawiaja. Urzad marszalkowski bedzie 100 razy bardziej
        kiepski od pomnika i co? I nic i musze z tym zyc. Tak samo ty jeden czarny z
        drugim nauczcie sie zyc z pomnikiem jak wam sie nie podoba.
        • aptyalismus Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 20.03.07, 14:16
          > Tak samo ty jeden czarny z drugim nauczcie sie życ z pomnikiem jak wam sie nie
          podoba.

Żeby się czegoś nauczyć potrzeba choć trochę inteligencji. W przypadku jednego
          czarnego z drugim ewidentnie widać, że IQ nie przekracza temperatury pokojowej
          więc nie łudźmy się, że oni się czegokolwiek nauczą.
          To tak jakbyś chciał świnię jedzenia sztućcami uczyć...
          • Gość: Smiley Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: 75.126.114.* 20.03.07, 14:41
            Mylicie sie, jest dokladnie odwrotnie. To wy juz niedługo bedziecie musieli
            przyzwyczaic sie do zycia bez tego pomnika :)
            • aptyalismus Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 20.03.07, 15:09
              Jeśli będziemy musieli to sie nauczymy.
              Do tej pory to wy musieliście nauczyć się żyć z pomnikiem. Ile lat na to
              mieliście? Duużo. I co? I jakoś się nie nauczyliście...
              Więc sie nie mylimy.
    • Gość: Hehe Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.116.199.237.mielec199.tnp.pl 20.03.07, 14:53
      W Bernardyńskich ogrodach postawią skarbonki na wrzucanie pieniędzy dla biednego
      zakonu,hahaha
      • aptyalismus Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 20.03.07, 15:03
        Naah, oni aż tacy głupi nie są, będą wiedzieli, że ludzie im tam wiele nie wrzucą.
        Postawią fontannę życzeń do której trzeba będzie piątaka wrzucić, żeby się
        życzenie spełniło i co dzień o świcie braciszek w masce do nurkowania będzie
        żetony zbierał...
        • Gość: Rzeszowiak Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.nat.rsk.pl 20.03.07, 21:46
          Pomnik zrósł sie z miastem. Jeśli figury budza kontrowersje, to zmieńcie
          figury, kształt pomnika niech zostanie.
    • olias Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję 20.03.07, 22:52
      proszę, proszę - "ogrody bernardyńskie'. jakaż szumna nazwa. A pokory, do
      cholery to by się nie przydało nieco!?
    • Gość: Boss Chyba żartujecie, że pomnik to symbol Rzeszowa !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 07:09
      Co wy wszyscy pierniczycie, jaki symbol Rzeszowa jaki symbol? co wy wszyscy
      ogłupieli. Pomnik jest komunistyczno-socjalistycznym symbolem i należy go jak
      najszybciej unicestwić!!! Chyba zaratujecie, że mam mówić o tym jako symbol
      Rzeszowa buahahahah. Widać, że mózgi wam sie zlasowały. Ten pomnik nalezy
      usunąć!!!!
      • Gość: Myślący Re: Chyba żartujecie, że pomnik to symbol Rzeszow IP: *.ipt.aol.com 21.03.07, 20:55
        Ciebie trzeba było usunąć heheheeheheheh tumanie bez szkoły i szacunku dla
        historii BO TAKĄ MIELIŚMY HISTORIĘ !!! USUN TEZ WSZYSTKIE ZABYTKI ZBUDOWANE POD
        ZABORAMI W PIŹDZIEC BO TO SYMBOL ZABORCÓW hehehehehehe DEBILKU :P
        RZESZÓW KOJARZY SIĘ TYLKO Z POMNIKIEM, WSK I ZAMKIEM LUBOMIRSKICH oraz
        TADEUSZEM NALEPĄ i ŻUŻLEM.
    • Gość: pk Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.dnet.pl 21.03.07, 08:37
      Trzeba byc wielkim idiota zeby zniszczyc ten pomnik, nasza historie, czesc nas -
      mieszkancow Rzeszowa...
    • Gość: gość Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.intertele.pl 21.03.07, 09:51
      pomnik jest żałosny, a w innych miastach śmieją się z takiej "chluby" Rzeszowa
      • Gość: artu Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: 195.117.30.* 21.03.07, 10:48
        Pomnik zostac musi ! Rzeszow od lat kojarzy sie z tym pomnikiem a pomnik z
        Rzeszowem
    • Gość: Dawid Wyburzyć pomnik IP: *.wsiz.rzeszow.pl 21.03.07, 12:22
      Dziennikarze przestancie klamac, wiekszosc mieszkancow chce jego wyburzenia. To
      ze jakiemus tam gosciowi z GW sie podoba (no i ma też fankę panią Magdę Mach)
      to nie znaczy ze macie pisac ze wszyscy chcą by został!!!
      • Gość: Rozsądna Głowa Re: Wyburzyć pomnik IP: *.ipt.aol.com 21.03.07, 23:27
        Pomnik musi zostać cepie za kilkadziesiąt lat co pokarzesz dziecku jako
        pamiątkę i dowód na to ze mielismy w Polsce komunizm? CO?
        Sam jeszcze przyznasz rację tym któzy chcą ocalić ten monument
        • Gość: Zmęczona Głowa :) Re: Wyburzyć pomnik IP: *.ipt.aol.com 21.03.07, 23:30
          Pokażesz oczywiscie przez ż Przepraszam za błąd :)i literówke w którzy :)
    • Gość: nascit Pomnik znak rozpoznawczy Rzeszowa IP: *.rzeszow.mm.pl 23.03.07, 14:54
      W Polsce ludzie kojarzą z Rzeszowem głównie ten żałosny pomnik. Kojarzą i...
      kiwają głowami z politowaniem. A rzeszowianie się cieszą, bo mają się czym
      pochwalić. Żałosne.
      • Gość: Alojzy Bąbel Re: Pomnik znak rozpoznawczy Rzeszowa IP: *.ipt.aol.com 23.03.07, 21:07
        "Kiwają z politowaniem głowami" - chyba Twoi znajomi z kółka różancowego albo
        bractwa adoratorów Fallusa Wielkiego Dyrektora Tadeusza drętwy bukiecie. ja
        znam wielu ludzi spoza Rzeszowa i zza granicy którym się pomnik bardzo podoba a
        do calej sprawy podchodzą na luzie i z dystansem kołku.
        Z politwaniem to kiwają głowami normalni ludzie na widok takich
        przynudzających rachitycznych dewotów jak Ty. Bujaj się
        • podkarpacki Re: Pomnik znak rozpoznawczy Rzeszowa 23.03.07, 21:21
          Zapewne niewiele mamy do powiedzenia, bo pomnik wraz z gruntem przeszedł na
          własność Ojców Bernardynów. Możemy tylko mieć nadzieję, że trafią do nich dobre
          argumenty za tym aby go pozostawić. Większość postów na tym forum niestety tych
          argumentów nie przysparza. Jak w każdej sprawie królują płytkie pyskówki. A
          przecież rzeczowych argumentów nie brakuje, prawda? Wypowiadajmy się rzeczowo i
          od ludzi o odmiennych poglądach oczekujmy tego samego. A na koniec zestawmy te
          argumenty i poddajmy rzeczowej ocenie. Moim zdaniem (choć nie chciałbym
          przesądzać wyników) lepiej broni się pogląd o pozostawieniu pomnika, ale zdaję
          sobie sprawę z tego, co napisałem na początku.
          Dla mnie ten pomnik jest świadectwem pewnej epoki, którą każdy ocenia po
          swojemu. Jednak niezależnie od tej oceny, ta epoka jest już częścią naszej
          historii. Pora nabrać do niej dystansu.
      • katolik_prawdziwy Re: Pomnik znak rozpoznawczy Rzeszowa 23.03.07, 21:26
        Dokładnie tak jest i przeraza ze ludzie tego nie rozumieją.
    • Gość: Statysta Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: *.166.unknown.vectranet.pl 23.03.07, 22:37
      Dzisiaj usłyszałem ciekawą moim zdaniem opinię o dalszym losie pomnika. Jest
      własnością O. Bernardynów, więc zamiast wydawać ciężką forsę na zniszczenie
      poddać go małej modernizacji i odnowie. Potem umieścić symbole kościołów
      istniejących w naszym regionie, poświęcić a potem pod nim podziękować za to że
      bezpowronie odeszły te czasy kiedy powstał. Najbardziej reprezentacyne miejsce
      do odprawienia mszy przy czterech ołtarzach. Mozna przypuszczać że echo poszło
      by nie tylko na całą Polskę. Temat kontrowersyny ale napewno ciekawy.
      • Gość: zzz Re: Rzeszowski pomnik budzi gorącą dyskusję IP: 84.38.160.* 24.03.07, 12:58
        łapy mnichów precz od pomnika
      • Gość: nascit Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.rzeszow.mm.pl 24.03.07, 13:02
        pięknie się wkomponowała w zamek, szkoda że po wojnie ją usunięto. Myślę, że
        byłaby to wspaniała atrakcja turystyczna i każdy kojarzył by Rzeszów nie z
        pomnikiem z proletariuszami, a z pięknym zamkiem,nad którym -dla upamiętnienia
        czasów historycznych - królowała by swastyka.
        Ten pomnika jest wstrętny, a został wzniesiony po to aby codziennie przypominał
        rzeszowianom że nie ma innej możliwości jak oddawanie hołdu szeroko pojętej
        komunie.
        • Gość: Obywatel GG Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.ipt.aol.com 24.03.07, 19:58

Z zamku usunięto swastykę z dokładnie tego samego powodu z jakiego usunięto
          Ci mózg :)))
          Weź chłopcze rozbieg i strzel sobie barana o krawężnik może wtedy zaskoczysz
          jaki stek bzdur tutaj nabazgrałeś.
          Swastyka była symbolem nazistów i faszyzmu uznanego w naszym kraju za USTRÓJ
          ZBRODNICZY komunizm nie jest w naszym kraju uznawany za zbrodniczy ustrój a
          nawet gdyby był to POMNIK nie gloryfikuje KOMUNIZMU ani nie jest symbolem
          okupacji przez ZSRR, nie ma na nim ani radzieckiej gwiazdy ni sierpa i młota.
          Jest orzeł bez korony - bo takie mielismy wtedy godło i taka była nasza
          historia.
          Pomnik symbolizuje walki rewolucyjne !!! Dokładnie jakie nie wiadomo. Pamiętaj
          że prości ludzie często oddawali swoje życie za wielkie ideały i piękne rzeczy
          i nie ważne czy walczyli o komunizm czy też o coś innego WALCZYLI O POPRAWĘ
          SWOJEGO LOSU. Na pomniku są właśnie tacy prosci ludzie: Chłop Robotnik i
          Zołnierz. Mnie ten pomnik niczym nie obraża choć jestem ZAGORZAŁYM
          ANTYKOMUNISTĄ i nigdy w życiu nie głosowałem na postkomunistów. To jest
          swiadectwo naszej historii i jej sie już nie zmieni.
          Pomnik wcale nie jest wstrętny jest nieco toporny z racji użytych do budowy
          materiałów (beton) ale wystarczy go tylko nieco odrestaurować położyć nań coś
          ciekawego i bedzie ok. Pomnik ma swój klimat który docenią dopiero następne
          pokolenia. Wierzę Eifla w Paryżu wielu Paryżan chciało z początku najnormalniej
          zdemontować z tego powodu iż szpeciła miasto !!! Dzisiaj nikt sobie nie
          wyobraża Paryza bez tej budowli.
          Więcej rozsądku więcej szacunku dla historii i samych siebie.
          I to tyle ... albo aż tyle
          • Gość: Mieszkaniec Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 24.03.07, 20:08
            Trzeba być kretynem żeby porównywać wieżę Eiffla do tego pomnika i dziwi mnie
            że jest to koronny argument jego obrońców. Może jeszcze porównaj do niego
            Empire State Building albo CN Tower w Toronto.
            • Gość: nascit Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.rzeszow.mm.pl 24.03.07, 20:39
              obywatelu gg. twoje tłumaczenie jest żałosne. Udane dziecko bolszewickiej
              rewolucji. powinieneś ty być na tym pomniku jako symbol głupoty. Równie dobrze
              można powiedzieć że młodzi ssmani to byli prości ludzie którzy wierzyli że
              narodowy socjalizm uszczęśliwi ludy europy. Upadł komunizm pomnik też powinien
              upaść. I to już 18 lat temu. Zresztą ten teren od zawsze należał do klasztoru a
              pomnik został na nim bezprawnie postawiony
              • cool_kid Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? 24.03.07, 21:11
                Wyrazy poparcia.
              • Gość: Obywatel GG Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.ipt.aol.com 25.03.07, 12:43
                Słuchaj ciemniaku młodzi SS-mani szli zabijać ludzi do tego byli szkoleni i
                dobrze wiedzieli co robią. Ten POMNIK NIE GLORYFIKUJE ŻADNYCH KONKRETNYCH WALK.
                Nie ma tam SS manów CZekistów i żołnierzy NKWD TUMANIE !!!
                JEST POLSKI CHŁOP POLSKI ROBOTNIK I POLSKI ŻOŁNIERZ, kapewu?
                Przed wojną było wielu młodych socjalistów którzy oddali swoje życie za sprawy
                które dla nas obecnie są zupełną normalnością , walczyli także z caratem i
                okupantami. Takie były czasy ale ty tego nie rozumiesz bo nie masz wyobraźni.
                Idąc twoim tropem rozstrzelaj wszystkich chłopów którzy dostali ziemię od
                POlski Ludowej ( na pewno masz kogos takiego w rodzinie) potem wyrżnij
                żołnierzy LWP z 1 i 2 Armii Wojska Polskiego a następnie ROBOTNIKÓW pracujących
                w komunistycznych zakładach. A potem strzel sobie w ten pusty baniak z katiuszy.
                Twoje argumenty to czyta demagogia i debilizm !!!
                Upadł Egipt - piramidy w drobny mak, Upadła Grecja - w piździec na kawałki,
                Upadł Rzym - rozwalić - przecież oni wyznawali POGAŃSKICH BOGÓW heheeh i mieli
                niewolników a chrzescijan rzucali kotkom na mniam mniam. Upadła też Pierwsza
                Rzeczypospolita więc w drobny mak Wawel itd. O budynkach wzniesionych przez
                zaborców, okupantów i wrogów jak np: Malbork nie wspomnę.
                Nie jestem żadnym dzieckiem bolszewickiej rewolucji synku kretynku.
                Należę tylko w przeciwieństwie do Ciebie do Homo Sapiens Sapiens ale Ty
                gardzisz takimi małpiszonami bo to przecież "homo niewiadomo"
                Jestem za głęboką dekomunizacją i wsadzaniem bandytów i złodziei oraz
                komunistycznych prominentów do więzień i kasacją ich majątków.
                Jeśli to są poglądy bolszewika to zaklep turnus w Jarosławiu chory człowieczku.
                To ty jesteś żałosny.

• Gość: Obywatel GG Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.ipt.aol.com 25.03.07, 12:51
                Aha co się tyczy tego że kiedys to był teren Bernardynów. Tak kiedyś należał do
                Bernardynów i mieli oni prawo do odszkodowania lub innego miejsca o tej
                wartosci ale nie do scisłego CENTRUM MIASTA WOJEWÓDZKIEGO które się rozwija i
                potrzebuje takich terenów. Bernardyni dostali juz odszkodowanie od komunistów
                ziemie za Rzeszowem. CZy chcą ją zwrócić?
                NIE !!!
                Czy myslisz ze gdyby jakis prywatny wlascieciel zwrócił się o sprzedaz placu za
                grosze to Miasto sprzedałoby mu ten plac?
                Jesli tak to jestes ślepy i głuchy albo bardzo głupi.
                To była polityczno-mafijna decyzja niezgodna ze zdrowym rozsądkiem. Moim
                zdaniem powinien się zająć tą sprawą prokurator. Wiesz ile płąci Miasto
                Bernardynom co miesiąć za wyłudzony plac? 15 tysiecy MOICH pieniedzy za MÓJ
                plac bo jako obywatela Rzeszowa był on także i mój. Teraz jest prywatnym
                folwarkiem kilku sprytnych klechów. Jak nie dociera to tylko ręce załamac
                Mietek. bujaj mi z forum :)))

• Gość: Obywatel GG Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.ipt.aol.com 25.03.07, 12:59
              Trzeba być Kretynem żeby mierzyć Rzeszów miarą Paryża i Toronto. Trzeba być
              bardzo mściwym debilem żeby nie rozumieć tego że nie niszczy się pomników
              historii i symboli miasta. Ja napisałęm tylko ze większosci współczesnych
              budowie wierzy Eiffla Paryżan, wierza SIĘ NIE PODOBAŁA a teraz jest symbolem
              miasta. Nie kumasz. Poczekaj ze dwa pokolenia przynajmniej, niech oni się
              wypowiedzą. Pomnik można obłożyć innymi materiałami i bedzie ciekawą
              konstrukacją architektoniczną bęcwale. Za 50 lat socrealistyczne budynki jak
              URZąd Wojewodzki Sąd Apelacyjny albo Dom Kultury WSK (szkoła muyczna obecnie)i
              Pomnik to będą jedne z głównych zabytków miasta.
              Ale ty nie masz wyobraźni, jestes zakompleksionym małym stworkiem więc nie
              wypowiadaj sie o przyszłosci Rzeszowa. Siedź w swojej norce knuj z innymi
              takimi szczurkami jak ty. Wio mi stąd
              • Gość: nascit Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.rzeszow.mm.pl 25.03.07, 15:20
                Obywatelu GG! Jeśli masz swoją ziemię odbiorę Ci ją, w zamian dam Ci jakiś
                skrawek np. koło wysypiska śmieci. A na tej którą Ci odbiorę postawię pomnik
                młodych narodowych socjalistów. PO 30 latach będzie to zabytek i ciekawe czy nie
                będzie Ci przeszkadzał. Co z tego że miasto się rozwija? niech sobie poszuka
                innych miejsc. Własność rzecz święta. Współczuje Ci, bo emocje zżerają ci mózg,
                i nawet w miarę składnie nie potrafić wyartykułować swoich myśli. Pewno braki
                szkolne, troszkę się wagarowało a zamiast lektur czytało się skrypty. Przestań
                już bełkotać, i przykuj się do tego pomnika - tandety, może gdy na nim będzie
                jeszcze jeden chłop stanie się on jeszcze jedną atrakcją.
                • bravocharlie A dzis oglądałem zajawkę na 4FunTV... 25.03.07, 17:20
                  Nie zgadniecie co pokazali. Mianowicie jak skejci jeżdżą pod naszą wielką.

Powiem Wam ze lepszy byłby skejtpark na parkingu niż ogród zamiast pomnika...
                  • Gość: re Re: A dzis oglądałem zajawkę na 4FunTV... IP: *.rzeszow.mm.pl 25.03.07, 19:59
                    daj spokój z tymi ćpunami.
                    • bravocharlie Re: A dzis oglądałem zajawkę na 4FunTV... 26.03.07, 00:30
                      chyba ty przed chwilą przypaliłeś...
                • Gość: Obywatel GG Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.03.07, 03:28
                  Narodowych socjalistów? Ja pisałem o takich? heheh Ciekawe jak wypadłaby nasza
                  konfrontacja z wiedzy historycznej bałwanku. Naucz się czytać ze zrozumieniem. P
                  Gdyby ten pomnik obrażał kogokolwiek czy taki prawicowiec jak Szlachta kazałby
                  zamontować na nim Herb Rzeszowa? Co?
                  Własność rzecz święta to fakt ale nie zawsze, patrz np: Budowa autostrad.
                  Własciciel nie ma nic do gadania musi sprzedać grunt i tyle.
                  Bernardyni powinni dostać inne tereny albo odszkodowanie, nigdy plac w centrum
                  wojewódzkiego miasta na którym nie wiadomo co zbudują. Bo przecież zadnego
                  planu zagospodarowania terenu nie przedstawili bo i po co? :)))
                  Spróbuj ty wywinąć taki numerek to zobaczysz jak cię miasto potraktuje.
                  A do pomnika chętnie się przykuję chłopku roztropku :)))

• Gość: Obywatel GG Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.03.07, 03:36
                    Aaa i jeszcze jedno jak cię nie interesuje rozwój Rzeszowa to pal trampki tam
                    do siebie na paryje skąd pewnie cię przysłali na nauki do miasta co by cię na
                    miastowego wyprowadzić. Ale wisz Tosiek na to szans nima żadnych gdyż jak mowi
                    porzekadło chomont ze wsi wyjdzie wieś z chomonta nigdy heheh. Jeśli Twoim
                    zdaniem centrum miasta może być prywatnym folwarkiem "ksiendza" plebana to
                    oznacza że tkwisz mentalnie w czasach pańszczyzny. Co najwyżej bedziesz klechom
                    te rabatki z motyką obrabiał. Turlaj beret a nie forum ludziska pouczać to nie
                    karczma piwna na wiejskim festynie. Strzała
                    • Gość: nascit Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.rzeszow.mm.pl 26.03.07, 10:30
                      Rozwój Rzeszowa mnie interesuje - ale bardziej intelektualny niż asfaltowy. Nie
                      wiem co ma wspólnego plac z rozwojem, no chyba że postawiłbyś tam kolejne
                      centrum handlowe, żeby kilkunastu magistrów mogło pracować jako sprzedawca.
                      Skoro tak łatwo dzielisz i zarządzasz majątkiem innym to powiedz co oddałeś dla
                      Rzeszowa żeby się lepiej rozwijał?
                      W Rzeszowie jest Uniwersytet, dla którego miasto praktycznie nic nie robi.
                      Uniwersytet się rozpada, inteligencja odpływa, powstają wielkie sklepy,
                      okoliczne wsie zaludniają Rzeszów, drogi się remontuje , a miasto się reklamuje
                      pomnikiem co przedstawia chłopstwo. Rzeczywiście wspaniała reklama dla miasta.
                      • Gość: Obywatel GG Re: Dlaczego z zamku usunieto swastykę? IP: *.ipt.aol.com 26.03.07, 20:18
                        heheh Znów nie zrozumiałes tego co napisałem. Cokolwiek by tam nie powstało to
                        miasto powinno czerpać z tego profity. Miasto nie kilku klechów. Teraz miasto
                        buli 15 tysiecy miesiecznie za dzierzawe. Rocznie 180 000 złotych tę kasę mozna
                        by wyłozyc np na pensje dla Kadry Uniwersytetu. Dwa parking podziemny - kto
                        bedzie czerpał zyski? Miasto czy klasztor? a Trzy najwazniejsza sprawa: CO TAM
                        POWSTANIE bo tego nikt nie wie i jakim prawem paru dziwnych ludzi w sukienkach
                        chce decydować o architekturze centrum miasta i niszczyc Pomnik Który zbudowano
                        z pieniedzy mieszkanców Rzeszowa - z tego co czytałem budowa kosztowała tyle co
                        zbudowanie dwóćh bloków czteropiętrowych dwuklatkowych. I najwazniejsze KTO
                        ODPOWIE ZA MARNOTRASTWO tego terenu który jest wciąż wart 11 milionów, a
                        ile "zapłacili " Bernardyni? CO? Nie lepiej by było stworzyć tam nowoczesny
                        park miejski ze skateparkiem, zaprojektowany i wykonany z rozmachem, fajnie
                        podswietlony z Pomnikiem jako ciekawym motywem architektonicznym? Wiesz co tam
                        zbudują te biedne zakompleksione małe msciwe ludziki? Jakąś tandetną wsiową
                        zagrodę zajeżdzającą prowincją na całe województwo. Pewnie bedzie to na
                        poziomie wszystkich tych kapliczkowych odlewów i gipsowych krasnali ogrodowych.
                        O to mi chodzi i o swiadectwo historii jakim jest niewątpliwie pomnik.
                        A to że Uniersytet pada i blokuje się Budowe Lotniska z prawdziwego zdarzenia i
                        itd to zupełnie inna bajka.
                        Pomnik nawet jeśli jest chłopski to takie mamy społeczenstwo człowieku cczy ci
                        sie to podoba czy nie, przed wojną Rzeszów to były dwie ulice na krzyż, zamek i
                        kilka kosciołów, większosc mieszkancow to ludnosc napływowa z okolicznych
                        wiosek, co nie znaczy że są to jakieś buraki pastewne. Wieś moim zdaniem to
                        termin mentalny a nie geograficzny.
                        A dla rozowju Rzeszowa robię to że po pierwsze piszę choćby na tym forum i co
                        roku przywoże i wydaję w tym miescie całkiem niezłe pieniądze których u nas nie
                        ma chyba za duzo :)))
                        Nie dramatyzuj stary miasto jak juz cos to sie reklamuje Doliną Lotniczą,
                        Politechniką i wydziałęm lotniczym, Żużlem itd itp
                        A co z Polonijnym Festiwalem Zespołów Foklorystycznych chłopie? To dopiero
                        chłopstwo promujemy i to z całego świata heheh. Przestań ujadac na pomnik to
                        jest kawał historii dosłownie i w przenosni i musi stac gdzie stoi.
                        Lepsze sklepy niż nic. Na razie Rzeszów to nie dolina krzemowa i jeśli ktos
                        chce tu inwestowac w handel i budowac tu cokolwiek to jesli jest powaznym
                        inwestorem który beedzie zatrudniał ludzi choćby jako sprzedawców to trzeba się
                        cieszyć a nie narzekać. A zazalenia do radnych nie do mnie ja jestem szarym
                        czlowiekiem bez wiekszego wpływu na decyzje podejmowane w ratuszu czego dowodem
                        jest właśnie ta cała zawierucha wokół placu i pomnika. Siemanko
                        • ares19 co dalej z pomnikiem ?? 24.11.07, 21:29
                          Wiecie coś na ten temat ???
                          • Gość: Tom Re: co dalej z pomnikiem ?? IP: *.171.192.19.crowley.pl 26.11.07, 12:55
                            ... nic impotencja decyzyjna trwa od 18 lat. Przy obecnych władzach miasta nic nie będzie robione.
                            • Gość: gosc Re: co dalej z pomnikiem ?? IP: *.dnet.pl 27.11.07, 10:40
                              OK. ale krawezniki beda zmieniane na nowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka